12 beste babybadjes: badverkleiners, badjes, douche & tummy tub

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Je baby in bad doen is een van de meest aangename en kostbare momenten, maar het kan ook heel stressvol zijn.

Als je een baby hebt, is de zorg niet voor hem/haar alleen, want nu moet je ook voor jezelf zorgen, vooral als je nog herstellende bent!

Je hebt een ergonomisch babybadje nodig dat het baden gemakkelijker maakt voor zowel jou als je kleine engel. Na testen heb ik degene gevonden die gemakkelijk te gebruiken zijn (niet alleen voor jou, maar ook bijvoorbeeld door grootouders of andere familieleden die willen helpen!) en waar je geen last van je rug van krijgt.

12 wel veilige babybadjes beoordeeld

Het liefst heb jij er graag een die ook nog eens mooi en hip is; Vandaar dat wij voor jou vast gezocht hebben naar de beste en de tofste babybadjes!

Als je geen bijzonder last van je rug hebt (dan wil je wellicht eentje op een hoge standaard) is het het beste om een vertelbaar badje te nemen zodat hij nog even mee kan groeien. Dan moet je deze Baninni 3-in-1 hebben: gaat je jaren mee, plús SUPER handig op te vouwen om ook mee te nemen.

Laten we eerst de beste in elke categorie bekijken, daarna duik ik dieper in elk van deze keuzes:

BabybadjeAfbeeldingen
Beste plooibaar opvouwbaar babybadje: Baninni 3-in-1 opvouwbaar Bagno baby verstelbaar meegroeibadBeste plooibaar opvouwbaar babybadje: Baninni 3-in-1 opvouwbaar Bagno baby meegroeibad  (bekijk meer afbeeldingen)
Beste dreumes badje voor onder de douche: OK Baby OplaBeste dreumes badje voor onder de douche: OK Baby Opla

 (bekijk meer afbeeldingen)

Beste babybadje voor de gootsteen: Greenure Baby SplashBeste babybadje voor de gootsteen: HBKS Baby Splash

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste babybadje voor op reis: The Shrunks opblaasbaarBeste babybadje voor op reis: The Shrunks opblaasbaar

 

(bekijk meer afbeeldingen)
Babybad verkleiner: Babydam badverkleinerBabybad verkleiner: Babydam badverkleiner

 (bekijk meer afbeeldingen)

Beste babybadje met standaard: Luma badsetBeste babybadje met standaard: Luma badset

 (bekijk meer afbeeldingen)

Beste goedkope babybadje: Holland ShantalaBeste goedkope babybadje: Holland Shantala

 (bekijk meer afbeeldingen)

Beste babybadje voor een kleine badkamer: Bibabad verstelbaarBeste babybadje voor een kleine badkamer:  Bibabad verstelbaar

 (bekijk meer afbeeldingen)

Beste babybadje met thermometer: Bébé-Jou ThermobadBeste babybadje met thermometer: Bébé-Jou Thermobad

 (bekijk meer kleuren)

Beste babybadje voor een tweeling: Rotho BabyDesign TopXtra voor grote baby’s en tweelingenBeste babybadje voor een tweeling: Rotho BabyDesign TopXtra voor grote baby's en tweelingen (bekijk meer afbeeldingen)
Beste tummy tub: Bébé-jou bubbleBeste tummy tub: Bébé-jou bubble

 (bekijk meer afbeeldingen)

Bekijk de top 5 in deze video of lees verder voor kooptips, veiligheidstips en een uitgebreide beschrijving van elk van deze 12 keuzes:

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

Waar let je op wanneer je een babybadje wilt kopen?

Voordat ik elk van deze opties nader bekijk, hier eerst nog een paar dingen om op te letten bij het kopen van een babybadje:

Heb ik een babybadje echt nodig?

Veel ouders kiezen ervoor om de baby in de badkamer of in de gootsteen te wassen, vaak met een babybadzitje voor de gootsteen dat de baby helpt wiegen en ondersteuning biedt.

Een andere haalbare optie is douchen of een bad nemen met je baby, wat een verbindende ervaring kan zijn, hoewel sommige ouders het moeilijk vinden om de baby veilig vast te houden als jullie beiden zo glad zijn.

Ik heb zelf zowel gedoucht samen met mijn zoon als hem in badje gedaan en dit afgewisseld. Echt met zeep douchen dat durfde ik niet aan!

