Bluetooth: Wat is het?
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Ineens ben je verbonden met het blauwe icoontje, dat is toch prachtig dat dat zo kan? Maar hoe werkt het precies?
Bluetooth is een draadloze technologie die het mogelijk maakt om apparaten op korte afstand met elkaar te verbinden. Denk aan je telefoon koppelen aan je koptelefoon of je laptop koppelen aan je printer. Deze verbindingen kunnen tot een afstand van ongeveer 10 meter worden gemaakt.
Laten we precies kijken naar hoe het werkt en WAT je ermee kunt.


Elke maand een speel thema in je mailbox?
Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"
We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy
Wat bespreken we in deze uitgebreide post:
- 1 Bluetooth: Wat is het en wat kan je ermee?
- 2 Hoe werkt bluetooth eigenlijk?
- 3 Hoe Bluetooth aan zijn naam komt: een kijkje in de geschiedenis
- 4 Bluetooth: Wat is het en hoe gebruik je het?
- 5 Bluetooth: Wat is het en hoe werkt het?
- 6 Bluetooth: de ups en downs
- 7 Hoe veilig is Bluetooth eigenlijk?
- 8 Hoe veilig is mijn bluetooth met een VPN?
- 9 Hoe veilig is mijn bluetooth met antivirussoftware?
- 10 Conclusie
Bluetooth: Wat is het en wat kan je ermee?
Bluetooth is een draadloze technologie die het mogelijk maakt om apparaten op korte afstand met elkaar te verbinden. Denk aan je telefoon koppelen aan je koptelefoon of je laptop koppelen aan je printer. Deze verbindingen kunnen tot een afstand van ongeveer 10 meter worden gemaakt.
Bluetooth 5.0
Bluetooth 5 is de laatste versie van bluetooth en heeft een aantal verbeteringen zoals:
- Hogere capaciteit
- Hogere snelheid
- Groter bereik
Dit betekent dat je telefoon snel verbinding kan maken met je oordopjes en je verder van de bron af kan zijn zonder dat je muziek verliest. Ook kan je smartwatch veel sneller de info opvragen van je smartphone. Bovendien ondersteunt Bluetooth 5 meerdere verbindingen tegelijk, zo kun je bijvoorbeeld met twee koptelefoons tegelijk naar één device luisteren.
Wist je dat?
Bluetooth is vernoemd naar Harald Blauwtand, een Deense Viking die ooit verbindingen legde tussen Scandinavië en het vasteland van Europa.
Hoe werkt bluetooth eigenlijk?
De basis
Bluetooth is een draadloze verbinding die verschillende apparaten, zoals je smartphone en laptop, met elkaar verbindt. Gegevens worden uitgewisseld zonder dat je een USB-kabel of andere aansluiting nodig hebt. De verbinding is een radioverbinding die plaatsvindt op een bandbreedte tussen 2,402 en 2,485 GHz. Iedereen mag wereldwijd vrij gebruik maken van deze frequentie.
Veiligheid en gemak
Bluetooth-apparaten moeten binnen een afstand van 10 meter zijn om informatie uit te wisselen. De zwakke signalen hebben meestal geen effect op andere apparaten die op dezelfde frequentie werken. Wanneer je twee bluetooth-apparaten voor de eerste keer met elkaar verbindt, wordt dit pairing genoemd. Je moet elke nieuwe verbinding goedkeuren, waardoor bluetooth relatief veilig is.
Meer dan twee apparaten
Het is mogelijk om meer dan twee apparaten met elkaar te verbinden. In het netwerk dat gecreëerd wordt kunnen tot 8 apparaten tegelijkertijd in verbinding staan. Er is maar één apparaat dat gegevens uitstuurt, terwijl alle andere apparaten de informatie ontvangen.
Frequentieverspringing
Bluetooth maakt gebruik van frequentieverspringing. Dit betekent dat de verbinding constant overspringt tussen verschillende frequenties binnen zijn bereik. Er zijn 79 frequenties waaruit het bluetoothnetwerk kan kiezen. Hierdoor kunnen frequenties waarop andere apparaten aangesloten zijn, zoals bijvoorbeeld die garagedeur, makkelijk vermeden worden.
