Leukste loopfiets | 10 best beoordeelde loopfietsen peuter tot kleuter

door Joost Nusselder | Geupdate op:  december 28, 2020

Elke maand een speelthema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "zo leren je kinderen met educatief speelgoed"

JA, DAT WIL IK!
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Een loopfiets is zonder twijfel de beste eerste fiets voor een peuter of kleuter.

Door een kind eerst een loopfiets te geven, wordt de stap naar het leren fietsen al een stuk kleiner.

Buiten dat ‘fietsen’ op een loopfiets je kind gewoon erg veel plezier brengt, leert het zijn evenwicht te bewaren, sturen en afstanden inschatten.

10 leukste loopfietsen voor peuter en kleuter

Ook leert je kind de remtijd in te schatten, met al deze belangrijke factoren leert jouw kleine al omgaan, voordat hij echt gaat beginnen met fietsen op een fiets met trappers!

Het is stimulerend voor de ontwikkeling van de grove motoriek en een prima vervanging voor de buggy.

Met zo ontzettend veel fietsen op de markt echter, kan het een uitdaging zijn om de perfecte fiets te vinden voor je peuter, (of kleuter of zelfs basisschoolleerling!).

Niet alleen zijn loopfietsen niet one-size-fits-all, er zijn veel verschillende zaken die loopfietsen van elkaar onderscheiden – zaken als bandtype, gewicht, grootte en remmen.

In dit artikel bekijk ik 10 loopfietsen voor elke leeftijd.

Wat is de beste loopfiets?

Sommige zijn meer geschikt voor jongeren kinderen, en we hebben ook daar tal van opties voor gevonden, maar mijn favoriet is deze Wishbone Bike recycled. Het is de stoerste die er bij zit, maar ook niet de goedkoopste.

Super leuk om te zien en ook handig verstelbaar:

Om het je gemakkelijk te maken, hebben we onze 10 beste loopfietsen geschetst, waarom we van ze houden en waarom jij dat ook zult doen!

Dit is de lijst is vogelvlucht:

Model loopfiets Afbeeldingen
Overall beste loopfiets: Wishbone Bike Recycled wishbone bike recycled loopfiets(bekijk meer afbeeldingen)
Beste grote loopfiets: Little Dutch sport Little Dutch grote sport loopfiets(bekijk meer afbeeldingen)
Leukste houten loopfiets voor 2 tot 3 jaar: Little Dutch houten scooter Little dutch houten scooter(bekijk meer afbeeldingen)
Goedkope budget loopfiets: 2Cycle

Goedkope budget loopfiets: 2Cycle

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste loopfiets voor kleuters: Yedoo One Too Yedoo One Too loopfiets voor kleuters(bekijk meer kleuren)
Beste loopfiets met luchtbanden: Chillafish BMXie Chillafish BMXie stoere loopfiets(bekijk meer afbeeldingen)
Beste voor timide kinderen: Puky LRM Plus Puky LRM Plus loopfiets(bekijk meer afbeeldingen)
Leukste loopfiets voor 1 jaar: Big Race Loopmotor

Leukste loopfiets voor 1 jaar: Big Race Loopmotor

(bekijk meer afbeeldingen)

Leukste loopfiets voor peuters 1 tot 2 jaar: Beleduc Speedy Rhino houten loopfiets Beleduc speedy rhino houten loopfiets voor peuters(bekijk meer afbeeldingen)
Beste loopfiets en step in 1: Scoot & Ride Highway Scoot & Ride Highway loopfiets en step(bekijk meer afbeeldingen)
Beste loopfiets met 3 wielen: Bandits and Angels Smart bike 4in1 Bamboe Bandits and angels 4 in 1 loopfiets bamboe met 3 wielen(bekijk meer afbeeldingen)

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

Punten om te overwegen bij het kopen van een loopfiets

Een loopfiets kopen voor je kind is een grote beslissing. Het is waarschijnlijk hun eerste fiets (tenzij ze op een pre-loopfiets hebben gereden) en je wilt de juiste keuze maken.

Er zijn zoveel merken en modellen beschikbaar dat het kiezen ervan nogal verwarrend kan zijn.

Dit zal je allemaal helpen, wanneer je moet beslissen welke loopfiets geschikt is voor jouw kind.

Om je nog beter te helpen, zijn hier een paar vragen waar je aan wilt denken, voordat je een loopfiets koopt.

