Slijm maken: de leukste (en veilige) recepten en spelletjes

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Slijm is heel plakkerig, maar niet alleen aan de vingers; ook heeft het een soort van aantrekkingskracht op kinderen!

Ze houden ervan om er mee te kneden, figuurtjes mee te maken, of de massa lekker uit elkaar te trekken. Geweldig eigenlijk, toch?

Speelgoed waar maar weinig voor nodig is, en waarbij geen batterijen aan te pas komen. Verder is het natuurlijk ontzettend tof dat ze het speelgoed ook nog eens helemaal zelf kunnen maken!

Slijm is al jaren ontzettend populair onder kids! En wat is er nu leuker dan helemaal zélf slijm maken?

Zelf slijm maken zonder lijm

In dit artikel zullen we al jouw vragen beantwoorden over slijm. Wat is slijm en waarom vinden kinderen het zo leuk? Hoe maak je zelf slijm, en wat heb je daar allemaal voor nodig?

Lees gauw verder om alles te weten te komen over slijm. Ga gezellig met je kinderen of kleinkinderen fluffy slijm maken!

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat is slijm?

Slijm, ook wel putty of slime genoemd, is speelgoed voor kinderen.

Je kunt het in verschillende soorten en kleuren kopen. Speelgoed slijm is vaak een kleverige massa waar kinderen graag met hun handjes in zitten.

Slijm zit eigenlijk tussen speelgoed en knutselen in. Je kan erin knijpen, vormpjes mee maken, het uit elkaar trekken om het vervolgens weer samen te kneden tot een bal.

De massa bestaat vooral uit polysaccharide guargom, wat een kleverige stof is dat uit zaden van de guarplant komt. Soms wordt er natriumtetraboraat aan toegevoegd om het slijm dikker te maken.

In andere gevallen worden er polymeren zoals polyvinylalcohol of polyacrylamide gebruikt. Kleurstoffen geven de slijm een vrolijke kleur.

Slijm wat is het en hoe maak je het_

Slijm maken of een kit kopen?

Er zijn verschillende speelgoed merken die slijm verkopen, de een bekender dan de ander.

Een goed voorbeeld van een bekend en betrouwbaar merk is deze van SES, wat naast slijm ook ander kinderspeelgoed produceert.

Daarnaast is er Poopsie Slime Surprise.

Bij SES hebben ze alles wat je nodig hebt om te knutselen. Wil je kleuren, schilderen of kleien? SES heeft het allemaal.

Poopsie Slime Surprise valt onder de brand MGA entertainment waar ook merken zoals Little Tikes en Dojo Battle onder vallen. Hun missie is om kinderen over de hele wereld te entertainen en een gedenkwaardig deel van hun kindertijd uit te maken.

Er zijn verder nog andere speelgoed merken die misschien enkele slijm kinderspeelgoed producten verkopen.

Hier is Gamerpapa die de SES set bekijkt:

Op zich leuk maar het gaat ook met name over of het zijn geld waard is, terwijl je het natuurlijk ook gewoon zelf kunt maken.

Wat heb je nodig om zelf slijm te maken?

Er zijn verschillende recepten online te vinden om slijm te maken.

Vaak heeft men de meeste ingrediënten al in huis. Mocht je dat niet hebben, dan kun je die gemakkelijk bij de supermarkt om de hoek halen (scheerschuim en lenzenvloeistof, of eventueel in een knutselwinkel lijm en glitters).

Het kost niks bij elkaar, en je hebt zo je eigen speelgoed gemaakt!

Over het algemeen worden vaak de volgende ingrediënten gebruikt: lijm, scheerschuim, lenzenvloeistof, en eventueel glitters om de slijm nog mooier te maken.

Als je ervoor kiest om de bovenstaande ingrediënten te gebruiken (dus lijm, scheerschuim, en lenzenvloeistof), begin je met het leeggieten van een flesje kinderlijm in een bak of schaal. Voeg eventueel kleurstof toe en glitters.

Vervolgens voeg je de scheerschuim toe, en roer je totdat het een glad mengsel wordt. Voeg beetje bij beetje lenzenvloeistof toe om de boel minder plakkerig te maken.

Blijf roeren en eventueel meer lenzenvloeistof toevoegen totdat het slijm lekker kneedbaar is.

