9 tips om schermtijd te controleren, in te stellen & te beperken

                door Joost Nusselder | Geupdate op:  februari 21, 2021
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
We willen misschien ons eigen product ontwikkelen, iets waar jij als ouder wat aan kunt hebben, zou jij geïnteresseerd zijn in...
...een complete gids met tips over hoe kinderen kleuren, rekenen, taal, motorische vaardigheden en meer leren en hoe jij hier bij kunt helpen
...maandelijkse tips over de ontwikkelingsfase van je kind en speelgoed wat daar bij past
...een collectie kleurboeken, doeboeken en puzzelboeken
Anders, namelijk
Vul hier aan:
Created with Survey maker

Hoe lang zitten mijn kinderen nu wel niet op hun scherm? Een punt waar veel ouders mee zitten is, hoe houd ik dat nou precies bij?

Als eerste heb je een aantal handige manieren nodig om de schermtijd van kinderen te volgen, bijvoorbeeld op Android devices van Samsung en andere merken, om zo te weten waar je staat.

Laten we daarna kijken hoe je het kunt instellen en/ of beperken met apps of in de instellingen, en hoe je hier afspraken over maakt.

5 tips en apps om schermtijd op android in te stellen

Of dit nu tablet, telefoon of laptop is, je wilt de schermtijd beperken tot een maximum (tenzij ze op een laptop hun schoolproject af zitten te maken, maar zijn ze ooit écht zo braaf?)

We hebben een poll gehouden onder onze lezers en uit 180 stemmen geven de meeste mensen tegenwoordig toch aan dat ze hun kinderen zoveel ze willen op hun apparaten laten:

Hoeveel schermtijd geven ouders hun kinderen

41% van de ouders geeft aan dat ze hun kind zoveel op een scherm laten als ze zelf willen, gevolgd door max twee uur met 22% en helemaal niet slechts 1%. 

Toch wil je als ouder wel wat controle hebben over wat ze doen, en wellicht ook wel hoeveel ze ervan doen. Zo is een uurtje social media wat anders dan een uur huiswerk maken of online onderzoek doen.

Laten we de beste mogelijkheden om schermtijd in te zien, te volgen en eventueel te beperken bekijken.

Hoe kan je in Android je schermtijd zien?

Het is belangrijk om het dagelijkse gebruik van je telefoon of die van je kinderen te volgen.

Dat is tenminste wat opvoedkundigen, zelfhulpboeken en motiverende sprekers zeggen.

Maar is de volledige controle echt mogelijk? Vooral in de wereld van vandaag, waar je hele leven eigenlijk via je smartphone loopt.

Er zijn twee super gemakkelijke manieren om je schermtijd van je Android telefoon te zien:

 1. Elke Android telefoon geeft inzage in je batterij gebruik en tijd per app, zoals je Samsung of Huawei smartphones
 2. Op elke Android telefoon kun je de App usage time installeren

Hieronder zal ik laten zien hoe je ze gebruikt.

Hoewel mijn artikel vooral op kinderen is gericht kan het natuurlijk ook voor jezelf relevant zijn om te zien hoeveel schermtijd je precies hebt per app wanneer je je leefpatroon aan wilt passen.

Daarom neem ik je hier mee hoe je in Android, zoals op een Samsung telefoon of tablet, je eigen schermtijd of die van je kind kunt zien.

Zoals je waarschijnlijk al weet, zijn er twee manieren om iets op een Android-telefoon te doen. Je kunt ingebouwde hulpmiddelen gebruiken, of je kunt hulp zoeken bij apps van derden.

Als je een Pixel-apparaat of een apparaat met Android One gebruikt, kun je de gebruikstijd controleren met Digital Wellbeing.

Zoals de naam al zegt, is deze functie ontworpen om je te helpen je schermtijd inzichtelijk te maken en onder controle te houden.

