Tuinieren met je kind: leuke tips om lekker samen in de tuin werken
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Kinderen zijn nieuwsgierige wezens. Ze leren door te doen en te spelen. Vooral in en met zand spelen vinden kinderen hartstikke leuk.
Wanneer een kind gaat tuinieren, zal het veel voldoening ervaren door het zorgen voor iets dat groeit en bloeit.
Tuinieren is de perfecte manier om erachter te komen hoe de natuur precies werkt en dat het iets bijzonders is waar we met z’n allen voor moeten zorgen.
Sommige kinderen wonen in de stad en hebben dus wat minder toegang tot de natuur. Daarom is het leuk om de natuur in huis te halen, of in je tuin natuurlijk.
Tuinieren kan op het balkon (samen met je kind, superleuk!), in de tuin, maar ook eventueel binnenshuis.
Tuinieren met een kind, hoe pak je dat aan? Waarom is het goed voor kinderen en vinden ze het leuk? In dit artikel zullen we antwoord geven op al deze vragen.
Als je van plan bent om te tuinieren, is het wel zo handig als de tuin ‘tuinier proof’ is.
Vraag hierbij hulp aan een hovenier en laat je tuin in orde maken, voordat je met je kleintje aan de slag gaat!
Van peuter naar kleuter doeboek collectie
Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar
Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.
Koop bij Bol.comWat bespreken we in deze uitgebreide post:
Is tuinieren een goede manier om buiten te spelen?
Er is over de jaren veel onderzoek gedaan naar de effecten die de natuur heeft op onze gezondheid. Er is gebleken dat mensen die in wijken met veel groen wonen, minder depressieve gevoelens, angst en stress ervaren, dan mensen die geen of minder goed toegang hebben tot de natuur.
Voor kinderen is de natuur nóg belangrijker, omdat het hun zintuigen laat prikkelen. Door te tuinieren zal een kind uitgedaagd worden tot creativiteit en verbeelding. Het is dus nog beter dan andere spelletjes voor buiten.
Ook zouden kinderen er een betere concentratie door krijgen op school. Bovendien zullen kids gezondere keuzes maken. Tuinieren is overigens niet alleen goed voor de kinderen zelf, het is ook voor de natuur heel belangrijk!
Voordat kinderen voor een betere wereld en aarde kunnen vechten, moeten ze natuurlijk wel beseffen hoe mooi de natuur is en hoeveel het waard is.
Als een kind geen idee heeft wat voor wonderen de natuur te bieden heeft, zoals een groeiend plantje, dan is het ook minder waarschijnlijk dat zo’n kind actie zal willen ondernemen om de natuur te redden.
Een kind dat niet weet hoe groenten groeien en dat deze onder de grond kunnen ontstaan, zullen later veel minder gezonde keuzes maken dan kinderen die hun eigen groenten en fruit verbouwen en met veel plezier opeten!
Ten slotte zullen kinderen die tuinieren ook meer groentes (en fruit) eten, want ze kunnen natuurlijk niet wachten om het zelfgekweekte voedsel te proeven.
En hebben ze het eenmaal een keertje op, dan zullen ze het de volgende keer dat het op een bord beland ook weer graag eten, zelf verbouwd of niet.
Vinden kinderen tuinieren leuk?
Zijn kinderen eigenlijk wel weg van tuinieren? Het antwoord daarop is: jazeker!
Het enige probleem is dat kinderen al snel kunnen afhaken als het niet lukt. De taak is dan waarschijnlijk te ingewikkeld, het is te veel werk, of ze zien niet snel genoeg resultaat.
Maak het daarom niet te moeilijk en ga voor een makkelijke moestuin, die vooral heel veel pret brengt en natuurlijk resultaat!
Als je kinderen groenten, bloemen en plantjes snel zien groeien, dan wordt het al gauw interessant. En al helemaal als het er leuk uitziet en de eetbare plantjes ook nog eens lekker smaken, dan maakt dat tuinieren natuurlijk fantastisch!
Belangrijk is wel om het ook leuk te houden. Voor een kind is het natuurlijk geen lol aan als de kinderen de moestuin moeten omspitten of eindeloos onkruid moeten plukken. Hier zullen ze gedemotiveerd van raken en ze zullen dan ook eerder geneigd zijn om op te geven.
Wees als ouder altijd betrokken en help je kind mee.
Het is belangrijk om, vooral in het begin, te kiezen voor zaadjes die maximaal resultaat leveren, zoals rucola, veldbloemen en boontjes.
Vanaf welke leeftijd kan een kind tuinieren?
Ouders moeten natuurlijk wel wat moeite doen om het kind een beetje op weg te helpen. Je helpt ze dan met het opzetten van de moestuin en geef je duidelijke uitleg. Ook zul je er tijdens het hele proces voor je kind zijn voor hulp en antwoorden.
Er zijn speciale apps en boeken die kinderen helpen met het leren van tuinieren.
Met zulke hulpmiddelen kunnen kinderen vanaf een jaar of 7-8 hun eigen moestuinbak bijhouden. Wanneer ze de leeftijd van 10 jaar bereiken, kunnen ze nog meer zelfstandig doen en vanaf ongeveer 12 jaar zullen de meeste kinderen in staat zijn om helemaal zelf te tuinieren!
Als ouder is het belangrijk dat je je kind blijft assisteren, vooral ook bij het onderhoud. Het is normaal als je kind vergeet de plantjes water te geven. Ook zul je moeten helpen met het uitdunnen van de plantjes.
Soms kan de oogst helaas mislukken; we hebben nu eenmaal geen controle over de natuur. Een hittegolf, nachtvorst, of hongerige diertjes kunnen een teleurstelling tot gevolg hebben. Bereid je kleine hierop voor!
