11 beste educatieve speelgoed uit de Speelkeuze test

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Collage met het beste educatieve speelgoed voor verschillende leeftijden

Educatief speelgoed bevordert vaardigheden en ontwikkeling. Ze bieden een leuke manier om verschillende ontwikkelingsgebieden, zoals motoriek, creativiteit en sociale vaardigheden, te ondersteunen. Elke leeftijdsgroep heeft specifieke vaardigheden die cruciaal zijn voor die ontwikkelingsfase, daarom verschilt educatief speelgoed per leeftijdsgroep.

Het overal beste educatieve speelgoed dat we hebben getest zijn deze magneettegels van Magformers. Je kunt er enorm veel mee, van eenvoudige gebouwen tot complexe geometrische vormen en ze groeien perfect mee in verschillende leeftijden.

Er zijn natuurlijk meer opties dus we hebben verschillende manieren gevonden om door deze lijst van het 11 beste educatieve speelgoed heen te gaan.

Hoe wil je dit artikel doorlopen?

Hieronder de lijst van de beste keuzes, gesorteerd en vergeleken op prijs van laag naar hoog.

Beste breinbreker

Smartgames IQ Puzzler Pro

Smartgames IQ Puzzler Pro, met zijn lage prijs en hoge prijs-kwaliteitverhouding van 9.8, biedt uitstekende waarde vergeleken met Bigjigs Rijgpuzzel Dieren en Playos Wiskunde Sticks. Het compacte formaat en de veelvoud aan awards maken het een voordelige keuze voor puzzelliefhebbers.

€11,95 – $11.99
Prijs

Beste speelgoed voor de fijne motoriek

Bigjigs Rijgpuzzel Dieren

Bigjigs Rijgpuzzel Dieren, geprijsd tussen Smartgames IQ Puzzler Pro en Playos Wiskunde Sticks, biedt waarde met duurzame productie en dieren thema. Hoewel duurder dan Smartgames, rechtvaardigen de kwaliteit en awards de prijs.

€17,95 – $18.40
Prijs

Overall beste Montessori speelgoed

Playos Wiskunde Sticks

Playos Wiskunde Sticks, geprijsd tussen Smartgames IQ Puzzler Pro en Bigjigs Rijgpuzzel Dieren, biedt met 73 onderdelen en MDF materiaal een goede prijs-kwaliteitverhouding van 9.4, ondanks het ontbreken van awards.

€22,95 – $8.28
Prijs

Beste natuurlijk houten stapel speelgoed

Guidecraft Branch Blocks

Guidecraft Branch Blocks, met een prijs-kwaliteitsverhouding van 7.5 en gemaakt van FSC hardhout, is duurder dan Smartgames IQ Puzzler Pro en Bigjigs Rijgpuzzel Dieren, voornamelijk door het gebruik van duurzaam hardhout en de grotere afmetingen, wat de hogere prijs rechtvaardigt.

€44,09 – $46.95
Prijs

Beste leren lezen speelgoed

Learning Resources Alphabet Marks the Spot

Learning Resources Alphabet Marks the Spot, geprijsd tussen low-tech puzzels en interactieve educatieve tools, biedt waarde door zijn waterbestendigheid en awards, onderscheidend van goedkopere Smartgames IQ Puzzler Pro door thema en gebruik buitenshuis, maar minder technologisch geavanceerd dan Shifu Orboot.

€45,00 – $35.10
Prijs

Beste educatieve wereldbol

Shifu Orboot Interactive AR World Globe

Shifu Orboot’s AR wereldbol, geprijsd tussen Smartgames IQ Puzzler Pro en Guidecraft Branch Blocks, biedt unieke augmented reality ervaringen, wat de hogere prijs rechtvaardigt vergeleken met niet-technologische spellen zoals IQ Puzzler Pro. Ondanks de hogere prijs, bevestigen awards zoals Smart Toy Awards de waarde.

€49,00 – $60.00
Prijs

Overall beste magneet tegels

Magformers Basic Set Line Magneet Tegels

Magformers Basic Set, met zijn prijs, biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding vergeleken met Shifu Orboot en Melissa & Doug’s Poppenhuis, gezien de hoeveelheid onderdelen en de ontvangen awards, ondanks de afwezigheid van technologie.

€49,49 – $47.97
Prijs

Beste houten rollenspel speelgoed

Melissa & Doug Fold and Go Poppenhuis

Het Melissa & Doug Fold and Go Poppenhuis, geprijsd rond de middenklasse, biedt duurzame productie en diverse awards, wat het onderscheidt van goedkopere opties zoals de Smartgames IQ Puzzler Pro. Echter, vergeleken met de Guidecraft Branch Blocks, die ook duurzaam geproduceerd zijn maar geschikt voor buitengebruik, lijkt het poppenhuis beperkter in gebruiksmogelijkheden, wat de iets lagere prijs-kwaliteitverhouding verklaart.

€51,38 – $48.99
Prijs

Beste educatieve bouwblokken

TickiT Regenboog Blokken

TickiT Regenboog Blokken, duurder dan Smartgames IQ Puzzler Pro en Bigjigs Rijgpuzzel Dieren, rechtvaardigen hun prijs met duurzame productie en meerdere awards. Minder onderdelen dan Playos Wiskunde Sticks, maar focust op kwaliteit en erkenning.

€59,89 – $35.00
Prijs

Overall beste speelkeuken

New Classic Toys Bon Appetit Speelkeuken

De New Classic Toys Bon Appetit Speelkeuken, geprijsd rond het midden, biedt een uitgebreide speelervaring met houten MDF onderdelen en een keukenthema, in tegenstelling tot de goedkopere, kleinere Smartgames IQ Puzzler Pro en Bigjigs Rijgpuzzel Dieren. Ondanks de hogere prijs, rechtvaardigt de kwaliteit en de omvang van de speelkeuken, vergeleken met deze eenvoudigere spellen, de investering voor een meer betrokken speelervaring.

€105,99 – $114.99
Prijs

Overall beste educatieve robot

Wonder Workshop Dash Coding Robot

Wonder Workshop Dash Coding Robot, met zijn hogere prijs vergeleken met Smartgames IQ Puzzler Pro en Bigjigs Rijgpuzzel Dieren, rechtvaardigt de kosten door geavanceerde app-gebaseerde technologie en een uniek robotthema, ondanks een lagere prijs-kwaliteitverhouding en minder onderdelen.

€189,00 – $149.95
Prijs

Bovenstaande lijst geeft een goede vergelijking wanneer je op zoek bent naar waar voor je geld.

Hieronder de lijst van de beste keuzes, gesorteerd en vergeleken op leeftijdsgeschiktheid.

Beste educatieve bouwblokken

TickiT Regenboog Blokken

TickiT Regenboog Blokken zijn geschikt vanaf 1 jaar, jonger dan de meeste andere producten, ideaal voor peuters (3-5 jaar). In tegenstelling tot Magformers en Shifu Orboot, die vanaf 3 en 4 jaar zijn, bieden ze veilig speelplezier voor een jongere doelgroep door hun niet-giftige materiaal en simpliciteit.

1 jaar
Vanaf

Overall beste speelkeuken

New Classic Toys Bon Appetit Speelkeuken

De New Classic Toys Bon Appetit Speelkeuken is geschikt vanaf 2 jaar, jonger dan de meeste andere producten zoals de Bigjigs Rijgpuzzel Dieren en Melissa & Doug Poppenhuis die vanaf 3 jaar zijn. Ideaal voor peuters zonder kleine onderdelen, in tegenstelling tot complexere items zoals de Smartgames IQ Puzzler Pro, geschikt vanaf 5 jaar.

