Beste houten speelgoed voor peuters & kleuters: 3, 4 en 5 jaar

door Joost Nusselder | Geupdate op:  augustus 11, 2021

Elke maand een speelthema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Beste houten speelgoed voor peuters & kleuters

Leukste houten educatieve spelletjes: Haba

Leukste houten educatieve spelletjes van Haba

(bekijk meer speelgoed)

Wist je dat het speelgoed van Haba doordacht speelgoed is met een hoge speelwaarde?

Ik vond het een goed idee om Haba speelgoed eens onder de loep te nemen. Ik kwam namelijk veel speelgoed van dit Duitse merk tegen, tijdens mijn onderzoek naar verantwoorde en leerzame spelletjes en speelgoed.

Kinderen in alle leeftijden kunnen bij Haba geschikte spelletjes of speelgoeditems vinden.

Leukste haba speelgoed

De designers en spel-redacteuren van dit bedrijf laten zich vaak inspireren door de natuur, door dieren en ook door mensen en dat zie je terug in hun speelgoed.

De houten speelgoeditems van Haba zijn afkomstig uit duurzaam bosbeheer. Prachtig en veilig speelgoed voor de jongsten onder ons en altijd op hun eigen niveau, met de hand geproduceerd in Duitsland door trotse Haba medewerkers.

Het was moeilijk kiezen, maar als overall leukste speelgoed van Haba heb ik deze blokkenmozaïek 3-D gekozen. Het is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, maar vormt een uitdaging voor kinderen in alle leeftijden!

De 10 voorbeeld kaarten – aan beide zijden bedrukt – kunnen nagemaakt worden met de blokken door de jongste kinderen, maar ook kunnen oudere kinderen of volwassenen er een spelletje van maken; degene die het snelst een mozaïek namaakt van de gekozen kaart wint.

Waarom Haba speelgoed?

Wat mij vooral aantrekt – buiten het feit dat dit merk duurzaam speelgoed maakt – is dat er voor heel jonge kinderen al leerzame gezelschapsspelletjes zijn.

Ook Haba’s insteek dat een spel niet ‘alleen leuk’ moet zijn, maar net zo goed educatief en gericht op de ontwikkeling van jouw kind is een groot pluspunt.

Verder past ieder spel zich aan verschillende denkniveaus aan, doordat het op diverse manieren gespeeld kan worden.

De gebruikte materialen voor hun speelgoed zijn ook nog eens veilig en verantwoord. Vind je het gek dat het een van mijn favorieten merken is?

Wat Haba geschiedenis en achtergrond

Haba is een gerenommeerde, Beierse speelgoedmaker sinds 1938. Het is de eerste speelgoedfabrikant in Duitsland.

Het speelgoed van dit merk voldoet aan zeer strenge veiligheidseisen, en in de meeste gevallen overtreft Haba zowel de Europese als de Amerikaanse normen.

Het houten speelgoed wordt voor het merendeel gemaakt in Bad Rodach (regio Oberfranken in Duitsland).

De gebruikte kleurstoffen zijn op waterbasis, en daarom veilig voor in de mond. Het hout dat Haba gebruikt voor haar speelgoed komt uit regionale bossen en heeft het PEFC-label.

Behalve dat het merk kiest voor ecologisch verantwoorde materialen, wordt er ook gebruik gemaakt van een actief milieubeleid in de Duitse fabriek. Hierbij wordt het gebruik van materialen, de uitstoot en productie van afval tot een minimum beperkt.

Sinds 1999 heeft Haba de EMAS-toetsing probleemloos doorstaan en het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement ontvangen. DIt betekent: innovatieve materialen, korte afstanden en moderne productietechnieken.

Ze gebruiken voor hun producten zelfs nieuwe milieuvriendelijke materialen uit hernieuwbare grondstoffen. Het bedrijf probeert keer op keer verbeteringen door te voeren die ten goede komen van de natuur.

Ten slotte hebben ze een energie-managementsysteem dat gecertificeerd is volgens de ISO 50001:2011 norm, om de energie-efficiency van het bedrijf te verbeteren.

Overall leukste Haba speelgoed: Blokkenmozaïek 3-D

Overall leukste Haba speelgoed- Blokkenmozaïek 3-D

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze blokkenmozaïek 3-D hout 48 blokken is een kleurrijk houten spel. Het biedt bouwplezier aan kleine en grote creatievelingen.

