6 belangrijkste redenen dat knuffelen goed voor je is

Knuffelen | Waarom knuffelen nodig en ook goed voor je is

Knuffelen is fijn. Maar wist je dat knuffelen ook een basale noodbehoefte is voor elke persoon? En meer nog, dat knuffelen zelfs gezond is voor je?!

Sommige wetenschappers zeggen dat knuffelen zó belangrijk is voor een mens, dat het misschien wel de moeite waard is om het knuffelen te verkopen als een dienst. Ooit van een professionele knuffelaar gehoord? Klinkt dit je raar in de oren?

Dan moet je zeker even dit artikel doorlezen om uit te vinden waarom een knuffel geven, voor ons allemaal, een essentiële menselijke behoefte bevredigd en ontzettend belangrijk is voor onze gezondheid. 

Hoe vaker knuffelen hoe beter!

Je kan op verschillende manieren met iemand knuffelen. Geef je een krachtige omhelzing, een zachte aai of een dikke kus, het maakt eigenlijk niet uit hoe. Als je maar veel en vaak knuffelt.

Een speciaal knuffelhormoon

Want hoe vaker je knuffelt met iemand des te beter het is voor jou en de persoon die wordt geknuffeld. Knuffelen wordt als een aangenaam lichaamscontact ervaren door beide partijen en zet de bron van het knuffelhormoon in jouw lichaam aan het werk.

Hoe langer je met iemand knuffelt, hoe langer je hersenen worden geprikkeld om dit knuffelhormoon te produceren. Meer knuffelen betekent dan ook meer van het knuffelhormoon oxytocine in jouw bloed. Dit hormoon blijkt voor veel dingen in je lichaam goed te zijn. 

Knuffelen is goed voor de gezondheid

Knuffelen heeft tal van voordelen voor de menselijke gezondheid in de ruimste zin van het woord.

Dan willen we niet meteen zeggen dat knuffelen een instant remedie is tegen een zware griep, maar knuffelen draagt ongetwijfeld bij aan het mentale en fysieke welzijn van de mens.

Een knuffel zorgt ten eerste voor een instant glimlach op iemands gezicht. En de blijdschap die hiermee gepaard gaat heeft op zich heel veel positieve effecten op het lichaam van de mens.

knuffelen waarom knuffelen goed voor je is

De voordelen van knuffelen op een rijtje

Enkele voordelen die knuffelen met zich meebrengt zijn:

 • Knuffelen bevordert de aanmaak van het knuffelhormoon oxytocine. De afgifte van oxytocine zorgt ervoor dat het cortisol niveau omlaag gaat. Cortisol is het stresshormoon dat pijn en negativiteit in ons lichaam bevordert. Dus hoe meer oxytocine, hoe minder cortisol. Verderop in dit artikel gaan we verder in op het knuffelhormoon oxytocine.
 • Knuffelen kalmeert je en reguleert jouw zenuwstelsel. De galvanische huidreactie van iemand die een knuffel ontvangt of geeft, kan de huidgeleiding veranderen. De effecten op het vocht en de elektriciteit van de huid helpen het zenuwstelsel te reguleren.
 • Knuffels versterken ons immuunsysteem: knuffelen versterkt het immuunsysteem door de thymusklier te stimuleren. Deze klier reguleert de productie van witte bloedcellen in het lichaam en houdt die in evenwicht. Witte bloedcellen op hun beurt, houden ons gezond en vrij van ziekte.
 • Een knuffel van 10 seconden per dag kan leiden tot biochemische en fysiologische reacties in je lichaam die jouw gezondheid aanzienlijk kunnen verbeteren. Volgens een onderzoek omvat dit: een lager risico op hartaandoeningen door verlaging van de bloeddruk, stressreductie, het bestrijden van vermoeidheid, stimuleren van het  immuunsysteem, bestrijden van infecties en verlichten van depressie.
 • Door te knuffelen kan je ook beter slapen: knuffelen kan helpen bij het verminderen en zelfs genezen van slapeloosheid. Mensen met slaapstoornissen kunnen worden geholpen door een koesterende knuffel tijdens het slapen. Knuffelen kalmeert je nerveuze punten, ontspant ze en geeft je een goede en rustige slaap.
 • Knuffelen vermindert jouw eetlust naar voedsel: knuffelen kan de onbedwingbare trek in de nacht verminderen. Sommige mensen hebben de gewoonte om de koelkast ‘s nachts te plunderen vanwege spijsverteringsproblemen. Een liefdevolle knuffel ‘s nachts kan deze onbedwingbare trek behoorlijk verminderen. 
knuffelen goed voor je gezondheid