Of een babybadje een betere keuze is voor jou en je gezin, kun je wellicht vinden in een van deze belangrijke redenen:

  • Veiligheid: Het antislip-oppervlak en de ondersteuning van een babybadje kunnen je meer gemak en gemoedsrust geven. Onthoud dat je zuigelingen of dreumesen nooit zonder toezicht in het bad laat, want zelfs een centimeter water kan een verdrinkingsrisico vormen. Pasgeborenen kunnen hun hoofd, of andere lichaamsdelen eigenlijk niet, ondersteunen, dus houd te allen tijde je handen op je pasgeborene. Wij deden het vaak samen, onze zoon in bad doen (was ook gewoon een leuk momentje samen)
  • Comfort: Vooral in de eerste weken na de bevalling kan een babybadje het baden gemakkelijker maken voor nieuwe moeders, zeker eentje met standaard, waarbij ze kunnen staan ​​in plaats van ongemakkelijk op de badkamervloer te zitten.
  • Gemak: de gootsteen in de keuken en de badkamer moet voor elk bad worden geschrobd, wat meer voorbereidingstijd vereist.

Welke soorten babybadjes zijn er?

Er zijn verschillende soorten babybadjes en de juiste voor jou hangt af van de leeftijd van je baby, waar je van plan bent je baby te wassen en hoeveel ruimte je hebt.

  • Babybadzitjes voor de gootsteen: Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit schuiminzetstukken die je in jouw gootsteen schuift en een veilige ruimte creëren om de baby te baden. De voordelen zijn dat je jouw baby staand kunt wassen zonder dat je naast het badkuipje hoeft te kruipen, en wanneer deze niet in gebruik is, kunnen deze worden neergeklapt om gemakkelijk weg te bergen, ideaal voor kleine appartementen dus. Babybadzitjes worden gebruikt vanaf newborn tot 6 maanden.
  • Babybadjes: Dit zijn op zichzelf staande miniatuurbakken. Afhankelijk van hun grootte kunnen ze worden gebruikt in een gootsteen of alleen voor je badkuip. Deze zijn ruimer en sommige kunnen gedurende de eerste twee jaar van de baby worden gebruikt.
  • Badkuip verkleiners of aanpassers: Deze groeien mee met je baby en veranderen van een badkuip voor pasgeboren in een handomdraai in een meer traditioneel badje.

Welke dingen wil je zoeken in een babybadje?

  • Antislipoppervlakken aan de onderkant (zowel binnen als buiten) en bonuspunten voor zuignappen op de basis
  • Gladde afgeronde randen
  • Ondersteuning voor het hoofdje en de schouders van je baby
  • Ruimte om te groeien, omdat je pasgeboren baby niet lang newborn zal zijn
  • Draagbaarheid, als je het babybadje ergens anders dan je badkamer wilt gebruiken
  • Eenvoudig af te tappen en sneldrogende kuipen. De sneldrogende opties zijn meestal van plastic, maar veel babybadzitjes zijn gemaakt van schimmelbestendig schuim of stof.
  • Als er weinig ruimte is, vergeet dan het enorme plastic babybad en overweeg een zacht opvouwbaar of opvouwbaar inzetstuk met een haak of hanger voor gemakkelijke opslag.
  • Vermijd opblaasbare babybadjes. Hoewel ze de ultieme ruimtebesparende apparaten zijn, kunnen ze kantelen, waardoor je baby het risico loopt te verdrinken.

Moet ik een babybadje of tummy tub kopen?

Een tummy tub is een fijn, klein, rond badje voor babietjes tot ongeveer negen maanden. Het bootst de omstandigheden in de baarmoeder helemaal na, dus voelt het erg veilig aan voor je kleintje.

Het is dan ook erg belangrijk dat de eerste ervaringen in bad, heel fijne ervaringen zijn voor je kleintje.

De tummy tub heeft brede randen en is doorzichtig. Het is ook zo dat er niet veel water in hoeft ten opzichte van een standaard maat babybadje. Je spaart zo een hoop water uit!

Een klein nadeel is dat je baby er niet heel erg lang plezier van heeft; Slechts tot een maand of negen.

Met een gewoon babybadje kan je kleintje een jaar of misschien wel anderhalf jaar vooruit, maar met een meegroeibadje natuurlijk nog veel langer.

