Knuffelen | Waarom het nodig en goed is voor je kind

door Joost Nusselder | Geupdate op:  december 30, 2020

Elke maand een speelthema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Knuffelen is fijn. Maar wist je dat knuffelen ook een noodzakelijke levensbehoefte is voor elke persoon? En meer nog, dat knuffelen zelfs gezond is voor je?!

Sommige wetenschappers zeggen dat knuffelen zó belangrijk is voor een mens, dat het misschien wel de moeite waard is om het knuffelen te verkopen als een dienst.

Ooit van een professionele knuffelaar gehoord? Klinkt dit je raar in de oren?

6 belangrijkste redenen dat knuffelen goed voor je is

Dan moet je zeker even dit artikel doorlezen om uit te vinden waarom een knuffel geven, voor ons allemaal, een essentiële menselijke behoefte bevredigd en ontzettend belangrijk is voor onze gezondheid. 

Hoe vaker knuffelen hoe beter!

Je kan op verschillende manieren met iemand knuffelen. Ook al heb je een volle agenda, zet de vlugge kus opzij en omhels je partner of kind liever! Het mag ook je oma, vriendin, broer of zus zijn.

Je kan een krachtige omhelzing, een zachte aai of een dikke kus geven, het maakt eigenlijk niet uit hoe je het doet. Als je maar veel en vaak knuffelt. En dan het liefst 20 seconden! Want hoe langer je knuffelt met iemand des te beter het is voor jou en de persoon die wordt geknuffeld.

Knuffelen wordt als een aangenaam lichaamscontact ervaren door beide partijen en zet de bron van het knuffelhormoon in jouw lichaam aan het werk.

Hoe langer je met iemand knuffelt, hoe langer je hersenen worden geprikkeld om dit knuffelhormoon te produceren. Je mag ook met je huisdier knuffelen, dat geeft hetzelfde effect!

Meer knuffelen betekent dan ook meer van het knuffelhormoon oxytocine in jouw bloed. Dit hormoon blijkt voor veel dingen in je lichaam goed te zijn. 

Knuffelen is goed voor de gezondheid

Knuffelen heeft tal van voordelen voor de menselijke gezondheid in de ruimste zin van het woord.

Dan willen we niet meteen zeggen dat knuffelen een instant remedie is tegen een zware griep, maar knuffelen draagt ongetwijfeld bij aan het mentale en fysieke welzijn van de mens: Het is een soort medicijn.

Een knuffel zorgt ten eerste voor een instant glimlach op iemands gezicht.

En de blijdschap die hiermee gepaard gaat heeft op zich heel veel positieve effecten op het lichaam van de mens.

knuffelen waarom knuffelen goed voor je is

De voordelen van knuffelen op een rijtje

x
Toy reviews & comparisons

Enkele voordelen die knuffelen met zich meebrengt zijn:

De waarde van het knuffelhormoon 

De wetenschappelijke omschrijving van het knuffelhormoon is als volgt: oxytocine is een neurotransmitter die werkt op het limbisch systeem.

Dit is het emotionele centrum van de hersenen waar gevoelens van tevredenheid en het verminderen van angst worden gestimuleerd. 

In wat minder wetenschappelijke termen kunnen we zeggen dat het oxytocine hormoon dus van grote betekenis is bij de menselijke behoeften zoals hechting en vertrouwen.

Het hormoon is tevens essentieel voor gevoelens van verbondenheid, liefde, romantiek, vriendschap en geluk.

Het aanmaken van het knuffelhormoon oxytocine middels het geven van een knuffel is in principe het antwoord op het verminderen of al dan niet tegengaan van gevoelens van eenzaamheid, angst en onzekerheid.

Door iemand een knuffel te geven verbreek je emotionele blokkades, heftige spanning en laat je merken hoeveel je om de persoon geeft.

Je creëert een vertrouwde omgeving waarin de persoon zich op zijn gemak voelt en openhartig en makkelijk met jou kan communiceren.

Door knuffels te geven creëer je een vertrouwde en intieme band met iemand, een diepe verbondenheid. 

Lees ook: buitenspelen in een digitale tijd, zo stimuleer je buitenspelen

Knuffelen met je kinderen

Zeker wanneer je kinderen hebt, is het geven van knuffels ontzettend belangrijk.

Sommige mensen die als kind niet veel geknuffeld zijn vinden het moeilijk om zelf knuffels te geven. Ze hebben dan moeite om met hun eigen kinderen te knuffelen.

Zonder lichamelijk contact worden we van binnen kil, baby’s die te weinig worden geknuffeld, ontwikkelen zich dan ook minder goed.

Ze groeien slechter, ze hebben vaker leerproblemen, ze kunnen zich moeilijker in een ander verplaatsen en zijn vaker ziek.

Begin voor de geboorte

Je kan een baby al voor de geboorte knuffelen door over de buik te strelen. Wist je dat, voordat de foetus licht en geluid kan waarnemen, het al met de huid elke beweging van mama voelt?

De tastzin van de baby is het eerste zintuig dat zich in de baarmoeder ontwikkelt!