Bij het namaken van de voorbeelden – of bij eigen creaties – legt je kind steen voor steen prachtige designs:

Jouw kind leert als vanzelf de eerste geometrische vormen kennen en het speelplezier is grenzeloos, omdat de combinaties eindeloos zijn!

Check de meest actuele prijzen hier

Leukste Haba loopwagen: Broem

Leukste Haba loopwagen- Broem

(bekijk meer afbeeldingen)

Met de robuuste houten loopwagen Broem hebben de kleintjes die pas leren lopen wat extra steun. Het lopen wordt met deze loopkar bevorderd en de grove motoriek wordt ontwikkeld. Je moet de wagen nog even in elkaar zetten, wat niet moeilijk is bij de loopwagens van Haba:

Op de instelbare rem kan de duwweerstand worden aangepast aan het tempo van jouw kind.

Deze loopwagen is vrolijk, maar vooral ook veilig en heeft een handig zitje aan de voorkant. Zo kan je kind haar popjes of vriendjes voortduwen of er zelf in gaan zitten.

Check prijzen en beschikbaarheid hier
Leukste Haba bouwspel- Bouwblokken met gekleurde ramen

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze behoorlijk prijzige set bouwblokken met gekleurde ramen is wel heel verrassend!

In deze set zitten 21 houten blokken – ofwel vensters – in verschillende kleuren en maten. Ieder blokje heeft dus een gekleurd, maar transparant venster.

Jouw kind kan deze blokken vullen: met zand, bloemetjes, kralen, noem het maar op! Een heel aantrekkelijk bouwspel voor kinderen vanaf 3 jaar.

Goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek en ook een erg creatief spel door het opvullen van de vensters op welke manier dan ook!

Check de laatste prijzen hier
Leukste Haba gezelschapsspel vanaf 12 jaar- Avonturier 1x1

(bekijk meer afbeeldingen)

Het Haba dieren voeder spel is al geschikt voor jouw kindje van 2 jaar. Jouw kind moet erachter komen wat de kat, de schildpad of de muis eten.

De dierkaartjes, de houten stukken, de vormen- en kleurenkaartjes moeten goed gesorteerd worden door jouw kleine.

Kinderen moeten met dit spel een beroep op hun geheugen doen om zoveel mogelijk sets van dierkaartjes en kleurenkaartjes te maken. Dit spel bevordert hun spraakvermogen en dierenkennis.

Het spel komt met 5 houten stukken – 1 wortel, 1 graszode, 1 vis, 1 stuk kaas en 1 bot – en 5 dierenkaartjes, 5 vormenkaartjes, 5 kleurenkaartjes en 1 een handleiding.

Hier legt iemand van Haba zelf uit hoe het werkt, een waarom het zo’n leuk spel is (in het Engels):

Kinderen vertellen elkaar dus welke verschillende soorten voer, dieren, kleuren en vormen er zijn en welke bij elkaar passen.

De kaartjes worden door elkaar gehusseld en bij iedere beurt wordt er eentje omgedraaid, de kinderen vertellen erbij welk dier het is of welke kleur het kaartje heeft.

Wie zowel het juiste kleuren- als het juiste dierenkaartje bij zijn eigen voerkaartje vindt, wint het spel.

Het spel kan met max. vijf personen worden gespeeld en duurt slechts een minuut of vijf. Ik speel het zelf ook graag met mijn dreumes.

Het spel is gemaakt van beukenhout en karton.

Check de meest actuele prijzen hier

Al sinds de oprichting is houten speelgoed het paradepaardje van Haba. Het bedrijf is vooral bekend geworden door zijn houten bouwblokken.

De nadruk ligt nu nog steeds op hout, maar de laatste jaren worden ook steeds meer andere materialen gebruikt.

Haba maakt vandaag de dag heel veel verschillende speelgoed items; o.a. knikkerbanen, poppen, kindersieraden, (knutsel)spelletjes, maar ook tapijten en zelfs decoraties voor in de kinderkamer.

Een aantal van hun producten zijn tot speelgoed van het jaar gekozen in Duitsland.

Het leuke van Haba speelgoed is dat je kind niet beseft dat hij tijdens het spelen allerlei vaardigheden oppikt.

