6 dingen die spelen met treinen je peuter leren

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

spelen met treinen

Spelen met treinsets is een veelzijdige activiteit. Het type spel varieert van eenvoudig rollenspel tot complexe technische uitdagingen. Het bouwen van spoorwegen stimuleert ruimtelijk inzicht en fijne motoriek. Het spel met de treinen zelf kan gaan over snelheid, zwaartekracht en beweging.

Het spelen met speelgoedtreinen biedt meerdere voordelen. Het stimuleert de creativiteit door het bouwen van unieke spoorwegen. Het bevordert ook de fijne motoriek en het ruimtelijk inzicht. Bovendien helpt het kinderen om te leren over technologie en geschiedenis.

Peuters leren veel van het spelen met speelgoed. Ze ontwikkelen hun motoriek, leren vormen en kleuren herkennen en oefenen met tellen. Verschillende soorten speelgoed kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, wat bijdraagt aan hun veelzijdige leerervaring.

Na het spelen moet een treinset natuurlijk goed opgeborgen worden. Een opbergdoos kan, of in een handige organizer (daarover later meer). Een goede treinset moet gemakkelijk te bouwen zijn, voldoende bewegingsmogelijkheden bieden en aantrekkelijke elementen bevatten, zoals signalen en stations.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat leren peuters door het spelen met speelgoedtreinen?

Peuters beginnen met het spelen met speelgoedtreinen als ze ongeveer twee jaar oud zijn. De beste leeftijd is vanaf drie jaar wanneer ze al woorden kunnen geven aan veel van de onderwerpen en ze klaar zijn voor creatief fantasiespel.

Spelen met treinen heeft talrijke voordelen, waarvan de belangrijkste 6 hieronder staan.

 1. Ontwikkeling van motorische vaardigheden: Het hanteren van kleine treinen en het opzetten van sporen bevordert de fijne motoriek.
 2. Stimulatie van verbeelding: Peuters creëren verhalen en scenario’s rond hun treinspel, wat hun fantasie stimuleert.
 3. Leerzaam: Treinsets bieden een kans om te leren tellen, letters te herkennen en basiswetenschap te begrijpen. Volgens onderzoek van Leung, J. (1994) in het Journal of Behavioral Education, zijn speelgoed, met name degenen met meerdere componenten zoals treinbanen, goed als versterkers voor taaltraining.
 4. Sociale vaardigheden: Samenspel rond een treinset bevordert communicatie en samenwerking.
 5. Ouder-kind binding: Treinspellen bieden ouders en kinderen een kans om samen te spelen en te leren.
 6. Passie voor STEM aanwakkeren: De werking van treinen, alsmede het bouwen van de rails kan de eerste kennismaking zijn met STEM onderwerpen als wetenschap, technologie, techniek en wiskunde.

Wat zijn goede ideeën om speelgoed treinen op verschillende manieren te gebruiken?

Speelgoedtreinen kunnen voor meer dan alleen regulier spel worden gebruikt. Treinen zijn het perfecte speelgoed hiervoor omdat ze veelzijdig, interactief en educatief zijn. Ze stimuleren creativiteit, probleemoplossend denken en motorische vaardigheden.

 • Peuter spelactiviteiten met treinen: Peuters kunnen leren over kleuren, vormen en tellen door met treinen te spelen.
 • Spel met het bouwen van treinsporen: Dit spel stimuleert ruimtelijk inzicht en creativiteit.
 • Leren over treinen: Kinderen kunnen leren over verschillende soorten treinen, hun functies en geschiedenis.
 • Leren over natuurkunde: Door met treinen te spelen, kunnen kinderen basisprincipes van natuurkunde ontdekken, zoals zwaartekracht en beweging.
 • Passie voor STEM aanwakkeren: Treinen kunnen kinderen introduceren in de wereld van wetenschap, technologie, techniek en wiskunde (STEM).
 • Ontwerpen van nieuwe houten trein layouts: Dit stimuleert creatief denken en ruimtelijke vaardigheden.
 • Leren over de natuur: Door treinsporen te bouwen in verschillende natuurlijke omgevingen, kunnen kinderen leren over verschillende ecosystemen.
 • Verzinnen van verhalen: Doordat er veel gaande is rondom de spoorwegen is het ook perfect speelgoed voor het verzinnen van verhalen. Waar gaan de poppetjes heen? Blijft alles op tijd rijden zonder incidenten?

Peuter spelactiviteiten met treinen

Treinen zijn ideaal voor peuters omdat ze een scala aan leer- en speelmogelijkheden bieden. Ze prikkelen de verbeelding, bevorderen de fijne motoriek en leren kinderen over getallen en letters. Door met treinen te spelen, leren peuters verschillende objecten en scènes te herkennen, te tellen en letters te spellen.

