Alles over de Donald Duck | Weekblad, Junior, Pocket & spelletjes

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Leuk om te krijgen en leuk om te geven. Maar het is natuurlijk vooral heel erg leuk om te lezen, ook voor je zelf.

Ik ben zelf nu ondertussen 39 en schaam me niet om te zeggen dat ik er zelf nog met veel plezier een blik inwerp, ook al heb ik het Donald Duck abonnement op het weekblad “officieel” voor mijn zoon gekocht :)

Ik heb een goede site gevonden waar je goedkoop het abonnement kunt nemen op de het weekblad van duckstad.

Elke week krijg je een exemplaar thuisgestuurd en je kunt het opzeggen wanneer je wilt.

Je kiest gemakkelijk van te voren een aantal nummers die je dan betaalt, het loopt vanzelf af dus je zit er niet aan vast en daarna kun je altijd beslissen of je weer bij wilt bestellen.

Je wordt er dan aan herinnert dat de periode bijna voorbij is. Je kunt er eentje bestellen bij leesmap.nl.

Natuurlijk zijn er nog een aantal andere opties om Donald te volgen, ik zal ze in dit artikel allemaal behandelen.

De opties in vogelvlucht zijn:

Donald DuckAfbeeldingen
Donald Duck weekbladDonald duck weekblad

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Donald Duck Junior WeekbladDonald-Duck-junior-874x1024

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Donald Duck Pocket abonnementDonald duck pocket abonnement

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Losse oudere Donald Duck pocketsDonald duck pockets

 

(bekijk meer pockets)

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Beoordelingen van het Donald Duck weekblad abonnement

We hebben ook een aantal leuke beoordelingen gevonden van echt enthousiaste mensen die er gebruik van maken en het lezen. Zie hieronder de reviews van echt klanten:

Donald duck abonnement weekblad

Net als ikzelf zie ik gelijk al wat gelijkgestemden staan. Ik denk dat heel veel mensen die het nu nemen uit onze generatie komt.

We hebben het zelf allemaal al gelezen vroeger, en misschien nog wel een paar van die bladen liggen.

De kids hebben ze te pakken gehad en vonden het leuk en nu willen ze er elke week eentje, herkenbaar?

Tijdschrift Donald Duck

Tijdschrift Donald Duck, al jaren het vrolijkste weekblad van Nederland!

Ik vond het vroeger op vakantie het leukste. Mijn moeder kocht vaak een subscriptie op het week blad om ze vervolgens op te sparen.

We namen ze dan mee in de auto om wat te doen te hebben, vaak ook nog samen met de pockets van disney. Ik weet nu pas dat we ze eigenlijk al weken hadden en ze achter werden gehouden.

Anders had ik ze natuurlijk al veel eerder gelezen, maar uiteindelijk was het toch veel leuker zo. Een lekker vakantie gevoel met een “duckje”.

En Donald ging zelf ook trouwens vaak op reis in de boekjes.

Een rijke geschiedenis aan duckstad verhalen

Het is ook niet zo gek dat wij nu ook weer meeliften met het succes van de duckstad verhalen. De weekbladen gaan al weer meer dan 60 jaren mee.

De figuren waren daarvoor ook al bekend, het succes was niet begonnen met de bladen. Walt Disney had de figuren voor het eerst gemaakt voor de bioscoop.

Toentertijd gingen nog veel mensen naar de bios voor alle soorten filmpjes, ook korte.

Wat je vroeger in het theater kreeg te zien zie je nu eerder op TV. En nog steeds doen Donald en zijn vrienden het erg goed op de buis.

De eerste keer in print was echter in de kranten waar hij, afgewisseld met Mickey Mouse, in korte verhaaltjes van een regel verscheen.

Dat werd later dus flink uitgebouwd tot een heus weekblad! In 1952 kwam de eerste variant van het blad uit in Nederland in zwart-wit.

Het was al vier jaar eerder dat er in Scandinavië een dergelijk blad op de markt was gekomen, en de uitgever van de Margriet (ja, dat bestond toen ook al) kwam op het idee om het succes in Nederland na te bootsen.

Zelfs werden er in Nederland eigen verhalen getekend en werd de voorkant van de duckjes helemaal in Nederlandse stijl gemaakt, met bijvoorbeeld Nederlandse huizen en zelf een Sinterklaas.

Ook waren er een aantal verhalen in Nederland heel erg populair die in Amerika al snel hun populariteit verloren. Zo was het met Hiawatha en met de Grote Boze Wolf en de biggetjes.

Die hadden in Amerika hun glans al snel verloren en gingen bij ons gewoon lekker door.

Nog een leuk weetje: in de jaren ’70 was onze variant van de duckstadkrant als beste uitgeroepen ter wereld.

Net als met Bert en Ernie, waar we ook bovenaan prijken van beste stemmen en verhalen, is het met het Donal Duck weekblad net zo.

Veel eigen verhalen en ook heel veel heruitgaves en aangepaste stukken van de originele schrijver Carl Barks.

Dat is best iets om trots op te zijn. Zelfs zie je onze eigen gemaakte verhalen nu over de hele wereld terug in de verschillende weekbladen van die landen.

