Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Beste elektronische snijplotters beoordeeld | de absolute knutsel top 3

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Het kopen van een elektronische knutsel snijmachine kan een grote beslissing zijn. Op internet zijn veel websites te vinden die beweren het ‘ultieme apparaat’ te verkopen.

De meest populaire merken die er op dit moment zijn, zijn ScanNCut, Silhouette en Cricut, en deze merken hebben de markt de afgelopen jaren gedomineerd met hun nieuwe en verbeterde modellen.

Maar welke is de beste?

Ten eerste, elke elektronische snijplotter heeft diverse functies en snijdt een aantal verschillende materialen, dus het is belangrijk om te weten wat je ermee wilt doen, voordat je tot aanschaf over gaat!

De Brother ScanNCut SDX is mijn overall beste keuze. Het is niet de goedkoopste, maar hij heeft onder andere een ingebouwde scanner en kan direct snijden, zonder hulp van een pc. Hij snijdt volledig door de meeste materialen heen.

Maar voordat ik je alles vertel over deze Brother SDX, wil ik je eerst mijn top 3 beste snijplotters laten zien.

Beste elektronische snijplottersAfbeelding
Overall beste elektronische snijplotter: Brother ScanNCut SDXOverall beste elektronische snijplotte

(bekijk meer afbeeldingen)
Beste elektronische snijplotter voor hand en snijwerk: Silhouette Cameo 4Beste elektronische snijplotter voor hand en snijwerk - Silhouette Cameo 4 White
(bekijk meer afbeeldingen)
Beste goedkope snijplotter: Cricut Explore Air 2Beste goedkope snijplotter - Cricut Explore Air 2 Mint
(bekijk meer afbeeldingen)

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Waar let je op bij aanschaf van een snijplotter?

Voordat je tot aanschaf over gaat, zorg dat je goed geïnformeerd bent. Bedenk eerst waar jij de plotter voor gaat gebruiken.

Ik wil je daarom een aantal tips meegeven, voordat je een keuze maakt. Houd rekening met de volgende punten: 

 • Wat wil je gaan doen met de snijplotter? Wellicht heb je specifieke wensen. Moet de snijplotter zelfstandig kunnen werken of bijvoorbeeld draadloos?
 • Wat kosten de cartridges? Denk aan de kosten voor nieuwe cartridges en hoe vaak je deze vervangt. Let op: sommige cartridges zijn duurder in aanschaf, maar verbruiken minder inkt. 
 • Wat kost het vervangen van onderdelen? De (reparatie) kosten van deze onderdelen kunnen soms flink oplopen. 
 • Let op de grootte van het apparaat. Past deze in jouw hobbyruimte?

Ik zal je hieronder uitleg geven over de eigenschappen van mijn favoriete knutselmachines.

Beste elektronische snijplotters beoordeeld

Met dat in gedachten, zal ik nu mijn top 3 elektronische snijplotters uitgebreid bespreken. Welke wordt jouw favoriet?

Overall beste elektronische snijplotter: Brother ScanNCut SDX

Overall beste elektronische snijplotte

(bekijk meer afbeeldingen)

De Brother ScanNCut machines worden geleverd met een ingebouwde scanner en kunnen scannen en snijden zonder verbonden te zijn met een computer.

Dit wordt heel gemakkelijk gedaan met behulp van het ingebouwde scherm. De Brother-reeks kan de volgende materialen snijden:

 • Vilt
 • Karton
 • Papier
 • Leer
 • Stof
 • Spaanplaat
 • Vinyl

De Brother machines hebben ingebouwde software waarmee je SVG (Vector) bestanden kan importeren samen met Brother’s eigen bestanden.

Alle modellen worden ook geleverd met 2 verschillende snijbladen (Standard en Deep Cut) om ervoor te zorgen dat je volledig door het materiaal heen snijdt. 

Een ander voordeel van het Brother ScanNCut-gamma is dat het wordt geleverd met een verwisselbare pennenset waarmee de machine jouw ontwerp kan uittekenen of stippen kan maken om bijvoorbeeld de naadtoeslag aan te geven. 

Ten slotte kunnen deze machines ook worden gebruikt als conventionele scanners, dus haal jouw document/foto er gewoon doorheen en deze wordt voor je opgeslagen op een USB-stick.

Scan jouw ontwerp met de Brother ScanNCut SDX om deze direct om te zetten naar een snijbestand, en snijd je ontwerp uit.  