Zijn ze al groot genoeg om te fietsen?

Het is belangrijk dat je kind beide voeten plat op de grond kan leggen om mee te “scooteren”, dus laat je niet verleiden er een te kopen op de groei.

De meest gangbare loopfietsen hebben 12″ wielen en hebben een binnenmaat van ongeveer 32 cm nodig.

Omdat loopfietsen allemaal verschillend zijn, moet je de beenlengte van je kind meten.

Als ze niet groot genoeg zijn of niet de coördinatie hebben voor een loopfiets, overweeg dan een pre-loopfiets zoals een van bovenstaande keuzes waarbij ze niet per se hoeven te balanceren, totdat ze een grotere loopfiets aan kunnen.

Welke leeftijd is het beste voor een loopfiets?

Kinderen kunnen vanaf 18 maanden tot twee jaar met loopfietsen beginnen te rijden en kleintjes tot ongeveer vijf jaar genieten er nog steeds van. In de meeste gevallen stappen kinderen rond de leeftijd van vier jaar over op een fiets met pedalen. 

Hebben ze een grotere loopfiets nodig?

Terwijl de meeste loopfietsen worden geleverd met een 12″ wiel, zijn er een paar fabrikanten die 14″ wiel en grotere loopfietsen maken voor grotere en oudere kinderen die niet klaar zijn om op een trapfiets te stappen.

Sommige opties voor de leeftijdscategorie van 3-5 jaar is bijvoorbeeld de Puky LRM Plus.

Heb je remmen nodig op een loopfiets?

Niet alle modellen loopfietsen zijn uitgerust met remmen.

Hoewel dit voor sommige ouders spannend kan zijn, moet je er rekening mee houden dat het onwaarschijnlijk is dat een 2-jarige de coördinatie- en reactietijden heeft om remmen te gebruiken indien aanwezig.

Bij loopfietsen zijn het de voeten die vooral gebruikt worden en die zijn ook het belangrijkste hulpmiddel bij het remmen.

Remmen brengen uiteraard kosten met zich mee voor de fiets en ik denk dat het voor de meeste kinderen niet nodig is, maar sommige ouders houden van de gedachte dat hun kind de mogelijkheid heeft, of kan oefenen voor ze op een trapfiets stappen.

De Yedoo One Too is een goed merk loopfiets met een rem.

Hoe zwaar is de loopfiets?

Zeer zware loopfietsen kunnen moeilijk zijn voor jonge kinderen. Je kleintje moet de fiets zelf kunnen vasthouden en voortstuwen.

Ze moeten hem kunnen oppakken wanneer ze de fiets op de grond hebben achtergelaten, zelfs ook die voor jongere kinderen met drie wielen, wanneer de fiets blijft hangen achter iets.

En jij moet hem óók kunnen dragen als ze er genoeg van hebben en besluiten te lopen of terug te gaan in de buggy / fietskar / bakfiets!

Hoe lichter de loopfiets, hoe beter, is de algemene regel die moet worden gevolgd.

Waar en hoe vaak gebruik je de loopfiets?

Als je de loopfiets dagelijks gaat gebruiken of in het bos of op de hei of iets dergelijks, dan zal de kwaliteit van het frame, de componenten, plus het type band erg belangrijk voor je zijn.

Goedkopere loopfietsen hebben vaak componenten die roesten als ze in de regen worden gebruikt en zijn zwaar om te rijden / dragen.

Plus je wilt er waarschijnlijk eentje met luchtbanden.

Gebruik je hem vooral in huis, in de tuin of alleen een blokje om, dan is dat allemaal een beetje overdreven en kies je beter voor een lichter en goedkoper model.

Waar is de loopfiets van gemaakt?

Er zijn loopfietsmodellen op de markt, gemaakt van metaal, plastic of hout, dus er is echt wel iets dat aan alle eisen en budgetten voldoet.

Zoals bij alle kinderfietsen krijg je waar je voor betaalt qua kwaliteit.

Duurdere loopfietsen hebben meestal lichtgewicht aluminium frames en zijn uitgerust met luchtbanden omdat deze comfortabeler zijn dan stevige plastic banden, vooral als je over hobbelige grond rijdt.

De afweging is echter dat je het risico loopt om een ​​lekke band te krijgen, hoewel banden en binnenbanden tegenwoordig robuuster worden gemaakt, dus dit gebeurt niet vaak.