Je kunt trouwens ook herkennen in welk land een verhaal gemaakt is. Je kunt dit zien aan de code die in het eerste plaatje van het verhaal staat geschreven. Begint de code met “H”, dan is dat verhaal in Nederland gemaakt.

Een code die begint met een “D” vindt zijn origine in Denemarken en verhalen uit de Verenigde Staten hebben meestal een code die begint met “U.S.” of “W.D.C.”

Unieke verhalen van Douwe Dabbert en van Olivier B. Bommel vind je niet terug in andere landen. Die zijn echt uniek door Nederlandse schrijvers en tekenaars gemaakt zoals Marten Toonder en Thom Roep.

Dat verklaart ook gelijk de diversiteit aan verhalen die er nog steeds voor worden uitgebracht. Deels herinterpretaties van oude Amerikaanse en Deense verhalen en ook voor een groot deel originele Nederlandse toevoegingen.

Nu weet je ook gelijk hoe het kan dat er zoveel echt Hollandsche figuren de revue passeren in de verhaallijnen, en waarom deze altijd zo actueel zijn. Dat zijn overduidelijk de verhalen van onze eigen auteurs en tekenaars.

Zo kun je ze onmiskenbaar herkennen, ook als je de code aan het begin hebt gemist omdat je gewoon lekker aan het lezen was geslagen.

Tijdschrift Donald Duck

Tijdschrift Donald Duck, al jaren het vrolijkste weekblad van Nederland!

Donald Duck Junior Weekblad

Donald-Duck-junior-874x1024

(bekijk meer afbeeldingen)

Het Donald Duck Junior weekblad is er speciaal voor de nog kleinere onder ons, die nog hun eerste stapjes met lezen moeten leren.

Zo kun jij helpen door voor te lezen, maar zullen ze door de specifieke inhoud sneller mee kunnen lezen dan bij het gewone duckstad weekblad.

Abonnement op de Donald Duck Junior herhaalt zich

Een abonnement op de Donald Duck Junior is anders dan zijn grote broer. Dit weekblad herhaalt zich namelijk telkens en wordt steeds opnieuw uitgebracht.

Het is een vooraf gemaakte set van 52 nummers die, nadat je kind ze allemaal heeft gelezen, klaar zijn. Je kind kan daarna overstappen op het gewone weekblad.

Daar komen er wel telkens nieuwe van uit waardoor je op elk moment over kunt stappen. Het is dus een soort van opstapje naar het echte blad.

Het leuke is dat je kind zo alle basis van duckstad mee krijgt omdat het een vaste reeks met bladen is.

Zo zal hij of zij ook direct kennis maken met alle karakters en dan is het leuk dat ze worden herkent in de latere edities wanneer ze daar klaar voor zijn.

Het is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Dan kunnen ze dus twee jaar lang mee leren lezen en vervolgens nadat ze de Junior reeks hebben afgerond overstappen op het Donald Duck weekblad als 7 jarigen.

Net als de originele zitten er veel stripjes in waarbij het niveau is toegespitst op de 5-jarige fan. Verder staan er ook veel spelletjes in die leuk zijn om uit te voeren voor een kind.

De Junior is eigenlijk niet echt een weekblad omdat hij eens in de twee weken verschijnt.

Dat betekent dus twee jaar lang 26 edities per jaar voor een totaal van 52 uitgaven. Je kunt natuurlijk ook gewoon een korter abonnement nemen of cadeau geven.

En eventueel daarna beslissen of je er mee verder wilt gaan.

De Junior is gemakkelijker en met grotere letters

Een onderdeel van dit los uitgebrachte jeugdblad voor de kleinere lezers zijn de grotere letters en overzichtelijke bladzijden zodat je zoon of dochter gemakkelijk het patroon kan volgen en mee kan doen.

Ook is het niveau van het taalgebruik helemaal afgestemd op deze jeugdige lezers en lezerinnen.

Verder heeft ook de tijd in duckstad natuurlijk niet stilgestaan waardoor je ook digitaal op je ipad de avonturen kunt volgen, en zelfs direct door kunt linken naar leuke extra’s zoals online spellen en meer content over Donald en zijn stadsgenoten en zelfs zijn social media kanalen.

Precies geschikt voor kinderen bij het starten van groep drie zou ik zeggen.

Heel veel kunnen ze dan al meelezen, en bij sommige puzzeltjes hebben ze dan misschien wat meer uitleg nodig om er mee aan de slag te kunnen maar als je er een beetje losjes bij bent hoeft dat geen probleem te zijn.

Of ze slaan er eentje even over tot je tijd hebt om mee te kijken (is op zich ook wel weer leuk om te doen als jij Donald Duck nog van vroeger kent, een stukje nostalgie).

Je kunt het in de meeste tijdschriften winkels los halen mocht je er eentje uit willen testen.

Maar je kunt ook al kleine abonnementjes van 3 nummers nemen om het even te proberen mocht je het nog niet zeker weten en of het iets voor jouw kind is.

Daarna kun je weer verder beslissen. Meer per nummer besparen kun je ook voor kiezen wanneer je meerdere nummers in één keer als Junior abonnement neemt.