Het eindresultaat
Bluetooth werkt door middel van een radioverbinding. Hierdoor komt er een klein netwerk tot stand waarop je apparaten kunt verbinden. Je kunt er effectief gebruik van maken en de verbinding is relatief zwak. Zolang de apparaten binnen 10 meter bij elkaar blijven kunnen ze informatie uitwisselen.
Hoe Bluetooth aan zijn naam komt: een kijkje in de geschiedenis
Bluetooth is een technologie die we allemaal kennen en gebruiken, maar hoe komt het eigenlijk aan zijn naam? Laten we teruggaan naar de tijd van de Vikingen en de Deense koning Harald Blåtand (Harald Bluetooth) om te zien hoe deze technologie aan zijn naam kwam.
De Vikingen en Harald Blåtand
Harald Blåtand was een Deense Vikingleider die in de 10e eeuw de koning van Denemarken werd. Hij verenigde later ook Noorwegen met het koninkrijk.
Hoe Bluetooth aan zijn naam kwam
Om de belangrijke bijdrage van Scandinavische landen aan de wereld van mobiele telefoon-technologie te erkennen, werd de technologie voor het draadloos verbinden van mobiele telefoon-headsets naar Harald Blåtand vernoemd.
Waarom Bluetooth?
De naam Bluetooth is afgeleid van de bijnaam van Harald Blåtand, die letterlijk “blauwe tand” betekent. Deze naam is gekozen omdat het symbool voor Bluetooth twee blauwe letters heeft die samen een tand vormen.
Bluetooth: Wat is het en hoe gebruik je het?
Bluetooth is een technologie die draadloze verbindingen mogelijk maakt tussen verschillende apparaten. Of je nu leuke liedjes wilt afspelen op luidsprekers, bellen met een carkit of hoofdtelefoon, of iets anders wilt doen – Bluetooth maakt het allemaal mogelijk!
Bluetooth aanzetten op je smartphone of tablet
Het aanzetten van Bluetooth op je smartphone of tablet is een fluitje van een cent. Als je de instellingen opent, zul je de optie waarschijnlijk al zien staan. Als je de optie niet ziet, zoek dan naar ‘Bluetooth’ in de zoekbalk. Als je de optie hebt gevonden, zet je deze aan en je bent klaar om verbindingen te maken met andere Bluetooth-apparaten.
Bluetooth gebruiken voor audio
Met Bluetooth kun je audio-inhoud draadloos afspelen op andere apparaten. Denk aan luidsprekers, laptops, versterkers, hoofdtelefoons en autoradio’s. Je kunt de muziek die je op je smartphone hebt opgeslagen, afspelen op al deze apparaten.
Bluetooth gebruiken voor bellen
Bluetooth wordt ook veel gebruikt om te bellen. Als je een oproep krijgt op je smartphone, kun je deze met een verbonden carkit of hoofdtelefoon aannemen. Zo hoef je je smartphone niet meer aan je oor te houden.
Nog meer manieren om Bluetooth te gebruiken
Bluetooth is een veelzijdige technologie die je voor veel verschillende doeleinden kunt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een draadloze muis of toetsenbord aansluiten op je laptop, of je smartphone koppelen aan je auto om muziek af te spelen. Er zijn nog veel meer manieren om Bluetooth te gebruiken, dus ga er maar eens voor zitten en ontdek wat je er allemaal mee kunt doen!
Bluetooth: Wat is het en hoe werkt het?
Bluetooth is een draadloze technologie die het mogelijk maakt om apparaten met elkaar te verbinden. Of je nu je telefoon met je laptop wil verbinden, je printer wil aansluiten of je favoriete muziek wil streamen, Bluetooth maakt het mogelijk. Maar hoe werkt het precies?
Verschillende versies van Bluetooth
Er zijn verschillende versies van Bluetooth. Deze verschillen voornamelijk in de kracht van de verbinding en de hoeveelheid informatie die tegelijkertijd kan worden uitgewisseld. Gelukkig ondersteunen de meeste apparaten meerdere standaarden, dus je hoeft je daar geen zorgen over te maken.
Bluetooth en muziek
Als je van muziek houdt, is er goed nieuws. Apparaten die de aptX-standaard ondersteunen, kunnen muziek afspelen in cd-kwaliteit. Dus als je de best mogelijke kwaliteit wil, kijk dan of je apparaten hebben die deze standaard ondersteunen.