2 jaar
Vanaf

Beste natuurlijk houten stapel speelgoed

Guidecraft Branch Blocks

Guidecraft Branch Blocks zijn geschikt voor kinderen van 2 tot 8 jaar, wat ze langer bruikbaar maakt dan TickiT Regenboog Blokken en New Classic Toys Speelkeuken, die beide tot 6 jaar aanbevolen worden. Door de bredere leeftijdsrange zijn ze ideaal voor gezinnen die speelgoed zoeken dat meegroeit met hun kind.

2 jaar
Vanaf

Beste speelgoed voor de fijne motoriek

Bigjigs Rijgpuzzel Dieren

De Bigjigs Rijgpuzzel Dieren, gericht op 3-5-jarigen, is vergelijkbaar met TickiT Regenboog Blokken in leeftijdsgeschiktheid maar heeft een specifieker thema en geen kleine onderdelen, wat ‘m veiliger maakt voor de jongste doelgroep.

3 jaar
Vanaf

Beste houten rollenspel speelgoed

Melissa & Doug Fold and Go Poppenhuis

Het Melissa & Doug Fold and Go Poppenhuis, geschikt vanaf 3 jaar met een piek bij 4-5 jaar, richt zich op jongere kinderen vergeleken met de Magformers en Shifu Orboot, die vanaf 3 en 4 jaar starten maar een hogere beste leeftijd en leeftijd tot hebben, wat wijst op complexere concepten en langduriger speelplezier voor oudere kinderen.

3 jaar
Vanaf

Overall beste Montessori speelgoed

Playos Wiskunde Sticks

Playos Wiskunde Sticks zijn ideaal voor 4-5-jarigen, vergelijkbaar met Melissa & Doug’s Poppenhuis qua leeftijdsgeschiktheid, maar minder complex dan Shifu Orboot en Smartgames IQ Puzzler Pro, gericht op oudere kinderen.

3 jaar
Vanaf

Overall beste magneet tegels

Magformers Basic Set Line Magneet Tegels

Magformers Basic Set, geschikt vanaf 3 tot 10 jaar, overbrugt een brede leeftijdsgroep, ideaal voor kinderen tussen 5-8 jaar, en biedt een langere speelduur dan TickiT Regenboog Blokken en New Classic Toys Speelkeuken, die zich meer richten op jongere kinderen tot 6 jaar.

3 jaar
Vanaf

Beste leren lezen speelgoed

Learning Resources Alphabet Marks the Spot

Learning Resources Alphabet Marks the Spot is geschikt voor kinderen van 4-7 jaar, ideaal voor 5-6 jaar, en valt op door z’n speelmat thema. In vergelijking met TickiT Regenboog Blokken, die vanaf 1 jaar start, richt Alphabet Marks the Spot zich op iets oudere kinderen met een focus op alfabetisering. Tegenover de Smartgames IQ Puzzler Pro, die vanaf 5 jaar en vooral voor oudere kinderen (6-12 jaar) is, biedt Alphabet Marks the Spot een toegankelijker optie voor jongere kinderen die nog leren lezen.

4 jaar
Vanaf

Beste educatieve wereldbol

Shifu Orboot Interactive AR World Globe

Shifu Orboot’s AR wereldbol, geschikt vanaf 4 jaar met een piek bij 5-7 jaar, is complexer dan TickiT’s Regenboog Blokken en New Classic Toys’ Speelkeuken, gericht op jongere kinderen (1-5 jaar) met simpelere thema’s. Orboot biedt een diepere leerervaring voor iets oudere kinderen.

4 jaar
Vanaf

Beste breinbreker

Smartgames IQ Puzzler Pro

Smartgames IQ Puzzler Pro, geschikt vanaf 5 jaar en ideaal voor 6-12 jaar, biedt complexe puzzeluitdagingen die verder gaan dan de simpelere speelsets zoals TickiT Regenboog Blokken en New Classic Toys Speelkeuken, gericht op jongere kinderen (1-6 jaar) met hun eenvoudige concepten. IQ Puzzler Pro blijft boeiend tot 99 jaar, waardoor het een breder leeftijdsbereik heeft dan de meeste genoemde producten, inclusief de Shifu Orboot Interactive AR World Globe, die tot 10 jaar gaat.

5 jaar
Vanaf

Overall beste educatieve robot

Wonder Workshop Dash Coding Robot

Wonder Workshop Dash Coding Robot, geschikt vanaf 5 jaar, is ideaal voor 6-8-jarigen, complexer dan TickiT Regenboog Blokken en New Classic Toys Speelkeuken, gericht op jongere kids met simpelere concepten. Dash biedt uitdaging voor oudere kinderen.

5 jaar
Vanaf

Bovenstaande lijst geeft je een indicatie over de leeftijdsgeschiktheid van elk van de top keuzes.

Hieronder de lijst van de top 5 beste keuzes, gesorteerd en vergeleken op speeltijd.

Overall beste educatieve robot

Wonder Workshop Dash Coding Robot

Wonder Workshop Dash Coding Robot biedt verlengde speeltijd, vergelijkbaar met New Classic Toys Speelkeuken, maar stimuleert actief spel door app-interactiviteit, in tegenstelling tot de kalmerende puzzels van Smartgames IQ Puzzler Pro.

Verlengd (30+ min)
Speeltijd

Overall beste speelkeuken

New Classic Toys Bon Appetit Speelkeuken

De New Classic Toys Bon Appetit Speelkeuken biedt, met inbegrepen accessoires en geluid voor sensorische stimulatie, langere speeltijd dan de Magformers Basic Set, die minder interactief is en kortere sessies bevordert.

Verlengd (30+ min)
Speeltijd

Beste breinbreker

Smartgames IQ Puzzler Pro

Smartgames IQ Puzzler Pro biedt langere speeltijd dan Magformers door zijn puzzeluitdagingen, maar minder interactief en veelzijdig dan Wonder Workshop Dash, wat ’t voor sommigen minder boeiend maakt.

Verlengd (30+ min)
Speeltijd

Beste educatieve wereldbol

Shifu Orboot Interactive AR World Globe

Shifu Orboot’s verlengde speeltijd past bij de trend van solo, binnenactiviteiten zoals de Wonder Workshop Dash Coding Robot en New Classic Toys Speelkeuken, maar biedt unieke AR-interactiviteit die speelsessies boeiend houdt.

Verlengd (30+ min)
Speeltijd

Overall beste magneet tegels

Magformers Basic Set Line Magneet Tegels

Magformers set biedt langere speeltijd dan Smartgames IQ Puzzler Pro door z’n open einde en combinatiemogelijkheden, maar korter dan Wonder Workshop Dash door minder interactieve elementen. Ideaal voor creatief, solo spel binnen.

Langer (10-30 min)
Speeltijd

Bovenstaande lijst geeft je een indicatie over hoe lang de verwachte speeltijd met elk van de top keuzes is per speelsessie.

Hieronder de lijst van de top 5 beste keuzes, gesorteerd en vergeleken op duurzaamheid.

Beste educatieve bouwblokken

TickiT Regenboog Blokken

TickiT Regenboog Blokken overtreffen de Bigjigs Rijgpuzzel Dieren in duurzaamheid door niet-toxische materialen en herbruikbare verpakkingen, terwijl Bigjigs focust op gerecycled rubberhout en karton.

9.5
Duurzaamheid

Beste speelgoed voor de fijne motoriek

Bigjigs Rijgpuzzel Dieren

Bigjigs Rijgpuzzel Dieren, gemaakt van duurzaam rubberhout en MDF, scoort hoog op duurzaamheid. In vergelijking, TickiT Regenboog Blokken gebruiken ook duurzaam hout en niet-toxische materialen, maar leggen meer nadruk op recyclebare verpakkingen en formaldehyde-vrije producten.

