Leukste speelgoed met sloten: Spannend & educatief [Top 5]

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Het gebeurt je vast wel eens dat je geen speelideeën meer hebt of dat je inspiratie even op is.

Maar gelukkig bestaat er een manier om kinderen gegarandeerd zoet te houden; namelijk je kind te laten spelen met sleutels en sloten.

Geloof het of niet, peuters houden er absoluut van om dingen te vergrendelen en ontgrendelen.

Leukste speelgoed met sloten

Speelgoed met sloten is bovendien ontzettend leerzaam. Redenen genoeg om je kind wat leuk speelgoed met sloten te geven.

Ik heb eens uitgebreid onderzoek gedaan en de leukste speelgoed producten met sloten er tussenuit gepikt.

Ik weet zeker dat dit speelgoed jouw leven als ouder nét iets makkelijker zal maken.

Eén mijn favoriete speelgoed producten met sloten is dit Melissa & Doug Grendelbord. Met dit activiteitenbord leren kinderen hoe zes diverse vergrendelingen werken. Kinderen zullen prachtige verrassingen achter de deurtjes en raampjes vinden. Behalve vergrendelingen, leren kinderen ook kleuren, cijfers, dieren en meer ontdekken.

Naast dit fantastische grendelbord heb ik nog een viertal andere speelgoed producten met sloten gevonden die ik zeker de moeite waard vind om te bespreken.

Mijn favoriete items vind je in de tabel hieronder. Voor meer gedetailleerde info over ieder speelgoed product, lees je verder onder de tabel.

Beste speelgoed met sloten Afbeeldingen
Speelbord met sloten: Melissa & Doug Grendelbord  Speelbord met sloten: Melissa & Doug Grendelbord

(bekijk meer afbeeldingen)

Sorteerspeelgoed met sloten: Battat vormenstoof met 6 sleutels Sorteerspeelgoed met sloten: Battat vormenstoof met 6 sleutels

(bekijk meer afbeeldingen)

Garage met voertuigen en sloten: Battat vormsorteerspeelgoed Garage met voertuigen en sloten: Battat vormsorteerspeelgoed

(bekijk meer afbeeldingen)

Koffer met dierenthema en sloten: B. toys dierartskoffer Koffer met dierenthema en sloten: B. toys dierartskoffer

(bekijk meer afbeeldingen)

Numerieke sloten: Cijferset met sleutels Numerieke sloten- Cijferset met sleutels

(bekijk meer afbeeldingen)

Huis met sloten: Small Foot Company Houten speel huis met deurtjes en sloten van Small Foot Company

(bekijk meer afbeeldingen)

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Waar is speelgoed met sloten goed voor?

Het openen en sluiten van sloten is voor kinderen niet alleen een spannende activiteit.

Wanneer jouw kind speelt met interactief speelgoed, zoals speelgoed met sloten en sleutels, zal het daarnaast gestimuleerd worden om de cognitieve vaardigheden verder te ontwikkelen.

Maar dat is nog niet alles! Ook zullen kinderen met sloten speelgoed tegelijkertijd leren over kleuren, vormen, cijfers, letters en andere dingen van waarde.

Het gebeurt vaak dat als peuters iets interessant vinden, ze het maar al te graag keer op keer willen blijven herhalen. Zo kunnen ze de vaardigheid in kwestie blijven oefenen totdat ze deze beheersen.

Bovendien helpt dit type speelgoed de fijne motoriek bij jonge kinderen te ontwikkelen. Hoe beter de motorische vaardigheden zijn ontwikkeld, hoe beter de schoolgereedheid van de kinderen.

Een belangrijke reden dus om het spelen met dit speelgoed als ouder aan te moedigen!

Andere voordelen van speelgoed met sloten (en sleutels) zijn:

  • Het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden
  • Kijken naar oorzaak en gevolg
  • Onafhankelijkheid bevorderen terwijl ze een nieuwe vaardigheid leren
  • Zelfgestuurd spelen

Het spelen met speelgoed dat sloten en sleutels bevat, helpt een kind dus bij het ontwikkelen van meerdere belangrijke ontwikkelingsmijlpalen.

Leukste speelgoed met sloten beoordeeld

Laten we nu wat beter naar mijn top 5 leukste speelgoed met sloten gaan kijken. Wat maakt deze items juist zo leuk voor een onderzoekend kind?

Speelbord met sloten: Melissa & Doug Grendelbord

Speelbord met sloten: Melissa & Doug Grendelbord

(bekijk meer afbeeldingen)

Het Melissa & Doug Grendelbord is een educatief, houten activiteitenbord waarmee kinderen behendigheid kunnen opbouwen terwijl ze leren hoe zes verschillende vergrendelingen werken (zoals vasthaken, klikken en verschuiven).

