8 beste speelgoed graafmachines beoordeeld van hout tot RC

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Graafmachines zijn er in ZOVEEL verschillende soorten. Elke situatie vraagt namelijk om een ander type machine. Dat geldt op de echte bouwplaats maar ook in speelgoed, hoe kies je bijvoorbeeld eentje die bij de leeftijd van je kind past?

De overall beste graafmachine is deze Bruder Cat®. Dankzij zijn profielbanden is hij gemakkelijk binnen te gebruiken, maar net zo makkelijk in de tuin en zandbak, en het materiaal van Bruder is super stevig, met plastic vanuit de auto-industrie.

Lees hier dé kooptips en 8 beste speeltjes, en voorkom een graafmachine miskleun als deze:

Oopsie!

Graafmachine zakt weg in de modder

Goed kunnen spelen met een graafmachine vergt veel van de ontwikkeling op motorisch gebied en ook is een goed ontwikkelde oog-handcoördinatie voor veel speelgoed van belang.

Je wist zeker niet dat er zoveel bij kwam kijken he?

Eigenlijk wil je gewoon een stuk speelgoed kopen waar je kind leuk mee kan spelen, en daarom kijk ik naar deze 8 beste graafmachines voor verschillende ontwikkelingsfasen zodat jij je daar niet druk over hoeft te maken.

De 8 beste graafmachines bijelkaar

Dit zijn in vogelvlucht je beste keuzes! Ik zal ze verderop in dit artikel uitgebreid bespreken:

Beste graafmachine speelgoedAfbeeldingen
Overall beste graafmachine: Bruder Cat® 02445 / 02446 Overall beste graafmachine Bruder CAT 02445

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste graafmachine voor kleuters: PLAYMOBIL City Action Mini 70443 Beste graafmachine set PLAYMOBIL City Action Mini 70443

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste graafmachine voor 12+: LEGO Technic R 9800 Liebherr 42100 LEGO Technic R 9800 Liebherr 42100

 (bekijk meer afbeeldingen)

Beste graafmachine voor dreumes en peuter: LEGO DUPLO Construction 10931 Lego Duplo constructie set met graafmachine

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste graafmachine met licht en geluid: Cat Construction Power Haulers Beste graafmachine met licht en geluid Cat Power Haulers

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste graafmachine speelgoed waar je op kunt zitten: Rolly Toys DiggerBeste speelgoed graafmachine waar je op kunt zitten Rolly Toys Digger
(bekijk meer afbeeldingen)

Beste graafmachine van hout

PintoySchepkraan Graafmachine

De meest milieuvriendelijke productie de ik ben tegengekomen. Een enorm stevige constructie van rubberhout, echt rubberen rupsbanden en touwtjes voor het schepsysteem.

8.0
Toy score
Product image

Beste RC speelgoed graafmachine

Revell24924 RC Graafmachine 2.0

Hij heeft niet alleen een graaf schep, maar je kunt er ook een boomgrijper opzetten, iets waar je meestal een aparte machine voor moet kopen, en wat ook erg leuk is om mee te spelen overigens!

8.5
Toy score
Product image

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Waar moet je op letten bij aanschaf van een graafmachine?

Let allereerst op, of de graafmachine geschikt is voor kinderen in een bepaalde leeftijdscategorie.

Speelgoed voor oudere kinderen bevat veelal kleinere onderdeeltjes of accessoires en dat willen we niet voor kleine kids natuurlijk.

Bij DUPLO bijvoorbeeld, weet je zeker dat het geschikt is voor kinderen rond de 2 jaar en wat ouder.

Heb je voor je kind liever een met de hand beweegbare graafmachine, eentje op batterijen of wellicht op afstand bestuurbaar?

De op afstand bestuurbare LEGO Technic Liebherr is bijvoorbeeld een enorm ingewikkelde, maar prachtige technische bouwpuzzel die ik echter niet geschikt vind voor kinderen onder de 12 jaar.

Let altijd goed op de leeftijdsindicatie, maar kijk ook waar jouw kind aan toe is.

Verder is het belangrijk te letten op:

 1. het graafgemak: hoe gemakkelijk de graafarm te bewegen is en de cabine is rond te draaien om het zand (of steentjes, ook super leuk!) van de ene plek naar de andere te krijgen
 2. het rijgemak: is hij een beetje gemakkelijk heen en weer te rijden, sommige graafmachines gaan namelijk behoorlijk stroef!