9.2
Duurzaamheid

Beste natuurlijk houten stapel speelgoed

Guidecraft Branch Blocks

Guidecraft Branch Blocks, gemaakt van FSC-gecertificeerd hardhout, blinken uit in duurzame productie vergeleken met New Classic Toys Speelkeuken, dat MDF gebruikt, minder duurzaam. TickiT Regenboog Blokken, met niet-toxische materialen en ethisch hout, bieden echter een sterker duurzaamheidsprofiel.

9.2
Duurzaamheid

Overall beste educatieve robot

Wonder Workshop Dash Coding Robot

Wonder Workshop Dash Coding Robot, gemaakt van plastic zonder specifieke duurzaamheidsmaatregelen, valt achter op TickiT Regenboog Blokken, die duurzaam hout en niet-toxische materialen gebruiken, en Bigjigs Rijgpuzzel Dieren, met gerecycled rubberhout en minder plastic.

8.8
Duurzaamheid

Overall beste speelkeuken

New Classic Toys Bon Appetit Speelkeuken

De New Classic Toys Bon Appetit Speelkeuken, gemaakt van MDF hout zonder specifieke duurzame fabricage, valt qua duurzaamheid achter op TickiT Regenboog Blokken en Bigjigs Rijgpuzzel Dieren, die beide inzetten op duurzame productie en materialen zoals rubberhout en gerecyclede verpakkingen.

8.7
Duurzaamheid

Bovenstaande lijst geeft je een indicatie over de duurzaamheid en impact op het milieu van elk van de top keuzes.

Hieronder de lijst van de top 5 beste keuzes, gesorteerd en vergeleken op educatieve waarde.

Overall beste educatieve robot

Wonder Workshop Dash Coding Robot

Wonder Workshop Dash Coding Robot, met app-technologie en geluidsstimulatie, biedt een meer interactieve en technologiegedreven leerervaring dan Magformers en TickiT, gericht op coderen binnen STEM/STEAM, wat het educatiever maakt in een digitale wereld.

9.7
Edu score

Overall beste magneet tegels

Magformers Basic Set Line Magneet Tegels

Magformers Basic Set, met zijn magnetische tegelconstructie en STEM-focus, bevordert bouwkundig inzicht en creativiteit, vergelijkbaar met TickiT Regenboog Blokken die creatief spel en cognitieve ontwikkeling stimuleren. Echter, in tegenstelling tot de Wonder Workshop Dash Coding Robot, mist het de complexe coderingseducatie en technologische interactie die geavanceerde STEM-vaardigheden ontwikkelt.

9.4
Edu score

Beste educatieve bouwblokken

TickiT Regenboog Blokken

TickiT Regenboog Blokken, met een focus op creatief spel en licht voor sensorische stimulatie, bieden een unieke educatieve waarde vergeleken met Wonder Workshop Dash Coding Robot en Shifu Orboot. Dash stimuleert STEM-vaardigheden via coderen, terwijl Orboot algemene kennis via AR uitbreidt, maar TickiT ondersteunt directe cognitieve ontwikkeling en expressie door simpel, hands-on spel.

8.9
Edu score

Beste educatieve wereldbol

Shifu Orboot Interactive AR World Globe

Shifu Orboot’s AR wereldbol, gericht op algemene kennis en cognitieve ontwikkeling, biedt een unieke augmented reality ervaring vergeleken met Dash’s focus op coderen en STEM. Terwijl Magformers en TickiT traditionele speelmethoden benadrukken zonder technologie, biedt Orboot een interactievere en technologisch geavanceerde leerervaring.

8.9
Edu score

Beste natuurlijk houten stapel speelgoed

Guidecraft Branch Blocks

Guidecraft Branch Blocks stimuleren cognitieve en sensorische ontwikkeling door hun textuur en levensechte vorm, maar missen de technologische en complexe bouwaspecten van Wonder Workshop Dash Coding Robot, wat coderen en STEM vaardigheden bevordert, en de Magformers Basic Set Line, die bouwkunde via magnetische tegels introduceert.

8.8
Edu score

Bovenstaande lijst geeft je een indicatie over de educatieve waarde en leerdoelen van elk van de top keuzes.

Hieronder vind je de uitgebreide beoordelingen van het 11 beste educatieve speelgoed, gesorteerd op onze “Toy score”, zodat het zowel leuk als educatief is.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

1. Magformers Basic Set Line Magneet Tegels (9.2)

Overall beste magneet tegels
9.2
Toy score
Toy score
9.2
ℹ️
Edu score
9.4
ℹ️
Social score
7.7
ℹ️
Score componenten:
30%
9.4
Speelwaarde
30%
9.5
Prijs/kwaliteit
20%
9.1
Herspeelbaarheid
10%
9.5
Veiligheid
5%
7.0
Duurzaamheid
5%
9.0
Materialen
Wat het is: Hoe leuk het is om mee te spelen en hoe lang het leuk blijft, terwijl we rekening houden met hoeveel waarde je krijgt voor je geld.
Score componenten:
55%
9.6
Educatief
15%
9.1
Herspeelbaarheid
10%
9.4
Speelwaarde
10%
9.5
Prijs/kwaliteit
10%
8.8
Onderscheidingen
Wat het is: Hoe educatief het is, terwijl we rekening houden met speelplezier, waarde voor geld en eventuele prijzen die het merk heeft gewonnen.
Score componenten:
30%
7.0
Duurzaamheid
25%
9.0
Materialen
15%
7.0
Gender inclusief
15%
7.0
Cultuur inclusief
10%
8.5
Merkreputatie
5%
8.8
Onderscheidingen
Wat het is: Of je dit gerust kunt kopen wetende wat de sociale impact van het merk is op milieu, duurzaamheid en inclusiviteit.
Beste voor
 • Sterke magneten die roteren zodat het altijd plakt
 • Geweldig voorbeelden boek
 • Stimuleert ruimtelijk inzicht enorm
Minder goed
 • Erg moeilijk om mee te bouwen
 • Zal niet voor elk kind leuk zijn
 • Vanaf: 3 jaar
 • Beste: 5 – 8 jaar
 • Tot: 10 jaar
 • Materiaal: Plastic, ABS
 • Aantal onderdelen: 30
 • Afmetingen: 29,21 x 5,08 x 24,13 cm (11.5 x 2 x 9.5 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: €49,49 – $47.97
 • Duurzaamheid: Toekomstplannen
 • Thema: Bouw en constructie, Tegels
 • Opslag: Compact
 • Veiligheidsonderdelen: Afgeronde hoeken
 • Speeltijd: Langer (10-30 min)
 • Leerdoel: STEM/ STEAM, Bouwkunde

De Magformers Standard Set laat hen verschillende meesterwerken creëren zonder zich druk te maken over de plek van de koppelingen.

Deze magnetische bouwspeelgoedset is gemaakt met vlakke stukken die verkrijgbaar zijn in verschillende vormen, zoals driehoek, vierkant en vijfhoek.

Wat is er geweldig aan: Magformers maken gebruik van magneten om stukken aan elkaar te koppelen, zodat ze gemakkelijk te hanteren zijn voor jonge gebruikers.

Je kunt dit speelgoed ook gebruiken om je kind kennis te laten maken met wetenschappelijke concepten, waardoor het geweldig speelgoed voor voor kleine kinderen, maar met name voor basisscholieren.