Verderop in dit artikel zullen we je in detail uitleggen hoe veel er van ieder ingrediënt nodig is om het perfecte slijm te maken!

Slijm maken zonder lijm

Zoek je specifiek een recept waarbij je geen lijm nodig hebt? Dan heb je geluk, want we hebben er zelfs twee! Het eerste recept voor slijm zonder lijm die toch nog lekker vast en kneedbaar is, is de volgende.

Ook is dit recept helemaal borax vrij (hierover vertellen we meer verderop in het artikel).

 • VOORBEREIDINGSTIJD: 20 min
 • TOTALE TIJD: 20 min
 • PORTIES: 1 klodder

Gereedschap

 • Een kommetje
 • Een lepel

Ingrediënten  

 • 60 ml Shampoo
 • 40 gr Maizena
 • 2 tl Olie
 • Eventueel voedselkleurstof en/of glitters

Instructies 

 • Pak eerst de maizena en doe deze in een kom.
 • Daarna voeg je de shampoo toe (en eventueel de kleurstof).
 • Bij dit mengsel doe je twee theelepels olie.
 • Meng het door elkaar, voeg eventueel wat meer maizena toe als het mengsel nog wat nat aanvoelt. Als het te droog is, voeg je meer shampoo toe.
 • Olie voeg je toe indien het mengsel te korrelig van structuur is.
 • Roer steeds goed de ingrediënten door elkaar.
 • Het resultaat moet niet aan je handen plakken. Als het toch nog plakt, kan je een stukje uit het mengsel halen en de rest kneden. Het zou nu minder plakkerig moeten zijn.
 • Speel met de massa totdat het de juiste structuur heeft gekregen. De slijm voelt aan als een mengsel van slijm en klei.

Wat wel erg uniek is aan dit slijm recept is dat je het kan gebruiken om je handen mee te wassen, of als douchegel. De slijm geeft daarnaast een prettige geur af, afhankelijk natuurlijk van welke shampoo je gebruikt.

Hier laat Bibi 3 tips zien om slijm te maken zonder lijm:

Slijm recept zonder lijm met gummibeertjes

Wist je dat je zelfs eetbare slijm kan maken?

Dit betekent uiteraard dat de slijm helemaal veilig is, ook voor de kleinste kinderen.

De slijm is dus zonder lijm én zonder borax. Het is niet alleen veilig om te eten, het is ook nog eens lekker!

Met de ingrediënten zal het slijm dik en rekbaar worden, en een lekker zoete geur afgeven. Het maken van dit slijm kost je slechts enkele minuten.

Slijm maken met gummybeertjes

Wat heb je nodig?

 • Gummibeertjes (ongeveer 250 ml)
 • Maizena
 • Poedersuiker (2 el)
 • Olie
 • Drie kommetjes
 • Magnetron
 • Lepel of klopper

Zo ga je te werk:

 1. Doe de gummibeertjes in een kommetje en verhit deze in de microwave voor ongeveer 20 seconden.
 2. Daarna meng je ze en verhit je ze totdat de massa volledig is gesmolten.
 3. Nu doe je de maizena en de poedersuiker in het andere kommetje. De helft van dit mengsel doe je weer in een ander kommetje.
 4. Je giet nu de gummibeertjes op het poedermengsel.
 5. Doe daarna beetje bij beetje de andere helft van het poedermengsel erbij.
 6. Als je ziet dat het mengsel te droog wordt, is het beter om niet alles van het poedermengsel toe te voegen. Het moet rekbaar, maar ook vast zijn. Als je begint met kneden, zal het slijm plakkerig zijn, maar dit zal na een tijdje kneden niet meer zo zijn.
 7. Voeg ten slotte wat olie toe om de rekbaarheid te vergroten. Een theelepel is soms al genoeg.
 8. Mocht het slijm nog te plakkerig zijn, doe dan wat maizena op je handen tijden het kneden.

Hier laat Jacky ook het gummybeer slijm zien:

Hoe maak je galaxy slijm?

Je kunt het zo gek niet bedenken. Ook galaxy slijm is mogelijk!

Galaxy slijm ziet er onwijs gaaf uit en bevat alle kleuren van de melkweg. Het is over het algemeen gemakkelijk te maken, maar het kan je eventueel ietsje meer tijd kosten dan bij ‘gewone’ slijm, omdat je meerdere malen slijm moet maken.