Beste graafmachine speelgoed beoordeeld

Nu we weten waarom constructie speelgoed zo leuk is voor kinderen (en niet alleen jongens!), zal ik je mijn favoriete graafmachines laten zien.

Wat maakt zijn deze items zo leuk?

Overall beste graafmachine: Bruder Cat® 02445 / 02446

Beste graafmachine: Bruder 02446 Cat Small Wheel Excavator

(bekijk meer afbeeldingen)

Bruder staat bekend om zijn goede constructie speelgoed, en ik heb er al vaker over geschreven, want wat ik er ook van koop, van:

 • tractoren
 • cementwagens
 • bulldozers
 • tot graafmachines

Ik weet dat ze altijd goed zijn gemaakt, stevig zijn, tegen een stootje kunnen, en echt wel heel erg levensecht zijn.

De kraan van de graafmachine kan 360º draaien en je kan de kraanarm zelfs vergrendelen zodat hij in een positie blijft staan.

De Bruder Cat® (ja, zoals de ÉCHTE Caterpillar graafmachines!) heeft zelfs de twee steunpoten die ervoor zorgen dat hij stevig op de grond staat, wanneer je de kraanarm wil besturen.

Graven in modder of zand is geen enkel punt, daar is deze Bruder machine speciaal voor gemaakt.

Jouw kind zal zich er enorm mee vermaken en dit voertuig van hoogwaardig kunststof kan wel een stootje hebben.

Bruder is al tientallen jaren een begrip op het gebied van graaf- en bouw machines, deze machine is volgens de fabrikant geschikt voor kinderen van 8 to 14 jaar, maar mijn zoon vond ze met 2 al helemaal geweldig.

Als je er eentje aan jongere kinderen geeft zou ik er wel altijd bij blijven, dat is gewoon het veiligste (is jouw kind een veel grotere wildebras dan de mijne?)

Er is iets magisch aan een levensechte graafmachine kunnen besturen denk ik, helemaal omdat ze bij ons in de (nieuwbouw) wijk letterlijk door de straat reden.

Het concept van de bestuurhendel bovenop de graafarm geeft je ook echt wel meer het gevoel dat je een krachtige machine aan het besturen bent.

Hem besturen zoals het bedoeld is met die hendel kan een kind van 2 natuurlijk nog niet, maar dat weerhoudt ze er niet van om gewoon de schep aan het uiteinde vast te pakken en lekker in het zand te ploeteren.

Ze zijn ook stevig genoeg gemaakt (met plastic vanuit de Duitse autoindustrie) om te zorgen dat ze tegen de stootjes van een jonger kind kunnen, en er zitten geen kleine onderdelen aan die er gemakkelijk af kunnen.

Mijn zoon heeft er niets aan kunnen slopen, hoewel het stangetje wat de schuif op zijn plek houdt en naar beneden kan doen wel stuk is gegaan:

Foto van twee Bruder Cat graafmachines met een kapotte stang

Maar, in alle eerlijkheid…

Ik heb het zelf kapot gemaakt toen ik de schuif naar beneden wilde doen. En de tweede Cat in het plaatje had ik tweedehands van iemand die hetzelfde was overkomen, het is wel echt een ding dus :)

Bruder speelgoed, als je dit leest, los dat stangetje op en je hebt echt ‘S WERELDS BESTE levensechte graafmachine speelgoed!

He, ben benieuwd of dat stangetje ook bij de echte CAT’s als eerste stuk gaat…

De schuif kan gelukkig nog steeds gewoon naar beneden dus ik vergeef ze dit kleine detail wel, jij ook?

Voor deze prijs?

Check de meest actuele prijzen hier

Beste graafmachine voor kleuters: PLAYMOBIL City Action Mini 70443

PLAYMOBIL City Action Mini 70443

(bekijk meer afbeeldingen)

Playmobil zorgt altijd voor leuke actie-sets!

De PLAYMOBIL City Action Mini graafmachine is een toffe bouwplaatsset, compleet met bouwhekken, rioolbuizen, een hoekmeetapparaat en nog andere bouw accessoires.

Dat is ook gelijk wat deze set uniek maakt. Playmobil neemt kinderen altijd mee in een situatie om zo creativiteit en fantasiespel te stimuleren.

Daarom is het ook leuker vanaf kleuters tot schoolkinderen, omdat ze dan beginnen met echt fantasiespel (plus er zitten best wel een hoop kleine onderdeeltjes en gereedschapjes bij dus ik zou het niet aanraden voor kleinere kinderen).