2. Wonder Workshop Dash Coding Robot (9.1)

Overall beste educatieve robot
9.1
Toy score
Toy score
9.1
ℹ️
Edu score
9.7
ℹ️
Social score
8.1
ℹ️
Score componenten:
30%
9.3
Speelwaarde
30%
9.1
Prijs/kwaliteit
20%
9.2
Herspeelbaarheid
10%
8.9
Veiligheid
5%
8.8
Duurzaamheid
5%
7.0
Materialen
Wat het is: Hoe leuk het is om mee te spelen en hoe lang het leuk blijft, terwijl we rekening houden met hoeveel waarde je krijgt voor je geld.
Score componenten:
55%
10.0
Educatief
15%
9.2
Herspeelbaarheid
10%
9.3
Speelwaarde
10%
9.1
Prijs/kwaliteit
10%
10.0
Onderscheidingen
Wat het is: Hoe educatief het is, terwijl we rekening houden met speelplezier, waarde voor geld en eventuele prijzen die het merk heeft gewonnen.
Score componenten:
30%
8.8
Duurzaamheid
25%
7.0
Materialen
15%
8.0
Gender inclusief
15%
7.0
Cultuur inclusief
10%
9.2
Merkreputatie
5%
10.0
Onderscheidingen
Wat het is: Of je dit gerust kunt kopen wetende wat de sociale impact van het merk is op milieu, duurzaamheid en inclusiviteit.
Beste voor
 • Stevig gebouwd
 • Erg educatief op het gebied van programmeren
 • Winnaar van de “Best Toy Award”
Minder goed
 • Programmeren met app kan een nadeel zijn voor doelgroep vanaf 6 jaar (schermtijd, toezicht)
 • Vanaf: 5 jaar
 • Beste: 6 – 8 jaar
 • Tot: 9 jaar
 • Materiaal: Plastic
 • Aantal onderdelen: 1
 • Afmetingen: 18,21 x 17 x 16,1 cm (7.17 x 6.69 x 6.34 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: €189,00 – $149.95
 • Duurzaamheid: Geen
 • Thema: Spellen en puzzels, Robot
 • Opslag: Normaal
 • Veiligheidsonderdelen: Geen
 • Speeltijd: Verlengd (30+ min)
 • Leerdoel: STEM/ STEAM, Coderen

Dash is een kleurrijke robot die is ontworpen om coderen leuk te maken zonder de typische frustraties van het bouwen en programmeren van een robot.

Winnaar van de “Best Toy Award”, Dash is klaar om direct uit de doos mee te spelen, reageert op je stem en rolt meteen na opening door de woonkamer.

Hoewel Dash klaar is om een ​​aantal opdrachten te herkennen en kan worden gebruikt in spellen zoals hete aardappel, is het echt leuk om het te programmeren voor honderden andere activiteiten.

Gebruik de gratis Apple-, Android- of Kindle Fire-apps om te programmeren in een leuke ‘Quest-modus’ die kleurrijk en boeiend is, een geweldige kennismaking met coderen voor kinderen vanaf zes jaar oud.

Hier is een eerste overview van wat hij kan doen:

Met een druk op de knop kan hij zo uit de doos al zijn omgeving verkennen. Hij ziet zelf waar hij wel heen kan gaan en waar niet.

Hij ziet vanzelf waar de randen zijn van een tafel of kamer, hoewel de tafel soms voor uitdagingen kan zorgen en hij eraf kan vallen.

Dash kan worden geprogrammeerd om een ​​racebaan te volgen, dansen, oplichten, geluiden maken, steekspelen of allerlei andere spellen spelen.

Eigenlijk heel gemakkelijk met Blockly, een app op je telefoon of kindertablet om zo een patroon te maken voor Dash om te volgen.

Dit is de beste overall robot vanwege de vele mogelijkheden en gemakkelijke functies zo recht uit de doos zonder echt te programmeren.

Je kinderen ontgrendelen nieuwe vaardigheden, des te meer programmeeropdrachten ze maken, met behulp van een beloningssysteem om ze gemotiveerd en betrokken te houden.

Dash-robots spelen goed samen, dus je kinderen en hun vrienden kunnen zelfs samen missies voltooien.

Deze robot is goed gebouwd, eindeloos vermakelijk en eigenlijk leuk om te programmeren.

3. TickiT Regenboog Blokken (8.8)

Beste educatieve bouwblokken
8.8
Toy score
Toy score
8.8
ℹ️
Edu score
8.9
ℹ️
Social score
8.5
ℹ️
Score componenten:
30%
9.1
Speelwaarde
30%
8.4
Prijs/kwaliteit
20%
9.1
Herspeelbaarheid
10%
8.1
Veiligheid
5%
9.5
Duurzaamheid
5%
9.0
Materialen
Wat het is: Hoe leuk het is om mee te spelen en hoe lang het leuk blijft, terwijl we rekening houden met hoeveel waarde je krijgt voor je geld.
Score componenten:
55%
8.9
Educatief
15%
9.1
Herspeelbaarheid
10%
9.1
Speelwaarde
10%
8.4
Prijs/kwaliteit
10%
8.9
Onderscheidingen
Wat het is: Hoe educatief het is, terwijl we rekening houden met speelplezier, waarde voor geld en eventuele prijzen die het merk heeft gewonnen.
Score componenten:
30%
9.5
Duurzaamheid
25%
9.0
Materialen
15%
7.0
Gender inclusief
15%
7.0
Cultuur inclusief
10%
8.9
Merkreputatie
5%
8.9
Onderscheidingen
Wat het is: Of je dit gerust kunt kopen wetende wat de sociale impact van het merk is op milieu, duurzaamheid en inclusiviteit.
Beste voor
 • Leuke en interactieve manier om te leren over kleuren en vormen
 • Gemaakt van stevig hout en hebben een stevige constructie
Minder goed
 • Wat prijziger in vergelijking met andere bouwblokken
 • Vanaf: 1 jaar
 • Beste: 3 – 5 jaar
 • Tot: 6 jaar
 • Materiaal: Hout, Rubberhout
 • Aantal onderdelen: 24
 • Afmetingen: 25,81 x 21,01 x 6,4 cm (10.16 x 8.27 x 2.52 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: €59,89 – $35.00
 • Duurzaamheid: Duurzame productie
 • Thema: Bouw en constructie, Blokken
 • Opslag: Lastig
 • Veiligheidsonderdelen: Niet-giftig materiaal
 • Speeltijd: Langer (10-30 min)
 • Leerdoel: Cognitieve ontwikkeling, Expressie: creatief spel

Deze TickiT Regenboog Blokken zijn geweldig en een geweldige manier om kleuren te leren. Kinderen kunnen ze eenvoudig stapelen voor het raam en het licht zal erdoorheen schijnen. Je kunt ook een aparte lichttafel gebruiken. Dit maakt het enorm educatief en veelzijdig.

Ze zijn ideaal voor groepsspel en kunnen de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen bevorderen. Daarnaast zijn ze ook geschikt voor kinderen met speciale behoeften, omdat ze kunnen helpen bij de focus en taalontwikkeling.

De speelwaarde is hoog want ze zijn gemakkelijk in gebruik en spreken enorm tot de verbeelding in open einde spel waarbij je van alles kunt bouwen of kleuren kunt mengen en het zet aan tot sociale interactie omdat het bijna onweerstaanbaar is om je niet met de kleuren te bemoeien.

De herspeelbaarheid is ook erg hoog want je kunt de blokken combineren in allerlei soorten spel, bijvoorbeeld als huisjes bij fantasiespel, en de duurzaamheid van het materiaal is erg goed. Ze zijn alleen wat lastig mee te nemen vanwege hun formaat.

De blokken zijn gemaakt van stevig hout met een doorschijnend acrylplastic in het midden en we hebben er niet één kunnen breken, zelfs niet na zes maanden spelen. Ze zijn ontworpen voor kinderen van één tot drie jaar oud, maar ik denk dat kinderen van vier en zelfs vijf jaar er nog meer van kunnen leren door de kleuren te combineren en dieper in te gaan op hoe kleuren werken.

