YouTube kinder app: 6 YouTube veilige instellingen op je kinder tablet

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

YouTube is in de laatste jaren zo populair geworden dat we tegenwoordig niet meer zonder kunnen. Alle video’s en filmpjes die je wilt zien zijn zonder twijfel te vinden op dit internationaal bekende en meest gebruikte platform.

Het is geschikt voor alle leeftijden, van jong tot oud. Dit platform doet aan alle behoeftes, alles is er tegenwoordig te vinden.

Het zijn niet alleen jongeren en volwassenen die graag video’s kijken op YouTube maar er zijn ook veel kinderen die er veel tijd doorbrengen. Het is natuurlijk erg gemakkelijk te besturen en maar door een paar keer op het scherm te drukken komen zij bij hun favoriete filmpjes terecht.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

YouTube en toegang tot ongepaste inhoud beperken

Natuurlijk heeft het eenvoudig tot filmpjes komen ook zijn nadelen. We maken maar al te veel mee dat kinderen terecht komen bij filmpjes die niet geschikt voor ze zijn. Dit is waarschijnlijk iets dat je als ouder zo goed mogelijk wilt voorkomen. Je wilt natuurlijk dat je kind alleen de juiste filmpjes ziet.

YouTube doet gelukkig uiterst zijn best om de inhoud fatsoenlijk te houden waardoor het niet zomaar mogelijk is om tot filmpjes te komen die echt helemaal niet geschikt zijn.

Er bestaan veel regels bij het uploaden van video’s. Daarnaast houdt YouTube er ook rekening mee wat voor video’s gezien worden en ze onder een bepaalde categorie te houden.

YouTube denkt mee met de ouder

Er zijn verschillende manieren om de inhoud die je kind ziet te kunnen beperken. Jij als ouder of je kind zelf kan namelijk een account aanmaken en zijn of haar leeftijd aangeven. Als je aangeeft dat je onder de 18 bent dan is het onmogelijk om toegang te krijgen tot inhoud die bestemd is voor 18+.

Maar dit is natuurlijk nog niet genoeg, er zijn veel filmpjes die bijvoorbeeld te gewelddadig zijn of simpelweg niet geschikt zijn.

Daarom is er ook de optie om ouderlijk toezicht in te stellen om persoonlijk aan te geven wat je kind allemaal wel en niet mag zien. Als je kind pas 5 is kun je dat aangeven en YouTube zal zijn best doen om alleen filmpjes weer te geven die bestemd zijn voor deze leeftijd.

Voor ouders is het een grote aanrader om te gaan voor de speciale app YouTube Kids. Dit is een app van YouTube zelf die gericht is op kinderen en een goede controle biedt over wat kinderen wel en niet mogen zien. Het biedt veel meer veiligheid.

Wat is YouTube Kids?

YouTube Kids is een versie van YouTube die gericht is op kinderen. Ze zullen hier alleen televisieprogramma’s, muziek en educatieve video’s voor kinderen kunnen zien met mogelijk vriendelijke publiciteit voor kinderen tussen de video’s door.

Je kunt gemakkelijk verschillende accounts creëren en beheren voor elk van je kinderen. Elk account dat gemaakt wordt zal zichzelf aanpassen afhankelijk van de favoriete filmpjes en zoektochten van het kind.

Het belangrijke van deze app is dat je kind geen toegang heeft tot ongepaste inhoud, alleen filmpjes die zijn bestemd voor kinderen. De app houdt een strenge en effectieve controle op de bezigheden van kinderen en ze zullen niet per ongeluk terechtkomen bij inhoud die niet voor hen bestemd is.

Sinds nog niet zo lang is er nu ook de optie waar kinderen een verzoek kunnen doen om een video te zien en waar je als ouder eerst de video moet kunnen goedkeuren. Maar je kunt er ook voor kiezen om bij ‘Instellingen’ van tevoren een selectie maakt van video’s die je goedkeurt als ouder en je kind zal alleen daaruit kunnen kiezen.

Verschillende instellingen mogelijk

Een andere zeer essentiële eigenschap van YouTube Kids is dat het een stopwatch heeft. Hierdoor kun je als ouder een tijdslimiet instellen en bepalen hoeveel tijd je kind op zijn of haar mobiel, tablet, computer of ander apparaat door mag brengen.

Ook heeft de applicatie de mogelijkheid om de zoekopdrachten-balk uit te schakelen waardoor je kind niet de optie heeft om eigen zoektochten te doen en alleen toegang heeft tot een bepaalde door jou van tevoren geselecteerde video’s. Of je dit wilt uitschakelen is natuurlijk aan jou, zorg er wel voor dat je kind over genoeg variëteit beschikt en niet alleen maar kan kiezen uit 5 filmpjes.

YouTube Kids is op verschillende plekken te downloaden en gaat samen met een normaal Google account. Dit account gebruikt een Family Link voor de profielen van de kinderen. Je kind zal geen toegang krijgen tot andere apps totdat hij of zij 13 is en zijn of haar eigen Google account kan beheren.