Er komt geen computer aan te pas. Hoe dat precies werkt, legt deze dame hier uit:

Je kan knutselen met wel 682 ingebouwde designs, waaronder 100 quilt patronen en 9 lettertypes, dat kan allemaal met deze Brother ScanNCut SDX.

Lees ook mijn tutorial over het samenvoegen van letters met de Brother ScanNCut

Je kan ook nog eigen ontwerpen toevoegen. Het 5 inch touchscreen LCD-scherm is comfortabel in gebruik

Meegeleverde accessoires

 • Standaard kleefmat van 12″ x 12″
 • Zwarte pen en touch pen 
 • Spatel 
 • Accessoirezakje
 • 76 Extra patronen 
 • Automatisch mes
 • Automatische meshouder
 • Voorbeeldkarton

Voordelen Brother SDX

 • Automatische materiaal selectie 
 • Snijd tot 3 millimeter moeiteloos de meeste materialen

Nadelen Brother SDX

 • De kosten van vervangingsmaterialen kunnen hoog zijn
 • De eerste installatie van de machine kan lastig zijn
Check de meest actuele prijzen hier

Beste elektronische snijplotter voor hand en snijwerk: Silhouette Cameo 4

Beste elektronische snijplotter voor hand en snijwerk - Silhouette Cameo 4 White

(bekijk meer afbeeldingen)

De Silhouette serie is perfect voor de knutselaar die gewoon zijn eigen project wil ontwerpen en aanpassen.

De Silhouette wordt al langer gezien als een van de beste elektronische snijplotters op de markt, en is geliefd vanwege zijn eenvoud en makkelijk te gebruiken design studio software.

Deze geavanceerde software maakt het ook mogelijk om elke afbeelding te traceren en vervolgens uit te snijden, hij is perfect voor logo’s en belettering.

De Silhouette snijmachines kunnen ook elk lettertype gebruiken dat op jouw computer is geïnstalleerd.

Als extra bonus ontvangt iedereen die een Silhouette machine koopt elke week een gratis nieuw ontwerp via de Silhouette winkel, en dat vindt iedere knutselaar natuurlijk leuk.

De Silhouette serie snijdt de volgende materialen:

 • Vilt
 • Karton
 • Papier
 • Leer
 • Stof
 • Spaanplaat
 • Vinyl

(bekijk meer afbeeldingen)

Met meer dan 1400 tevreden klanten op Amazon, is de Silhouette Cameo niet alleen een knutsel favoriet, maar ook een van de beste elektronische knutsel snijmachines.

De Silhouette Camio 4 is geschikt voor meer dan 100 materialen: hij snijdt vinyl, karton, vellum, acetaat, papier, dun karton en nog veel meer. Klanten geven deze Cameo 4 maar liefst 4,6 sterren op Amazon.com

De machine kan draadloos werken en heeft een snijblad dat automatisch wisselt.

Over het geheel genomen is dit een geweldige snijmachine en perfect voor glas-ets projecten, kaarten, plakboekpagina’s, schetsontwerpen, papierbewerking, vinyldecoraties en nog veel meer.

Je krijgt er de Silhouette Studio ontwerpsoftware gratis bij.

Voordelen Silhouette Cameo

 • Perfect voor projecten
 • Geweldige pakket aanbiedingen
 • Geweldig op vinyl
 • Autoblade instelling is geschikt voor verschillende hoogtes

Nadelen Silhouette Cameo

 • Het snijblad met lage druk betekent dat het snijvermogen beperkt is tot dunne materialen
 • instructies kunnen soms beter

Een klant schrijft:

De reden dat mijn eerste paar projecten mislukten, was omdat ik ‘Ratelmes’ had geselecteerd in het menu VERZENDEN. Het zag eruit als een ratelmesje met de nummering en de gelijnde lijnen. Ik was meer verbaasd dat de Cameo 4 in eerste instantie niet herkende dat het automatische mesje geïnstalleerd was. Ik heb het apparaat teruggezet naar Auto Blade en SEND geselecteerd. De proefsnede mislukte. Het mesje maakte bewegingen alsof het aan het snijden was, maar liet geen sporen op het vinyl achter. Vervolgens verhoogde ik de snijdiepte en probeerde het opnieuw. Deze keer zag ik alleen een lichte inkeping in het materiaal, geen sneden. Hier zouden duidelijke instructies de ervaring van de klant kunnen verbeteren.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Beste goedkope elektronische snijplotter: Cricut Explore Air 2

Beste goedkope snijplotter - Cricut Explore Air 2 Mint

(bekijk meer afbeeldingen)

Cricut-machines hadden tot voor kort de reputatie alleen met patronen te werken. Nu komen enkele van de modernste en beste elektronische snijmachines uit deze reeks. Het Cricut Explore model is er in twee versies.