Het is ook fijn voor de mama, ook bij haar komt er zo veel oxytocine vrij. Dit zorgt ervoor dat ze haar baby na de bevalling veelvuldig wil vasthouden. 

Direct na de geboorte wordt de baby al op de blote huid van mama gelegd. De hartslag, stem en geur van mama geeft de baby een gevoel van veiligheid, maken hem rustiger en mama’s lichaam reguleert zijn temperatuur.

Als de baby het koud heeft, wordt de moeder warmer en warmt hem zo op en ook andersom.

Waarom worden pasgeborenen graag vastgehouden?

Het gevoel van warmte en het verlangen van een pasgeboren baby om warm te blijven, kan onder meer een reden zijn om vaak door zijn ouders vastgehouden te willen worden.

Het is normaal dat baby’s de warmte en veiligheid van de armen van hun ouder of verzorger prefereren.

Bovendien kan de baby nog steeds de Moro-reflex ervaren, waardoor benen en armen wild bewegen wanneer hij niet wordt vastgehouden.

Knuffeldier

Niet alleen knuffelen met mama of papa, maar ook knuffeldiertjes zijn belangrijker dan je denkt. Ze bieden kinderen troost en veiligheid.

Met een knuffel in de buurt slaapt een kind vaak rustiger en dieper.

Wist je trouwens dat je de favoriete knuffel zo weinig mogelijk zou moeten wassen? De ‘eigen’ geur van de knuffel speelt een belangrijke rol, vooral bij babytjes.

Hier kijkt Kind en Gezin naar het belang van knuffelbeesten voor je kind:

Je baby laten huilen?

Vroeger ging men ervan uit dat een baby teveel verwend werd als je hem te vaak in de armen nam. Dat is niet terecht, baby’s jonger dan zes maanden kan je niet verwennen.

De baby zat negen maanden lang, veilig  in de buik van zijn mama en komt plotseling in de buitenwereld terecht.

Baby’s hebben huidcontact, wiegen en knuffelen heel hard nodig om alles te kunnen verwerken. Ook na zes maanden nog, trouwens.

Knuffelen kun je leren

Maar dit betekent niet dat ze nooit zullen leren om dit te doen. Experts zeggen dat je het gewoon vaker moet doen, ook al ben je helemaal niet gewend om te knuffelen.

De ongemakkelijkheid duurt echt maar even en gaat vanzelf over. Voordat je het weet ben je ‘high’ van de knuffels en wordt je de grootste knuffelaar. 

Dichtbij de moeder met een knuffel

Kinderen hebben van nature de drang om dichtbij hun ouders te zijn en zijn vaak vrijwel als een soort verlengstuk van hun moeders lichaam.

Overal waar de moeder komt zal het kleintje automatisch volgen.

Mama’s, jullie weten zelf dat je niet eens in het toilet veilig bent voor die plakkertjes.

Dit heeft allemaal te maken met de verbondenheid die ontstaat in de moederschoot en zodra het kind wordt aangelegd aan de borst bij de geboorte.

Ook met de vader knuffelen

Dit zijn de eerste knuffels die een moeder en kind als het ware delen met elkaar. Je kinderen zullen dus vanuit zichzelf al met de moeder willen knuffelen.

Vaders daarentegen hebben het niet vanaf het begin zo gemakkelijk, maar kunnen ongetwijfeld ook veel knuffels geven en knuffels terug krijgen. 

Dit is ook erg belangrijk om een hechte band met het kind te creëren.

Knuffelen staat symbool voor liefde en verbondenheid

Een knuffel aan je kind geven betekent veel voor jouw kind. Het staat symbool voor veel zaken. In de ogen van jouw kind betekent een knuffel krijgen het volgende:

met knuffelen creer je een hechte band met jouw kind

De knuffelbehoefte ontwikkelt mee met het kind

Tijdens hun ontwikkeling wordt de behoefte om te knuffelen bij kinderen geleidelijk aan minder, omdat ze groter en zelfstandig worden.

Kan je je kind teveel knuffelen?

Knuffelen helpt kinderen om onafhankelijkheid te ontwikkelen.

Onderzoek laat zien dat ouders hun baby’s en jonge kinderen niet kunnen verwennen, omdat ze simpelweg teveel liefde tonen of te veel tijd besteden aan hun welzijn.

Een baby of kind heeft het nodig zich veilig, verzorgd en geliefd te voelen!

Hoeveel knuffels per dag heeft een kind nodig?

In feite zit er geen grens aan het aantal knuffels. De bekende gezinstherapeut Virginia Satir zei ooit: “We hebben vier knuffels per dag nodig om te overleven.

Acht knuffels als onderhoud en om te groeien hebben we minstens twaalf knuffels per dag nodig.

Maar nu je het belang weet van knuffelen en hoe bijzonder belangrijk het is, denken we wel dat een verplichte knuffel in de tienerjaren van jouw kind zo nu en dan niet te veel gevraagd is.

Persoonlijk denken we dat als je vroeg begint met veel knuffelen van je kinderen, dat het knuffelen nooit echt zal stoppen. Hoe groot en eigenwijs ze ook worden.