De Junior wordt gemakkelijk door de kleinere leden van het gezin gelezen, maar uiteindelijk vinden puberende kinderen het vaak ook nog heel leuk om er doorheen te bladeren.

De puzzels en spelletjes dan wellicht wat minder want die zijn echt op kleinere kinderen gericht, maar de verhaaltjes zijn gemakkelijker geschreven, maar nog steeds erg leuk en vermakelijk.

Ik zou hem natuurlijk niet kopen als je alleen maar grotere kinderen hebt, dan kun je beter het weekblad nemen, maar als je een mix hebt met ook al een ouder kind, dan kan die ook best uit de voeten met de verhaaltjes die erin staan.

Je kunt er mee beginnen in groep 3 met AVI lees niveau 2 (1, instructie niveau 2 kan ook nog wel) en ermee doorgroeien naar groep 4 tot AVI niveau 3 en instructie 4.

Zelfs heb ik al vele succesverhalen gehoord met kinderen met een lees achterstand in groep 4 die je zo toch nog aan het lezen krijgt in de hoop voor een opstapje naar een moeilijker niveau en naar boeken.

Ook lees ik zo op het internet op blogs een aantal mensen met dyslectische kinderen. Die vinden vaak lezen helemaal niet leuk omdat het veel te veel moeite kost.

Maar door de overzichtelijk bladzijden en grote lettertypes geeft de Donald Duck Junior toch meer rust en vinden ze het leuk om er doorheen te lezen.

Bekijk het Junior weekblad hier

Donald Duck Pocket

Donald duck pockets

(bekijk alle pockets)

Omdat er zoveel fans zijn van de Donald Duck Pocket hebben we er hier nog een apart deel aan gewijd. Er zijn er namelijk ondertussen al heel veel bijgekomen en de eerste worden ook echt gezocht door verzamelaars.

Maar als jij het gewoon leuk vindt om ze te lezen, dan kun je er natuurlijk ook een stelletje gewoon in de winkel kopen.

Bij bol.com hebben ze er bijvoorbeeld een heel aantal en je hebt er ook nog de tweedehands markt online staan voor de wat oudere.

Maar je kunt je ook inschrijven voor een abonnement om de nieuwere pockets te ontvangen, bekijk de aanbieding hier.

Wat ze misschien nog wel extra leuk maakt voor verzamelaars is de omslag. De kaft van het boek sluit namelijk aan op zijn voorganger om zo in de hele reeks eens afbeelding te maken.

Dat staat natuurlijk leuk in de kast en is ook de reden waarom verzamelaars de hele lijst compleet willen hebben.

Welke Donald Duck Pockets zijn er?

Je kunt de pocket edities van Donald Duck onderverdelen in drie reeksen. De oudste reeks stamt al uit 1970 en kunnen dus best zeldzaam en verzamelbaar zijn.

Ik zal eerst beginnen met de meest recente boeken van reeks drie, aangezien je die nog regelmatig tegenkomt en kunt kopen.

Donald Duck pockets lijst

Reeks drie is gestart in 1992 en loopt eigenlijk gewoon door tot en met nu.

In deze reeks zitten ook verreweg de meeste boeken, misschien ken je er al wel een heel aantal die je door de jaren heen eens ergens hebt gezien (bij de tandarts of de kapper bijvoorbeeld terwijl je wacht), of misschien heb je ze wel zelf gehad:

 1. De zeven wereldwonderen
 2. Gevecht in de ruimte
 3. De zoete inval
 4. Doedelzakeiland
 5. Indiana Goofy
 6. Het eerste kaartje
 7. Mickey in dromenland
 8. Het dubbelvolk
 9. Op zoek naar het vuur
 10. De onmogelijke reis
 11. Het verhaal zonder eind
 12. De wilde stad
 13. De omgekeerde tijd
 14. Geheim agent 006½
 15. De vliegende scooter
 16. De Duckstadlotto
 17. Liefdesverdriet
 18. De drakenschat
 19. De stenen kroon
 20. De bergsirenen
 21. Held zonder geld
 22. Kerstfeest in Duckstad
 23. De tondeldoos
 24. Zwendelende zwijnen
 25. Wild west, thuis best
 26. In de ban van de reus
 27. De verschrikkelijke Kong King
 28. De schat van Morgan
 29. Koerier van de tsaar
 30. De minstreel van Schapeneiland
 31. Een witte kerst
 32. De verloren wereld
 33. Dinosauriërs op drift
 34. Het goud van de twee  snavels
 35. De kleuter-miljardair
 36. Het smeltende geld
 37. De eerste olympische kampioen
 38. De maalstroom van de tijd
 39. Ballonvaart met hindernissen
 40. De ware kerstgedachte
 41. Een onvergeeflijk feest
 42. Het spookt in het riool
 43. Het magische duel
 44. Het onbewoonbare eiland
 45. De geest van Fantomius
 46. De simulerende simulator
 47. De Duckinnen van het Capitool
 48. De ontmaskerde kerstman
 49. De ijzige strijd
 50. Het mysterie van het Jammergebergte
 51. Het tovermasker
 52. Een criminele krachtpatser
 53. De wakkere slaapkop
 54. Een kwestie van geluk
 55. Een schimmige surprise
 56. Het geschifte kerstgeschenk
 57. Een bevroren heethoofd
 58. Het verdwenen geluksdubbeltje
 59. De wet van de Windigo
 60. S.O.S. voor Duckstad
 61. Vader voor een dag
 62. De schrik van de woestijn
 63. De brokkenpiloot
 64. Kerstman tegen wil en dank
 65. De millennium-gekte
 66. Reis in de ruimte
 67. De hulpeloze hofschilder
 68. Herrie om een halssnoer
 69. De Sgorrie-morries komen
 70. Op weg naar Euro 2000
 71. Donald gaat voor goud
 72. Een nacht in het spookhuis
 73. Een superkerst
 74. Sterren, gangsters en juwelen
 75. Het hypnose masker
 76. De mysterieuze verdwijning
 77. Het geheim van Shangri-la
 78. Razernij in Duckstad
 79. Een dubbeltje op z’n kant
 80. Trammelant in elfenland
 81. Post voor de kerstman
 82. Het monster van het woud
 83. De vreselijke vloedgolf
 84. Gevaar uit de ruimte
 85. Goud maakt niet gelukkig
 86. De mascotte
 87. Schurken, schelmen & schavuiten
 88. Brokkenmakers in de lucht!
 89. Donald en de zebra-mossel
 90. Het geheim van de kerstman
 91. Het verdwenen fortuin
 92. De vloek van de zwarte lagune
 93. De reuzenratten van Hamelen
 94. De zwarte bol
 95. Wedloop door de woestijn
 96. De ideale oom
 97. De verbijsterende krachtpatser
 98. De schrik van de zeven zeeën
 99. De kerstmiljardair
 100. Feest in Duckstad
 101. Guus vindt het geluk
 102. De dag van de mieren
 103. Paniek in het geldpakhuis
 104. Speurtocht in het verleden
 105. De rampenbestrijder
 106. De Olympische marathon
 107. Het wilde waterpaard
 108. Een stem uit duizenden
 109. Het speelgoed van de kerstman
 110. Spionnen zonder vrees
 111. Griezelen met geesten
 112. Walvis te huur
 113. De mislukte muzikant
 114. Strijd tussen de sterren
 115. Een geluksdubbeltje kan raar rollen
 116. Superdonald je bent er geweest!
 117. De drakenridder
 118. Het legioen der dapperen
 119. Dromen en bedrog
 120. De kerstroof
 121. De wraakzuchtige bengels
 122. De vliegende vuilnisemmers
 123. De lolbroek
 124. Vuurpijlen en vette jus
 125. De magiër van het moeras
 126. Sterrenvoetbal
 127. Hoe kleiner hoe fijner
 128. Een betaalde vakantie
 129. Groene vingers
 130. Een kwestie van geld
 131. Het mysterie van Cactus City
 132. Het kerstgebak
 133. Het mysterieuze perkament
 134. Rijp voor de sloop
 135. De dolende ridder
 136. Kabaal om een luchttoren
 137. De geest van het noorden
 138. Donalds grote broer
 139. De kermispiraten
 140. De hotdogheld
 141. Lift op hol
 142. De jacht op de schat
 143. Veertig jaar verwarring
 144. Het laatste kerstcadeau
 145. Bonje in de bergen
 146. De gelukkige pechvogel
 147. Groeten uit Dagoland
 148. De grote concurrent
 149. De verschrikkelijke verpleegster
 150. De steen der wijzen
 151. De slag om Duckstad
 152. De zinderende zeeslang
 153. Op weg naar Peking
 154. Heisa om een muntje
 155. De kleurenjagers
 156. Heibel in de sneeuw
 157. De grote Mik-Mik
 158. Kiezen en bedriegen
 159. De nacht van de weerwolven
 160. De razende robot
 161. Genie voor één dag
 162. Een picknick vol verrassingen
 163. Strijd aan het strand
 164. Goud maakt gelukkig
 165. Gevaar onder de grond
 166. Het moeras-monster
 167. De robotoorlog
 168. Kerst in de ruimte
 169. Kerstmannen bij de vleet
 170. Het eerste miljoen van Oom Dagobert
 171. Monsters in het pretpark
 172. Het omgekeerde vliegtuig
 173. De ongeluksvogel
 174. De falende spits, 174½ Voetbalkoorts
 175. De onstuitbare wabbelwap
 176. De strijd om het frietje
 177. Het spookhuis
 178. Donald contra Donald
 179. De ontmaskerde superheld
 180. Een ijzige kerst
 181. De verschrikkelijke Hollander
 182. Een cruise vol verrassingen
 183. Spionnenjacht
 184. De hangmat van Hammurabi
 185. De wraak van een piraat
 186. Verdwaald in het verleden
 187. Een reus van een eend
 188. Hommeles in Amsterdam
 189. Het mysterieuze ruimtepakhuis
 190. Gevaarlijke zaakjes, 190½ Halloween in Duckstad
 191. Het monster van het geldpakhuis
 192. Kerst met hindernissen
 193. De slag om het geldpakhuis
 194. Een onmogelijke missie
 195. Het uur van de weerwolf
 196. De geest van de mijnbergtunnel
 197. Avontuur in Puindorp
 198. De held van het veld, 198½ Duel om de bal
 199. Bezoek uit de ruimte
 200. Tumult op Preteiland

De meest kun je hier kopen

Dat ze na al deze pocket-reeksen nog titels wisten te verzinnen he? Inmiddels al de tweehonderd gehaald in de derde reeks met pockets, geweldig! En het loopt nu nog steeds door dus er komen er telkens nog weer bij (excuus als we niet helemaal volledig zijn).

