Houten speelgoed: Hoe berg ik het op? [Top opberg ideeën]

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Opslag voor houten speelgoed kan een lastige kwestie zijn. Het is niet zoals plastic speelgoed dat je gewoon in een kist kwijt kan. 

Houten speelgoed moet op een andere manier opgeborgen worden, om beschadiging te voorkomen.

Houten speelgoed- Hoe berg ik het op?

Een van de beste manieren is om het houten speelgoed netjes op een plank te zetten, zodat het altijd kan luchten en mooi in het zicht staat, zowel voor je kind als voor jezelf. Andere opties zijn modulaire systemen en een houten opbergkist die dubbel dienst doet als bankje.

Ik heb de lastigste kwestie van opslag voor je opgelost en heb verschillende manieren voor je uitgezocht, zodat je kind meer speelruimte overhoudt.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Waar moet je aan denken bij het opbergen van houten speelgoed?

Houten speelgoed kan over het algemeen veilig worden opgeborgen in een kist, maar er zijn een paar redenen waarom dit niet altijd ideaal is.

Ten eerste kan houten speelgoed gevoelig zijn voor vocht en temperatuurveranderingen.

Als het hout te vochtig wordt, kan het gaan kromtrekken of zelfs schimmelen. Als het hout te droog wordt, kan het barsten of splijten.

Als de kist waarin het speelgoed wordt bewaard niet goed geventileerd is, kan dit leiden tot vochtproblemen en schade aan het speelgoed.

Ten tweede kan houten speelgoed beschadigd raken als het in een kist wordt opgeborgen zonder de nodige bescherming.

Speelgoed kan tegen elkaar schuren en krassen of beschadigd raken als het tijdens het verplaatsen van de kist tegen de randen botst.

Het kan ook moeilijk zijn om het speelgoed in de kist te sorteren, waardoor het kan breken of beschadigd raken als het samen wordt opgeslagen met zwaardere of scherpere voorwerpen.

Ten derde kan het opbergen van houten speelgoed in een kist de toegankelijkheid van het speelgoed verminderen.

Als het speelgoed niet gemakkelijk toegankelijk is, kan dit leiden tot minder speeltijd en minder gebruik van het speelgoed.

Bovendien kan het opbergen van speelgoed in een kist het moeilijker maken om het speelgoed op te ruimen en georganiseerd te houden, wat kan leiden tot een rommelige speelruimte.

Kortom, terwijl het opbergen van houten speelgoed in een kist een optie kan zijn, moet je ervoor zorgen dat de kist goed geventileerd is, het speelgoed goed beschermd is en dat het speelgoed gemakkelijk toegankelijk blijft.

Lees ook: 11 beste houten rollenspel speelgoed voor ENORM veel fantasiespel

Ontdek de beste houten speelgoedopslag ideeën

Wat zijn dan goede manieren om houten speelgoed op te ruimen? Ik loods je door de opties heen.

Houten opbergkist

Een mooie houten opbergkist of houten bank met opbergruimte is een geliefd en praktisch meubelstuk voor het opbergen van speelgoed

Ze zijn er in verschillende vormen, maten en stijlen, waardoor er voor iedere kinderkamer wel een passend exemplaar te vinden is.

Bovendien kunnen opbergbanken ook als zitplek dienen, wat extra gemak en plezier brengt.

Wandplanken en opbergsystemen

Houten wandplanken en opbergsystemen zijn ideaal om speelgoed overzichtelijk op te bergen, krasvrij te houden, en tegelijkertijd ruimte te besparen.

Ze zijn eenvoudig te monteren en kunnen op verschillende hoogtes geplaatst worden, zodat kinderen van alle leeftijden er gemakkelijk bij kunnen.

Denk bijvoorbeeld aan een houten boekenplank voor boeken en puzzels of een wandrek met bakjes voor kleinere speelgoeditems.

Kijk hier hoe je mooie zwevende planken installeerd:

Houten speelgoedkisten op wielen

Een houten speelgoedkist op wielen is een leuke en speelse manier om speelgoed op te bergen.

Kinderen kunnen de box gemakkelijk verplaatsen en het speelgoed er zelf in en uit halen.

Bovendien zijn deze kisten vaak voorzien van vrolijke kleuren en prints, wat ze extra aantrekkelijk maakt voor de kleintjes.

Ook stapelbare, open houten opbergboxen doen het goed.

Opbergmeubels met vakken en lades

Houten opbergmeubels met vakken en lades zijn ideaal voor het opbergen van allerlei soorten speelgoed, van knuffels tot bouwblokken.

Ze bieden overzicht en helpen bij het organiseren van de speelgoedcollectie.

Kies voor een meubelstuk met verschillende formaten lades en vakken om zowel groot als klein speelgoed een plekje te geven.