Jouw kind wordt spelenderwijs geholpen in zijn ontwikkeling: hij leert herkennen, observeren en reageren, zich concentreren en logisch denken, beslissingen nemen en problemen oplossen.

Wat te doen met kinderen die een spel te moeilijk vinden? Of kinderen die een spel al snel makkelijk en daardoor saai vinden?

Er zijn bij Haba altijd regels voor een basisspel en daarnaast suggesties voor het moeilijker of makkelijker maken van een spel.

Haba maakt wat mij betreft geschikt en doordacht speelgoed, met veel oog voor detail. Een prima merk!

Bekijk meer speelgoed van Haba

Schattigste houten speelgoed: Le Toy Van

Leeftijd: 3+

Leukste houten koffiemachine van Le Toy

(bekijk meer afbeeldingen)

Wat het is: een felgekleurde mini-replica-koffiemachine van het merk Le Toy Van, met 2 houten kopjes, lepel, ‘melkopschuimer’ en een selectie gekleurde stoffen om in het verwijderbare filter te plaatsen.

Waarom we het geweldig vinden: dit speelgoed heeft de meest prachtige (verf op waterbasis) details en is perfect voor ouderwetse rollenspelen.

Onze kindentesters vonden het geweldig om te kiezen welke kleurenstoffen erin zouden passen om een ​​gearomatiseerde latte voor hun ouders te maken.

Enige nadeel is: de koffie is niet echt!

Bekijk meer van Le Toy Van

Over Le Toy Van

Een familiebedrijf dat fantasierijk houten speelgoed ontwerpt in Groot-Brittannië met een vleugje Frans, sinds 1995.

Le Toy Van is opgericht door Georges Le Van, die later werd vergezeld door zijn zoon en vrouw, Steven & Marie Le Van, die nu samen het bedrijf runnen.

Het team van Le Toy Van heeft zich verder doorontwikkeld en heeft nu gezamenlijk meer dan 150 jaar ervaring in de speelgoedindustrie.

Het speelgoed is ethisch gemaakt van duurzame tastbare materialen. De producten stimuleren creatief en langdurig spelen. Het uniek ontworpen, meermaals bekroonde en met de hand afgewerkte speelgoed is een echte investering in spelen!

Het merk gebruikt en herplant een bijproduct van de rubberindustrie, Rubberwood, dat ze, naast andere houtsoorten, recyclen tot prachtig, milieuvriendelijk houten speelgoed van hoge kwaliteit. Herplanten, hergebruiken en recyclen dus.

Al het speelgoed is ontworpen om te voldoen aan de strenge EN-71 en ASTM-veiligheidsnormen. Le Toy Van-speelgoed is ethisch gemaakt door vertrouwde partners en gevalideerd door het ICTI & ISO 9001 keurmerk.

Er is sprake van rigoureuze uitgebreide kwaliteits-, veiligheids- en duurzaamheidsprogramma’s en certificeringen.

Door gebruik te maken van natuurlijke materialen, waaronder aanvulbaar glad rubberhout van kwaliteit en een scala aan technieken, van handzeefdruk tot watervlekken, is dit gedetailleerde, met de hand afgewerkte speelgoed uniek en geliefd bij kleine handjes.

Het interne en on-site kwaliteitsteam zorgt voor de levering van een consistent hoogstaand product waar Le Toy Van om geprezen wordt.

Grappigste houten speelgoed: Bigjigs Toys

Beste houten treinset uitbreiding- BigJigs Container Scheepswerf  

(bekijk meer afbeeldingen)

Wat het is: een 10-delig houten theeservies met een dienblad, 2 kopjes, 2 schoteltjes, 2 eetlepels, een theepot met deksel, een melkkan en een suikerpot.

Je kunt extra platen en pannensets kopen die bij elkaar passen.

Waarom we het geweldig vinden: het is perfect formaat voor voorschoolse vingertjes, mooie kwaliteit en charmant sekseneutraal.

Onze kindertesters vonden het vorig jaar met name leuk dat de theepot een deksel had dat je kunt opsteken en erop kunt zetten.

Bigjigs is een speelgoed merk van Ierse bodem en een echt familiebedrijf bij uitstek.

Met hun ethische waarden en een focus op educatie en ontwikkeling van het kind centraal, maken zij ontzettend leuk en verantwoord speelgoed.

