Het leukste Kerstspeelgoed voor kinderen – tips voor alle leeftijden

Zoals elk jaar, wanneer Kerst nadert, komen we weer vol twijfels te zitten over wat we het best aan onze kinderen kunnen geven.

Ook is het mogelijk dat we bijvoorbeeld vragen krijgen van opa’s en oma’s, ooms en tantes over wat een geschikt cadeau is omdat ze totaal geen idee hebben wat nou echt het beste geschenk is om te geven.

Af en toe kan het zoeken naar het juiste cadeau zich als een heel dilemma voordoen. Als we tegen deze situatie aanlopen, dan is het belangrijk om in gedachten te houden in welke fase het kind zich bevindt.

Een cadeau dat niet geschikt is voor de leeftijd van het kind blijft ofwel lang in de kast liggen of wordt helemaal nooit aangeraakt. Eeuwig zonde! Wij zullen je in dit artikel op weg helpen de juiste keuze te maken.

 

Kerstcadeaus voor kinderen kiezen. Waar let je op?

Het is belangrijk om een kind nooit te laten wennen aan een te grote hoeveelheid cadeaus. Als je een kind te vaak een cadeau geeft wanneer er eigenlijk niet een aanwijsbare reden voor is, dan is hun gevoel van enthousiasme al snel weg bij het ontvangen van een nieuw cadeau met bijvoorbeeld Kerst.

Oma’s en opa’s die zo’n moeite hebben gedaan een leuk cadeau uit te zoeken zijn dan wellicht ook teleurgesteld dat het cadeau al snel aan de kant wordt geschoven.

Zorg dus dat je een kind nog kunt verrassen met de leuke cadeaus. Dit houdt wel in dat je je als ouder de rest van het jaar een beetje inhoudt, spaar dingen die je nodig denkt te hebben op zoals een leuke loopfiets en geef deze voor de kerst.

Zorg daarnaast voor een cadeau van grote kwaliteit. Hier doen kinderen over het algemeen langer mee en als er ook geen onderdelen aan speelgoed zitten die kunnen afbreken of kapot kunnen gaan, dan is ook de veiligheid gewaarborgd.

Daarnaast let je op de fase waar het kind zich in begeeft. Ook de voorkeur van het kind kan een belangrijke factor zijn. Als je een zoontje is die gek is op auto’s zal een nieuwe pop wat minder goed ontvangen worden.

Maar pas ook op dat je niet teveel in hetzelfde stramien blijft hangen. Diversiteit is voor een kind natuurlijk ook goed. Zo wordt een kind breder ontwikkeld, en wie weet wakker je wel een nieuwe interesse aan.

Lees ook: koop je kindertablet met black friday korting

Kerstcadeaus voor kinderen jonger dan 2 jaar

Voor kinderen onder de 2 jaar is stimulatie een goed idee voor een geschikt cadeau. Het is natuurlijk niet makkelijk te ontdekken op deze leeftijd wat nu echt hun interesse is. Die kleintjes zijn namelijk nog alles aan het ontdekken! Kies dus mooi speelgoed dat hier goed bij past.

Die ontdekkingsfase waar een kind midden in zit is ontzettend belangrijk.

Kinderen vanaf 1 jaar houden ervan om te bewegen, objecten te stapelen en torens te bouwen. Ze kunnen gaan beginnen met kleuren. Sommige types speelgoed waar ze van houden zijn bijvoorbeeld grote bewegende auto’s, driewielers, blokjes die ze op elkaar kunnen stapelen, etc.

Kinderen van 1 tot 2 houden ook van speelgoed dat muziek maakt of kan spreken. Dit zal hun helpen om hun eerste woordjes te spreken.

Beweging is de belangrijkste stimulans voor kinderen om beter te leren lopen. In dit stadium willen kinderen overal komen. Ze zijn van mening dat alles veel toegankelijker is en dat ze speciale interesse hebben om bepaalde objecten te bereiken die hun aandacht trekken.

