Houten speelgoed trein opslag: 10 geweldig georganiseerde ideeën

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

houten speelgoed trein opslag

Opslagoplossingen zijn specifiek ontworpen om orde te scheppen in chaos. Ze zijn geweldig voor het sorteren en organiseren van verschillende soorten items, waardoor je snel kunt vinden wat je nodig hebt. Bovendien helpen ze schade aan waardevolle items voorkomen door ze op een veilige plek te bewaren.

Opslag voor houten speelgoedtreinen moeten stevig zijn om het gewicht van de treinen te dragen, en voldoende ruimte hebben voor alle onderdelen van de treinset. Een goede opslagoplossing maakt het ook makkelijker om de treinen te sorteren en te organiseren. Hieronder vind je de 10 beste opslagoplossingen voor speelgoedtreinen.

 1. Lade organizers
 2. Opslagbakken
 3. Opslagdozen
 4. Speelgoedtrein opslag onder je bed
 5. Speelgoedtrein tafel onder je bed
 6. Treintafel met opslagbakken
 7. Wandmontage trein displays
 8. Doorzichtige plastic trein displays
 9. Magnetische messenrekken
 10. Gepersonaliseerde opbergzakken

Grote treinsets hebben veel onderdelen, zoals treinen, sporen en gebouwen. Al deze onderdelen moeten een plek hebben in de opslag. Het is belangrijk om eerst te bepalen welke opslagoplossing het beste past bij jouw specifieke behoeften, en vervolgens de onderdelen te sorteren en te plaatsen op een manier die het makkelijk maakt om ze terug te vinden.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

1. Lade organizers

Lade organizers zijn handige hulpmiddelen om spullen netjes en overzichtelijk op te bergen. Ze zijn er in verschillende maten en soorten, zodat je de juiste kunt kiezen voor wat je nodig hebt.

Het opbergen van speelgoedtreinen in lade organizers is een geweldige manier om ze georganiseerd en schadevrij te houden.

Meet eerst je lade en treinen om de juiste organizer te vinden. De meeste houten treinen zijn 10 x 4 cm (3.94 x 1.57 inch), dus daar passen er veel van in een organizer. De meeste rechte treinbaan stukken zijn 16 x 4,2 cm (6.30 x 1.65 inch) en de langste stukken 22,5 cm (8.86 inch). Organizers die een breedte hebben van 10 cm (3.94 inch) zijn dus ideaal zodat je twee stapel treinbanen naast elkaar kunt stapelen. De gebogen treinbaan stukken zijn bijna 6 cm (2.36 inch) breed, dus in organizers van 12 cm (4.72 inch) kun je er ook twee stapels naast elkaar van maken.

Houten treinbanen opgemeten (1)

Treinbaanstukken in organizers

Sorteer de treinen en sporen op grootte en type. Gebruik de scheidingswanden van de organizer om ze te scheiden. Plaats de grotere stukken, zoals houten treinenbaan, op een plek waar ze goed passen.

Label de verschillende secties om het zoeken te vergemakkelijken. Dit helpt bij het bouwen, omdat je gemakkelijk kunt vinden wat je nodig hebt.

2. Opslagbakken

Opslagbakken zijn functionele containers, vaak gemaakt van plastic, hout of metaal en variëren in grootte, stijl en materiaal. Opslagbakken zijn ideaal voor het organiseren en beschermen van treinen, en kunnen gemakkelijk worden gestapeld of op een plank worden geplaatst.

Begin met het meten van de treinen en de beschikbare opslagruimte om de juiste bak grootte te bepalen. Plastic bakken zijn een goede keuze vanwege hun duurzaamheid en gemakkelijke reiniging.