Hoe lang kun je een babybadje gebruiken?

Je hebt net kunnen lezen dat je kindje tot ongeveer negen maanden in een tummy tub past. In een standaard babybadje kan je kleintje tot zeker een jaar.

Er zijn echter ook de erg handige meegroei badjes, of de uitvouwbare badjes. Sommige van deze badjes gaan mee van nul tot een jaar of zes, andere zelfs tot twaalf jaar!

Als je een badverkleiner aanschaft oftewel een ‘dam’, kan je de ruimte voor je kindje steeds groter maken naarmate hij of zij groeit.

De dam groeit mee tot ongeveer een jaar of drie vier, dat kan dus ook een best goede oplossing zijn.

Beste 12 babybadjes beoordeeld

Beste dreumes badje voor onder de douche: OK Baby Opla

Beste dreumes badje voor onder de douche: OK Baby Opla

(bekijk meer afbeeldingen)

Dit geweldige OK Baby – Opla Badje – Wit is echt een heerlijk klein badje om in de douche te zetten! Het is geschikt voor kindjes tussen de tien maanden en drie jaar.

Als je kindje al een klein beetje rechtop kan zitten kan je het gaan gebruiken; De bodem loopt namelijk schuin af zodat je kindje goed naar achteren blijft zitten. Het is een super veilig en stabiel badje.

Je bespaart ook nog eens water, vergeleken bij een standaard babybad! Het badje heeft drie handgrepen en is dan ook goed te verplaatsen, al zit er water in.

Hier is hoe een moeder hem gebruikt in haar douche:

Je kan eventueel zelf ook douchen, terwijl je kleintje in het badje zit. Houd je kindje natuurlijk wel altijd goed in de gaten, zelfs als er slechts een klein laagje water in het badje staat!

Bekijk hem hier bij bol.com

Lees ook: dit is het leukste speelgoed voor onder de douche, van watermolen tot plak octopus

Beste babybadje voor de gootsteen: Greenure Baby Splash

beste babybadje voor de gootsteen

(bekijk meer afbeeldingen)

Met deze wel heel vrolijke Greenure Baby Splash maak je simpelweg een perfect bad van je gootsteen! En nog wel een heerlijk zacht badje ook voor je kleine!

Het Baby Splash badje is een veilige, heel fijne manier om jouw baby in bad te doen. Door het zachte materiaal zal het baden een heel prettige ervaring voor je kindje zijn.

Het unieke badje is eenvoudig schoon te maken en op te bergen. Het fungeert ook als baby trainer zodat je baby de eerste badjes op een zeer prettige manier ervaart.

Het is tevens zeer geschikt voor bange kindjes, om eventuele waterangst te kunnen overwinnen. Het badje is gemaakt van polyester en spons materiaal van zeer goede kwaliteit.

Het bevat geen giftige stoffen en is dus ook milieuvriendelijk. Een ideaal badje voor pasgeboren babytjes tot ongeveer een jaar en kan ook later gewoon als mat of als antislip badmat gebruikt worden.

Makkelijk om mee op reis te nemen en verkrijgbaar in de prachtige kleuren blauw, geel en roze. Een top kraamcadeau!

Check de meest actuele prijzen en beschikbaarheid hier

Beste babybadje voor op reis: The Shrunks opblaasbaar

Beste babybadje voor op reis: The Shrunks opblaasbaar

(bekijk meer afbeeldingen)

Een wel heel comfortabel The Shrunks opblaasbaar babybadje badje voor je kleine! Het is opblaasbaar, dus erg licht en makkelijk mee te nemen.

Je kindje kan leunen tegen de zachte hoofdsteun terwijl jij hem of haar lekker inzeept en weer afspoelt! Handig, de ingebouwde vakken waar je de nodige spulletjes als shampoo en badolie in kwijt kan.

Het badje is lood-, BPA-, en ftalaatvrij en geschikt voor baby’s die wel al kunnen zitten, tot dreumesen van een jaar of twee.

Een ontzettend fijn en handig badje voor mee op reis! Leuk om als kraamcadeau te geven, nog leuker om te krijgen!

Bekijk hem hier bij bol.com

Babybad verkleiner: Babydam badverkleiner

veilig in het grote bad met babydam

(bekijk meer afbeeldingen)

En wat een uitvinding! Deze Babydam badverkleiner zorgt ervoor dat je kindje veilig en relaxed in het grote bad kan!

