Schermtijd verdienen, zo kun je met succes de juiste regels stellen

                door Joost Nusselder | Geupdate op:  oktober 3, 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal dingen die we niet willen doen en we stellen ze uit tot het laatst mogelijke moment.

Huishoudboekje, het huis schoonmaken. Gewoon die vervelende dingen die telkens weer gedaan moeten worden, of we ze nu echt willen doen of niet.

Het is al normaal voor volwassenen om de leuke dingen te verkiezen boven de vervelende taken, en het is al helemaal normaal voor je kinderen om dat te willen doen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat je jouw kind huiswerk, klusjes of hygiëne niet zomaar belangrijk kunt laten vinden, alleen omdat jij vindt dat ze dat moeten doen.

Wat je kunt doen, is hen helpen om ook die taken te voltooien en bepaalde doelen te behalen, ongeacht hoe ze erover denken.

Een van de beste manieren om ze te leren dat je eerst de belangrijke dingen moet doen en dan pas kunt grijpen naar die telefoon, tablet, laptop of gameconsole is om ze hun schermtijd te laten verdienen, met duidelijke doelen voor een beloning aan schermtijd.

In dit artikel leg ik je uit hoe je dit kunt toepassen, dus lees verder!

Ik zal gelijk met een tip starten hoe je kinderen hun schermtijd kunt laten verdienen zonder handmatig systemen en borden bij te hoeven houden, en dat is met de Unglue app.

Ik heb er al eerder over geschreven in deze uitgebreide post over deze 5 hulpmiddelen om de schermtijd van je kind te kunnen volgen, ook zeker een must-read als je bezig bent om meer controle te krijgen over de schermtijd van je kind.

Ook ozy.com is er heel enthousiast over (blog in het Engels).

Unglue kids

CBS in Amerika heeft er ook een goede reportage over gedaan op hun Youtube kanaal:

Maar meer in het algemeen is het belangrijk om een goed systeem op te zetten.

Je doet dit door hen iets belangrijks te bieden, in ruil voor dat ze iets belangrijks voor je voltooien. En wat waarderen kinderen als geen enkel ander ding? Juist, schermtijd!

Met andere woorden, telefoon, internet, tv en videogames.

Het is belangrijk om gedrag aan te leren waarbij ze uiteindelijk tot de conclusie komen dat je altijd eerst vervelende dingen op moet pakken en dat je daarna de leuke dingen kunt doen.

* Na de 5 dagen stopt het automatisch en je kunt je altijd uitschrijven

Wanneer je de plekken hebt gevonden die je kind graag gebruikt, kun je enige controle uitoefenen over de daadwerkelijke apparaten die je kind mag gebruiken.

Maar hoe gebruik je dat om zijn gedrag te verbeteren?

Het probleem met al deze schermen is dat als je het gebruik van de ene beperkt je kind gewoon naar een ander apparaat zal overschakelen, zoals je waarschijnlijk al hebt ontdekt.

Je kind denkt gewoon “Geen mobiele telefoon? Ok, ik gebruik mijn computer wel. Mag ik geen computer? Ok, ik ga wel op Instagram, of ik kijk tv, of ik kies wel voor videogames.”

De waarheid is dat ze bijna altijd wel iets vinden om te doen in plaats van dat vervelende klusje, zelfs als ze geen enkel scherm mogen gebruiken.

En dit heb je misschien ook al wel ontdekt: het gebruik van schermtijd als een privilege of beloning kan lastig worden wanneer andere mensen in huis het internet moeten gebruiken en je de telefoon niet fysiek van je kind kunt weg worstelen.

Om te zorgen dat schermtijd een effectieve beloning is en een motiverende stimulans moet het verstandig worden aangeboden en beperkt.

Ouders hebben een aantal creatieve manieren bedacht om de toegang tot schermtijd in hun huishoudens te beperken:

Hoe zet je schermtijd verdienen in om jouw kinderen te motiveren? Hier is een goed voorbeeld:

Huiswerk en timemanagement

Als jouw kind ook zo iemand is die dingen tot het laatst mogelijke moment uit wil stellen, voeg dan een specifiek tijdsvenster toe waarin ze hun taak moet voltooien.

Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Wanneer je me kunt laten zien dat je huiswerk is voltooid vóór het eten, dan geef ik je graag het internetwachtwoord en mag je nog even op je telefoon.”

Mochten ze het nou niet halen dan zullen ze zeker tegenstribbelen en aangeven dat het zoooooo oneerlijk is. Dan kun je antwoorden:

“Ik weet dat je online wilt zijn voor je vrienden. Wat kun je morgen doen om ervoor te zorgen dat je je huiswerk wel op tijd af hebt?”

Moedig ze aan om je een idee te geven hoe ze die doelen de volgende keer zullen bereiken. Schat in of het een goede oplossing is waar jij je ook in kunt vinden en laat het ze de volgende dag lekker proberen op hun eigen manier.