Heb je ook gezien dat er best wel aardig wat kerst titels tussen zitten? Dat komt omdat het natuurlijk al een heel aantal jaren meegaat en elk jaar met kerst, voor de kindervakanties, een nieuwe Donald Duck Pocket werd uitgebracht.

Iets minder titels zaten er in reeks nummer twee, maar nog steeds een heel aantal. Deze reeks liep van 1977 tot en met de laatste in 1991:

 1. Donald Duck op zoek naar het magisch oog
 2. Oom dagobert en de halvemaan munten
 3. Mickey Mouse als superspeurder
 4. Fantomerik tegen de dolle Fantomina
 5. Een eend met veel noten op zijn zang
 6. Voor Oom dagobert op de rand van de afgrond
 7. Mickey Mouse en het raadsel van het verdwenen halssnoer
 8. Een lichtgeraakte eend en vele Zware Jongens
 9. Donald Duck en de achtervolgers
 10. Mickey Mouse contra Hortensia Heks
 11. Donald Duck in het Zuidzeegebied
 12. Mickey Mouse in het Wilde Westen
 13. Donald Duck kiest het luchtruim
 14. Mickey Mouse en de rode draak
 15. Schatzoeken met Oom Dagobert
 16. Mickey Mouse en de reis door de tijd
 17. Donald Duck in het oude China
 18. Mickey Mouse en de vierde dimensie
 19. De vloek van het goud
 20. Mickey Mouse in het heelal
 21. Donald Duck in geheime dienst
 22. Paniek om het geldpakhuis
 23. Donald Duck op het goede spoor
 24. Mickey Mouse en de schilderijenroof
 25. Rumoer in Duckstad
 26. Een schot voor open doel
 27. Een reis om de wereld met Mickey Mouse
 28. Het magische sterrenstof
 29. Oom Dagobert en de geldkoorts
 30. Mickey Mouse op spokenjacht
 31. De onoverwinnelijke Oom Dagobert
 32. Super Donald
 33. Oom Dagobert in het land van goud
 34. Donald Duck in dromenland
 35. Geluk is een schone zaak
 36. Oom Dagobert wordt ontvoerd
 37. Donald en de Duivelsberg
 38. Ridder zonder vrees of blaam
 39. Daar is Mickey weer!
 40. Wat een familie!
 41. De dubbelganger
 42. Donald is het helemaal!
 43. Oom Dagobert op zoek naar méér!
 44. Ruim baan voor Donald Duck
 45. Gejaagd door de wind
 46. Salto zonder vangnet
 47. Oom Dagobert op volle toeren
 48. De Duckstad parade
 49. Wie het laatst lacht…
 50. Met Donald op reis
 51. Dagobert Duck voor al uw geldzaken
 52. De tijger van Malakka
 53. De nieuwe ijstijd

Het valt mij op dat in het begin de titels nog vaak erg lang waren, en ze gaandeweg voor een wat kortere titel hebben gekozen.

Daarnaast waren er in het begin van pocket reeks 2 nog erg veel Mickey boekjes, en die werden later steeds minder vertegenwoordigd in het geheel. In de derde reeks zijn ze helemaal verdwenen.

De allereerste verzameling boekjes van Donald hadden ook nog een aantal Mickey’s, een langere titels :)

 1. Donald en de zebra-mossel
 2. De schat van Ali Baba
 3. Het land van de rijzende zon
 4. Mickey Mouse en het raadsel van Kariba
 5. Mickey Mouse en het geheim van Zonnestein
 6. Donald stort zich op het mineraalwater
 7. Oom dagobert en de tegenwerker
 8. Donald Duck en het geheim van de smid
 9. Donald Duck en de atoomkomeet
 10. Donald Duck en de verdubbelspiegel
 11. Oom Dagobert in de tuin van gik

Bekijk ze hier bij bol.com

De oplettende lezer heeft misschien gezien dat er een aantal titels dubbel voorkomen als heruitgaves. Wat je verder misschien is opgevallen is dat er namen in de titels voorkomen die je wellicht niet kent uit andere verhalen.

Er zijn namelijk ook een heel aantal karakters die je nergens anders terugziet. Dit komt omdat de boeken met deze verhalen vrijwel allemaal stuk voor stuk in het buitenland zijn gemaakt (Italië wel te verstaan).

