Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Betaalbare kinderfeestjes: 7 tips & 2x zoveel leuk ideetjes

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Een kinderfeestje organiseren is hartstikke leuk! We willen natuurlijk allemaal een glimlach toveren op het gezichtje van ons (jarige) kindje.

Maar niet altijd is er een hoog budget aanwezig, waardoor er al vaak voor een goedkoper kinderfeestje wordt gekozen. Waarom ook eigenlijk niet?

Zelf georganiseerde, goedkope kinderfeestjes zijn gewoon het leukst! Verder zijn dit soort feestjes vaak veel unieker, en zal dit speciale feestje de kids nog lange tijd bij blijven.

Betaalbare kinderfeestjes organiseren tips en ideetjes

Het is wel belangrijk om eerst met de kleine jarige job te overleggen wat hij of zij graag zou willen doen op zijn of haar speciale dag.

Na het overleg kunnen de voorbereidingen beginnen. Voor het organiseren van een betaalbaar kinderfeestje, zijn er meerdere dingen waar je rekening mee moet houden.

In dit artikel zullen we je precies vertellen waar je allemaal rekening mee moet houden bij het organiseren van een betaalbaar kinderfeestje.

Ook geven we je leuke, diverse tips voor betaalbare kinderfeestjes, zowel voor binnenshuis als op een locatie!

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Wat moet je overwegen bij het kiezen van een kinderfeestje?

Hoe veel kinderen kunnen er uitgenodigd worden?

Dit is misschien wel de eerste vraag die je jezelf, en de jarige, moet stellen. Tsja, je kind zou het liefst de hele klas uitnodigen, plus de kindjes uit zijn of haar sportteam!

Maar dan weten we ook meteen dat het kinderfeestje nooit goedkoop of betaalbaar zal zijn.

Het is belangrijk om van te voren duidelijk met je kind af te spreken hoeveel kindjes het kan uitnodigen, zodat er achteraf niemand teleurgesteld hoeft te worden.

Kijk bijvoorbeeld naar de onderlinge vriendschappen tussen de kids, je wil natuurlijk niet dat er ruzies ontstaan tijdens een gezellig kinderfeestje.

Het gaat erom dat jouw kleine jarige job een onvergetelijke dag tegemoet gaat.

Als jullie samen besluiten om slechts een aantal kindjes uit te nodigen, stel dan voor om de beste vriendjes en vriendinnetjes uit te nodigen van de jarige job.

Wat is het budget?

Dat een feestje wat minder duur is, wil niet meteen zeggen dat het minder leuk is dan een feestje dat handenvol met geld kost.

Kinderen zijn al snel tevreden met minder, als ze op hun speciale dag maar omringd worden door hun favoriete vriendjes en vriendinnetjes!

Om het feestje goedkoop en betaalbaar te houden, is het van belang om van te voren goed na te gaan hoe veel je kan en wil uitgegeven.

Bij het opstellen van het budget, moet je denken aan eten en drinken, maar ook aan eventuele entreekosten (als je buitenshuis iets organiseert), vervoer, versiering, een taart en noem maar op.

Als je ervoor kiest om thuis iets te organiseren en je ineens veel geld gaat uitgeven aan eten, drinken en de aankleding, had je alsnog beter misschien een kinderfeestje buitenshuis kunnen organiseren!

Bedenk dus goed van te voren wat je budget is en houd je daar ook strikt aan.

Lees ook: dit zijn de leukste spelletjes en thema’s voor een geslaagd kinderfeestje

Ga je zelf iets doen?

Samen met je kindje moet je overleggen of je het kinderfeestje thuis wil houden, of op een locatie buitenshuis.

Als je ervoor kiest om het kinderfeestje thuis te doen, houd je het dan binnen of buiten in de tuin (als die er überhaupt is)?

Wanneer het feestje in de zomer plaatsvindt, zal je sneller kiezen voor buiten, mits je natuurlijk een fatsoenlijke tuin tot je beschikking hebt.

Als je kind in de winter jarig is, dan zal het vanzelfsprekend zijn dat je het feestje binnen viert. Maar is een kind jarig bijvoorbeeld in de lente of herfst, dan kan het weer nogal eens wisselvallig zijn.

Het is essentieel om rekening te houden met het weer, en vanuit daar te beslissen of je het kinderfeestje binnenshuis of buitenshuis viert.

Houd ook rekening met de ruimte (zowel binnen als buiten) die je tot je beschikking hebt.

Als je een klein huis hebt en 20 kids uitnodigt, dan wordt dat lastig. Nodig dus een aantal uit dat past bij de ruimte in huis.