Houten speelgoed wordt steeds populairder, omdat men steeds vaker voor milieubewust kiest. Dit speelgoed van Melissa&Doug onderscheidt zich van de rest, omdat veel speelgoed nog steeds van plastic wordt gemaakt.

Het voordeel van houten speelgoed is dat het een stuk langer meegaat dan plastic en het is ook gewoon mooier om te zien!

Het activiteitenbord is gemaakt van glad geschuurd, massief hout met leuke verrassingen achter de openslaande deuren en ramen.

Het speelgoed is ontworpen om kinderen te helpen fijne en grove motoriek te ontwikkelen, terwijl ze ook kleuren, cijfers, dieren en meer ontdekken.

Maak een slot of grendel los, draai de genummerde deur open en de afbeelding hieronder wordt onthuld.

Ouders kunnen met hun kids meespelen door verschillende spelletjes te verzinnen, waaronder het tellen van dieren achter de deuren en ramen, het lokaliseren van specifieke kleuren en het identificeren van de dieren.

Dit houten grendelbord is een geweldig cadeau voor iets oudere kinderen, van ongeveer 3 tot 10 jaar.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Houten speelgoed is altijd een hit bij kinderen en ook ouders. Ik heb hier de 30 beste houten speelgoed sets voor je op een rijtje gezet, van echt natuurlijk tot educatief.

Sorteerspeelgoed met sloten: Battat vormenstoof met 6 sleutels

Sorteerspeelgoed met sloten: Battat vormenstoof met 6 sleutels

(bekijk meer afbeeldingen)

Ook met dit speelgoed leert een kind een heleboel belangrijke dingen tegelijk.

Een kind leert kleuren, vormen, maar ook concepten zoals oorzaak en effect. Daarnaast verbetert het de hand-oogcoordinatie en de fijne motorische vaardigheden.

Het speelgoed heeft mooie regenboogkleuren die uitnodigen tot spelen. Dit speelgoed is het goedkoopste uit het rijtje, maar desalniettemin krijg je er een hele hoop voor terug.

Dit vormensorteerhuis onderscheidt zich van het andere speelgoed door de vele deeltjes; het zijn er namelijk 14. Perfect dus als je jouw kleintje gegarandeerd een tijd bezig wil houden!

Bij dit speelgoed is het de bedoeling is dat je de verschillende vormen in de juiste opening van het huis steekt. Zo kunnen de deuren met de juiste sleutel worden open en gesloten.

Er zijn twaalf verschillende vormen waar een kind mee kan spelen, waaronder herkenbare standaardvormen zoals het vierkant, de cirkel, de driehoek en de ster. Maar er zijn ook nog vormen zoals een auto, kat, sleutel en een hart.

Bij het speelgoed krijg je zes sleutels, en de deuren kunnen alleen met de juiste sleutel worden geopend.

De aanbevolen leeftijd voor dit speelgoed is 2 jaar en ouder. De vormenstoof kan dankzij het handvat ook prettig mee worden vervoerd.

Het speelgoed is gemaakt van stevig en duurzaam kunststof. Door de vele deeltjes zullen kinderen lang genieten van het speelgoed.

Bekijk het product op Amazon

Lees meer over Fijne motoriek: een complete gids met de 12 leukste vormenstoven

Garage met voertuigen en sloten: Battat vormsorteerspeelgoed

Garage met voertuigen en sloten: Battat vormsorteerspeelgoed

(bekijk meer afbeeldingen)

Heb jij een kleintje in huis die niet alleen van slotjes en sleutels houdt, maar ook van voertuigen en garages?

Dan hebben we wellicht het perfect speelgoed product voor hem of haar gevonden! Het speelgoed is leuk en interactief.

Deze vijfdelige garage-speelset bestaat uit een garage met drie auto’s en een set van drie sleutels. Een kind leert tijdens het spelen ook over kleuren: de rode sleutel opent de rode garagedeur en daar uit komt een rode auto gereden!

Een kind zal ook leren over vormen, omdat de juiste sleutel in de juiste vorm moet worden gestoken om de garagedeur te kunnen ontgrendelen. Hiermee maakt het kind kennis met het doel- en effect concept.

Net zoals de andere speelgoedproducten die ik in dit artikel bespreek, leert een kind vaak veel meer dan ‘alleen’ spelen met sloten en sleutels.

Het speelgoed van Battat is verder ideaal om motorische vaardigheden te trainen.