Kies één van de recepten uit die we in dit artikel hebben genoemd. De beste galaxy slijm krijg je echter met ingrediënten zoals borax, wasmiddel of lenzenvloeistof.

Ga dan als volgt te werk:

 1. Maak drie keer slijm, in de kleuren blauw, paars en rood met glitters.
 2. Na het kneden van de drie kleuren voel je even goed of ze een beetje vast zijn geworden.
 3. Vervolgens meng je de drie kleuren slijm.
 4. Trek het slijm uit elkaar en kneed het door elkaar heen. Je kunt bijvoorbeeld de drie kleuren slijm uitrekken tot slierten en dan op elkaar neerleggen.
 5. Blijf de massa kneden, totdat je tevreden bent met het resultaat. Het is belangrijk om niet te hard te kneden, anders zal het effect minder goed opvallen.

Je kiest zelf of je doorzichtige slijm maakt of niet. Doorzichtige slijm blijkt het beste effect te geven.

We hebben hier gekozen voor de kleuren blauw, paars en rood, omdat je dan echt de kleuren van de melkweg krijgt. Maar in wezen kun je alle kleuren gebruiken die je zelf wil!

Je kan hetzelfde proces aanhouden als je bijvoorbeeld regenboog slijm wil maken, of unicorn slijm!

Hoe maak je magnetische slijm?

Ga je liever nóg een stap verder? Ga dan voor magnetische slijm!

Je kunt dan met behulp van een magneet het slijm laten dansen. Als je slijm groot genoeg is, kun je het slijm naast een magneet leggen en zien hoe de slijm de magneet aantrekt en ‘opeet’!

Magnetisch slijm is niet alleen leuk om mee te spelen, het is ook eventueel handig voor wetenschappelijke demonstraties.

Je kiest, net zoals bij de galaxy slijm, wederom één van de recepten die we in dit artikel hebben genoemd. Het beste resultaat krijg je met ingrediënten zoals borax, wasmiddel of lenzenvloeistof.

Daarnaast heb je ijzeroxide of ijzerpoeder nodig en een aantal neodymium magneten.

Volg één van de recepten hierboven.

Ga dan als volgt te werk:

 1. Wanneer je de lijm in een bak schenkt, voeg je in kleine beetje de ijzerpoeder toe. De hoeveelheid kies je zelf, je kunt later eventueel meer toevoegen.
 2. Daarna volg je het recept weer.

Je kunt ook eventueel het ijzerpoeder later toevoegen, als de slijm al klaar is.

Als je hier voor kiest, strijk je de slijm eerst plat op tafel en strooi je er wat ijzerpoeder over. Daarna vouw je de slijm dubbel, strijk je het weer plat en voeg je meer poeder toe.

Dit doe je totdat het slijm zo magnetisch is als je maar wil.

Als je klaar bent, pak je de neodymium magneten en speel je met de slijm!

Hoe belangrijk zijn de verhoudingen bij het maken van slijm?

Voordat je slijm gaat maken, moet je ongeveer weten wat de verhoudingen zijn.

Het belangrijkste is vooral om op je gevoel af te gaan en te proberen, totdat je denkt dat je de juiste hoeveelheden hebt gevonden.

Vaak moet je de ingrediënten combineren, en afwachten wat het resultaat is.

Als je lenzenvloeistof gebruikt, voeg je dit beetje bij beetje toe (en blijf je het mengsel roeren) totdat de boel minder plakkerig is en lekker kneedbaar.

Gebruik je shampoo en merk je dat de massa nog wat droog is, dan voeg je meer shampoo toe.

Als je olie gebruikt, voeg je daar wat meer van toe indien het mengsel te korrelig van structuur is. Olie zal de rekbaarheid vergroten.

Het belangrijkste is dat het mengsel niet aan je handen blijft plakken. Sommige recepten geven duidelijke hoeveelheden aan, anderen laten je meer op gevoel af gaan.

Slijm maken spelletjes voor een kinderfeestje?

Indien je graag een betaalbaar kinderfeestje thuis wil geven (en het budget misschien wat aan de lage kant is), overweeg dan om slijm te maken met de kids.

Je zou ervoor kunnen kiezen om de eetbare slijm te maken, zodat kinderen na het spelen ook hun slijm lekker kunnen opsnoepen.