Het echtpaar Liz en Peter waren beide docenten voordat ze begonnen met speelgoed maken.

Bigjigs speelgoed

Deze achtergrond heeft ze veel geholpen in het kunnen ontwikkelen van speelgoed dat meewerkt aan de ontwikkeling van kinderen.

Dat het bedrijf hard is gegroeid wil niet zeggen dat Bigjigs het familie aspect uit het oog heeft verloren. De twee zoons van Liz en Peter, Sam en Tom, zijn nu directeurs van het merk.

De hele familie is dan ook nog actief bezig bij het ontwerp- en productieproces van het speelgoed.

Het speelgoed van Bigjigs

Het mooiste (houten) speelgoed vind je misschien wel bij Bigjigs. Van educatieve puzzels tot schattige poppenhuizen, dit merk is werkelijk van alle markten thuis.

Bij Bigjigs staan creativiteit en duurzaamheid centraal en dat is zeker terug te zien in de collecties die dit merk aanbiedt.

Mooie uitnodigende kleuren, interessante ontwerpen en hout van zeer hoge kwaliteit zorgen voor uren speelplezier!

Bigjigs is ook een zeer toegankelijk merk met mooie prijzen die passen bij elke portemonnee.

Houdt jouw kind van prachtige bouwwerken en legt hij of zij het liefst ellenlange treintrajecten aan? Dan kun je bij Bigjigs terecht.

Heeft jouw zoon of dochter liever een uitdagende puzzel om zo de fijne motoriek te trainen? Ook bij Bigjigs zal je vinden wat je zoekt.

Het meeste Bigjigs speelgoed is daarnaast ook draagbaar en dus makkelijk mee te nemen op vakantie of op familiebezoek. Zo hoeft jouw kleine zich dus nooit te vervelen!

Er is echt voor ieder wat te vinden bij dit leuke speelgoed merk. Zelfs de allerkleinsten blijven niet achter met de baby-veilige opties in het aanbod.

Is Bigjigs een ethisch verantwoord bedrijf?

Ja, zeker!

Al het Bigjigs speelgoed dat er te koop is wordt gemaakt in het Midden Oosten, waar Liz, de eigenaresse, regelmatig een bezoek brengt om ervoor te zorgen dat alles op ethische en eerlijke wijze wordt geproduceerd.

Het hout dat wordt gebruikt om het speelgoed te maken voldoet aan alle belangrijke milieu criteria.

Het meest gebruikte hout in Bigjigs speelgoed is rubberhout. Rubberhout is een restproduct van het latex productieproces en dus erg duurzaam hout.

Daarnaast worden ook alle partner merken van Bigjigs geselecteerd op basis van ecologische- en sociale referenties.

Hoe veilig is Bigjigs speelgoed?

Bij Bigjigs staat veiligheid altijd voorop.

Elk stuk speelgoed dat wordt ontworpen en verkocht onder het Bigjigs merk wordt uitgebreid onderzocht en getest door een onafhankelijk lab, om er voor te zorgen dat aan alle veiligheidsstandaarden die in Europa en de VS verplicht zijn, te voldoen.

Dit testproces is ontzettend uitgebreid. Denk bijvoorbeeld aan rigoureuze duurzaamheidstesten, chemische analyse en verfanalyse en aandacht voor leeftijdsgebonden richtlijnen.

Kleine kindjes spelen niet alleen met hun handjes, maar ook met hun mond. Daarom is het dus belangrijk dat het speelgoed geen giftige verf stoffen bevat.

Met Bigjigs speelgoed kun je gelukkig rustig ademhalen; al het speelgoed van dit merk is 100% veilig.

Leren door te spelen

Speelgoed moet niet altijd alleen maar leuk zijn, maar ook leerzaam!

Vooral op jongere leeftijd, wanneer de ontwikkeling van je kleine op zijn hoogtepunt is, is het belangrijk dat speelgoed ook de groei stimuleert.

Het speelgoed van Bigjigs doet precies dat. Met puzzels, nummers en ritme werkt het actief aan de (fijne) motoriek van jouw kindje.

Lees ook: Wat is educatief speelgoed voor kinderen | let op deze 5 dingen

Voor welke leeftijdscategorie is Bigjigs speelgoed het beste geschikt?

