Dreumes & peuter speelhoek: 14 tips voor woonkamer of aparte ruimte
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Als je een dreumes hebt rond banjeren in je huis, dan weet je hoe veilig je het moet maken om je geen zorgen te maken over dat hij iets breekt aan huis, of aan zichzelf.
Daarom denk je er misschien over om ook een leuke speelhoek voor hem in te richten zodat hij ook veilig af en toe een momentje alleen kan spelen.
In dit artikel bekijk ik hoe je een leuke speelhoek voor je dreumes in kunt richten.
Van peuter naar kleuter doeboek collectie
Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar
Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.
Koop bij Bol.comWat bespreken we in deze uitgebreide post:
Een speelhoek in je woonkamer
Voor gezinnen met jonge kinderen is de woonkamer meestal de drukste ruimte in huis.
Je gebruikt hem om te
- loungen,
- tv te kijken,
- een boek te lezen
- misschien een beetje te werken
- en vaak als speelkamer voor de kinderen.
Zoals je je misschien kunt voorstellen, kunnen dingen, wanneer je woonkamer je speelkamer wordt, gemakkelijk behoorlijk druk en zelfs rommelig aanvoelen.
Het is geen wonder dat ouders vaak om ideeën vragen over hoe ze een speelruimte voor kinderen in hun woonkamer kunnen inbouwen.
Om te helpen, heb ik 6 van de leukste ideeën voor het creëren van een speelkamer voor kinderen in je woonkamer voor je verzameld.
Woonkamer afbakenen met een kleed
Voeg een kleurrijk vloerkleed toe als manier om de speelkamer van een kind “af te bakenen” en creëer een visuele scheiding van de hoofdruimte.
Het is een snelle en gemakkelijke toevoeging waar eigenlijk niemand nee tegen zal kunnen zeggen.
Kies voor een stevig vloerkleed dat bestand is tegen veel stampende kinderen en speelgoedauto’s.
Je kunt er altijd voor kiezen om een wat groter speelkleed neer te leggen, en we hebben hier al eens uitgebreid geschreven over de leukste speelkleden die er te koop zijn (maar liefst 32 opties!).
Maak een opslagplek voor speelgoed
Sommige huizen zijn misschien beter geschikt voor een speelhoekje in de woonkamer dan voor een aparte speelkamer.
Als dit zo is in jouw huis, probeer dan in ieder geval wat rust te creëren door een opbergbank in een hoek te plaatsen die uitsluitend is bedoeld voor speelgoed van je kinderen.
Er zijn zoveel opties voor leuk weggewerkte opbergruimtes en zo’n toevoeging maakt je speelhoek gelijk een lust voor het oog!
Het is een geweldige manier om rommel te minimaliseren en rommel te voorkomen, omdat alles snel en netjes kan worden opgeborgen.
Voor een extra bonus kun je de bank opnieuw gebruiken in een nieuwe ruimte in je huis zodra de kinderen hun speelgoed ontgroeid zijn.
Maak een gezellig hoekje
Kleine hoekjes in je ruimte, zoals een lastig gevormde trap aan de zijkant van je woonkamer, zijn perfecte plekken om een kinderhoek op te zetten.
Plof een paar zitzakken en poefs neer, samen met een kleine tafel en wat opbergruimte, om een gezellige speelkamer te creëren die perfect is voor zowel verhaaltjes als spelletjes.
Vrolijk op met een kleurrijke alkoof
Als je woonruimte is uitgerust met een verzonken muur, verander het dan in een kleurrijke speelhoek die je kinderen op een lekker heldere manier aanspreekt.
Meubeltjes nemen minder ruimte in omdat ze deels gebruik maken van de extra ruimte van de alkoof, en samen met een charmant kleed heb je een leuke ruimte.
Dit is een geweldige manier om een ongemakkelijke hoek in een woonruimte te gebruiken en leuke kleuren op te nemen die je nergens anders in huis vindt.
Stop het weg
Creëer een speciaal hoekje als speelkamer door je bank een stuk van de muur weg te trekken en de zijkant of achterkant te gebruiken om de ruimte te verdelen.
Dit geeft de kinderen een aangewezen plek om te spelen terwijl volwassenen van dichtbij kunnen waken.
Tip voor stylisten: probeer voor een geweldig multifunctioneel stuk een paar goedkope salontafels in plaats van een kindertafel. Ze zien er mooi uit en gaan vaak langer mee, dus je kunt ze gemakkelijk hergebruiken als de speelruimte niet langer nodig is.
Bedenk de ultieme speelkamer
Als je een grotere leefruimte hebt, overweeg dan om het ene uiteinde van de kamer om te vormen tot een volledige speelruimte voor je kinderen.
Bij deze aanpak draait alles om het groots op te zetten.
Breng een fort, een minikeuken en een kindertafel en stoelen mee om een ruimte te creëren die écht van hen is.