Houten treinbanen opgeslagen in opslagbak

Sorteer de treinen en de sporen voordat je ze opbergt. Je kunt verschillende bakken voor verschillende onderdelen gebruiken, of gebruik ook scheidingswanden in de bakken om verschillende soorten treinen of spoorstukken te scheiden. Dit maakt het gemakkelijker om de juiste stukken te vinden wanneer je ze nodig hebt. Label de bakken om de inhoud snel te identificeren.

Zorg ervoor dat de bakken goed passen op een plank of in de opslagruimte. Een goed georganiseerde opslagruimte maakt het gemakkelijker om de treinen en sporen te vinden en te gebruiken.

3. Opslagdozen

Opslagdozen zijn handige hulpmiddelen voor het opbergen en organiseren van diverse items. Ze zijn er in verschillende soorten, maten en stijlen, zoals plastic en houten dozen. Voor het opbergen van speelgoedtreinen zijn opslagdozen geweldig. Volg onderstaande stappen voor een eenvoudige en effectieve opslag.

Opbergdozen voor je speelgoed
 1. Meet de treinen: Zorg ervoor dat de dozen groot genoeg zijn voor je treinen.
 2. Kies de juiste doos: Houten dozen zijn duurzaam en decoratief, terwijl plastic dozen licht en makkelijk te verplaatsen zijn.
 3. Sorteer de treinen: Sorteer ze op grootte, type of speelfrequentie.
 4. Gebruik verdelers: Deze helpen om verschillende treinen te scheiden en te voorkomen dat ze elkaar beschadigen.
 5. Label de dozen: Dit maakt het vinden van specifieke treinen eenvoudiger.
 6. Plaats de dozen op een donkere plek: Dit helpt om schade door zonlicht te voorkomen.
 7. Houd de opslag georganiseerd: Regelmatig sorteren en opnieuw rangschikken helpt om de speelruimte netjes te houden.

4. Speelgoedtrein opslag onder je bed

Opslag onder je bed is een efficiënte manier om ruimte te benutten die vaak ongebruikt blijft. Het zijn opslagoplossingen die specifiek ontworpen zijn om onder een bed te passen, variërend van eenvoudige plastic bakken tot stijlvolle lades op wielen.

Voor speelgoedtrein opslag zijn deze opties ideaal. Kies de juiste maat en stijl die past bij de treinsets. Plastic containers zijn geweldig om de stukken georganiseerd te houden. Sorteer de treinstukken op verschillende manieren: op type, op grootte of op speelset. Gebruik scheidingswanden om de stukken te scheiden. Label de containers voor gemakkelijke identificatie.

Schoenendozen of lades gemaakt voor het organiseren van schoenen zijn ook opties. Zorg ervoor dat de opslag onder het bed past. Het opbergen van speelgoedtreinen onder het bed maakt het spelen makkelijker en houdt de stukken georganiseerd.

Beste onder-het-bed opslag voor treinen

IrisSterilite Plastic Bak met Wieltjes

Handige opbergbak met wieltjes zodat hij zo onder het bed kan schuiven om speelgoed op te slaan.

9.2
Toy score
Product image

5. Speelgoedtrein tafel onder het bed

Speelgoedtrein tafels voor onder het bed zijn speciaal ontworpen meubelstukken die onder een bed passen. Ze bieden een speciale plek om met speelgoedtreinen te spelen en ze op te bergen. Ze bestaan niet kant-en klaar maar met een klein beetje DIY kun je er gemakkelijk eentje maken, en ze zijn geweldig om ruimte te besparen en om je speelgoedtreinen georganiseerd te houden.

Kies een kastje met harde bovenkant die gemakkelijk onder je bed past. Sommige lades hebben wielen, wat het verplaatsen makkelijker maakt. Maak dan de bovenkant zoals je wilt. Je kunt bijvoorbeeld krijtbord verf gebruiken zodat je treinrails of huisjes kunt tekenen voor het fantasiespel. Of plak er een bestaande poster of achtergrond op met veel gras en huisjes.