Een leuke activiteit voor peuters is het bouwen van een treinbaan. Dit stimuleert hun creativiteit en leert ze over oorzaak en gevolg. Ze kunnen verschillende sporen en obstakels creëren, zoals tunnels of bruggen, en kijken hoe de trein reageert. Een andere activiteit is het spelen van een speurtocht met treinen. Peuters kunnen verschillende objecten zoeken en deze op de trein laden, wat hun observatievaardigheden en kennis van getallen en letters verbetert.

Voor 18 maanden oude peuters is er een geweldige treinset beschikbaar. Deze set is specifiek ontworpen voor deze leeftijdsgroep, met grote, gemakkelijk te hanteren stukken en heldere kleuren om hun aandacht te trekken.

Beste eerste houten treinbaan voor 1-jarigen
Brio Mijn Eerste Treinset op Batterijen 33710
Product image
8.2
Toy score
Speelwaarde
4.4
Prijs/ kwaliteit
3.8
Herspeelbaar
4.2
Beste voor
 • Gemakkelijk op te zetten en staat stevig
 • Geschikt vanaf 18 maanden
Minder goed
 • Zitten geen poppetjes of achtergronden bij

Treinbaan bouwspellen

Bouwspellen zoals “Train Valley” en “Railroad Tycoon” laten spelers spoorwegen bouwen en beheren. “Train Valley” biedt een verscheidenheid aan sets om unieke spoorwegen te creëren. Het voegt een element van strategie toe door te voorkomen dat treinen botsen. “Railroad Tycoon” daarentegen, is een sandbox-spel waarin spelers goederen transporteren en middelen verzamelen om hun spoorwegnetwerk uit te breiden. Beide spellen zijn leuk en boeiend door hun unieke gameplay en multiplayer mogelijkheden.

Kinderen van alle leeftijden genieten van dit soort gameplay, maar jongere kinderen leren meer van het bouwen met echte houten treinsporen. Het fysiek manipuleren van de sporen bevordert hun STEM-vaardigheden en verbetert hun ruimtelijk inzicht. Bovendien stimuleert het hun creativiteit en probleemoplossend denken.

Het bouwen van treinsporen kan op leuke manieren tot een spel worden gemaakt. Bijvoorbeeld, kinderen kunnen uitgedaagd worden om de langste spoorlijn te bouwen of om een spoorweg te bouwen die bepaalde punten op een kaart verbindt. Ook kunnen ze uitgedaagd worden om een spoorweg te bouwen die verschillende soorten terrein doorkruist, zoals bergen, meren en bossen. Dit voegt een extra laag van strategie en plezier toe aan het spel.

Leren over treinen

Door met speelgoedtreinen te spelen, leren kinderen veel over ze. Speelgoedtreinen introduceren kinderen tot verschillende treintypen. Ze leren namen en concepten zoals stoomlocomotieven, dieseltreinen en passagierstreinen. Ze ontdekken ook de functies van elke trein. Bijvoorbeeld, een goederentrein vervoert goederen, terwijl een passagierstrein mensen vervoert.

Door het spelen met speelgoedtreinen, leren kinderen ook over de infrastructuur van treinen. Ze leren over spoorwegen, stations en signalen. Bovendien ontwikkelen ze een begrip van de beweging van treinen, zoals vooruit, achteruit en stoppen.

Leren over natuurkunde

Door te spelen met wiel-speelgoed zoals treinen, kunnen kinderen diepgaande natuurkunde concepten leren. Het onderzoek van Featonby, D. (2005) “Toys and physics. Physics Education” stelt dat speelgoed de aandacht van leerlingen kan trekken, en veel speelgoed gedraagt zich op manieren die kunnen worden gebruikt om krachten, beweging, elektriciteit etc. uit te leggen.

De manier waarop de wielen van het speelgoed draaien, leert kinderen over wrijving en zwaartekracht. Ze zien hoe verschillende oppervlakken de snelheid en beweging van hun trein beïnvloeden. Door met de trein op een helling te rijden, leren ze over snelheid, momentum en traagheid.

Passie voor STEM aanwakkeren

STEM is een onderwijsconcept dat staat voor de integratie van wetenschap (Science), technologie (Technology), engineering (Engineering) en wiskunde (Mathematics). Het doel is om kritisch denken, probleemoplossend vermogen en creativiteit te bevorderen door praktische toepassing van deze disciplines.

Speelgoedtreinen kunnen een passie voor STEM bevorderen. Ze bieden kinderen een leuke en boeiende manier om verschillende STEM-concepten te leren. Door het bouwen van treinsporen, ontwikkelen kinderen ruimtelijk inzicht en technische vaardigheden. Het ontwerpen van verschillende spoorwegstructuren bevordert creativiteit en probleemoplossend vermogen.

Bovendien kunnen speelgoedtreinen helpen bij het leren coderen. Je kunt bijvoorbeeld gekleurde ovalen gebruiken om de acties van de trein te sturen. Zo leren kinderen de basisprincipes van coderen. Ze moeten obstakels navigeren en scenario’s bedenken, wat hun creativiteit en logisch denken stimuleert.