Maar lang niet iedereen, zeker niet in Nederland, zal zo’n apparaat hebben. Een veel gemakkelijker optie is daarom ingebouwde functies in Android te gebruiken:

Schermtijd gemakkelijk zien via Batterij beheer instellingen

Als je geen extra apps van derden wilt installeren waarmee je jouw schermtijd kunt zien, heeft batterij beheer van je telefoon ook veel informatie over jouw telefoongedrag of dat van je kinderen.

Dit kan op je Samsung telefoon maar ook precies hetzelfde op andere Android telefoons en tablets zoals ook Huawei en Oneplus.

Op zichzelf toont het batterijgebruik ook de tijd en de impact op de batterij, wat kan worden vertaald in schermtijd.

Zo kun je de schermtijd controleren via batterij gebruik op een Samsung:

Zoals je kunt zien, geven de stroomgrafiek en de status precies aan hoelang jouw scherm actief is geweest binnen elke app en toepassing.

De bovenstaande instructies zijn voor Een Samsung maar zijn vrijwel identiek uit te voeren op elke Android telefoon.

De stappen kunnen variëren per model, maar het principe blijft hetzelfde. Je hoeft alleen maar naar het batterijgebruik te zoeken.

Je kunt de statistieken alleen sorteren op dag of afgelopen week, maar het geeft je geen nauwkeurig inzicht in de historie of verloop en je zult zelf vaak moeten checken om het een beetje bij te houden.

Maar het is een handige manier die je zonder apps van derden inzicht geeft in de schermtijd van het apparaat.

Als je de dagelijkse schermtijd wilt controleren, moet je wel een app van derden installeren. En dat is waar Usage Time van pas komt.

Schermtijd op Android inzien met een App: Usage Time

Als de batterij-manier je niet genoeg informatie biedt, kun je altijd kiezen voor een app van derden. Er zijn een aantal opties in de Play Store, maar ik raad Usage Time aan (niet gesponsord) vanwege de eenvoud.

De app geeft je gewoon wat je wilt weten, zonder onnodige functies en afleidingen. Het geeft alleen de tijd weer die is doorgebracht met het scherm aan voor de huidige dag, verdeeld over gebruikte apps.

Er is ook een grafiek van de schermtijd, zodat je eenvoudig het telefoongebruik van de afgelopen week kunt bijhouden.

En dat is het ongeveer. Hoewel Android standaard niet de Screen Time-functie biedt zoals iOS zijn er nog steeds eenvoudige manieren om je gebruiksstatus te controleren.

Meest effectief: schermtijd en internet beperken met mesh wifi router

Als je kids continu zeuren over de trage wifi op hun kamer (en jij misschien ook wel over je werkkamer, tuin of zolder) dan is het misschien tijd om een nieuw wifi apparaat te nemen waarmee je ook ouderlijke instellingen krijgt bij de bron.

Dat is in ieder geval wat mij goed heeft geholpen, overal goede wifi in huis en je kunt ook nog eens elk apparaat dat verbonden is volgen en een eigen account met instellingen geven.

Het kan met deze TP-Link Deco P9, wat een mesh wifi systeem is (voor als je daar al eens van had gehoord).

Mesh wifi router met ouderlijke instellingen: TP-Link Deco P9

(bekijk meer afbeeldingen)

Is dit de perfecte wifi router voor gezinnen?

De meeste mensen herkennen dit wel, of je staat aan het begin van je reis in de gevechten om internet en moet je het nog meemaken. Tenzij je er iets aan doet!

Na jarenlang rond te strompelen met de gezinsinstellingen van Windows, Android en verschillende apps van derden, heb je misschien nog nooit echt een goede oplossing gevonden.

Dan is het tijd te investeren in een mesh-router met ingebouwde gezinsbescherming: de TP -Link Deco P9.

Deze beoordeling heeft één duidelijke focus: het TP-Link Deco ouderlijk toezicht. Hoewel ik hem had gekocht om eindelijk eens van die slechte wifi in huis af te komen.

