Wanneer kan een kind hinkelen? Alles over deze motorische mijlpaal + speeltips

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Hinkelen; je hebt het vast vaak genoeg gedaan in jouw kindertijd!

Hinkelen is een leuk spel waar kinderen vaak veel plezier aan beleven. Je zou hinkelen kunnen omschrijven als een speelse manier van springend lopen op één been.

Het is in feite een combinatie van goed kunnen springen, weten hoe je je lichaam moet bewegen op één been om eventjes van de grond te komen, en natuurlijk ook het houden van het evenwicht (op één been).

Vanaf wanneer kan een kind hinkelen

Wanneer kan een kind hinkelen?

In de leeftijd 3-4 jaar zou een kind enkele sprongen kunnen hinkelen en huppelen op één been (galoppas). De jaren daarna gaat hinkelen steeds iets beter omdat ze hun motorische vaardigheden blijven ontwikkelen. Evenwicht, coördinatie en kracht spelen hierbij een belangrijke rol.

Hoe verloopt het leren hinkelen over de jaren en wat zijn fundamentele motorische vaardigheden? Welke vaardigheden gebruikt een kind om te kunnen hinkelen? Wat is een leuk voorbeeld van een hinkel spelletje en weke spelletjes kunnen het leren hinkelen stimuleren?

Lees gauw verder om antwoord te krijgen op al deze vragen!

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Welke mijlpalen zijn er voor hinkelen?

Een kind zal leren zitten, kruipen, staan, lopen en later hinkelen. Een kind moet veel oefenen om al die motorische vaardigheden onder de knie te krijgen.

In de motorische ontwikkelingsfase van een kind, worden over het algemeen de volgende mijlpalen aangehouden wat hinkelen betreft:

  1. Tussen 2 en 3 jaar kan een kind op de vlakke voet landen en met twee benen springen.
  2. In de leeftijd 3-4 jaar zou een kind enkele sprongen kunnen hinkelen en huppelen op één been (galoppas). Ze kunnen al een tijdje op één been staan zonder om te vallen.
  3. Tussen de 4 en 5 jaar gaan hinkelen en hinkelspelletjes al goed.
  4. Tussen de 5 en 6 jaar kan een kind goed hinkelen, in ieder geval tien keer.
  5. Tussen de 6 en 7 jaar kan een kind tien keer op het niet-voorkeursbeen hinkelen.
  6. Tussen 7 en 9 jaar kan een kind met 11 keer hinkelen ongeveer negen meter overbruggen.
  7. Tussen 9 en 10 jaar kan een kind met 9 keer hinkelen een afstand van negen meter overbruggen.
  8. Tussen 11 en 13 jaar kan een kind met 7 keer hinkelen een afstand van negen meter overbruggen (11 jaar) en met 5-6 keer hinkelen een afstand van negen meter overbruggen (12-13 jaar).

Maak je als ouder niet meteen zorgen als jouw kind niet voldoet aan deze standaarden. Maar het is wel belangrijk om de ontwikkeling van je kind extra in de gaten te houden.

Mocht je echt merken dat je kind sterk achter blijft lopen op zijn of haar leeftijdsgenootjes, dan is het waarschijnlijk verstandig om contact op te nemen met de dokter.

Wat zijn de fundamentele grove motorische vaardigheden?

Fundamentele motorische vaardigheden zijn bewegingen die een cruciaal onderdeel vormen van motorische vaardigheden.

De fundamentele vaardigheden zijn evenwicht, coördinatie en oog-handcoordinatie.

Deze grove motorische vaardigheden zijn vervolgens weer onder te verdelen in de volgende vaardigheden:

  • stilstaan
  • balanceren in beweging
  • springen (kracht en coordinatie)
  • klimmen
  • koprol
  • gooien en mikken
  • stuiten en vangen

Bij hinkelen moet een kind kunnen balanceren in beweging en springen. Hierbij spelen evenwicht, coördinatie en kracht een belangrijke rol.

Wat zorgt ervoor dat een kind steeds beter kan hinkelen?

Wanneer kinderen eenmaal vertrouwd zijn met evenwichtsoefeningen, kan er gestart worden met hinkelen.

Dit kan bijvoorbeeld door een kind eerst te laten hinkelen met behulp van twee stokken, of door je kind een handje te geven. Ook kan het eventueel geoefend worden op de plaats, met vasthouden aan de muur bijvoorbeeld.

Een kind leert steeds beter doelgericht strategieën uit te kiezen en zich aan te passen aan de omgeving. Functies worden steeds verder geïntegreerd en geautomatiseerd.

Voordat een kind kan leren hinkelen, moet het in ieder geval vertrouwd zijn met op één been staan (evenwicht).

