Knuffels & speelgoed doneren: 4 plekken die het graag willen hebben
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Speelgoed is, behalve leuk, ook ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van de motoriek en fantasie. Daarnaast speelt het een essentiële rol in de sociale ontplooiing van ieder kind.
Als je speelgoed hebt, kun je vriendjes en vriendinnetjes uitnodigen om bij je te komen spelen. Kinderen leren dat samen spelen ook samen delen betekent.
Dat is ook waarom ik eerder al eens geschreven heb over de voordelen van kinderkleding abonnementen, je moet alles netjes houden want dan kan het volgende kindje er weer van genieten, en zelfs speelgoed abonnementen zijn in opkomst.
Speelgoed is voor veel kinderen iets vanzelfsprekends, maar helaas zijn er ook kinderen die géén toegang hebben tot speelgoed, om wat voor redenen dan ook.
Vaak is het omdat ze uit een arm huishouden komen, en er dus geen geld is om speelgoed of knuffels aan te schaffen. Dat is natuurlijk alles behalve eerlijk, ieder kind heeft recht op speelgoed en knuffels!
Aan de andere kant zijn er ook behoorlijk wat kinderen die juist een te veel aan speelgoed hebben. Het meeste speelgoed ligt opgeborgen en wordt niet eens naar om gekeken.
Het is daarom zo belangrijk om actie te ondernemen en ook eens te denken aan de kindjes die helemaal geen speelgoed hebben.
Door speelgoed te doneren, maak je niet alleen meer ruimte in huis, nee nog belangrijker is dat je er benadeelde kindjes ontzettend blij mee kan maken.
En dat doen we natuurlijk heel graag! Je kinderen kunnen op een gegeven moment geen interesse meer hebben in bepaald speelgoed, of ze zijn gewoon te oud geworden.
In plaats van dit speelgoed meteen bij de vuilnisbak te zetten, denk er dan eens aan om het te doneren.
In dit artikel leggen we je uit waarom doneren een ontzettend belangrijke daad is, waar je jouw ‘oude’ knuffels en speelgoed kunt inleveren en hoe dat precies in z’n werking gaat.
Het speelgoed dat je gaat inleveren moet aan bepaalde criteria voldoen. Lees gauw verder om antwoord te krijgen op al jouw vragen over het doneren van speelgoed en knuffels!
Van peuter naar kleuter doeboek collectie
Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar
Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.
Koop bij Bol.comWat bespreken we in deze uitgebreide post:
Waar kun je knuffels en speelgoed doneren?
Er zijn verschillende instanties waar je jouw oude knuffels en speelgoed kunt doneren, zoals de speelgoedbank, de kinderafdeling in het ziekenhuis, en een crèche of school.
Rond de feestdagen zijn er vaak extra goede doelen actief die ervoor willen zorgen dat ook de wat armere kindjes cadeautjes krijgen tijdens deze dagen.
Arm of rijk, ieder kind heeft recht op speelgoed, en al helemaal tijdens de feestdagen.
Speelgoedbanken zitten verspreid over ons land, er zit er daarom vast wel eentje in jouw regio!
Ook kun je jouw oude speelgoed, dat zeker nog een ronde mee kan, doneren aan een ziekenhuis bij jou in de buurt, aan een asielzoekerscentrum, of bij een crèche of andere school.
Mocht je speelgoed en knuffels willen doneren rond de feestdagen, dan zijn er vaak speciale goede doelen die graag jouw oude items overnemen.
Die zullen dan vervolgens gedoneerd worden aan families waar armoede heerst.
Je kunt bij de speelgoedbank speelgoed en knuffels doneren, dit speelgoed wordt gesorteerd en cadeau gedaan aan gezinnen die het niet zo breed hebben.
Sommige speelgoedbanken functioneren alleen tijdens Sinterklaas, andere speelgoedbanken geven ook speelgoed weg met verjaardagen.
Dit soort banken werken vaak samen met de Voedselbank. Daarnaast zou je eens een telefoontje kunnen plegen naar het ziekenhuis bij jou in de buurt.
We weten zeker dat ze erg blij zullen zijn als er mooi speelgoed wordt afgeleverd voor die lieve, zieke kindjes.
Vergeet ook niet dat speelgoed en knuffels waarschijnlijk erg welkom zijn in asielzoekerscentra of bij het Leger des Heils!
Verder kan je ook nog altijd je speelgoed doneren aan een crèche, peuterspeelzaal, een basisschool, of zelfs een gastouder. Zo maak je misschien wel in één keer een heleboel kindjes blij!
Dan zijn er nog de goede doelen die vooral rond de feestdagen werken. Bijvoorbeeld de landelijke Sinterklaasbank en Actie Pepernoot van Nationaal Fonds Kinderhulp.