De karakters die wij verder niet kennen maar in deze boeken voorkomen zijn in alfabetische volgorde:

Karakters die alleen voorkomen in een Donald Duck Pocket

 1. Atoompje, assistent van professor Wonderling (lees hier verder naar onder meer over de professor)
 2. Bertus de butler van Dagobert
 3. Betoompje, eveneens assistent van professor Wonderling, maar hij haalt helaas het einde van het verhaal niet
 4. Boem Boem Breedbek, een onhandige humeurige vriend van Donald en Willie
 5. Brigitta, zakenpartner van Linke Lowie en verliefd op Dagobert Duck, in oudere uitgaven Gitta Gans genoemd
 6. De Zwarte Schim, in zwart geklede schurk, wordt soms ook Platneus genoemd
 7. Dick Dubbelgrap zat vroeger op school met Mickey en zoals zijn naam als suggereert hield hij erg van grappen uithalen
 8. Diederik Duck als klunzige neef van Donald
 9. Ega Beva komt voor in de Mickey Mouse verhaaltjes en heet in bepaalde uitgaven ook Gamma (vertaling uit het Duits)
 10. Fantomius, de gentleman-dief en schavuit. Hij was de inspiratie voor Super Donald hier verder naar onderen in de lijst
 11. Gideon McDuck is de oudoom van Donald
 12. Humfrie Bogaard, detective
 13. Indiana Goofy, beroemde archeoloog en neef van Goofy naar de films van Indiana Jones
 14. John Rockerduck, Dagobert Ducks concurrent en de op twee na rijkste eend, wordt in bepaalde uitgaven uit de eerste serie ook Leopold Kwartjesvinder genoemd, daarnaast ook Klaas Klever (vertaling uit het Duits) en zelfs per ongeluk Govert Goudglans maar dat is een heel ander karakter
 15. Leo de Beo een vriend van Goofy
 16. Linke Lowie ook wel bekend in de vroegere boekjes als Karel Kaalkop of Flip Florijn
 17. Lusky, secretaris van Rockerduck
 18. Opaatje is de opa van de Zware Jongens
 19. Otto van Drakenstein is de geleerde oom van Donald Duck, dit personage kwam in de jaren zestig en zeventig ook in het weekblad voor
 20. Pflip de Tnukkelboe, het huisdier van Ega Beva, wordt in bepaalde uitgaven ook Fips (vertaling uit het Duits) genoemd
 21. Plottikat is een schavuit en soms komt hij ook voor als een van de handlangers van Boris Boef
 22. Professor Wonderling was een professor en vriend van Mickey. Hij heette eerder ook wel dr. Kwakbol, professor Bunsenbrander en dokter Bibberbuik
 23. Super Donald, dat is Donald Duck als superheld, in oudere uitgaven heette hij ook wel Fantomerik (die je ook terug ziet komen)
 24. Trudy Boef, vriendin van Boris en in oudere uitgaven de zus van Boris (wat wel een beetje gek is als je erover nadenkt. Hoe kan zij nou van zus naar vriendin gaan??)
 25. Zaaks, collega van O’Hara; wordt in bepaalde uitgaven ook inspecteur Weetal of inspecteur Van Puffelen genoemd

Je ziet het al aan de enorme lijsten met titels. De Donald Duck Pocket kent een enorme populariteit, en dat is bij zowel jong als oud.

Donald Duck Ecards

Soms is het leuk om iemand een leuke attentie te sturen. Dit kan natuurlijk met een fysieke kaart, maar je kunt ook allang een leuke kaart sturen via de email: met Donald Duck Ecards bijvoorbeeld.

Zo is het leuk om zonder investering toch een leuk bericht te sturen van misschien wel de favoriete Disney vriend van de ontvanger.

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden ooit zouden kunnen doen. Dus zit iemand in de put? Laat Donald een leuk bericht vertellen wat hem misschien wel op kan beuren.

Bij www.hallmark.nl hebben we heel veel verschillende digitale kaarten gevonden om uit te kiezen, en als je het leuk vindt kun je daar eens een kijkje nemen om er voor de juiste gelegenheid een uit te kiezen en te verzenden.

Bijvoorbeeld ook bij feestelijke gelegenheden zoals een verjaardag of het overgaan naar een volgende klas of school kan een leuke aanleiding zijn voor een e-card.

Er zijn veel Happy Birthday Donald Duck en Mickey Mouse kaarten om te versturen. Vooral als je er zelf toch niet bij kunt zijn terwijl je het wel had verwacht. Je kunt dan het cadeau vandaag niet meer bij iemand krijgen.

Ook kun je een fysieke kaart met de post niet meer vandaag bij de jarige krijgen, een ecard van disney kan dan toch een oplossing bieden zodat je er wel een heel klein beetje bij bent.

Je laat in ieder geval zien dat je er aan hebt gedacht en dan komt de rest, zoals een fysieke attentie, vanzelf wel een andere keer. Misschien kun je er wel een nieuwe belofte inzetten wanneer je wel langs kunt komen.

De Donald Duck Ecards van Disney

Het leuke van een kaart via de email is dat de ontvanger hem direct kan openen en inzien, of je verstuurd hem op een vooraf ingesteld tijdstip zodat hij of zij de ecard op de speciale dag binnen krijgt.

Maar wat het vooral leuk maakt is dat hij keer op keer weer geopend kan worden. Als je dus echt een lieve en memorabele kaart maakt, dan heeft de lezer er nog een hele tijd plezier van.

