Wat kun je doen op een AirTrack? Top 4 oefeningen voor thuis

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Heeft je zoon of dochter het ineens over AirTrack oefeningen, denk dan niet dat hij/zij het heeft over een nieuw PlayStation spel of over het rijden met een hoverboard.

Met AirTrack oefeningen gaat het om gymnastische en lichamelijke activiteiten op een AirTrack mat. Wat dit inhoudt en hoe het eruit ziet, kan je hieronder lezen!

Ik heb een aantal heel leuke oefeningen uitgezocht voor elk niveau, inclusief video zodat je kunt zien hoe het moet, lees verder.

Airtrack oefeningen voor thuis

De mat die door AirTrack Factory werd ontworpen voor thuis of in de tuin (hier meer koopopties) voor thuisgebruik is lichtgewicht en compact wanneer de mat is ingerold.

Er wordt bij alle matten gebruikgemaakt van dezelfde materialen en techniek, dus de hoogwaardigheid van dit product is evenwaardig aan het product dat wordt aangeraden voor bijvoorbeeld een school.

AirTrack Factory AirBeam voor oefeningen thuis

Maar als de mat eenmaal klaar is voor gebruik, kan je beginnen met veilige oefeningen. Dit filmpje laat kort zien wat de mogelijkheden zijn:

Is er training waaraan thuis kan worden gewerkt om het natuurlijke atletische vermogen van je kind te verbeteren?

Gymnastiek is voor de meeste kinderen een natuurlijke sport. Veel kinderen willen springen en tuimelen.

Het is een kwestie van oefenen en trainen om die eerste bewegingen te trainen in de verbluffende walkovers, salto’s en balansoefeningen.

Gymnastiek is een sport die vrijwel iedereen kan proberen. Dit is een sport waar zowel meisjes als jongens niet alleen aan kunnen deelnemen, maar ook kunnen uitblinken.

Welke gymnastiektraining kun je thuis doen?

Als je kind tegen de muren op begint te stuiteren en constant bezig is met klimmen en rollen, is de kans groot dat je iemand hebt die wat energie kwijt moet met thuis gymnastiek.

Zorg ervoor dat er geen meubels of harde oppervlakken zijn in het gebied waar je beginnende turner zal oefenen en vermijd bewegingen die jonge spieren of gewrichten kunnen belasten.

Verkeerde oefeningen voor jonge kinderen kan ernstige verwondingen veroorzaken, dus zorg ervoor dat je toekomstige gymnastiekster zich aan een eenvoudig trainingsregime houdt en de moeilijkheidsgraad zeer langzaam verhoogt, zodra de spieren sterk genoeg worden om het werk te doen.

Hier zijn enkele handige tips om aan de slag te gaan:

Koprollen

Pak de airtrack mat en geef je kind precies die ruimte om binnen die lijnen te koprollen.  Geef ze een papiertje om tussen hun kin te houden, en als ze het goed oefenen zou die moeten blijven zitten.

Wanneer die vaardigheid onder de knie is, verkort dan de breedte, een centimeter per keer, door bijvoorbeeld wat tape over de airtrack te plakken tot waar ze mogen rollen.

De radslag

Als je kind al de radslag aan het doen is, kun je proberen die gymnastiekvaardigheid aan de mix toe te voegen en geef ze ook telkens wat minder ruimte om hun vorm te verbeteren.

Handstand

Ga op armlengte van je kind staan ​​terwijl ze oefent met het opkomen in een handstand, een standaard gymnastiekvaardigheid op beginniveau.

Zachtjes een onevenwichtige beweging opvangen kan haar ervan weerhouden op de vloer te vallen en zo raken ze een beetje gewend aan de balans. 

Gelukkig is de airtrack lekker zacht dus laat ze het ook maar zelf proberen, maar een beetje hulp in het begin kan helpen de juiste balans te vinden.

En voor je het weet kunnen ze al lekker op hun handen lopen heen en weer over de mat.

Koprol achterover: oefenen richting salto

Als je wat meer wilt doen, kun je beginnen met het oefenen van een koprol achterover en uiteindelijk je vaardigheden verbeteren voor een salto:

Zodra je begint met oefeningen voor thuis, zul je merken dat je veel ideeën bedenkt voor leuke, blessurevrije oefentrainingen voor thuisgymnastiek.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Veilig oefenen op de AirTrack mat

Niet elke dochter is een semi-professionele turnster.

Maar veel kinderen vinden het leuk om een handstand te oefeningen of om een eigen Freerunning parcours te maken.

