Fair Trade kinderkleding & biologisch katoen | shop bij deze 5 winkels

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Lang niet elke website biedt de mogelijkheid aan, maar als je serieus bent over fair trade is het ook een goed moment om te beginnen met je kinderen.

Heel veel ouders stappen op dit moment over, zeker ook gezien al het nieuws rondom de praktijken van sommige grote kledingmerken, zo ook die kinderkleding voeren.

In dit artikel zal ik stilstaan bij een aantal van de leukste biologische en fair trade kinderkledingwinkels online.

fair trade kinderkleding

Deze websites bieden Fair trade kinderkleding of kleding voor kinderen van biologisch katoen aan:

Winkel Afbeeldingen
Fair trade: Greenjump Greenjump fair trade kinderkleding(bekijk de kleding)
Fair Trade & biologisch katoen: Waschbaer Waschbaer ecoshop(bekijk de kleding)
Fair trade & biologisch katoen: Wehkamp Wehkamp fair fashion(bekijk de kleding)
Biologisch katoen: Noppies Noppies kinder merk(bekijk de kleding)
Biologisch katoen: Imps & Elfs Imps & Elfs amsterdam(bekijk de kleding)

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Winkels met Fair trade kinderkleding

Greenjump

Eco, Bio, Fair warenhuis. Dat is waar Greenjump voor staat, en je ziet dit ook direct terug op hun website.

Biologische en duurzame producten voor het hele gezin, zo hebben ze alles van Rvs drink flessen tot drinkflessen van glas en zelfs ook fairtrade broodtrommels.

Maar we focussen hier uiteraard op de kleding.

Er is een zeer uitgebreid aanbod aanwezig, wat eigenlijk al begint met de milieu-vriendelijke en ecologische luiers voor op hun kontje.

Dit zijn bijvoorbeeld luiers gemaakt van biokatoen.

Biologische babykleding en kinderkleding van biologisch katoen hebben ze zowel voor jongens als meisjes.

Veel materialen als wol en katoen zijn uitermate geschikt om biologisch te verbouwen en zo zijn er vele wollen rompertjes met zijde en rompertjes van biologisch katoen te vinden.

Dit soort stof is heel erg geschikt als onderkleding vanwege de structuur en wordt dus ook veel verkocht als pyjama of als wollen ondergoed.

Neem ook een kijkje voor het assortiment truitjes en broeken wat ze voor zowel kinderen als volwassenen hebben en zelfs warme buitenkleding tref je in de webshop.

Waschbaer

In de online winkel van Waschbaer heb je echt alles op het gebied van ecologisch speelgoed en kinderkleding.

Het is een echt warenhuis, maar dan helemaal gericht op biologisch en verantwoord.

Natuurlijk alles voor baby, jongens en meisjes die je voor jezelf kunt kopen.

Maar je vindt er ook specifieke kraamcadeautjes wat het leuk maakt om te geven voor die milieubewuste vriendin die je hebt.

Hier zie je ook veel wol en vilt langskomen als materialen maar natuurlijk ook katoen.

En speelgoed en andere spulletjes die je nodig hebt voor je kind is veelal ook gemaakt van hout.

Houten speelgoed als deze is vaak ook een van de eerste dingen waar ouders naar overstappen voor duurzaamheid, en we hebben hier al eerder geschreven over de leukste houten speeltjes.

Als je milieubewust wilt shoppen voor je kids dan is Waschbaer de winkel voor jou!

Zowieso al super leuke artikelen die ook nog eens eco-vriendelijk zijn, voor kinderen hebben ze helemaal onweerstaanbare en cute outfits. De kinderafdeling vind je hier.

Wehkamp

Wehkamp heeft ook een eigen afdeling op hun site, helemaal gericht op fair trade en eerlijke producten.

Ze kiezen hierbij voor merken die op een eerlijke manier produceren en noemen dit “Fair Fashion”.

Hun labels maken steeds meer eerlijke fashion, ook omdat ze een trend zien bij de milieu-bewuste consument van vandaag. Fair Fashion is mode die is gemaakt om minder belastend te zijn voor het milieu en samenleving.

Het zijn producten waarbij de boeren en fabrieksarbeiders onder betere omstandigheden kunnen werken.

Wil je weten welke merken op een milieuvriendelijke wijze producten laten maken, met liefde voor mens en milieu? Kijk dan bij Wehkamp.