Je kunt je oude speelgoed en knuffels dus op behoorlijk veel plekken kwijt!
Wij raden je aan om te kiezen voor een fonds dat zich richt op het blij maken van zieke en/of arme kindjes. Die verdienen het meer dan elk ander!
Hoe kun je het daar doneren?
De meeste instanties hanteren bepaalde regels. Het is handig om je vooraf te informeren via de websites van deze instanties om te weten te komen hoe en waar je kan doneren.
In het geval van de speelgoedbank, kan je terecht op specifieke adressen.
In het geval van een ziekenhuis, crèche, of asielzoekerscentrum kun je vaak gewoon langsgaan met je speelgoed en het daar achterlaten.
Of je neemt eerst telefonisch contact op om te vragen of ze interesse hebben en zo ja, wanneer je het beste langs kunt komen.
Bij het Leger des Heils hebben ze textielcontainers waar je zacht speelgoed zoals knuffels kan inleveren.
Wil je jouw spullen kwijt bij de speelgoedbank? Kijk dan in jouw regio waar je precies jouw speelgoed en knuffels in kan leveren.
Speelgoedbanken zitten overal in het land, bijvoorbeeld in
Het kan per speelgoedbank verschillen hoe er gewerkt wordt: de ene werkt het hele jaar door, de andere speelgoedbank heeft een aantal dagen een ruimte ter beschikking waar ze inzamelen en meteen weer uitdelen.
Op het moment zijn de meeste speelgoedbanken helaas dicht, in verband met het coronavirus.
Houd daarom de websites in de gaten, na de zomer zullen de meeste speelgoedbanken weer normaal functioneren!
Bij het Leger des Heils is het de afdeling ReShare die zich bezig houdt met inzamelen van kleding en textiel.
Ze geven tweedehands kleding gratis weg aan benadeelde mensen of gezinnen, of verkopen het tegen lage prijzen in tweedehands winkels.
Met het opgebrachte geld steunen ze projecten om mensen in nood te helpen.
Heb je hard speelgoed te doneren (van hout of plastic), dan kun je contact opnemen met een vestiging in de buurt om het te komen langsbrengen.
Voor zacht speelgoed zoals knuffels gooi je het in de textielcontainers, klik hier voor een container bij jou in de buurt.
Er zijn ook instellingen die alleen financiële donaties accepteren.
In zo’n geval kun je bijvoorbeeld oud speelgoed verkopen en vervolgens de opbrengst doneren aan verenigingen zoals Het Vergeten Kind.
Verkoop het via Marktplaats, via Facebook, of misschien wel op de rommelmarkt!
Hoe help je ermee?
Wist jij dat één op de twaalf kinderen in een armoedig huishouden opgroeit? Voor dit soort kinderen is speelgoed helemaal niet vanzelfsprekend.
Er zijn nog steeds veel gezinnen, binnen en buiten Nederland, die om wat voor reden dan ook geen cadeautjes of speelgoed kunnen betalen voor hun kinderen.
Gelukkig bestaan er meerdere verenigingen waar jij speelgoed, knuffels, of geld kunt doneren.
Elk kind verdient het om te kunnen spelen en ontwikkelen: het is een basisrecht van ieder kind, nee geen uitzondering daar.
Daarnaast willen we natuurlijk voorkomen dat kinderen uit arme gezinnen geen cadeautjes krijgen op verjaardagen of feestdagen.
Door het doneren van jouw speelgoed en knuffels zullen deze terecht komen bij de juiste gezinnen. Het is slechts een kleine moeite, maar met grote, positieve gevolgen voor anderen!
Feestdagen zijn helaas niet voor alle kinderen een feestje, maar gelukkig kun jij daar verandering in brengen!
Als je nog speelgoed hebt liggen dat niet meer gebruikt wordt, maar dat nog wel in goede staat is, overweeg dan zeker eens om dit in te leveren ter donatie!
De instanties zullen ervoor zorgen dat armoedige gezinnen toch cadeautjes ontvangen op verjaardagen en feestdagen.
Behalve het helpen van anderen, help je er ook de natuur mee: door je speelgoed en knuffels te doneren, lever je ook een bijdrage aan het recyclen van producten.
Veel gezinnen die beseffen dat ze bepaalde spullen niet meer nodig hebben, stoppen alles in een grote doos en zetten dit vervolgens bij het vuil.
Dat is alles behalve duurzaam.
Soms brengen ze hun spullen naar de meest dichtstbijzijnde kringloopwinkel, maar daar worden dagelijks al zoveel spullen afgegeven, dat je misschien beter kan denken aan andere opties.
