Help! Mijn peuter speelt wild! 10 tips om er goed mee om te gaan

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juli 26, 2021

Elke maand een speelthema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Verschillende kinderen hebben verschillende temperamenten.

Sommigen die onlangs hebben geleerd te bewegen, gooien hun lichaam van de ene naar de andere kant, zonder acht te nemen op wat hun hoofdje tegen zou kunnen komen.

Aan de andere kant kunnen voorzichtige kinderen bij mama en papa blijven, wachtend tot dingen die naar hen toe komen.

In dit artikel wil ik stilstaan bij en antwoord geven op de vraag: Wat kan ik doen met een peuter die wild speelt?

Geen van beide aandoeningen bij een kind verdient echt de voorkeur:

Gelukkig kunnen ouders helpen door ervaringen te creëren die de grenzen versterken of aanmoedigen om de zelfopgelegde grenzen van een kind te doorbreken.

Het is belangrijk op te merken dat er een belangrijke ontwikkelingsreden is waarom kinderen roekeloos en avontuurlijk kunnen zijn.

Het is een product van hun nieuwsgierigheid en nieuwsgierigheid is ongelooflijk goed, volgens Dr. Kathryn Smerling, een New Yorkse kinder- en gezinstherapeut die gespecialiseerd is in ontwikkelingsproblemen.

Nieuwsgierigheid is het kenmerk van de vroege kinderjaren en een nieuwsgierig kind is iemand die heel slim en zeer geïnteresseerd in de wereld zal zijn en vragen zal stellen over de wereld waarin hij leeft.

Dat vragende kind is een kind dat antwoorden wil. Het is een kenmerk van intelligentie en openstelling voor de wereld.

Met dat in gedachten is het belangrijk dat ouders, wanneer ze overwegen om een ​​wat voorzichtigheid over te brengen door harde grenzen te stellen, niet ook een belemmering vormen voor het gevoel van ontdekking van een kind.

Je moet voorzichtig zijn, want je wilt je peuter niet bang maken. Maar je wilt wel duidelijk overbrengen wat veilig is en wat niet.

Het sleutelwoord is “modelleren”.

Een groot deel van hun leven, en vooral in de peutertijd, beschouwen kinderen ouders als het beste voorbeeld van hoe ze door de wereld kunnen navigeren.

Ze observeren en begrijpen de wereld door hun ouders.

x
Toy reviews & comparisons

En omdat ze een ontwikkelingsleeftijd hebben waarin verbale communicatie en uitleg niet bijzonder nuttig zijn, worden ervaringen de sleutel tot ontwikkeling.

Smerling merkt op dat als een ouder wil dat een kind begrijpt dat de oven heet is, ze misschien de ervaring van verbranding moeten uitbeelden.

Ze kunnen de oven benaderen en geanimeerd hun hand uitsteken voordat ze hun hand met overdreven pijn terugtrekken en zeggen: “Auw! Heet!”

Het is belangrijk om dat aan ze duidelijk te maken, want je wil zeker niet dat een kind zijn hand in de oven steekt omdat ze avontuurlijk zijn.

Maar je moet het wel ervaringsgericht maken, want zo leren kinderen op die leeftijd.

Manieren om een kind te helpen dat echt wild speelt

Misschien herken je het wel, het kind dat echt te wild speelt en zoek je daarbij hulp wat te doen.

Hij botst tegen mensen op met een glimlach op zijn gezicht en, als je buiten bent, rijdt hij met zijn driewieler rond spelende kinderen, dreigend tegen ze aan botsen.

Hoe kun je ervoor zorgen dat hij kalmeert?

Het eerste wat je jezelf moet afvragen is hoe je wild definieert.

Opgewonden geschreeuw en wild spel zijn normaal gedrag.

Als ouders kunnen we kinderen helpen hun energie te kanaliseren, maar je wilt niet voorkomen dat ze schreeuwen en rennen wanneer dat gepast is, zoals tijdens buitenspelen.

Aan de andere kant, als je kind zichzelf of anderen pijn doet of dingen breekt dan heeft hij wel een probleem dat moet worden aangepakt.

Wat veroorzaakt ruw gedrag?

Er zijn een aantal mogelijke redenen voor ruw gedrag.

Veel energie

Sommige kinderen (vaak, maar niet altijd, jongens) hebben gewoon veel sterke energie.

Activiteiten die anderen als plezierig spelen ervaren, zoals het rustig bouwen van een blokkentoren, kunnen heel benauwend zijn voor een kind wiens aandrang hem ertoe dwingt om te rennen en te schreeuwen

En sommige kinderen zijn trager om impulsbeheersing te ontwikkelen.

Misschien staat jouw kind nog op het punt in de ontwikkeling  waar het willen van iets zich nog vertaalt in grijpen zonder na te denken.

Aandacht krijgen

Ook zou je kind ruwheid kunnen gebruiken om aandacht te krijgen.

Wat kun je in ieder geval doen?

Wat de reden ook is voor het ruwe gedrag van je kind, je kunt hem natuurlijk niet toestaan ​​mensen pijn te doen of hun spullen kapo te maken.

Wat kun je allemaal doen?

Dit zijn allemaal goede manieren om energie kwijt te raken en te leren wat wel en niet mag.

Ik heb ook al eens geschreven over deze 20 leuke spelletjes voor met je 2-jarige waar een hele hoop energie-vreters bijzitten om eens te bekijken.

Wat kun je nog meer doen?

Hoe je een wilde peuter kunt helpen om voorzichtig te zijn

Maar wees maar blij dat je kind een beetje wild speelt en ontdekt.

Kinderen die totaal teruggetrokken zijn en niet nieuwsgierig zijn naar de wereld zijn kinderen waar we ons echt zorgen over moeten maken.

Omdat dat ook betekent dat ze geen plezier hebben. Nieuwsgierigheid en spel gaan samen.

En gelukkig is de oplossing daar heel eenvoudig: teruggetrokken kinderen hoeven alleen maar meer te spelen. Zo simpel is het.

Mogelijk moet je de grenzen breder of smaller maken, afhankelijk van hun ontwikkeling.

En die ontwikkeling verandert voortdurend. De ontwikkeling is zo ongelijkmatig, je weet nooit wanneer een kind van de ene ontwikkelingsfase naar de andere gaat.

Je moet opmerkzaam blijven en in de gaten houden of je peuter te wild blijft of zich meer gaat terugtrekken, zodat je adequaat kunt ingrijpen en ze meer of minder uit hun schulp kunt krijgen.

Lees ook: dit zijn de beste manieren om lekker energie kwijt te raken

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.