Thema-opbergers

Voor de echte fans van bijvoorbeeld treinen, auto’s of prinsessen zijn er ook houten opbergers in de vorm van hun favoriete thema.

Denk aan een trein- of autobed met ingebouwde opbergruimte of een prachtige prinsessenkast.

Deze opbergers zijn niet alleen functioneel, maar ook een leuke toevoeging aan de kinderkamer.

Bij het kiezen van de juiste houten speelgoed storage is het belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte, de voorkeuren van je kind en natuurlijk de kwaliteit van het product.

Houten speelgoedopslag moet duurzaam en stevig zijn, zodat je er lang plezier van zult hebben. 

Neem de tijd om de verschillende opties te bekijken en kies de opberger die het beste bij jouw gezin en interieur past.

Houten speelgoedopslag voor kleine kinderkamers

In een kleine kinderkamer is het belangrijk om de beschikbare opslagruimte zo efficiënt mogelijk te benutten. 

Houten speelgoedopslag moet bovendien niet alleen duurzaam zijn, maar ook veilig voor jouw kind.

Kies voor houten opslagopties die goed passen binnen de misschien wat beperkte ruimte, zoals een een houten doos die onder het bed past.

Deur- en wandopslag

Maak slim gebruik van de deur en de muren in de kleine kinderkamer. Hang bijvoorbeeld zakken aan de binnenkant van de deur om houten speeltjes in op te bergen.

Het is erg leuk om plankjes aan de muur bevestigen om zo de houten speelgoed collectie van je kind te tonen en tegelijkertijd alles netjes op te ruimen.

Speelgoed in het zicht, maar binnen handbereik

In een kleine ruimte is het handig om speelgoed binnen handbereik te hebben, zodat je kind er makkelijk bij kan.

Plaats bijvoorbeeld een houten poppenwagen met opbergruimte naast het bed of de speelhoek. Zo kan je kind zelf zijn of haar spullen pakken en weer opruimen.

Duurzame en betaalbare opslagopties

Houten speelgoedopslag hoeft niet duur te zijn. Er zijn veel duurzame en betaalbare opslagopties verkrijgbaar.

Kijk bijvoorbeeld eens in tweedehands winkels of op online marktplaatsen. Tweedehands opties zijn duurzaam en betaalbaar.

Ik leg hier uit hoe je houten speelgoed eenvoudig schoonmaakt (top tips!)

Tips voor het organiseren van de opslagruimte

Om de kleine kinderkamer netjes en georganiseerd te houden, kun je de volgende tips toepassen:

 • Gebruik labels of stickers om aan te geven wat er in elke doos of zak zit.
 • Maak een vaste plek voor elk speeltje, zodat je kind weet waar alles hoort.
 • Ruim regelmatig op en doe speelgoed dat niet meer gebruikt wordt weg, zodat er ruimte blijft voor nieuwe spullen.
 • Zorg voor voldoende opbergmateriaal, zoals houten dozen of zakken, zodat je altijd voldoende opslagruimte hebt.

Door slim gebruik te maken van de beschikbare ruimte en te kiezen voor duurzame houten speelgoedopslag, creëer je een veilige en georganiseerde omgeving voor je kind om in te spelen.

Houten speelgoedopslag: handig en toegankelijk voor kinderen

Het is belangrijk om opbergmeubels te kiezen die meegroeien met de fase waarin je kind zich bevindt.

Houten speelgoedopslag kan zowel flexibel als slim zijn, waardoor je kind zelf zijn of haar speelgoed kan opruimen.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Verstelbare boekenkasten en planken: Hiermee kun je de hoogte van de planken aanpassen naarmate je kind groeit en meer ruimte nodig heeft voor speelgoed of kinderboeken.
 • Lades met etiketten: Label de lades zodat je kind weet waar elk speelgoed thuishoort. Dit maakt het opruimen makkelijker en stimuleert de zelfstandigheid van je kind.
 • Wandopbergers: Bevestig deze op een hoogte die je kind makkelijk kan bereiken. Zo kunnen ze zelf hun spullen opbergen.

Ik heb hier de beste speelgoedkast opties voor je op een rijtje gezet, met koopgids!

Opbergoplossingen die ruimte besparen

In een kleine kinderkamer is het belangrijk om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Hier zijn enkele ruimtebesparende houten speelgoedopslag ideeën:

 • Muurbevestigde opbergers: Gebruik de muur als opslagruimte door planken of wandopbergers te bevestigen. Dit bespaart vloerruimte en zorgt voor een opgeruimde kamer.
 • Speelgoedopberger met wieltjes: Een houten box op wieltjes is een praktische oplossing voor het opbergen van speelgoed. Je kind kan de box gemakkelijk verplaatsen en het speelgoed zelf opruimen.
 • Trofast opbergserie: Deze modulaire opbergserie biedt veel opslagruimte en is eenvoudig aan te passen aan de behoeften van je kind.