Bigjigs heeft speelgoed voor werkelijk elke leeftijdsgroep. Van zachte pluche knuffels tot bijtringen voor baby’s, tot poppen voor peuters en boeken voor de wat oudere kindjes.

Al het speelgoed wordt onderverdeeld in de leeftijdsgroepen:

  • 0 tot 12 maanden
  • 12 tot 24 maanden
  • 2 tot 3 jaar
  • 3 tot 4 jaar
  • 4 tot 7 jaar
  • 8+

Wat voor soort Bigjigs speelgoed is er te koop?

Bigjigs speelgoed is ontzettend divers. Dit merk heeft werkelijk van alles in het assortiment:

Houten treinrails

Met treinen en rails spelen is een geweldige manier om creatief en narratief denken aan te moedigen en fantasierijk spel van je kleine te stimuleren.

De treincollectie is ook erg makkelijk uit te breiden.

Kies bijvoorbeeld voor een prachtige set van rails met trein en bouw de set langzaam uit met een station, een spoorwegovergang, een ophaalbrug of zelfs een draken kraan!

Kijk eens naar hun leuke windmolen!

Lees ook: 11 beste houten speelgoed treinsets beoordeeld: ideale educatieve speelgoed

Kunst & knutselen

Laat je kind zijn of haar creatieve kant ontdekken met het brede scala van Bigjigs creatieve spellen en activiteiten.

Wij vinden bijvoorbeeld hun kralen set erg leuk, waar je kleine prachtige kettingen mee kan rijgen, of de leuke krijt eieren die komen in een echt, schattig eierdoosje.

Onder dit segment vallen ook de vele klei sets van Bigjigs, zoals bijvoorbeeld de bloemen klei set, of de raceauto klei set.

Baby & peuter

Bigjigs vermaakt alle leeftijden, en daar vallen ook de allerkleinsten onder.

De pluche, zachte knuffels bieden je baby troost wanneer ze dit het meeste nodig hebben en voor de iets oudere kindjes is er speelgoed dat goed aansluit aan de ontwikkelingen die rond deze leeftijdsfase het allerbelangrijkste zijn.

Denk bijvoorbeeld aan dieren puzzels of blokkendozen. De leuke kleurtjes zien er vrolijk uit houden jouw kleine uren bezig.

Kijk eens naar hun schattige honden knuffel!

Leerzaam

Eigenlijk biedt het meeste Bigjigs speelgoed een leerzaam aspect maar deze speciale range legt daar vooral de focus op.

De vouwbare blokken leren je kleine alles over organen, tafels, voetbal, planeten en dinosauriërs. Een brede keus aan boeken is ook beschikbaar, met onderwerpen zoals recyclen, het zonnestelsel en dieren.

Je kindje kan natuurlijk ook de buitenwereld ontdekken met de insecten onderzoek potten.

Fantasiespel

Als je kindjes wat ouder zijn, zullen ze waarschijnlijk steeds vrijer fantaseren in hun spel. Met het juiste speelgoed kan je kleine vrijuit de droomwereld betreden!

De poppenhuis sets van Bigjis zijn ontzettend leuk en kleurrijk. Ze zijn ook steeds verder uit te breiden met weer andere meubels, poppen en accessoires.

Ander leuk fantasie speelgoed is de supermarkt set, compleet met scanner, geldlade en bonnetjes rol. Die past ontzettend leuk bij hun winkel set.

Buitenspeelgoed

Is het mooi weer? Dan is er niets mooiers dan lekker buiten spelen!

Speel lekker mee met je kindje buiten en leg een moestuin aan! De gereedschapskit met handig heuptasje is daar perfect voor. Ook hun gieter is leuk voor in de tuin!

Een ping pong set is een andere manier om samen gezellig tijd door te brengen buiten, of hang de schattige schommel op.

Heb je water in de buurt? Dan kun je ook kiezen uit een breed scala aan bootjes en emmers.

Kinder- en slaapkamer

Maak de kinderkamer een ware inspiratie voor je kleine met kleurrijke meubels en decoratie.

De speelmatten zijn niet alleen mooi en handig, maar ze zijn ook ontzettend leuk om mee te spelen! Met een paar auto’s of poppen heeft je kind hier geheid veel plezier van.

Hetzelfde geldt voor de leuke speeltafels van Bigjigs.