Je verandert het grote bad in slechts een paar tellen in een babybadje met de geweldige Babydam.

De dam is heel makkelijk schoon te maken, gewoon met water en zeep en is een must have voor elk gezin. Deze geupdate versie past perfect in ieder standaard bad.

Het badje is geschikt voor pasgeboren baby’s tot peuters. Je plaatst de Babydam rechtop in het bad en drukt stevig op de twee handvaten;

De zuignappen zetten zich vast, maar druk ter controle nog eens stevig op de achterzijde van elke zuignap.

Hier kun je zien hoe het werkt:

Vul het bad, maar overschrijd het maximum niet, want dan kan de druk van het water misschien te hoog zijn en kan hij los schieten. Houd je kindje natuurlijk ten allen tijden in de gaten!

Een heel slimme en waterbesparende oplossing.

Check de beschikbaarheid hier

Beste babybadje met standaard: Luma badset

Beste babybadje met standaard: Luma badset

(bekijk meer afbeeldingen)

De Lumabadset silt green is een prachtige en complete badset. Je hebt meteen alles bij de hand! Er zit namelijk een badthermometer, een borstel, een badzitje, een luieremmer en een manicureset bij.

Het comfortabele badje is gebruiksvriendelijk en heeft een strak en trendy uiterlijk.

Het badje is op een eenvoudige wijze vast te klikken op de sterke, meegeleverde badstandaard. Deze set staat vast heel fraai in jouw badkamer en is verkrijgbaar in verschillende pasteltinten!

Bekijk hem hier bij Wehkamp

Beste goedkope babybadje: Holland Shantala

Beste goedkope babybadje: Holland Shantala

(bekijk meer afbeeldingen)

Dit voordelige babybadje van Holland – Shantala Babybadje – Parelmoer heeft een prachtig parelmoeren kleur! Het is geschikt voor baby’s tot ongeveer negen maanden.

Door de vorm van dit badje blijft het water langer op temperatuur en dat is wel zo fijn. Dankzij de schuine rand biedt het badje jou een goede armondersteuning tijden het baden van je kleintje.

Een zeer prettig en geweldig geprijsd badje voor jouw spruit!

Bekijk de laagste prijzen hier

Beste babybadje voor een kleine badkamer:  Bibabad verstelbaar

Bibabad verstelbaar en gemakkelijk op te bergen

(bekijk meer afbeeldingen)

Is je kleine te groot voor het babybadje maar heb je helaas geen ligbad? Dan is dit Bibabad verstelbare Babybadje een perfecte oplossing!

In een BiBaBad kan je kindje net zo heerlijk spelen als in een groot ligbad. Het opzetten van het badje is makkelijk: Je hoeft het badje alleen maar uit te klappen en op het doucheputje te plaatsen.

Gegarandeerd veel badplezier voor je kleintje! Het badje is antislip en wasbaar op 60 graden. Je kindje kan er zeker tot een jaar of acht heerlijk in badderen.

Deze uitvoering kun je in de lengte en breedte verstellen en is speciaal voor douches; Ook de pootje kun je in en uitschuiven zodat je hem aan je doucheruimte aan kunt passen.

Hier kun je zien hoe je hem gemakkelijk opbergt en weer uitklapt:

Een topper!

Bekijk alle uitvoeringen hier

Beste babybadje met thermometer: Bébé-Jou Thermobad

Beste babybadje met thermometer: Bébé-Jou Thermobad

(bekijk meer kleuren)

Het thermobad van Bébé-Jou Thermobad Click is een badje dat zich zeker onderscheidt van alle anderen. Het Bébé-Jou thermobad heeft een innovatief Click systeem.

Met dit systeem plaats je het badje heel eenvoudig en veilig, met twee ‘klikjes’, op de bijpassende badstandaard. Na het baden ‘klik’ je het badje weer los door aan de onderzijde van de standaard het kliksysteem in te duwen.

Op de badrand zitten twee pompjes die te vullen zijn met shampoo en zeep. Dit fijne badje heeft een geïntegreerde badthermometer, dus het badwater heeft voortaan altijd de perfecte temperatuur voor je baby!

De badthermometer functioneert ook als afvoerstop. Wanneer je de thermometer omhoog duwt loopt het water via de meegeleverde slang naar buiten.