De leuke kledingwinkel heeft het allemaal. Hoewel lang niet hun hele assortiment biologisch is kun je er ondertussen ook milieubewust shoppen.

Ze hebben er zelfs een aparte pagina voor ingericht.

Nou hebben we de post opgenomen en op Youtube gezet, dus je kunt hem hier bekijken óf verder lezen voor al onze informatie en tips:

5 dingen die je misschien niet weet over Fair Trade kinderkleding

Fair Trade wil mensen helpen, en met name op de meest arbeidsintensieve punten in de toeleveringsketen, om meer waarde te behouden en hun leven te verbeteren.

Het transformeren van de kledingindustrie ligt binnen handbereik.

Door deel te nemen aan verantwoorde sourcing-praktijken die mensen en de aarde beschermen, kunnen fashion brands hier hun bijdrage in hebben en kan een merk hun waarden voor onze samenleving communiceren.

Dit is een evoluerend gesprek, aangezwengeld door steeds bewustere consumenten die willen weten hoe hun kleding, schoenen en accessoires worden geproduceerd.

Dus hoe past Fair Trade in deze duurzame kledingdialoog, en wat onderscheidt het precies van “normale” kinderkleding?

Misschien wel het best bekend voor certificering in koffie, Fair Trade is een marktgerichte benadering om het leven van boeren en werknemers te verbeteren, het milieu te beschermen en kwaliteit en veiligheid te leveren.

In essentie plaatst Fair Trade duurzaamheid bovenop de waardeketen in elk stap van het productieproces.

Of het nu op een boerderij is of in een fabriek, de deelnemers moeten zich houden aan strenge normen, met betrekking tot zaken als veilige arbeidsomstandigheden, klachtenprocedures, pesterijen, vastgestelde werktijden, afwezigheid van kinderarbeid, vrijheid van vereniging en best practices voor het milieu.

Fair Trade organisaties en hun partners werken samen om dit model toe te passen op de wereldwijde kleding-, schoenen- en accessoiresproductie.

Hier zijn vijf unieke kenmerken die je misschien nog niet wist over de wereldwijde Fair trade kinderkleding industrie:

Fair Trade levert meer geld op voor de mensen die je kleding produceren

De kledingindustrie heeft een lange en beruchte geschiedenis van arbeidsmishandeling en vaak dodelijke tragedies, vooral in fabrieken.

Een van deze misstanden zijn onmogelijk lage lonen, wat resulteert in een situatie waarin arbeiders en katoenboeren slechts een klein deel van de uiteindelijke prijs van een kledingstuk ontvangen.

Dit verergert vervolgens de omstandigheden van extreme armoede.

Fair Trade wil mensen helpen, met name op de meest arbeidsintensieve punten in de toeleveringsketen, om meer waarde te behouden en hun leven te verbeteren.

Naast regionale loon- en prijsvereisten, zoals gedekt door de Fair Trade-normen, verdienen boeren en werknemers een extra Fair Trade-premie om in hun gemeenschap te investeren.

Dit is meestal ongeveer 5 procent van de gefabriceerde prijs van een kledingstuk. En dit is natuurlijk met name een interessant onderdeel van het proces.

Niet alleen verdienen de werknemers nu meer, maar ze krijgen ook hulp om hun leven stukje bij beetje beter te maken.

De verdeling van de Fair Trade-premieresultaten resulteert in tastbare veranderingen in de lokale gemeenschap, waaronder het bouwen van scholen, verbeterde toegang tot gezondheidszorg en het verdelen van contante bonussen voor huishoudelijke uitgaven.

Lees ook: de beste grondboxen van hout beoordeeld

Empowerment en gelijke rechten vormen de kern van Fair Trade

Een ander doel van Fair Trade is om boeren en arbeiders voor de bestuurder te plaatsen en hen te helpen een stem en positie van macht op de werkplek te bereiken.

Dit gebeurt onder meer door de oprichting van een Fair Trade-comité dat democratisch wordt gekozen en verantwoordelijk is voor het beheer van de Fair Trade-premie.

Individuen krijgen ook een reeks trainingen, worden geïnformeerd over klachtenprocedures en over hun recht om te organiseren.

Het beschermen en creëren van nieuwe kansen voor vrouwen is ook van cruciaal belang.

Met gelijke beloning en gelijke rechten aan de voorhoede, Fair Trade mandaten en specifieke normen met betrekking tot zwangerschapsverlof, gezondheidszorg en vrijheid van intimidatie (seksueel en anderszins).