Leer je kindje zijn of haar eigen naam spellen met de decoratieve wand letters die verkrijgbaar zijn in veel verschillende kleuren en motiefjes.

Spellen, puzzels & cadeautjes

De vele ballen, muziekdozen en puzzels behoren tot deze categorie.

Denk aan leuke legpuzzels of domino sets, maar ook autootjes, en golf- en cricket sets kun je hier vinden.

Bekijk meer van Bigjigs Toys

Beste magnetisch houten speelgoed: Tegu

Tegu magnetische blokken voor op reis

(bekijk meer speelgoed)

Tegu ontwerpt duurzame houten magnetische bouwblokjes. De blokken zijn speciaal ontworpen voor kinderhandjes.

Al spelend ontwikkelt een kind met deze blokjes de fijne motoriek en probleemoplossend denken, en leert het over geometrie en dimensies.

Het merk staat voor duurzaamheid, liefde voor spel en sociale verankering. De blokjes worden ontwikkeld in Honduras en zorgen daarmee voor werkgelegenheid.

Daarnaast gebruikt het merk alleen hout van duurzame bron en gebruikt het lak dat gebaseerd is op water. Alles is dus ecologisch verantwoord en niet-toxisch.

Kinderen spelen en leren tegelijk. Wanneer een kind met speelgoed speelt dat het op een bepaalde manier uitdaagt, zullen de hersenen de kans krijgen om zich te ontwikkelen.

Zo gaat leren dus vanzelf, met het juiste speelgoed!

Het speelgoed van Tegu is relevant in iedere ontwikkelingsfase:

  • Peuter: voor het ontwikkelen van de fijne motoriek en oog-handcoördinatie
  • Oudere peuter: omgaan met evenwicht en verhoudingen
  • Kleuter: leren imiteren
  • Oudere kleuter: probleemoplossend denken

De houten bouwblokjes van het merk zijn tevens magnetisch. En voor veel kinderen hebben magneten iets magisch.

De bouwblokjes zijn er in diverse vormen en maten, bijzonder boeiend en leuk speelgoed! Behalve bouwwerken kun je met een beetje fantasie de coolste helikopters bouwen of de slimste robots!

Alle blokken van Tegu zijn ontworpen om samen te werken. Dit was een unieke uitdaging voor het merk die werd opgelost door elk blokje rond een kubieke kernmodule te maken.

Overigens was deze kubus het eerste stuk dat ze maakten!

Veel mensen die het merk kennen vragen zich af: hoe krijgen ze nu magneten in de bouwblokjes? Volgens het merk is er iets magisch aan wat er precies in een Tegu blokje zit.

Wat mensen niet altijd beseffen, is dat er meer dan alleen een magneet in zit. De magneet is slechts een deel van wat ze in een Tegu magnetisch blokje verbergen om het … nou ja … zo ‘aantrekkelijk’ te maken!

Meest eigenzinnige merk: Janod

Wat kenmerkend is voor de Fransen, is dat ze stijl hebben.

Zo ook het vernieuwende Franse bedrijf Janod, dat kleurig en prachtig houten speelgoed produceert, natuurlijk met een FSC keurmerk.

Ze maken echter niet alles van hout, zoals onder andere hun trendy vintage kinderfietsen.

Janod maakt origineel, verantwoord speelgoed in mooie en hippe kleuren. Duurzaamheid en kwaliteit staan bij dit bedrijf heel hoog in het vaandel.

Leukste Janod speelgoed

(bekijk meer speelgoed)

Van kleine houten diertjes tot houten keukentjes en poppenwagens, van een magneetboek tot tuimelaar, de collectie is enorm.

Janod speelgoed is niet alleen erg leerzaam, maar vooral solide en duurzaam, dus kan een volgende generatie er ook nog een keer mee spelen!

Janod speelgoed is voorzien van het CE keurmerk.

Het merk werkt veel met hout maar ook met moderne uitvoeringen met magneten. Zo heb je bijvoorbeeld een taxi die je helemaal zelf in elkaar zetten en weer compleet uit elkaar kan halen.

Plus je hebt de ‘Magnetiboeken’ van Janod, iets waar de meeste mensen als eerste mee in aanraking komen wanneer ze Janod ontdekken.

Er bestaan al ontzettend veel verschillende varianten van dit leuke concept, dus je kunt er altijd een vinden met een thema die jouw kindje aanspreekt.

