Het leukste Kerstspeelgoed voor kinderen – tips voor alle leeftijden

door Joost Nusselder | Geupdate op:  november 22, 2019

Elke maand een speelthema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Zoals elk jaar, wanneer Kerst nadert, komen we weer vol twijfels te zitten over wat we het best aan onze kinderen kunnen geven.

Ook is het mogelijk dat we bijvoorbeeld vragen krijgen van opa’s en oma’s, ooms en tantes over wat een geschikt cadeau is omdat ze totaal geen idee hebben wat nou echt het beste geschenk is om te geven.

Af en toe kan het zoeken naar het juiste cadeau zich als een heel dilemma voordoen. Als we tegen deze situatie aanlopen, dan is het belangrijk om in gedachten te houden in welke fase het kind zich bevindt.

Een cadeau dat niet geschikt is voor de leeftijd van het kind blijft ofwel lang in de kast liggen of wordt helemaal nooit aangeraakt. Eeuwig zonde! Wij zullen je in dit artikel op weg helpen de juiste keuze te maken.

Kerstcadeaus voor kinderen kiezen. Waar let je op?

Het is belangrijk om een kind nooit te laten wennen aan een te grote hoeveelheid cadeaus. Als je een kind te vaak een cadeau geeft wanneer er eigenlijk niet een aanwijsbare reden voor is, dan is hun gevoel van enthousiasme al snel weg bij het ontvangen van een nieuw cadeau met bijvoorbeeld Kerst.

Oma’s en opa’s die zo’n moeite hebben gedaan een leuk cadeau uit te zoeken zijn dan wellicht ook teleurgesteld dat het cadeau al snel aan de kant wordt geschoven.

Zorg dus dat je een kind nog kunt verrassen met de leuke cadeaus. Dit houdt wel in dat je je als ouder de rest van het jaar een beetje inhoudt, spaar dingen die je nodig denkt te hebben op zoals een leuke loopfiets en geef deze voor de kerst.

x
Toy reviews & comparisons video

Zorg daarnaast voor een cadeau van grote kwaliteit. Hier doen kinderen over het algemeen langer mee en als er ook geen onderdelen aan speelgoed zitten die kunnen afbreken of kapot kunnen gaan, dan is ook de veiligheid gewaarborgd.

Daarnaast let je op de fase waar het kind zich in begeeft. Ook de voorkeur van het kind kan een belangrijke factor zijn. Als je een zoontje is die gek is op auto’s zal een nieuwe pop wat minder goed ontvangen worden.

Maar pas ook op dat je niet teveel in hetzelfde stramien blijft hangen. Diversiteit is voor een kind natuurlijk ook goed. Zo wordt een kind breder ontwikkeld, en wie weet wakker je wel een nieuwe interesse aan.

Lees ook: koop je kindertablet met black friday korting

Kerstcadeaus voor kinderen jonger dan 2 jaar

Voor kinderen onder de 2 jaar is stimulatie een goed idee voor een geschikt cadeau. Het is natuurlijk niet makkelijk te ontdekken op deze leeftijd wat nu echt hun interesse is. Die kleintjes zijn namelijk nog alles aan het ontdekken! Kies dus mooi speelgoed dat hier goed bij past.

Die ontdekkingsfase waar een kind midden in zit is ontzettend belangrijk.

Kinderen vanaf 1 jaar houden ervan om te bewegen, objecten te stapelen en torens te bouwen. Ze kunnen gaan beginnen met kleuren. Sommige types speelgoed waar ze van houden zijn bijvoorbeeld grote bewegende auto’s, driewielers, blokjes die ze op elkaar kunnen stapelen, etc.

Kinderen van 1 tot 2 houden ook van speelgoed dat muziek maakt of kan spreken. Dit zal hun helpen om hun eerste woordjes te spreken.

Beweging is de belangrijkste stimulans voor kinderen om beter te leren lopen. In dit stadium willen kinderen overal komen. Ze zijn van mening dat alles veel toegankelijker is en dat ze speciale interesse hebben om bepaalde objecten te bereiken die hun aandacht trekken.

Het is ook de periode waarin kinderen de eigenschap van objecten beginnen te herkennen en ze beginnen verschillende woorden te gebruiken en begrijpen. Heb veel aandacht voor hun groeiende woordenschat die vanaf dit moment alleen maar omhoog gaat.

De taal dat het nieuwe instrument is om mee te communiceren zal je kleine toelaten om kleine gesprekjes met je te beginnen. Zelfs als ze niet begrijpen wat ze zeggen, zullen ze veel moeite doen om met de wereld te communiceren. Help ze daarmee.

Hieronder laten we wat speelgoed zien dat de ontwikkeling van het kind in deze fase bevordert. Een deel van het speelgoed dat we hebben geselecteerd, stimuleert de taalontwikkeling, de ontwikkeling van nieuwe handvaardigheden, de ontwikkeling van de zintuigen en psychomotorische ontwikkeling.