Door deze mat onderdeel uit te laten maken van het parcours of door ze hierop te laten oefenen, kan je jezelf en je kind een hoop hoofdpijn besparen! 

Een airtrack trainingsset heeft blokken die je met klittenband op verschillende plekken op de mat kan vastmaken om een extra dimensie te geven aan de oefeningen.

Een leuke uitbreiding op het standaard gebruik van de mat!

Juiste luchtdruk en ondergrond

Je mag tijdens het gebruik nooit de ondergrond voelen als je neerkomt. Dan zit er duidelijk te weinig lucht in.

Ook moet je er rekening mee houden dat temperatuur de lucht in de mat kan beïnvloeden.

Check dus regelmatig de mat voor gebruik en laat de mat niet zomaar buiten in de zon of regen liggen. 

Daarnaast wijst de fabrikant erop dat je goed moet kijken waar je de mat neerlegt. Zorg ervoor dat de ondergrond vrij is van scherpe steentjes bijvoorbeeld.

Of gebruik een ondermat om de AirTrack mat te beschermen. 

Daarnaast wijst de fabrikant erop dat je goed moet kijken waar je de mat neerlegt. Zorg ervoor dat de ondergrond vrij is van scherpe steentjes bijvoorbeeld.

Of gebruik een ondermat om de AirTrack mat te beschermen. 

Door de veerkracht geeft de mat je meer vaart aan je tricks en flips. Je kunt de veerkracht overigens ook regelen door de (lucht)druk aan te passen.

Test voor jezelf uit wat de ideale druk is: wil jij graag een harde mat, of als beginner liever eentje die zachter aanvoelt?

Experimenteer zelf en vind voor jezelf de meest comfortabele manier van trainen.

Ga wel veilig met de AirTrack mat om

Ga wel altijd zo zorgvuldig mogelijk om met de mat en gebruik deze bijvoorbeeld niet om op te landen als je van een hoge afstand wil afspringen. Daar is deze mat niet voor gemaakt. 

Sporten die je kunt doen met een AirTrack

Zoals hierboven al omschreven, kunnen de AirTrack matten gebruikt worden voor diverse typen atleten en sporten.

Hieronder geven we je wat extra handige informatie over de AirTrack per sport.

AirTrack matten voor de school gymnastiek

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat gymnastiek de beste sport is voor kinderen om lichaamcoördinatie te oefenen en te verbeteren.

Het is belangrijk dat scholen dit serieus nemen, alleen blijkt dat veel sportleraren moeite hebben hiermee omdat ze angst ervaren bij het lesgeven met conventionele sportuitrustingen omdat deze vaak gemaakt zijn van harde materialen.

Denk aan de houten kast en houten balk, of zelfs producten van metaal.

AirEquipment zoals AirTrack matten zijn daarom een perfecte oplossing die ervoor zorgen dat kinderen veilig kunnen ontwikkelen en trainen en tegelijkertijd veel plezier beleven.

Ook voor de leraren is dit gunstig, waardoor ze met een gerust hart les kunnen geven.

Kinderen zullen op dit soort sportuitrustingen bovendien minder bang zijn om zichzelf uit te dagen. Ze zullen zacht landen en hoog veren. 

De allereerste AirTracks waren bedoeld voor en ontworpen door echte  gymnasten.

Waar je vroeger onder andere turnde met schuimmatten, balken en een houten kast, heb je tegenwoordig in alle turnzalen AirEquipment.

AirEquipment is veiliger, spannender en zorgt voor betere training van alle typen skills.

Trainen op een AirTrack mat brengt daarnaast ontzettend veel plezier mee tijdens het trainen.

Wie herinnert zich niet het slepen met karren met de lange mat?

En dan proberen om koppeltje te duiken of een handstand met overslag te maken zonder dat je sterretjes zag?

Nou al die problemen tijdens gymles behoren tot het verleden als er gebruik wordt gemaakt van de AirTrack mat. 

Kinderen kunnen veiliger oefeningen doen. Hierdoor zullen ze vast en zeker meer durven en meer plezier krijgen tijdens de gymlessen.

De mat is ideaal, want is snel op te zetten, neer te leggen, maar ook weer op te ruimen. 

De mat heeft wat vering en je kan er goed verschillende oefeningen op doen.

Of het nu wordt gebruikt om de basisbeginselen van turnoefeningen te leren aan kinderen of dat het wordt gebruikt tijdens de leukste gymles van het jaar: apenkooien!

Het maakt niet uit, de mat is voor al deze gebruiken ideaal. 