Zorg ervoor dat je rekening houdt met duurzame stoffen die bestand zijn tegen veel ravotten, rollen en af en toe morsen!
Thuis een rustige speelruimte creëren
De omgevingen van Montessori-kinderen zijn zorgvuldig ontworpen om onafhankelijkheid en concentratie te stimuleren.
Zelfs kleine veranderingen in een kamer kunnen een merkbare invloed hebben op het gedrag van kinderen.
Of je kind nu wel of niet op een Montessorischool zit, het opzetten van een door Montessori geïnspireerde speelruimte thuis is heel eenvoudig en kan de manier waarop je kind speelt veranderen.
Ik wilde deze ideetjes voor een kindvriendelijke speelhoek nog even apart benoemen.
Dit moet je doen:
Vereenvoudig
Vaak vragen mensen waarom onze speelkamer, ingericht voor mijn 1,5-jarige, zo ‘minimalistisch’ is.
Dit verbaasde me totaal omdat ik er nog nooit zo over had nagedacht.
Toen ik het echter begon te vergelijken met meer traditionele kinderkamers, snapte ik al snel wat ze bedoelden.
Ik had er bij het inrichten niet eens bij nagedacht over de stijl van opvoeden, maar Montessori-ruimtes gebruiken meer neutrale kleuren dan de felle kleuren die vaak worden geassocieerd met jonge kinderen.
Het doel is om de ruimte rustgevend te maken, zodat het de concentratie bevordert.
Ze hebben ook veel minder dingen erin staan, zowel aan de muren als om mee te spelen.
Misschien vind je een kleine plank met twee of drie planken en slechts een paar items op elke plank, met veel ruimte tussen elk speelgoed.
Het is ook de grootste tip die we hebben gekregen om kinderen meer met speelgoed te laten spelen, less is more (verwerkt in dit artikel over dreumesen die niet zo veel met speelgoed spelen).
Als je een Montessori-speelkamer bij je thuis wilt maken, hoef je niet per se een heleboel speelgoed weg te doen, maar je zult er waarschijnlijk wel veel willen opbergen.
Door slechts een paar speeltjes tegelijk neer te zetten en ze regelmatig te rouleren, kan je kind zich echt concentreren op wat er beschikbaar is.
Roterend speelgoed heeft de extra bonus dat het de interesse van je kind behoudt, omdat je regelmatig ‘nieuwe’ dingen kunt uitbrengen zonder telkens nieuw speelgoed te hoeven kopen.
Wanneer je beperkte opties aanbiedt, wordt het ook echt duidelijk welke de nieuwsgierigheid van je kind wekken.
Ik heb vaak gemerkt dat een ooit geliefd speeltje een hele week onaangeroerd op de plank heeft gelegen.
Ik weet dan dat het tijd is om het weg te doen en iets anders aan te bieden.
Geef alles een plaats
Montessori schreef veel over ‘gevoelige periodes’‘. Een gevoelige periode is een tijd waarin een kind zich bijzonder aangetrokken voelt tot en iets kan leren.
Kinderen hebben een gevoelige periode voor orde vanaf de geboorte tot en met de leeftijd van vijf, met een piek in de vroege peutertijd.
Je kunt dit zien aan de liefde van jonge kinderen voor routine en herhaling (en hun soms extreme reacties als iets op de “verkeerde” manier of in de “verkeerde” volgorde wordt gedaan).
Jonge kinderen houden van orde in hun dagelijks leven, maar ook in hun fysieke omgeving, maar ze hebben zeker wat hulp nodig om dat vast te stellen.
Montessori-omgevingen ondersteunen dit verlangen naar orde door alles een specifieke plek te geven waar het naartoe gaat.
Je zult geen grote speelgoedbakken vol met veel niet-verwante dingen vinden in Montessori-speelruimtes.
Elk speelgoed heeft een ruimte waar het thuishoort op een plank.
Speelgoed met meerdere stukken, zoals blokken of speeldieren, wordt vaak georganiseerd in kleine manden of bakjes op de plank.
Je zou misschien denken dat dit het voor de kinderen moeilijker maakt om hun spullen op te bergen, maar het is echt het tegenovergestelde.
Het blijkt veel leuker om iets op de perfecte plek te plaatsen waar het thuishoort, dan alles in een grote prullenbak te gooien.
En mijn zoon is ook echt een pietje precies wat dat betreft.
Altijd dingen op dezelfde plek vinden is rustgevend omdat het voorspelbaar is.
Voeg open ruimte toe
Montessori-omgevingen hebben veel werkruimte, zowel op de vloer als aan tafels, zodra het kind oud genoeg is om zelfstandig aan een tafel te zitten.
Het hebben van open ruimte in de kamer zorgt ook voor veel beweging, wat essentieel is voor jonge kinderen.
Plaats spulletjes laag
Het meubilair moet van kinderformaat zijn, maar ook de materialen moeten op lage planken bewaard worden, zodat het kind er zelf toegang toe heeft.