Bluetooth in een notendop
Bluetooth is een draadloze technologie die het mogelijk maakt om apparaten met elkaar te verbinden. Er zijn verschillende versies van Bluetooth, die verschillen in de kracht van de verbinding en de hoeveelheid informatie die tegelijkertijd kan worden uitgewisseld. Als je van muziek houdt, kijk dan of je apparaten hebben die de aptX-standaard ondersteunen, zodat je muziek in cd-kwaliteit kunt afspelen.
Bluetooth: de ups en downs
Bluetooth heeft een hoop voordelen, maar zoals bij elke verbinding komen er ook een paar risico’s kijken. Laten we eens kijken naar de ups en downs van bluetooth.
De ups
- Geen kabels: Je oortjes, printer, muis en toetsenbord hebben geen kabels nodig, dus die kunnen ook niet in de weg zitten.
- Automatisch en makkelijk: Je hoeft alleen bluetooth op beide apparaten in te schakelen en ze zijn al gekoppeld.
- Compatibiliteit: Bluetooth kan apparaten van allerlei merken verbinden, dus je hebt geen speciale apparatuur nodig.
- Gemakkelijk te vinden: Bluetooth-technologie vindt gemakkelijk apparaten in de buurt.
- Meerdere apparaten: Een bluetooth-netwerk kan tot acht apparaten verbinden.
- Veilige verbinding: Bluetooth werkt alleen op korte afstand en je moet alle verbindingen goedkeuren die nog geen deel uitmaken van je netwerk.
De downs
- Batterijvreter: Ondanks het relatief lage energieverbruik van bluetooth, blijft het probleem van draadloze technologie dat je de apparaten tussendoor moet opladen.
- Gezondheidsproblemen: Hoewel er geen direct verband is gevonden, zijn er al jarenlang discussies over het verband tussen bluetooth-straling en gezondheidsproblemen.
- Klein bereik: Om betrouwbaar te werken, moeten je bluetooth-apparaten zich binnen ongeveer 10 meter van elkaar bevinden.
- Trage gegevensoverdracht: Draadloze technologie heeft grenzen aan hoe snel het gegevens kan overdragen.
- Gemakkelijk te vinden: Bluetooth-technologie vindt gemakkelijk apparaten in de buurt. Dit voordeel is ook een potentieel risico. Hackers kunnen zien welke apparaten in de buurt zijn en aanvallen.
Bluetooth heeft een hoop voordelen, maar je moet ook rekening houden met de risico’s. Als je op zoek bent naar een draadloze verbinding, is bluetooth een goede optie, maar je moet de voor- en nadelen goed afwegen.
Hoe veilig is Bluetooth eigenlijk?
Bluetooth is een draadloze technologie die veel wordt gebruikt, maar hoe veilig is het eigenlijk? Helaas is geen enkele draadloze technologie 100 procent veilig, en Bluetooth is daarop geen uitzondering. Er zijn een paar manieren waarop slimme criminelen jouw Bluetooth-beveiliging kunnen compromitteren. Laten we eens kijken naar de drie meest voorkomende:
Bluejacking
Bluejacking is de eerste aanval waar Bluetooth mee te maken kreeg. Bij deze aanval wordt een ander Bluetooth-apparaat gekaapt en worden er spamberichten naar het gekaapte apparaat gestuurd. Meestal is het alleen een ergernis, maar als de ontvanger in zo’n phishing-poging trapt en op een link in een van die spamberichten klikt, kan dat leiden tot grotere problemen. De link brengt je vaak naar een website waar jouw persoonlijke gegevens worden gestolen of malware op je apparaat wordt geïnstalleerd.
Bluesnarfing
Bluesnarfing is vergelijkbaar met Bluejacking, maar dan nog akeliger. Waar Bluejacking alleen informatie naar je apparaat stuurt, haalt Bluesnarfing ook informatie van je apparaat. Gegevens zoals SMS-berichten, foto’s, e-mails en zelfs de identificatiegegevens die je apparaat naar je internetprovider stuurt, kunnen allemaal worden gestolen. De hacker kan deze informatie gebruiken voor verschillende doeleinden, die geen van alle goed zijn.