Wat dit speelgoed ontzettend handig maakt, is dat het geheel is voorzien van een handige handgreep, zodat de set gemakkelijk mee kan worden genomen. Zet de autootjes in de bijbehorende garages en je bent klaar om (op visite) te gaan!

Het speelgoed is gemaakt van sterk en duurzaam kunststof en is geschikt voor kinderen van 12 maanden en ouder.

Check de meest actuele prijzen hier

Koffer met dierenthema en sloten: B. toys dierartskoffer

Koffer met dierenthema en sloten: B. toys dierartskoffer

(bekijk meer afbeeldingen)

Dierenartsje spelen en tegelijkertijd gefascineerd raken door sloten en sleutels? Dat kan met deze dierartsenkoffer van B. Toys by Battat!

In het geval je dus op zoek bent naar slot- en sleutel speelgoed voor je kind met een dierenthema, dan is misschien dit speelgoed de beste keuze.

Deze dierenarts koffer met doktersaccessoires heeft alles wat jij nodig hebt om lieve zieke diertjes weer beter te maken. Bij de set krijg je vier sleutels die elk een deur openen.

Het speelgoed is goed voor de ontwikkeling van hand-oogcoördinatie en voor het leren van kleuren.

Verder krijg je er nog accessoires bij zoals een weegschaal, een spuit, stethoscoop, thermometer, röntgenbeelden en zelfs een schattige pluche hond en kat.

Omdat het speelgoed is voorzien van een handvat, wat ook het geval is bij het Battat Sorteerspeelgoed met 6 sleutels en 12 vormen, is het geheel gemakkelijk te vervoeren.

Erg handig dus als je op bezoek gaat bij opa en oma, of als je je kind mee moet nemen naar een afspraak. Je stopt alle losse accessoires en pluche diertjes in de koffer en gaat er zonder problemen mee op pad.

Het speelgoed is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar oud en gemaakt van kunststof.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Numerieke sloten: Cijferset met sleutels

Numerieke sloten- Cijferset met sleutels

(bekijk meer afbeeldingen)

Met dit speelgoed kan je kind volop aan de slag met sloten en sleutels!

Niet alleen gaat het er bij dit speelgoed om dat de sloten met succes worden ontgrendeld door de bijpassende sleutel te vinden, ook doen kinderen kennis op van nummers.

Wederom leert een kind dus diverse belangrijke vaardigheden wanneer het speelt met slot (en sleutel) speelgoed.

De slotjes zijn gemaakt van hoogwaardig PP-materiaal, zijn veilig, niet-giftig en duurzaam. De slotjes hebben bovendien een glad oppervlak en ze zijn voorzien van leuke kleurtjes.

Daarnaast kunnen de slotjes prima worden gebruikt als beveiligingstool voor de persoonlijke bezittingen van je kind.

Net als het Battat Sorteerspeelgoed hierboven, bestaat dit speelgoed ook uit veel stukjes, namelijk 10 slotjes en 10 sleutels. Als jij het dus belangrijk vindt dat je kind veel verschillende speelmogelijkheden heeft, dan kan dit speelgoed een prima keuze zijn.

Door te spelen met dit speelgoed zal een kind een gevoel van uitdaging krijgen, worden zijn of haar cognitieve vaardigheden gestimuleerd, en kan het zijn of haar kleurwaarneming en sorteervaardigheden verbeteren.

Met dit speelgoed zal een kind bovendien geduldiger worden en denk- en leervermogen ontwikkelen. Het speelgoed is ontwikkeld voor kinderen met een leeftijd vanaf 3 jaar.

Bekijk ze op Amazon

Huis met sloten: Small Foot Company

Houten speel huis met deurtjes en sloten van Small Foot Company

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Net als het Melissa&Doug grendelbord, is dit speelgoed van Small Foot Company ook gemaakt van hout.

Echter is dit houten huisje waarschijnlijk leuker voor wat jongere kinderen (3 tot 4 jaar), waar het grendelbord van Melissa&Doug uitdagend blijft voor kinderen tot 10 jaar.

Voor gezinnen die graag milieubewuster willen gaan leven, is dit in elk geval prachtig speelgoed.

Het enige nadeel van houten speelgoed is dat het vaak wel wat duurder is dan plastic speelgoed, en dat is bij dit speelhuisje van Small Foot Company dan ook duidelijk het geval.

Het speelgoed is voorzien van diverse grendels en hendels, een veiligheidsketting, en een beugel- en cilinderslot.

Behalve dat dit prachtige huisje veel speelplezier met zich mee zal brengen, traint een kind tegelijkertijd de alledaagse motorische vaardigheden.

Je kind zal er geen genoeg van krijgen!

