Kindertablet Archos Junior Tab beoordeling | is het wat voor mijn kind

                door Joost Nusselder | Geupdate op:  januari 2, 2021

Elke 2 weken een handige speeltip in je mailbox?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Kinderen komen op steeds jongere leeftijd in aanraking met digitale media. Peuters kunnen tegenwoordig met gemak een smartphone ontgrendelen en ook tablets worden vaak ingezet als middel om zelfs de allerkleinsten even ‘zoet te houden’.

Gelukkig wordt bij de ontwikkeling van de nieuwste apparaten steeds vaker rekening gehouden met deze jonge gebruikers. Zo zijn er een aantal tablets ontworpen die geoptimaliseerd zijn voor kinderen. Ik heb deze tablet, de Junior Tab hier het goedkoopste gevonden.

Een van deze tablets, is de Archos Junior Tab. Een kleurrijke kindertablet met veel opties, waarmee kinderen op een veilige manier kunnen leren, spelen en ontdekken.

Voordelen van de Archos Junior Tab:

Archos kindertablets

Er zijn verschillende tablets voor kleuters, peuters en jongeren beschikbaar, waardoor ze verantwoord hun eerste stappen nemen in de digitale wereld.

Naast de relatief goedkope kindertablets van het merk Denver die we eerder hadden beoordeeld, zijn er ook duurdere varianten verkrijgbaar, zoals deze Storio Max van VTech waar ik zelf erg fan van ben, die verschillende uitvoeringen heeft en voor diverse prijzen kan worden aangeschaft op verschillende online sites, en natuurlijk de veelzijdige tablet van het merk Archos, de Junior Tab.

Bekijk hem hier bij Bol.com

Archos is een Frans merk dat al sinds 2010 Android tablets aanbiedt. Sinds enkele jaren ontwikkelt het bedrijf echter ook gadgets specifiek gericht op jonge kinderen.

De Archos Junior Tab verscheen in 2014 voor het eerst op de markt, in twee verschillende varianten. Dat de tablets ontworpen zijn met het kind in gedachten, wordt al snel duidelijk.

Zowel de hardware als de software, zorgen ervoor dat de handcomputers zelfs door de allerkleinsten veilig gebruikt kunnen worden. De kleinere 8 inch ChildPad, is een mooie, gebruiksvriendelijke tablet voorzien van alle basisfuncties.

De grotere 10,1 inch variant, is een uitgebreider model van Archos, dat naast alle basismogelijkheden ook een afneembare interactieve mp3-speler én een kindvriendelijk handvat bevat.

De Archos Junior Tab

De Archos Junior Tab is het grotere ‘broertje’ van de 8 inch kindertablet van het merk Archos. De felle oranje-witte kleuren van het frame, maken al snel duidelijk dat dit apparaat bestemd is voor jonge gebruikers.

Maar ook de andere eigenschappen van deze educatieve gadget, maken de Junior Tab tot verantwoord kinderspeelgoed.

Behuizing en beeldscherm

De Junior Tab is een dunne en lichte kindertablet die voor kinderen makkelijk vast te houden is. Er zit een handvat ingebouwd in het kunststof frame, waardoor de gadget ook door kleine handjes eenvoudig overal naartoe gedragen kan worden.

Het felkleurige frame kan zeker tegen een stootje en het apparaat is goed bestand tegen schokken. Ook is hij licht waterbestendig en kan het dus niet kwaad wanneer er een keer iets geknoeid wordt.

Het scherm van 10,1 inch maakt deze Junior Tab een van de grotere kindertablets. Een fijne grootte voor het bekijken van filmpjes, of het spelen van educatieve games. Het TFT-scherm waarmee de tabs zijn uitgerust, zorgt er echter voor dat de display in fel licht niet altijd goed zichtbaar is.

Dit is echter een welbekend probleem bij tablets, aangezien veel van deze apparaten een TFT-display bevatten.

