Knutselen met een baby: wist je dat je vanaf 6 maanden al kan beginnen?
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Knutselen met een baby: je zult vast denken, dat kan toch helemaal niet? Veel moeders kunnen vaak niet wachten om met hun lieve baby’tje lekker te gaan knutselen.
Je gaat er waarschijnlijk vanuit dat je niet kan knutselen met je baby. Niets is minder waar; met een beetje hulp kan je lieveling vanaf een maand of zes een waar kunstwerk maken.
Enorm leuk voor de trotse opa’s en oma’s, voor vaderdag, of voor moederdag om zo’n kunstwerkje te ontvangen. Het werkje krijgt dan ook altijd een ereplaatsje.
Je baby moet natuurlijk gestuurd worden, maar met de juiste spullen en jouw hulp, gaat dit prima lukken.
Het merk SES bijvoorbeeld, heeft allerlei ‘My First’ knutselpakketten die speciaal gemaakt zijn voor baby’s die richting dreumes gaan.
Goede voorbeelden van dit soort pakketten zijn de
- SES My First Kleurpotloden XL en
- SES My First vingerverf stempels
Om je kleintje een beetje schoon te houden tijdens het knutselen, is deze Prénatal plastic mouwslab erg handig!
Van peuter naar kleuter doeboek collectie
Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar
Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.
Koop bij Bol.comWat bespreken we in deze uitgebreide post:
Wat heb ik nodig om met mijn baby te knutselen?
Houd in gedachten dat het echt niet om het resultaat gaat. Het gaat er voor je baby vooral om lekker bezig te zijn en nieuwe dingen te ontdekken.
Dat is bevorderlijk voor de fantasie van de baby, zijn ruimtelijk inzicht en natuurlijk de fijne motoriek.
Knutselen hoeft niet altijd met verf, potloden en karton of papier. Er zijn heel veel andere materialen die hier prima voor geschikt zijn, denk maar eens aan:
- Baby’s eigen handjes en voetjes gebruiken als stempel, wattenbolletjes, wc rollen en vingerverf.
- Je kan een hart uit gekleurd papier knippen en je kleine met een contrasterend kleur verf zijn handjes erop laten drukken.
- Je kan ook een hartje op jouw hand en die van je baby schilderen en daarmee stempelen
- Of smeer het hart in met lijm, plak baby’s foto in het midden en laat je baby watjes erom heen drukken. Doe het voor en stuur je kleine natuurlijk een beetje bij.
Het hoeft er niet keurig uit te zien!
Vanaf welke leeftijd kunnen baby’s mee knutselen?
Baby’s kunnen vanaf een maand of zes tot acht al een beetje ‘helpen’ en mee knutselen, bijvoorbeeld met het maken van een voetafdruk of handafdruk.
Als ze nog niet kunnen zitten kun je ze ook op hun buik bij de tekening leggen, eventueel op een kussen. Vijf tot maximaal tien minuten ‘verven’ is meer dan genoeg.
Je hebt bijvoorbeeld een mooi stuk karton en vingerverf nodig. Zorg dat op het handje of voetje van je kleine overal verf zit en druk de hand of voet voorzichtig op het karton.
Je kan ook twee handen en twee voeten in diverse kleuren op het karton ‘stempelen’. Maak er een echt kunstwerk van, met de datum erbij en baby’s naam. Geweldig om in te lijsten.
Je kan ook een foto van het kunstwerk maken en die op een telefoonhoesje laten printen!
Behalve met verf, kan een baby ook heerlijk knutselen en friemelen met een stuk klei. Houd altijd een oogje in het zeil om het opeten van de klei te voorkomen.
Een toffe en veilige klei om fijn mee te knutselen is bijvoorbeeld bijenwas klei.
Zijn er nog meer leuke ideeën om te maken?
Laat je fantasie de vrije loop! Er zijn zo enorm veel mogelijkheden als je je fantasie gebruikt. Daarnaast is het leuk om de kunstwerkjes cadeau te doen.
Je zal zien dat, buiten het plezier dat jouw kleintje en jij eraan beleven, de kadootjes trots in ontvangst genomen zullen worden door opa en oma of papa.
Ze zullen op een speciaal plekje in de woonkamer komen te staan.
- Zoutdeeg maken
- Textiel verf
- Stempeltjes van wc rollen
Je kan zoutdeeg maken met je kleintje, lekker kneden en balletjes of vormpjes rollen.
Je kan ook hier baby’s hand of voetje in het deeg drukken, eventueel verven en vervolgens de vorm in de oven bakken.
Maak met textielverf samen een kunstwerk op een t-shirt voor papa of op een leuke canvas boodschappentas voor mama. Laat een kunstwerkje afdrukken op een mok.
Maak stempeltjes van wc rollen en laat je kleine die in verschillende kleuren vingerverf dopen, zo ontstaat er een vrolijk design op het papier.
Laat je baby voor vaderdag lekker met verf spetteren op een stuk papier en schrijf erop ‘Mijn papa is een spetter!’, succes gegarandeerd.
Prachtig ook, om wat van deze werkjes en herinneringen voor jezelf te bewaren en om aan je kind te laten zien als ze volwassen zijn: Je zou wat knutselwerkjes in een mooi boekje kunnen plakken.
Vanaf 12 maanden kan je kleine met stiften aan de slag en komen kleurplaten al aan de orde.
Waarom is knutselen goed voor baby’s?
Knutselen is erg goed voor alle kinderen, zelfs ook voor baby’tjes. Ook al kunnen ze nog niet heel veel, de kleuren en vormen die ze tegenkomen bij het knutselen werken stimulerend.
Baby’s leren door te knutselen al vroeg creatief te zijn en ze ontwikkelen hun fijne motoriek door te kleuren, te verven of te kneden.
Ze beleven er plezier aan en ontwikkelen hun fantasie. Al zullen de kunstwerkjes zeker niet heel netjes zijn, het blijft mooi om dit als herinnering te hebben.
Bovendien maakt het ravotten met verf en klei je baby erg blij. Het samenwerken is goed voor jullie band. Het is dan ook goed om beide ouders om beurten te laten knutselen met de baby.
Zijn baby’s gemotiveerder dan peuters?
Iedere keer weer blijven baby’s wezentjes waarover je je blijft verwonderen. Hoe klein ze ook zijn, ze kunnen en willen overal hard voor werken.
Natuurlijk lukt niet altijd alles bij een baby, dat is jammer, maar daar leert hij weer van. Het is mooi om te zien dat hij de motivatie om door te gaan wel blijft behouden.
Bij peuters zie je dit al veel minder. Ze geven sneller op of vertellen je na even proberen ‘dat het niet lukt’.
Baby’s weten nog niet of iets wel of niet kan lukken en blijven dus die motivatie en ontdekkingsdrang houden waardoor ze maar door blijven gaan.
Juist daarom is het knutselen zo klein al van belang. Baby’s zullen hun uiterste best doen om met de door jou aangereikte materialen succes te behalen.
Dit kan alleen als jij hem daarbij ondersteunt en stimuleert. De knutselsessie moet natuurlijk wel van korte duur zijn.
Mijn advies is het gewoon eens te proberen, maar niet voordat je kleintje de 6 of 8 maanden heeft bereikt.
Bevalt het knutselen niet, dan probeer je het een paar weken of maanden later nog een keer.
Ik hoop dat het een leuk knutsel avontuur wordt voor jullie beiden, veel plezier!
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.