Wist je dat er zelfs het Ultieme Slijmboek bestaat?

Daar kun je wellicht de juiste inspiratie uithalen! Hierin staan ontzettend veel soorten slijm recepten. Van kauwgomslijm en wiebelslijm tot viskomslijm en een glitterbom.

Je zult verstelt staan van de vele mogelijkheden!

Het boek bevat meer dan 100 recepten om slijm te maken. Houd er vooral rekening mee dat je voor het maken van slijm wat geduld nodig hebt. Je moet blijven roeren en kneden voor het perfecte eindresultaat.

Slijm maken is ontzettend leuk; je kan het thuis doen, maar er zijn ook ateliers die slijm ‘workshops’ geven voor kinderfeestjes! Fijn als je niet van rommel houdt!

Zijn er kant en klare slijm maak sets?

Zelf maken is natuurlijk super leuk, maar als je daar geen tijd voor (of zin in!) hebt, kun je ook kiezen voor kant en klare slijm maak sets! We zullen een aantal voorbeelden noemen.

De ‘Weird science scented slime kit’ helpt jou om een zoet ruikende slijm te maken. Het pakket bevat alles wat je nodig hebt om je eigen oranje slijm te maken. Het ruikt naar vers geplukte sinaasappels! Heb je het slijm gemaakt, dan kun je deze opslaan in de bijgeleverde container en er steeds weer meespelen.

Weird science scented slime kit

(bekijk meer afbeeldingen)

Houd jij meer van griezelige slijm? Met de ‘Maak je eigen griezel slijm’ set maak je slijm in een doodskop! Doe het slijmpoeder in de doodskop en schud de boel door elkaar. Als het slijm uit de doodskop begint te lopen, is het slijm klaar om te gebruiken.

Maak je eigen griezel slijm

(bekijk meer afbeeldingen)

Het ‘Originele Slijm pakket’ geeft je de juiste ingrediënten om meer dan 300 ml fluffy slime te maken. Je krijgt er een duidelijke instructie bij die je zorgvuldig moet opvolgen voor het beste resultaat. Deze slijm heeft een extra fluffy effect en een speciale geur! Je kunt zelf de kleur en glitters kiezen.

Originele fluffy slijm pakket

(bekijk meer afbeeldingen)

Veelgestelde vragen over slijm

Is slijm maken gevaarlijk?

Er is een test door de consumentenbond gedaan dat onderzoek deed naar tien verschillende soorten slijm.

Daaruit is gebleken dat er drie van de tien een te hoge concentratie van borax hadden.

Borax (natriumtetraboraat) is een natuurlijk mineraal dat in diverse huishoudelijke toepassingen voorkomt, zoals bestrijdingsmiddelen en desinfectiemiddelen. In beperkte mate is dit spul toegestaan als ontsmettend middel in verzorgingsproducten.

Maar omdat het ook giftig is, mag je het niet meer gebruiken als gorgelmiddel.

Op lange termijn kan een grotere hoeveelheid borax schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid, en kan het zelfs schade aanrichten aan het ongeboren kind.

Ook op korte termijn is het gevaarlijk bij hoge concentraties. Het kan irritaties opleveren bij het inademen, bij het inslikken en bij contact met de ogen en huid.

Borax kan verder krampen, diarree en braken veroorzaken. Echter is niet elk contact met borax gevaarlijk, het hangt af van de mate van blootstelling, wijze en de duur. Er wordt geadviseerd om het product zo veel mogelijk te vermijden.

De consumentenbond wijst je er verderop op dat ook scheerschuim en lenzenvloeistof geen producten zijn om mee te spelen.

Slijm is dus zeker niet altijd veilig, vooral niet voor kinderen met een leeftijd onder de zes jaar.

Wil je zeker zijn dat je kind veilig speelt, neem dan een kant en klaar pakket met geteste ingrediënten en die goedgekeurd is voor de Europese markt.

Het is een keuze die je als ouder zelf moet maken; laat je je kind zelf slijm maken en hiermee spelen of niet?

Sommige ouders vinden dat, zolang de kinderen er niet van eten, onder toezicht met slijm spelen en beperkt spelen met hun slijm, het wel mee zal vallen met de gezondheidsrisico’s.