Hoe belangrijk is de styling voor je?

Het ontwerp van loopfietsen is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd en nu zijn er een aantal zeer cool uitziende loopfietsen beschikbaar als je het budget heb.

De meest coole bikes zijn vaak ook wat duurder dus hier is het puur een afweging van coolness versus je portemonnee.

Groeit het loopfiets zadel mee met je kind?

De meeste loopfietsen hebben een standaard zadel en pin waardoor hoogteveranderingen snel en gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd.

Op sommige modellen kan het stuur ook worden verlaagd of verhoogd, om rekening te houden met de grootte van het kind en het ze comfortabel te maken voor de komende tijd.

Raadpleeg de richtlijnen van de fabrikant om te bevestigen wat wel of niet kan worden aangepast.

Hoeveel wil je betalen voor een loopfiets?

Dit wordt waarschijnlijk een van de belangrijkste factoren bij het kopen van een loopfiets.

Prijzen variëren van ongeveer €40 tot €160, afhankelijk van de kwaliteit van de fiets die je koopt.

Hopelijk hebben de eerdere tips je ondertussen een beetje geholpen over welk budget je vrij zou moeten maken voor de features die je wilt hebben.

Is een loopfiets het geld waard?

In tegenstelling tot driewielers en zijwieltjes, kunnen peuters direct op een loopfiets springen en vanaf dag 1 gaan lopen en scooteren?.

Heb je geen zin in een treuzelende peuter als je even boodschappen gaat doen? Met de loopfiets is je kind actief, hij houdt jouw wandeltempo prima bij en vindt het waarschijnlijk nog superleuk ook.

Loopfietsen worden ook nooit geleverd met duwstangen voor de ouders, omdat het gewoonweg niet nodig is.

Een van de grootste voordelen van loopfietsen is dat kinderen ze helemaal alleen kunnen besturen. Ze leren hun evenwicht houden, dat gaat heel snel en dat is de essentie van fietsen.

Waarom geen driewieler?

Loopfietsen zijn simpelweg veel veiliger, sneller en praktischer.

Ze zijn makkelijker te besturen en kinderen leren hun balans te houden, zie voor meer informatie ook loopfiets beter dan driewieler

Met een driewieler komt je kleine niet heel ver, het is lastiger om een beetje vaart erin te houden, daarom worden ze ook vaak met een duwstang geleverd. Niet nodig bij een loopfiets, zo’n stang.

Waarom geen zijwielen?

Zijwieltjes ontmoedigen kinderen om te vallen, ze moedigen hen in plaats daarvan juist aan om tegenwicht te geven aan de val.

Als je tegenwicht geeft, kiept een fiets eerder om.

Op deze manier leren ze niet goed om zich te wapenen tegen een eventuele val.

Wanneer gaat je kind over van een loopfiets naar een fiets met pedalen?

Laat kinderen zo lang ze willen, oefenen, spelen en hun balans- en fietsvaardigheid perfectioneren, terwijl ze plezier hebben op hun loopfiets.

Alle tijd die ze op een loopfiets doorbrengen, zal ze alleen maar vaardiger maken op een pedaal fiets, op de dag dat ze besluiten om over te stappen.

Beste 10 loopfietsen voor kinderen beoordeeld

Overall beste loopfiets: Wishbone Bike Recycled

Beste algemeen. Stoere bike met extra lage instap om jong te beginnen en in hoogte verstelbaar tot 4 jaar.

Voor kinderen: met kledingmaat voor een lengte van 18 maanden tot overgang naar 4jr, met een gewicht van minimaal 50 kilo.

KENMERKEN: Luchtbanden, om te vormen, zodat ze langer mee gaan, draaibegrenzer.

VOLLEDIGE REVIEW: Wishbone Bike Recycled

Perfectie van boven tot onder, Wishbone zorgt voor een soepele, gemakkelijke rit voor jonge peuters. Een winnende combinatie van een lichtgewicht, extreem laag opstapframe, een lage minimale zithoogte en extra zachte luchtbanden, maken deze bike een topper.

Het hogere stuur plaatst de loopfietsers in een natuurlijke, rechtopstaande positie met hun gewicht gecentreerd over hun heupen, waardoor je kinderen zich minder onzeker voelen bij het bewaren van hun evenwicht.

