Slechtste speelgoed voor baby’s: Elektronische

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Is speelgoed met licht en geluid goed voor de ontwikkeling van je kind?

Zicht en gehoor zijn twee van de zintuigen die kinderen ontwikkelen. Speelgoed dat licht en geluid geeft, is dus een uitstekende manier om de ontwikkeling van de zintuigen te stimuleren. Maar hoe weet je of het goed is?

In dit artikel vertel ik je alles over het effect van speelgoed met licht en geluid op de ontwikkeling van je kind en waar je op moet letten bij aanschaf.

Speelgoed met licht en geluid

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Ontdek de verschillende soorten speelgoed met licht en geluid

Voor de allerkleinsten zijn er verschillende soorten interactief speelgoed met licht en geluid beschikbaar. Dit speelgoed geeft extra dimensie aan de speelervaring en stimuleert de zintuigen van het kind. Denk hierbij aan knuffels die geluid maken wanneer je erin knijpt, speelgoedauto’s die licht geven wanneer je ermee speelt of muziekinstrumenten die verschillende geluiden maken wanneer je erop drukt. Dit speelgoed is vaak voorzien van batterijen en staat garant voor urenlang speelplezier.

Speelgoed dat verrast

Speelgoed met licht en geluid kan ook verrassend zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld speelgoedrobots die kunnen dansen en zingen, of speelgoed dat reageert op beweging. Dit soort speelgoed geeft een extra leuke en interactieve manier van spelen en zorgt voor veel plezier bij kinderen.

Assortiment van groot tot klein

Het assortiment van speelgoed met licht en geluid is groot en divers. Zo zijn er bijvoorbeeld speelgoedkeukens die voorzien zijn van licht en geluid, maar ook speelgoedtelefoons, tablets en laptops. Dit speelgoed is vaak voorzien van educatieve elementen en stimuleert de ontwikkeling van het kind op een leuke manier.

Anders dan open einde speelgoed

Speelgoed met licht en geluid is anders dan open einde speelgoed, waarbij kinderen zelf hun spel moeten bedenken. Speelgoed met licht en geluid is vaak meer gericht op het stimuleren van de zintuigen en het bieden van een interactieve speelervaring. Het kan een leuke afwisseling zijn voor kinderen die graag spelen met open einde speelgoed.

Let op het geluidsvolume

Hoewel speelgoed met licht en geluid veel voordelen biedt, is het belangrijk om te letten op het geluidsvolume. Te hard geluid kan schadelijk zijn voor de oren van het kind. Controleer daarom altijd het volume van het speelgoed en sluit het venster van het speelgoed af tenzij het nodig is.

Of je nu op zoek bent naar interactief speelgoed voor de allerkleinsten, speelgoed dat verrast of educatief speelgoed met licht en geluid, er is voor elk kind wel iets te vinden. Speelgoed met licht en geluid biedt een extra dimensie aan de speelervaring en zorgt voor veel speelplezier.

Speelgoed met geluid: waarom je voorzichtig moet zijn met de geluidssterkte

Als ouder wil je natuurlijk dat je kinderen plezier hebben met hun speelgoed, vooral als het gaat om speelgoed met geluid. Maar het is belangrijk om te weten dat er wettelijke geluidsniveaus zijn waaraan speelgoed moet voldoen. Het geluidsniveau van speelgoed wordt gemeten in decibels (dB). Het gemiddelde geluidsniveau van speelgoed mag niet hoger zijn dan 85 dB op een afstand van 50 cm. Voor speelgoed dat bedoeld is om in de hand te houden, ligt het maximum geluidsniveau op 100 dB.

Permanent of tijdelijk gehoorverlies

Speelgoed met geluid kan het gehoor van je kind raken als het te luid is. Een te hoog geluidsniveau kan permanent gehoorverlies veroorzaken. Zelfs korte blootstelling aan zeer luide geluiden kan al schadelijk zijn. Het is daarom belangrijk om de geluidssterkte van het speelgoed te controleren voordat je het aan je kind geeft.

Optredende geluiden

Sommige speelgoed maakt plotseling harde geluiden, zoals knallen, fluitjes en knaleffecten. Deze impulsgeluiden kunnen schadelijker zijn dan continue geluiden omdat ze een hogere piek hebben. Het is belangrijk om te controleren of het speelgoed speciaal ontworpen is om deze geluiden te verminderen.

Waarschuwen voor te luid speelgoed

Als ouder is het belangrijk om te weten hoe je te luid speelgoed kunt herkennen. Het aantal decibels hangt af van de manier waarop het geluid wordt gemeten en het resultaat kan variëren. Hier zijn enkele tips om te bepalen of speelgoed te luid is:

  • Houd het speelgoed op een afstand van 50 cm van je oor en luister naar het geluid. Als het te luid is voor jou, is het waarschijnlijk te luid voor je kind.
  • Let op de geluidssterkte van voorbijrijdende auto’s en vergelijk deze met het speelgoed. Als het speelgoed luider is dan een voorbijrijdende auto, is het te luid.
  • Controleer of het speelgoed een volumeregelaar heeft. Als het speelgoed geen volumeregelaar heeft, is het moeilijker om het geluidsniveau te controleren.
  • Let op de geluiden die het speelgoed maakt. Als het speelgoed constant lawaai maakt, kan het schadelijker zijn dan speelgoed dat af en toe geluid maakt.