We hebben ook gezien dat vrouwen extra premies gebruiken om te investeren in nieuwe zakelijke kansen, zoals het starten van een kleine winkel, om hun families verder te ondersteunen.

Je verbetert niet alleen levens, je beschermt het milieu

Op bedrijfsniveau gaat het bij Fair Trade-milieunormen om zaken als goede afvalverwerking, waterafvoer, chemisch gebruik en GGO’s.

Evenzo moet een fabriek een betrouwbaar milieubeheersplan ontwikkelen om een ​​Fair Trade-certificering te behalen.

Dit betekent met name dat ze doelen moeten stellen en deze vooruitgang ook daadwerkelijk moeten volgen bij het verminderen van water-, afval- en energieverbruik.

In Fair Trade-gecertificeerde fabrieken is de tevredenheid van de werknemers hoog en het verloop laag

Iedereen wil zich ondersteund, bevoegd en op de werkplek redelijk gecompenseerd voelen.

In Fair Trade-fabrieken over de hele wereld zijn de retentiegraden dan ook veel hoger dan gemiddeld.

Tijdens het productieproces wanneer werknemers trots het Fair Trade-label op elk product aanbrengen, weten ze welke merken zich inzetten voor Fair Trade en om directe financiële voordelen te bieden aan hun families via Fair Trade-premies.

Je kunt NU ook leuke Fair Trade gecertificeerde kleding, schoenen en accessoires vinden!

Nog maar een paar jaar geleden was het idee van een Fair Trade-garderobe een verre droom.

De mogelijkheid om kleding te kiezen die stijlvol, goed gemaakt en afgestemd op jouw smaak is groeit echter.

Sluit je aan bij de ondersteuning van deze merken en juich ze toe voor hun inzet voor sociale en ecologische duurzaamheid.

Het is ook tijd om de bedrijven te inspireren die nog een belangrijke stap voorwaarts moeten zetten in het creëren van meer transparante, ethische toeleveringsketens en ze te laten zien wat het belang is van ethisch verantwoord ondernemen.

Als we tragedies zoals de instorting van de Rana Plaza-fabriek willen voorkomen, moeten we ons ertoe committeren producten aan te schaffen die ervoor zorgen dat boeren en werknemers worden gezien als levende medemensen in plaats van naamloze, gezichtsloze, vervangbare massa’s.

Dit is het moment om te investeren in een nieuwe toekomst voor duurzame kleding.

Verantwoord winkelen heeft er nog nooit zo goed uitgezien.

Hoewel kledingproductie over het algemeen een reputatie heeft om ethische praktijken en duurzame productie te omzeilen, zijn er een paar modelabels die op de goede weg zijn met hun eerlijke handelspraktijken, productie-ethiek, eerlijke methoden en duurzame materialen.

Niet alleen hebben bewust fair trade ontworpen kledingmerken een positieve invloed op hoe we winkelen, het geeft ons een goed gevoel over onze aankopen en inspireert andere bedrijven om het beter te doen.

Sommige modemerken leggen de lat hoog voor de giftige fast-fashion industrie door het gebruik van natuurlijke vezels en een doordachte productie voor langdurige duurzaamheid.

Andere kopen het merendeel van hun Fair Trade-producten van gemarginaliseerde producentengroeperingen in ontwikkelingslanden en gebruiken natuurlijke hulpbronnen in de hele productie-keten om milieuvriendelijke initiatieven voor een duurzame toekomst te bevorderen.

De meeste streven transparantie bij elk product dat ze maken na, van materialen tot arbeid tot transport.

Bijvoorbeeld door alleen gecertificeerd biologisch katoen te gebruiken.

Dan zijn er ook die merken die juist met trots overstappen (of teruggrijpen) op de aloude technieken van uiterst bekwame, lokale fabrikanten in enkele van de oudste fabrieken in het land.

De meeste zullen in ieder geval wegblijven van leer of andere dierlijke materialen te gebruiken in hun ontwerpen en elk kleding-seizoen op zoek gaan naar nieuwe en innovatieve manieren om duurzaam en milieuvriendelijk te blijven.

De meeste zullen in ieder geval wegblijven van leer of andere dierlijke materialen te gebruiken in hun ontwerpen en elk kleding-seizoen op zoek gaan naar nieuwe en innovatieve manieren om duurzaam en milieuvriendelijk te blijven.