Wat is veilig slijm?

Wat zijn nu, volgens de Consumentenbond, ingrediënten die je kunt gebruiken voor het maken van veilig slijm?

Je kunt dan het beste gebruik maken van voedingsstoffen die eetbaar zijn.

Om slijm veilig te houden, kun je gebruik maken van psyllium vezels, Nutella, marshmallows, of gummibeertjes zoals in het recept dat we hierboven hebben genoemd.

Even voor de duidelijkheid: niet al het slijm dat je met eetbare ingrediënten maakt, is ook bedoeld om op te eten. Soms is het puur en alleen bedoeld om mee te spelen.

Het belangrijkste is dat je kleine plezier beleeft aan het spelen met slijm en het je kind lekker bezighoudt.

Tips voor spelen met slijm

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je met slijm gaat spelen.

Als je slijm aan het maken bent of je bent ermee aan het spelen, let er dan vooral op dat het niet op je kleding komt!

Daarnaast is het altijd belangrijk om je kind in de gaten te houden (vooral als het nog klein is) wanneer het met slijm aan de haal gaat, want de slijm is in de meeste gevallen alles behalve eetbaar.

Slijm gaat niet zo makkelijk uit je kleding, dus draag eventueel oude kleren wanneer je met slijm gaat spelen. Je zou ook eventueel kunnen overwegen om je kind rubberen handschoentjes aan te geven tijdens het spelen, zodat de huid wordt beschermd.

Hoe kun je slijm uit je haar krijgen?

Tsja, het kan natuurlijk gebeuren dat je kleine vrolijk aan het spelen is (of jijzelf) en slijm in het haar krijgt.

Geen paniek, er hoeft geen kapper aan te pas te komen.

Behalve met pindakaas, zou je het slijm dat per ongeluk in het haar terecht is gekomen ook met coca cola kunnen verwijderen.

Je hoeft je dus niet druk te maken dat het haar afgeknipt moet worden. Aan de andere kant is het natuurlijk het beste om dit soort ongelukjes te vermijden!

Als je voor kant-en-klare slijm gaat: welke kun je beter niet kopen?

Volgens de Consumentenbond zijn er in ieder geval drie producten die te veel borax bevatten.

Dat zijn Putty XXL, Whoopee Putty, en Glow in the dark Putty. Om de veiligheid van je kind in acht te nemen, kun je dus beter niet gaan voor een van deze opties.

Slijm dat te veel van het ingrediënt borax bevat, is vooral schadelijk wanneer het binnenkomt via de mond.

Zoals we ook al eerder noemden, kunnen hoge concentraties borax leiden tot korte termijn klachten zoals diarree, braken, krampen en irritatie aan huid en ogen.

Mocht het zo zijn dat jouw kinderen met slijm hebben gespeeld dat borax bevat, zorg er dan in ieder geval voor dat ze hun handen goed wassen na het spelen.

In het geval van jonge kinderen is het beter om voor slijm te gaan dat geen borax bevat (omdat ze nogal geneigd zijn om dingen in hun mond te stoppen). Kijk bovendien uit met open wondjes.

Is het leuker om slijm te maken of te kopen?

Je betaalt vaak best wat geld voor een potje slijm, en als het dan niet meer bruikbaar is dan kun je er niet meer mee spelen.

Als je zelf slijm maakt, kun je de kleuren uitkiezen en eventueel weer nieuwe maken als de slijm uitgedroogd is. De ingrediënten zijn daarnaast vaak goedkoop!

Of je beter slijm zelf kan maken of kopen, is vooral heel persoonlijk.

Ook speelt veiligheid natuurlijk een grote rol. Wat je wel moet weten is dat kant-en-klare slijm gaat over het algemeen niet zo lang mee gaat.

Aan de andere kant kan gekocht slijm er wel heel aantrekkelijk uit zien, met glitters en vrolijke kleuren. Het is dus niet gek als een kind dat erg mooi vindt.

Een ander voordeel is dat als je slijm koopt, je weet dat de ingrediënten veilig zijn.

Als je er voor kiest om kant-en-klare slijm te kopen om mee te spelen, ga dan wel voor de wat bekendere merken en kies vooral niet de goedkoopste varianten.

Ga je voor zelf slijm maken, denk dan goed na welk recept jij het meest geschikt vindt voor je kind.