Wat is wel geschikt speelgoed voor baby’s?

Er zijn veel speelgoed met geluid dat geschikt is voor baby’s. Eenvoudige geluidjes zoals rinkelen en muziek kunnen de ontwikkeling van je kind stimuleren. Het is belangrijk om te controleren of het speelgoed voldoet aan de wettelijke geluidsniveaus en om voorzichtig te zijn met speelgoed dat plotseling harde geluiden maakt.

Houd er rekening mee dat het gehoor van baby’s gevoeliger is dan dat van volwassenen en dat ze meer risico lopen op gehoorverlies. Als ouder is het daarom belangrijk om de geluidssterkte van speelgoed voor baby’s te controleren en te adviseren over het gebruik ervan.

Rust is beter voor de ontwikkeling van je baby

Hoewel speelgoed met licht en geluid zeker leuk kan zijn voor je kind, is het belangrijk om te onthouden dat rustige momenten ook nodig zijn voor hun ontwikkeling. Zeker voor baby’s is het belangrijk om af en toe rustpauzes in te lassen. Door een rustige omgeving te creëren, geef je je kind de gelegenheid om indrukken te verwerken en nieuwe energie op te doen.

Laat je kind wennen aan stilte

Het kan in het begin moeilijk zijn om je kind te laten wennen aan stilte, vooral als ze gewend zijn aan luide geluiden en drukke speelgoedjes. Maar het is belangrijk om je kind te laten zien dat stilte ook iets prettigs kan zijn. Door je kind te laten wennen aan stiltemomenten, geef je ze de gelegenheid om te ontspannen en tot rust te komen.

Speelgoed met zachte geluidjes

Als je toch speelgoed met geluid wilt kopen, kies dan voor speelgoed met zachte geluidjes zoals een rammelaar, belletjes of piepgeluidjes. Merken zoals Selecta hebben bijvoorbeeld speelgoed dat getest is door onafhankelijke instanties en absoluut onschadelijk is voor je kind.

Luister naar je kind

Anderzijds is het ook belangrijk om te luisteren naar je kind en te zien wat zij leuk vinden. Als je kind bijvoorbeeld graag met luide speelgoedjes speelt, is het niet nodig om dit volledig te verbieden. Maar stel wel grenzen en zorg dat er ook momenten zijn waarop je kind tot rust kan komen.

Rust is goed voor de afweermechanismen

Het is wetenschappelijk bewezen dat regelmatige rustpauzes goed zijn voor de afweermechanismen van het lichaam. Dit geldt ook voor kinderen. Door je kind regelmatig rustmomenten te bieden, geef je hun lichaam de kans om te herstellen en nieuwe energie op te doen.

Stel jezelf verantwoordelijk

Als ouder ben je verantwoordelijk voor de omgeving waarin je kind opgroeit. Door een rustige omgeving te creëren, geef je je kind de kans om zich optimaal te ontwikkelen. Het is dus belangrijk om bewust te zijn van de hoeveelheid prikkels die je kind binnenkrijgt en hierop te anticiperen.

Zelfs een autismebaby slaapt beter in stilte

Ook voor een autismebaby is het belangrijk om regelmatig rustmomenten in te lassen. Door je kind te laten wennen aan stilte, geef je ze de gelegenheid om te ontspannen en tot rust te komen. Dit kan er zelfs voor zorgen dat je kind beter slaapt. Let hierbij ook op de lichaamstaaldetails van je kind om te zien wat zij nodig hebben.

Stilte is geen straf

Het is belangrijk om stilte niet als straf te gebruiken. Door stilte te associëren met iets negatiefs, kan het voor je kind moeilijker worden om rustmomenten te accepteren. Zorg dus dat rustmomenten juist als iets prettigs worden gezien en niet als iets dat opgelegd wordt.

Open einde speelgoed: de betere keuze voor de ontwikkeling van je kind

Hoewel speelgoed met licht en geluid zeker leuk kan zijn, is het niet per se goed voor de ontwikkeling van je kind. Dit type speelgoed biedt namelijk weinig ruimte voor eigen creativiteit en fantasie. Open einde speelgoed daarentegen stimuleert de verbeeldingskracht van kinderen en daagt hen uit om zelf oplossingen te bedenken. Dit is niet alleen goed voor de ontwikkeling van de motoriek en creativiteit, maar ook voor het probleemoplossend vermogen van kinderen.

Waar kun je terecht voor advies over open einde speelgoed?

Er zijn verschillende organisaties en leveranciers die zich richten op duurzamer en kwalitatief open einde speelgoed. Een voorbeeld hiervan is Baaslevert, een bewuste en duurzame leverancier met een continue aanbod van educatief en kwalitatief speelgoed. Zij adviseren klanten graag over de beste keuze voor hun kind en zijn bereikbaar via Whatsapp en klantenservice. Daarnaast zijn er ook organisaties zoals de Kinderopvang en het Basisonderwijs die zich richten op de ontwikkeling van kinderen en bewust spelen.

Conclusie

Het is belangrijk om te weten dat interactief speelgoed licht geluid een extra dimensie geeft aan de speelervaring van je kind en hun zintuigen te stimuleren. Het is belangrijk om te controleren of het geluidsniveau van het speelgoed aan de wettelijke normen voldoet en het geluid te beperken tot rustige momenten.

Als ouder weet je het beste wat je kind leuk vindt, dus probeer het en vertrouw op je ouders intuïtie.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.