Goed duurzame bedrijven investeren in de toekomst.

Van hun welzijnsinitiatief voor werknemers tot hun productietechniek die veel minder water gebruikt dan traditionele methoden.

Het draait om het bouwen van het beste product zonder onnodige schade aan te richten met oplossingen om de milieucrisis te stoppen.

Koop jij voortaan ook Fair Trade?

Dit is alles over fair trade in combinatie met de kinderkledingindustrie.

Hopelijk heb ik je een beetje kunnen inspireren en stap jij ook stukje bij beetje over op deze manier van kledingproductie.

Kinderkledingwinkels met biologisch katoen

Noppies

Ook het kinderkledingmerk Noppies draagt zijn steentje bij. Met een aparte pagina over hun uitstapjes richting volledig biologisch katoenen kinderkleding willen ze hun merk steeds groener maken.

Hun pagina vind je hier

Imps & Elfs

Schattige kleertjes voor kleinere kinderen. Imps & Elfs maakt al hun shirtjes van biologisch katoen en je vind de laatste aanbiedingen hier

Wat zijn de voordelen van biologisch katoen?

Biologisch katoen heeft grote voordelen op verschillende niveaus van de waardeketen. Niet alleen voor jou als consument.

Boeren, handelaars, detailhandelaren en consumenten profiteren allemaal van de economische, sociale en ecologische voordelen van projecten voor ecologische manieren van katoenteelt.

Ik neem hier graag de verschillende voordelen in de waardeketen met je door. Hopelijk ben ook jij dan overtuigd om biologische kinderkleding (en ook voor jezelf natuurlijk) te kopen.

Voordelen voor boeren

Evenwichtig ecosysteem en verbeterde gezondheid

 

Dankzij het gebruik van natuurlijke meststoffen en pesticiden worden grondwater en rivieren vrijgehouden van synthetische chemicaliën.

De biodiversiteit wordt versterkt door de gediversifieerde teelt en het niet gebruiken van GGO’s (genetisch gemodificeerde organismen).

Als gevolg hiervan is de gezondheid van boerenfamilies verbeterd en is hun risico om te worden besmet met gevaarlijke chemicaliën tot een minimum beperkt.

Verbeterde economische situatie en voedselzekerheid

In biologische productiesystemen zijn de landbouwproductiekosten aanzienlijk lager, aangezien de meeste inputs worden geproduceerd met lokale hulpbronnen op bedrijfsniveau (compost, mest, natuurlijke pesticiden).

Een verbeterde vruchtwisseling zorgt ervoor dat boerenfamilies een scala aan verschillende voedingsgewassen krijgen, waardoor hun voedselzekerheid wordt verbeterd en hun afhankelijkheid van de katoenmarkt afneemt.

Tegelijkertijd wordt het risico op mislukking van gewassen door ongunstige klimatologische omstandigheden of plagenbestrijding aanzienlijk verminderd als gevolg van gewasdiversificatie en de teelt van goed aangepaste soorten.

Bovendien zorgt biologisch katoen voor extra inkomsten dankzij de biologische premie-ophoging.

Verbeterde toegang tot markten

De vraag naar biologisch katoen stijgt voortdurend, omdat steeds meer kopers op zoek zijn naar katoen van hoge kwaliteit dat volgens strenge milieu- en sociale normen wordt geproduceerd.

Een biologisch certificaat geeft biologische katoenboeren toegang tot deze dynamische markt, waardoor hun afhankelijkheid van de fluctuerende wereldmarkt voor conventionele katoen afneemt en ze een betere prijs voor hun product krijgen.

Bovendien is het biologische productiemodel vaak gebaseerd op langetermijnpartnerships tussen alle belanghebbenden langs de waardeketen, waardoor de economische zekerheid van de boer wordt versterkt.

Training en onderwijs

Een cruciale factor voor het succes van de biologische katoenlandbouw is een degelijke training in biologische praktijken en effectief kwaliteitsbeheer.

Boeren in projecten voor biologisch katoen profiteren van logistieke en technische ondersteuning van producentenorganisaties en netwerken.

In tegenstelling tot conventionele katoenproductie, waar de risico’s verbonden aan het omgaan met gevaarlijke chemicaliën er voor zorgt dat de bevolking hun vrouwen niet betrekt bij de katoenproductie, zijn veel biologische katoenboeren in ontwikkelingslanden vrouwen, die op die manier toegang hebben tot opleiding en een financieel inkomen.