Hier kan je een kijkje nemen om de verschillende manieren van gebruik tijdens een gymles te zien:

Freerunning en parkour op de AirTrack mat

De AirTrick is het eerste train oppervlak dat speciaal is ontworpen voor tricking en freerunning.

Met zijn grote en veerkrachtige oppervlak is deze mat ideaal voor het oefenen van beginnende trucs maar ook voor gevorderde bewegingen.

De AirBox en AirStep zijn de beste producten voor parkour en freerunning. Afzonderlijke onderdelen kunnen individueel worden gebruikt of op elkaar worden gestapeld.

De hoge veerkracht en zachte eigenschappen van deze producten verlagen je angstniveau en grote tricks kunnen op deze matten worden uitgevoerd!

AirTrick AirTrack mogelijkheden en wat je ermee doet

Er is een grote mat ontwikkeld met het oog op het doen van freerunning en parkour trucs en tricks.

Deze mat heeft dan ook de naam AirTrick gekregen en heeft een extra verende werking. Hierdoor is het vriendelijk voor gevorderde en beginnende gebruikers. 

Het prijskaartje is wel iets groter dan bij andere Airtrack matten.

Er worden zelfs battles gehouden wie de beste AirTricks kan doen! Bekijk dit filmpje bijvoorbeeld van zo’n battle in Rusland:

Cheerleading op de AirTrack mat

AirTracks zijn ook de perfecte trainuitrustingen voor cheerleaders.

De matten voelen zacht aan op het lichaam wanneer er gestretcht moet worden, zijn veerkrachtig voor prachtige sprongen en daarnaast stabiel genoeg voor piramides!

Verbeter je tumbling vaardigheden op de AirTrack P2 of P3, of kies een AirFloor voor diverse cheerleading oefeningen.

De matten zijn allemaal erg klein en handig in opslag en super snel in opstelling.

Je kunt eventueel nog 35 mm tapijt-gebonden schuim toevoegen aan een AirFloor om zo een portable mat te creëren voor een veervloer.

Daarnaast zou je meerdere AirFloors met elkaar kunnen verbinden met behulp van de naadloze verbindingsmethode van AirTrack.

Zo kun je een echte wedstrijdvloer creëren. Zo’n grote wedstrijdvloer is in minder dan 45 minuten opgezet. 

In Nederland is het nog niet zo populair als in de Verenigde Staten, maar dat maakt het gebruik van de mat voor cheerleaders er niet minder goed om.

In wezen zijn cheerleaders vaak dezelfde acrobatische toeren aan het uithalen als turners en dus zal het gebruik van de AirTrack mat vaak hetzelfde zijn als bij professionele turners.

Maar naast dat de mat perfect is bij het oefenen van sprongen, is het ook nog eens perfect bij het maken van levende piramides.

Nu kan de bovenste cheerleader bij een val erop vertrouwen dat de mat er is voor een zachtere landing. 

Trampoline parken met AirTrack matten

Hoge sprongen met de beste AirTrack mat

Zoals we ook al eerder hadden besproken, zie je tegenwoordig steeds meer trampoline-parken.

Het is best een klus voor de eigenaren om de juiste producten te vinden die behalve plezier brengen ook innovatief zijn, veilig, lang meegaan en natuurlijk niet te duur.

AirTricks past perfect in het plaatje, waarbij er  nauwelijks onderhoudskosten aan vast zitten en er op maat gemaakte AirTricks kunnen worden ontworpen. 

AirTricks zijn echter geen vervanging voor trampolines. Wat ze wel doen is een breed scala aan opties bieden voor ieder park, meer dan een trampoline.

AirTracks zijn veerkrachtig om lekker op te springen, zacht genoeg voor een prettige landing, maar ook stabiel om op te rennen en te spelen.

Je kunt eventueel lijnmarkeringen aanbrengen om bijvoorbeeld een voetbalveld of basketbalveld te creëren.

AirTricks geven plezier en grenzeloos veel speelmogelijkheden.

De druk om zich te onderscheiden van andere faciliteiten, services en activiteiten

Parkeigenaren moeten ervoor zorgen dat de parken leuk blijven en vernieuwend. Hier kan de AirTrack zeker een rol bij spelen.

Het belangrijkste kenmerk van de AirTrack is de flexibiliteit en dat op verschillende manieren.

Ten eerste de flexibiliteit van activiteiten die op de mat kunnen worden uitgevoerd.

Denk aan vecht trucjes voor de martial arts atleet, prachtige sprongen uitgevoerd door acrobaten of cheerleaders en te gekke jumps voor de parkour atleet.