Heb je echter beschikking over een enorme tuin, dan kan je kleine natuurlijk meer kids uitnodigen.

Over het algemeen zijn feestjes thuis goedkoper dan buitenshuis, tenzij je natuurlijk een locatie vindt waar de entree gratis is.

Een feestje thuis: welke versiering gebruik je?

Een feestje is niet compleet zonder mooie versiering. Vraag aan je kind wat voor versiering het graag heeft voor zijn of haar feestje, en of er een bepaald thema is gewenst.

Als jullie ervoor kiezen om het feestje in een bepaald thema te vieren, moet daar de versiering natuurlijk op worden afgestemd.

In de meeste gevallen zijn een aantal feestelijke ballonnen en vlaggetjes al voldoende!

Als het een thema-feestje wordt, vergeet dan niet om de kindjes die uitgenodigd worden op de hoogte te stellen van het thema, zodat ze zich ernaar kunnen verkleden!

Thema’s kunnen bijvoorbeeld zijn: prinsessen en ridders, superhelden, dieren, Disney, en ga zo maar door!

Ga je liever ergens naartoe?

Indien je liever iets buitenshuis gaat doen, bijvoorbeeld omdat je huis te klein is, of omdat je dat gewoon handiger vindt, moet je wederom rekening houden met diverse zaken.

Als je het kinderfeestje op een locatie gaat vieren, tot hoeveel kilometer wil je gaan? Moet je één of meer auto’s tot je beschikking hebben? Rijden er meerdere ouders mee?

Worden kids thuis opgehaald, of moeten ze door hun ouders naar de locatie gebracht worden?

Kijk goed naar de afstand en eventuele benzinekosten, en hoe je de kinderen op de locatie laat aan komen.

Bespreek de mogelijkheden met de ouders van de kinderen die zijn uitgenodigd om te weten of zij in staat zijn om eventueel hun kinderen af te zetten.

Als de ouders bereid zijn om mee te helpen, kan je dat al gauw wat kosten en zorgen schelen.

Hoeveel volwassenen helpen er mee?

Sta je er helemaal zelf voor of ben je van plan om hulp te vragen aan één of meerdere volwassenen?

Bedenk wie jou eventueel een handje kan helpen met het feestje, misschien een goede vriend(in), de moeder of vader van een van de kids, of misschien een familielid.

Afhankelijk van het aantal volwassenen dat jou helpt tijdens het feestje, kies je ook het aantal kinderen en eventueel de locatie.

Laat je jouw kleine 10 vriend(innet)jes uitnodigen en heb je niemand die meehelpt, dan kan dat nogal voor stress zorgen. En dat wil je natuurlijk niet op zo’n leuke dag!

Het is altijd fijn om in ieder geval één persoon te hebben die je bijstaat. Een groep kinderen voor je verantwoordelijkheid hebben is natuurlijk niet niks.

Je wil dat iedereen een te gekke dag heeft, en ook weer veilig en wel thuis komt.

Betaalbaar eten voor een kinderfeestje

Laat je de kinderen mee eten, en zo ja, doe je dat in de middag of in de avond? Als je besluit om ze mee te laten eten, bedenk dan van te voren wat je op tafel zou kunnen zetten.

Deze maaltijd hoeft zeker niet duur te zijn!

Het goedkoopste (en lekkerste!) is natuurlijk gewoon een bordje met frietjes, poffertjes, of pannenkoeken.

Maak een boodschappenlijstje, en vergeet ook niet limonade in te slaan!

Als de kids in de middag mee blijven eten, dan kun je lekkere broodjes klaarmaken belegd met kaas, worst, of ander beleg dat de meeste kids lekker vinden.

Je kunt de boterhammen in vierkantjes snijden en een prikkertje in iedere sandwich prikken. Zo ziet het er toch nog een beetje feestelijk uit en geeft het je weinig werk.

Betaalbaar eten voor je kinderfeestje

Een ander succes nummer zijn vierkante broodjes van bruin en witbrood waar je het midden uit haalt met lekkere jam aan de binnenkant. Hele goedkope gevulde donuts eigenlijk!

Kies je ervoor om de kids niet te laten mee eten, zorg dan in ieder geval voor wat kleine hapjes en een drankje. Van dat vele spelen krijgen de kids natuurlijk trek.

Dertien activiteiten om te doen voor een betaalbaar kinderfeestje

Het bedenken van een kinderfeestje is leuk, maar kan ook soms lastig zijn. Binnenshuis of buitenshuis, er zijn talloze mogelijkheden om jouw kleine een onvergetelijke dag te geven.