Veiligheid en toegankelijkheid voor kinderen

Bij het kiezen van houten speelgoedopslag is het belangrijk om rekening te houden met de veiligheid en toegankelijkheid voor je kind. Let op de volgende punten:

 • Stabiliteit: Zorg ervoor dat de opbergmeubels stevig en stabiel zijn, zodat ze niet omvallen als je kind eraan trekt of erop klimt.
 • Afgeronde hoeken: Kies voor meubels met afgeronde hoeken om het risico op verwondingen te verminderen.
 • Gebruiksvriendelijkheid: Kies voor opbergoplossingen die je kind makkelijk zelf kan gebruiken, zoals lades met handgrepen op kinderhoogte of opbergboxen met duidelijke etiketten.

Door rekening te houden met deze tips, creëer je een kinderkamer met houten speelgoedopslag die zowel praktisch als aantrekkelijk is, en waar je kind zelf zijn of haar speelgoed kan opruimen.

Is houten speelgoed gevoelig?

Houten speelgoed kan gevoelig zijn voor vocht en temperatuurschommelingen.

Een plank, kast of kist voor houten speelgoedopslag mag daarom niet in een vochtige ruimte staan, zoals in bijvoorbeeld een kelder die nooit verwarmd wordt, of een vochtige kamer.

Je loopt dan het risico, dat het speelgoed vervormd of krom gaat trekken.

Bovendien is houten speelgoed gevoelig voor schimmel, en schimmel is gevaarlijk voor de gezondheid en veroorzaakt houtrot; je kunt het speelgoed dan beter direct weggooien.

Plaats je houten speelgoed op een plank, dan mag het zonlicht niet direct contact maken met de speeltjes.

Direct zonlicht veroorzaakt niet alleen verkleuring, maar ook barsten in het hout.

De kinderkamer opfleuren met houten speelgoedopslag

Houten speelgoedopslag kan niet alleen functioneel zijn, maar ook een leuke toevoeging aan de kinderkamer.

Kies voor opslagruimte die past bij de stijl en kleuren van de kamer, zodat het speelgoed netjes opgeborgen is en tegelijkertijd bijdraagt aan de sfeer.

Denk bijvoorbeeld aan een grote houten kist met een vrolijke kleur of een opbergrek met verschillende vakken in speelse vormen.

Personaliseer de opslag met de naam van je kind

Om de houten speelgoedopslag nog persoonlijker te maken, kun je de naam van je kind erop schilderen of plakken met houten letters. 

Dit geeft niet alleen een leuk tintje aan de opslag, maar helpt je kind ook om zijn of haar speeltjes makkelijker te vinden.

Bovendien kan het helpen om je kind verantwoordelijkheid te leren voor het opruimen van zijn of haar eigen spullen.

Gebruik thema’s om de opslagruimte speels te maken

Een andere manier om de houten speelgoedopslag leuker te maken, is door te werken met thema’s die passen bij de interesses van je kind.

Denk bijvoorbeeld aan een opbergkast in de vorm van een kasteel voor een kind dat graag met ridders speelt, of een opbergrek met afbeeldingen van dieren voor een dierenliefhebber.

Zo wordt de opslagruimte niet alleen functioneel, maar ook een onderdeel van het speelplezier.

Zorg voor opslag op kindhoogte

Om ervoor te zorgen dat je kind zelf zijn of haar speelgoed kan pakken en opruimen, is het belangrijk dat de opslagruimte goed bereikbaar is.

Kies voor een opbergkast of-rek dat niet te hoog is, zodat je kind er makkelijk bij kan. 

Dit helpt ook om de kinderkamer netjes en opgeruimd te houden, omdat je kind zelf zijn of haar spullen kan pakken en weer opbergen.

Enkele tips voor het kiezen van houten speelgoedopslag als decoratie

 • Kies voor opslagruimte die past bij de stijl en kleuren van de kinderkamer
 • Personaliseer de opslag met de naam van je kind, bijvoorbeeld met houten letters
 • Gebruik thema’s die aansluiten bij de interesses van je kind
 • Zorg voor opslag op kindhoogte, zodat je kind zelf zijn of haar speelgoed kan pakken en opruimen

Met deze tips kun je houten speelgoedopslag kiezen die niet alleen functioneel is, maar ook een leuke toevoeging aan de kinderkamer. 

Zo wordt het opruimen van speelgoed een fijne gebeurtenis, en blijft de kamer netjes en opgeruimd.

Prachtig staat natuurlijk die mooie houten regenboog van Grimm en ander regenboog speelgoed

Tips en trucs voor het organiseren van houten speelgoedopslag

Voordat je begint met het organiseren van de houten speelgoedopslag, is het goed om eerst het speelgoed te sorteren. 

