Youtube: Wat is het en welke invloed heeft het gehad?
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Wat is Youtube? Een vraag die je wellicht al eens gesteld hebt. En niet voor niets, want het begon HEEL wat anders dan je misschien denkt.
Youtube is een online videoplatform, gebaseerd op het uploaden en bekijken van video’s. De slagzin is YouTube, Broadcast Yourself. YouTube werd in februari 2005 door drie medewerkers van PayPal opgericht als online dating platform maar al snel veranderd tot video-deel platform. Youtube werd in 2006 eigendom van Google.
In dit artikel vertel ik je alles over Youtube, wat je ermee kunt en hoe het is ontstaan.


Elke maand een speel thema in je mailbox?
Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"
We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy
Wat bespreken we in deze uitgebreide post:
- 1 YouTube: Het is meer dan alleen maar video’s kijken
- 2 Hoe YouTube begon
- 3 YouTube: een wereldwijd fenomeen met maatschappelijke gevolgen
- 4 YouTube: Wat is het en wat kan je ermee?
- 5 YouTube’s voorwaarden: wat je moet weten
- 6 Wat is een YouTube Influencer?
- 7 YouTube TV: De ultieme streaming service voor 2020
- 8 Geniet van YouTube zonder advertenties met YouTube Premium
- 9 Conclusie
YouTube: Het is meer dan alleen maar video’s kijken
YouTube is een website van Google waar gebruikers gratis video’s kunnen uploaden en bekijken. Het is in 2005 opgericht en heeft inmiddels bijna 2 miljard maandelijkse gebruikers wereldwijd. In Nederland heeft YouTube ruim 9,1 miljoen gebruikers, waarvan 2,8 miljoen dagelijks het platform bezoeken. De meeste gebruikers zijn tussen de 15 en 39 jaar oud.
De basis van YouTube: Video’s delen en bekijken
De basis van YouTube is het delen en bekijken van video’s. De eerste video, ‘Me at the zoo’, werd geüpload door medeoprichter Jawed Karim op 23 april 2005. Je kunt video’s eenvoudig delen via social media, e-mail, Messages of WhatsApp, of door een verkort linkje te sturen. Ook kun je video’s toevoegen aan een afspeellijst of opslaan om later te bekijken.
YouTube is meer dan alleen maar kijken
YouTube is meer dan alleen maar kijken. Je kunt er ook interactief mee zijn. Je kunt reacties achterlaten, video’s liken en delen, en zelfs je eigen video’s uploaden. Je kunt ook video’s maken met speciale effecten en filters, en je video’s bewerken met verschillende tools. Als je eenmaal een video hebt gemaakt, kun je deze vervolgens met het hele internet delen.
Hoe YouTube begon
De oprichters
In februari 2005 werd YouTube.com opgericht door Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim. Ze werkten allemaal bij PayPal en hadden al een achtergrond in de computerindustrie met Jhxgames.
Het idee
Ze wilden eigenlijk een dating platform beginnen waar mensen video’s over zichzelf konden delen om hun dagelijkse leven te laten zien, wat hem op het idee bracht om een website te maken waar iedereen video’s kon delen. Op 14 februari 2005 werd de domeinnaam YouTube geregistreerd.
De lancering
In april 2005 werd de website stap voor stap opgezet. De eerste video, ‘Me at the Zoo’, werd op 23 april 2005 door Karim zelf geüpload. In december 2005 werd YouTube officieel gelanceerd.
Mensen begonnen in grote getalen video’s te uploaden, maar niet over daten maar gewoon over andere dingen die ze meemaakten om zo met vrienden en familie te kunnen delen.
Toen besloten ze het platform te vermarkten als video deel-platform, en met groot succes.
De groei
YouTube groeide snel in populariteit en in 2006 stond de site al in de top 10 van meest bezochte websites wereldwijd. Er werden zo’n 65.000 video’s per dag geüpload en meer dan 100 miljoen video’s per dag bekeken.
De overname
In november 2006 werd YouTube door Google overgenomen voor een bedrag van 1,65 miljard dollar.
Verdere ontwikkelingen
Vanaf 2007 konden bedrijven geld verdienen met reclame-inkomsten bij het tonen van video’s. In 2009 konden video’s in HD-kwaliteit worden aangeboden. In 2010 werden er meer dan 2 miljard video’s per dag bekeken. In 2011 werd Google+ geïntegreerd in YouTube. In 2012 werd de vormgeving van YouTube volledig aangepast. En in 2013 kreeg YouTube een aparte versie voor elk land.
