Kunnen airtracks buiten? Op het gras, in de tuin, zelfs in het water!

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Jouw kids zijn he-le-maal gek op hun AirTrack en doen er al bijzonder spectaculaire trucjes op (al zeggen ze het zelf). Maar de grote vraag is, kunnen AirTracks ook de tuin in?

De AirTrack kan prima buiten op het gras of de tegels worden gebruikt. De mat kan zelfs mee naar het park, het strand of de camping maar let op een goede ondergrond en gebruik een onderzeil en laat hem niet buiten liggen.

In dit artikel bespreken we hoe je een AirTrack veilig buiten (en zelfs op het water) kunt gebruiken, en geven we je handige tips voor het onderhoud zodat hij zo lang mogelijk meegaat.

Kunnen airtracks buiten? Op het gras, in de tuin, zelfs in het water!

Je wilt overigens wel met een aantal dingen rekening houden voordat je de achtertuin omtovert tot een AirTrack paradijs.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Is een AirTrack mat geschikt voor buiten?

Zoals we net al even noemden is het antwoord (gelukkig) ja. Een AirTrack mat is prima geschikt om buiten te gebruiken. Wat een opluchting!

Als het zonnetje begint de schijnen kun je zonder zorgen de airtrack naar de tuin verplaatsen, wat zo gepiept met deze lichte luchtmatten.

De AirTrack kunnen prima op het gras, maar ook op andere ondergronden. Behalve de tuin kan je je AirTracks ook gebruiken:

 • In ’t park
 • Op de camping
 • Op het strand
 • Of bij een meertje, het leuke daarvan is dat je hem zelfs mee het water in kan nemen (daar later meer over).

Deze jongens hebben hun tuin een wel heel grote makeover gegeven met een enorme AirTrack mat:

Natuurlijk hoef jij niet je het niet zo rigoreus aan te pakken. Je kunt voor een kleiner exemplaar gaan, zelfs op een AirTrack van een meter kun je al heel goed gymnastieken!

Als je je AirTrack buiten wilt hebben zijn er wel een aantal dingen om rekening mee te houden.

Op wat voor ondergrond moet je de AirTrack plaatsen?

Ondanks dat deze opblaasbare installaties sterker zijn dan ooit, zijn ze helaas niet onverwoestbaar.

Maar een klein gaatje in de luchtmat is zeker niet het einde van de wereld of jouw AirTrack. Het is zelfs vrij gemakkelijk te repareren, zoals we hier uitleggen.

Maar voorkomen is nog altijd beter dan verhelpen, en dus moet je wel een beetje letten op waar je de AirTrack precies plaatst en met name waar op je hem plaatst.

Airtracks kunnen op het gras, zand, beton of op speeltegels.

Het spreekt misschien een beetje voor zich maar je wilt scherpe objecten uit de buurt houden van de mat.

Ook met de ‘juiste’ ondergrond is het een goed idee om de luchtmat extra te beschermen, bijvoorbeeld doormiddel van een beschermmat.

Beschermmat

Kleine steentjes zijn een natuurlijke aardsvijand voor opblaasbare dingen en dus ook deze springmatten, en door een beschermmat onder de AirTrack te plaatsen voorkom je dat er een lek ontstaat.

Een antislipmat is handig voor een gladde vloer binnen, maar ook buiten is het een goede optie. Je wilt niet dat de mat ineens wegschiet, met alle gevolgen van dien.

Naast veiligheid voor de gebruikers is het ook “veiliger” voor de AirTrack.

Behalve een antislip mat wil je ook dat alles schoon blijft. We raden je dus aan om ook een buitenzeil onder de AirTrack te plaatsen.

Zoals bijvoorbeld dit stevige buitenzeil. Zo hou je de boel gemakkelijk schoon als je hem ook binnengebruikt.

Overige tips om je airtrack buiten te beschermen

Niet alleen de ondergrond kan een lekkage in de mat veroorzaken. Let ook goed op:

 • Het verplaatsen van de mat. Als je de mat naar buiten wilt verplaatsen zorg dan dat je hem ofwel optilt of buiten pas opblaast. Slepen over de grond kan de mat beschadigen.
 • Het schoonmaken van de onderkant van de mat. Deze moet goed schoon voordat je erop springt. Zelfs met een zeil onder de mat wil je van te voren wel even checken of er geen viezigheid op de onderkant zitten.
 • Dat je de mat niet constant buiten laat liggen. Ja, de AirTrack kan de tuin in, maar het is niet de bedoeling dat hij hier weken lang blijft liggen. Zeker op zonnige dagen is dit geen goed idee. Het UV licht zal het plastic aantasten en daardoor zal de mat een stuk minder lang meegaan.
 • Dat als je ‘m wel buiten laten staan je er ’s nachts dan aardig wat lucht uit laat lopen. Zo voorkom je overdruk als de zon de volgende dag begint te schijnen en de AirTrack opwarmt.
 • Berg de mat op een droge plek op, en let erop dat er geen insecten of ander ongedierte bij kunnen komen.

Kunnen AirTracks tegen water?

AirTracks zijn multifunctioneel en worden voor verschillende doeleinden gebruikt.

Naast turners, vechtsporters en freerunners zijn de opblaasbare matten ook populair voor gezinnen omdat kinderen de mat als springkussen kunnen gebruiken.

