Kun je klei weer kneedbaar en vochtig maken?

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Klei is een favoriet knutselmateriaal van veel kinderen. Het is handig speelgoed dat over het algemeen weinig rommel achterlaat.

Maar, als je het niet goed opruimt na het spelen droogt het heel snel uit.

Je kunt klei gelukkig weer kneedbaar en vochtig maken door wat water toe te voegen, het gemakkelijkste is om de droge klei uit elkaar te halen tot kleine korreltjes en in het bewaarbakje wat water te gieten.

Uitgedroogde klei kun je zo weer zacht en kneedbaar maken

In dit korte artikel zal ik vertellen welke soorten kinderklei er bestaan, en geef ik voorbeelden van een aantal leuke producten. Ten slotte zal ik precies uitleggen hoe je klei weer kneedbaar en vochtig kan maken.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Welke verschillende soorten kinderklei bestaan er?

Eerst moet je een klein beetje weten wat klei is.

Klei is een gesteente die je onder de grond vindt en bestaat uit lutum. Klei wordt al duizenden jaren gebruikt voor het maken van beelden, potten en vazen.

Het is veelzijdig materiaal waar jong en oud creatief mee aan de slag kunnen. Met klei kun je onder andere sculpturen vormen, voorwerpen maken, en gietmallen ontwerpen.

Klei is er in diverse soorten, en met elke soort kun je fantastische kunstwerken maken!

Er zijn tegenwoordig veel soorten kinderklei op de markt te vinden waar kids heerlijk mee kunnen spelen. Ik zal een aantal van de meest bekende klei merken bespreken.

1. Play-Doh
2. SES
3. Crayola
4. Foam Clay

Deze merken bieden veel soorten klei, met accessoires of alleen in potjes en in veel vrolijke kleuren.

Play-Doh produceert boetseerklei die verkrijgbaar is in verschillende, felle kleuren. De klei is niet toxisch, vlekt niet en is steeds weer opnieuw te gebruiken.

Deze klei is heerlijk zacht en goed te kneden. Ook als de klei een tijdje buiten de verpakking heeft gelegen, blijft deze goed kneedbaar.

Het fijne aan Play-Doh klei is dat als een kind per ongeluk een beetje klei doorslikt, dat niet schadelijk is. Kinderen met een gluten intolerantie moeten wel oppassen, omdat de klei tarwebloem bevat.

Een mooi voorbeeld can Play-Doh klei is de Play-Doh Classic Color – 4 Potjes. Deze set bevat 4 grote Play-Doh potjes met verschillende kleuren klei.

SES verkoopt kleivormpjes, boetseerklei, glitterklei, geurende klei en ga zo maar door.

De klei is zeer veilig: het is, in tegenstelling tot Play-Doh, glutenvrij en bovendien extreem zout zodat kinderen het niet snel zullen opeten.

Bij de SES 8 x Superdough Klei met Vormpjes krijg je een complete set met allerlei soorten klei uit het assortiment van SES. De klei is super uitwasbaar en droogt niet uit tijdens het spelen.

Crayola is een natuurlijke aarde klei die hard wordt wanneer het een tijd lang blootgesteld wordt aan lucht. Je hoeft de klei niet te bakken.

De Crayola Boetseerklei – Neutrale Kleuren is zachte boetseerklei die soepel blijft. De klei droogt niet uit en je krijgt 8 staafjes in vier verschillende kleuren. Voor kinderen vanaf 3 jaar.

Ook Foam Clay is een populaire klei onder de kids. De Foam Clay – Klei – Set met 10 Kleuren van 35 gr is geschikt voor kids van 3 tot 10 jaar.

Het is zelfhardend boetseer klei met kleine balletjes. De klei is ideaal voor het bedekken van objecten en de klei zit verpakt in handige doosjes.

Verpak de klei die je niet gebruikt goed en luchtdicht. Uit de vele reviews blijkt dat deze klei sterk in de smaak valt bij kinderen!

Deze kinderklei-merken zijn op water gebaseerd, in ieder geval de producten die ik ervan heb gezien.

Kun je klei weer kneedbaar en vochtig maken?

Alle klei dat bestaat uit water en wat aan lucht wordt blootgesteld, droogt over het algemeen snel. Dat is normaal: het vocht dat in de klei zit verdampt.

De meeste soorten kinderklei worden hard als je deze niet terug stopt in de verpakking na het spelen. Gelukkig kun je in de meeste gevallen klei weer kneedbaar maken.

Dat doe je door wat water toe te voegen.

Of de klei kneedbaar is, hangt overigens ook af van de samenstelling van de klei. Lees altijd de verpakking van de klei of je het materiaal weer kneedbaar kan maken en zo ja, waarmee.

Er zijn kinder kleisoorten die hard worden, en die zijn meestal op waterbasis. Die moet je weer kneedbaar kunnen maken met wat water.

Ik vond dat er best wel wat water bij moest, iets meer dan ik had verwacht. Maar mijn klei was ook wel heel erg uitgedroogd. Doe er gewoon telkens stukje bij beetje wat bij.

Het lukte me om in ieder geval de SES klei die op waterbasis is weer tot leven te wekken. Het was een grote uitgedroogde bal en ik vond dat het beste werkte om die eerst ui elkaar te halen omdat de binnenkant natuurlijk helemaal droog bleef.

Daarna heb ik hem even laten staan voor ongeveer een kwartiertje en toen kon ik hem weer kneden. Super!

Om tegen te gaan dat klei hard wordt, is het altijd verstandig dat je deze in de verpakking bewaart en de deksel weer op het bakje doet.

Doe dit ook tijdens het knutselen, met de klei die je niet gebruikt.

Wat je ook zou kunnen doen om uitdroging te voorkomen is na ieder gebruik een beetje water op de klei spuiten, gewoon in de verpakking op de klei bal.

Je kan na het natmaken de klei nog even doorkneden, maar dat is niet noodzakelijk.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.