Janod houten speelgoed

(bekijk meer speelgoed)

Hulpdiensten zijn altijd leuk om mee te spelen, helaas zijn er niet veel verschillende te verkrijgen bij treinsets.

Bigjigs heeft wat leuke dingen, maar deze Story Trein van Janod is echt een hele leuke aanvulling, en het mooie is dat de meeste van die houten treinsets op elkaar passen.

Leukste magnetische treinset Janod Story Trein Brandweer

(bekijk meer afbeeldingen)

Hele leuke magnetische houten treinset met een brandweer thema.

De twee houten figuurtjes kunnen in en uit de trein springen om de brand te blussen, en uiteraard kun je de trein zo schikken als je zelf wilt en zo de wagonnetjes arrangeren.

Ook is er een wagon bij met een grote ladder die ook met een magneet stevig vast zit, maar er zo af te halen is om uit te klappen en de brandweerlieden ergens een gebouw in te helpen.

Een fantastisch leuke speelset!

De achtergrond van het merk Janod

Janod bestaat uit een creatief team van vijftien mensen en is gevestigd in de Jura regio, die zich bevindt in het oosten van Frankrijk.

Dit speelgoedmerk werd in 1970 opgericht in Frankrijk en wilde in de eerste instantie vooral traditioneel speelgoed creëren. Tegenwoordig is het het grootste merk in Frankrijk dat houten speelgoed ontwerpt en brengen ze ieder jaar zo’n 150 nieuwe speelgoed producten op de markt.

Janod biedt kleurrijk en origineel speelgoed geschikt voor kinderen tussen de 1 en 9 jaar oud.

Het merk krijgt ook op internationaal gebied veel erkenning en ontving diverse awards. Janod is vooral erg trots op het label ‘Best Toy Awards’.

Janod garandeert dat ze voor hun speelgoed alleen hout uit verantwoord beheerde bossen gebruiken. Bij verantwoord beheerde bossen gaat het om behoud van diversiteit, ecologie, vernieuwing van hulpbronnen en bescherming van de rechten van inheemse volkeren.

Het merk besteedt bijzondere aandacht aan de dikte van het karton dat ze gebruiken om de kwaliteit van puzzels en hun duurzaamheid in de loop van de tijd te garanderen.

Ook combineren ze steeds meer nieuwe materialen, zoals verschillende textielsoorten, met hout om het tastgevoel van baby’s en peuters te ontwikkelen.

Waarom is Janod speelgoed geschikt voor mijn kind?

Het speelgoed van Janod is leuk en leerzaam speelgoed. De kleuren en vormen maken de speeltjes heel aantrekkelijk voor kids.

Het bevordert niet alleen de motorische ontwikkeling, maar ook de zintuiglijke ontwikkeling.

Het kind zal zijn cognitieve vaardigheden ook verbeteren. Ouders en kinderen varen hier dus wel bij.

Is Janod speelgoed duurzaam?

Janod mag zich een specialist op het gebied van houten speelgoed noemen.

Het speelgoed van Janod is duurzaam, innovatief en vooral veilig.

Wanneer je kiest voor speelgoed van Janod, kies je voor klassiek speelgoed waar ook de volgende generaties nog mee vooruit kunnen.

Wat wil Janod jouw kinderen meegeven?

Al hun speelgoed draait eigenlijk om de fijne en grove motorische ontwikkeling van een kind.

Vaardigheden als bouwen, tekenen, imiteren, puzzelen en creëren, het komt allemaal aan bod in hun collecties.

Omdat dit educatieve speelgoed – met Frans design – ook nog eens een lust voor het oog is, heeft het speelgoed veel succes.

Kinderen over de hele wereld spelen er dan ook mee.

Kinderen beleven namelijk enorm veel plezier aan het spelen met blokken en torens, spelletjes met het gezin doen en het ‘bespelen’ van muziekinstrumenten.

Loopfietsjes zijn je van het voor kinderen, wat ook geldt voor keukentjes en werkbanken.

Voor baby’tjes zijn tuimelaars en badspeeltjes weer prachtig.

Al dit speelgoed is bij Janod te vinden, alles met een prachtige vormgeving, voor de allerkleinsten tot een jaar of twaalf.

