Hoeveel tijd zitten kinderen op hun scherm? Schermtijd per dag

                door Joost Nusselder | Geupdate op:  oktober 4, 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Je hebt misschien gehoord dat kinderen meer tijd op een scherm doorbrengen dan dat ze buiten spelen.

Het is eigenlijk al twee keer zoveel screentime dan tijd buiten, vanaf het 7e levensjaar.

Maar hoe lang brengen kinderen daadwerkelijk op hun schermen door?

Hoeveel schermtijd per dag

Houd er rekening mee dat niet alle schermtijd noodzakelijkerwijs slecht is, omdat er ook veel educatieve inhoud is en ze nu zelfs met schermen op school moeten werken naarmate de technologie op school vordert.

Maar het gemiddelde kind, vanaf 7 jaar, brengt ongeveer 4 uur per dag op een scherm door.

Buiten spelen maakt slechts ongeveer 1,5 uur van hun dag op, ter vergelijking.

Dus hoe doet jouw kind het ten opzichte van het gemiddelde? Meer tijd, of misschien minder? En is het echt een slechte zaak?

De meeste ouders en zorgverleners zullen het erover eens zijn dat kinderen te veel tijd op apparaten doorbrengen en dat het slecht is voor hun gezondheid en hun ontwikkeling.

Ik zou graag willen dat mijn kind zijn weg op het internet kan vinden als hij iets niet weet en moet opzoeken, ik denk dat dit de toekomst is. Maar er moet een goede balans zijn die er momenteel niet is.

Hoe lang zitten kinderen van verschillende leeftijdsgroepen op hun scherm?

Schermen kunnen natuurlijk alles zijn, van de computers op school tot hun eigen schermen voor mobiele telefoons, tablets, tv, laptop, billboards voor buiten en meer.

En als je het gebruik van twee schermen als afzonderlijke tijd meetelt, kun je 20% toevoegen aan deze tijd die wordt doorgebracht omdat 4 op de 10 ouders zagen dat hun kinderen meerdere schermen tegelijk gebruikten, zoals een tv-, tablet of laptop scherm en hun telefoon.

Kinderen doen er zoveel mee, en je hebt er niet altijd zicht op. Sommige ouders ontvangen zelfs hoge rekeningen voor aankopen die hun kinderen hebben gedaan op hun device (lees hier tips over het beperken van in-app aankopen).

* Na de 5 dagen stopt het automatisch en je kunt je altijd uitschrijven

Hoeveel tijd mogen kinderen op hun scherm doorbrengen?

Nu is de grote vraag: hoe lang mogen kinderen eigenlijk op hun schermen doorbrengen?

Zelf gebruiken we steeds meer schermen. Ik heb een online bedrijf en gebruik mijn laptopscherm voor bijna alles wat ik doe in mijn werk.

Daarvoor was ik Data Scientist en werkte ik het grootste deel van de dag achter een computer.

Ik denk dat schermen zullen blijven, we zullen ze als mensen gebruiken en we blijven ze in de toekomst gebruiken.

Maar we moeten uitkijken voor de gezondheid en ontwikkeling van onze kinderen. Zo kun je meer balans vinden:

De American Academy of Pediatrics (AAP) heeft ook aanbevelingen voor verschillende leeftijdsgroepen.

Productieve schermen

Het is misschien geen populaire mening, maar ik denk dat we onze schermen nodig hebben en dat onze kinderen het beste maar kunnen leren hoe ze er goed gebruik van kunnen maken.

Ze hebben hun laptop al nodig voor huiswerkopdrachten en ze moeten ook leren hoe ze op internet kunnen navigeren om het ook in hun leven goed te gebruiken.

Ik heb dit artikel geschreven over het verdienen van schermtijd, wat ook leuk is als je tijd hebt.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 50% van de schermtijd wordt besteed aan hersenloze activiteiten, zonder dat ouders of zelfs vrienden eraan te pas komen, alleen video’s en sociale media bekijken.

Je kunt zeker goed internetgebruik belonen en proberen je kinderen hun schermen te laten gebruiken voor onderzoek en onderwijs en minder voor sociale media en hersenloze video’s.

En natuurlijk moet je zowel buiten als binnen spelen stimuleren met activiteiten die hun creativiteit en atletische vaardigheden stimuleren.

Het beste wat je kunt doen is echt spelen en leren stimuleren in plaats van hersenloos kijken en je kinderen naar buiten laten gaan om creatief te worden, en hun schermen te leren gebruiken voor hun verdere ontwikkeling, leren hoe ze schermen in de toekomst zullen gebruiken om echt productief in de samenleving te worden en echte sociale contacten te maken.

Ik geef zelf bijvoorbeeld af en toe een van deze Donald Ducks waar ik hier over heb geschreven, dat vinden ze ook super leuk!

 

* Na de 5 dagen stopt het automatisch en je kunt je altijd uitschrijven

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.