4. New Classic Toys Bon Appetit Speelkeuken (8.7)

Overall beste speelkeuken
8.7
Toy score
Toy score
8.7
ℹ️
Edu score
8.4
ℹ️
Social score
7.8
ℹ️
Score componenten:
30%
9.2
Speelwaarde
30%
8.0
Prijs/kwaliteit
20%
8.9
Herspeelbaarheid
10%
8.9
Veiligheid
5%
8.7
Duurzaamheid
5%
8.2
Materialen
Wat het is: Hoe leuk het is om mee te spelen en hoe lang het leuk blijft, terwijl we rekening houden met hoeveel waarde je krijgt voor je geld.
Score componenten:
55%
8.8
Educatief
15%
8.9
Herspeelbaarheid
10%
9.2
Speelwaarde
10%
8.0
Prijs/kwaliteit
10%
5.0
Onderscheidingen
Wat het is: Hoe educatief het is, terwijl we rekening houden met speelplezier, waarde voor geld en eventuele prijzen die het merk heeft gewonnen.
Score componenten:
30%
8.7
Duurzaamheid
25%
8.2
Materialen
15%
7.0
Gender inclusief
15%
7.0
Cultuur inclusief
10%
8.0
Merkreputatie
5%
5.0
Onderscheidingen
Wat het is: Of je dit gerust kunt kopen wetende wat de sociale impact van het merk is op milieu, duurzaamheid en inclusiviteit.
Beste voor
 • Stevig houten bouw, niet laminaat
 • Draaiknoppen van oven klikken echt en voelen heel solide
Minder goed
 • Draaiknop magnetron klikt niet en kraan is ook minder stevig
 • Vanaf: 2 jaar
 • Beste: 2 – 5 jaar
 • Tot: 6 jaar
 • Materiaal: Hout, MDF
 • Aantal onderdelen: 15
 • Afmetingen: 59,94 x 29,97 x 100,08 cm (23.6 x 11.8 x 39.4 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: €105,99 – $114.99
 • Duurzaamheid: Geen
 • Thema: Eten en eetgerelateerd, Keuken
 • Opslag: Lastig
 • Veiligheidsonderdelen: Geen kleine onderdelen
 • Speeltijd: Verlengd (30+ min)
 • Leerdoel: Cognitieve ontwikkeling, Fantasiespel

Een speelkeuken is een uitstekend speelgoed voor peuterspeelzalen omdat het rollenspel en sociale interactie stimuleert. Plus ze kunnen er vaak een tijdlang zelf mee spelen, zonder begeleiding. Geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar en het beste voor kinderen van 3 tot 4 jaar.

De leukste houten kinderkeuken die ik heb gevonden is deze van New Classic Toys, en helemaal niet zo duur in verhouding, wat deze de beste prijs kwaliteit verhouding keuze maakt.

Er is genoeg te spelen met de bijgeleverde pannen, pollepel, spatels, peper potje en zoutstel en zelfs bordjes. Een hele hoop accessoires wat je lang niet in elke keuken ziet, én allemaal van hout (behalve de uitneembare metalen spoelbak dan).

Dat geeft het nog meer reden om de beste waar voor je geld te bieden omdat je niet per se extra accessoires hoeft bij te kopen, hoewel wat snij-groenten zoals ik verder naar onder ook behandel het wel éxtra leuk maakt.

Niet te groot, past in een hoek in de kamer zoals bij ons tegen de bank aan. Zo geeft het je kind toch een hoop speelplezier.

Er is ook niet al te veel ruimte omheen nodig omdat alles aan de voorkant van de keuken gebeurt. Je hebt alleen wat ruimte nodig om de oven, die naar beneden klapt, te openen.

New Classic Toys speelkeuken in de hoek

Waar de keuken met name uitblinkt is in de stevige draaiknoppen van de oven die ook echt klikken zodat je het gevoel hebt dat je ook echt een oven setting aan het instellen bent. 

Veel keukens, en met name de goedkopere hebben draaiknoppen die gewoon los draaien, zonder tactiel gevoel, en dat is toch minder leuk voor het fantasiespel.

Verder kunnen de pitjes op het fornuis aan met een druk op de knop zodat ze licht geven en ook echt een borrelend kookgeluid voortbrengen, wat net weer even wat echter is bij het maken van heerlijke gerechten.

Niet te groot, past in een hoek in de kamer zoals bij ons bij papa’s (ook retro) gitaar en versterkertje en geeft je kind toch een hele hoop speelplezier.

5. Bigjigs Rijgpuzzel Dieren (8.4)

Beste speelgoed voor de fijne motoriek
8.4
Toy score
Toy score
8.4
ℹ️
Edu score
8.4
ℹ️
Social score
8.3
ℹ️
Score componenten:
30%
7.6
Speelwaarde
30%
9.1
Prijs/kwaliteit
20%
7.8
Herspeelbaarheid
10%
8.8
Veiligheid
5%
9.2
Duurzaamheid
5%
9.0
Materialen
Wat het is: Hoe leuk het is om mee te spelen en hoe lang het leuk blijft, terwijl we rekening houden met hoeveel waarde je krijgt voor je geld.
Score componenten:
55%
8.7
Educatief
15%
7.8
Herspeelbaarheid
10%
7.6
Speelwaarde
10%
9.1
Prijs/kwaliteit
10%
8.0
Onderscheidingen
Wat het is: Hoe educatief het is, terwijl we rekening houden met speelplezier, waarde voor geld en eventuele prijzen die het merk heeft gewonnen.
Score componenten:
30%
9.2
Duurzaamheid
25%
9.0
Materialen
15%
7.0
Gender inclusief
15%
7.0
Cultuur inclusief
10%
8.0
Merkreputatie
5%
8.0
Onderscheidingen
Wat het is: Of je dit gerust kunt kopen wetende wat de sociale impact van het merk is op milieu, duurzaamheid en inclusiviteit.
Beste voor
 • Leuke activiteit waar ze een tijdje mee bezig kunnen zijn
 • Duurzaam geproduceerd
Minder goed
 • Er zijn maar 4 verschillende om te maken
 • Vanaf: 3 jaar
 • Beste: 3 – 5 jaar
 • Tot: 5 jaar
 • Materiaal: Hout, MDF
 • Aantal onderdelen: 15
 • Afmetingen: 6 x 12 x 15 cm (2.36 x 4.72 x 5.91 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: €17,95 – $18.40
 • Duurzaamheid: Duurzame productie
 • Thema: Spellen en puzzels, Dierentuin
 • Opslag: Opbergvakken
 • Veiligheidsonderdelen: Geen kleine onderdelen
 • Speeltijd: Kort (<10 min)
 • Leerdoel: Fysieke ontwikkeling, Fijne motoriek

Veters ergens doorheen rijgen is best wel heel erg moeilijk, als je er over nadenkt.

Je moest zo precies zijn, en wat een geweldige manier om kinderen te leren hoe ze moeten rijgen door kleine gaatjes.

Je hebt een hoop uitvoeringen van rijg spellen dus kies er eentje die je leuk vindt.

Ik ben het meest fan van platte kartonnen kaarten waar de veters doorheen moeten, meer dan van houten “3D” voorwerpen zoals die lieveheersbeestjes of echt lijkende schoenen.

Met name omdat zulke platte kaarten:

 1. gemakkelijk mee zijn te nemen
 2. makkelijk om zijn te draaien door je kind zodat ze beter kunnen zien wat er aan de achterkant gebeurt en hoe ze een mogelijke “misser” moeten oplossen.