Daarnaast is hij gemakkelijk om te vormen in een loopfiets met hoge zit en gaat zo veel langer mee, tot wel 4 jaar.

Echt eentje om de komende jaren mee door te komen!

Voordelen

Nadelen

Bekijk de meest actuele prijzen hier

Beste grote loopfiets: Little Dutch Sport

Beste pasvorm: gemakkelijk te verstellen zitje, laat deze meegaan tot 4 jaar.

Voor kinderen: van 18 maanden tot 4 jaar oud, met een gewicht van maximaal 30kg. (Little Dutch scooter alleen aanbevolen tot 3 jaar oud vanwege kortere zadelpen.)

KENMERKEN: Schuimbanden, optionele handrem

VOLLEDIGE REVIEW: Little Dutch Sport

De loopfiets is gebouwd op een goed ontworpen frame en kan gemakkelijk worden aangepast voor een breed scala aan leeftijdsgroepen.

Met een optionele verlengde zadelpen en optioneel extra lang stuur, is deze loopfiets heel makkelijk te gebruiken door kinderen van verschillende leeftijden, in een groter gezin.

Voor een fatsoenlijke prijs krijg je met de Strider een kwaliteit fiets die lichte kinderen, zware kinderen, grote kinderen en kleine kinderen past – je kunt over het algemeen niet de fout ingaan met een Little Dutch.

Voordelen

Deze Little Dutch is hier te koop bij bol.com

Zo’n loopfietsje is ook nog maar een “stap” verwijderd van een van deze kinderfietsjes die ik hier heb beoordeeld, daar zijn ze dan al snel aan toe, eventueel met zijwieltjes.

Leukste houten loopfiets voor 2 tot 3 jaar: Little Dutch houten scooter

Beste prijs/ kwaliteit: deze houten loopfiets is erg betaalbaar en laat ons een geweldig leuk retro design zien. De beste loopfiets die je voor deze prijs kunt krijgen.

Voor kinderen: van 2 tot 5 jaar

KENMERKEN: Massieve banden, verstelbaar zadel, hout

VOLLEDIGE REVIEW: Little Dutch houten scooter

De beste aankoop voor je geld, de Little Dutch houten scooter is een robuuste en wendbare, goed gebalanceerde fiets die veel biedt in vergelijking met zijn kleine prijskaartje.

Voor een verrassend lage prijs, krijg je een duurzaam frame, massieve banden, een super retro design en geweldige, pastelkleurige ontwerpen om uit te kiezen.

Naast de dagelijkse ritten in de buurt, maken de goede banden en het stuur van deze Little Dutch hem geschikt voor langere tochten.

Bekijk ook onze review van het beste houten speelgoed

Voordelen

Nadelen

Bekijk de Little Dutch modellen hier

Goedkope budget loopfiets: Banana Bike GT

Beste budgetfiets: De Bananabike is erg goedkoop met toch redelijke features. De beste als je je budget klein wilt houden.

Voor kinderen: van 2 tot en met 5 jaar oud

KENMERKEN: Luchtbanden

Een goed ontworpen frame voor zijn prijs, de Banana Bike GT heeft een langere wielbasis, waardoor hij stabieler is dan andere budget loopfietsen.

De Banana een goeie deal is voor gezinnen  met meerdere kleintjes. Je moet er wel rekening mee houden dat dit geen fiets is die je generaties lang zal blijven gebruiken, hoewel wij denken dat het ontwerp geweldig is.

Voordelen

Nadelen

Bekijk hem hier bij bol.com

De beste loopfiets voor kleuters: Yedoo One Too

De beste voor kleuters

Voor kinderen: Kleintjes, peuters of lichtere kleuters vanaf 1 tot 4 jaar

KENMERKEN: Luchtbanden, handrem en draaibegrenzer

VOLLEDIGE REVIEW: Yedoo One Too

Snel, wendbaar en lichtgewicht, zelfs met luchtbanden, is de Yedoo Too Too een uitzonderlijke koop voor kleintjes, peuters, of lichtere kleuters. De prestaties van de luchtbanden zijn verreweg beter dan de lichtere rubberen banden. 

Met een instelbare zithoogte van 30-41cm is dit een geweldige meegroei fiets voor lichtere kinderen. Zodra je kind de zithoogte op 17″ of 18″ nodig heeft, zullen de meeste andere loopfietsen veel zwaarder zijn.