Lees ook over de beste smartwatches en activity trackers voor kinderen

Junior Tab – Hardware

Naast een groot display en een schokbestendige behuizing, is ook de overige hardware geoptimaliseerd voor kinderen. De tablet is voorzien van twee speakers en een webcam aan de voorzijde. De opslagcapaciteit is 8 GB, maar deze kan eenvoudig met een micro SD-kaartje uitgebreid worden. Je kunt dus verschillende bestanden op een SD-kaart zetten en deze vervolgens in de micro SD-kaartlezer van de ChildPad stoppen. Zo kan het apparaat ook gebruikt worden om films mee af te spelen of muziek te luisteren. Naast wifi en bluetooth heeft de tablet ook een HDMI en USB-aansluiting. De 101 ChildPad kan dus verbonden worden met verschillende apparaten.

Teddy

Wat de Junior Tab zich onderscheidt van veel andere kindertablets is de toevoeging van de kleine beer “Teddy”; een plastic figuurtje dat onder andere fungeert als mp3-speler.

Deze oranje beer kan aan het frame worden vastgemaakt en blijft goed zitten, ook als je de tablet op z’n kop houdt. Teddy is niet alleen een speaker, maar vormt voor het kind ook een mooie koppeling tussen de online en offline wereld. Daarnaast kan het beertje ook worden losgekoppeld van het frame en vanaf andere plekken muziek afspelen.

Zodra je de magnetische beer weer op het frame plaatst, wordt de Teddy-app geopend. Met deze applicatie kun je de verschillende functies van Teddy instellen. Zo kun je via de tablet bijvoorbeeld berichten of een verhaal inspreken, die Teddy vervolgens voor het kind kan afspelen.

Junior Tab – Software

De kindertablet van Archos heeft een Android 4.2 besturingssysteem. Via de Google Play Store kunnen dus verschillende apps worden gedownload. Zelfs WhatsApp of Netflix zijn op de ChildPad te downloaden.

Ook is de tablet standaard uitgerust met een aantal kindvriendelijke applicaties. Een van deze apps is Toon Googles, waarmee het kind gratis muziek kan luisteren en leuke cartoons kan bekijken.

Dat ook de software ontworpen is met de jonge gebruikers in gedachten, is vooral te merken aan de toepassingen waarmee ouders het tabletgedrag van kinderen kunnen controleren.

Ouderlijk toezicht

Een kindertablet blinkt vaak uit in de manier waarop de tablet een veilige online omgeving creëert voor kinderen. Vaak bevatten de apparaten verschillende functies voor ouders, waardoor de toegang tot verkeerde websites, foute apps en ongeschikte filmpjes eenvoudig geblokkeerd kan worden.

Ook de Archos heeft verschillende toepassingen die ouderlijke controle mogelijk maken.

De Kids Zone App

Een van de opties, die veilig tabletgebruik voor kinderen stimuleert, is de Kids Zone applicatie. De Archos is standaard uitgerust met deze leuke app, waarmee kinderen een vooraf geselecteerd aanbod aan kindvriendelijke en educatieve games en apps aangeboden krijgen.

Aankopen en downloads in de App Store, kunnen met een ouderlijke pincode eenvoudig vergrendeld worden. In de Google Play Store kun je tevens met behulp van contentfiltering het downloaden van apps beperken.

Mobile Parental Filter

De Mobile Parental Filter geeft ouders de mogelijkheid het tabletgedrag van hun kind te controleren. Op de Junior Tab van Archos is er een proefversie van deze filter geïnstalleerd, waar je 6 maanden gratis gebruik van kunt maken.

Het systeem zorgt ervoor dat websites, die niet geschikt zijn voor kinderen, geblokkeerd worden. Naast dat de filter automatisch talen, categorieën en websites herkent en filtert, kun je als ouder ook zelf websites aan de lijst toevoegen.

Deze worden dan voor het kind geblokkeerd, waardoor je zeker weet dat de tablet veilig gebruikt kan worden. Ook heeft de Mobile Parental Filter zowel een kind als tiener modus. Het aanbod aan websites wordt automatisch afgestemd op de leeftijd van de gebruiker.

De Archos Junior Tab in gebruik

De kindertablet van Archos is meer dan een methode om kinderen bezig te houden. Met deze minicomputer leren kinderen omgaan met de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Met een webcam, speakers, bluetooth en zelfs een afneembare mp3-speler, zetten ze hun eerste stappen in de digitale wereld. Daarnaast kunnen er veel educatieve en verantwoorde spellen worden gedownload, waarmee zelfs de kleinste gebruikers verschillende vaardigheden kunnen oefenen.