Dit helpt je om een beter overzicht te krijgen van wat je allemaal hebt en wat je echt nodig hebt. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 • Verzamel al het speelgoed en leg het op één plek
 • Sorteer het speelgoed op categorie, zoals bouwblokken, puzzels, houten voertuigen, etc.
 • Gooi kapot speelgoed weg of repareer het indien mogelijk
 • Doneer speelgoed dat niet meer wordt gebruikt of bewaar het voor jongere broertjes of zusjes

Maak een keuze uit de verschillende houten opslagmogelijkheden

Er zijn zoveel verschillende soorten houten speelgoedopslag verkrijgbaar, dat het soms lastig kan zijn om een keuze te maken.

Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het kiezen van de leukste en meest praktische opslag:

 • Kies voor opslag die past bij de grootte van de ruimte en de hoeveelheid speelgoed
 • Ga op zoek naar leuke en originele items, zoals een houten speelgoedkist met een leuk design of een houten opbergrek met meerdere vakken
 • Kijk naar de primaire kleuren van de kinderkamer en kies opslag die daarbij past
 • Bezoek een speelgoedwinkel of neem een kijkje op websites zoals nekokidsdesign.nl voor inspiratie

Organiseer het speelgoed op een logische en toegankelijke manier

Nu je het speelgoed hebt gesorteerd en een keuze hebt gemaakt voor de houten opslag, is het tijd om het speelgoed te organiseren. 

Hier zijn enkele tips om je daarbij te helpen:

 • Zorg ervoor dat het speelgoed op een logische manier is georganiseerd, zodat kinderen het makkelijk kunnen vinden en opruimen
 • Plaats het meest gebruikte speelgoed op een makkelijk bereikbare plek
 • Gebruik labels of stickers om aan te geven waar elk soort speelgoed hoort
 • Maak gebruik van bakken of manden om kleinere items op te bergen

Maak het opruimen leuk en leerzaam voor kinderen

Het is belangrijk om kinderen van jongs af aan te leren om hun speelgoed op te ruimen.

Dit kan door het opruimen leuk en leerzaam te maken. 

Hier zijn enkele tips om je daarbij te helpen:

 • Maak er een spelletje van, bijvoorbeeld door te doen wie het snelst al het speelgoed kan opruimen
 • Geef complimentjes en beloningen als het speelgoed netjes is opgeruimd
 • Zorg ervoor dat de houten speelgoedopslag aantrekkelijk en uitnodigend is, zodat kinderen er graag mee aan de slag gaan

Met deze tips en trucs ben je goed op weg om de houten speelgoedopslag in de kinderkamer op een leuke en efficiënte manier te organiseren. 

Speelgoedkist vs opbergkast of planken

Een speelgoedkist kan een prima opslag zijn voor houten speelgoed, echter zit een ongeluk in een klein hoekje!

Denk aan de vingertjes die tussen de deksel kunnen komen, en wat er met de teentjes kan gebeuren als je kind de kist probeert op te tillen.

Klimt jouw kind op de speelgoedkist, dan is een plastic exemplaar geen aanrader, bovendien is een houten kist ook veel mooier.

Je kunt een kussen erop leggen en er een bankje van maken.

​Een opbergkast met vakken waar je speeltjes of manden in kunt zetten, of planken aan de muur, kunnen soms een betere en veiligere optie zijn.

Je kunt het speelgoed dan netjes sorteren en het blijft langer krasvrij.

Houten speelgoed staat ook prachtig op een plank in een kinderkamer, en neemt geen speelruimte in beslag, zoals een kist of kast wel doet.

DIY houten speelgoedopslag: creatief en duurzaam

Een zelfgemaakte houten speelgoedopslag is niet alleen een prachtige toevoeging aan de kinderkamer, maar het is ook een duurzame keuze die generaties lang mee kan gaan.

Het bouwen van je eigen houten speelgoedopslag stimuleert de creativiteit en zorgt voor een uniek en persoonlijk resultaat.

Bovendien kunnen kinderen, afhankelijk van hun leeftijd en ontwikkeling, meehelpen met het bouwen en inrichten van de opslag, wat bijdraagt aan hun cognitieve groei.

Conclusie

Houten speelgoed storage is een must voor elke kinderkamer.

Het is gemakkelijk te verplaatsen, uit te breiden en te personaliseren. Zoals je gezien hebt, zijn er veel manieren om het te doen.

Van modulaire opbergsystemen tot simpele nette planken aan de muur.

Het beste opbergsysteem voor houten speelgoed is er een waar het speelgoed kan luchten, toegankelijk is voor je kind en ook nog een beetje mooi oogt.

Lees ook: 20 Houten Speelgoed Merken Die Je Kind Zullen Verrassen

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.