Wanneer kan een kind met twee benen springen? Leeftijdsfases en oefentips

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Springen is een beweging die voortkomt uit de grove motoriek. Stap voor stap leren kinderen deze beweging maken, waarbij er beroep word gedaan op evenwicht, bewegingscoördinatie en kracht.

Een dreumes kan met hulp van een traptrede springen. Vanaf twee jaar kan een kind op de vlakke voet landen en vanaf 3 jaar kan het met de voeten tegen elkaar een paar keer achter elkaar springen.

De handeling wordt aantrekkelijker als je al spelend het kind met twee benen tegelijk leert springen.

Vanaf welke leeftijd kan een kind springen

In dit artikel leg ik je uit hoe de ontwikkeling verloopt van het leren springen met twee benen tegelijk.

Ook zal ik je uitleggen hoe je het beste een kind kan leren springen, waarom sommige kinderen in het begin ‘meebewegingen’ maken en zal ik je daarnaast  tips geven over spelletjes en speelgoed om het met twee benen springen te stimuleren.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Hoe leer je een kind springen?

Springen, net als hinkelen en koppeltje duiken, is een complexe beweging en doet een beroep op de grove motoriek. De opdracht vereist niet alleen bewegingscoördinatie, maar ook beheersing van het evenwicht en spierkracht.

Om deze beweging voor elkaar te krijgen, moeten kinderen eerst een buiging kunnen maken in het heupgewricht en het kniegewricht. Om daarna explosief omhoog te komen, moeten deze beide gewrichten zo snel mogelijk strekken.

Een kind leert ook de armen te gebruiken om de beweging krachtiger te maken.

In welke volgorde leren kinderen springen?

  • Ergens vanaf springen
  • Op en neer springen (op de plaats)
  • Naar voren springen
  • Ergens op springen
  • Naar achteren springen
  • Ergens overheen springen

In het begin is het normaal als een kind nog onvoldoende balans heeft om met beide voeten tegelijkertijd te springen én te landen. De beweging zal dan meer een ‘galop’  beweging zijn.

Je kind zal de vaardigheid steeds beter gaan beheersen en dan wordt het ook steeds makkelijker om met twee benen tegelijk te springen én te landen.

Wat zijn de verschillende leeftijdsfases van de grove motoriek?

Hoe ontwikkelt de springbeweging zich over de jaren heen, van dreumes tot kleuter?

  • Dreumesleeftijd (1-2 jaar): In deze leeftijdsfase kan een kind met hulp van papa en mama van de laatste traptrede springen.
  • 2-3 jaar: Op deze leeftijd kan een kind met beide voeten tegelijk omhoog springen en op de vlakke voet weer landen. Ze kunnen met beide voeten tegelijk van een traptrede afspringen, met de voeten uit elkaar.
  • 3-4 jaar: Een kind kan nu met de voeten tegen elkaar aan een aantal keren achter elkaar springen. Ook kan het over een touw heen springen van ongeveer 5 cm hoog en kan het verspringen waarbij het zich met beide benen tegelijk afzet (zo’n 20 cm verder).
  • 4-5 jaar: Een kind heeft nu een goede lichaamsbeheersing en vooral veel plezier in springen (en rennen en klimmen!).
  • Vanaf 5 jaar zijn complexere bewegingen zoals touwtje springen (draaien en springen) mogelijk!

De meeste dreumesen vinden het geweldig om samen met papa of mama nieuwe grove motorische vaardigheden te leren. Je kent vast wel het stralende gezichtje wanneer iets lukt!

Van 2,5 tot 3 jaar oud worden lichaamsbewegingen soepeler en evenwichtiger.

Er kunnen nog altijd valpartijen plaatsvinden, houd daar rekening mee! Je peuter is nog steeds bezig om het hoofd en de ledematen te coördineren en dat gaat niet zonder slag of stoot.

Het is daarom belangrijk om altijd een beschermde plek te vinden om samen met je kind spring spelletjes te spelen zodat het de techniek op een veilige manier onder de knie krijgt.

Wist je dat springen een positief effect heeft op het brein? Het brein associeert springen met blijheid waardoor het humeur van kinderen wordt beïnvloed.

Behalve dat springen dus een essentiële vaardigheid is die kinderen leren, worden kinderen er ook nog eens ontzettend vrolijk van!

Maakt het kind ‘meebewegingen’?

Meebewegingen zijn bij verschillende motorische vaardigheden te observeren, en dus ook bij het springen met twee benen tegelijk.

Wanneer kinderen nog veel meebewegingen maken, betekent dat dat ze nog niet helemaal onafhankelijk zijn in hun bewegingspatroon.

Een voorbeeld van een meebeweging is wanneer als een kind springt, het met de mond meebeweegt of bijvoorbeeld de tong uit de mond steekt bij de inspanning.

Het is als ouder goed om te observeren of je kind nog veel meebeweegt. Als dat wel zo is, houd het in de gaten en observeer of het met de loop van de tijd minder wordt.

Hoe steviger de basis, hoe beter de motoriek kan uitwerken en hoe minder meebewegingen een kind zal maken.

Tot het negende levensjaar is het zelfs nog normaal om dit soort bewegingen te observeren bij moeilijke opdrachten.

Tips over spring spelletjes

Wat kun je als ouder doen om een kind met twee benen te leren springen? Er natuurlijk een spelletje van maken! Want leren is leuker als het gepaard gaat met spelen en plezier.

De handeling kan voor een kind aantrekkelijker worden gemaakt als je hem of haar over een lijntje, een touwtje, of een naad in de vloerbedekking laat springen.

Het is daarnaast belangrijk om eerst de handjes van het kind vast te pakken, samen tot drie te tellen en dan hem of haar te laten springen.

Zo help je het kind de coördinatie te oefenen om de bewegingen te controleren. Met de tijd moet het kind alleen kunnen springen.

Hier is coach Greg met nog meer ideeën over spring spelletjes voor thuis of in het park:

Tips over speelgoed waarmee je springen kunt stimuleren

Er is speelgoed voor alles! Zo ook voor het oefenen van springen met twee benen tegelijk.

Als een kind met plezier kan oefenen, hebben ze de vaardigheid binnen no-time onder de knie en zullen ze dit met alle trots aan iedereen willen laten zien!

Met deze Gonge Rivierstenen set zullen kinderen gestimuleerd worden om te spelen, springen en te balanceren.

(bekijk meer afbeeldingen)

De set bestaat uit 6 rivierstenen en 5 heuveltoppen. De 5 heuveltoppen hebben allemaal verschillende hoogtes.

Kinderen kunnen van top naar top of steen springen en hun balans trainen. Ook zullen kinderen leren om afstanden in te schatten, en wordt de motoriek geoefend.

Fijn is dat iedere heuveltop voorzien is van rubber aan de onderkant zodat deze de vloer beschermt en niet weg schuift als het kind erop springt. De heuveltoppen kunnen ook niet zomaar omvallen.

Om het moeilijker te maken, kun je de posities van de heuveltoppen en stenen steeds iets verder uit elkaar zetten.

De rivierstenen zorgen voor ontzettend veel plezier. Je kunt beginnen met het vasthouden van de handjes van je kind en het van het ene naar het andere platform laten springen.

Je kunt een kind ook heel simpel van één van de hoogtes af laten springen, met twee benen.

Daarna kan het alleen proberen te springen, met twee benen tegelijk. Ook kan het oefenen met één been.

Het speelgoed is geschikt voor kids met een leeftijd vanaf 2 jaar.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.