6. Guidecraft Branch Blocks (8.2)

Beste natuurlijk houten stapel speelgoed
8.2
Toy score
Toy score
8.2
ℹ️
Edu score
8.8
ℹ️
Social score
8.6
ℹ️
Score componenten:
30%
8.3
Speelwaarde
30%
7.5
Prijs/kwaliteit
20%
8.6
Herspeelbaarheid
10%
7.9
Veiligheid
5%
9.2
Duurzaamheid
5%
9.4
Materialen
Wat het is: Hoe leuk het is om mee te spelen en hoe lang het leuk blijft, terwijl we rekening houden met hoeveel waarde je krijgt voor je geld.
Score componenten:
55%
9.1
Educatief
15%
8.6
Herspeelbaarheid
10%
8.3
Speelwaarde
10%
7.5
Prijs/kwaliteit
10%
9.6
Onderscheidingen
Wat het is: Hoe educatief het is, terwijl we rekening houden met speelplezier, waarde voor geld en eventuele prijzen die het merk heeft gewonnen.
Score componenten:
30%
9.2
Duurzaamheid
25%
9.4
Materialen
15%
7.0
Gender inclusief
15%
7.0
Cultuur inclusief
10%
8.9
Merkreputatie
5%
9.6
Onderscheidingen
Wat het is: Of je dit gerust kunt kopen wetende wat de sociale impact van het merk is op milieu, duurzaamheid en inclusiviteit.
Beste voor
 • Helemaal natuurlijk product met schors intact
 • Stimuleert organisch spel
Minder goed
 • Best prijzig voor een stel takken
 • Vanaf: 2 jaar
 • Beste: 3 – 5 jaar
 • Tot: 8 jaar
 • Materiaal: Hout, FSC Hardhout
 • Aantal onderdelen: 36
 • Afmetingen: 35 x 25 x 45 cm (13.78 x 9.84 x 17.72 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: €44,09 – $46.95
 • Duurzaamheid: Duurzame productie
 • Thema: Bouw en constructie, Blokken
 • Opslag: Opbergvakken
 • Veiligheidsonderdelen: Afgeronde hoeken
 • Speeltijd: Kort (<10 min)
 • Leerdoel: Cognitieve ontwikkeling, Sensorisch spelen

Als dit geen Waldorf stapel speelgoed is dan weet ik het niet meer. Guidecraft houdt haar producten zo natuurlijk mogelijk. Het zijn gewone takken en stukjes hout die bij elkaar gekozen zijn om een uitdagende manier van bouwen te maken en duurzaamheidsbewustzijn te stimuleren. Guidecraft heeft FSC hardhout gekozen voor haar producten om het een duurzaam productieproces te maken.

Ze hebben zelfs nog de schors textuur voor de beste zintuiglijke ervaring. Dit soort speelgoed is ontworpen om vrije speelpatronen aan te sporen zonder dat er regels zijn hoe ermee te spelen. Dit is enorm goed voor de speelwaarde en maakt het uitdagender dan andere bouwblokken.

Guidecraft heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Tillywig Brain Child Award, National Parenting Center’s Seal of Approval en Parents’ Choice Silver Award.

7. Melissa & Doug Fold and Go Poppenhuis (8.1)

Beste houten rollenspel speelgoed
8.1
Toy score
Toy score
8.1
ℹ️
Edu score
8.3
ℹ️
Social score
8.0
ℹ️
Score componenten:
30%
8.7
Speelwaarde
30%
6.9
Prijs/kwaliteit
20%
8.6
Herspeelbaarheid
10%
8.5
Veiligheid
5%
8.5
Duurzaamheid
5%
8.5
Materialen
Wat het is: Hoe leuk het is om mee te spelen en hoe lang het leuk blijft, terwijl we rekening houden met hoeveel waarde je krijgt voor je geld.
Score componenten:
55%
8.7
Educatief
15%
8.6
Herspeelbaarheid
10%
8.7
Speelwaarde
10%
6.9
Prijs/kwaliteit
10%
7.0
Onderscheidingen
Wat het is: Hoe educatief het is, terwijl we rekening houden met speelplezier, waarde voor geld en eventuele prijzen die het merk heeft gewonnen.
Score componenten:
30%
8.5
Duurzaamheid
25%
8.5
Materialen
15%
7.0
Gender inclusief
15%
7.0
Cultuur inclusief
10%
8.5
Merkreputatie
5%
7.0
Onderscheidingen
Wat het is: Of je dit gerust kunt kopen wetende wat de sociale impact van het merk is op milieu, duurzaamheid en inclusiviteit.
Beste voor
 • Veel accessoires in toch een handig draag formaat
 • Stevige houten bouw
Minder goed
 • Geen sluiting op het huis waardoor hij open valt
 • Vanaf: 3 jaar
 • Beste: 4 – 5 jaar
 • Tot: 6 jaar
 • Materiaal: Hout, MDF
 • Aantal onderdelen: 14
 • Afmetingen: 31,75 x 19,05 x 25,4 cm (12.5 x 7.5 x 10 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: €51,38 – $48.99
 • Duurzaamheid: Duurzame productie
 • Thema: Verzorgend spel, Poppen
 • Opslag: Compact
 • Veiligheidsonderdelen: Niet-giftig materiaal
 • Speeltijd: Langer (10-30 min)
 • Leerdoel: Cognitieve ontwikkeling, Fantasiespel

Er zitten heel wat accessoires bij als onder andere een bank, luie stoel, kastje, bed en een tv meubel. Plus gelijk 2 poppetjes om mee te spelen. De poppetjes zijn erg neutraal en kunnen voor van alles dienen, dat maakt het open einde spel hoog en spreekt tot de verbeelding.

De opklapbare bouw en de stevige draag hendel maken het een heel handige set om mee te nemen. Er mist alleen een sluiting aan het huis zodat hij dicht blijft.

Nu moet je hem heel moeilijk dragen of er zelf een sluiting op maken.

Melissa & Doug poppenhuis open geklapt

Het huis is wat klein om er met meerdere tegelijk mee te spelen en je kunt er maar vanaf één kant bij, een van de weinige redenen dat de speelwaarde iets lager is dan had gekund. Verder kunnen zowel het huis als de poppetjes gecombineerd worden met allerlei ander speelgoed voor nog meer herspeelbare waarde.

8. Smartgames IQ Puzzler Pro (8.1)

Beste breinbreker
8.1
Toy score
Toy score
8.1
ℹ️
Edu score
8.8
ℹ️
Social score
7.1
ℹ️
Score componenten:
30%
7.6
Speelwaarde
30%
9.8
Prijs/kwaliteit
20%
7.1
Herspeelbaarheid
10%
7.5
Veiligheid
5%
6.5
Duurzaamheid
5%
6.8
Materialen
Wat het is: Hoe leuk het is om mee te spelen en hoe lang het leuk blijft, terwijl we rekening houden met hoeveel waarde je krijgt voor je geld.
Score componenten:
55%
9.2
Educatief
15%
7.1
Herspeelbaarheid
10%
7.6
Speelwaarde
10%
9.8
Prijs/kwaliteit
10%
9.5
Onderscheidingen
Wat het is: Hoe educatief het is, terwijl we rekening houden met speelplezier, waarde voor geld en eventuele prijzen die het merk heeft gewonnen.
Score componenten:
30%
6.5
Duurzaamheid
25%
6.8
Materialen
15%
7.0
Gender inclusief
15%
7.0
Cultuur inclusief
10%
8.7
Merkreputatie
5%
9.5
Onderscheidingen
Wat het is: Of je dit gerust kunt kopen wetende wat de sociale impact van het merk is op milieu, duurzaamheid en inclusiviteit.
Beste voor
 • Leert geduld
 • Verbetert cognitieve vaardigheden
Minder goed
 • Als je een niveau hebt gehaald is het niet echt meer herspeelbaar
 • Vanaf: 5 jaar
 • Beste: 6 – 12 jaar
 • Tot: 99 jaar
 • Materiaal: Plastic
 • Aantal onderdelen: 13
 • Afmetingen: 3,81 x 1,09 x 5,66 cm (1.5 x 0.43 x 2.23 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: €11,95 – $11.99
 • Duurzaamheid: Geen
 • Thema: Spellen en puzzels, Puzzel
 • Opslag: Opbergvakken
 • Veiligheidsonderdelen: Geen
 • Speeltijd: Verlengd (30+ min)
 • Leerdoel: Cognitieve ontwikkeling, Probleem oplossen

Logica is de kern van SmartGames IQ Puzzler Pro, een hersenkraker die strategisch denken stimuleert. Het spel biedt 120 uitdagingen in drie speelmodi: 2D, 3D piramide en 3D bal. Elk niveau vereist een andere benadering, variërend van basispatronen tot complexe structuren.