Bluebugging
Bluebugging is een heimelijke Bluetooth-verbinding die hackers maken met jouw telefoon of laptop. Vervolgens gebruiken ze deze verbinding om via een achterdeur toegang tot je apparaat te krijgen. Eenmaal binnen kunnen ze je activiteiten bespioneren en toegang krijgen tot gevoelige informatie. Ze kunnen zelfs jouw apparaat gebruiken om zich voor te doen als jou in apps op je apparaat, waaronder de apps die je gebruikt voor online bankieren.
Bluetooth-aanvallen kunnen een hoop schade aanrichten, dus het is belangrijk om je apparaat te beschermen. Om dit te doen, moet je ervoor zorgen dat je Bluetooth-apparaat altijd is uitgeschakeld wanneer je het niet gebruikt, en dat je het alleen inschakelt als je het echt nodig hebt. Je moet ook je apparaat regelmatig updaten met de nieuwste beveiligingspatches, zodat je kunt profiteren van de nieuwste beveiligingsupdates. Als je deze tips volgt, kun je je apparaat beter beschermen tegen Bluetooth-aanvallen.
Hoe veilig is mijn bluetooth met een VPN?
Wat is een VPN?
Een VPN, of Virtueel Particulier Netwerk, is een manier om je online veiligheid te verhogen. Het versleutelt je gegevens, verbergt je locatie en beveiligt je toegang tot openbare wifi. Kortom, het is een goede manier om je online activiteiten te beschermen tegen cybercriminelen, nieuwsgierige ogen en nieuwsgierige internetproviders.
Kan een VPN mijn bluetooth beschermen?
Hoewel een VPN een geweldige manier is om je online veiligheid te verhogen, biedt het geen directe bescherming tegen bluetooth-hackers. Als je je bluetooth-verbinding wilt beschermen, zul je andere maatregelen moeten nemen, zoals het gebruik van een beveiligde verbinding of het instellen van een sterk wachtwoord.
Waarom zou ik een VPN gebruiken?
Er zijn veel redenen waarom je een VPN zou gebruiken, ongeacht of je bluetooth-verbinding veilig is of niet. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van een VPN:
- Versleuteling van gegevens: een VPN versleutelt alle gegevens die je online verstuurt, waardoor je veilig kunt browsen.
- Verbergen van locatie: een VPN verbergt je werkelijke locatie, waardoor je anoniem kunt surfen.
- Beveiligde toegang tot openbare wifi: een VPN biedt beveiligde toegang tot openbare wifi-netwerken, waardoor je veilig kunt browsen.
Conclusie
Hoewel een VPN je niet direct beschermt tegen bluetooth-hackers, biedt het veel voordelen als het gaat om online veiligheid. Als je op zoek bent naar een manier om je online activiteiten te beschermen, is een VPN een goede optie. Neem een kijkje bij onze review van de beste VPN-providers van dit moment om te zien welke het beste bij je past.
Hoe veilig is mijn bluetooth met antivirussoftware?
Het is een veelgestelde vraag: hoe veilig is mijn bluetooth met antivirussoftware? Hoewel een antivirusprogramma een essentieel onderdeel is van je online beveiliging, is het niet genoeg om cybercriminelen tegen te houden. Maar wat het wel kan doen is je beschermen tegen de malware die vaak wordt geïnstalleerd als onderdeel van een bluetooth hack.
Wat doet antivirussoftware?
Antivirussoftware scant je apparaat op malware en andere bedreigingen. Als het een bedreiging detecteert, zal het deze verwijderen of blokkeren. Het kan ook helpen bij het beveiligen van je persoonlijke gegevens en het verminderen van de kans op identiteitsdiefstal.
Welke antivirussoftware raden we aan?
Als je op zoek bent naar een antivirusprogramma dat je bluetooth-apparaat kan beschermen, raden we Norton 360 aan. Norton biedt een verscheidenheid van plannen met verschillende niveaus van bescherming. De software is bovendien zeer eenvoudig te installeren en te gebruiken. Kaspersky is ook een goede optie voor het beschermen tegen malware waar bluetooth-hackers je apparaat mee kunnen infecteren.
Conclusie
Kortom, als je de juiste stappen volgt, is bluetooth een geweldige manier om een snelle verbinding te leggen. MAAR, vergeet niet om je bluetooth uit te schakelen wanneer je het niet gebruikt, je besturingssystemen up-to-date te houden en voorzichtig te zijn met wie en wat je koppelt.
Dan kun je genieten van al het gemak dat bluetooth biedt, zonder je zorgen te maken over veiligheid.
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.