Voor een peuter of ouder kind zou je ook een tafel en stoel voor kinderen willen toevoegen, zodat het kind de mogelijkheid heeft om op de grond te spelen, of aan een tafel voor spellen als puzzels.
Misschien wil je ook een hoge wandplank toevoegen om al je eigen spullen, zoals een mobiele telefoon of een kopje koffie, in op te bergen.
Dingen waarvan je niet wilt dat je kind ermee speelt.
Betrek de natuur bij je speelhoek
Kies indien mogelijk een kamer met natuurlijk licht voor je speelhoek.
Er zijn maar weinig dingen mooier dan te kijken naar een baby die schaduwen ontdekt door te spelen in het veranderende licht vanuit een raam of naar een kind te kijken dat betoverd is door de regen.
Ramen bieden ook eindeloos entertainment en mogelijkheden om te praten over wat je kind ziet, of het nu uitkijkt op een drukke straat of een rustige achtertuin.
Roepen naar vogels is een favoriete bezigheid van mijn kleine!
Als het raam te hoog is voor je kind om naar buiten te kunnen kijken, probeer dan een opstapje te geven.
Zorg ervoor dat je veilig in de buurt bent terwijl je kind bij het raam staat.
Het is ook geweldig om waar mogelijk planten en dieren in de speelruimte op te nemen.
Hangende planten of kruiden met eetbare bladeren zijn een geweldige optie voor baby’s in het stadium “eet alles in zicht”.
Kamerplanten bieden peuters en oudere kinderen ook de kans om ergens voor te zorgen, en voegen natuurlijke schoonheid toe aan de kamer.
Baby’s en jonge kinderen kijken ook graag naar vissen of andere huisdieren en peuters en ouder kunnen ook helpen bij het voeden en verzorgen van deze diertjes.
Maak het mooi, maar voor het kind
Op zoveel kinderkamers hangen prachtige kunstwerken of foto’s, maar op een hoogte waar kinderen ze niet kunnen zien.
Montessori-ruimtes hangen kunstwerken op het niveau van het kind. Op deze manier kan het kind echt profiteren van de prachtige afbeeldingen die je selecteert
Voor baby’s is het geweldig om eenvoudige zwart-witafbeeldingen toe te voegen.
Voor oudere kinderen werken
- afbeeldingen uit de natuur,
- familiefoto’s,
- eerdere kunstwerken van je kind,
- interessante kaarten
- en kunst uit verschillende stijlen van schilders of verschillende culturen
Kies je speelgoed zorgvuldig
Tenzij je aan thuisscholing doet, is het niet nodig om je huis te vullen met ‘academisch’ werk.
Het is geweldig om een verscheidenheid aan speelgoed te kiezen waarmee je kind zich op verschillende manieren kan ontwikkelen.
Je zou kunnen denken aan het opnemen van speelgoed dat
- fijne motoriek (kleine spieren, lees ook dit artikel hier),
- grove motoriek (grote spieren),
- kunst en muziek,
- boeken
- en items met een open einde (zoals blokken)
ontwikkelt voor creatief spel.
Het is ook belangrijk om speelgoed op te nemen dat een verschillende moeilijkheidsgraad biedt.
Je wilt een mix van uitdagend speelgoed, zoals misschien
- een puzzel met meer stukjes dan waar je kind gewoonlijk mee werkt, en
- dingen die gemakkelijk en vertrouwd zijn voor jou om mee te spelen wanneer hij een mentale pauze nodig heeft.
Hier hebben we een hele selectie aan educatief speelgoed beoordeeld die aansluit bij de leeftijd van jouw kind.
Zoek ook naar speelgoed met een open einde dat meer boeit dan alleen vermaakt. Neem over het algemeen geen dingen op die oplichten of geluiden maken.
Kies ook waar mogelijk speelgoed gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout (als deze waar we hier over schreven) en metaal, om het kind meer echte ervaringen te geven.
Creëer een gezellige ruimte
Ten slotte is het geweldig om een gezellige ruimte op te nemen, een plek waar je kind kan rusten of herstellen van een inspannend leermoment.
Dit is vaak een groot vloerkussen in een hoek voor een jonger kind. Het kan een comfortabele stoel bij een raam zijn voor een ouder kind.
Conclusie
Dit lijkt misschien veel om over na te denken, maar het mooie is dat je volledig de vrijheid hebt en kunt kiezen wat werkt voor je kind en je huis.
Het hoeft niet alles of niets te zijn. Je kunt besluiten om het te vereenvoudigen, maar het favoriete elektronische speelgoed van je kind te bewaren.
Of je kunt ervoor kiezen om lage, ordelijke planken te hebben, maar ook om een grote bak met knuffels te bewaren.
Ik doe ook niet alles, alleen wat me logisch klinkt zoals een beetje minimaliseren, dus neem ervan mee wat je wilt gebruiken.
Heel veel plezier met het inrichten van jouw leuke speelhoek!
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.