Je kan de luieremmer (deze is los verkrijgbaar) gebruiken om het water weer op te vangen.

Op deze manier hoef je niet het zware badje vol met water te tillen. Een fijn, luxe badje voor je kleine!

Bekijk alle uitvoeringen hier

Lees ook: dit is het leukste speelgoed voor in bad

Beste plooibaar opvouwbaar babybadje: Baninni 3-in-1 opvouwbare Bagno baby verstelbaar meegroeibad

Moeder doet haar baby op twee verschillende manieren in het Baninni meegroeibad

(bekijk meer afbeeldingen)

Het Baninni 3-in-1 Opvouwbaar Meegroeibad Bagno badje groeit gewoon mee met je kind!

Het kan als badje voor je baby, maar vervolgens kan je het omtoveren tot kinderbad voor kids tot wel twaalf jaar!

Het is een zeer comfortabel badje en is uitgerust met een betrouwbaar sluitsysteem en stevige poten. Het is inklapbaar en kan heel makkelijk meegenomen worden.

Er zit een afvoerslang bij, zodat je het water er makkelijk uit kan laten lopen. Baninni denkt niet alleen aan het comfort van jouw kindje, maar ook aan het comfort van jou en je partner!

Een erg mooi product!

Bekijk hem hier bij bol.com

Beste babybadje voor een tweeling: Rotho BabyDesign TopXtra voor grote baby’s en tweelingen

Beste babybadje voor een tweeling: Rotho BabyDesign TopXtra voor grote baby's en tweelingen

(bekijk meer afbeeldingen)

Ben je op zoek naar een groter babybad om je tweeling samen te kunnen baden?

Dan is dit Rotho BabyDesign TopXtra Badestation Babybad totaaloplossing skyblue/white voor grote baby’s en tweelingen badje een prima oplossing!

Het vrij grote badje is ideaal voor broertjes en zusjes van nul tot twaalf maanden en kan in totaal 30 kilo houden.

Het badje is heel makkelijk op de badkuip standaard te plaatsen en staat solide en veilig.

Het baden van de kids is op deze manier rugvriendelijk voor jou, ook dankzij de in hoogte verstelbare standaard. De badkuip is eenvoudig te legen dankzij een handige aftapplug en afvoerslang.

Het badje is gemaakt van hoogwaardig en duurzaam materiaal en is zeer goed te reinigen met warm water en zeep. Een geweldig badje voor je twee hummels en dat ook nog van degelijke Duitse kwaliteit!

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Beste tummy tub: Bébé-jou bubble

Beste tummy tub: Bébé-jou bubble

(bekijk meer afbeeldingen)

De Bébé-jou bubble – Transparant Tummy tub is een perfect, ergonomisch babybadje voor de allerkleinsten onder ons! Je baby kan zich hierin helemaal ontspannen en voelt zich veilig in de natuurlijke foetushouding.

Er zitten handgrepen aan beide kanten van de rand, zo kan je het badje gemakkelijk in en uit de badstandaard tillen.

Je kan het babybadje handig aan de rand van de Bébé-jou badstandaard klikken, het badje staat dan goed vast op een plateau.

Je kan een beetje leunen op de fijne brede randen, als je je kleine ondersteunt. Geschikt voor babietjes van nul tot zo’n acht maanden. Zonder meer een heel prettige bad ervaring voor je kleine!

Bekijk de meest actuele prijzen hier

Veelgestelde vragen rondom babybadjes

Hier zijn de antwoorden op enkele veelgestelde vragen rondom het gebruik van babybadjes:

Hoeveel graden moet je babybadje zijn?

De ideale temperatuur voor een babybadje is 37 graden; Je kan het met water op een temperatuur van 38 graden vullen omdat het vrij snel afkoelt.

In veel babybadjes zit er tegenwoordig een ingebouwde thermometer.

Is dat echter niet zo, dan kan je natuurlijk een badthermometer aanschaffen, of net als vroeger ‘gewoon’ met je elleboog voelen of het water lekker warm (maar niet te warm!) is!

Zorg er ook voor dat de temperatuur in de kamer rond de 21-22 graden is.

Hoe vaak moet mijn baby in bad?

Een bad 2-3 keer per week is voldoende om je pasgeboren baby schoon te houden. Maar als je baby echt van baden houdt, kun je hem een keer per dag wassen. Meer baden dan dit kan de huid van je baby uitdrogen dus dat wil je niet doen.