Wat voor filmpjes kunnen kinderen zien op YouTube Kids?

Er zijn veel verschillende filmpjes te zien op YouTube Kids, dit gaat meestal om bekende shows en tekenfilmpjes die ook op tv te zien zijn.

Veel gekeken programma’s zijn bijvoorbeeld Winnie de Poeh en Thomas de stoomlocomotief die er geheel en met hoge kwaliteit op staan. Maar er zijn veel meer opties om te zien naast kindershows. Er zijn veel filmpjes die je kind normaal gesproken ook op het normale YouTube zou kijken.

Naast filmpjes van bekende televisieprogramma’s zijn er allerlei bekende leuke en klassieke muziekclips voor kinderen van alle leeftijden.

Leren met filmpjes op YouTube

Een groot pluspunt van YouTube Kids is dat er ook een educatieve sectie is waar kinderen kunnen kiezen tussen filmpjes met educatieve doeleinden. Deze sectie heeft ook allerlei filmpjes voor verschillende leeftijdscategorieën.

De educatieve sectie geeft een grote educatieve bijdrage aan je kind. Als je kind nog niet kan lezen kan hij of zij kiezen tussen filmpjes die dit aanmoedigen. Kinderen die al kunnen lezen kunnen kiezen tussen filmpjes die dit bevorderen.

En niet alleen dat, er zijn veel filmpjes die andere vaardigheden stimuleren in je kind, zoals woordschat, creativiteit, sociale vaardigheden, beter kunnen luisteren en begrijpen, het leren van een tweede taal, en meer.

Daarnaast is er de ontdek sectie, een afdeling waar gebruikers hun eigen inhoud kwijt kunnen en terug kunnen zien. Ze kunnen nieuwe inhoud ontdekken en lijsten maken met hun favoriete filmpjes, zoals speelgoed gerelateerde video’s.

Is YouTube Kids echt zo veilig?

YouTube Kids is de beste manier om YouTube veilig aan je kinderen over te laten. Het biedt een complete bescherming en weet precies welke inhoud geschikt en niet geschikt is voor je kind. Dagelijks doet YouTube erg zijn best met het jagen achter video’s die zijn bedoeld voor kinderen maar eigenlijk niet gepast zijn.

Er is personeel die werkt voor YouTube en er worden veel geautomatiseerde analyses gemaakt. Ook proberen ze ervoor te zorgen om video’s zoveel mogelijk binnen een bepaalde leeftijdscategorie te houden. Kinderen van 2 jaar oud zullen niet opeens filmpjes te zien krijgen voor kinderen van 8 en andersom.

Stel een wachtwoord in

Als je bang bent dat je kind persoonlijk zelf veranderingen aan zal brengen aan hoe jij de app hebt ingesteld en beperkt, hoef je je niet langer zorgen te maken.

Je kunt als ouder een cijfercode instellen als wachtwoord om toegang te krijgen tot de instellingen. Je kan hier zorgen dat alleen jij als ouder toegang hebt tot de instellingen zodat je kind niet het een ander zal veranderen en bijvoorbeeld de zoekopdracht-balk weer inschakelen.

Ongepaste video’s blokkeren en/of aangeven

Dit is een optie die je zowel op de normale versie van YouTube als YouTube Kids tegenkomt. Mocht het zo zijn dat je kind een video tegenkomt waar jij als ouder van vindt dat deze niet geschikt is of als je simpelweg liever niet wilt dat je kleine meer van dat soort filmpjes ziet kun je dit gemakkelijk aangeven en de video en account blokkeren.

Als je een video wilt blokkeren klik je op de drie kleine onder elkaar staande puntjes en vervolgens krijg je de optie om te kiezen om de video te blokkeren of het gehele account die de inhoud heeft geüpload. Je kind zal geen video’s meer tegemoet komen van deze gebruiker en YouTube zal rekening houden en stoppen met suggereren van soortgelijke video’s.

Als het geval erger is en je ziet inhoud die grof en ongepast is en simpelweg niet op YouTube hoort te staan dan kun je dat rapporteren en aangeven. YouTube zal er alles aan doen om dit soort video’s te verwijderen.

YouTube Kids heeft een groot team dat gedurende de dag gemarkeerde video’s bekijkt en bepaald of de video’s zullen moeten worden verwijderd en ook mogelijke gebruikers worden verwijderd en verbannen van YouTube.

Wat gebeurt er met Youtube kids naarmate mijn kind ouder wordt?

YouTube Kids is voor het grootste deel bestemd voor een vrij jong publiek. Maar kinderen worden natuurlijk ouder en YouTube moet dit kunnen bijhouden.

Daarom zijn er nu ook mogelijkheden voor kinderen tussen de 8 en 12, en zelf voor 13+. Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden voor de kinderen om filmpjes gerelateerd met videogames te zien of populaire muziekvideo’s.

Dit moet je als vader of moeder wel eerst aangeven en goedkeuren. Ook al wordt je kind ouder, er zijn nog wel strenge beperkingen over wat hij of zij wel en niet mag zien.