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Speelgoed met sloten en de Montessori benadering

Vaak wordt dit type speelgoed genoemd samen met de Montessori-benadering voor leren waarin het Early Childhood-niveau, voor kinderen van 2 ½ – 6 jaar, kleuters aanmoedigt om te verkennen en te ontdekken.

Montessori gaat ook over praktische levensvaardigheden, en speelgoed met sloten ontwikkelt dit soort vaardigheden.

Het zal kinderen behendigheid leren, de vingers laten samenwerken, en hand-oog coördinatie ontwikkelen.

Een kind leert door te spelen met dit soort speelgoed hoe het de verschillende sloten (en grendels) moet gebruiken, waarbij ook de tactiele zintuiglijke en visuele verfijning erbij wordt betrokken.

Een kind vindt het prachtig om de eigen handjes te kunnen gebruiken en voorwerpen te hanteren.

Praktische levensvaardigheden omvatten een reeks activiteiten die zijn ontworpen om de onafhankelijkheid en zelfredzaamheid van het kind te ontwikkelen en vertegenwoordigen werk dat uit het echte leven komt.

Gerelateerd: Leukste Grimm’s speelgoed | Van Regenboog tot Rekenvriendjes [Toplijst]

Speelgoed met sloten FAQ’s

Naast de leukste keuzes, zul je je net als ik nog wat meer dingen afvragen over speelgoed met sloten.

Waarom vinden kinderen speelgoed met sloten zo leuk?

Tussen de 18 en 24 maanden beginnen peuters te beseffen dat wat zij doen, gevolgen heeft. Peuters beginnen zo na te denken over oorzaak en gevolg.

Voor volwassenen betekent speelgoed met slot en sleutel waarschijnlijk weinig. Peuters zullen er echter een grote fascinatie voor hebben.

Veel kinderen vinden sloten en sleutels ontzettend interessant vanwege de oorzaak-en-gevolg-kenmerken.

Het is opwindend om een sleutel in het slot te steken en deze om te draaien, om vervolgens te zien dat deze iets anders ontgrendelt!

Een kind vindt dit soort ontdekkingen fascinerend en zal het daardoor eindeloos willen herhalen.

Uitzoeken wat er zal gebeuren, zal een full-time dagbesteding worden voor je kind. Denk ook aan het uitvinden wat er gebeurt als een volwassene zegt dat iets niet mag, en het toch doen.

Zo zullen kinderen leren hoe er gereageerd wordt op hun gedrag.

Kinderen observeren volwassenen en willen alles doen wat wij ook doen. Ze willen als het ware snel volwassen worden.

Ze zien ons het huis en de auto ontgrendelen, ze vinden het interessant en willen ons kopiëren.

Door speelgoed met sloten (en sleutels) voor je kind te kopen, voorkom je tevens dat je kind steeds met jouw sleutels wil spelen en je de kans loopt dat je ze kwijtraakt!

Hoe werkt de techniek van een slot?

Misschien ook wel leuk om te weten voordat je speelgoed met sloten voor je kind aanschaft!

Er zijn tegenwoordig een heleboel verschillende sloten te vinden op de markt, maar het cilinderslot is toch wel het meest gebruikte slot.

Om dit slot te kunnen bedienen, heb je enkel een sleutel nodig. Wanneer de juiste sleutel in het slot wordt gestoken, kun je de sleutel draaien. Zo kun je de deur op slot draaien of juist open draaien.

Zodra je de sleutel in het slot steekt, gebeurt er het volgende:

  • Een standaard cilinderslot heeft speciale pennetjes, die in de ijzeren behuizing van de cilinder zitten en niet te zien zijn aan de buitenkant.
  • Wanneer er een verkeerde sleutel in het cilinderslot wordt gestoken, vallen niet alle pennetjes in de sleuven van de sleutel. Dan kan de sleutel niet worden omgedraaid. Het cilinderslot blokkeert dan.
  • Wanneer de juiste sleutel in het slot wordt gestoken, vallen de pennetjes wel in de sleuven en open of sluit je het slot door de sleutel om te draaien.

Conclusie

Als het gaat om het beste speelgoed met sloten en sleutels voor peuters, is elk speelgoed dat plezier en leren kan combineren een grote winnaar voor ouders en kinderen.

De kinderen zullen het geweldig vinden om te zien wat er gebeurt als ze het slot openen met de juiste sleutel, terwijl de ouders het leren waarderen dat daarbij komt kijken.

Slot-en-sleutel speelgoed voor kinderen is een geweldig idee omdat ze basisvaardigheden bijbrengen en tevens veel plezier bieden.

Nog meer kindermagie, geef je kleintje een goocheldoos! Vind de 8 beste goocheldozen voor kinderen hier beoordeeld.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.