Voordelen

Nadelen

Deze Yedoo is hier verkrijgbaar

Beste loopfiets met luchtbanden: Chillafish BMXie

Beste voor avontuurlijke oudere kinderen: vette wielen, dik frame. Helemaal stoer en klaar om te gaan stappen!

Chillafish BMXie stoere loopfiets

(bekijk meer afbeeldingen)

Voor kinderen: vanaf 2 jaar en een max gewicht van 35kg

KENMERKEN: Luchtbanden, kunststof

VOLLEDIGE REVIEW: Chillafish BMXie

De Chillafish is de perfecte loopfiets voor oudere kleuters of jonge leerlingen die nog moeten leren fietsen.

De BMXie is gericht op kinderen van 2 tot 5 jaar die zich al helemaal als BMX’er zien, of die hun kleine loopfiets zijn ontgroeid maar nog niet het verlangen hebben  naar een pedaalfiets.

De iets naar voren gebogen lichaamspositie is ideaal voor zelfverzekerde of avontuurlijke kinderen die waarschijnlijk nog meer zullen stunten als ze de fiets eenmaal onder de knie hebben.

Voordelen

Nadelen

Bekijk de Chillafish hier

Beste loopfiets voor timide kinderen: Puky LRM Plus

Beste voor voorzichtigere oudere / grotere kinderen

Puky LRM Plus loopfiets

(bekijk meer afbeeldingen)

Voor kinderen: vanaf 2 jaar

KENMERKEN: Luchtbanden, lage zit, licht frame

VOLLEDIGE REVIEW: Puky LRM Plus

Een van de beste loopfietsen is een maatje groter gemaakt, de Puky Plus heeft alle voordelen van de populaire Puky, maar dan inclusief een handige standaard om hem weg te kunnen zetten in de schuur.

Het is de perfecte fiets voor voorzichtige kinderen die wat later willen beginnen met fietsen.

Met een comfortabele, rechte lichaamspositie, grote 14 “luchtbanden, een lage “surfplank” voetsteun en draaibegrenzer en zowel het zadel als het stuur in hoogte verstelbaar.

De Puky Plus is de ultieme betrouwbare, grote loopfiets.

Voordelen

Nadelen

De Puky is hier verkrijgbaar

Leukste loopfiets voor 1 jaar: Big Race Loopmotor

Beste voor avontuurlijke jongere kinderen: Deze loopmotor ziet er stoer uit, maar is eigenlijk gewoon een lekker veilig loop-motortje voor je kleintje

Leukste loopfiets voor 1 jaar: Big Race Loopmotor

(bekijk meer afbeeldingen)

Voor kinderen: vanaf 14 maanden oud

KENMERKEN: Brede banden, stuurbegrenzer

VOLLEDIGE REVIEW: Big Race Loopmotor

De Big Race is wat elk kind (en laten we eerlijk zijn, ook de ouders) zou willen krijgen.

Geen opvallende en drukke graphics, of letterlijke toeters en bellen, gewoon een perfect geproportioneerde en nauwkeurig gebouwde loop-motorfiets.

Deze hoogwaardige loopfiets heeft een lange wielbasis voor extra stabiliteit bij de ritjes van je kleine, de Big Race zorgt voor een soepele en moeiteloze rit die je kind op jonge leeftijd zeker een voorliefde geeft voor fietsen.

Voordelen

Nadelen

Check actuele prijzen van de Big Race hier

Leukste loopfiets voor peuters 1 tot 2 jaar: Beleduc Speedy Rhino houten loopfiets

Stevig hout en een heel erg schattig ontwerp maakt deze “Speedy Rhino” de leukste keuze voor peuters. Dit is de beste voor de kleinste ruiters

Beleduc speedy rhino houten loopfiets voor peuters

(bekijk meer afbeeldingen)

Voor kinderen: peuters vanaf 1 jaar oud

KENMERKEN: Schuimbanden, hout, neushoorn

VOLLEDIGE REVIEW: Beleduc Speedy Rhino

Ontzettend licht en mooi gemaakt, onderscheidt de Beleduc-loopfiets zich echt van de rest.

Met zijn sprankelend frame van hout is het gewoon heel erg leuk voor je kleine om er op rond te lopen.