Het is ook de periode waarin kinderen de eigenschap van objecten beginnen te herkennen en ze beginnen verschillende woorden te gebruiken en begrijpen. Heb veel aandacht voor hun groeiende woordenschat die vanaf dit moment alleen maar omhoog gaat.

De taal dat het nieuwe instrument is om mee te communiceren zal je kleine toelaten om kleine gesprekjes met je te beginnen. Zelfs als ze niet begrijpen wat ze zeggen, zullen ze veel moeite doen om met de wereld te communiceren. Help ze daarmee.

Hieronder laten we wat speelgoed zien dat de ontwikkeling van het kind in deze fase bevordert. Een deel van het speelgoed dat we hebben geselecteerd, stimuleert de taalontwikkeling, de ontwikkeling van nieuwe handvaardigheden, de ontwikkeling van de zintuigen en psychomotorische ontwikkeling.

 • Studio 100 Bumba Geluidenspel ‘Was-da-na?’ – Kinderspel: Voor zowel jongetjes en meisjes hebben we het Bumba geluidenspel. Hier leren de kleintjes Bumba en zijn vriendjes kennen en leren ze de geluiden na te doen die zij maken. Voor een extra leermoment zitten er kaartjes bij waar ze kunnen raden welk kaartje bij een bepaald geluid hoort.
 • VTech Baby 5 in 1 Letter Locomotief – Interactief Speelfiguur: Deze interactieve letter locomotief is een ideaal cadeau voor kleintjes. Het is een locomotief die super eenvoudig is om te bouwen en kan worden gebruikt als een loopwagen. Je kleine komt hier in aanmerking met letters, letterklanken, voorwerpen en meer. Het bestaat uit meerdere melodietjes en liedjes.
 • WonderWorld: Een stoere brandweer-loopwagen die je kind zal stimuleren om steeds meer te lopen. Het is beveiligd met een controlesysteem dat ervoor zorgt dat hij niet te hard gaat. Het bevat blokken in verschillende maten en kleuren om lekker te bouwen.
 • Hape – houten speelkubus: Een houten speelkubus die bestaat uit doolhoven, vormen, hendels, etc. Je kleine zal hier urenlang speelplezier van hebben.
 • LEGO DUPLO Getallentrein – 1084: Deze Lego duplo getallentrein bestaat uit getallen zodat je kleine in aanraking komt met het proberen te herkennen van getallen. Je kan de trein gemakkelijk uit elkaar halen en weer in elkaar zetten.
 • VTech Toet Toet Auto’s Garage – Speelset: Speciaal voor kinderen die niet genoeg kunnen krijgen van auto’s hebben we de autogarage speelset. Een leuke takelwagen die andere autootjes meeneemt en op de lift doet. Je kind zal hier naar vrolijke reacties luisteren en zich uitleven. Het praat en heeft melodietjes en gezongen liedjes.
 • VTech Toet Toet Auto’s Minnie’s IJssalon – Speelset: Een harstikke leuke speelset die je kleine lekker bezig houdt en bovendien erg veelzijdig is. Het maakt geluidjes, vooral Minnie die telkens praat. Ook bevat het melodietjes en liedjes.
 • VTech Vrolijke Vriendjes Magisch Koninkrijk Magische Eenhoorn & Femke Fee – Speelfiguur: Een magisch eenhoorn die naar voren loopt en zich kan bewegen. Het bestaat uit verschillende melodietjes en liedjes die je kleine meid enig zal vinden en zal proberen mee te zingen.
 • loopfiets: Loopfietsen zijn een ideaal cadeau. Je kindje komt met de loopfiets vaker buiten, leert balans houden op de fiets en kan zo op een laagdrempelige manier leren wat snelheid is en leren rijden. De fiets gaat daarnaast ook nog eens lang mee en het is dus ook echt een cadeau die nog gebruikt kan worden tot je kind overstapt naar een grotere fiets. Koop er wel een helm bij en eventueel andere beschermende kleding.