Je wilt dat je kind succesvol is en gelijk ook oplossingsgericht leert denken. Blijf jezelf hieraan herinneren terwijl je tegenover je tegensputterende tiener staat.

Je tiener hoeft de huisregels niet leuk te vinden, maar ze moeten wel manieren vinden om ze te volgen. Ze hoeven écht niet te denken dat het maken van hun huiswerk een geweldig idee is en een goede besteding van hun tijd, ze moeten het uiteindelijk gewoon doen.

Wanneer je duidelijke verwachtingen schept en ze ook een passende beloning geeft zal het hen helpen om de tijdmanagementvaardigheden te leren die ze nodig hebben om later succesvol te zijn.

Problemen met het gebruik van schermtijd als beloning

Veel ouders lopen er tegenaan dat ze proberen om schermtijd als een voorrecht en beloning in te zetten en het gewoonweg niet werkt.

Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen waar ouders mee zitten:

Mijn kind lijkt het niet erg te vinden als ik haar telefoon afpak

“Waarom lijken ze er niet om te geven als ik hun spullen afpak? Ik weet dat ze hun telefoon belangrijk vinden, ze gebruiken die telefoon altijd. Het lijkt hen gewoon niet uit te maken.”

Natuurlijk kiest je kind voor onverschilligheid in dit geval.

Ik heb ze van alle schermen verbannen en het werkt niet

Ja, dat is een veelgehoord probleem onder ouders. Ik deed precies wat de blogs en opvoedboeken zeiden en het veranderde niets aan hun gedrag.

Bedenk je eerst dat elk kind en elk gezin anders is. Wat voor één gezin werkt, werkt misschien niet voor alle gezinnen. De boeken en blogs geven je wel heel veel verschillende opties om het gedrag van je kinderen te helpen veranderen.

Het kan zelfs zo zijn dat wanneer een tactiek niet heeft gewerkt, er soms maar één klein dingetje veranderd had moeten worden om wel resultaat te boeken.

Als je duidelijke verwachtingen hebt gesteld voor je kinderen en consequent een systeem van beloningen en tijdschema’s hebt ingevoerd dat binnen hun bereik ligt, moet je het misschien even afwachten.

Gewoonten hebben wat tijd nodig om te veranderen. Het is normaal om wat weerstand te vinden als je aan dit proces begint.

Blijf helder en consistent en vergeet niet om je kind elke dag de kans te geven om zijn privileges te verdienen en ze bij het proces te betrekken om het samen beter te maken.

Het sleutelwoord hier is ook wel consequent, want het moet niet zo zijn dat ze de ene dag met iets wegkomen waar je juist zo hard voor aan het werken bent.

Mocht je een uitzondering willen maken, communiceer dan heel duidelijk waarvoor deze uitzondering is (vakantie, weekend, bezoek) en dat het een extratje is.

Hoe gebruik je schermtijd om vervelend gedrag te veranderen?

Als je aan een specifiek gedragsprobleem werkt, zoals een grote mond of zelfs schelden, kun je de mobiele telefoon of een met een wachtwoord beveiligde internettoegang gebruiken om je kind te belonen voor het gedrag dat je graag van ze wilt zien.

Je zou zoiets als dit kunnen zeggen: “Je moet met iedereen in dit huis twee uur lang respectvol praten zonder te schelden of te pesten, of zelfs al het avondeten doorkomen zonder schelden of pesten en gewoon vertellen over je dag.

Als je dat lukt geven we je het wachtwoord (of zetten we je telefoon weer aan, wat de beloning dan ook is). Op die manier past je kind zijn gedrag aan om zijn voorrecht terug te verdienen.

Als je deze aanpak gebruikt, moet je beginnen met een uitdaging die je kind daadwerkelijk aankan, bijvoorbeeld eerst alleen tijdens het eten. Vergeet niet dat wanneer je hem wilt helpen zijn gedrag te verbeteren hij telkens ook een voorproefje moet kunnen hebben van zijn successen.

Zet het doel zo dat het net buiten zijn huidige bereik ligt zodat hij zich moet inspannen om het te behalen, maar niet zo ver dat hij niet eens de moeite neemt om het te proberen omdat het toch “kansloos” is.

Nog een ding, gebruik schermtijd niet als een langdurig doel waarbij je kind denkt dat hij het toch niet terug kan verdienen en gebruik het niet om te straffen door schermtijd voor het hele weekend af te pakken bij ongewenst gedrag.

Houd één schermtijdverdienste gekoppeld aan één bepaalde gedraging. Geef de beloning door het terug te laten verdienen voor een succesvol behaald doel, en pak het eventueel weer af voor een andere overtreding die niet door de beugel kan.

Concentreer je op een of twee gedragingen die je wilt veranderen, koppel elk gedrag aan specifieke schermtijd toegang en geef je kind elke dag de mogelijkheid dat privilege te verdienen.

Denk eraan, dit is geen straf. Het is een praktische manier om je kind te helpen zijn best voor iets te doen.

