Leuke dingen om te spelen met zand | Geweldig voor de motorische ontwikkeling

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Wist je dat zand een van het meest aantrekkelijke speelgoed voor een kind is? Zand is natuurlijk en kost (vrijwel) niets.

Daarnaast is het in de meeste gevallen redelijk schoon en heeft het ook nog eens een grote ontwikkelingswaarde. Iedereen die weleens met kids heeft gespeeld, kent de aantrekkingskracht van zand.

Lekker met de handjes door het zand woelen, zand scheppen, zandkastelen bouwen, graven en noem maar op. Er is niets leuker dan spelen met zand!

Leuke dingen om te spelen in het zand

Spelen met zand is leuk en stimuleert de zintuigen, de sociaal-emotionele ontwikkeling en de motoriek.

Met het voelen van en creëren met zand zijn kinderen intensief bezig met de vingers, en dus met de fijne motoriek. Met het grove werk, bijvoorbeeld graven, wordt juist de grove motoriek ontwikkeld.

Met zand en water samen spelen kan een kind daarnaast veel leren over inhoud en meten, gieten en vullen.

Maak een zandschilderij of bouw een kasteel. Met behulp van speelgoed wordt spelen met zand nóg leuker.

In deze post zal ik je uitleggen waarom spelen met zand niet alleen leuk is, maar ook waar het precies goed voor is. Daarnaast is spelen met zand en water samen erg populair, en zal ik je vertellen waarom dat zo is.

Ten slotte geef ik je nog een aantal leuke tips voor spelletjes met zand en zal ik je een aantal producten aanraden die het spelen met zand nóg leuker zullen maken.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Waarom spelen met zand?

We weten allemaal dat spelen met zand gewoon ontzettend leuk is, maar het schijnt ook nog eens enorm goed te zijn voor de ontwikkeling van kinderen.

Er staan niet voor niks vaak zandtafels in de klaslokalen van basisscholen!

Spelen met zand is naast plezierig ook goed voor de zintuigen en de sociaal emotionele ontwikkeling.

Kinderen ontdekken, onderzoeken en verkennen met zand. Spelen met zand is ontspannend en geeft een kind zelfvertrouwen.

Zand is boeiend, omdat het natuurlijk materiaal is en je er alle kanten mee op kan.

Het kan verschillende structuren hebben (denk aan zand met steentjes, met schelpjes, korrelig zand, wit zand, geel zand, etc.), je kunt het in diverse vormen gieten en het voelt steeds anders aan (droog zand voelt anders dan nat zand bijvoorbeeld, maar ook koud zand en mul zand voelen verschillend!).

De structuur nodigt uit om te ontdekken. Het voelen heeft verder ook een functie: om te kunnen waarnemen, heeft onze huid zintuiglijke prikkels nodig.

Door een kind verschillende (natuurlijke) materialen aan te bieden, zal dat ten goede komen van de fysieke en de emotionele ontwikkeling.

Denk ook aan fantasie en rollenspel: kinderen gebruiken zand vaak om ‘taartjes te bakken’ en deze ‘op te eten’.

Waar is spelen met zand nog meer goed voor?

Maar dat is nog niet alles! Het is verbazingwekkend dat kinderen ontzettend creatief worden zodra ze zand in hun handjes hebben en ook zichzelf er ook urenlang kunnen vermaken.

Wanneer kids het zand tussen hun vingers voelen, het zand manipuleren als het wat vochtig is, het plat maken en op het zand kloppen, doen ze constant een beroep op de fijne motoriek.

Wanneer kinderen met het grovere werk aan de slag gaan, waaronder graven, trainen ze daarmee de grove motoriek.

De bewegingen komen uit de schouders, er is kracht voor nodig en ook moeten kids kijken waar ze het zand precies strooien. Dit laatste vergt oog-handcoördinatie.

Het fijne aan zand is tot slot dat het materiaal nooit ‘stuk’  kan en je steeds weer opnieuw kan beginnen. Je kunt eindeloos blijven spelen!

Op zoek naar een goede zandbak voor jouw kind? Dit is de top 17 van kleine schelp tot grote boot

Waarom is spelen met zand en water goed?

Vaak vinden kinderen het nóg interessanter om met water en zand tegelijk te spelen, omdat het veel ervaringen mogelijk maakt.

Door te spelen met water en zand leert je kind over drijven en zinken. Door te vullen en te gieten leert een kind over inhoud en meten.

Door kastelen te bouwen met nat zand leert een kind ervaren wat water met zand doet als het gaat om stevigheid, wegzakken, opnemen etc.

Eigenlijk is spelen met zand en water de voorloper van het constructiespel. Het gaat om ordenen, bouwen, uit elkaar halen en stapelen; activiteiten die zo steeds doelgerichter worden.

Urenlang spelen & kliederen met de 12 beste watertafels beoordeeld!