De waarde van het knuffelhormoon 

De wetenschappelijke omschrijving van het knuffelhormoon is als volgt: oxytocine is een neurotransmitter die werkt op het limbisch systeem. Dit is het emotionele centrum van de hersenen waar gevoelens van tevredenheid en het verminderen van angst worden gestimuleerd. 

In wat minder wetenschappelijke termen kunnen we zeggen dat het oxytocine hormoon dus van grote betekenis is bij de menselijke behoeften zoals hechting en vertrouwen.

Het hormoon is tevens essentieel voor gevoelens van verbondenheid, liefde, vriendschap en geluk. Het aanmaken van het knuffelhormoon oxytocine middels het geven van een knuffel is in principe het antwoord op het verminderen of al dan niet tegengaan van gevoelens van eenzaamheid, angst en onzekerheid.

Door iemand een knuffel te geven verbreek je emotionele blokkades, heftige spanning en laat je iemand merken hoeveel je om de persoon geeft.

Je creëert een vertrouwde omgeving waarin de persoon zich op zijn gemak voelt en openhartig en makkelijk met jou kan communiceren. Door knuffels te geven creëer je een vertrouwde en intieme band met iemand. 

Lees ook: buitenspelen in een digitale tijd, zo stimuleer je buitenspelen

Knuffelen met je kinderen

Zeker wanneer je kinderen hebt, is het geven van knuffels ontzettend belangrijk.

Sommige mensen die als kind niet veel geknuffeld zijn vinden het moeilijk om zelf knuffels te geven. Ze hebben dan moeite om met hun eigen kinderen te knuffelen.

Knuffelen kun je leren

Maar dit betekent niet dat ze nooit zullen leren om dit te doen. Experts zeggen dat je het gewoon vaker moet doen, ook al ben je helemaal niet gewend om te knuffelen.

De ongemakkelijkheid duurt echt maar even en gaat vanzelf over. Voordat je het weet ben je ‘high’ van de knuffels en wordt je de grootste knuffelaar. 

Dichtbij de moeder met een knuffel

Kinderen hebben van nature de drang om dichtbij hun ouders te zijn en zijn vaak vrijwel als een soort verlengstuk van hun moeders lichaam. Overal waar de moeder komt zal het kleintje automatisch volgen.

Mama’s, jullie weten zelf dat je niet eens in het toilet veilig bent voor die plakkertjes. Dit heeft allemaal te maken met de verbondenheid die ontstaat in de moederschoot en zodra het kind wordt aangelegd aan de borst bij de geboorte.

Ook met de vader knuffelen

Dit zijn de eerste knuffels die een moeder en kind als het ware delen met elkaar. Je kinderen zullen dus vanuit zichzelf al met de moeder willen knuffelen.

Vaders daarentegen hebben het niet vanaf het begin zo gemakkelijk, maar kunnen ongetwijfeld ook veel knuffels geven en knuffels terug krijgen. Dit is ook erg belangrijk om een hechte band met het kind te creëren.