De productie van biologisch katoen heeft een positieve invloed op hun onafhankelijkheid en zelfbeschikking.

Voordelen voor handelaren en retailers

Deelname aan een dynamische markt

De markt voor biologisch katoen is zeer dynamisch: volgens het meest recente markteverslag van biologische valuta bereikte de wereldwijde detailhandel in biologische katoenproducten 63%.

Dit toont aan dat, in tegenstelling tot de redelijk verzadigde markt voor conventioneel katoen, er een groot potentieel is voor bedrijven die in organisch investeren.

Biologisch katoenen kinderkleding

Traceerbaarheid, risico- en kwaliteitsbeheer

Bedrijven kunnen de risico’s in de hele waardeketen, in termen van milieu, sociale omstandigheden en productkwaliteit, ernstig verminderen.

Het biologische certificaat garandeert dat gevaarlijke chemicaliën niet zijn gebruikt in de katoenproductie en bedrijven weten de geschiedenis van hun producten dankzij duidelijke normen gecontroleerd door een onafhankelijke certificeringsinstantie.

Bovendien kunnen deze standaarden op transparante wijze worden gecommuniceerd naar kopers en consumenten.

Bijdrage aan ecologische en sociale duurzaamheid

De “carbon-footprint” ofwel uitstoot door productie van conventioneel en biologisch katoen verschilt enorm. De impact op het milieu van biologisch ligt vele malen lager.

Verder zijn er vele programma’s die steun bieden in de ontwikkeling van met biologisch katoen geteelde gebieden.

Met deze steun en begeleiding veranderen de telers hun manier van werken door het implementeren van biologisch gebaseerde praktijken, die de land-, lucht- en waterbronnen in de regio beschermen.

Werken op deze manier elimineert de 11 meest giftige chemicaliën die worden gebruikt in de conventionele katoenteelt, waardoor de toxiciteit in de lucht, bodem en stroomgebieden wordt verminderd.

Het nadeel is dat de kosten voor het verbouwen van biologisch katoen in veel gevallen hoger zijn dan wat veel merken bereid zijn te betalen.

In verschillende proeven was de opbrengst van biologische katoenvelden maar liefst 30% minder vezels dan van “conventionele” velden.

Veel merken zijn gewoonweg niet bereid deze meerprijs te betalen, ook wel gestuurd door de detailhandel en de consument.

Gelukkig nemen steeds meer consumenten de beslissing om over te stappen en te kiezen voor kwaliteit van product én van milieu.

Beeld en geloofwaardigheid

Tegenwoordig hebben bedrijven een grote verantwoordelijkheid ten opzichte van het milieu, producenten, werknemers en natuurlijk consumenten.

Door biologisch katoen in hun producten te gebruiken, nemen ze deze verantwoordelijkheid op zich, dragen ze bij aan een sociaal en ecologisch duurzamere productiecyclus en geven ze geloofwaardigheid aan de activiteiten van hun bedrijf.

“Duurzaamheid verkoopt” – in plaats van een anoniem product te kopen, zoeken steeds meer consumenten naar gezonde, milieuvriendelijke kleding waarvan de productie transparant wordt uitgelegd en die gegarandeerd geen arbeidswetgeving schendt.

Het kopen van groene en eerlijke producten past bij een moderne en trendy levensstijl.

Voordelen voor de consument

Koop een gezond product

Niet alleen de kwaliteit is gegarandeerd.

Het product is ook nog een veel minder bewerkt wat, zeker voor tere kinderhuidjes, vaak veel lekkerder zit en vaker gewassen kan worden.

Traceerbaarheid, duidelijke normen en labels

Je aangekochte product kan in elke stap van de keten worden gevolgd waardoor je weet waar het product vandaan komt: transparante marktinformatie met merken en labels en een transparant product met aangegeven oorsprong.

Draag je steentje bij voor het milieu

De impact op het milieu van biologische katoenproductie is vele malen lager waarmee we allemaal bijdragen aan de toekomst van de planeet.

Maak een positieve impact op het leven van boeren

Boeren, werkzaam in de katoenindustrie, hebben het niet gemakkelijk.

Door biologische kinderkleding te kopen zorg je ervoor dat zij een betere kans hebben op eerlijke prijzen voor hun katoen, en dat ze kunnen leren en bouwen aan hun de toekomst voor hun gezin.

[wl_faceted_search]

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.