En hij heeft hem tegenwoordig altijd bij zich omdat je je mail vaak op je mobiele telefoon kun bekijken. Welke kaart heb je nu altijd op zak? Zo kan hij ook gemakkelijk gedeeld worden met vriendjes en vriendinnetjes én bijvoorbeeld met opa en oma bij een bezoek.

Ook kan hij gemakkelijk worden doorgestuurd als je het leuk vindt om hem aan iemand anders te laten zien of te plaatsen op social media. Zo is een verjaardagskaart van Disney of ander soort kaarten altijd leuk om te krijgen én te delen.

Donald Duck spelletjes

Digitale spelletjes met donald duck

Mij wordt wel eens gevraagd waar ik een bepaald spel wat ik vaak met mijn kinderen speel heb gevonden. Het is één van de Donald Duck spelletjes die we regelmatig doen. We hebben er twee maar de leukste is het Donald Duck Bordspel.

Hier staat hij op bol.com maar ik dacht dat ik zag dat hij was uitverkocht:

Je kunt er wel aangeven om op de hoogte gehouden te willen worden wanneer hij er weer is. Hij ging volgens mij erg had vanwege de populariteit.

Je kunt in ieder geval eventjes kijken en anders een van de andere Donald Duck spellen bekijken natuurlijk.

Het Donald Duck Spelletje als bordspel

De reden dat ik deze zo leuk vond (ja, ik vind het ook leuk om lekker mee te doen met die kids), is dat er veel van de figuren in voor komen.

Zo kun je door heel duckstad heen om allerlei opdrachten uit te voeren en uiteindelijk het geluksmuntje terug te vinden.

Alle belangrijke dingen uit de weekbladen en de pockets komen dus weer terug en zo is het leuk en herkenbaar voor de kids.

Verder vinden mijn kinderen het leuk om met de vragen aan de slag te gaan. Ik vind het zelf het leukste als je een nieuwe vraag krijgt die je nog nooit hebt gehad om te kijken of ik nog alles van duckstad weet.

Zij vinden het echter het leukste als ze een vraag die ze al eens hebben gehad weer krijgen. Dan roepen ze “Ja, dat weet ik!”. Haha, zo schattig.

Er zijn 600 vragen dus je kunt op zich wel eventjes vooruit.

Andere leuke duckstad spelletjes

Er zijn ook nog wel andere leuke duckstad spelletjes hoor.

Soms hebben ze wel genoeg geduld om te puzzelen, maar meestal worden die halverwege al weer opgeruimd voor het eten wanneer we deze op tafel willen gaan leggen en ze niet genoeg aandachtsspanne hebben om hem helemaal af te maken. Maar het beginnetje is vaak wel prima.

Verder vinden ze dingen in elkaar bouwen ook wel heel erg leuk. Sowieso alle LEGO bouwen op dit moment.

Het leukste wat ik ze kan geven is lego blokjes zodat ze weer lekker aan de gang kunnen. Maar Disney en Donald zijn ook altijd nog wel aardig favoriet.

Donald Duck spellen op de digitale tour

Als je het zelf even zat bent om mee te spelen (of als je daar gewoon niet zo van houdt natuurlijk), dan kun je ze ook even aan de gang zetten op de iPad of Tablet.

Je hebt bijvoorbeeld een heel aantal leuke flash spelletjes staan op de officiële site donaldduck.nl

Zo heb je een spel Duck vs Bolderbast, Meneer Beer Sorteer, Smeermeer, Tunneltocht en Waarom. Plus je kunt het spelen op je eigen tablet.

Op een goede veilige kindertablet kun je aangeven wat je kids mogen zien en wat niet en zou je bijvoorbeeld ook specifiek donaldduck.nl vrij kunnen geven zodat ze die spelletjes kunnen spelen.

Ik heb hier in deze post de beste kinder tablets van dit moment beoordeeld dus dat is zeker nog eentje om te lezen.

Je kunt ze allemaal direct in je browser (zoals bijvoorbeeld internet explorer) afspelen dus het kan op zowel je laptop als op de tablet.

Verder heb je een site genaamd elkspel.nl. Ze hebben ook letterlijk, zo’n beetje elk spel. Ook een zestal Donald Duck games dus dat is ook nog wel even leuk om te bekijken.

Ze zijn niet allemaal even goed hoor, maar misschien wel eventjes vermakelijk voor een paar uurtjes voor de kinderen.

Ik heb zelf ook even eentje geprobeerd. Donald Duck voetbal. Het is een “apart” spelletje, wat niet direct veel goeds betekent.

Het speelt af in een flash video browser en het doel is om de bal hoog te houden door met Donald op en neer en heen en weer te bouncen met je muis.

Ik heb het best eventjes gespeeld, gewoon omdat het eigenlijk zo dom was en ik er wel een beetje door gefascineerd was geraakt.

Verder is altijd een goed spel zoek de verschillen. Dat vinden mijn kinderen in ieder geval altijd wel leuk en op elkspel.nl staat er ook eentje van tussen. Toch ook weer een tijdje wat vermaak om alle verschillen te vinden, plus goed voor patroonherkenning voor ze.