 

Kerstcadeaus voor kinderen tussen 2 en 3 jaar

Als we een kerstcadeau willen geven aan een kind tussen de 2 en 3 jaar hebben we vaak al wat minder moeite vergeleken met een geschikt cadeau uitkiezen voor een kind van onder de 2. Mede doordat het kind inmiddels een eigen voorkeur heeft laten zien en we daar onze keuze door laten beïnvloeden. Toch zijn er meerdere dingen die we in gedachten moeten houden voor het uitzoeken van een ideaal cadeautje.

Kinderen in deze fase beginnen steeds meer alles om zich heen te leren kennen en hun coördinatie komt in volle gang, dus is het raadzaam om dergelijk speelgoed aan te schaffen zoals blokken, gebouwen om te maken, ballen, muziekinstrumenten, etc.

Na twee jaar tonen kinderen niet alleen interesse in andere kinderen, maar ze beginnen ook steeds meer met ze om te gaan. Plotseling zijn ze socialer, meer participerend met de activiteiten die anderen organiseren. Ze willen niet langer alleen maar met mama of papa spelen. In plaats van “naast elkaar” spelen gaan kinderen “met elkaar” spelen.

Om ontwikkeling op deze leeftijd te stimuleren is geschikt speelgoed datgene dat helpt om de creativiteit, verbeeldingskracht, het geheugen en vaardigheden met de handen te stimuleren. Hieronder geven we voorbeelden van dergelijke cadeaus:

 

Kerstcadeaus voor kinderen tussen 3 en 5 jaar

Kinderen van deze leeftijd ontwikkelen een steeds grotere verbeeldingskracht en fantasie. Vanaf de leeftijd van 3 beginnen kinderen hun rol en geslacht steeds meer te onderscheiden. In sommige gevallen zie je dat de jongens steeds “stoerder” speelgoed willen hebben en meisjes steeds meer “meisjesachtig” speelgoed willen hebben met veel roze. Natuurlijk is het leuk om als kind iets te krijgen dat je super leuk vindt en als ouder ben je al snel geneigd iets te geven waar ze graag mee willen spelen. Maar pas op de valkuil dat je je kind iets geeft waar hij/zij er al zoveel van heeft. Hetzelfde soort speelgoed krijgen gaat ook vervelen en uiteindelijk belandt de minst favoriet dan toch in een hoek of kast.

Probeer dus ook even buiten de kaders te denken en zoek naar een origineel cadeau. Wij hopen dat we hieronder een paar opties op een rij hebben gezet die deze keuze makkelijker maken.

 

Of c, wat ook altijd een goede keus is in deze leeftijdscategorie

Kerstcadeaus voor kinderen tussen 6 en 11 jaar

Kinderen van deze leeftijden zijn in een periode waarin ze verschillende vaardigheden volledig ontwikkelen. Zoals cognitieve, emotionele en sociale vaardigheden. Ze beginnen de wereld om hen heen steeds beter te begrijpen.

In deze fase willen kinderen het liefst alleen maar met andere kinderen spelen. Vooral jongens met andere jongens en meisjes met andere meisjes, maar niet noodzakelijkerwijs op deze manier.

Veel jongens en meisjes beginnen hun persoonlijke sterke mening te krijgen over wat voor speelgoed zij het liefst willen en met wie en waarmee ze graag willen spelen. Het is erg belangrijk dat we hun wensen in gedachten houden, maar, net als hierboven, moeten we ons niet concentreren op één specifiek type speelgoed. Het is beter om te variëren.

 

Kerstcadeaus voor kinderen vanaf 11 jaar

Bij het kiezen van een cadeau voor kinderen die ouder zijn dan 11 kun je ze vaak zelf vragen wat ze graag willen hebben. Vaak hebben ze zelf al het een en ander in gedachten. Toch mogen we ze natuurlijk altijd verrassen met de leukste cadeaus.

Er zijn nog veel andere mogelijkheden om je kind te verrassen buiten het geven van speelgoed. Denk hierbij aan het geven van boeken of een leuk dagje uit met de hele familie. De mogelijkheden zijn onbeperkt maar kies in ieder geval iets uit dat past bij jouw budget, de voorkeuren en levensfase van je kind en de situatie van het gezin.

Leuke kinderboeken om met kerst te geven

Het is ook altijd leuk om een boek te krijgen, zeker als kind kun je je hier een tijdlang mee vermaken, en dat tegen een vaak hele schappelijke prijs. Hier zijn nog wat boekideeën om deze kerst te geven.

Boeken voor kinderen tussen de 1 en 4 jaar

Boeken voor kinderen tussen de 4 en 6 jaar

Boeken voor kinderen tussen de 7 en 11 jaar

Boeken voor kinderen boven de 11 jaar

We hopen dat niets je een mooie en fijne Kerst met je gezin in de weg staat! Prettige kerstdagen!

Zin in een leuk spellenavondje met kerst? Lees onze post over de beste dobbelspellen voor kinderen en gezin

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.