 

Kerstcadeaus voor kinderen tussen 2 en 3 jaar

Als we een kerstcadeau willen geven aan een kind tussen de 2 en 3 jaar hebben we vaak al wat minder moeite vergeleken met een geschikt cadeau uitkiezen voor een kind van onder de 2. Mede doordat het kind inmiddels een eigen voorkeur heeft laten zien en we daar onze keuze door laten beïnvloeden. Toch zijn er meerdere dingen die we in gedachten moeten houden voor het uitzoeken van een ideaal cadeautje.

Kinderen in deze fase beginnen steeds meer alles om zich heen te leren kennen en hun coördinatie komt in volle gang, dus is het raadzaam om dergelijk speelgoed aan te schaffen zoals blokken, gebouwen om te maken, ballen, muziekinstrumenten, etc.

Na twee jaar tonen kinderen niet alleen interesse in andere kinderen, maar ze beginnen ook steeds meer met ze om te gaan. Plotseling zijn ze socialer, meer participerend met de activiteiten die anderen organiseren. Ze willen niet langer alleen maar met mama of papa spelen. In plaats van “naast elkaar” spelen gaan kinderen “met elkaar” spelen.

Om ontwikkeling op deze leeftijd te stimuleren is geschikt speelgoed datgene dat helpt om de creativiteit, verbeeldingskracht, het geheugen en vaardigheden met de handen te stimuleren. Hieronder geven we voorbeelden van dergelijke cadeaus:

 • LEGO Duplo grote bouwplaat 2304: Een grote Duplo bouwplaat is een ideale basis waar je kleine huisjes op kan bouwen en een tuintje met poppetjes. Deze bouwplaat kun je zien als mooie basis om mee te beginnen met bouwen. Je hebt andere Duplo-pakketten nodig om verder uit te breiden. De Duplo-blokken zijn gemaakt voor de kleine kinderhandjes en ze leren goed kijken, recht zetten en aandrukken. In het begin zal het lastig zijn en moet je helpen met in elkaar zetten. Laat ze op dat moment alleen nog uit elkaar halen, dat helpt ook al bij de ontwikkeling van de fijne motoriek.
 • Fisher-Price Mega Bloks Olifantenparade: Hier kan je kind de leukste avonturen beleven met de Olifantenparade. Een leuk wagentje in de vorm van een olifant met blokken die ronddraaien terwijl je kleine de wagen met een touwtje voorttrekt. Hij/zij kan met de gekleurde blokken andere diertjes in elkaar zetten.
 • LEGO DUPLO Stoomtrein – 10874: Het ideale cadeau waar je kind een spoorbaan kan leggen en kan spelen met een stoomtrein. Met een klein duwtje begint de stoomtrein te rijden. Het maakt geluidjes en heeft lichten, het werkt op batterijen. Je kleine zal hier urenlang speelplezier aan beleven.
 • SES My First Kleuren met water: Dit is een geschikt cadeau waar je kleine zich kan uitleven met kleurplaten die je met een kwast nat kan maken en automatisch komen er tekeningen tevoorschijn. Het is een veilige manier om met tekenen in aanraking te komen omdat je alleen water hoeft te gebruiken. Daarnaast is het een veilige manier, want de haren van de kwast kunnen niet uitvallen. Na het opdrogen is alles weer opnieuw te gebruiken. Zo kan je creatief bezig zijn met je kind.
 • Goula – houten stapelblokken: Dit speelgoed is eigenlijk geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden. Kinderen leren door het spelen met blokken hun eigen ideeën uit te voeren. Doordat de blokken vrij stapelbaar zijn en je geen vast patronen hoeft te volgen kan je kind zijn of haar eigen fantasie helemaal de vrije loop laten gaan. Daarnaast zorgt het er ook voor dat balans en secuur werken wordt aangeleerd.
 • Jumbo – Mr Bucket kinderspel: Aangezien kinderen van de leeftijd 2-3 jaar het steeds leuker vinden met elkaar te spelen, is een familiespel altijd een leuke optie om te geven – zeker met kerst. Dit spel is al geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. Het kan nog best een lastige taak zijn voor de kleinsten onder ons om de taken goed uit te voeren, maar met wat hulp van de overige spelers en wat oefening kan hij/zij binnen de kortste keren volwaardig meedoen. En dat is precies wat een kleuter wil, meedoen!
 • Kurio Tab Light: Kindertablets die geschikt zijn voor kleine handjes en ook nog eens kunnen worden beveiligd met oudercontrole zijn ook een ontzettende goede keuze. Ook voor kinderen van twee jaar. Je kunt ervoor kiezen om je kindje elke dag een half uur of uurtje tv te laten kijken of je laat je kind diezelfde tijd op de tablet educatieve spelletjes doen. Mijn keuze is wel makkelijk gemaakt. Een kindertablet kan spelenderwijs je kindje helpen leren tellen, rijmen, puzzelen, kleuren onderscheiden etc. Word je gek van het gepiep, de liedjes en spelletjesgeluiden, koop dan een kinder-koptelefoon. Welke je moet kiezen? Dat kan je hier lezen.