Knuffelen staat symbool voor liefde en verbondenheid

Een knuffel aan je kind geven betekent veel voor jouw kind. Het staat symbool voor veel zaken. In de ogen van jouw kind betekent een knuffel krijgen het volgende:

 • Met een knuffel groet je jouw kind: ‘s morgens bij het opstaan, wanneer je ze op school afzet, wanneer ze thuiskomen en wanneer ze slapen gaan. 
 • Met een knuffel troost je jouw kind: wanneer ze ziek zijn, wanneer ze een nachtmerrie hebben, wanneer ze bang zijn, wanneer ze pijn hebben.
 • Met een knuffel kalmeer je jouw kind: wanneer ze nerveus zijn en voor het eerst naar school moeten, of vlak voor een belangrijke gebeurtenis staan zoals een sportwedstrijd of een toets of wanneer ze een prikje moeten krijgen bij de dokter.
 • Met een knuffel geef je jouw kind moed: wanneer ze onzeker zijn, wanneer ze moeite hebben om vriendjes te maken, wanneer ze een eigen identiteit ontwikkelen, wanneer ze bang zijn om te praten.
 • Met een knuffel bouw je een hechte relatie op met jouw kind: je laat merken dat je om ze geeft en je laat ze weten dat je altijd voor ze klaar staat.
met knuffelen creer je een hechte band met jouw kind

De knuffelbehoefte ontwikkeld mee met het kind

Tijdens hun ontwikkeling wordt de behoefte om te knuffelen bij kinderen geleidelijk aan minder, omdat ze groter en zelfstandig worden.

Maar nu je het belang weet van knuffelen en hoe bijzonder belangrijk het is, denken we wel dat een verplichte knuffel in de tienerjaren van jouw kind zo nu en dan niet te veel gevraagd is.

Persoonlijk denken we dat als je vroeg begint met veel knuffelen van je kinderen, dat het knuffelen nooit echt zal stoppen. Hoe groot en eigenwijs ze ook worden. Jouw kinderen zullen zelf, zonder dat ze weten waarom het goed voor ze is, ervaren hoe prettig het is om met je te knuffelen.

En mochten ze dat ooit toch eens vergeten, dan ben jij er om ze eraan te herinneren. Door ze bijvoorbeeld een stevige omhelzing te geven, of met een zachte aai over de bol of een dikke zoen. 

Lees ook: kinderwagens beoordeeld, alles van 3 in 1 tot tweeling en drieling

Knuffelen belangrijk voor de gezondheid 

Misschien zal je nooit iemand in dienst hoeven te nemen om je een knuffel te geven of geknuffeld te worden, dat is misschien een beetje te ver gegrepen.

Het is dus echter wel bewezen dat knuffelen zo belangrijk is dat het als een manier van therapie kan worden beschouwd.

Knuffelen helpt om mentale en lichamelijke aandoeningen te verminderen en in sommige gevallen zelfs te genezen. Kortom de wetenschap heeft bewezen dat knuffelen van essentieel belang is voor onze lichamelijk welzijn, maar ook onze mentale welzijn.

We hebben knuffels nodig om gezond te zijn! Het mooie van deze vorm van therapie is: knuffels zijn vrijwel altijd beschikbaar en ze kosten je niks. Waarom zouden we dan niet meer knuffels willen geven of die willen ontvangen? 

Ga lekker knuffelen

We hopen in elk geval dat je na het lezen van deze informatie over knuffelen, veel meer zal gaan knuffelen.

Geef zeker extra veel knuffels aan jouw geliefden en in het bijzonder jouw kinderen. Op deze lieflijke manier houd je ze gezond en jij hebt er ongetwijfeld ook heel veel baat bij.

Lees meer: handige slaaptraining voor je baby & dreumes voor een goede nachtrust

HOE LEERT JOUW KIND MET EDUCATIEF SPEELGOED?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol tips en acties voor ouders, de eerste email is dit GRATIS E-Book: "Hoe leert je kind met educatief speelgoed"
JA, GRAAG!
We sturen je graag tips en acties en gebruiken hiervoor Sendinblue conform ons privacy beleid
close-link