Mocht er inderdaad een mislukte oogst bij zitten, spreek dan troostende woorden en geef je kind toch een complimentje.
Wat zijn leuke dingen om in de tuin te doen?
Kinderen zijn nu eenmaal dol op opvallende kleuren. Het wekt veel interesse.
Laat ze daarom mooi gekleurde planten en bloemen uitkiezen die ze zelf kunnen zaaien of planten. Goede voorbeelden van dit soort plantjes zijn zonnebloemen, zinnia’s of cosmos.
Als je van plan bent je kind in de tuin aan de slag te laten gaan, zorg dan voor een hoekje waar ze helemaal los kunnen gaan. Ook is het leuk om een planten dagboekje bij te houden.
Door de vrolijke kleurtjes zal tuinieren nooit saai worden en blijft het een groot plezier voor kinderen. Het is wel belangrijk om van te voren te checken of de plantjes die je kind graag wil planten geen allergische reacties kunnen veroorzaken en veilig zijn.
Maak trouwens goed duidelijk tot waar het tuintje van je kind reikt, anders is straks je hele tuin omgespit!
Je kan het tuintje bijvoorbeeld op een leuke manier afbakenen, met stokken of stenen. Nog leuker is om een bordje te maken met de naam van je kind, of de naam van het moestuintje.
Gebruik het dagboekje om elke week de lengte van de plantjes te noteren. Je kind kan er ook de plantjes in natekenen.
Wat zijn leuke dingen om te planten binnen en buiten?
Als je een jong kind hebt, is het vast geen nieuws voor je dat hij of zij niet zo veel geduld heeft. Daarom is het van belang om te beginnen met bloemen en planten die redelijk snel groeien. Je zou bijvoorbeeld kunnen gaan voor radijsjes, courgette, tomaatjes en sla.
Je kunt ook voor geurige kruiden kunnen gaan, om de zintuigen van je kind extra te stimuleren. Goede voorbeelden hiervan zijn munt, rozemarijn en lavendel.
Belangrijk is ook dat het tuintje er mooi uit ziet. Voeg daarom bloemetjes toe voor de kleur, en plant plantjes van verschillende hoogtes en vormen voor een leuk effect.
Houd er rekening mee dat kinderen altijd goed hun handen wassen als ze aan hun tuintje hebben gewekt.
Let ook op met gereedschap, alles moet natuurlijk wel op een veilige manier gebeuren.
Welke tuin spulletjes zijn leuk om te gebruiken?
Bij het leren tuinieren, kan een kind natuurlijk wel wat hulp gebruiken. Niet alleen van jou als ouder, maar ook van handige boekjes en de juiste spulletjes.
We zullen een aantal van dit soort producten voor je op een rijtje zetten:
Kooptips | Afbeeldingen |
---|---|
Praktisch handboek voor jonge tuiniers
Allereerst is het natuurlijk handig om een handboek in huis te halen met praktische tips en informatie. Het “Praktische handboek” voor jonge tuiniers kan hierbij helpen. Je leert wat belangrijk is om te doen voor een mooi resultaat. Stapje voor stapje leer en ontdek je alles over tuinieren.
Heel handig, een echte aanrader!
Mijn eerste tuinboek
Als je hem kunt vinden, is “Mijn eerste tuinboek” een ander goed voorbeeld. Dit boek biedt ook informatie over dieren en insecten die kinderen tegenkomen tijdens het tuinieren.
Tuinieren voor Dummies
Een derde voorbeeld, voor wat oudere kinderen, is “Tuinieren voor Dummies”, van de bekende Dummies reeks.
Gardena kinder tuinhandschoenen
Heb je de juiste kennis opgedaan? Dan is het tijd om zelf aan de slag te gaan! Daarvoor gebruik je de tuinhandschoenen van Gardena, speciaal geschikt voor kleine kinderhandjes.
Check de meest actuele prijzen hier
Gardena tuinaccessoires voor kinderen
Ook de tuinaccessoires set van ditzelfde merk kan erg van pas komen. Geef er dan gelijk een handig bakje of mandje bij, om alles na gebruik weer netjes op te kunnen bergen.
Handige tips
Of we nog wat handige tips voor het tuinieren met kinderen hebben? Ja natuurlijk!
- Heb je een zandbak? Hergebruik deze
- Geef je kids de juiste tools
- Begeleid ze door het hele proces
- Speel een beetje ‘vals’ hier en daar
- Pronk met het werk van je kind
Zandbak
Als je een zandbak thuis hebt die amper nog gebruikt wordt door je kind, overweeg dan om deze om te vormen naar een tuinbed. Houd er wel rekening mee dat deze in goed zonlicht moet staan en vrij van eventuele boomwortels.
Goed tuingereedschap
Ook is het belangrijk om voor goed tuingereedschap te gaan. Ga niet voor goedkoop kindertuingereedschap, maar voor serieuze tools en doe voor hoe het allemaal gebruikt moet worden.
Begeleid je kind
Betrek je kind door het gehele proces. Leer kinderen dat tuinieren niet alleen leuk is, maar ook bijdraagt aan een beter welzijn van de familie.
Help mee
Het is normaal als je een beetje moet meehelpen ‘achter de schermen’.
Je kind hoeft niet alles te weten wat je doet, het belangrijkste is dat je kind er zelf moeite in steekt en weet dat het zijn of haar verantwoordelijkheid is.
Moedig je kind aan!
Maak foto’s van de ontwikkelingen en stuur deze naar opa en oma. Aandacht en positieve woorden zijn de belangrijkste dingen om een kind te blijven motiveren en om het kind betrokken te houden bij het project!
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.