Baby in bad voor het slapen of niet?

Het is een goed idee om je baby fijn te laten badderen voor het slapengaan. Een warm bad is namelijk erg rustgevend en zal ervoor zorgen dat je kleintje daarna makkelijker in slaap valt.

Een paar druppels essentiële lavendelolie in het badje wil ook goed helpen om je baby ontspannen te laten slapen, bovendien is de geur van lavendel heerlijk fris!

Wellicht kan jij dan ook lekker iets langer slapen…

Je baby in bad voor of na de voeding?

Het is veel verstandiger om je babietje voor de maaltijd te laten badderen, tenzij je kleintje al te veel honger heeft natuurlijk en het op een huilen zet.

Als je het badje toch liever na het eten doet, wacht dan wel totdat het eten goed gezakt is. Vlak na het eten je baby in bad doen, maakt dat de voeding naar boven komt en ervoor zorgt dat je kleine wat kan overgeven.

Voor wat grotere baby’s is het fijnste moment om in bad te gaan altijd voor het slapengaan. Zo zijn ze lekker rozig en slapen ze makkelijk in.

Het baden van je baby in 14 stappen

Allereerst willen we jou het volgende meegeven, al is het waarschijnlijk overbodig; Laat je kindje nooit, maar dan ook nooit alleen in bad!

Zelfs in enkele centimeters water is het mogelijk om te verdrinken! Verder is het misschien handig om de volgende stappen te volgen:

  1. Neem rustig de tijd voor het badritueel!
  2. Zorg dat de temperatuur in de (bad)kamer rond de een- of tweeëntwintig graden is.
  3. Leg alle benodigdheden klaar binnen handbereik; de zeep en eventueel de shampoo, badolie, handdoek, washandje, luier en baby’s kleding.
  4. Vul het badje met water en controleer bij voorkeur met de badthermometer de temperatuur. Het zou ook kunnen met je elleboog.
  5. Badolie kan je het beste enkele minuten nadat je je kindje in bad hebt gezet toevoegen aan het water, zodat de poriën van de huid al open zijn.
  6. Zorg dat je handen schoon zijn voor je je kleintje oppakt.
  7. Was eerst het gezichtje van je baby zonder zeep en droog het af.
  8. Reinig met zeep of badolie de handjes, armen en oksels. Dan schouders, borst en buikje. De liezen, benen en voetjes. Leg je baby opzij en was het ruggetje, plassertje en billetjes ook met zeep of badolie; Vergeet de huidplooien niet, daar kan zich makkelijk vuil ophopen. Denk aan de knieholtes, nekplooien, oksels en plooitjes in de dijbenen. Ook het wassen achter de oren is belangrijk.
  9. Ondersteun het hoofdje en laat je kleine lekker rustig in het warme water glijden.
  10. Houd je baby stevig vast onder de oksels, zodat het hoofdje op je onderarm rust. Dit voorkomt wegglijden. Je kan zorgen dat baby’s voetjes de badwand raken, dat geeft grip en voelt veilig.
  11. Je baby moet niet te lang in het badje verblijven want het water koelt snel af. Een minuut of tien is echt lang genoeg! Te lang badderen kan ook het babyhuidje uitdrogen of irriteren.
  12. Haal je kleintje uit het bad en wikkel hem of haar in een zachte handdoek. Gebruik eventueel ook een dunne, hydrofiele doek om je baby op elk plekje goed te kunnen drogen.
  13. Droog je baby onmiddellijk goed af en vergeet de huidplooien niet. De plooitjes moeten zorgvuldig gedroogd worden, zo voorkom je irritatie van het tere huidje.
  14. Leg je kleintje op een droge handdoek voor verdere verzorging.

Hoe kan ik mijn baby wassen zonder badje?

Je kunt je baby met een spons wassen als je nog geen bad hebt of op reis bent. Om dit te doen, ga je gewoon op de vloer van je douchecabine zitten en leg je je baby op je schoot. Houd babyzeep, een kom met warm water en een paar washandjes bij de hand. Overweeg ook om badhandschoenen te dragen, zodat de baby niet uit je handen glijdt.

Hoe vaak moet je het haar van een baby wassen?