In het volgende gedeelte geven we je een aantal toffe tips voor een kinderfeestje, zowel voor thuis als buitenshuis op een locatie.

High-tea thuis

Wat is er leuker dan een high-tea te organiseren thuis, met heerlijke kleine hapjes?

Je zou ervoor kunnen kiezen om de kinderen een aantal hapjes zelf te laten maken, en die vervolgens gezamenlijk op te smikkelen.

Maak een lekkere pot thee (ice of gewoon, afhankelijk van het weer), en dek de tafel met feestelijke spullen. Ga voor kartonnen bordjes en glazen, en eventueel plastic bestek (denk aan het milieu, bespaar op plastic).

Houd het gevarieerd: ga voor zoete en hartige hapjes. Vooral niet te veel zoete hapjes, anders heb je straks allemaal stuiterende kids in huis!

Je zou van te voren alvast wat ingrediënten kunnen snijden, anders duurt het misschien te lang voor de kids en worden ze ongeduldig.

In plaats van een high-tea kun je er ook voor kiezen om gezamenlijk iets te koken of te bakken.

Bij dit soort activiteiten is het beter als je niet te veel kids uitnodigt, en het dus te houden bij een intiem groepje. Ook gezellig en brengt minder kosten (en rommel!) met zich mee!

Gemakkelijk en leuk, zeker bij wat meer kinderen, is om iets dat voorgemaakt (of voorgekocht) is te laten versieren tijdens het feestje en je kunt er altijd een heuse design contest van maken.

Goedkoop & gezond eten versieren & design contest voor een kinderfeestje

Kledingstuk pimpen!

Zijn jullie creatievelingen thuis? Dan zou je de kinderen hun eigen kledingstuk kunnen laten pimpen! Het is een goedkope activiteit voor een kinderfeestje, en ook zorgt het voor weinig rommel.

Laat ieder kind bijvoorbeeld een wit t-shirt meenemen, een jeans of een linnen tas.

Ze kunnen dan de hele middag hun fantasie de vrije loop laten gaan en hun kledingstuk precies zo maken zoals ze dat zelf willen!

Goedkoop t-shirts pimpen op je feestje

Schaf bijvoorbeeld buttons aan, lappen stof, textiel verf, verfstiften en andere spullen waarmee kinderen hun kledingstuk kunnen versieren.

Vergeet ook niet om voor drinken te zorgen, zoals limonade en ice tea, en misschien wat lekkere hapjes die ze tijdens het knutselen kunnen opsmikkelen!

(Oud-Hollandse) spelletjes

Jongen gooit een balletje naar stapels blikjes

Daar had je zeker nog niet aan gedacht? Je zou bijvoorbeeld verschillende ‘stations’ kunnen creëren binnenshuis en/of in de tuin, en bij ieder ‘station’ kunnen kinderen een spel spelen.

In het ene hoekje kunnen de kids koekhappen, op een ander punt kunnen ze spijkerpoepen, en ook kunnen ze blikgooien, sjoelen (mits je een sjoelbak hebt), ringwerpen, de stoelendans doen en ga zo maar door.

Er zijn ontzettend veel Oud-Hollandse spelletjes waar je uit kunt kiezen.

Voor de meeste spelletjes heb je weinig materiaal nodig, en vaak is het materiaal dat mensen al in huis hebben (gebruik bijvoorbeeld frisdrank flessen voor ringwerpen, en oude blikken tomaat of bonen voor blikgooien).

Lees ook ons hele artikel over oud-hollandsche spelletjes hier voor inspiratie

Speurtocht

Een speurtocht organiseren blijft een leuke activiteit, dus ook zeker voor kinderfeestjes. Ook volwassenen vinden het vaak nog leuk om te doen.

Je zou kunnen overwegen om de ouders van de kids mee te laten doen!

Als je een speurtocht gaat uitzetten voor kleine kinderen, dan kun je dat heel eenvoudig houden. Gebruik lintjes en pijltjes en stoepkrijt om de route aan te geven, lekker op de ouderwetse manier!

Betaalbaar kinderfeestje met een leuke speurtocht

Maak bijvoorbeeld een route langs leuke plekjes, bijvoorbeeld een speeltuin of parkje, of een bos met picknick tafeltjes.

Daar kunnen kinderen even een eet- of drink pauze houden, om vervolgens de speurtocht voort te zetten.

Je zou opdrachten kunnen verwerken in de activiteit, maar voor de kleinere kids is dat niet perse nodig. Het vinden en volgen van de lintjes en pijltjes kan vaak al genoeg zijn!

