Playmobil vs LEGO: 3 onbekende verschillen die je helpen kiezen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

LEGO en Playmobil komen beide uit Europa en zijn WERELDBEROEMD. Ze worden zó vaak vergeleken, maar dat is eigenlijk best gek.

In sommige aspecten zouden ze NIET MÉÉR kunnen verschillen.

Toch zijn er maar weinig kinderen (en ouders want zo lang gaan de merken al mee!) die nog nooit met beiden hebben gespeeld.

LegoPlaymobil
Heel veel legoHeel veel playmobil
(bekijk het assortiment)(bekijk het assortiment)

STERKER NOG: voor veel kinderen is spelen met LEGO of Playmobil een belangrijk onderdeel van hun kindertijd en ontwikkeling.

Nog een keer sterker nog: MIJN kindertijd zit vol met spelen met LEGO én Playmobil, en de jouwe misschien ook wel.

Ik weet nog precies waarom en wanneer ik het ene leuker vond dan het andere. Plus ik heb heel wat speelgoed gekocht om mijn onderzoek nog meer kracht bij te zetten.

Daarmee heb ik veel plezier gehad met het maken van video’s voor ons Youtube kanaal als deze:

In het kort de belangrijkste verschillen:

LEGO is perfect voor bouwen terwijl Playmobil voornamelijk gaat om rollenspel. LEGO richt zich daarnaast ook op alle leeftijden met echte collector’s items, en er is gebleken dat op latere leeftijd jongens vooral de voorkeur hebben voor LEGO, en meisjes voor Playmobil. Bij de jongste leeftijdsgroepen loopt het gelijk op.

Maar dat is wel HEEL ERG in het kort, en als ik het daarbij laat krijg ik waarschijnlijk beide merken op mijn dak dat ik niet alle verschillen duidelijk genoeg heb benadrukt.

Als je het interessant vindt zal ik nu ALLE belangrijkste verschillen uit de doeken doen zodat je PRECIES weet wanneer je welk merk kiest voor je kind!

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat zijn de verschillen tussen LEGO en Playmobil?

LEGO staat voornamelijk bekend op de bouwblokjes, terwijl Playmobil vooral bekend staat om de kleine, lachende poppetjes.

Daarnaast heb je bij LEGO veel meer mogelijkheden dan bij Playmobil, wat je waarschijnlijk al was opgevallen.

Even de grootste verschillen op een rijtje:

  • Bij LEGO en Duplo ligt de focus op bouwen, waar het bij Playmobil vooral draait om het naspelen van een verhaal.
  • De mogelijkheden zijn bij LEGO uitgebreider.
  • LEGO en Playmobil hebben ieder een andere filosofie.

Als je kind niet persé dol is op bouwen, dan zou Playmobil misschien een betere uitkomst bieden dan LEGO (Duplo).

Maar natuurlijk heeft Playmobil ook een ruim assortiment aan bouw- en constructiespeelgoed. Het speelgoed is in de meeste gevallen snel en makkelijk in elkaar te zetten.

Omdat Playmobil de focus legt op rollenspel en niet perse bouwen, is er wel een beperking als we het hebben over de mogelijkheden.

Wil je met LEGO bijvoorbeeld een huis bouwen, dan heb je altijd de kans om een beetje af te wijken van de instructies zodat er veel bewegingsvrijheid ontstaat.

Er is zelfs een hele beweging om zogenaamde “LEGO MOC’s”, wat voor My Own Creation staat.

Dit is in tegenstelling tot een huisje van Playmobil; die is zoals die is, je kunt er niet even een verdieping bovenop bouwen. Daarmee is het assortiment van Playmobil dus nog lang niet zo divers als die van LEGO.

Ook is de filosofie van beide merken compleet anders: LEGO richt zich met zijn producten op kinderen en mensen van alle leeftijden, terwijl Playmobil zich echt richt op kids.

LEGO geeft de gebruiker het nodige om zelf te bouwen, waar Playmobil de elementen aanreikt om zelf een verhaal te creëren.

LEGO doet er van alles aan om het assortiment uit te breiden, waaronder samenwerkingen aangaan met beroemde externe partijen zoals Disney en Warner Bros, waar Playmobil meer uitgaat van de eigen creativiteit. Er is zelfs een speciaal LEGO Life Magazine!