YouTube: een wereldwijd fenomeen met maatschappelijke gevolgen
YouTube is een wereldwijd fenomeen dat de manier waarop we media consumeren voorgoed heeft veranderd. Maar met al die kijkplezier komt ook een aantal maatschappelijke gevolgen.
Blokkades in verschillende landen
YouTube is in verschillende landen geblokkeerd. Turkmenistan, Turkije, Iran, Brazilië en Pakistan hebben allemaal de website op een of ander moment geblokkeerd. In China was dat ook het geval vanwege video’s over mensenrechtenschendingen in Tibet. In Thailand was YouTube van 8 maart tot 30 augustus 2007 geblokkeerd, maar de redenen daarvoor werden niet duidelijk gemaakt. In Turkije was YouTube van 2007 tot 2011 geblokkeerd vanwege video’s die grondlegger Atatürk zouden beledigen.
Auteursrechten
Er is soms illegaal beeldmateriaal op de site te zien waarop auteursrecht rust. Daarom spannen bedrijven regelmatig rechtszaken aan tegen YouTube, waaronder de Premier League vanwege onrechtmatig gebruik van voetbalbeelden. Om dit tegen te gaan heeft Google een auteursrechtfilter aangebracht, waardoor alle filmpjes worden gecontroleerd op hun digitale vingerafdruk. Volgens een onderzoek van OpenDataCity in 2013 werden de auteursrechten op YouTube het sterkst nageleefd in Duitsland.
Filmpjes met schokkende inhoud
In november 2017 haalde YouTube 150.000 videofilmpjes van de eigen site waarin kinderen werden mishandeld en misbruikt. Veel grote bedrijven haalden naar aanleiding van de filmpjes hun advertenties tijdelijk van YouTube.
Boete schending privacy
Google en YouTube hebben een boete gekregen van US$ 170 miljoen na een aanklacht van de Federal Trade Commission (FTC) en de openbaar aanklager van de staat New York. De toezichthouder constateerde dat YouTube persoonlijke informatie verzamelde over kijkers van kindgerichte kanalen, zonder eerst ouders op de hoogte te stellen en hun toestemming te vragen. Dit is de hoogste boete ooit onder de Amerikaanse Children’s Online Privacy Protection Act.
YouTube: Wat is het en wat kan je ermee?
HTML5 Video’s
YouTube ondersteunt HTML5 voor alle video’s. Bovendien kun je video’s bekijken in 4K-resolutie en met een framerate van 60 beelden per seconde.
Kanalen
Je kunt je abonneren op willekeurige kanalen. Hierdoor krijg je direct een melding als er een nieuwe video is geüpload. Als je 100.000 abonnees hebt, krijg je een Silver Play Button. Bij 1.000.000 een gouden, bij 10.000.000 een diamanten, bij 50.000.000 een robijnen en bij 100.000.000 een rode diamanten.
Uploaden
Als je video’s wilt uploaden, moet je eerst een gebruikersnaam en YouTube-kanaal aanmaken. Je kunt een video uploaden via een webformulier. Deze mag maximaal 20 GB groot zijn. Je kunt ook gebruikmaken van de gratis audiobibliotheek met muziek en geluidseffecten. Sinds juni 2011 is het mogelijk om video’s te uploaden onder een Creative Commons-licentie.
Inkomsten voor de uploader
De content creator krijgt een deel van de reclame-inkomsten die YouTube ontvangt. Verder kun je ook producten promoten, product placement gebruiken of merchandise verkopen. In 2019, 2020 en 2021 deelde YouTube in totaal 30 miljard dollar uit aan twee miljoen ‘creators’.
Afspelen
Je kunt een video afspelen op YouTube.com, maar je kunt het ook insluiten in een webpagina.
YouTube’s voorwaarden: wat je moet weten
Het belangrijkste
Als je een YouTube-kanaal hebt, ben je gebonden aan de voorwaarden van YouTube. Dat betekent dat YouTube het recht heeft om je video’s te publiceren. Als je de communityrichtlijnen of auteursrechten overtreedt, kun je een ‘strike’ krijgen. Als je binnen een bepaalde periode drie strikes krijgt, wordt je kanaal beëindigd.