Krijtbord speeltafel

6. Treintafel met opslagbakken

Treintafels zijn multifunctionele speeltafels, speciaal ontworpen voor speelgoedtreinsets. Ze bieden een ruim oppervlak voor het opzetten van spoorbanen en hebben vaak geïntegreerde opbergbakken voor het opbergen van treinen en accessoires.

Verschillende soorten sets vereisen verschillende treintafel groottes. Sorteer vervolgens de treinonderdelen in de opbergbakken. Het is gemakkelijker om ze te vinden en te gebruiken als ze georganiseerd zijn. Gebruik indien mogelijk verdelers om verschillende soorten stukken te scheiden, zoals treinen, sporen, bruggen en accessoires. Label de bakken voor eenvoudige identificatie.

Het opbergen van speelgoedtreinen op deze manier helpt schade te voorkomen en houdt de speelruimte netjes. Bovendien maakt het spelen met de treinsets gemakkelijker en leuker.

Beste houten treinset tafel
Kidkraft Adventure Town Treintafel
Product image
8.7
Toy score
Speelwaarde
4.7
Prijs/ kwaliteit
4.1
Herspeelbaarheid
4.4
Beste voor
 • Heel grote set met leuk decor
 • De tafel is een handige toevoeging
Minder goed
 • Moeilijk uit te breiden of te combineren vanwege de ruimte of de tafel

7. Wandmontage trein displays

Wandmontage trein displays zijn speciaal ontworpen opberg- en displayoplossingen voor modeltreinen. Ze bieden een veilige en aantrekkelijke manier om je treincollectie te tonen en te beschermen.

Voor het opbergen van speelgoedtreinen zijn ze een uitstekende keuze. Ze besparen ruimte en maken het gemakkelijker om je collectie te organiseren. Volg deze stappen voor een effectief gebruik:

 1. Kies het juiste formaat en stijl: Er zijn verschillende soorten wandmontage trein displays, dus kies degene die bij je collectie past. Houd rekening met de grootte van je treinen en de gewenste uitstraling.
 2. Installeer de display: Gebruik de juiste hardware om de display aan de muur te bevestigen. Zorg ervoor dat je de beugels op de studs plaatst voor extra stevigheid. Volg de instructies zorgvuldig.
 3. Sorteer en plaats je treinen: Orden je treinen op een manier die voor jou logisch is. Je kunt ze bijvoorbeeld sorteren op type, grootte of merk. Zorg ervoor dat elke trein goed op de plank past.

Wandmontage trein displays zijn een geweldige manier om je speelgoedtrein collectie te tonen en te bewaren. Ze zijn gemakkelijk te installeren en te gebruiken, en bieden een scala aan opties om aan je specifieke behoeften te voldoen. Deze met Thomas de Train motief is bijvoorbeeld erg leuk.

Beste wandmontage trein display

Wood Design MallTrain Display Case

Houten trein display voor aan de muur met Thomas de Trein motief.

9.5
Toy score
Product image

8. Doorzichtige plastic trein displays

Heldere plastic displays zijn transparante opberg- en tentoonstellingsbakken, ontworpen om objecten zichtbaar en beschermd te houden. Ze zijn ideaal voor het opbergen van speelgoedtreinen, dankzij hun veelzijdigheid in grootte en stijl. Ze bieden ook een manier om de collectie te etaleren.

Kies eerst het juiste formaat display dat past bij de treinsets. Sorteer de treinen op type of grootte en plaats ze in de display.

Beste doorzichtige trein display

Display4topPlastic Display Case

Doorzichtige display case voor speelgoed of actiefiguren en andere verzamelobjecten. Stevig en genoeg vakken voor een collectie.

9.1
Toy score
Product image

9. Magnetische messenrekken

Magnetische messenrekken zijn praktische opbergoplossingen, die door magneten messen op hun plaats houden. Ze zijn er in verschillende stijlen en maten, zodat je kunt kiezen wat het beste bij je past.

