Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Stansen voor kinderen: Leer wat stansen is en hoe je het kunt doen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Stansen is een techniek waarbij je materialen als karton, papier, textiel, leer, rubber en aluminium snijdt en drukt om een vorm te maken. Het is een oud ambacht dat in de 17e eeuw is ontstaan en nu een veelzijdig hobby- en kunstvak is.

In dit artikel vertel ik je alles over hoe het werkt, waar het vandaan komt en wat je ermee kunt.

Stansen met kinderen

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Stansen: wat is het en hoe werkt het?

Stansen is een techniek waarbij vormen uit materialen worden gesneden met behulp van een stansmachine. Het proces vergt precisie en gelukkig zijn er inmiddels betere technieken beschikbaar die sneller en voordeliger zijn dan ouderwetse methoden.

Werking van een stansmachine

Een stansmachine is een apparaat waarmee je stukken textiel, papier en andere materialen kunt stansen. Het werkt door een klein mesje dat door een vel heengaat en de vorm uitsnijdt. Bij hypermoderne, computergestuurde stansmachines wordt de vorm met nog meer precisie uitgesneden. Een laserstansmachine is een voorbeeld van zo’n apparaat. Hierbij wordt de vorm met een laser uitgesneden, wat vooral handig is voor fijne objecten. Het nadeel van een laserstansmachine is dat het niet goed werkt met alle papiersoorten. Het kan bijvoorbeeld leiden tot bruine randjes op papier dat zichzelf minder goed leent voor deze techniek.

Wat is een stansmachine?

Een stansmachine (de beste hier beoordeeld) is een machine die wordt gebruikt om vormen uit materialen te snijden, zoals papier, karton, textiel en leer. Het is een belangrijk hulpmiddel voor degenen die zich bezighouden met creatieve projecten of productieprocessen.

Een stansmachine en een ponsmachine lijken op elkaar, maar er is een belangrijk verschil. Een ponsmachine maakt gebruik van kleine mesjes die in een schap op de machine liggen. Deze mesjes zorgen ervoor dat er kleine gaatjes in het materiaal worden geslagen. Een stansmachine maakt gebruik van stempels die een volledig reliëf van de vorm in het materiaal drukken.

Welke soorten stansmachines zijn er?

Er zijn verschillende soorten stansmachines beschikbaar, waaronder:

 • Karrebalkstansmachine: een voormalige stansmachine die duizenden exemplaren van hetzelfde product kon maken. Deze machine maakt gebruik van stansmessen die in een stapel kartonnen vellen worden gestoken en vervolgens worden gestanst.
 • Handmatige stansmachine: een stansmachine die wordt bediend door een persoon. Deze machine werkt door middel van een hendel die naar beneden wordt geduwd om de stempels op het materiaal te drukken.
 • Elektrische stansmachine: een stansmachine die wordt aangedreven door een elektromotor. Deze machine werkt op dezelfde manier als een handmatige stansmachine, maar de hendel wordt vervangen door een elektrische motor.

Hoe maak je een stempel voor een stansmachine?

Een stempel voor een stansmachine wordt gemaakt door een stempelmaker. Deze persoon gebruikt een tekening van de vorm die moet worden gestanst om de juiste stempel te maken. De stempel wordt gemaakt van hard staal en moet nauwkeurig worden gemaakt om ervoor te zorgen dat de vorm correct wordt gestanst. Bovendien moeten de stempels goed worden bewaard, zodat ze in een later stadium opnieuw kunnen worden gebruikt.

Waar kan een stansmachine voor worden gebruikt?

Een stansmachine kan worden gebruikt voor een heleboel verschillende projecten, zoals:

 • Het maken van kaarten, uitnodigingen en enveloppen
 • Het maken van labels en stickers
 • Het maken van verpakkingen en dozen
 • Het maken van kleding en accessoires
 • Het maken van decoraties en scrapbookpagina’s

Wat zijn de voordelen van een stansmachine?

Een stansmachine biedt verschillende voordelen, zoals:

 • Het bespaart tijd en moeite bij het snijden van vormen met de hand
 • Het zorgt voor een nauwkeurigere snede dan met de hand
 • Het maakt het mogelijk om grote hoeveelheden producten in één keer te maken
 • Het biedt de mogelijkheid om complexe vormen te maken die moeilijk met de hand te snijden zijn

Waar moet je op letten bij het kiezen van een stansmachine?