Het gaat hier minder om iets opbouwen, hoewel het huis leuk is om op te zetten, dan bij bijvoorbeeld LEGO, wat meer om bouwen gaat dan fantasiespel.

Het huis is best uitgebreid want je kunt de basisplaat neerzetten en de muren oprichten. Vervolgens worden de rioolbuizen in de fundering gelegd en daarna pas de bodemplaten. Elke stap van het bouwproces wordt door de bouwvakkers gecontroleerd.

Deze coole set komt met twee PLAYMOBIL poppetjes en een hele hoop accessoires, iets dat je niet vindt bij de andere graafmachines op deze lijst.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Bruder vs Playmobil graafmachines

De keus is hier wel erg duidelijk, anders dan bij veel ander speelgoed wat we hier van Bruder en Playmobil hebben vergeleken.

De Playmobil graafmachine is erg klein vergeleken bij de realistische CAT van Bruder, maar dat is ook meer omdat er geen goeie grote graafmachine van Playmobil was op het moment van schrijven.

Het model wat ik hier heb beoordeeld lijkt dan meer op deze rode Schaeff HR16 Mini Excavator (2432), hoewel die nog steeds een stuk groter is:

Leukste kleine graafmachine: Bruder Schaeff Mini Excavator HR 16

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste graafmachine voor 12+: LEGO Technic R 9800 Liebherr 42100

LEGO Liebherr R 9800 op de bouwplaats met app

(bekijk meer afbeeldingen)

Ontdek deze bijzondere LEGO Technic Liebherr boordevol geavanceerde eigenschappen: een echte replica van de Liebherr R 9800…een van de meest indrukwekkende hydraulische graafmachines ooit.

Het zal wel veel geduld en toewijding vergen om de Liebherr in elkaar te knutselen voordat je ermee aan de slag kan.

Weet waar je aan begint want het heeft mij 3 dagen gekost om hem op te bouwen, wel met filmen ondertussen maar dat kostte niet heel veel extra tijd.

Dit wordt wel echt een vader zoon (of moeder dochter, vader dochter of moeder zoon) project van twee weekenden, reken daar maar op!

Maar als hij eenmaal staat is hij wel SUPERVET!

Hij wordt bestuurd door middel van de LEGO Technic control app. Je kan uit 4 verschillende schermen kiezen in deze app.

Je kind maakt zijn speelervaring zo nog realistischer. Ook zijn er échte geluidseffecten van de Liebherr R 9800 beschikbaar!

Je bestuurt de machine volledig vanuit de app (net als met dit speelgoed). Als je kind er klaar voor is, kan ie al zijn vaardigheden op de proef stellen in het uitdagingen- en prestatiegedeelte in de app.

Met z’n bijna 4200 bouwstukjes is ie geschikt voor kinderen pas vanaf 12 jaar. Maar hij is ook zeker geliefd onder volwassenen!

Eigenlijk ga je hem waarschijnlijk kopen voor jezelf, of als je kind het heel erg leuk vindt en jij het eigenlijk stiekem ook wel heel leuk vindt om te doen, bijvoorbeeld nog vanuit je eigen kindertijd.

Ik vond het in ieder geval heel erg leuk om in elkaar te zetten en het graven is echt heel leuk om te doen.

Het is ook bijna een educatieve robot, net als die van LEGO Mindstorms omdat je ook je eigen sequenties kunt inprogrammeren of opnemen en de graafmachine zo de juiste handelingen kunt laten uitvoeren.

Het is een dure, en het kost een hoop tijd, maar oh wat een hoop dingen kun je hiermee doen!

Check de laatste prijzen hier

Beste graafmachine voor dreumes en peuter: LEGO DUPLO Construction 10931

LEGO DUPLO Construction 10931 set op een kinetisch zand bouwplaats

(bekijk meer afbeeldingen)

Leuk voor de kleintjes, deze LEGO DUPLO Construction Truck & Graafmachine. Dreumesen of peuters kunnen met deze set veel avonturen op de bouwplaats beleven.

De DUPLO set komt met 2 figuren, een coole kiepwagen, een ronddraaiende graafmachine met rupsbanden, een schep en ook een rotsblok dat in tweeën splijt als het valt. De figuurtjes – bouwvakkers – passen in de voertuigen.

In deze video kun je de set goed vergelijken met die van Playmobil, omdat ze redelijk dezelfde grootte hebben, maar Duplo is voor nog iets jongere kinderen dan Playmobil:

Je kind kan er fijn mee spelen en zand opscheppen met de graafmachine om vervolgens de vrachtwagen daarmee te vullen, de vrachtwagen kan het zand weer uit de wagen kiepen.