 

Kerstcadeaus voor kinderen tussen 3 en 5 jaar

Kinderen van deze leeftijd ontwikkelen een steeds grotere verbeeldingskracht en fantasie. Vanaf de leeftijd van 3 beginnen kinderen hun rol en geslacht steeds meer te onderscheiden. In sommige gevallen zie je dat de jongens steeds “stoerder” speelgoed willen hebben en meisjes steeds meer “meisjesachtig” speelgoed willen hebben met veel roze. Natuurlijk is het leuk om als kind iets te krijgen dat je super leuk vindt en als ouder ben je al snel geneigd iets te geven waar ze graag mee willen spelen. Maar pas op de valkuil dat je je kind iets geeft waar hij/zij er al zoveel van heeft. Hetzelfde soort speelgoed krijgen gaat ook vervelen en uiteindelijk belandt de minst favoriet dan toch in een hoek of kast.

Probeer dus ook even buiten de kaders te denken en zoek naar een origineel cadeau. Wij hopen dat we hieronder een paar opties op een rij hebben gezet die deze keuze makkelijker maken.

 • Brandweerman Sam 2 in 1 Jupiter – Speelfigurenset: Een harstikke leuke brandweerman set vol met activiteiten. Sam de brandweerman ontvangt noodoproepen in het controlecentrum, hij glijdt naar beneden en gaat met Jupiter de brandweerwagen of Mercurius de quad naar de noodgevallen.
 • Playmobil Family Fun skihut 9280: Een mooie skihut waar je kleine veel plezier mee zal beleven. Het bevat poppen, meubeltjes en wintersport-items en afneembare handschoenen voor de poppen.
 • Play doh: Play doh is voor zowel jongens als meisjes een leuk creatief speelgoed. Je kunt samen dingen maken, met je eigen fantasie op volle toeren. En omdat je elke keer weer opnieuw kunt beginnen gaat het speelgoed niet snel vervelen.
 • KidKraft speel teepee: Een stijlvolle speelgoedtent van wel 2 meter hoog die je kind op zijn/haar kamer kan zetten. Hier kan je kind lekker in spelen en zijn/haar fantasie de vrije loop laten. Het is natuurlijk ontzettend leuk om in te spelen met vriendjes en vriendinnetjes en met deze toffe teepee komt je kind helemaal in zijn/haar rol.
 • Smoby Black & Decker Werkbank 76 cm: Speciaal voor jongens tussen de 3 en 5 jaar is er de werkbank waar je kleine lekker mee kan klussen. Het bevat verschillende gereedschappen. De werkbank heeft meerdere opbergvakken en wel 92 accessoires. Je kleine zal meteen verliefd raken op deze werkbank en zal hier veel speelplezier aan hebben.
 • KidKraft houten Florence poppenhuis: Een cadeau speciaal voor meisjes tussen de 3 en 5 jaar. Niets is leuker voor kleine meisje om zich lekker uit te leven met een poppenhuis met meubeltjes en poppen. Je kleine meisje zal hier urenlang plezier mee hebben.
 • New Classic Toys – kindergitaar met draagriem: Weet jij eigenlijk of jouw kind muzikaal is? Misschien ben je daar helemaal nooit mee bezig geweest, maar vind je zoon of dochter het wel ontzettend leuk muziek te ontdekken en te spelen. Deze gitaar is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar en laat ze op een leuke manier kennismaken hoe het voelt zelf muziek te maken. Hebben ze een zus of broer, vriendje of vriendinnetje met een ander instrument, dan kunnen ze zo samen een band beginnen..!
 • VTech Storio Max XL 2.0: Een kindertablet geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Ook weer uitgerust met oudercontrole en vol te zetten met leuke, leerzame en veelzijdige spelletjes. Het besturingssysteem is Android 5.0 en naast het leren van allerlei vaardigheden leert je kind ook bewust om te gaan met techniek en schermgebruik. Je kunt als ouder de schermtijd instellen en zo leert je kind al van jonge leeftijd dat afwisseling goed is voor de mens. (lees meer over de Storio Max in onze post)