Ik heb een nieuwbouw woning en de muren zijn te dik voor een wifi-repeater. Het lukt gewoon niet om een signaal van de gang naar de 1e verdieping te krijgen en ik had deze P9 gekocht omdat hij

 1. zowel mesh technologie heeft (een netwerk van satellieten die het signaal overal versterken), en
 2. een powerline adapter heeft, wat betekent dat hij zijn signaal versterkt door ook internet signaal over het stroom netwerk te zenden naar de andere apparaten in huis

Mijn wifi “dode zones” zijn gelukkig opgelost, maar de ouderlijke instellingen zijn ook super handig.

Ouderlijk toezicht vanaf je wifi router

Deco P9 ouderlijke instellingen

Ik hou van de eenvoudige benadering van ouderlijk toezicht door de TP-Link. Via de Deco app voer je de naam van je kind in en selecteer je vervolgens het relevante filterniveau:

Voor een pre-tiener is alle inhoud voor volwassenen, gokken en sociale netwerksites geblokkeerd.

TP-Link Deco ouderlijk toezicht instellen

Het is super eenvoudig om een ​​nieuw kind in te stellen en te bepalen welke categorieën van sites worden geblokkeerd.

Schakel over naar tiener en sociale netwerken mogen ook, maar gokken en inhoud voor volwassenen blijven verboden terrein.

Deco P9 profiel aanmaken met ouderlijke instellingen

Je kunt het ook aanpassen door categorieën aan en uit te zetten en specifieke websites en apps een naam te geven waarvan je niet wilt dat ze die gebruiken.

Ook voor weekdagen en weekenden kun je tijdslimieten instellen, van minimaal nul tot maximaal 12,5 uur (of geen limiet).

Op dezelfde manier kun je een bedtijd instellen, bijvoorbeeld 22.00 uur tot 07.00 uur, om ervoor te zorgen dat er ‘s avonds laat geen stiekeme YouTube-sessies plaatsvinden.

Je kunt zelfs voor weekdagen en weekends verschillende tijdslimieten en bedtijden instellen.

De laatste stap is om toe te voegen welke apparaten van je kind zijn. De deco detecteert automatisch elk apparaat dat toegang heeft tot het netwerk, of het nu een telefoon, gameconsole, laptop of Nintendo 3DS is.

Zoek uit welke van jouw kind is en je bent klaar.

Hier zijn de details om de setup te voltooien:

Opmerking: je kunt maximaal 16 profielen toevoegen. Tik op het profiel en je kunt het profiel beheren, inclusief filterniveau / tijdregelaars / apparaten. Je kunt ook de tijd bekijken die de apparaten in dit profiel online hebben doorgebracht en de website die is bekeken in Insights.

Bekijk de Deco P9 hier

Wat is de aanbevolen schermtijd voor kinderen?

De aanbevolen schermtijd voor een kind is gelimiteerd tot een uur per dag, maar hoeveel kinderen zie je niet continu achter zo’n tablet zitten?

Tech is geweldig om mee te leren en mee te interacteren, maar het moet wel met mate gebeuren. Gelukkig is Tech ook geweldig in het volgen en registreren van wat er mee wordt gedaan.

Mij wordt wel eens gevraagd of het uitmaakt wat de leeftijd is van het kind, en dat is natuurlijk wel zo. In het algemeen worden de volgende leeftijden onderscheiden als het op de maximale kijkduur aankomt:

5 apps die helpen schermtijd te beperken

Het gemakkelijkste is om tech met tech te bestrijden. Je kunt de schermtijd van je kids beperken door handige apps in te zetten, en ik heb er hier een aantal uitgewerkt.

Hier zijn 5 apps die je kunnen helpen bij het monitoren van je kind zijn schermtijd.