Er zit ook een steen bij om het nog iets echter te maken, maar met speelgoed als Duplo wordt het eigenlijk pas echt leuk als je meerdere Duplo sets koopt zodat je kunt combineren en zelf blokjes kunt stapelen.

Aan deze set is namelijk verder niet heel veel te veranderen of te combineren, het zijn gewoon twee bouwmachines die leuk zijn om mee te spelen, maar combineren met iets als deze Duplo bouwplaats die ik al eerder had beoordeeld is misschien wat leuker.

Of met een goede Duplo basisset met een hoop blokjes.

Toch een inspirerende set, prima voor kleine handjes en geschikt voor kindjes vanaf 2 jaar.

Bekijk hem op Amazon

Beste graafmachine met licht en geluid: Cat Construction Power Haulers

Cat Construction Power Haulers graaft in kinetisch zand

(bekijk meer afbeeldingen)

De officiële caterpillar Power Hauler kan zand, modder en steentjes opscheppen met zijn beweegbare schep arm.

De handmatig draaibare cabine heeft niet alleen verschillende knopjes, maar ook licht en geluid!

Deze graafmachine is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. De machine en schep arm maken geluid wanneer je ze beweegt, en wanneer je de wagen naar voor of naar achteren beweegt maakt hij ook het geluid van wegrijden en achteruit rijden.

Hij is een stuk steviger gemaakt dan bijvoorbeeld de Cat van Bruder, en daarom een stuk geschikter voor jongere kinderen.

Het is gewoon pakken en graven met de hendeltjes.

Deze geeft de leukste geluiden bij het graven, met zijn slimme systeem weet hij

 1. of je voor- of achteruit rijdt voor motor of achteruit-piep geluiden,
 2. en of je aan het graven bent voor graaf geluiden.

Heel eerlijk, een aan/ uit knop aan de onderkant was wel handig geweest want het knopje aan de zijkant gaat te pas en te onpas aan.

De enige andere manier om dan even rust te krijgen als ze ermee spelen is om de batterijen eruit te halen.

Maar voor de kids is het geweldig met leuke sound effects!

Mooi cadeau voor fantasierijke kinderen die van bouwen en verplaatsen houden.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste speelgoed graafmachine waar je op kunt zitten: Rolly Toys Digger

Beste speelgoed graafmachine waar je op kunt zitten Rolly Toys Digger

Rolly Toys Digger

Rolly Toys is een merk waar ik al vaker over heb geschreven en telkens als ik er eentje bekijk ben ik weer positief verrast.

Ik moet zeggen dat ik ze er altijd een beetje lomp uit vind zien, de Wreck it Ralph van speelgoed :)

Grote dikke plastic stangen en MEGA dikke plastic wielen, weinig detail omdat alles zo breed is, dat geeft ook weinig plek voor tierelantijntjes.

Maar zodra ik daar voorbij kijk is deze digger gewoon goed waar hij voor is bedoeld, een stevig stuk speelgoed waar kinderen veilig op kunnen zitten.

De plastic wielen zijn niet gemaakt om door de straat te rijden en goede vering te bieden op alle hobbels, ze zijn gemaakt om gemakkelijk over zand of gras te rijden, zonder dat ze stuk gaan of je kind vast komt te zitten en je WEER je wijntje neer moet zetten om ze te helpen.

Er zitten geen kleine delen aan waar ze bekneld in kunnen raken en geen extra’s die eraf kunnen vliegen.

Deze Rolly Toys digger is gemaakt om geschikt te zijn voor jonge kinderen tot oude, want een klein kind kan niet ongelukkig vallen of bekneld raken en hij is stevig genoeg om een groot kind te kunnen dragen.

De fabrikant zegt zelf geschikt van 2 tot 12 jaar, en dat is technische gezien vast waar want hij kan tot 50kg dragen en een gezond kind van 12 zit onder dat gewicht.

Maar kinderen van die leeftijd zullen het niet meer leuk vinden denk ik, en kinderen van 2 die kunnen het nog helemaal niet goed besturen.

Veel te oude jongen op een peuter schommel

“Ik ben hier een beetje te oud voor”

– jongen met zijn been vast in een peuterschommel

Ik zou zeggen van 3 tot een jaar of 7, maar ik zou het niet meer kopen voor een kind van 7, ik denk dat ze er nog wel op spelen als ze het al hadden omdat hij best mee kan groeien in een aantal leeftijden.