De moeilijkheidsgraad neemt geleidelijk toe, waardoor spelers hun probleemoplossende vaardigheden kunnen verbeteren. Het compacte ontwerp maakt het spel ideaal voor onderweg.

De puzzelspellen vallen op bij zowel volwassenen als kinderen, omdat er niveaus zijn waarvoor tussenkomst van volwassenen ook wel nodig is.

9. Shifu Orboot Interactive AR World Globe (7.9)

Beste educatieve wereldbol
7.9
Toy score
Toy score
7.9
ℹ️
Edu score
8.9
ℹ️
Social score
7.0
ℹ️
Score componenten:
30%
7.9
Speelwaarde
30%
8.3
Prijs/kwaliteit
20%
7.4
Herspeelbaarheid
10%
8.2
Veiligheid
5%
6.5
Duurzaamheid
5%
7.1
Materialen
Wat het is: Hoe leuk het is om mee te spelen en hoe lang het leuk blijft, terwijl we rekening houden met hoeveel waarde je krijgt voor je geld.
Score componenten:
55%
9.8
Educatief
15%
7.4
Herspeelbaarheid
10%
7.9
Speelwaarde
10%
8.3
Prijs/kwaliteit
10%
8.0
Onderscheidingen
Wat het is: Hoe educatief het is, terwijl we rekening houden met speelplezier, waarde voor geld en eventuele prijzen die het merk heeft gewonnen.
Score componenten:
30%
6.5
Duurzaamheid
25%
7.1
Materialen
15%
7.0
Gender inclusief
15%
7.0
Cultuur inclusief
10%
7.5
Merkreputatie
5%
8.0
Onderscheidingen
Wat het is: Of je dit gerust kunt kopen wetende wat de sociale impact van het merk is op milieu, duurzaamheid en inclusiviteit.
Beste voor
 • Erg educatief over zowel technologie als de wereld
 • Leuk om te spelen
Minder goed
 • Je hebt een tablet nodig
 • Vanaf: 4 jaar
 • Beste: 5 – 7 jaar
 • Tot: 10 jaar
 • Materiaal: Plastic
 • Aantal onderdelen: 4
 • Afmetingen: 25,4 cm (10 inch) diameter
 • Prijs op moment van schrijven: €49,00 – $60.00
 • Duurzaamheid: Geen
 • Thema: Spellen en puzzels, Spel
 • Opslag: Lastig
 • Veiligheidsonderdelen: Geen
 • Speeltijd: Verlengd (30+ min)
 • Leerdoel: Cognitieve ontwikkeling, Algemene kennis

Waarom wil ik dit?

Denk aan de wereldbol die onze vader en grootvader hadden, en hoe we trots waren op het traceren van een locatie met behulp van breedte- en lengtegraad.

Maar de generatie van vandaag is veel verder dan dat.

Hoe zal het helpen?

Totdat het je lukt om technologie naar het leren te brengen, zal het moeilijk zijn om hun verbeeldingskracht vast te leggen.

Deze augmented reality-wereld doet dat gewoon. Het brengt de wereld tot leven en leert er op een heel leuke manier over.

Belangrijkste punten:

 • Compatibel met Android en iOS
 • 10-inch wereldbol
 • Augmented Reality speelgoed

10. Playos Wiskunde Sticks (7.7)

Overall beste Montessori speelgoed
7.7
Toy score
Toy score
7.7
ℹ️
Edu score
8.3
ℹ️
Social score
7.5
ℹ️
Score componenten:
30%
6.5
Speelwaarde
30%
9.4
Prijs/kwaliteit
20%
6.0
Herspeelbaarheid
10%
8.6
Veiligheid
5%
8.5
Duurzaamheid
5%
8.5
Materialen
Wat het is: Hoe leuk het is om mee te spelen en hoe lang het leuk blijft, terwijl we rekening houden met hoeveel waarde je krijgt voor je geld.
Score componenten:
55%
9.6
Educatief
15%
6.0
Herspeelbaarheid
10%
6.5
Speelwaarde
10%
9.4
Prijs/kwaliteit
10%
5.0
Onderscheidingen
Wat het is: Hoe educatief het is, terwijl we rekening houden met speelplezier, waarde voor geld en eventuele prijzen die het merk heeft gewonnen.
Score componenten:
30%
8.5
Duurzaamheid
25%
8.5
Materialen
15%
7.0
Gender inclusief
15%
7.0
Cultuur inclusief
10%
5.0
Merkreputatie
5%
5.0
Onderscheidingen
Wat het is: Of je dit gerust kunt kopen wetende wat de sociale impact van het merk is op milieu, duurzaamheid en inclusiviteit.
Beste voor
 • Geweldige educatieve waarde en spel in één
 • Hout is goed afgerond en opbergvakken zijn handig
Minder goed
 • Geen draagkoffer met deksel
 • Vanaf: 3 jaar
 • Beste: 4 – 5 jaar
 • Tot: 6 jaar
 • Materiaal: Hout, MDF
 • Aantal onderdelen: 73
 • Afmetingen: 22,86 x 15,24 x 2,03 cm (9 x 6 x 0,8 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: €22,95 – $8.28
 • Duurzaamheid: Geen
 • Thema: Puur educatief, Geen
 • Opslag: Opbergvakken
 • Veiligheidsonderdelen: Niet-giftig materiaal
 • Speeltijd: Langer (10-30 min)
 • Leerdoel: STEM/ STEAM, Wiskunde/ rekenen

Omdat de Playos Wiskunde Sticks van blank hout zijn en een tastbare ervaring bieden bij het leren van rekenen is dit ons beste houten Montessori speelgoed.

De combinatie van stokjes met cijferblokken maakt het erg intuïtief en gemakkelijk in gebruik en je kunt het gemakkelijk opruimen met het bakje met opbergvakken.

Het gebruik van MDF maakt het misschien wat minder echt houten speelgoed. Toch is de duurzaamheid ondanks dat erg goed en de prijs-kwaliteitverhouding is hierdoor enorm hoog.

Meer open einde spel, mogelijkheden om te combineren met ander speelgoed of sociale interactie hadden de speelwaarde wat hoger kunnen maken, maar uiteindelijk is het een erg educatief speelgoed wat genoeg aanzet tot spel om te zorgen dat ze het ook leuk vinden.

