Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

De ringen: Wat is dit turn onderdeel en wat zijn het precies?

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

De ringen zijn één van de klassieke turntoestellen. Ringen zijn van hout, bevestigd aan een stuk leer dat weer bevestigd is aan stalen kabels of aan touwen. Om te voorkomen dat bij onder andere het dislokeren de kabels gedraaid raken, worden tussen de ringen en de kabels zogenaamde dislokeerwartels gemonteerd. Ringen kunnen worden gebruikt voor verschillende soorten basisbewegingen, zoals stil zwaaien, zwaaien met afzet en duikelen.

Wat zijn de ringen

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Turnen met Ringen: Een korte introductie

Turnen met ringen is een van de meest iconische turnonderdelen. Het bestaat uit twee houten ringen die met een stukje leer aan een touw of stalen kabel bevestigd zijn. Bij de mannen is het een onderdeel van de Olympische meerkamp, maar bij deze versie wordt er niet gezwaaid. In plaats daarvan worden er drie verschillende onderdelen uitgevoerd:

Statische Onderdelen

Deze oefeningen vereisen veel kracht en moeten minimaal twee seconden vastgehouden worden. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Breedtehang
  • Handstand

Zwaaionderdelen

Deze oefeningen zijn wat dynamischer en vereisen meer beweging. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Disloque
  • Inloque

Afsprong

De afsprong is het laatste onderdeel van de routine. Hierbij moet de turner de ringen loslaten en een afsprong maken.

Hoewel ringzwaaien nog steeds een turnonderdeel is, is het niet meer onderdeel van de Olympische meerkamp. De Nederlandse turner Yuri van Gelder heeft echter wel grote successen behaald op de ringen. Hij is drie keer Europees kampioen geworden, in 2005, 2008 en 2009, én een keer Wereldkampioen in 2005.

Wat zijn de verschillen tussen gym ringen?

Gym ringen zijn een veelzijdig en veelgebruikt trainingsmiddel. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen de verschillende soorten? In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende maten, banden en materialen van gym ringen.

Verschillende maten gym ringen

Gym ringen worden gebruikt in crosstraining, turnen en calisthenics. Afhankelijk van waar je de ringen voor gaat gebruiken, is het dus belangrijk om hier een goede keuze in te maken. Er zijn twee maten die je het meeste terugvindt, namelijk de 1,1 inch (28mm) en de 1,25 inch (32mm). De 1,1 inch (28mm) dikte is de officiële maatvoering van de Internationale Gymnastiek Federatie en is de standaard binnen turnen. De 1,25 inch (32mm) dikte is de standaard voor crosstraining.

Het verschil in de banden

Veiligheid is het eerste waar je aan moet denken wanneer het aankomt op het type band dat je gebruikt voor je gym ringen. De meest gebruikte type gesp die tegenwoordig veel geleverd worden bij gym ringen, is de klemgesp. Er worden veelal twee maten gebruikt van de klemgesp. De dunne langwerpige klemgesp voor een 28mm band en de wat meer vierkante en bredere klemgesp voor banden van 38mm. De bredere 38mm band met klemgesp is de beste keuze, omdat deze meer robuust is voor intensief gebruik en zwaardere belasting.

Ringen van verschillende materialen

Wanneer het aankomt op materiaal, kun je grofweg stellen dat er drie keuzes zijn. Namelijk hout, plastic en staal. Hout en plastic zijn goed te verkrijgen, terwijl staal iets lastiger te vinden is. Staal is een stuk zwaarder als hout en plastic, waardoor je set minder praktisch is om mee te nemen. Daarentegen is staal wel enorm duurzaam, mits je de ringen niet in de regen laat hangen.

Gymringen: wat je moet weten voordat je ze koopt

Kies voor houten ringen

Als je op zoek bent naar een goede prijs-kwaliteitverhouding, dan is hout de beste optie. Hoewel plastic ringen iets goedkoper zijn, bieden houten ringen meer grip en zijn daarom de moeite waard.

Kies de juiste band en klemgesp

Als je gymringen koopt, zorg er dan voor dat je de juiste band en klemgesp kiest. De 38mm band is hierin de beste optie.

Gymringen: een eenvoudig middel met veel mogelijkheden

Gymringen zijn een eenvoudig middel waarmee je veel kunt trainen. Ze komen elke week terug in mijn workout, dus ik raad je aan om ze eens te proberen!

Conclusie

Turnen met ringen is een uitdagende discipline die veel kracht en techniek vereist. Er zijn twee soorten ringen die worden gebruikt: de 1,1 inch (28mm) en de 1,25 inch (32mm). De 1,1 inch is de officiële maatvoering van de Internationale Gymnastiek Federatie (IGF) en wordt gebruikt bij turnen en calisthenics. De 1,25 inch is de standaard binnen crosstraining en wordt ook gebruikt op de CrossFit Games. Veiligheid is belangrijk bij het gebruik van gym ringen, dus kies voor een band met bijbehorende gesp die je zeker weet dat het houdt. Als je de juiste ringen hebt, is het tijd om aan de slag te gaan en je kracht en techniek te verbeteren! Als je Yuri van Gelder wilt worden, vergeet dan niet dat je ook je KOPPELTJE moet oefenen!

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.