Moment

Moment helpt ouderlijk toezicht

We kennen allemaal het gevoel iets op Instagram te zien en telkens maar weer het volgende bericht te willen volgen, helemaal opgezogen in de laatste berichten, of te lezen over de laatste Twitter-mania en je dan ineens te realiseren dat het twee uur later is.

De app Moment helpt je om je eigen tijd bij te houden (en limieten in te stellen), maar ook die van je hele gezin met Moment Family.

Het registreert dingen zoals hoe vaak je je telefoon hebt opgepakt, welke apps het meest worden gebruikt en natuurlijk hoeveel tijd er op de telefoon of tablet wordt besteed.

Als je wilt terugschalen en je verslaving in wilt perken, óf het gebruik van je kinderen limieteren, kun je tijdslimieten instellen en zelfs apparaten uitschakelen voor specifieke momenten zoals ‘Family Dinner Time’.

De interface is zeer eenvoudig en biedt een snel overzicht van de mobiele gewoonten van jezelf of je gezin. (Opmerking: deze app gebruikt locatieservices om te werken, wat voor sommigen een afknapper kan zijn.)

Goed voor: het bijhouden van het gebruik van je individuele tijd op apparaten of die van je familieleden

Kosten: gratis voor individueel gebruik ($ 3,99 / maand voor Pro-functies); $ 14,99 voor drie maanden met Moment Family

Platform: iOS

unGlue

Unglue kids

unGlue legt meer verantwoordelijkheid bij de kinderen zelf bij het beheren van hun eigen schermtijd.

unGlue werkt op smartphones, tablets en computers en stelt je in staat om tijdparameters in te stellen op elk apparaat, internetplanningen en wordt zelfs zo gedetailleerd als hoeveel tijd je toestaat voor sociale media, gaming, video’s, enzovoort.

Ouders kunnen de algemene tijd beperken (bijvoorbeeld twee uur ‘Entertainment Time’ per dag), maar kinderen beslissen vervolgens hoe ze dat willen invullen.

Kinderen kunnen ook ongebruikte tijd spenderen en ook speciale klusjes / taken voltooien via de app unGlue Kids om meer tijd te verdienen (als de ouder ervoor kiest om het toe te staan).

De service breidt zich uit via VPN, maar de intermitterende connectiviteit maakt het meer consistent en accuraat wanneer het thuis wordt gebruikt.

Geschikt voor: Jongere kinderen met smartphones

Kosten: gratis als je een netwerkcomputer hebt, anders $ 30 voor een stuk hardware dat verbinding maakt met de router

Platform: iOS

Bosco

Steunend op het idee dat ouders niet elke digitale beweging van hun kinderen in de gaten zouden moeten houden, vertrouwt Bosco op een uniek algoritme dat ‘onregelmatige’ gebeurtenissen op de telefoon van je kind markeert die op iets ongewoons kunnen duiden.

Zaken als veranderingen in slaappatronen, ongebruikelijke sociale media-activiteit, geolocatie die atypische routes identificeert, zijn voorbeelden. En toekomstige updates claimen functies te bieden zoals het detecteren van stemming uit afbeeldingen, video’s en teksten.

Het vertrouwt op deze onregelmatige gedragingen en activiteiten om je te waarschuwen, zonder je toegang te geven tot alle inhoud op hun telefoons en je elke tekst- of statusupdate te laten lezen.

Goed voor: Oudere kinderen op sociale netwerken die meer autonoom zijn

Gratis

Platform: iOS en Android

Bark

Bark

Bark volgt een soortgelijke filosofie als Bosco over het nemen van een meer hands-off benadering van digitale monitoring, maar is veel uitgebreider in wat het bijhoudt.

Het omvat alle belangrijke e-mailplatforms; platforms voor sociale media; populaire groep-apps zoals WhatsApp, Kik en GroupMe; en heeft zelfs de mogelijkheid om naaktheid te detecteren op afbeeldingen / video’s die via tekst worden verzonden.