De Cricut Explore 1 had al toegang tot meer dan 50.000 afbeeldingen in de Cricut afbeeldingenbibliotheek, maar de Cricut Explore 2 is technologisch weer een stuk verder gegaan dan zijn oudere broer.

Hij heeft gewoon dezelfde functies en voordelen, maar dit apparaat kan draadloos gebruikt worden zonder dat er nog een extra apparaat nodig is en, er zijn nu zelfs nog meer afbeeldingen beschikbaar. 

De Air 2 heeft ook de mogelijkheid om te snijden en te schrijven één gemakkelijke stap. Zonder de noodzaak om mesjes/stiften etc. te verwisselen. 

Beide modellen behoren tot de beste elektronische snijmachines die vandaag de dag beschikbaar zijn en zijn compatibel met je iPad en iPhone zodat je waar dan ook kunt ontwerpen.

Met een slimme draaiknop waarmee je de juiste snit voor elk materiaal kunt instellen, is het niet nodig om ingewikkelde instellingen te configureren.

Cricut snijmachines zijn een altijd populair merk onder die-hard crafters, met een stille snijwerking samen met eenvoudig te gebruiken software, zijn ze zowel praktisch als veelzijdig.

De vereenvoudigde software in alle Cricut snijmachines stelt je in staat om bestanden te kopen voor een minimale kostprijs, of je hebt de mogelijkheid om SVG bestanden te uploaden online of je vanuit eigen bibliotheek.

Hoewel het snijgebied van 11,5 x 23,5 iets kleiner is dan dat van de concurrentie, wordt dit ruimschoots goedgemaakt door de kwaliteit van de machine.

Beste goedkope elektronische snijplotter - Cricut Explore Air 2 met uitgesneden bloem

(bekijk meer afbeeldingen)

De krachtige motoren in de Cricut machines betekenen dat dit een van de beste elektronische snijmachines is voor dikker materiaal zoals dun hout en leer.

Deze unieke eigenschap maakt het assortiment een populair alternatief voor mensen die binnen een niche willen knutselen.

Een andere optie die de Cricut tot een populaire machine maakt is de mogelijkheid om tegelijkertijd te tekenen en te snijden, zeker de Silhouette reeks kan dit, maar je moet de machine stoppen en de balde en de pen omwisselen, de Cricut vervult deze functie in één vloeiende beweging.

Het enige nadeel aan de Cricut Range is dat de gebruikers niet de mogelijkheid hebben om te experimenteren zonder een internetverbinding, wat betekent dat in gebieden met een slechte signaalsterkte de functionaliteit zal verminderen. 

Dit kan echter een mogelijke aanvaarding zijn in opoffering van zijn andere mogelijkheden en functies.

Voordelen Cricut Explore Air 2

 • Meer dan 100.000 toegankelijke afbeeldingen
 • Ontwerp onderweg technologie
 • Geen ingewikkelde set ups – Draai gewoon aan de knop om het materiaal aan te passen
 • Snellere snijsnelheid in vergelijking met het vorige model
 • Draadloze werking

Nadelen Cricut Explore Air 2

 • Je verliest al je afbeeldingen als je je abonnement opzegt
 • Sommige ontwerpen kunnen lastig zijn
Check de meest actuele prijzen hier

Tot slot

Zoals je zojuist hebt kunnen lezen, zijn er heel wat zaken waar je op moet letten bij het uitzoeken van een snijplotter. Ga goed na welke punten voor jou het belangrijkste zijn, zodat je een weloverwogen keuze maakt!

Iedere kunstenaar en iedere knutselaar stelt andere eisen aan zijn snijplotter, maar ik kan je garanderen dat je met deze apparaten werkelijk prachtige kunststukken kan maken.

Veel plezier met jouw projecten!

Lees ook: Knutselen met een baby: wist je dat je vanaf 6 maanden al kan beginnen?

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.