Daarmee is er dus ook flexibiliteit in het klantenbestand dat kan interacteren met de mat.

Ten slotte de flexibiliteit van de fysieke plaatsing van de mat in of rond de faciliteit.

Deze grote flexibiliteit geeft jouw faciliteit, personeel en jouw services de mogelijkheid om zich aan te passen op manieren die staal- of houtconstructies niet kunnen.

Op deze manier kunnen dit soort nieuwe klanten hun skills naar de parken brengen, wat voorheen niet kon vanwege de trampolines.

Daarop konden de atleten hun skills niet trainen.

Met dank aan de AirTrack matten hebben diverse atleten meer mogelijkheden om buiten te trainen en kunnen ze zo nu en dan zelfs een showtje weggeven voor klanten van de trampoline- en freestyle-parken.

Dat zal vast en zeker gewaardeerd worden!

Nee, klopt, een AirTrack is geen trampoline. Toch is het voor veel trampolineparken toch een mooie aanvulling op het park.

De AirTrack biedt net iets anders dan een trampoline ook al heeft het natuurlijk wel iets minder vering. 

De vering van een AirTrack is wel net genoeg om goed te kunnen springen, trucs op te doen en te kunnen landen.

Vandaar dat wij het volgende filmpje kunnen aanraden! Je verbaast je over hoe deze mensen kunnen vliegen!

Recreatief thuisgebruik

De AirTracks kunnen ook gebruik worden voor puur entertainment.

Denk aan acts waarbij acrobatische kunsten worden gebruikt.

De AirTracks zijn veerkrachtig, vlak, garanderen een zachte landing en zijn geluidloos.

Zelfs bekende acrobatische groepen zoals Cirque du Soleil gebruiken AirTracks!

AirTrack voor turnen

De AirTrack mat is ooit ontwikkeld voor de turnwereld. Het idee was om een product te ontwikkelen dat de schokken op het lichaam bij het landen te verminderen.

Daarnaast is dit product licht in gewicht en kan het in tot een klein pakket worden opgevouwen. Hierdoor is het makkelijk in gebruik en handzaam bij verplaatsing. Een ideaal instrument voor in de gymzaal! 

Afgestemd op de wensen van turnsters

Doordat de fabrikant jarenlang heeft samengewerkt met turners over de hele wereld, is het duidelijk wat de wensen zijn van de turners.

Dit heeft ervoor gezorgd dat niet alleen de matten voor de professionele turners maar alle matten die zijn ontwikkeld door AirTrack voldoen aan de hoogste normen. 

Wil je graag zien hoe jij in de turnzaal de matten, maar ook de AirRoll kan gebruiken, bekijk dan dit filmpje:

Tricking, Martial Arts en andere vechtsport

Voor dit soort sporten heeft AirTrack Factory diverse mogelijkheden ontwikkeld. De 10cm dikke AirFloor is ideaal voor het oefenen van stabiliteit, wendbaarheid, kracht, uithoudingsvermogen en snelheid.

Sluit meerdere AirFloors aan om een lichte en draagbare vloer te creëren voor training.

Met de AirFloor ben je in staat om gecontroleerde rollen uit te voeren en val je altijd veilig.

Wil je het graag groots aanpakken? Overweeg dan eens de 30cm dikke AirTrick.

Wat dit product zo speciaal maakt is de ongekende hoogte die het je geeft. Perfect dus voor het uitvoeren van grote sprongen en bewegingen.

Ook binnen de martial arts worden er vaak grote sprongen gemaakt. De mensen die martial arts beoefenen zijn vaak ook niet vies van wat acrobatiek.

De platte mat van AirTrack kan worden ingezet bij “normale” martial arts oefeningen, wanneer extra vering op prijs wordt gesteld. 

Hier zijn een heel aantal thuis karate oefeningen:

AirTrack en seniorengym

Het voordeel dat de AirTrack mat zorgt voor een lichte belasting voor gewrichten en spieren is voor iedereen heel erg fijn, maar in het bijzonder voor ouderen.

Ouderen die sporten worden vaak beperkt door stroefheid en durven hun gewrichten (terecht) niet veel te belasten.

Met de AirTrack kunnen zij wat meer kanten uit dan alleen maar op een hometrainer of stoel oefeningen doen. 

Bekijk dit filmpje om te zien hoe de mat aangeraden wordt in het gebruik tijdens seniorengym:

https://www.youtube-nocookie.com/embed/GO7AFTJaqMY

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.