De veilige Kids Zone applicatie, heeft een mooi aanbod aan vooraf geselecteerde games en apps, die perfect geschikt zijn voor kinderen. Het geheugen van 8 GB is uit te breiden met een micro SD-kaart, waardoor er ook genoeg ruimte is voor filmpjes en muziek.

Lees ook: hoe wij kindertablets testen

Via het oranje figuurtje kan de muziek tevens ook buiten de tablet om worden afgespeeld. Deze interactieve beer, genaamd Teddy, slaat een brug tussen de digitale én de echte wereld.

De Junior Tab is een handcomputer die duidelijk geoptimaliseerd is voor de kleine gebruikers. Het is een lichte tablet van 639 gram, die ook nog eens supermakkelijk te dragen is door het ingebouwde handvat.

De wifi-verbinding maakt draadloos internet mogelijk, waardoor kinderen eenvoudig online kunnen. En met voldoende ouderlijke controle, mogelijk gemaakt door de Mobile Parenting Filter, is de Junior kindertablet zeker een verantwoord zoethoudertje voor alle kinderen.

De Archos Junior Tab is hier te koop bij Bol.com

Waarom een kindertablet?

De smartphone, tablet en spelcomputer lijken de ideale methodes om kinderen even bezig te houden. Door de peuter of kleuter een apparaat in handen te geven, heb jij als ouder even de rust om te koken of op te ruimen.

Hoewel een tablet kinderen zeker goed kan vermaken, is het apparaat niet altijd even veilig in gebruik. Zo hebben zelfs peuters al snel door hoe deze gadget precies werkt.

Ze kunnen dan ook met gemak verschillende apps openen, scrollen eenvoudig door de verschillende filmpjes op YouTube en openen websites die niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Zonder ouderlijk toezicht zijn dit soort apparaten dan ook niet veilig om door kleine kinderen gebruikt te worden. Waar is toch die tijd dat ze nog met houten speelgoed speelden :)

Altijd op zoek naar iets leuks om te doen?

Onze collectie kleur- puzzel- & doeboeken zal je kind zeker leuk vinden. 38 pagina's met leuke en educatieve printables die je kunt downloaden en printen zo vaak je wilt!

 

De kindertablet is een handcomputer die specifiek ontwikkeld is voor kinderen. Het apparaat bevat dan ook verschillende functies, die ervoor zorgen dat zowel peuters, kleuters als schoolkinderen op een veilige manier van de tablet gebruik kunnen maken.

De apparaten zijn uitgerust met slimme opties waardoor je als ouder de controle hebt over het digitale gedrag van jouw kind. Zo kun je bepaalde apps blokkeren, een tijdslimiet instellen en zorgen dat ongeschikte filmpjes op YouTube niet gekeken kunnen worden.

De apps en games die juist wel geschikt zijn voor de leeftijd van het kind, bieden de jonge gebruiker vaak meer dan alleen vermaak. Zo zijn er genoeg educatieve apps, waardoor kinderen op een leuke manier verschillende vaardigheden kunnen ontwikkelen.

Peuters kunnen alles leren over kleuren, vormen en taal, terwijl de wat oudere kinderen met behulp van dit apparaat aan hun rekenvaardigheid kunnen werken.

Ook zijn de veelzijdige tablets voor kinderen vaak uitgerust met een camera en kan er muziek op worden afgespeeld. Veel besturingssystemen bieden de mogelijkheid om zelfs de Netflix-app te installeren.

Door offline films te downloaden, kan het apparaat dan alsnog, op een verantwoorde manier, worden ingezet als zoethoudertje, bijvoorbeeld tijdens lange autoritten.

Meer voor je tablet: bekijk ook onze beoordeling van de beste kinder Bluetooth Speakers

[wl_faceted_search]

Altijd op zoek naar iets leuks om te doen?

Onze collectie kleur- puzzel- & doeboeken zal je kind zeker leuk vinden. 38 pagina's met leuke en educatieve printables die je kunt downloaden en printen zo vaak je wilt!

 
Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.