Een ander supervaag spel is Donald Duck Superijsje. Het begint al in het titelscherm met allemaal japanse tekens dus duidelijk niet van westerse makelij.

Het doel is om ijs te scheppen op een hoorntje wat aan de onderkant van het scherm zweeft zonder dat je de ijs laat vallen. Het is echt niks, en toch heb ik nog een paar minuutjes doorgespeeld, weird.

Verder een leuke was wel Daisy bouwt huizen.

Dus als je een kind hebt wat van bouwen houdt en dingen aankleden, dan is deze wel aardig gemaakt en je kunt de sloper van Mickey ook weer laten komen om het geheel af te breken en opnieuw te beginnen.

Zo kun je leuk je huisje inrichten naar jouw smaak met wat gekke items.

Erg educatief zijn die online spelletjes allemaal niet, maar als je gewoon wat simpel vermaak wilt voor je kind wat kan het dan voor kwaad.

Wie gebruikt er een laptop in Duckstad?

Wat me als eerste mogelijke antwoord te binnen schiet op deze vraag is waarschijnlijk iedereen in Duckstad! Duckstad is toch een beetje als de realiteit, want ze doen alles na wat er in de echte wereld ook is.

In mijn kinderfantasie zie ik het verhaal van Digital Duck Drama. Het verhaal begint met een serieuze oom Dagobert die vanuit zijn kleine brilletje op het puntje van zijn snavel naar de stijgende en dalende grafiekjes op het scherm van zijn laptop staat te turen.

Wat zal oom Dagobert aan het doen zijn? Misschien is hij obligaties en aandelen aan het bestuderen? Gaan ze omhoog of omlaag en heeft hij winst?

Zo slim als hij is, wil Oom Dagobert alles toch op papier zien, omdat hij nou eenmaal van de oude stempel is. Hij vraagt het dus aan Donald.

Als assistent van oom Dagobert ontkomt Donald Duck ook niet aan de digitale uitdagingen die het gebruik van een laptop met zich meebrengt. Nu vraagt oom Dagobert dat Donald een rapport uitdraait van de huidige fluctuaties.

Donald Duck kennende zal het vast niet zonder moeite en ergernis gaan. Ik zie het zo voor me…een eigenwijze Donald Duck die probeert om te begrijpen vanwaar het rapport zou moeten komen. Hij zoekt en hij zoekt, hij tikt en hij tikt.

Nog steeds niks.

Iedere 15 minuten komt oom Dagobert zijn kantoor uit om te vragen waar het rapport blijft. Steeds weer zegt Donald dat hij er bijna klaar mee is. Hij wil niet dat oom Dagobert weer denkt dat hij een nietsnut is.

Dus probeert hij het nog eens, hij onderzoekt de laptop van alle kanten en snapt nog steeds niet waar het papier uit moet rollen. Uiteindelijk besluit hij de neefjes Kwik, Kwek en Kwak te bellen. Hoopvol toets hij hun nummer in 123-KKK-DUCK.

Het rinkelt! Donald krijgt steeds meer hoop dat zijn laptopproblemen gauw opgelost zijn. Het blijft rinkelen en nog eens rinkelen. Echter het is schooltijd en de jongens nemen niet op. Donald begint zich te ergeren. Ja, je kent dat gezicht wel.

Naarstig begint hij weer aan de laptop te prutsen en te peuteren. Nog steeds niks. Donald wordt nu rood van woede. Er komt stoom uit zijn oren, hij kan maar niet begrijpen waarom het niet wil lukken.

En in één seconde van razernij gooit hij de laptop met enorme woede op de grond. Bam! Laptop in tweeën gespleten en stuk! “O nee, wat heb ik gedaan!” denkt hij nu.

Gelukkig is oom Dagobert voor een paar uurtjes weg voor een zakenlunch en heeft hij nog wat tijd om dit op te lossen. Hij belt zijn vriend Willie Wortel, die kan hem zeker helpen om dit goed te maken.

Willie arriveert op kantoor en treft de gebroken laptop en een wanhopige Donald aan. Hij doet zijn best om het kapotte apparaat te repareren en Donald hiermee te helpen. Hij schroeft en timmert, hij plakt en last.

Eindelijk klaar!

De laptop gaat aan, yes succes! “Nu nog dat vervelende rapport”, denkt Donald. De printer gaat aan en er rollen papiertjes uit. Wat is Donald blij! Oom Dagobert geeft hem vast geen ontslag.

Bij het nakijken van de prints ziet hij geen grafieken, maar alleen plaatjes van fabrieken. Zijn ogen worden groot van ongeloof en er komt weer rook uit zijn oren! “Aaah dit moet ik niet hebben!” schreeuwt hij.

En zonder na te denken gooit hij de laptop weer stuk. Wat een drama duck, die Donald!

Willie Wortel staat er geschrokken en versteld bij. Hij zegt heel koeltjes aan Donald dat hij maar beter een nieuwe laptop kan gaan kopen bij duckstad computers.

Wil je meer leuke activiteiten voor binnen, dan zijn deze 25 dingen die je kunt doen bij regen erg leuk om eens uit te proberen.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.