Check de meest actuele prijzen hier
Beste graafmachine van hout

Pintoy Schepkraan Graafmachine

Product image
8.0
Toy score
Speelwaarde
3.9
Prijs/ kwaliteit
3.5
Herspeelbaar
4.2
Beste voor
 • Enorm duurzaam van rubberhout en rubberen banden
 • Stevige constructie en goed voor buitengebruik
Minder goed
 • Moeilijk te besturen
 • Vanaf: 3 jaar
 • Beste: 4 – 6 jaar
 • Tot: 7 jaar
 • Materiaal: Hout, Rubberhout
 • Thema: Voertuigen, Graafmachine
 • Speelmodus: Solo
 • Prijs op moment van schrijven: € 39,95 – $ 43,35
 • Duurzaamheid: Milieuvriendelijk
 • Productie: Fabricage
 • Opslag: Normaal
 • Veiligheidsonderdelen: Niet-giftige materialen
 • Speeltijd: Kort (<10 min)
 • Gender inclusiviteit: Gender-neutraal

De meest milieuvriendelijke productie de ik ben tegengekomen. Een enorm stevige constructie van rubberhout, echt rubberen rupsbanden en touwtjes voor het schepsysteem. Het is ook niet voor niets dat Pintoy prijzen heeft gewonnen als de Right Start Best Toy Award 2003 en de Silver Practical Pre-School Award.

Het hout en de touwtjes maken het educatiever dan andere graafmachines en geeft het ook meer open einde spel. Toch leidt de speelwaarde wat onder het design. Het gebruiksgemak is namelijk niet erg hoog en moeilijk te besturen, zeker voor wat kleinere kinderen, de grootste doelgroep voor graafmachines.

De herspeelbaarheid is wel weer erg goed. Een goed formaat om gemakkelijk te combineren. Hij is stevig en vrij eenvoudig mee te nemen aan de kooi en perfect geschikt voor buiten.

Beste RC speelgoed graafmachine

Revell 24924 RC Graafmachine 2.0

Product image
8.5
Toy score
Speelwaarde
4.4
Herspeelbaar
4.1
Duurzaamheid
4.3
Beste voor
 • Is goed te besturen na enige oefening
 • Zowel graafarm als grijparm werken goed
Minder goed
 • Geluid is niet om aan te horen

De RC graafmachine kan naar achteren en naar voren rijden, naar rechts en links draaien en de arm kan op en neer bewogen worden, zodat je zand en stenen naar een andere plek kan brengen.

Hij heeft niet alleen een graaf schep, maar je kunt er ook een boomgrijper opzetten, iets waar je meestal een aparte machine voor moet kopen, en wat ook erg leuk is om mee te spelen overigens!

Revell RC graafmachine met grijp opzetstuk

Hij is kettingaangedreven en kan zo overal komen, ook geschikt om buiten mee te spelen!

Het besturen gaat heel gemakkelijk maar je moet wel wat tijd nemen om te wennen aan de controls. Daarom is hij wat geschikter voor kinderen vanaf een jaar of 7, het vergt best wat geduld.

Maar leuk om te doen als je het eenmaal onder de knie hebt.

Het geluid is wel echt VERSCHRIKKELIJK, en iets wat Revell zelf ook al wel doorhad geloof ik.

Ze hebben namelijk een MUTE knop op de controller gemaakt.

PFFFF…..

Dat scheelt toch wel een hoop geluid hoor, want het is niet om aan te horen.

Verder een van de beste RC graafmachines die ik heb gezien, gemakkelijker te besturen dan de app van de LEGO Liebherr bijvoorbeeld en door zijn prijs de onverslagen winnaar in deze categorie.

Wat maakt graafmachines zulk leuk speelgoed?

Kinderen houden er om verschillende redenen van, maar vooral omdat

 • ze luid zijn
 • kinderen van grote gevaartes houden
 • kinderen het geweldig vinden dat ze mini-formaat versies van deze levensgrote objecten kunnen bezitten. Het geeft het kind een gevoel van controle en kracht.

Zware gevaartes zoals bulldozers maken meeslepende geluiden, die soms bijna menselijk klinken: ze grommen en brullen lekker.

Het lijkt soms alsof jongens meer van dit soort dingen genieten dan meisjes, maar hun interesse heeft vaak te maken met invloeden van buitenaf.