Ontwerpen van nieuwe houten trein layouts

Ontwerpen van nieuwe houten treinbanen is waarschijnlijk nog het leukste omdat het meerdere facetten omvat. Het stimuleert creativiteit door het bouwen van verschillende scenario’s en verhalen. Het helpt bij het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht door het navigeren van obstakels. Het bevordert redenering door het uitzoeken hoe structuren passen. Het is een boeiende activiteit voor zowel kinderen als volwassenen.

Het creëren van verschillende lay-outs maakt het mogelijk om nieuwe dingen te leren. Het bouwen en ontwerpen van treinbanen is een leuk en leerzaam spel.

Leren over de natuur

Speelgoedtreinen, vooral houten, helpen bij het leren over de natuur. Houten treinen stimuleren creativiteit en natuurlijk leren. Je kunt ze ook stimuleren om leuke en boeiende manieren te verzinnen om natuurlijke objecten te gebruiken, zoals bladeren voor bomen, stenen voor wegen en hellingen en verschillende objecten als vracht.

Water kan worden gebruikt met sommige treinbanen zodat kinderen leren over watertransport door vrachtauto’s en goederenwagons te vullen en te legen.

Verzinnen van verhalen

Speelgoedtreinen zijn fantastische hulpmiddelen voor het creëren van verhalen. Ze stimuleren de verbeeldingskracht van kinderen, bevorderen creativiteit en helpen bij het ontwikkelen van verhalende vaardigheden.

Het bouwen van verschillende spoorwegindelingen met speelgoedtreinen is een complexe activiteit. Het vereist het creëren en incorporeren van verschillende scenario’s, zoals een station, mensen die wachten en aan boord gaan, en bijbehorende accessoires. Deze activiteiten bevorderen de creativiteit en helpen kinderen verschillende rollen te spelen.

Speelgoedtreinen bieden ook een geweldige achtergrond voor het creëren van verhalen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld verhalen bedenken rond de reis van de trein, de interacties tussen de houten figuren en de dieren langs de sporen. Deze activiteiten bevorderen het vertellen van verhalen en helpen kinderen complexe verhalen te bouwen.

Bovendien kunnen kinderen verhalen creëren op basis van boeken die ze hebben gelezen, of nieuwe verhalen bedenken geïnspireerd door hun speelgoedtreinen. Dit bevordert niet alleen het lezen, maar ook de creativiteit en het vertellen van verhalen.

Wat zijn manieren om houten speelgoed rails op te bergen?

Houten treinsporen moeten ook opgeborgen worden na het spelen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen.

Plastic containers zijn een goede optie. Ze zijn groot en makkelijk te vinden in winkels of online. Sporen kunnen georganiseerd worden in deze containers. Het is belangrijk om ze op een donkere plek te bewaren om schade te voorkomen.

Organizers zijn een andere optie om je houten treinbanen op te bergen. Ze zijn in verschillende maten en vormen te vinden. Ze helpen om de sporen georganiseerd en op hun plaats te houden.

Welke houten treinset worden aanbevolen voor speelwaarde?

Houten treinsets moeten een goede speelwaarde hebben. Dit betekent dat ze bouwen mogelijk maken en een verscheidenheid aan onderdelen bevatten. Ze moeten gemaakt zijn van hoogwaardige materialen die veilig zijn voor kinderen en duurzaam genoeg om urenlang speelplezier te bieden.

Het is belangrijk dat een goede houten treinset flexibiliteit biedt in het ontwerpen, om de creativiteit en verbeelding van kinderen te stimuleren. Dit zorgt voor betrokkenheid en bevordert de ontwikkeling op verschillende gebieden, zoals ruimtelijk inzicht en STEM-vaardigheden.

Overall beste houten speelgoed treinset
BigJigs Alpen treinset (BJT016)
Product image
8.7
Toy score
Speelwaarde
4.5
Prijs/ kwaliteit
4.1
Herspeelbaar
4.5
Beste voor
 • De trein heeft gelijk een helling om af te rijden
 • Erg leuke details voor het landschap
 • Grote set
Minder goed
 • Prijzig
 • Hogere rails op steunen is niet voor de allerkleinsten

Bieden houten treinbanen meer voordelen dan spelen met ander speelgoed?

Houten treinbanen bieden niet altijd meer, maar vooral andere voordelen dan ander speelgoed, vooral voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Het bouwen en manipuleren van houten treinbanen helpt bij de ontwikkeling van fijne motorische vaardigheden. Kinderen moeten stukken verbinden, rails neerleggen en treinen duwen, wat hun hand-oogcoördinatie en precisie verbetert.

Houten treinbanen moedigen ook creativiteit en verbeelding aan, maar het grootste voordeel ten opzichte van het spelen met vele soorten speelgoed, is het langdurig speelplezier. Houten treinbanen zijn duurzaam en gaan vaak generaties lang mee. Ze bieden langdurig speelplezier en kunnen worden uitgebreid met nieuwe sets en accessoires.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.