Er is overigens gebleken dat vooral op latere leeftijd jongens vooral de voorkeur hebben voor LEGO, en de meisjes voor Playmobil. Bij de jongste leeftijdsgroepen loopt het gelijk op.

Wat zijn de overeenkomsten tussen LEGO en Playmobil?

Behalve het feit dat we het hier over twee super succesvolle speelgoedmerken hebben die kinderen zo veel mogelijk speelplezier willen bieden, zijn er nog een aantal andere dingen waarin LEGO en Playmobil overeenkomen:

  • Zowel LEGO als Playmobil hebben sets in verschillende thema’s.
  • De merken hebben speciaal speelgoed voor kinderen tussen de 1 en 3 jaar.

Het fijne van thema’s is dat er dus altijd voor ieder kind wel iets interessants tussen zit. Daarnaast is het ook gewoon handig dat de merken ingedeeld zijn op thema, zodat het makkelijker wordt om de juiste set voor je kind aan te schaffen.

Zoals ook al eerder genoemd, is een andere overeenkomst tussen de merken dat beide een speelgoed serie hebben die zich richten op op kinderen tussen de 1 en 3 jaar oud.

Waar staat LEGO om bekend?

LEGO is een razend populair speelgoedmerk dat we allemaal kennen en dat geliefd is bij jong en oud. Al op vrij jonge leeftijd kunnen kinderen lekker aan de slag met een mooie bouwset van LEGO.

Omdat de onverwoestbare bouwblokjes altijd vrolijke kleuren hebben, zijn ze onwijs aantrekkelijk. LEGO richt zich met zijn bouwpakketten op diverse leeftijdsgroepen.

LEGO heeft voor de allerkleinsten de LEGO Duplo serie, geschikt voor kinderen tussen de 1,5 en 4 jaar oud. Hoe ouder, des te kleiner de LEGO blokjes zijn en des te hoger de moeilijkheidsgraad voor het bouwen.

Het verschil tussen Duplo en ‘gewoon’ LEGO speelgoed is dat het speelgoed van Duplo uit grotere stukken bestaat, waardoor het veiliger wordt voor kleinere kids omdat ze dit speelgoed niet zomaar in hun mondje kunnen stoppen.

Daarnaast zijn deze blokjes gemakkelijk vast te pakken door kleine kinderhandjes.

Dankzij LEGO speelgoed zullen kinderen hun eigen creatieve wereld vorm kunnen geven. Ze zullen leren dat sommige blokjes compatibel zijn en op of in elkaar passen, terwijl dat bij andere niet het geval is.

Met het speelgoed van LEGO leren kinderen niet alleen bouwen, ook zullen ze bijvoorbeeld leren tellen en het herkennen van kleuren.

Lees ook: Beste speelgoed om kleuren te leren [+complete oefengids]

Waar staat Playmobil om bekend?

Over het algemeen is Playmobil ontwikkeld voor kids met een leeftijd tussen de 4 en 12 jaar. Net als LEGO (Duplo), heeft ook Playmobil een speelgoed serie die zich richt op kinderen tussen de 1 en 3 jaar oud.

Dankzij Playmobil gaat er een wereld open voor kinderen. Het speelgoed stimuleert de fantasie en creativiteit.

De vele poppetjes maken het mogelijk om verschillende rollenspelletjes te spelen en zo situaties uit het echte leven na te spelen.

Dit is natuurlijk ook super leuk voor stop motion filmpjes (die je ook samen met je kind kunt maken!)!

Het fijne is dat de vrolijke minifiguurtjes van Playmobil allemaal talenten zijn die ieder zo hun uitdagingen aangaan.

Denk aan piraten, bouwvakkers, politieagenten, dierenartsen en wegwerkers! Met welk Playmobil karakter kan jouw kind zich identificeren?

Playmobil heeft een creatief team dat achter de schermen constant nieuwe ideeën bedenkt om kinderen over de hele wereld veel speelplezier te bieden!

Ik heb trouwens ook de twee speelgoed giganten Bruder & Playmobil met elkaar vergeleken

Het LEGO assortiment

LEGO groeit met je kindje mee. Een kind begint meestal met LEGO Duplo, en naarmate je kindje ouder wordt, vormen steeds andere LEGO pakketten of series nieuwe uitdagingen.