Jouw kinderen zullen zelf, zonder dat ze weten waarom het goed voor ze is, ervaren hoe prettig het is om met je te knuffelen.

En mochten ze dat ooit toch eens vergeten, dan ben jij er om ze eraan te herinneren. Door ze bijvoorbeeld een stevige omhelzing te geven, of met een zachte aai over de bol of een dikke zoen. 

Lees ook: kinderwagens beoordeeld, alles van 3 in 1 tot tweeling en drieling

Knuffelen belangrijk voor de gezondheid 

Misschien zal je nooit iemand in dienst hoeven te nemen om je een knuffel te geven of geknuffeld te worden, dat is misschien een beetje te ver gegrepen.

Het is echter wel bewezen dat knuffelen zo belangrijk is dat het als een manier van therapie kan worden beschouwd.

Knuffelen helpt om mentale en lichamelijke aandoeningen te verminderen en in sommige gevallen zelfs te genezen.

Kortom de wetenschap heeft bewezen dat knuffelen van essentieel belang is voor ons lichamelijk welzijn, maar ook ons mentale welzijn.

We hebben knuffels nodig om gezond te zijn! Het mooie van deze vorm van therapie is: knuffels zijn vrijwel altijd beschikbaar en ze kosten je niks.

Waarom zouden we dan niet meer knuffels willen geven of die willen ontvangen? 

Ga lekker knuffelen

We hopen in elk geval dat je na het lezen van deze informatie over knuffelen, veel meer zal gaan knuffelen.

Geef zeker extra veel knuffels aan jouw geliefden en in het bijzonder jouw kinderen. Op deze lieflijke manier houd je ze gezond en jij hebt er ongetwijfeld ook heel veel baat bij.

Lees meer: handige slaaptraining voor je baby & dreumes voor een goede nachtrust

met knuffelen creer je een hechte band met jouw kind

De knuffelbehoefte ontwikkelt mee met het kind

Tijdens hun ontwikkeling wordt de behoefte om te knuffelen bij kinderen geleidelijk aan minder, omdat ze groter en zelfstandig worden.

Kan je je kind teveel knuffelen?

Knuffelen helpt kinderen om onafhankelijkheid te ontwikkelen.

Onderzoek laat zien dat ouders hun baby’s en jonge kinderen niet kunnen verwennen, omdat ze simpelweg teveel liefde tonen of te veel tijd besteden aan hun welzijn.

Een baby of kind heeft het nodig zich veilig, verzorgd en geliefd te voelen!

Hoeveel knuffels per dag heeft een kind nodig?

In feite zit er geen grens aan het aantal knuffels. De bekende gezinstherapeut Virginia Satir zei ooit: “We hebben vier knuffels per dag nodig om te overleven.

Acht knuffels als onderhoud en om te groeien hebben we minstens twaalf knuffels per dag nodig.

Maar nu je het belang weet van knuffelen en hoe bijzonder belangrijk het is, denken we wel dat een verplichte knuffel in de tienerjaren van jouw kind zo nu en dan niet te veel gevraagd is.

Persoonlijk denken we dat als je vroeg begint met veel knuffelen van je kinderen, dat het knuffelen nooit echt zal stoppen. Hoe groot en eigenwijs ze ook worden.

Jouw kinderen zullen zelf, zonder dat ze weten waarom het goed voor ze is, ervaren hoe prettig het is om met je te knuffelen.

En mochten ze dat ooit toch eens vergeten, dan ben jij er om ze eraan te herinneren. Door ze bijvoorbeeld een stevige omhelzing te geven, of met een zachte aai over de bol of een dikke zoen. 

Lees ook: kinderwagens beoordeeld, alles van 3 in 1 tot tweeling en drieling

Knuffelen belangrijk voor de gezondheid 

Misschien zal je nooit iemand in dienst hoeven te nemen om je een knuffel te geven of geknuffeld te worden, dat is misschien een beetje te ver gegrepen.

Het is echter wel bewezen dat knuffelen zo belangrijk is dat het als een manier van therapie kan worden beschouwd.

Knuffelen helpt om mentale en lichamelijke aandoeningen te verminderen en in sommige gevallen zelfs te genezen.

Kortom de wetenschap heeft bewezen dat knuffelen van essentieel belang is voor ons lichamelijk welzijn, maar ook ons mentale welzijn.

We hebben knuffels nodig om gezond te zijn! Het mooie van deze vorm van therapie is: knuffels zijn vrijwel altijd beschikbaar en ze kosten je niks.

Waarom zouden we dan niet meer knuffels willen geven of die willen ontvangen? 

Ga lekker knuffelen

We hopen in elk geval dat je na het lezen van deze informatie over knuffelen, veel meer zal gaan knuffelen.

Geef zeker extra veel knuffels aan jouw geliefden en in het bijzonder jouw kinderen. Op deze lieflijke manier houd je ze gezond en jij hebt er ongetwijfeld ook heel veel baat bij.

Lees meer: handige slaaptraining voor je baby & dreumes voor een goede nachtrust

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.