Bekijk meer speelgoed van Janod

Meest innovatieve merk: Kinderfeets

Foto van meisje die verschillende trucjes doet op het Kinderfeets balans bord

(bekijk meer speelgoed)

Kinderfeets heeft geweldige houten producten en de Balance Board is er eentje van, de ander een heel erg leuke bakfiets loopfiets voor kinderen vanaf 2 die ik zo zal behandelen.

Het hout hebben ze vrij natuurlijk gehouden en voelt wat ruw aan, perfect voor kinderen die gevoelig zijn voor verschillende texturen en ook handig voor ze om grip op te krijgen.

Veel van jullie hebben misschien ook wel gehoord van een ander balans bord, en die heeft wel de mogelijkheid voor een vilten onderkant terwijl deze dat niet heeft, dus mocht je houten vloeren hebben wil je misschien voor dit wobbelboard gaan.

Voor de rest zijn de wobbel boards iets gladder en fijner afgewerkt, maar ook iets duurder. Voor mij zou de keuze met name neerkomen op prijs en de optie voor een vilten onderkant voor houten vloeren.

Hier is een video van Helen Purperhart waar je het bord in actie kunt zien:

Hoe kom je op het idee, om in plaats van de trainingswieltjes aan de achterkant, ze aan de voorkant te plaatsen en zo een van de meest innovatieve loopfietsen te creëren die  je op dit moment kunt krijgen?

De mooie houten constructie zorgt ervoor dat je kind stabiel kan blijven staan tijdens het oefenen, maar tegelijk ook een stevige bak heeft om leuk speelgoed (of huisraad zoals mijn zoon het liefste altijd pakt) mee te nemen.

Kinderfeets houten loop bakfiets

(bekijk meer speelgoed)

Het zadel is, net als bij al dit soort fiets modellen met het gebogen frame, in hoogte verstelbaar tussen 21 en 24 centimeter en is voorzien van een zachte voering. 

Verder is hij veilig met een begrensde hoek zodat de bak nooit om kan vallen en zijn de banden luchtloos zodat hij gemakkelijk binnen en buiten gebruikt kan worden.

Bekijk de Kinderfeets producten hier

Over het merk Kinderfeets

Kinderfeets is een merk dat geboren is in ons eigen land. Nederland: een land waar al sinds de historie een liefde voor fietsen wordt gekoesterd.

Oscar V. Mulder besloot als jonge ouder waardering te kweken voor avontuurlijk leren bij zijn zoon. Het begon als een eenmalig project om een eigen loopfiets voor de kleine Sebastiaan te bouwen.

Dit idee is uitgegroeid tot een bloeiend, duurzaam bedrijf dat kinderen over de hele wereld blij maakt en inspireert.

Waar de naam vandaan komt? Het is een woordspeling voor het Nederlandse woord ‘kinderfiets’.

De fietsen van Kinderfeets zien er op het eerste gezicht misschien eenvoudig uit, maar de doelgerichte eigenschappen van ieder van deze fietsen zorgen voor veiligheid en lage belasting van het milieu.

De loopfietsen en driewielers zijn gemaakt van ‘niet-hout bamboe’ (gemaakt van materialen anders dan hout, zoals fruit, noten, groenten, vis, wilde medicinale planten, harsen en een reeks schors en vezels zoals bamboe, rattans en tal van andere palmen en grassen) en/of berkenhout.

De fietsjes zijn uitgerust met lage instap frames, verstelbare stoeltjes, voetsteunen en biologisch afbreekbare banden.

Bamboe is buitengewoon flexibel en veerkrachtig, groeit ongelooflijk snel en heeft het vermogen om zichzelf te regenereren.

Het heeft ook geen giftige chemicaliën of kunstmatige pesticiden nodig voor groei en onderhoud, waardoor het zowel gifvrij als kosteneffectiever is.

In vergelijking met ander hardhout is het veel flexibeler (ook al heeft het dichte vezels) en is het ook ongedierte bestendig.

Als het merk geen bamboe gebruikt, gebruiken ze duurzaam berkenhout – een andere snelgroeiende en milieuvriendelijke optie – of Duits beukenhout uit FSC-gecertificeerde fabrieken.

Verdere incorporeren ze ook andere milieuvriendelijke praktijken, zoals het gebruik van niet-giftige verf en lak op waterbasis, minimale verpakking en gerecycled papier.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.