Hij is hier het goedkoopste

Beste loopfiets & step in 1: Scoot & Ride Highway

met één druk op de knop is de loopfiets om te toveren in een step. Perfect voor kinderen in de overgangsfase.

Scoot & Ride Highway loopfiets en step

Speelgoed wat ze leuk vinden én wat van leren

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief vol speeltips en ontvang onze gratis gids "educatief speelgoed voor elke leeftijd" als eerste email.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Voor kinderen: Hoewel de fabrikant deze loopfiets/step voor kids van 2 tot 5 jaar adviseert, raden we hem, op basis van onze tests, alleen aan van 3 tot 5 jaar.

Bekijk ook deze beoordeling van de consumentenbond:

VOLLEDIGE REVIEW: Scoot & Ride Highway

Na jarenlang onderzoek werd de Scoot & Ride Highway geboren.

Een geweldige optie voor kleuters die nog niet helemaal van de loopfiets af zijn maar ook wel wat anders willen proberen zo af en toe, de Scoot & Ride is een loopfiets die in een oogwenk wordt omgezet in een step.

Ok, het is dan wel geen stuntstep, maar kinderen op deze leeftijd willen toch alleen nog een beetje verkennen.

Vanwege het grotere stuur, is de Scoot & Ride het beste voor langere 2-jarigen en voor 3 jaar en ouder.

Het langere stuk tussen de stoel en het stuur is iets te veel voor kleinere kleuters.

Voordelen

Nadelen

Bekijk de meest actuele prijzen hier

Beste loopfiets met 3 wielen: Bandits & Angels Smart bike 4in1 Bamboe

Dit is een heel erg duurzaam product, dat tegelijkertijd ook nog eens goed mee kan groeien met je kind, vanwege de 4-in-1 stijl en 3 wielen naar 2 wielen mogelijkheid.

Het is een multifunctionele loopfiets die je kunt gebruiken met zowel 3 wielen als 2.

Verder heeft hij een handig omkeerbaar frame, om mee te kunnen groeien met je kind en het zadel is ook nog in hoogte te verstellen.

Verder heeft hij nog meer luxe, zoals een stuurbegrenzer, geruisloze wielen en kan hij met je kind meegroeien vanaf 1 jaar.

Check de meest actuele prijzen hier

Geschiedenis van de loopfiets

Loopfietsen zijn eenvoudig ontworpen fietsen die jonge kinderen leren balanceren en sturen.

Ze hebben geen pedalen, dus de kinderen duwen zichzelf naar voren door met hun voeten op de grond af te zetten.

Ze hebben ook geen zijwielen nodig, omdat de voeten van het kind altijd de grond kunnen raken.

Kinderen leren hoe ze moeten balanceren door een voet op de grond te zetten als de fiets begint te hellen.

De geschiedenis van loopfietsen is bij de meeste mensen niet bekend.

Hieronder vind je een gedetailleerde geschiedenis van de oorsprong van de loopfiets.

Loopfiets uitvinder: Karl Drais

Karl Drais verdient de credits voor de uitvinding van de loopfiets.

Karl Drais werd in 1785 in Duitsland geboren en was een van de belangrijkste Duitse uitvinders van zijn tijd. Hij vond ook de loopfiets (voor volwassenen) uit.

Zijn vele andere uitvindingen zijn onder meer:

De uitvinding die hem populair maakte, is echter de “Laufmaschine“, een loopfiets die de voorganger is van de fiets van vandaag.

Specs van de Laufmaschine

De loop machine had geen aandrijving en kan daarom geen fiets worden genoemd in de moderne zin van het woord.

Zoals Serena Beeley, een Britse fietshistoricus, betoogt, heeft de uitvinding van de loop machine de ontwikkeling van de fiets in gang gezet.

Het was het pioniersvoertuig met twee in lijn geplaatste wielen. De wielen en het frame waren van hout en het stuur leek op het moderne stuur.

De fietsers van de ‘loop machine’ zaten op een gestoffeerd lederen zadel dat aan het frame was bevestigd en duwden zich met hun voeten naar voren.

De ‘machine’ woog bijna vijftig pond.

De populariteit van de Laufmaschine

Hoewel kortstondig, werd de “Draisine” meteen een hit op het internationale toneel, onder verschillende namen.

Niet iedereen ontving de loop machine met zoveel enthousiasme. In Amerika waren critici cynisch over de uitvinding.