Zelfs als de ouders gender neutraal zijn ingesteld, zorgt de media er wel voor kinderen bloot te stellen aan gender specifiek speelgoed, door bijvoorbeeld in reclames jongens met auto’s en zwaarden te laten spelen, terwijl meisjes juist altijd met poppen spelen en naar sprookjesfilms kijken.

Meisjes wensen vaak ook het graafmachine speelgoed, dat normaal gesproken aan jongens wordt gegeven, vooral wanneer ouders een gender neutrale omgeving bieden.

Wie er ook mee speelt, het is hartstikke leuk voor alle kinderen om er lekker mee te kunnen bouwen, of slopen.

Er zijn verschillende modellen beschikbaar; van lekker handzame voor je dreumes, tot wat grotere voor je peuter en kleuter en zelfs een aantal waar ze ook echt op kunnen rijden.

Wist je trouwens dat er in de V.S. een pretpark bestaat, met alleen maar graafmachines?

Waarom is spelen met een graafmachine goed voor een kind?

Het maakt niet uit welk geslacht je kind heeft, ik heb gemerkt dat alle kinderen verliefd zijn op grote bulldozers, dumptrucks, bouwmachines en graafmachines.

Mijn zoon was nog maar 11 maanden oud, toen hij het al uitschreeuwde van plezier tijdens onze dagelijkse wandelingen, wanneer we langs de vuilniswagen of de graafmachines op de bouwplaats van de nieuwe huizen bij ons in Wilnis liepen.

Kinderen houden van graaf machines

Er is een goede reden waarom jouw kind geobsedeerd kan zijn door gravers en bulldozers en grote bouwmachines, en het is absoluut niet genderspecifiek.

Zoals al eerder genoemd, bewegende graaf- en bouwmachines zijn geweldig voor de ontwikkeling van de fijne motoriek, maar ook voor het ruimtelijk redeneren van jouw kind.

Kinderen houden van realistische doe-spelletjes die tot hun verbeelding spreken. Hoe leuk vinden ze het ook niet om met zand, water, modder of sneeuw te spelen?

Daarnaast ontwikkelen ze hun probleemoplossende vaardigheden wanneer ze met constructie voertuigen spelen.

Veelgestelde vragen over speelgoed graafmachines

Helpt bouwen en graven kinderen met communiceren en zichzelf uit te drukken?

Jazeker, door over het hele speelproces te communiceren leren kinderen zich goed uit te drukken.

Sommig bouwspeelgoed is zelfs speciaal ontworpen met de taalontwikkeling van kinderen voor ogen!

Zijn bouw- en graafmachines goed voor het zelfvertrouwen en de sociale ontwikkeling van een kind?

Ja, want kinderen ontdekken dat ze hun ideeën tot leven kunnen brengen door iets te creëren, te transformeren of te slopen.

Een kind dat trots is op zijn verrichte werk, bouwt eigenwaarde op.

Samen aan iets werken helpt kinderen om materialen te delen, voor zichzelf op te komen en samen te werken met anderen.

Conclusie

Peuters en kleuter vinden het heerlijk om te ravotten en zijn dol op spelen met zand.  Ook jouw kleine zal de robuuste kinder graafmachines die kunnen rijden, draaien en graven geweldig vinden.

Voordat er gebouwd wordt, of voor dat er wegen aangelegd worden moet natuurlijk eerst het voorwerk gedaan worden met een graafmachine; er zijn grote en kleine graafmachines, sommige staan op een vrachtwagen om vervoerd te kunnen worden.

Er zijn ook shovels en bulldozers, om gewoon mee te spelen en soms om zelf te bedienen. Er zijn zelfs graafmachines die werken op een afstandbediening.

Allemaal prachtig, welke is de favoriet van jouw kleine?

Bouwen is een leerzame bezigheid en bouw- en graafmachines helpen daar mooi bij!

Kinderen zijn nu eenmaal dol op het naspelen van echte ervaringen en van wat ze om hen heen zien gebeuren. Ze kunnen een echte bouwlocatie nabootsen en zich helemaal uitleven met een graafmachine.

Vaak trekt het technische aspect van een graafmachine het kind ook aan. Ze willen precies begrijpen hoe het mechanisme werkt, om er vervolgens naar hartenlust mee te kunnen spelen.

Wellicht kan je steeds een stapje verder gaan, naarmate je kind ouder wordt. Als je kind grote interesse heeft in techniek, zou je wellicht een op afstand bestuurbare machine kunnen aanschaffen.

Voor nog meer mooi constructie speelgoed, lees: 16 beste speelgoed vrachtwagens beoordeeld voor binnen & buiten

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.