 

Of c, wat ook altijd een goede keus is in deze leeftijdscategorie

Kerstcadeaus voor kinderen tussen 6 en 11 jaar

Kinderen van deze leeftijden zijn in een periode waarin ze verschillende vaardigheden volledig ontwikkelen. Zoals cognitieve, emotionele en sociale vaardigheden. Ze beginnen de wereld om hen heen steeds beter te begrijpen.

In deze fase willen kinderen het liefst alleen maar met andere kinderen spelen. Vooral jongens met andere jongens en meisjes met andere meisjes, maar niet noodzakelijkerwijs op deze manier.

Veel jongens en meisjes beginnen hun persoonlijke sterke mening te krijgen over wat voor speelgoed zij het liefst willen en met wie en waarmee ze graag willen spelen. Het is erg belangrijk dat we hun wensen in gedachten houden, maar, net als hierboven, moeten we ons niet concentreren op één specifiek type speelgoed. Het is beter om te variëren.

 • Ravensburger Xoomy® – Tekenmachine: Dit heeft de vorm van een praktische koffer, al het materiaal kan worden opgeborgen en meegenomen. Je hebt een keuze van 200 afbeeldingen om te combineren en tafereeltjes maken. Dit is ideaal om de fantasie en verbeeldingskracht van je kind te laten werken.
 • Barbie Ambulance: Een ambulance waar niet alleen je dochter, maar ook je zoontje leuk mee kan spelen. Rijd met Barbie in de ambulance om anderen te redden. De ambulance is uitklapbaar en bestaat uit meerdere accessoires.
 • Ik leer lezen: Speciaal voor kinderen van 5 tot 7 jaar om hem/haar te helpen op een leuke manier te leren lezen en woordjes te spellen. Het gaat om zorgvuldig gekozen woordjes tot maximaal 5 letters. Het bevat meerder kaarten en opdrachten op verschillende niveaus.
 • Ticket to Ride Europe – Bordspel: Een super leuk bordspel voor kinderen vanaf 8 jaar om te spelen met 2 tot 5 spelers. Spelers reizen over het hele continent om routes op hun bestemmingskaarten te volbrengen.
 • SpaceScooter: Een ideaal speelgoed als je je kind wil stimuleren vaker buiten te spelen. Op deze leeftijd kunnen kinderen op sommige plekken al alleen buitenspelen met vriendjes en vriendinnetjes en als ze deze mooie scooter hebben, zullen ze dit maar al te graag doen. Deze SpaceScooter heeft namelijk twee mogelijkheden om voort te bewegen; al steppend en door de plank heen en weer te bewegen. Let wel op dat beschermende kleding en zeker een helm ook gedragen moeten worden.
 • Buffalo Airhockeytafel Mistral: Dankzij het formaat past deze tafel in elke huiskamer (of nog beter, elke kinderkamer) en kun je na het spelen de tafel wegzetten in een kast. Dit is de ideale manier om je zoon of dochter met een vriendje of vriendinnetje bezig te houden op de momenten dat ze niet buiten willen of kunnen spelen.