Een expert in de Baltimore Morning Chronicle merkte ooit op met betrekking tot de Draisine: ‘welke soort uitvinding van overzee dan ook, lijkt nieuwsgierigheid op te wekken, hoe belachelijk het ook mag zijn’.

Het idee achter de Laufmaschine

De uitvinding van Drais was gebaseerd op een democratisch idee om een ​​ alternatief voor het paard te vinden, zodat veel mensen sneller konden bewegen dan lopen of paard en wagen te gebruiken.

Paarden kostten immers een hoop geld, vereisten een ruiter en waren over het algemeen duur om te onderhouden, zelfs wanneer ze niet in gebruik waren.

De eerste rit met de loopfiets

Drais ‘eerste gedocumenteerde rit op een Draisine was op 12 juli 1817, toen hij vertrok vanuit de stad Mannheim, over een afstand van bijna 13 kilometer in een uur, wat toen een verrassende prestatie was.

Een paar maanden later creëerde hij nog een grotere sensatie door 60 kilometer, in minder dan vier uur te rijden.

Drais maakte een marketing trip naar Parijs, waar het ‘hobby paard’ ook enorm populair werd.

De loopfiets verspreidde zich snel naar Groot-Brittannië.

Beperkingen van de Laufmaschine

De Draisine genoot echter niet lang van zijn succes. Dat komt omdat de loopfietsen moeilijk te besturen waren en ook erg zwaar. Veiligheid was ook een zorg.

Draisines hadden geen pedalen en remmen. In combinatie met de schrikbarende omstandigheden van de meeste wegen, reden er toen loopfietsen op de trottoirs, vaak botsend met nietsvermoedende voetgangers.

Zo begon in 1818 de Draisine langzaam te verdwijnen in Europa. Niet lang na de uitvinding werd de loopfiets in veel Amerikaanse en Europese steden verboden.

Loopfiets voor kinderen uitvinder: Ryan McFarland

Ryan McFarland heeft echter recentelijk een belangrijke ontdekking gedaan, we kunnen stellen dat hij de uitvinder van de loopfiets voor kinderen is.

Toen hij zijn tweejarige zoon een driewieler en fiets met zijwieltjes gaf zag hij zijn zoon worstelen met het leren fietsen en vond de loopfiets uit, als gemakkelijker alternatief.

Ryan begon toen een manier te bedenken om de fiets geschikter te maken voor zijn zoon.

Hij haalde de pedalen van de fiets af, waardoor hij het zwaartepunt van de fiets kon verlagen zodat de fiets werd gestabiliseerd.

Op deze manier kon zijn zoon zitten, beide voeten op de grond zetten en zo volledige controle over de beweging krijgen.

Op die manier werd de loop machine of draisienne opnieuw uitgevonden!

In 2007 richtte McFarland Strider Bikes op, een bedrijf dat sindsdien een explosieve groei heeft doorgemaakt.

Zijn bedrijf heeft meer dan 695.000 exemplaren verkocht, met miljoenen dollars aan omzet.

Er zijn echter veel tegenstrijdige claims over wie als eerste de kinderfiets (opnieuw) heeft uitgevonden.

De Duitse makers van de PEDObike beweren op hun website, dat zij de eerste waren die in het begin van de jaren negentig een houten loopfiets voor kinderen ontwierpen.

Slechts een handjevol mensen weet dat het eigenlijke concept bijna twee eeuwen teruggaat.

Het is moeilijk te zeggen of degenen die de loopfiets opnieuw uitvonden, dit vanuit het niets deden, of op het idee van Drais stuitten.

Ongetwijfeld hebben de loopfiets van nu en de ‘machine’ van Drais veel overeenkomsten.

Ze hebben allebei geen pedalen, waardoor de rijders zichzelf vooruit moeten duwen, door met hun voeten de grond te raken.

De loopfietsen van de meeste kinderen hebben geen stabilisatoren en remmen, net als het elegante paard van Drais.

Conclusie

Zo, dat waren ze alweer. Onze beste loopfietsen voor welk kind dan ook.

Heb jij een kind en staat zijn of haar behoefte hier nou net niet tussen? Laat het ons dan weten in de comments en we zoeken er eentje voor hem of haar.

Speelgoed wat ze leuk vinden én wat van leren

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief vol speeltips en ontvang onze gratis gids "educatief speelgoed voor elke leeftijd" als eerste email.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 
Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.