Geef jouw speelgoed een tweede leven door te doneren. Voor al jouw overbodige speelgoed en knuffels hebben meerdere inzameldoelen een mooie bestemming.
Waar moet het speelgoed aan voldoen?
Als je speelgoed gaat doneren, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je versleten en onbruikbare knuffels of speeltjes meeneemt.
Je maakt anderen niet blij met kapotte of incomplete spullen. Waar je een ander wél blij mee maakt is tweedehands speelgoed dat nog in goede staat is!
Het speelgoed dat je gaat doneren moet heel zijn en compleet. Daarnaast moet je je de volgende vraag stellen: “Zou ik dit speelgoed ook aan mijn eigen kind geven?”.
Als het antwoord daarop “Ja” is, dan is het goed genoeg voor een tweede ronde. Verder moet het speelgoed schoon zijn, hygiëne speelt een belangrijke rol.
Waar je ook het speelgoed en de knuffels doneert, het moet altijd voldoen aan enkele veiligheidsregels en een zekere hygiëne respecteren.
Het liefst is het speelgoed nog gewoon nieuw, of anders in zeer goede staat.
Daarnaast moet het speelgoed schoon zijn: als je van plan bent om knuffels weg te geven, was je deze eerst grondig in de wasmachine.
Speelgoed dat incompleet is, stuk, of breekbaar kun je beter niet doneren.
Als een organisatie kapot of versleten speelgoed aanneemt, moeten ze dat vervolgens weggooien, en daar moeten ze een flinke som voor betalen.
Mocht je tijd hebben, dan zou je natuurlijk zelf het speelgoed kunnen herstellen.
Je zou bijvoorbeeld een knuffelbeer wat kunnen verstellen, en door die kleine extra moeite kun je een ander kind ontzettend gelukkig maken!
In andere gevallen is er slechts een beetje verf nodig om speelgoed er weer uit te laten zien als nieuw!
Vraag je eigen kinderen om hulp bij het herstellen van hun oude speelgoed, en leg uit dat jullie dit speelgoed gaan geven aan kindjes die geen geld hebben om het te kopen.
Zo leer je je kinderen dat niet iedereen zo bevooroordeeld is als zij zijn, en dat ze daarom best de handjes uit de mouwen mogen steken voor kindjes in slechtere omstandigheden.
Hoe laat ik mijn kind meehelpen met speelgoed doneren?
Neem eens tijdens een regenachtige middag de tijd om met je kind(eren) de kasten uit te ruimen.
De minimaliseer trend is al een tijdje populair, waarbij veel mensen beseffen dat ze een heleboel spullen in huis hebben die ze eigenlijk niet (meer) nodig hebben.
Het is dan tijd voor een grote schoonmaak! Dat geldt dus ook voor knuffels en speelgoed.
- Laat je kids zelf het speelgoed uitzoeken waar ze niet meer mee spelen. Van dit speelgoed ga je na wat rijp is voor de schroot, en wat nog in goede staat is.
- Gooi nooit zelf speelgoed weg zonder dit aan je kinderen te vertellen of te vragen.
- Kan jouw kind niet kiezen? Durf dan als ouder wel gewoon beslissingen te nemen. Zolang je alles in overleg doet, is het goed.
- Neem je kids mee als je het oude speelgoed gaat wegbrengen.
Leg het uitgekozen speelgoed bij elkaar of verzamel het meteen in een doos. Maak onderscheid tussen speelgoed dat echt weg moet, en speelgoed dat nog een ronde mee kan.
Het is belangrijk om nooit zomaar speelgoed weg te doen zonder dit te overleggen met je kids, dit kan namelijk leiden tot wantrouwen.
Je kan eventueel afspreken dat hij of zij een nieuw speeltje mag uitkiezen na het wegdoen van zijn of haar oude speelgoed en knuffels.
Het gebeurt overigens vaak dat wanneer een van de ouders de beslissing wil nemen om bepaald speelgoed weg te doen, de kinderen het speelgoed ineens toch wel weer leuk vinden, terwijl ze er het afgelopen jaar waarschijnlijk geen een keer naar hebben omgekeken.
Als je kind last krijgt van scheidingsangst, wat heel normaal is, dan is het verstandig om je kind mee te nemen naar de instelling waar je het speelgoed gaat inleveren.
Zo snapt een kind dat het speelgoed niet wordt weggegooid, maar dat het wordt gegeven aan een kindje wiens ouders zich geen speelgoed kunnen veroorloven.
Ook zullen kinderen zo bekend raken met ‘recyclen’, iets wat heel belangrijk is in onze samenleving. Als speelgoed hersteld moet worden, vraag dan ook hulp aan je kids.
Zo leert een kind van jongs af aan dat we mensen die het wat minder goed hebben moeten helpen, waar mogelijk.
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.