Is slijm maken plakkerig?

Slijm is leuk om mee te spelen.

Voor kinderen kan het spelen met slijm helpen de zintuigen te prikkelen. Ook kan het oudere kids helpen om zich beter te concentreren.

Veel recepten van slijm hebben als resultaat een kleverige massa. Echter houden niet alle kinderen van deze structuur, en ook niet alle ouders zijn blij met de troep.

Gelukkig zijn er ook een aantal recepten om slijm te maken die minder plakkerig is!

Er zijn in ieder geval vier recepten waarmee je geen plakkerige slijm kunt maken. Lees verder om te weten welke dat zijn.

Kun je ook slijm maken die niet plakt?

Niet iedereen maak je gelukkig met plakkerige slijm. Wil jouw kind graag slijm maken, maar eentje die niet zo kleverig is? Er zijn in ieder geval vier methoden of recepten om slijm te maken die niet plakt

Niet-plakkerig slijm recept 1

 • 120 ml witte papierlijm
 • 2- 3 druppels vloeibare kleurstof
 • 360 gram mannen scheerschuim
 • lenzenvloeistof met boorzuur (40 ml- 2,5 el)

Doe eerst de lijm en de kleurstof bij elkaar en roer goed. Vervolgens doe je de scheerschuim erbij, roer je weer goed, en giet je de lenzenvloeistof erbij. Je blijft kneden totdat de massa niet meer plakkerig is.

Niet-plakkerig slijm recept 2

 • 120 ml witte papierlijm
 • ongeveer 2½ eetlepel (40 ml) wasmiddel
 • eventueel 2 of 3 druppels vloeibare kleurstof
 • mengsel van theelepel zuiveringszout
 • 1 theelepel (15 ml) water

Doe de lijm, het wasmiddel en eventueel de kleurstof bij elkaar en roer het mengsel goed. Het zuiveringszout en het water meng je apart. Nu doe je steeds een klein beetje van dit mengsel bij het slijm totdat het niet meer kleverig is. Kneed de massa goed.

Niet-plakkerig slijm recept 3

 • 120 ml witte papierlijm
 • halve el zuiveringszout
 • 2 of 3 druppels vloeibare kleurstof
 • 1 el (15 ml) lenzenvloeistof (met boorzuur)

Doe je lijm, het zuiveringszout, eventueel de kleurstof en de lenzenvloeistof bij elkaar. Meng de ingrediënten door elkaar en kneed daarna de massa goed. Voeg indien nodig meer lenzenvloeistof toe.

Niet-plakkerig slijm recept 4

 • 150 ml transparante papierlijm
 • 1 tl zuiveringszout
 • 2 el (50 gr) gekleurd zand
 • 1 el lenzenvloeistof (met boorzuur)

Doe de lijm, het zuiveringszout, het zand, en de lenzenvloeistof bij elkaar. Roer goed en kneed. Doe er eventueel meer lenzenvloeistof bij om de boel minder plakkerig te maken.

Het is van belang om de gemaakte slijm in een dichte opbergdoos te bewaren als je er niet mee speelt.

Het slijm zal niet voor altijd goed blijven en zal op een gegeven moment uitdrogen. Als dat gebeurt, gooi je de slijm weg en maak je binnen no-time weer nieuw slijm.

Wat maakt slijm super rekbaar?

Je kunt slijm rekbaar maken door er bodylotion aan toe te voegen, maar een minder plakkerig soort slijm werkt misschien beter met babyolie. Maïzena wordt vaak gebruikt in slimes omdat de maïzena ervoor zorgt dat ze hun vorm behouden en niet zo rommelig of gemakkelijk knoeien als je aan het spelen bent!

Hoe maak je slijm dikker?

Het perfecte verdikkingsmiddel voor slijm gemaakt met afwasmiddel is maïzena poeder. Voeg een paar eetlepels hiervan toe aan je slijm en meng goed, dan kun je het mengsel gaan kneden tot het op een interessante manier begint samen te komen!

Hoe maak je slijm fluffy?

Fluffy slijm is een leuk project dat je met de kinderen kunt doen! Het is gewoon slijm, maar deze keer hebben we er scheerschuim aan toegevoegd. De hoeveelheid scheerschuim verandert hoe het aanvoelt en eruit ziet als het klaar is, dus als je fluffy slijm wilt, doe er dan veel meer bij dan de vorige keer (of omgekeerd).