Leuke ideeën voor spelletjes met zand

Nu je begrijpt dat spelen met zand een essentieel onderdeel uitmaakt van de gezonde ontwikkeling van een kind, wil je vast ook wel weten wat voor leuke spelletjes je allemaal kunt doen met zand.

Ik zal een aantal voorbeelden noemen.

Een zandschilderij maken

Een zandschilderij maken is echt heel leuk!

Neem een stuk stevig papier of karton en besmeur deze met lijm. Dat kun je random doen, of je kunt je best doen om een mooie tekening proberen te maken.

Nu is het de bedoeling dat je, voordat de lijm opdroogt, zand over het schilderij strooit. Het zand blijft natuurlijk plakken daar waar lijm zit.

Het resultaat is fascinerend!

Je kunt er ook voor kiezen om gekleurd zand te gebruiken (kopen of zelf maken met stoepkrijt), dat geeft het geheel een nog mooier effect.

Klei van zand

Hoe maak je klei van zand? Nou, zo!

Meng ongeveer een kilo zand met 250 ml water in een (het liefst oude) pan en breng het mengsel aan de kook. Vervolgens voeg je nogmaals 250 ml water toe, dat je vermengt met maiszetmeel.

Je zult zien dat de massa dikker wordt als het kookt. Gebeurt dat niet, dan voeg je nog wat meer water met maiszetmeel toe. Laat de massa afkoelen en klaar is kees!

Kinderen hebben nu zelfgemaakte klei waar ze heerlijk mee kunnen friemelen.

Hier vind je nog meer recepten om thuis zelf klei te maken + leuke speeltips

Schat graven

Schatgraven is leuk als je op het strand bent of een zandbak hebt.

Het spelletje is heel simpel: verstop verschillende (strand)spullen onder het zand en laat je kind de spulletjes zoeken. Je kunt steeds aanwijzingen geven.

Als je het spel met meerdere kinderen speelt, heeft het kind met de meeste ‘schat opgravingen’ gewonnen!

Zandkastelen bouwen

Zandkastelen bouwen is een klassieker, maar blijft leuk voor kinderen.

Dit kan met of zonder zandvormpjes en emmertjes, maar het gebruik van deze attributen maakt het natuurlijk veel interessanter.

Om zandkastelen te bouwen, is er echter wel water nodig bij het zand, anders zullen de kastelen nooit blijven staan!

In plaats van kastelen te bouwen, kun je ook taartjes of cakejes maken, wat fantasie en rollenspel zal stimuleren.

Zeven en verzamelen

Zeven en verzamelen is leuk en leerzaam. Als je fijn zand hebt met steentjes en een zeefje, kun je een kind laten zien hoe een zeef werkt en je een residu overhoudt.

De steentjes en het zand kan het kind dan steeds scheiden totdat het genoeg van het spelletje heeft!

Een zand doolhof maken

Wat verder ook nog een leuke uitdaging kan zijn, is een zand doolhof bouwen.

Dit hoeft overigens niet te betekenen dat je kind metershoge muren moet bouwen. Nee, met muren van een paar centimeter hoog kun je al een mooi doolhof maken!

Als het doolhof klaar is, kun je er knikkers of balletjes doorheen laten rollen.

Wat is leuk speelgoed om te spelen met zand?

Er is eigenlijk maar weinig nodig om een kind zoet te laten spelen met zand, dat hebben we net gezien. Maar er is altijd speelgoed dat zand spelletjes nog leuker of interessanter kan maken.

Ik noem hieronder een aantal van deze speelgoed producten.

Melissa & Doug Zand cupcake set voor kinderen

Deze Melissa & Doug zand cupcake set is een leuke zandvormset voor het maken van cupcakes in de zandbak of op het strand.

Melissa & Doug zand cupcake set

(bekijk meer afbeeldingen)

De set bestaat uit 12 delen en is inclusief een scharnierende cupcake-vorm, vier cupcakevormpjes, vier cupcake toppers, een dienblad, glazuurgereedschap en een handig opbergzakje van mesh.

Het speelgoed is leuk voor kinderen tussen de 3 en 5 jaar. Dit speelgoed is tof omdat het een kind ook helpt oefenen met tellen!

Kinetic Sand Strand Zand

Mocht je nu geen zandbak hebben en liever thuis aan de slag gaan met zand, dan kun je altijd nog kiezen voor kinetisch zand.

Kinetisch zand kun je gewoon kopen en voelt aan als echt zand. Je kunt er de mooiste zandkastelen mee bouwen en dat gewoon bij jouw thuis!

Beste magnetisch zand Relevant Play Kinetic Sand

(lees meer over kinetisch zand)

Het zand is kneedbaar en magisch en dankzij de unieke formule blijft het zand aan elkaar plakken. Daarnaast zal het zand ook nooit uitdrogen, dus je kunt keer op keer weer iets nieuws verzinnen.

De mogelijkheden zijn daadwerkelijk eindeloos! Het zand is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar oud.

Lees hier nog meer over dit “Magisch” kinetisch zand | 6 beste speelsets beoordeeld & tips

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.