Je zou de groep kids ook via de speurtocht kunnen laten aankomen bij de feestlocatie, of een restaurant voor lunch of een diner!

Natuurspeeltuin

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het kinderfeestje van jouw kind te vieren in een natuurspeeltuin.

Op deze manier kun je flink besparen op kosten, en eventueel wat meer uitgeven aan cadeautjes, en eten en drinken voor de vriendjes en vriendinnetjes die uitgenodigd worden.

De natuur heeft genoeg te bieden, dus waarom zouden we daar geen gebruik van maken!? Zolang we de plek maar altijd netjes achterlaten..

 1. Speelbos Lorker – Borger (Drenthe)
 2. Hamilton Franklinpark – Haarlem (Noord-Holland)
 3. Speelbos Gagelbos – Utrecht (Utrecht)

Lekker vies worden in de natuur, daar houden kinderen wel van! Natuurspeeltuinen vind je in de bossen, in de polder en er zijn ook belevenisboerderijen.

Zorg wel dat alle kids schone kleding meenemen voor na het spelen!

Jumphal

Jumphallen zie je de laatste jaren steeds vaker. Een enorme hal, vol met rondspringende kids! Het is een super leuk idee voor een kinderfeestje!

Een jumphal is een grote ruimte die vol staat met trampolines. Ook zijn er vaak andere activiteiten te vinden.

Kijk of er een jumphal bij jou in de buurt zit! Hieronder vind je een aantal voorbeelden van jumphallen in Nederland.

 1. JumpSquare Nijmegen
 2. Crossjumps Breda
 3. JumpSquare Amsterdam

Houd er rekening mee dat je van te voren zal moeten reserveren, en check of er een minimumleeftijd verbonden zit aan deze activiteit.

Je hebt aan een uur, hoogstens twee uur echt wel genoeg. De kids zullen doodop zijn!

Als je deze activiteit gaat boeken voor een kinderfeestje, houd er dan rekening mee dat de kids comfortabele kleding aantrekken, om zo genoeg bewegingsvrijheid te hebben tijdens het spelen.

Ook is het misschien handig om niet te veel kids uit te nodigen, het is een hele verantwoordelijkheid en het wordt misschien dan ook te duur.

Binnenspeeltuinen

Binnenspeeltuinen zijn tegenwoordig op heel veel plekken binnen Nederland te vinden. Kids kunnen in zo’n binnenspeeltuin volop spelen, ongeacht het weer!

Dus ook kinderen die jarig zijn in de winter of herfst kunnen toch een geweldig feestje geven in zo’n binnenspeelparadijs. Kijk gauw of er eentje in jouw buurt zit!

 1. Cowboy en indianen speelreservaat – Coevorden
 2. Kids Wonderland – Molenschot
 3. Speelpaleis Bambini – Vlissingen

Deze drie zijn slechts een paar voorbeelden van de vele binnenspeeltuinen die ons land te bieden heeft. Er zijn natuurlijk ook heel veel kleinere Monkeytowns en dergelijke overal in Nederland, zelfs bij ons in Wilnis in de buurt :)

Om het niet te duur te maken, zou je met je kleine kunnen afspreken om slechts een aantal goede vriendjes of vriendinnetjes uit te nodigen.

Je kan zeggen dat als hij of zij graag zijn of haar kinderfeestje in een binnenspeeltuin wil vieren, er niet heel veel kindjes kunnen komen.

Één vanwege het toezicht en de verantwoordelijkheid als ouder, en twee omdat het anders misschien te duur wordt.

Als jouw zoontje of dochter liever meer kids uitnodigt, kunnen jullie beter voor een andere optie gaan, of eventueel meer volwassenen meenemen voor toezicht.

Dierentuin

Ieder kind houdt van dieren, ze vinden het geweldig en fascinerend om naar dieren te kijken. Daarom zijn dierentuinen ook zo favoriet onder kinderen.

Je zou dus kunnen overwegen om het kinderfeestje te houden in een dierentuin!

 1. Apenheul – Apeldoorn (Gelderland)
 2. Dierenpark – Amersfoort (Utrecht)
 3. SEA Life – Scheveningen (Zuid-Holland)

Als het echt slecht weer is, zou je ook een binnen dierentuin kunnen overwegen, zoals SEA Life. Het nadeel van een dierentuin bezoeken is dat het soms nogal wat kan kosten.

Gelukkig kun je op verschillende manieren besparen. Ten eerste scheelt het als je online een kaartje koopt, in plaats van aan de deur.

Als je lid bent van de ANWB kun je veel dierentuinen met korting bezoeken. Ook als je geen lid bent, kun je via Dagtickets goedkoop aan kaartjes komen.