Het is gebaseerd op zeer geavanceerde deep learning-technologie om gesprekken, uitwisselingen, zoekopdrachten en algehele activiteiten op holistische wijze te bekijken en je te wijzen op alles wat verdacht is.

Het algoritme kan zelfs een opmerking ‘you suck’ onderscheiden als gebruik als grap over een object of als kwaadaardige uiting richting een ander.

Goed voor: Oudere kinderen op sociale netwerken die meer autonoom zijn

Kosten: $ 9 / maand of $ 99 / jaar (eerste maand gratis) voor onbeperkt aantal apparaten voor kinderen

Platform: iOS en Android

Circle by Disney

Circle by disney

Toen dit in 2015 werd gelanceerd, was Circle een van de eerste gadgets die echt uitgebreide monitoring bood voor alle gadgets in huis.

Gericht op iedereen in de familie, biedt Circle een combinatie van functies van alles wat er eerder is genoemd en biedt uitgebreide monitoring, tracking en filtering voor alle leeftijdsgroepen.

De algemene leeftijdscategorieën zijn peuter; Kind; Tiener; en volwassenen, voor ouders die hun eigen (of elkaars schermtijd) willen volgen.

Je kunt zeer specifiek worden met besturingselementen door bepaalde websites en apps na een bepaalde tijd in of uit te schakelen (bijvoorbeeld 45 minuten Minecraft).

Er zijn bijna te veel opties die je kunt inschakelen, maar je kunt altijd gewoon kiezen voor meer algemene tijdrichtlijnen zoals twee uur per dag. Circle is een stuk hardware dat verbinding maakt met je router.

De kosten zijn $ 99, maar dan zijn er geen abonnementskosten of extra kosten (tenzij je met Circle Go buiten het huis wilt blijven kijken).

Goed voor: Iedereen in de familie als je heel specifiek wilt worden met monitoring

Kosten: $ 99 voor hardware, geen abonnement nodig voor gebruik binnenshuis; er zijn extra kosten van toepassing als je met Circle Go buiten het huis wilt blijven waarnemen

Platform: iOS en Android

Wat doe als niet-tech oplossing om de schermtijd te beperken?

Al die apps zijn natuurlijk heel leuk, en superhandig omdat ze direct geïntegreerd zijn in je device, dus als het device uitschakelt kán je kind gewoonweg niet verder.

Ik vind het zelf echter ook superleuk om gewoon een fysiek object te gebruiken als timer. Ik gebruik vaak mijn nachtlampje met timer en geef ze van te voren aan dat als hij uitgaat, ze moeten stoppen.

Net als dat ze ‘s avonds moeten gaan slapen. Ze snappen het meteen en er is dan vaak geen gezeur. Ik heb deze leuke Dino van Bol.com:

Dhink nachtlampje met timer voor schermtijd

(bekijk meer afbeeldingen)

Tips over het maken van afspraken rondom schermtijd

Het gebruik van apps kan natuurlijk een handig hulpmiddel zijn. De timer gaat af en de tijd is op! Maar je moet toch ook wel wat afspraken maken over het hoe en waarom met je kind.

Maak daarom samen met je kind de afspraken over de schermtijd. Zo wordt het minder een opgelegd ding maar is het een discussie geweest waar je de beslissing in maakt. Je geeft natuurlijk niet mee aan de wensen om meer en meer te mogen spelen.

Ook wanneer je geen app gebruikt moet je het proberen visueel te maken. Jij als ouder wil misschien wel een offline hulpmiddel hebben, dan schrijven jullie het samen op het bord in een dagschema. Hier kun je dan altijd weer op terug vallen, het bord liegt nooit :)

Geen schermtijd vlak voor bedtijd

Het beste is om de prikkels vlak voor bedtijd te beperken. Ik zou dan ook adviseren om geen schermtijd toe te laten voor het slapengaan. Het komt ook met name door het blauwe licht van de schermen die ervoor zorgt dat je minder goed in slaap valt.