 

Kerstcadeaus voor kinderen vanaf 11 jaar

Bij het kiezen van een cadeau voor kinderen die ouder zijn dan 11 kun je ze vaak zelf vragen wat ze graag willen hebben. Vaak hebben ze zelf al het een en ander in gedachten. Toch mogen we ze natuurlijk altijd verrassen met de leukste cadeaus.

 • Monopoly Valsspelers Editie – Bordspel: Het bekende Monopoly bordspel, maar niet zomaar Monopoly maar de vals-speel editie. Eindelijk een versie waar vals spelen wel toegestaan wordt. Er zitten wel spelregels aan vast maar het gaat erom om op een stiekeme manier te winnen en anderen te betrappen.
 • 999 Games 30 seconds bordspel: Een super grappig bordspel voor kinderen boven de 12 jaar. En wat ons betreft is een bordspel altijd een goed idee. Je geeft het op Eerste Kerstdag en de rest van de kerstvakantie kunnen ze dit spel met familieleden of vriendjes en vriendinnetjes spelen. Hoe meer mensen er bij dit spel meespelen hoe beter, het is een erg interactief spel. Teams moeten het tegen elkaar opnemen. Eén van de groep probeert een begrip uit te beelden en de rest moet binnen 30 seconden zoveel mogelijk begrippen opschrijven om te kijken wie er verder komt.
 • DJI Spark: Bestemd voor kinderen boven de 12. De DJI Spark is een drone met korte afmetingen en een kwaliteitsvolle camera.
 • Nintendo Switch: Een spelcomputer die de laatste tijd veel succes heeft en terecht. Je kan er zowel thuis als onderweg mee spelen en is heel erg praktisch. We hebben zelfs een hele post geschreven over de switch.

Er zijn nog veel andere mogelijkheden om je kind te verrassen buiten het geven van speelgoed. Denk hierbij aan het geven van boeken of een leuk dagje uit met de hele familie. De mogelijkheden zijn onbeperkt maar kies in ieder geval iets uit dat past bij jouw budget, de voorkeuren en levensfase van je kind en de situatie van het gezin.

Leuke kinderboeken om met kerst te geven

Het is ook altijd leuk om een boek te krijgen, zeker als kind kun je je hier een tijdlang mee vermaken, en dat tegen een vaak hele schappelijke prijs. Hier zijn nog wat boekideeën om deze kerst te geven.

Boeken voor kinderen tussen de 1 en 4 jaar

 • Marion Billet Mijn dieren: Een leuk boekje voor kleine kinderen waar je ook naar kan luisteren.
 • Romain Guyard Mijn kleine lampjesboek: Dieren: Een leuk boekje over dieren die bang zijn in het donker. Het boekje bevat kleine lichtjes.
 • Magali Le Huche Paco en Mozart (geluidenboek)

Boeken voor kinderen tussen de 4 en 6 jaar

Boeken voor kinderen tussen de 7 en 11 jaar

Boeken voor kinderen boven de 11 jaar

We hopen dat niets je een mooie en fijne Kerst met je gezin in de weg staat! Prettige kerstdagen!

Zin in een leuk spellenavondje met kerst? Lees onze post over de beste dobbelspellen voor kinderen en gezin

HOE LEERT JOUW KIND MET EDUCATIEF SPEELGOED?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol tips en acties voor ouders, de eerste email is dit GRATIS E-Book: "Hoe leert je kind met educatief speelgoed"
JA, GRAAG!
We sturen je graag tips en acties en gebruiken hiervoor Sendinblue conform ons privacy beleid
close-link