Bij het kiezen van een stansmachine moet je rekening houden met de volgende factoren:

 • Het type stansmachine dat je nodig hebt voor je project
 • De grootte van de stansmachine en de maximale grootte van het materiaal dat je kunt snijden
 • De prijs van de stansmachine en de kosten van de stempels
 • De beschikbaarheid van stempels voor de stansmachine
 • De kwaliteit van de stansmachine en de garantie die wordt geboden

Welke materialen zijn geschikt om te stansen?

Als je een stansmachine hebt, ben je vast benieuwd welke materialen je hiermee kunt stansen. De meest geschikte materialen om te stansen zijn karton en papier. Deze materialen zijn erg makkelijk te snijden en hebben voldoende stevigheid om de juiste vorm te behouden. Daarnaast zijn ze zeer veelzijdig en natuurlijk veelgebruikte materialen voor DIY- en knutselprojecten.

Belangrijke informatie over materialen om te stansen

Het is belangrijk om te weten dat niet alle materialen even makkelijk te stansen zijn. Zo zijn sommige materialen erg hard en hebben ze een bepaalde hardheid nodig om gestanst te kunnen worden. Daarnaast is de stevigheid van het materiaal ook van belang, omdat het anders kan breken tijdens het stansen.

Als je twijfelt of een bepaald materiaal geschikt is om te stansen, adviseren we je om gerust contact op te nemen met de fabrikant van de stansmachine. Zij kunnen je hierover de beste informatie geven en je eventueel adviseren welke materialen het beste bruikbaar zijn voor jouw stansmachine.

Voorbeelden van gestanste materialen

Hierbij een aantal voorbeelden van materialen die je kunt stansen:

 • Karton en papier
 • Folie
 • Koper
 • Rubber
 • Aluminium
 • Labels
 • Hout
 • Replato

Het is belangrijk om te weten dat de juiste vorm van het gestanste materiaal uiteenlopend kan zijn. Zo kun je denken aan ronde vormen, vierkanten, rechthoeken, driehoeken, maar ook aan specifieke vormen zoals hartjes, sterren en bloemen.

Leuke ideeën om te stansen met kinderen

Stansen is een creatieve activiteit waarbij je met behulp van een stansmachine figuren uit materialen zoals karton, papier, faux leather en meer kunt snijden. Met behulp van een embossingmachine kun je ook reliëf aanbrengen op je stanswerk. Het is een leuke en creatieve activiteit voor kinderen van alle leeftijden.

Welke materialen zijn geschikt?

Stansen is geschikt voor een breed scala aan materialen, waaronder papier, karton, faux leather en meer. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle materialen even gemakkelijk te stansen zijn. Papier en karton zijn bijvoorbeeld gemakkelijker te stansen dan faux leather. Het is ook belangrijk om te controleren of de materialen die je gebruikt geschikt zijn voor de stansmachine die je hebt.

Leuke ideeën om te stansen met kinderen

 • Maak mooie kaarten door verschillende vormen uit te stansen en deze op een kaart te plakken.
 • Maak een 3D-effect door meerdere lagen van dezelfde vorm uit te stansen en deze op elkaar te plakken.
 • Maak een mooie slinger door verschillende vormen uit te stansen en deze aan een touwtje te rijgen.
 • Maak een boekenlegger door een mooie vorm uit te stansen en deze te versieren met reliëf.
 • Maak een mooie sleutelhanger door een vorm uit te stansen en deze te versieren met reliëf en een sleutelring.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen beginnen met stansen?

Stansen is een ontzettend leuke en creatieve bezigheid waarbij je vormen uit papier, karton of andere materialen snijdt met behulp van een stansvorm. Deze vormen kunnen gebruikt worden voor toffe kaarten, flyers, stickers, visitekaartjes en nog veel meer. Maar vanaf welke leeftijd kunnen kinderen beginnen met stansen?

Leeftijd en stansvormen

In principe kan elke leeftijd beginnen met stansen, zolang er maar voldoende begeleiding is. Voor de allerkleinsten zijn er speciale stansvormen beschikbaar die beter geschikt zijn voor kleine handjes. Denk bijvoorbeeld aan rechthoekige of vierkante vormen met een ronde afwerking, zodat er geen scherpe randjes aan zitten.

Stansen vs uitsnijden

Het verschil tussen stansen en uitsnijden is dat stansen met behulp van een stansvorm gebeurt, terwijl uitsnijden met de hand gebeurt. Stansen is over het algemeen eenvoudiger en sneller dan uitsnijden, en het resultaat is vaak netter en preciezer.

Conclusie

Het is dus een handwerktechniek waarbij je een vorm uitsnijdt uit een ander materiaal en die vervolgens op een bepaalde manier drukt om een reliëfvorm te krijgen.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.