Maak een goed avondritme waarbij er tanden worden gepoetst, een nachtkus wordt gegeven en misschien nog eventjes wat lezen. Dat is veel beter dan nog lekker even de laatste candy’s crushen.

Maak van schermtijd zoveel mogelijk leertijd

Probeer meer educatie in te brengen in het gebruik van telefoon, tablet en laptop. Hoe meer je kind ervan kan leren hoe meer ze het apparaat ook gaan zien als bron van informatie, in plaats van bron van entertainment.

Er zijn zat apps met een educatieve waarde, en er zijn ook apps en programma’s als die van Squlaof het Klokhuis, Jeugdjournaal of Freek in het wild.

Er zijn bijvoorbeeld ook een hoop educatieve apps die je kinderen kunnen gebruiken.

Limiteer de tijdsbesteding op tablets: 8 activiteiten om te helpen

We zien het overal om ons heen dat dag in dag uit kinderen meer en meer verbonden raken met technologie gezien de technologische bedrijven hun producten willen zien integreren in onze levensstijl.

Helaas hebben kinderen ook veel meer tijd om toe te wijzen aan het verkrijgen van inzicht in deze nieuwe technologieën dan volwassenen, en zoals eerder vermeld – ze leren ook veel sneller dan dat wij doen!

Van het een op het andere moment zijn mensen tegenwoordig aan het praten over ‘transhumanism’ en wat dit betekent is dat mensen cybernetische implantaten voor augmentatie aannemen om sterker, slimmer en beter te worden dan de gemiddelde mens.

Terwijl dit begrip nog erg ver weg van uw bed ligt om te overwegen, is het toch het beste om jou en je families levensstijl zo Tech-vrij te houden, of in ieder geval de blootstelling aan technologie minimaal te houden. Dit geldt ten zeerste voor kinderen.

Herinner je je de jaren 80 en 90? Kinderen van die tijd ontwikkelden veel betere emotionele intelligentie en sociale omgang vergeleken met de kinderen van vandaag.

Verschillende onderzoeken zijn uitgevoerd en onderzoekers zijn verbaasd om tot de schrikbarende conclusie te zijn gekomen dat de kinderen van tegenwoordig een 30% tot 40% hogere kans hebben om aan depressie te lijden vergeleken met de kinderen van toen dankzij de technologie, vooral met hoe dit wordt toegepast in de sociale media.

verantwoord tablet gebruik

Kinderen lijden en identiteitscrisis

Kinderen die Android tablets gebruiken dwalen af in de virtuele ruimte waar ze allerlei informatie absorberen die ze kunnen vinden.

De reden waarom dit gebeurt, is dankzij onverantwoorde ouders, erg jonge kinderen raken in contact met oudere kinderen, die het ouderlijk toezicht dat geplaatst is op hun apparaten kunnen omzeilen, en kunnen per ongeluk zonder enige controle informatie en andere onverwachte factoren verkrijgen die geschikt is voor hun leeftijd.

Zodra ze beginnen te lezen en leren over popsterren, moderne cultuur, hoe de wereld per dagelijkse kost wordt vergiftigd en vernietigd, etc. , dan zullen ze beginnen met het verkrijgen van een depressie en identiteitscrisis.

Op een dag zullen ze thuis komen van school of van het spelen met vriendjes en vriendinnetjes en u opeens vertellen dat ze ScHoolboy Q of Beyonce of Miley Cyrus willen worden.

Deze beroemdheden zingen liedjes die streven naar geweld, verschrikkelijke houdingen jegens vrouwen, het verheerlijken van criminaliteit, consumerisme zonder weerga, drugsverslaafdheid, geobsedeerd aan status en hedonisme.

Dit zal je kind absoluut in verwarde idioot doen veranderen!

Samen leren en spelen

Denk aan je kinderen als portfolio’s en elk daarvan vereist dagelijks je aandacht.