Hoe het werkt
Als je een klacht krijgt, krijg je een strike. Als je binnen een bepaalde periode drie strikes krijgt, wordt je kanaal beëindigd. Dan verdwijnen alle video’s en reacties daarop, kun je geen nieuwe video’s meer plaatsen en vervallen alle abonnementen. Als YouTube na nadere beschouwing en heroverweging de klachten niet terecht of althans minder ernstig blijken te zijn, kan het de beëindiging terugdraaien.
Het laatste woord
Het is belangrijk om je aan de voorwaarden van YouTube te houden. Als je de communityrichtlijnen of auteursrechten overtreedt, kan je een strike krijgen. Als je binnen een bepaalde periode drie strikes krijgt, wordt je kanaal beëindigd. Maar als YouTube na nadere beschouwing en heroverweging de klachten niet terecht of althans minder ernstig blijken te zijn, kan het de beëindiging terugdraaien.
Wat is een YouTube Influencer?
De korte versie
Een YouTube Influencer is een persoon die content creëert en publiceert op YouTube en die een grote groep volgers heeft. Ze worden vaak ingezet en betaald om producten te promoten die aansluiten bij hun kanaal.
De lange versie
Een YouTube Influencer is een invloedrijk persoon die content creëert en publiceert op YouTube. Ze zijn meestal gespecialiseerd in een bepaalde categorie (bijv. reizen, games, mode, technologie of beauty) en hebben een grote groep volgers die geïnteresseerd zijn in de onderwerpen die door de influencer besproken worden.
Om die reden worden influencers vaak ingezet en betaald om producten te promoten die aansluiten bij hun kanaal. Het bedrag dat ze krijgen voor een gepromoot bericht begint bij een paar honderd euro voor een middelgrote influencer, tot bedragen in de tienduizenden euro’s voor een gepromoot bericht door een top-influencer. Daarnaast verdienen influencers ook per weergave van een video. Dat bedrag krijgt iedereen met een beetje lopend kanaal, ga uit van ongeveer een euro per duizend weergaven (schatting).
Hoe word je een YouTube Influencer?
Wil jij ook een YouTube Influencer worden? Dan heb je tijd en doorzettingsvermogen nodig. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:
- Kies een onderwerp waar je je goed in voelt en waar je veel over kunt vertellen.
- Zorg dat je content interessant en uniek is.
- Promoot je kanaal op verschillende sociale media-kanalen.
- Interageer met je volgers.
- Blijf consistent met het uploaden van content.
YouTube TV: De ultieme streaming service voor 2020
YouTube noemt YouTube TV zelf de “beste allesomvattende TV-streaming service van 2020″. En dat is niet zonder reden! Met YouTube TV krijg je toegang tot meer dan 70 TV-zenders, sport- en nieuwskanalen, zonder dat je een setup-box, contracten of verborgen kosten nodig hebt. Plus, je krijgt ook toegang tot on-demand diensten, terugkijken en opnemen. Helaas is YouTube TV (nog) alleen beschikbaar in Amerika.
Krijg toegang met het hele gezin
Voor $49,99 per maand heb je toegang met het hele gezin (6 accounts) tot YouTube TV. Dat is een prima alternatief voor de recente prijzen voor televisie-abonnementen in Nederland.
Geniet van de beste streaming service
Met YouTube TV krijg je toegang tot de beste streaming service van 2020. Kijk live naar meer dan 70 TV-zenders, sport- en nieuwskanalen, zonder setup-box, contracten of verborgen kosten. Plus, je krijgt ook toegang tot on-demand diensten, terugkijken en opnemen. Wat wil je nog meer?
Geniet van YouTube zonder advertenties met YouTube Premium
YouTube Premium biedt je een ad-free YouTube ervaring, plus de mogelijkheid om video’s en muziek offline te downloaden en af te spelen in de achtergrond. En het beste van alles? Het is ook in Nederland beschikbaar!
Kies je abonnement
Je hebt de keuze uit twee abonnementen: een individueel abonnement en een gezinsabonnement. Beide abonnementen geven je toegang tot YouTube en YouTube Music zonder advertenties, onbeperkte downloads en de mogelijkheid om video’s en muziek in de achtergrond af te spelen. Het enige verschil is dat je bij het gezinsabonnement met 6 accounts (binnen één huishouden) van de features gebruik kunt maken.
Conclusie
Zoals je nu hebt gelezen is Youtube ondertussen veel meer dan alleen het delen van video’s. Je kunt er ONWIJS veel mee doen en je zelfs aanmelden als creator.
Dus, het is geweldig om een account aan te maken en er zelf mee aan de slag te gaan.
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.