Net als bij het geven van een bad aan je baby, hoeft het wassen van zijn haar niet te voldoen aan een specifieke routine. Maar te vaak wassen kan de noodzakelijke oliën verwijderen die de hoofdhuid nodig heeft om gezond te blijven.

Soms volstaat het om een spons te gebruiken die in water is gedoopt om het wat schoon te maken. Als het vies weer is of je hebt veel rondgereisd met je kind, dan is het misschien een goed idee om het haar te wassen.

Vanaf wanneer mag je het haar van je pasgeboren baby wassen?

Als je het haar van een pasgeboren baby voor het eerst wast, moet je er rekening mee houden dat shampoos pas 6-8 weken na de bevalling mogen worden gebruikt. Maak gebruik van een shampoo die babyvriendelijk is en ook helpt bij het hydrateren van de hoofdhuid.

Gebruik nooit een shampoo voor volwassenen. Kies voor een shampoo met een pH-waarde van 4,5 tot 6.

Hoe vaak kun je je baby met een handdoek afdrogen?

Het beste is om elke keer na het badderen af te drogen met een schone handdoek die vers gewassen is met een zacht wasmiddel. Over het algemeen met badhandoeken, kun je ze 3-4 keer gebruiken voordat je ze moet wassen, vooral als ze afzonderlijk worden opgehangen aan een handdoekstang of haak waar ze kunnen drogen.

Handdoeken die op elkaar zijn gelegd of opgerold drogen niet tussen het gebruik door en kunnen muf worden, dus moeten vaker worden gewassen.

Heb ik een speciale babyhanddoeken nodig?

Kan ik een normale handdoek gebruiken voor mijn baby?

Ja, dat kan. Er zijn geen specifieke vereisten aan een babyhanddoek.

Veel moeders hebben deze vraag, vooral als je probeert te beslissen wat je wilt kopen (of welke wensenlijst je aan vriendinnen op wilt geven).

Moet je echt een specifieke babyhanddoek kopen met een capuchon en schattig design, of kun je gewoon een gewone oude handdoek gebruiken?

Ik heb wat onderzoek gedaan, en voor zover ik weet zijn er geen specifieke normen of best practices met betrekking tot handdoeken voor pasgeborenen. Dus, het maakt niet echt uit welke je kiest.

Maar als je mijn mening wilt…

Er zijn enkele geldige redenen waarom je baby in ieder geval zijn eigen handdoeken zou moeten hebben, of je nu extra zachte of met capuchon koopt of niet.

Ik heb het niet per se over babybadpakketten, maar eerder over handdoeken die je speciaal voor je baby hebt gekocht. Hier zijn mijn redenen om wat handdoeken te kopen met je kleintje in gedachten:

  • Baby’s hebben een zeer gevoelige huid. Een nieuwe handdoek met extra zachte stof helpt hun huid gezond te houden, en laten we eerlijk zijn, sommige van onze bestaande handdoeken hebben betere dagen gekend.
  • Baby’s lopen risico op bepaalde ziekten waar volwassenen en oudere kinderen zich niet zoveel zorgen over hoeven te maken. Het hebben van een set aangewezen ‘babyhanddoeken’ helpt de baby gezonder te houden en minder snel verkouden of erger te worden.
  • Pasgeborenen hebben de neiging veel te poepen en plassen. Als je het leuk vindt hoe je handdoeken er nu uitzien, overweeg dan om te investeren in enkele handdoeken speciaal voor baby’s die je weer weg kunt doen als ze wat ouder geworden zijn. Het is maar een gedachte.
  • Baby’s hebben meer moeite om een ​​normale lichaamstemperatuur te behouden en kunnen gemakkelijk afkoelen, vooral na badtijd. Door handdoeken te kopen die extra warm, absorberend en zacht zijn, blijft de baby comfortabel terwijl je ze na het baden aankleedt. Hier komt ook de capuchon goed van pas.

Waarom hebben baby’s handdoeken met capuchon?

Baby’s hebben meer moeite om een normale lichaamstemperatuur te behouden en kunnen gemakkelijk afkoelen, vooral na badtijd. Door handdoeken te kopen die extra warm, absorberend en zacht zijn, blijft de baby comfortabel terwijl je ze aankleedt na het baden. Dit is waar de capuchon van pas komt.