AirTracks zijn gemaakt van PVC, ofwel de technische benaming: 1000D Double Wall Fabric PVC (Drop Stitch).

De twee buitenlagen hebben een randdikte van minimaal 10cm en hebben binnenin duizenden verbonden draden.

Dat maakt ze niet alleen duurzaam maar ook zeker waterdicht.

Dat betekend dat je AirTrack mat ineens nog een heleboel leuke nieuwe functies krijgt.

Slip-and-slide

Op een zomerse dag kun je de hem omtoveren tot een fantastize slip and slide baan – en dat belooft uren plezier.

Zoals je hieronder kunt zien is dit niet alleen leuk voor de kids, jij kunt zelf ook gezellig meedoen!

Hoe zet je een slip & slide op met de AirTrack mat?

Het is heel gemakkelijk op te zetten:

 • Stap 1: plaats de AirTrack in de tuin, met ruimte aan zowel de zijkanten en vooral het uiteinde. Je wilt voldoende ruimte en een veilige landingsplaats hebben, mocht je iets te ver sliden.
 • Stap 2: blaas de mat op. Als je voor een lagere luchtdruk gaat zit er meer vering in de mat. Zo kunnen er leuke kapriolen worden uitgehaald!
 • Stap 3: pak de tuinslang erbij en klaar is kees: zorg ervoor dat de mat goed nat is en spelen maar.

Je kunt lekker glijden of leuke spelletjes bedenken – kijk wie het allerverste komt, of juist andersom; ren zo hard mogelijk op de mat af, maar zodra je begint te glijden probeer je jezelf af te remmen.

Kan een AirTrack drijven in het zwembad?

Er is nog een hele leuke optie, waar niet iedereen van op de hoogte is: de Airtrack is niet alleen waterdicht, hij drijft ook!

De AirTrack is prima te gebruiken in het water. Het zijn eigen hele grote, rechthoekige SUP boards!

De grote pluspunten van airtracks zijn natuurlijk hun multifunctionaliteit en hun gemak. Maar ook mobiliteit is een enorm voordeel.

Eenmaal leeg kan je de oblaasbare vloer gemakkelijk in de kofferbak kwijt en overal mee naar toe nemen.

Op een zomerse dag is hij dus gemakkelijk te vervoeren naar het dichtsbijzijnde meer of zwembad.

Met een elektrische pomp heb je hem binnen een paar minuten klaar voor gebruik. Als je geen toegang hebt tot elektriciteit, vergeet dan niet om een voetpomp mee te nemen.

Kinderen en tieners kunnen uren spelen, maar ook jij kunt je innerlijk kind naar buiten laten komen en een bommetje wagen.

Glijden, springen of lekker zonnenbaden, het opblaasbare springkussen biedt wederom een hoop plezier.

Zoals je ook zeker bij deze jongeheren kunt zien:

AirTracks: voor binnen… en buiten!

Heb jij een fanatieke turner in huis, of een toekomstige freerunner? Waarschijnlijk ben jij dan allang op de hoogte van alle voordelen van een AirTrack.

Toch niet helemaal zeker waarom AirTracks tegenwoordig zo ontzettend populair zijn?

Ze zijn:

 • Snel op te zetten: met een pomp heb je ‘m binnen paar minuten opgeblazen en klaargezet.
 • Makkelijk te verplaatsen: de matten zijn immers gevuld met lucht, dus behoorlijk licht! Opgerold past de mat gemakkelijk in de kofferbak.
 • Beter voor de gewrichten: de druk ofwel hardheid van deze opblaasvloer is aan te passen doormiddel van de hoeveelheid lucht. Dit zorgt ervoor dat verschillende gebruikers er veilig op kunnen oefenen en spelen. Je kunt de mat zelfs als trampoline gebruiken.
 • Mulifunctioneel: van turnen tot vechtsporten, als springkussen of voor krachttraining. Je kan er alle kanten mee op.

AirTracks met een dikte van 1ocm worden gezien als het instap model en komen het dichtst in de buurt van traditionele turnmatten.

Ze zijn ideaal voor turnoefeningen, krachtraining en beginners.

De dikkere matten van 15-20cm bieden meer gebruiksmogelijkheden. Freerunners, freestyle en martial arts beoefenaars gaan vaak voor de dikkere variant.

Ook als je de mat als trampoline wilt gebruiken wordt de dikkere mat aangeraden.

De lengte zal ook afhangen van waar je hem voor wilt gebruiken. Niet helemaal zeker welke maat je moet kiezen?

In deze handige AirTrack koopgids helpen we je de juiste keuze te maken.

Conclusie

De AirTrack is een trainingsmat die de voordelen combineert van een trampoline, springkussen, springvloer en landingsmat in één.

Deze mat kan onder andere gebruikt worden voor gymnastiek, parkour, cheerleading, tricking, kung-fu en zelfs fysiotherapie en is geschikt voor verschillende niveau’s van sport doordat je met de luchtdruk kunt spelen.

Behalve dat kun je hem dus ook in de tuin gebruiken als slip and slide, of in het zwembad als een drijvend speeltoestel.

Wij zijn dol op de AirTrack matten en zijn benieuwd of jij er ook al een in huis hebt.

Wist je dat veel trampoline spelletjes & tricks ook op de AirTrack uitgevoerd kunnen worden?

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.