Hoe maak je slijm zacht?

Er zijn enkele eenvoudige oplossingen voor slijm dat hard en rubberachtig is geworden. Als je te veel Borax oplossing hebt toegevoegd, is het eerste wat je moet proberen het in een kom heet kraanwater te laten weken!

Waarom vinden kinderen slijm zo leuk?

Het is niet gek als jij denkt dat kinderen van nu het liefst urenlang aan hun scherm gekluisterd zitten. Of het nu een televisieprogramma is, een spel op de playstation, of op hun mobieltje.

Echter is slijm razend populair onder kinderen.

Het zou ons niets verbazen als slijm de komende tijd nog helemaal trendy blijft!

Als je een kind vraagt waarom het slijm zo leuk vindt, zal het wellicht een van de volgende antwoorden geven: ‘ik weet het niet’ of ‘het voelt zo lekker aan!’

Maar er blijkt ook een wetenschappelijke reden te zitten achter het feit dat kinderen slijm zo geweldig vinden.

Slijm helpt kinderen te ontspannen. Het is compleet het tegenovergestelde speelgoed van wat de kinderen tegenwoordig het meest gebruiken. Als een kind met slijm aan het friemelen is, zal het helemaal niet geïnteresseerd zijn in zijn of haar telefoon of de PlayStation.

Spelen met slijm houd de kinderen bezig met iets anders dan internet, en dat zal ervoor zorgen dan ze niet duizenden prikkels per minuut binnenkrijgen. En dat is natuurlijk hartstikke ontspannend!

Daarnaast zijn ze gefocust op iets wat ze (misschien) zelf hebben gemaakt.

De sensaties van slijm kunnen zelfs een therapeutische werking hebben. Het uit elkaar trekken van slijm, erin knijpen, het vormgeven; dit zijn allemaal dingen die kunnen helpen om een kind in contact te laten komen met zijn of haar gevoelens. Dit zorgt vervolgens voor ontspanning.

Eigenlijk dus het perfecte speelgoed!

Kinderen zijn niet alleen maar weg van slijm, ook schijnt het spelen ermee ook nog eens heel goed te zijn voor de fijne motoriek. Daar word je als ouder wel even blij van!

Met slijm spelen valt onder ‘sensopatish spelen’. Het zorgt ervoor dat je kind leert voelen, ervaren, en bewegen.

Vanaf welke leeftijd kan een kind met slijm spelen?

Mocht je kant en klare slijm kopen, dan staat er op de verpakking altijd vanaf welke leeftijd het speelgoed veilig gebruikt kan worden. Dit is vaak een waarschuwing voor verstikkingsgevaar.

Weet ook goed wat de vaardigheden van je kind zijn, en of het wijs genoeg is om veilig met slijm te spelen.

Als je kind zelf slijm maakt, is het verstandig om dit te doen vanaf ongeveer zeven jaar. Bij speelgoed boven de zes jaar gaat men er over het algemeen van uit dat de kans dat het in de mond terecht komt redelijk klein is.

Het is wel altijd aan te raden om je kind in de gaten te houden wanneer het met slijm speelt, vooral als het nog klein is. Het is niet de bedoeling dat het slijm in de mond neemt en opeet.

Laat het kind ook altijd de handen wassen na het spelen met slijm.

Waarom is de slijm te dun?

Ben je je eigen slijm aan te maken, maar is de structuur niet goed?

Het kan natuurlijk frustrerend zijn als je zelfgemaakte slijm te dun is, en dus niet de juiste dikte heeft. Het is normaal dat het de eerste keer niet helemaal lukt. Je maakt al snel slijm dat of te dik, of te vloeibaar is.

Om de slijm minder waterig te maken (en dus dikker) kun je verdikkingsmiddelen gebruiken zoals borax (materiaal dat we al vaker genoemd hebben in dit artikel), lijm, of maizena.

Wat je gebruikt, hangt af van het type slijm dat je gemaakt hebt.

Je kunt trouwens ook andere methoden kiezen, zoals het overtollige vocht uit de bak laten lopen, het slijm langer kneden, of eventueel zuiveringszout toevoegen in het geval je slijm met een zoutoplossing hebt gemaakt.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.