Je zult er tijd voor moeten uittrekken om samen met jouw kind online spelletjes op de tablet te gaan spelen, ze te begeleiden door de dingen die ze aan het spelen zijn, er zeker van zijn dat de spellen die ze spelen niet zullen streven naar geweld of naar wat voor een negatief gedrag dan ook, en leer ze vooral de morele lessen (zo nodig).

Het wordt nog belangrijker als ze onderzoek gaan doen naar informatie op het internet. Er kunnen soms pop-ups komen die leiden naar ongepaste websites waar je niet van wilt dat ze daar gaan lopen ronddwalen.

Terzijde van het plaatsten van ouderlijk toezicht op hun tablet of laptop, zorg ook dat je eigen persoonlijke filters zijn toegepast.

Begin bijvoorbeeld samen aan een groot project, iets wat je beide leuk vindt. Zoals misschien het maken van jullie F1 passie, de LEGO Ferrari F1!

Plannen van dagelijkse activiteiten

Als een voorzorgsmaatregel kun je een dagelijkse strategie van ingeplande activiteiten gaan doen die jouw kind zal vermaken naast het gebruiken van hun tablet of laptop.

Kinderartsen raden aan dat een maximum van 2 uur per dag op de tablet of laptop meer dan genoeg is voor kleuters of jonge kinderen. Maar aangezien er tijden zijn waarbij het gebruikt wordt om te leren, kunst en muziek te creëren, kan dit ook als uitzondering worden beschouwd.

Het ziet ernaar uit dat kinderen schermtijd op vier verschillende manieren gebruiken volgens de “The Common Sense Cencus: Media Use by Tweens and Teens”:

3 van deze zaken zijn dus eigenlijk zeer goed voor de mentale ontwikkeling van uw kind, dus ik zou zeggen, als je een tijdslimiet wilt toepassen tot het gebruik van Android tablets en andere gadgets, laat dit dan toe met deze informatie in het achterhoofd.

Hier zijn een aantal activiteiten die je kunt toevoegen in hun dagelijkse levensstijl (voor kinderen die nog niet naar school gaan):

 1. Het kijken van hun favoriete tv shows of YouTube Kids om 9 – 10 uur in de ochtend, of neem ze mee naar muziek of sportlessen.
 2. Laat ze spelen met hun speelkameraadjes of broertjes en zusjes in de tuin of speeltuin van 10 – 11 in de ochtend.
 3. Lunchpauze van 11 tot 1 in de middag.
 4. Een dutje in de middag van 1 tot 3.
 5. Nieuwe dingen leren en spelletjes online spelen van 3 tot 5 in de middag
 6. Inzien en vragen naar wat ze geleerd hebben van 5 tot 6 in de middag
 7. Avondeten van 6 tot 7 in de avond.
 8. Bedtijd vanaf 8 uur in de avond.

Je kan dagelijks dit soort zaken gaan variëren die je wilt gaan doen met je kinderen om het wat leuker en gevarieerder te maken.

Het belangrijkste is om ze bezig te houden zodat je ze weg kan houden van de Android tablets en andere gadgets waar ze anders de hele dag op zitten.

Conclusie

Waarschijnlijk zullen we nog eventjes moeten wachten totdat de meer geavanceerde apps met taalherkenning ook in het nederlands uitkomen, maar ze zijn al op de juiste weg.

Uiteindelijk komt de beslissing over welke service te gebruiken neer op het detailniveau dat je wilt hebben en in hoeverre je hun schermtijd wilt regelen.

Elk gezin is anders.

Wat het belangrijkst is bij het introduceren van technologie bij kinderen en hen de verantwoordelijkheid te geven van een mobiel apparaat, is om die communicatielijnen open te houden, inherent vertrouwen te hebben en ervoor te zorgen dat kinderen de kracht van sociale netwerken begrijpen (zowel voor goed als slecht).

Lees ook: de leukste Android games die je kunt spelen zonder wifi

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.