Grofweg zijn de volgende vijf LEGO categorieën te onderscheiden, gesorteerd op leeftijd/moeilijkheidsgraad:

  • LEGO Duplo
  • LEGO Juniors
  • LEGO Creator en LEGO City
  • LEGO met diverse wel al of niet bestaande thema’s
  • LEGO Technic

Voor de allerkleinsten is er dus de LEGO Duplo, zoals ik hiervoor ook al noemde. In wezen komen de poppetjes van deze serie dichtbij die van Playmobil poppetjes.

Wanneer een kind te oud wordt voor Duplo, dan wordt de overstap vaak gemaakt naar LEGO Juniors. Hier worden kinderen uitgedaagd om meer realistische en complexe dingen te bouwen.

Echter, voordat je je kind laat overstappen naar LEGO Juniors; wees er zeker van dat hij of zij daar duidelijk klaar voor is.

LEGO Juniors bevat namelijk de standaard grootte LEGO-steentjes, maar de allerkleinste LEGO steentjes komen er nog niet bij aan te pas en dus ook niet de complexe constructies.

Een logische vervolgstap is de serie LEGO Creator; een doos vol met mogelijkheden waarbij er verschillende constructies kunnen worden gebouwd, en de LEGO City; wat eigenlijk vergelijkbaar is met de LEGO Juniors maar ditmaal zonder beperking op kleine steentjes en complexere constructies.

Dit zouden we de basispakketten kunnen noemen, en vanuit hier komen de LEGO sets met thema om de hoek kijken. Neem bijvoorbeeld de LEGO Chima serie; een fantasiewereld met zijn eigen stijl en figuurtjes.

Verder zijn er nog LEGO Elves, LEGO Castle, LEGO Friends en nog diverse andere thema’s.

Behalve de zelf-bedachte werelden, heeft LEGO ook bouwpakketten met al bestaande thema’s, zoals Star Wars, the Hobbit en meer.

LEGO Technic gaat een stukje verder dan deze pakketten. Met dit thema kun je namelijk constructies bouwen die het echt doen.

Denk bijvoorbeeld aan voertuigen die je normaalgesproken ziet op bouwplaatsen, zoals een vrachtwagen of een shovel. Vaak zit er een afstandsbediening bij waarbij je elementen in beweging kunt brengen.

De laatste is de LEGO Architecture serie, waarmee je de Eiffeltoren, de Big Ben, het Witte huis, de Trevi fontein en andere bekende gebouwen in detail kunt nabouwen.

Deze serie is geschikt voor iedereen met een leeftijd vanaf 12 jaar en wordt over het algemeen ook erg interessant gevonden door volwassenen.

Waar koop je LEGO? Lees: Winkels van LEGO | onze 5 favorieten voor urenlang shop plezier

Het Playmobil assortiment

Het assortiment van Playmobil bestaat uit een speelgoedlijn voor de kleintjes (vergelijkbaar dus met LEGO Duplo) en eentje voor de wat oudere kinderen.

Voor kinderen met een leeftijd tussen de 1 en 4 jaar zijn thema’s vaak de boerderij of speeltuin.

Hierna komen diverse themapakketten die bedoeld zijn voor kinderen vanaf 4 jaar, onderverdeeld in de categorieën jongens (ridders, draken, piraten, het wilde westen, de bouwplaats), meisjes (prinsessen, poppenhuizen, feeën) en algemeen (dierentuin, circus, waterpretpark, boerderij).

Voor de kleintjes ligt het accent op het gebruik van de beschikbare accessoires waarbij het kind zelf bepaalt hoe de setting wordt ingericht.

Voor de wat oudere kids is het leuk dat ze een thema kunnen kiezen dat bij hun interesses past.

Uiteraard kunnen meisjes net zo goed spelen met het speelgoed dat eigenlijk voor jongetjes bedoel zou zijn, en vice versa.

Op zoek naar nog meer mooie constructie speelgoed merken? Lees Beste Bruder constructie speelgoed: 10 vrachtwagens, graafmachines, vorkheftrucks & meer

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.