Als je kind 13 is en een account heeft die gekoppeld is met een Family Link dan zal hij of zij vanaf deze leeftijd meer toegang krijgen tot bepaalde apps en inhoud van YouTube en Google. Je kind van 13 kan ook overstappen op de normale YouTube met hetzelfde account en je kunt voor hem of haar beperkingen en ouderlijk toezicht instellen op de normale versie.

Heeft YouTube Kids advertenties? En zo ja, wat voor reclame?

Net zoals de normale versie van YouTube heeft YouTube Kids ook advertenties. Ook al zijn het er een stuk minder. Kleine kinderen raken al snel gefrustreerd als ze de hele tijd te maken krijgen met advertenties. Vooral als zij in hun jonge jaren zijn en niet weten hoe advertenties moeten worden overgeslagen.

Toch krijgen ze te maken met reclame filmpjes om de paar video’s. Er wordt veel rekening gehouden en de advertenties die zij te zien krijgen zijn kindvriendelijk en gaan vaak over speelgoed, gadgets voor kinderen en fastfood reclame.

Hoe stel ik ouderlijk toezicht in op YouTube Kids?

YouTube Kids biedt veel verschillende functies voor ouderlijk toezicht. Om toezicht te krijgen tot deze instellingen moet je de sectie ‘alleen voor volwassenen’ ontgrendelen met behulp van een willekeurige toegangscode.

Deze toegangscode kan een code of een geschreven wachtwoord zijn. Je kunt kiezen voor een geschreven wachtwoord als je kind nog niet goed kan lezen zodat hij of zij deze niet snel zal erkennen.

Vervolgens meld je je aan met je Google account en selecteer je de gebruiker waarbij je ouderlijk toezicht in wilt stellen. Een van de meest belangrijke en eerste instellingen van ouderlijk toezicht is om aan te geven of je zoekopdrachten voor je kind toestaat of niet.

Als je het liefst wilt dat het ouderlijke toezicht zo streng mogelijk is dan is het een aanrader om de zoekopdrachten-balk uit te schakelen. Je kunt er ook voor kiezen om de browser-geschiedenis uit te schakelen.

Hoe stel ik inhoudsfilters in op YouTube Kids?

Er bestaan geen inhoudsfilters op YouTube Kids. Je kunt aangeven dat je zoekt naar video’s voor grotere of kleinere kinderen op basis van hun leeftijd, interesses, wat ze al hebben gezien en bepaalde woorden die ze eerder hebben gezocht.

Het kan natuurlijk voorkomen dat er bepaalde video’s zijn waarvan je liever wilt dat je kind die niet ziet. Je kunt zoals we al zeiden de inhoud blokkeren door op blokkeren te drukken en je kleine zal geen filmpjes meer van die gebruiker en van dat soort zien of gesuggereerd krijgen.

Hoe maak ik een profiel aan op YouTube Kids?

Een gebruiker aanmaken op YouTube Kids is erg gemakkelijk. Met deze applicatie kun je voor ieder kind een profiel aanmaken en je kunt als ouder elke video en mogelijke gedane zoekopdrachten terug zien.

Je moet voor het aanmaken van een profiel eerst de app zelf downloaden. Dat kan op verschillende plekken, zoals de Playstore, in iTunes of op het internet.

Na het downloaden van de app moet je een Google account invoeren. Als je deze nog niet hebt kun je deze automatisch aanmaken, via de app zal je worden doorverwezen naar de pagina van Google om een nieuw account aan te maken.

Zodra je een Google account hebt ingevoerd kun je gelijk beginnen met het aanmaken van een profiel of mogelijk verschillende profielen afhankelijk van de hoeveelheid kinderen. Dit doe je allemaal bij het instellingen menu. Kinderen krijgen hier de mogelijkheid om een eigen gepersonaliseerde avatarfoto en wachtwoord in te stellen.

Je kind kan een wachtwoord instellen maar dit kan je als ouder natuurlijk negeren. Het gaat hier puur om het vermijden dat een broer of zus van je kind bijvoorbeeld het profiel begint te gebruiken. Het instellen voor een wachtwoord voor je kind is geen verplichting.

Laat jouw kind veilig op YouTube spelen

Kortom, het is dus zeker mogelijk als ouder om je kind met een gerust hart tijd op YouTube te laten doorbrengen. Het is belangrijk even wat aandacht en tijd aan de instellingen te besteden. Maar zodra dit alles is opgezet, zal YouTube jouw helpen de kinderogen af te schermen van ongeschikte inhoud en filmpjes.

Zoals genoemd, YouTube heeft een enorm educatief potentieel en ook qua entertainment kan het voor ouders een geschenk zijn. Lange autoreizen, familiegelegenheden, wachttijden bij de doctor. Met een kwalitatieve kinder tablet, een koptelefoon en een goed geïnstalleerde YouTube Kids app kom je deze momenten rustig door met jouw kind.

Lees ook: zo stel je een kinderfilter in op je tablet

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.