De motoriek, de coördinatie en het evenwicht van een kind worden steeds beter, waardoor hinkelen steeds makkelijker en natuurlijker wordt.

Ze zullen met de tijd ook langer op één been kunnen blijven staan. Hinkelen zal ervoor zorgen dat kinderen ook meer kracht ontwikkelen in de benen, en dat het springvermogen wordt getraind.

Hoe werkt het spelletje hinkelen?

Het leuke aan hinkelen is dat je het zowel alleen als met anderen kunt doen. Er zijn verschillende hinkelspelletjes, de ene simpeler dan de ander.

Ik zal hier de regels van het hinkelspelletje uitleggen dat ik als kind graag speelde.

Het gaat het erom dat je eerst een steentje of een ander voorwerp op de 1 gooit.

Heb je raak gegooid? Dan moet je de 1 overslaan terwijl je hinkelt naar het eind getal (bijvoorbeeld 10), en dan hinkel je weer terug.

Als je op nummer 2 bent aangekomen, raap je het steentje bij 1 op en spring je over de 1 heen.

Als je dit goed is gelukt, mag je nu de 2 proberen. Het idee blijft hetzelfde: je gooit nu het steentje op de twee, en als dat gelukt is, spring je op de 1, dan op de 3 tot aan het eind.

Dan ga je weer terug en vanaf de 3 pak je het steentje bij 2 op en dan spring je weer naar 1. Zo gaat het spelletje door totdat je mis hebt gegooid! Dan is de ander aan de beurt.

Het spel wordt gewonnen door degene die het eerste bij de 10 is (oftewel, het steentje op de 10 heeft gegooid en succesvol heen en terug is gekomen!).

Dit is slechts één van de vele varianten. Je kunt ook zonder steentje aan de gang gaan en gewoon om de beurt van de 1 naar de 10 hinkelen.

Heb je geen hinkelmat? Dan teken je een hinkelbaan heel gemakkelijk met stoepkrijt als deze van Crayola of verf op het asfalt of stoeptegels:

Crayola stoepkrijt om een hinkelbaan te maken

(bekijk meer afbeeldingen)

Met welk speelgoed kun je hinkelen stimuleren?

Ik heb een aantal leuke hinkelmatten voor kinderen online gevonden die ik graag met je wil delen.

Deze geweldige hinkelmatten nodigen gegarandeerd uit tot spelen!

Nuobesty hinkel puzzelmat

Nuobesty hinkel puzzelmat

(bekijk meer afbeeldingen)

De NUOBESTY speelmat houdt je kind lekker actief!

Deze hinkelmat bestaat uit losse puzzelstukken waardoor je de mat gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen. De mat is gemaakt van hoogwaardig materiaal en zal lang meegaan.

Bovendien is het een veilig product om mee te spelen.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Jumping Rings hinkel-spel

Jumping Rings hinkel-spel

(bekijk meer afbeeldingen)

Het Jumping Rings-spel maakt een heleboel verschillende hinkel ‘routes’ mogelijk!

Bij dit speelgoed krijg je vijf gekleurde ringen die je met behulp van de bijgeleverde gespen aan elkaar kunt vast maken zoals jij dat wil.

De ringen zijn gemaakt van het beste (niet-giftige) materiaal en zijn ook nog eens milieuvriendelijk én veilig in gebruik.

Check de meest actuele prijzen hier

Getmovin Sports Hopscotch Squares

Getmovin Sports Hopscotch Squares

(bekijk meer afbeeldingen)

De Getmoving Spors Hopscotch Squares is een geweldige speelset voor de echte hinkel-liefhebber!

‘Hopscotch’ is trouwens het Engelse woord voor hinkelen.

Je krijgt bij deze speelgoed set 10 vierkanten, 15 gespen (om de vierkanten met elkaar te verbinden) en twee ‘beanbags’.

De beanbags kun je gebruiken om het spelletje ‘ring toss’ mee te spelen; leg de ringen neer en probeer met de beanbags in de ringen te mikken!

Bij deze set zijn de vierkanten extra groot qua formaat, zodat ook grotere kinderen en volwassenen (met grotere voeten) mee kunnen hinkelen.

Je kunt de vierkanten neerleggen zoals je wil, en ze met of zonder verbindingselementen gebruiken.

Naast hinkelen en ‘ring toss’ kun je de vierkanten ook gebruiken voor een atletische training.

Je kunt de set zowel binnen als buiten gebruiken, omdat de vierkanten gemaakt zijn van zacht maar duurzaam plastic. Het speelgoed is bovendien erg gemakkelijk mee te nemen!

Check de laatste prijzen hier

Conclusie

Zo zie je, genoeg redenen om hinkelen te leren. Hopelijk hopt jouw kindje gauw rond op een been!

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.