Voor speelgoedtrein opslag kunnen ze een creatieve en eenvoudige oplossing zijn. Let er op dat niet elk soort trein goed genoeg zal plakken aan de strip. Er moet voldoende metaal inzitten om dit mogelijk te maken.

Zorg ervoor dat de rekken groot genoeg zijn om de treinen te bewaren. Meet de grootte van de verschillende stukken om de juiste rekken te kiezen. Kies dan een plek op de muur die gemakkelijk bereikbaar is voor het kind. Zorg er met het juiste bevestigingsmateriaal voor dat ze stevig vastzitten.

Treinen geplakt aan magnetische messenhouder

10. Gepersonaliseerde opbergzakken

Gepersonaliseerde opbergtassen zijn speciaal ontworpen tassen waar je de naam van je kind op kunt laten drukken. Ze variëren in grootte, stijl en materiaal, en bieden een gemakkelijke en georganiseerde manier om treinen items op te bergen.

Kies de juiste maat en type tas voor de treinsets. Sorteer eventueel de verschillende onderdelen, zoals treinen, sporen en accessoires, en berg ze op in afzonderlijke tassen. Een tas met trekkoord is handig om alles op zijn plaats te houden. Het is een geweldige en gemakkelijke manier om speelgoedtreinen georganiseerd en klaar voor gebruik te houden.

Beste gepersonaliseerde opbergzakken

BunnyandBearStudioUKHandgemaakte opbergzakken

Handige zakken met trekkoord, speciaal gepersonaliseerd om je houten treinbanen in op te slaan.

8.7
Toy score
Product image

Welke onderdelen hebben de beste grote houten treinbanen?

De beste houten speelgoed treinsets moeten met name de onderstaande onderdelen bevatten.

 1. Verscheidenheid aan stukken: Goede sets hebben een mix van rechte en gebogen sporen, wissels, bruggen en tunnels. Dit helpt bij het creëren van verschillende lay-outs en scenario’s.
 2. Verschillende treinen: Sets moeten stoom-, diesel- en passagierstreinen bevatten voor realistische verhalen.
 3. Compatibiliteit: De onderdelen moeten compatibel zijn met de belangrijkste merken om de set uit te breiden.
 4. Accessoires: Extra’s zoals stations, bomen en figuren bevorderen de creativiteit en helpen kinderen bij het ontwikkelen van verhalen.
 5. Opslag: Een opbergdoos houdt de set georganiseerd en vergemakkelijkt het opruimen.
 6. Kwaliteit van hout: De set moet gemaakt zijn van duurzaam hout om lang mee te gaan.

Deze elementen zorgen voor complete en leuke houten treinbanen en dragen bij aan de cognitieve en sociale ontwikkeling van kinderen.

Waarom zou je silica gel zakjes moeten gebruiken bij het opslaan van speelgoed treinen?

Je kunt silica gel zakjes gebruiken bij het opslaan van speelgoedtreinen om te zorgen dat er geen vocht bij komt. Schimmel ontstaat door vocht, dus het is belangrijk om de opslagruimte droog te houden. Ten tweede helpen ze roestvorming te voorkomen. Speelgoedtreinen hebben vaak metalen onderdelen die kunnen roesten als ze vochtig worden.

Ten derde voorkomen ze een muffe geur. Deze geur wordt veroorzaakt door vocht en kan worden voorkomen door de luchtvochtigheid laag te houden.

Hoe haal je de treinen er gemakkelijk uit om ermee te spelen?

Je kunt de treinen gemakkelijk pakken door ze op te bergen in plastic bakken met deksels. Kies voor transparante bakken voor gemakkelijke toegang. Bewaar de treinen in de originele trays als deze aanwezig zijn. Als alternatief passen kartonnen dozen ook.

Het draait uiteindelijk allemaal om het spelen met de speelgoedtreinen. Bewaar ze op een plek die het makkelijk maakt om te starten met spelen.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.