Glow in the dark minigolf

Minigolfen alleen al is ontzettend leuk, maar wat dacht je van glow in the dark (hier leuke accessoires) minigolf?!

Het voordeel is dat je dit ook binnen kunt doen, dus ook al is het weer slecht, deze activiteit kan altijd plaatsvinden.

Ontdek waar je bij jou in de buurt deze activiteit kan doen, we zullen hier een aantal voorbeelden noemen.

 1. GlowGolf Rucphen
 2. Midgetgolf Black Light
 3. Glow Mini Golf Amsterdam

Het beste kun je van te voren boeken, zodat je er zeker van bent dat het feestje door kan gaan! Houd rekening met de minimumleeftijd van de kids, en van de openingstijden.

Je zal gegarandeerd een unieke dag hebben, de kids zullen zich helemaal verliezen in deze magische wereld.

Bowlen

Deze mag natuurlijk niet ontbreken in het rijtje. Want wie houdt er nu niet van een potje ouderwets bowlen?

Bowlen is altijd gezellig, niet alleen voor kinderen maar ook zeker voor jongeren en volwassenen. Vaak bieden ze bij bowlingbanen ook nog andere activiteiten, zoals een kinderdisco.

En je kan er altijd wat lekkers halen!

 1. Bowlingcentrum – Apeldoorn, Arnhem, Dordrecht, Eindhoven en Lelystad.
 2. Lucky’s Bowling – Warmond

Bowlingbanen vind je overal, check dus even welke er bij jouw in de buurt zitten.

Bij de meeste bowlingbanen is er een speciaal team dat klaarstaat om kinderfeestjes te ontvangen, en om de kinderen een onvergetelijke dag te verzorgen.

Bowlen is en blijft een leuke activiteit, voor jong én oud! En je huurt een baan dus het aantal kinderen maakt dan weer wat minder uit voor de kosten, hoewel ze dan wat minder vaak aan de beurt zijn.

Klimmuur

Lijkt het je kleine wel wat om samen met zijn of haar vriendjes en vriendinnetjes een middagje te klimmen en te klauteren?

Dan zou het kinderfeestje gehouden kunnen worden bij een klimmuur! Google even welke het dichtst bij jou in de buurt zit, en wat die locatie te bieden heeft voor kinderfeestjes.

 1. Klimmuur Den Haag de Uithof
 2. Klimhal Amsterdam
 3. Climbing wall Utrecht

Bij elke klimmuur zijn professionele instructeurs aanwezig die de kids begeleiden. Bijna iedere locatie met klimmuur heeft speciale aanbiedingen voor kinderfeestjes.

Soms worden er nog extra activiteiten gedaan naast het klimmen, en wordt er vaak drinken en snacks aangeboden. De jarige job zal extra in het zonnetje worden gezet.

De allerleukste herinnering aan deze dag is natuurlijk het ‘klimdiploma’! Het zal gegarandeerd een onvergetelijke dag worden!

Lasergamen

Kinderen gaan met elkaar de strijd aan, gewapend met stoere laserguns! De groep wordt in tweeën gesplitst, welk team zal er winnen?

Lasergamen kun je ook bijna overal doen, waaronder bij Lasergame in Rotterdam, bij de Laserloods in Nijmegen en bij Paintballworld in Wehl.

 1. Lasergame Rotterdam
 2. Laserloods Nijmegen
 3. Paintballworld Wehl

Lasergamen kan zowel indoor als outdoor. Kijk even wat de meest dichtstbijzijnde locatie te bieden heeft.

Vaak kun je ook kiezen voor een compleet arrangement waarbij de kids de hele dag bijvoorbeeld een eigen tafel hebben, een kan lekkere ranja krijgen en eten na het spelen!

Perfect voor een actieve middag!

Survival

Een survival kinderfeestje is helemaal te gek voor stoere jongetjes en meisjes. Je moet alleen niet vies zijn van een beetje modder!

 1. Evorsa – Den Haag
 2. Outdoorvalley – Bergschenhoek (tussen Rotterdam en Den Haag)
 3. Ayersrock – Zoetermeer

Nodig al jouw favoriete vriendjes uit en ga op avontuur! Er zijn instructeurs aanwezig die de kids zullen helpen met de activiteit.

Als het niet lukt om obstakels te overwinnen, kunnen de instructeurs de kids altijd te hulp schieten.

Boek het kinderfeestje van te voren, en maak er een spannende dag van samen!

Lees ook: dit zijn de leukste buitenzwembaden van Nederland

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.