Er zijn technieken waarbij je de baby graag in een handdoek met capuchon gewikkeld houdt terwijl je het haar / hoofd wast, zodat de baby warm blijft. Daarbij gebruik je er nog een om de baby daadwerkelijk mee af te drogen. Als zodanig heb je bij deze methode minimaal twee schone handdoeken per bad nodig, maar wij hebben dat niet zo gedaan.

Hoe kun je je babybadje goed ontsmetten?

Voor het reinigen van spulletjes voor baby’s en kleine kindjes geldt altijd dat je het beste natuurlijke schoonmaakmiddelen kan gebruiken:

Een sopje van soda of van een milde zeep is voldoende om het badje goed schoon te krijgen. Als je veel badolie gebruikt, kan azijn eventueel een goede, natuurlijke ontvetter zijn.

Iedereen vindt het spannend

Je baby in bad doen vergt in het begin zeker wat oefening. De eerste keer zul je het misschien nog wat lastig vinden, maar zoals je weet: Oefening baart kunst!

Je zal zien dat het badritueel al snel een van de mooiste en intiemste momenten van de dag wordt. Jij samen met je kindje.

Voelt je baby zich niet prettig in het water?

Het is natuurlijk niet fijn als je babietje bang is voor water en het in bad doen een onprettige, misschien wel dagelijkse klus is!

Alhoewel baby’s het over het algemeen heerlijk vinden om in bad te gaan, zijn er ook een aantal die vanaf het eerste begin het in bad gaan niet leuk vinden.

In plaats van te ontspannen gaan ze juist huilen en ervaren ze stress.

  • Dit kan komen doordat de temperatuur van het bad niet goed is, bijvoorbeeld bij een te koud of te heet badje.
  • Het kan ook zo zijn dat het babietje te snel na de geboorte in bad gestopt is; Het heeft de tijd niet eens gehad om de geboorte te verwerken en wordt alweer naar een nieuwe ervaring gesleept.

Toch is de angst niet altijd verklaarbaar.

Gelukkig wennen de meeste baby’s op den duur wel aan het badderen en kan je met een beetje geduld toch een manier vinden die jouw kleintje prettig vindt.

Er zijn echter ook kleintjes die in het begin heel vrij in het water zijn, maar bij het ouder worden juist angst ontwikkelen. Deze angst is dan waarschijnlijk ontstaan door een nare ervaring.

Dit kan gebeuren als ze per ongeluk kopje onder gaan, of als ze een hoop water in het gezicht gespat krijgen.

Als kinderen iets groter zijn, gaan ze ook steeds meer nadenken en worden ze zich bewuster van eventuele gevaren. Je kind begint bijvoorbeeld te beseffen dat je onder water niet kunt ademen.

De fantasie van je kleine kan voor angst zorgen, kinderen kunnen onrealistische ideeën ontwikkelen, ook met betrekking tot water.

Kleintjes zijn ook heel gevoelig voor de signalen die hun ouders geven.

Wanneer je als ouders zelf angstig reageert op water en veel waarschuwt wanneer het kind dicht bij water komt kan dat ook grote impact hebben.

Stel je baby gerust

Als je angst merkt bij je kleintje, stel hem of haar dan gerust. Dat kan je onder meer doen op de volgende manieren:

  • Neem rustig de tijd voor het badmoment en heb geduld
  • Zorg voor de juiste temperatuur van het water
  • Laat je kleintje heel langzaam het water in glijden, maar eerst giet je met je hand een klein beetje water op hem of haar.
  • Gebruik geen douchestraal, dat wil nogal eens afschrikken
  • Zorg voor badspeelgoed dat wat afleiding kan geven
  • Zing een liedje en doe wat waterspelletjes als bijvoorbeeld in het water blazen
  • Wat grotere kindjes kunnen hun popje eerst zelf in badje stoppen

Het is trouwens niet nodig om een baby elke dag in bad te doen; Liever wat minder vaak met aandacht, dan iedere dag je kleintje even snel in badje doen.

Conclusie

Wellicht heb je nu een duidelijk idee kunnen vormen over welk babybadje voor bij jou thuis het meest geschikt is.

Ga je liever eerst voor de fijne, veilige tummy tub en schaf je daarna een groter badje aan? Heb je liever meteen een al wat groter badje, of misschien eentje die met je baby meegroeit?

Je hebt zojuist met veel verschillende soorten badjes en handige bad oplossingen kennis kunnen maken; De uiteindelijke keuze is echter aan jou, veel succes!

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.