Regels, grenzen, gevolgen en beloning. Ze dienen allemaal om je kind te helpen zijn gedrag te verbeteren en de regels die thuis gelden te volgen. Je wilt dat je kind zich verbetert en leert en het regelen van de schermtijd kan dit mogelijk maken.

Zelfgekochte apparaten en schermtijd

Wat moet ik doen als mijn tiener het device met haar eigen geld heeft gekocht? Ik heb geen controle over hun eigendom, toch?

Dit lijkt een lastige, maar de simpele waarheid is dat je huisregels nog steeds je huisregels zijn. Het maakt niet uit of ze zelf voor het apparaat heeft gespaard of niet.

Zolang je kind in jouw huis woont, moet ze zich aan de regels houden en kun je het gebruik ervan, of het internet waarmee het gebruikt wordt beperken.

Slordige kinderen en nieuwe apparaten

Mijn zoon wil de nieuwste iPhone, maar hij gaat erg onzorgvuldig om met zijn huidige telefoon en raakt hem altijd kwijt of laat hem ergens slingeren.

Geweldige case! Kinderen zijn er zo gewend aan geraakt om zelfs dure dingen als telefoons en tablets te behandelen alsof het wegwerp artikelen zijn.

Het komt ook omdat ze altijd vanzelf zo’n ding hebben gekregen, van jou hoogstwaarschijnlijk. Zonder er met hun eigen geld of klusjes voor betaald te hebben.

Hier is een geweldige oplossing voor dit probleem: laat je kind precies weten welk gedrag jij wilt zien voordat je zelfs maar begint te denken over een nieuwe telefoon.

Vertel duidelijk alle details over het gedrag dat je wilt zien, en denk natuurlijk van tevoren na over het feit dat je dan ook echt een nieuwe telefoon moet kopen voor ze.

Als het antwoord sowieso nee is zeg dan ook gewoon nee er gooi het niet op slordigheid. Als ze alle doelen behalen en nog krijgen ze de telefoon niet, dan verlies je alle geloofwaardigheid bij het volgende doel en beloning.

Je zou het zo kunnen instellen: voordat we kunnen praten over het krijgen van een nieuwe telefoon, wil ik van je zien dat je beter zorgt voor degene die je nu hebt.

Dat betekent dat ik je telefoon minimaal 30 dagen achtereen elke avond om 20.00 uur in de lader wil zien  (als hij een dag mist, begint de telling van 30 dagen opnieuw) en wil ik zien dat je het hoesje dat we hebben gekocht er gewoon om laat, ook al is het niet cool.

Op deze manier moet je kind oefenen om beter voor zijn elektronica te zorgen, wat je misschien een beetje meer gemoedsrust geeft wanneer de volgende (dure) upgrade in zijn handen komt.

Daarnaast zou ik ook adviseren dat je kind in ieder geval ook een deel mee spaart van zo’n dure uitgave om te kunnen snappen hoe waardevol zoiets eigenlijk is.

Je kind gaat onderhandelen over schermtijd

Wat als je kind er op staat dat hij meer schermtijd moet krijgen, of bijvoorbeeld een grotere internetbundel?

Je kunt dezelfde aanpak gebruiken als die we hierboven hebben behandeld:

“Dit is wat ik van je wil zien voordat we zelfs maar kunnen bespreken om een ​​verhoging te krijgen”

En vervolgens je verwachtingen duidelijk en eenvoudig bespreken met de exacte doelen die behaald moeten worden. Zorg er wel voor dat je plan zowel redelijk als haalbaar is, genoeg om ze uit te dagen, maar niet zo ver dat ze het niet eens zullen proberen.

En ook hier geldt hetzelfde. Nee is ook gewoon nee. Zet geen onrealistische doelen in als manier om verzoeken niet in te hoeven willigen als je het eigenlijk niet wilt geven.

Als het antwoord echt nee is, blijf dan gewoon bij nee. Je hoeft jouw huisregels of opvoedbeslissingen niet te verdedigen.

Conclusie

Welke benadering je ook kiest, van alle schermen beperken, alleen de telefoon afnemen en terug laten verdienen, tot de computer alleen in het weekend laten gebruiken, enz. Het belangrijkste is om je op één gedrag tegelijk te concentreren.

Verder wil je je kinderen de kans geven om zich elke dag te verbeteren en doelen te kunnen behalen en wil je hierin consistent blijven.

Vind die dingen die je zelf in de hand hebt binnen je huis, of dat nu een dagelijks veranderend wachtwoord voor internet is of de game controllers pas uit de kofferbak van je auto halen als ze hun huiswerk af hebben.

Wat zal je helpen het gedrag van je kinderen te veranderen?

Duidelijkheid, consistentie en veel geduld.

Oh, en als je schermtijd verdienen wilt inzetten als opvoedinstrument, dan wil je uiteraard ook kijken naar hoe je meer controle kunt krijgen over de aankopen die ze doen op hun device, zodat je niet voor hoge rekeningen komt te staan.

* Na de 5 dagen stopt het automatisch en je kunt je altijd uitschrijven

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.