Wanneer kan een kind koppeltje duikelen? Top tips voor je peuter

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

De leeftijdsperiode van twee tot en met dertien jaar is een belangrijke periode voor de ontwikkeling van de fundamentele motorische vaardigheden van je kind.

Als je peuter een leeftijd van 2 bereikt, dan zul je een duidelijke verbetering in zijn motoriek observeren.

Elke leeftijdsperiode heeft een aanbevolen mijlpaal voor verschillende fundamentele motorische vaardigheden.

Vanaf wanneer kan een kind koppeltje duikelen

Koppeltje duikelen is daar een van, en kan nog wel eens angst creëren bij sommige kinderen.

Om een idee te krijgen van wat een gemiddelde en gezonde motorische ontwikkeling zou moeten zijn, is het verstandig om te begrijpen wat de motorische mijlpalen voor kinderen tussen de 2 en 13 jaar oud zijn.

Vraag je je wel eens af of je kind zich ontwikkelt volgens de gemiddelde motorische mijlpalen van zijn leeftijd?

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wanneer kan een kind koppeltje duikelen?

Koppeltje duiken is een bewuste beweging die de peuter leert tussen de 2 en 3 jaar, de fase waarin de ontwikkeling van zijn fijne motoriek een flinke spurt laat zien. Een kind ontwikkelt zijn motorische vaardigheden stap voor stap, en een bewuste vaardigheid zoals koppeltje duikelen komt met herhaald oefenen.

In deze fase zou een peuter verschillende vaardigheden moeten ontwikkelen, waaronder evenwicht gerelateerde vaardigheden zoals:

  • op één been staan
  • op een driewieler rijden
  • over een gymzaal bank te lopen
  • een koprol durven te maken met hulp

Maakt jouw kind zonder problemen een koprol, of heb je het gevoel dat je kind wel wat hulp kan gebruiken bij het aanleren van koppeltje duiken?

In dit artikel leggen we je alles uit over wanneer je kind zou moeten durven koppeltje duiken.

We geven je daarnaast tips en advies over spelletjes en speelgoed waarmee je deze vaardigheid op een speelse manier zou kunnen aanleren of bevorderen.

Wat betekent grove motorische ontwikkeling?

Laten we eens beginnen met het uitleggen van wat de motorische ontwikkeling van je kind precies inhoudt.

Onder de motorische ontwikkeling van kinderen verstaan we de ontwikkeling van reflexen, automatische bewegingen en uiteindelijk bewuste bewegingspatronen.

Reflexen zijn aangeboren en hoeft het kind niet aan te leren, zoals het zuigreflex of grijpreflex.

Automatische bewegingen zijn aangeleerd, en het kind moet de beweging oefenen en herhalen zodat het automatisch wordt.

Een voorbeeld van grove motorische vaardigheden is het behouden van je evenwicht door het aanspannen van spiergroepen, of de opvang reactie door automatisch je armen naar voren, achter of opzij te brengen als je op het punt staat om te vallen.

Bewuste bewegingen zijn bijvoorbeeld het pakken van een speelgoed of het openen of sluiten van een deurtje. Koppeltje duiken is ook een voorbeeld van een bewuste beweging.

Wat zijn de fundamentele motorische vaardigheden?

Voor het aanleren van een koprol, moet het kind eerst succesvol ontwikkelen door een aantal motorische fasen.

De fundamentele motorische vaardigheden bestaan uit evenwicht, coördinatie en oog-handcoördinatie.

De fundamentele motorische vaardigheden zijn weer onder te verdelen in negen vaardigheidsgebieden:

  • stilstaan
  • balanceren in beweging
  • springen (kracht)
  • springen (coördinatie)
  • klimmen
  • koprollen
  • gooien en mikken
  • stuiten
  • vangen

Deze fundamentele motorische vaardigheden zijn dus belangrijk voor het succesvol uitvoeren van bepaalde spel- en sportactiviteiten, waaronder koprollen ofwel koppeltje duikelen.

Tips over spelletjes en speelgoed voor het ontwikkelen van vaardigheden

Voor het maken van een goede koprol kunnen er verschillende factoren meespelen.

Het kind kan angstig zijn, begrijpt niet hoe hij zijn lichaam moeten gebruiken of hij heeft nog niet genoeg kracht in zijn armen.

Hieronder meer over verschillende methoden om elk kind een handje te helpen met het aanleren van koppeltje duikelen.

Sticker onder de mat

Maak er een spelletje van door een leuke sticker aan de onderkant van de mat te plakken, en daag het kind uit om zo ver mogelijk over het uiteinde van de mat te rollen om de sticker te zien.

Met een klein beetje hulp kun je het kind helpen om helemaal over de kop te gaan!

Verhoging creëeren

Voor kinderen die het eng vinden om koppeltje te duikelen, kun je een verhoogd vlak maken bijvoorbeeld met een dikke mat.

Een manier om dit te doen is bijvoorbeeld door banken of een klimladder schuin tegen een wandrek te plaatsen en er matten op leggen.

Voor een kind dat alleen gestimuleerd en uitgedaagd moet worden om een koprol te maken, kun je een schuin vlak creëren in plaats van het kind te laten rollen op een horizontale, platte ondergrond.

Oefen ‘hobbelbaardje op de rug’

Sommige kinderen durven de uitdaging wel aan, maar rollen met een rechte rug. Je kunt dan eerst ‘hobbelpaardje op je rug’ oefenen met je kind.

Om hobbelpaardje te spelen, ga je op je rug liggen, trek je je knieën in en pak je ze vast om als een klein balletje heen en weer te wiegen.

Ook kun je je kind aanleren om ontspannen te wiegen en hangen over een skippybal.

Speel ‘kruiwagentje’

Met kinderen die nog niet zo goed op hun handen kunnen steunen of schuin rollen door gebrek aan kracht in hun armpjes, kun je spelletjes doen zoals de kruiwagen.

Tijdens dit spel houd je de benen van je kind omhoog en moet het kind steunen en lopen op zijn handen.

Let wel op! Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo, dus de motorische ontwikkeling van kinderen kan verschillen per individu.

Waar kun je speeltoestellen bestellen om koppeltje duiken te oefenen?

Wil je je kindje helpen met het oefenen of verbeteren van koppeltje duikelen, dan kun je verschillende soorten hulpmaterialen online bestellen.

We hebben onderzoek gedaan en de volgende relevante websites gevonden om spelmateriaal te bestellen om koppeltje duikelen te oefenen met je kind:

Skippybal JohnToy

Een vrolijk gekleurde skippy bal die elk kind zal aanspreken. Leuk om mee te skippy ballen uiteraard, maar ook om overheen te rollen en mee te stuiteren.

Step 2 speelmat

Vier extra dikke speelmatten voor op de vloer, ideaal om oefeningen op te doen. Door de handige puzzelrand kun je de mat op verschillende manieren in elkaar zetten.

Om vaak te kunnen oefenen met je kind, is het leuk een klimrek in de tuin te hebben. We hebben hier de 16 beste speeltoestellen in de tuin beoordeeld voor elke leeftijd!

Tot slot: zorg er altijd voor dat je de veiligheid van je kind vooropstelt.

Houd het kind onder toezicht en help het kind op een speelse manier met het aanleren van de koprol!

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.