11. Learning Resources Alphabet Marks the Spot (7.6)

Beste leren lezen speelgoed
7.6
Toy score
Toy score
7.6
ℹ️
Edu score
8.5
ℹ️
Social score
7.1
ℹ️
Score componenten:
30%
7.8
Speelwaarde
30%
7.9
Prijs/kwaliteit
20%
7.3
Herspeelbaarheid
10%
8.2
Veiligheid
5%
6.1
Duurzaamheid
5%
6.8
Materialen
Wat het is: Hoe leuk het is om mee te spelen en hoe lang het leuk blijft, terwijl we rekening houden met hoeveel waarde je krijgt voor je geld.
Score componenten:
55%
8.8
Educatief
15%
7.3
Herspeelbaarheid
10%
7.8
Speelwaarde
10%
7.9
Prijs/kwaliteit
10%
9.5
Onderscheidingen
Wat het is: Hoe educatief het is, terwijl we rekening houden met speelplezier, waarde voor geld en eventuele prijzen die het merk heeft gewonnen.
Score componenten:
30%
6.1
Duurzaamheid
25%
6.8
Materialen
15%
7.0
Gender inclusief
15%
7.0
Cultuur inclusief
10%
9.5
Merkreputatie
5%
9.5
Onderscheidingen
Wat het is: Of je dit gerust kunt kopen wetende wat de sociale impact van het merk is op milieu, duurzaamheid en inclusiviteit.
Beste voor
 • Leerzaam en leuk
 • Aanpasbaar aan verschillende vaardigheidsniveaus
Minder goed
 • Gladde mat
 • Opblaasbare dobbelstenen passen niet meer in de verpakking om het op te bergen
 • Vanaf: 4 jaar
 • Beste: 5 – 6 jaar
 • Tot: 7 jaar
 • Materiaal: Plastic
 • Aantal onderdelen: 34
 • Afmetingen: 26,67 x 26,42 x 15,24 cm (10.5 x 10.4 x 6 inches)
 • Prijs op moment van schrijven: €45,00 – $35.10
 • Duurzaamheid: Geen
 • Thema: Spellen en puzzels, Speelmat
 • Opslag: Lastig
 • Veiligheidsonderdelen: Zacht materiaal
 • Speeltijd: Langer (10-30 min)
 • Leerdoel: Taal en communicatie, Taal ontwikkeling

Als ouder van een kleuter die geïnteresseerd is in het leren lezen, kan ik Learning Resources Alphabet Marks The Spot ten zeerste aanbevelen. Dit educatieve speelgoed biedt verschillende activiteiten en spellen die gericht zijn op het leren van letters, klanken en alfabetische volgorde.

Het speelgoed is ontworpen om taalvaardigheden, vroegtijdige geletterdheid en schoolvaardigheden te bevorderen. Het gebruik van spel en beweging maakt het leren leuk en boeiend voor hem.

Het pakket bevat een vinyl mat, vijf opblaasbare geïllustreerde dobbelstenen, spelmarkeringen en een activiteitengids. De mat heeft een afmeting van 4-1/2′ x 4-1/2′, waardoor er voldoende ruimte is voor interactie en beweging tijdens het spelen.

Ik heb ook enkele reviews van andere gebruikers gelezen en gemerkt dat veel mensen positieve ervaringen hebben met dit product. Ze vinden het leuk hoe de mat kleurrijk is en de dobbelstenen afbeeldingen hebben die kunnen worden gebruikt om letters te matchen met woorden.

Veel ouders en leraren waarderen ook de mogelijkheid om de activiteiten aan te passen aan het niveau en de vaardigheden van het kind.

Er waren echter enkele opmerkingen over de mat die glad kan zijn op harde vloeren. Sommige gebruikers hebben oplossingen gevonden, zoals het vastzetten van de mat met tape op harde oppervlakken.

Over het algemeen ben ik erg tevreden over Learning Resources Alphabet Marks The Spot. Het speelgoed heeft mijn kleuter geholpen bij het herkennen en vormen van letters, en het heeft zijn interesse in lezen en schrijven gestimuleerd.

Ik waardeer het dat het speelgoed zowel leuk als educatief is, en ik geloof dat het een waardevolle aanvulling is op het leerproces van je kleuter.

Welke categorieën educatief speelgoed zijn er?

Educatief speelgoed moet veilig, betaalbaar en ontwikkelingsgeschikt zijn, zoals Glassy en Romano (2003) vermelden in “Selecting appropriate toys for young children: the pediatrician’s role”. Bovendien moeten educatieve speelgoed voor vroeg onderwijs in lijn zijn met de specifieke ontwikkelingsdoelen voor elke leeftijdsgroep, waaronder motorische vaardigheden, taalontwikkeling en kritisch denken.

Er zijn aanzienlijke verschillen tussen speelgoed voor kinderopvang, peuterspeelzaal en basisschool en gaat van sensorische verkenning en fijne motorische vaardigheden, zoals zachte en getextureerde speelgoed, tot hands-on activiteiten, zoals spellen voor alfabetherkenning, om geletterdheid en cognitieve ontwikkeling te bevorderen.

Maar ook specifieke leerdoelen zijn belangrijk zoals STEM, cognitieve ontwikkeling, fysieke ontwikkeling of geografie.

STEM/ STEAM speelgoed

STEM staat voor Science, Technology, Engineering, Math en STEAM voegt daar Art aan toe. Het is dus een erg breed begrip geworden voor de ontwikkeling van kinderen. STEM speelgoed moet goed passen bij de leeftijd en het leerdoel.

De Wonder Workshop Dash robot daagt kinderen op verschillende manieren uit omdat er een hoop technologie wordt gebruikt, maar ook de principes van coderen wordt aangeleerd.

Speelgoed voor cognitieve ontwikkeling

Cognitieve ontwikkeling is het oefenen van de capaciteit van de hersenen. Speelgoed wat hersenfuncties stimuleert zijn vaak puzzels en breinbrekers waarbij je logisch moet nadenken om het op te lossen.

De Smartgames IQ Puzzler Pro sluit daarom perfect aan bij deze categorie. Het is gemakkelijk om ermee te beginnen maar de uitdagingen worden al snel moeilijker zodat verschillende leeftijden het kunnen gebruiken.

Fysieke ontwikkelingsspeelgoed

Onder fysieke ontwinkkelingsspeelgoed vallen zowel grove als fijne motorische oefeningen. Hoewel veel van dit speelgoed is gericht op jongere kinderen, zijn er ook een hoop opties voor oudere kinderen om hun vaardigheden te oefenen.

Maar de Bigjigs rijgpuzzel, geschikt voor peuters en kleuters, is een van de beste oefeningen voor de fijne motoriek die ik heb getest.

Emotionele en sociale ontwikkelingsspeelgoed

Emotionele en sociale ontwikkeling helpt kinderen zich te verplaatsen in een ander, samenwerken en zich voor te bereiden op het leven. Veel van het speelgoed voor emotionele en sociale ontwikkeling is gericht op rollenspellen en fantasiespel.

Het Melissa & Doug Fold & Go Poppenhuis is bijvoorbeeld een perfect voorbeeld, omdat de popjes gemakkelijk allerlei rollen aan kunnen nemen waarbij het kind veel vrijheid heeft.

Taal speelgoed

Het leren van taal gebeurd in het dagelijks leven en op school, maar je kunt er zeker een handje mee helpen door het op een leuke manier te doen met taal speelgoed. Hierbij wordt op een speelse manier geleerd om te gaan met taal, bijvoorbeeld rijmen, of letters.

De Learning Resources Alphabet Marks The Spot is een combinatie van een actief spel om lekker de energie kwijt te raken én een taalspel, waarbij de letters worden geleerd voor die eerste kennismaking met taal.

Geografie speelgoed

Kinderen leren hoe de wereld in elkaar steekt en dat er meer is dan het dorp of de stad waar ze wonen. Goed geografie speelgoed leert ze over al die dingen die de wereld rijk is, waar het ligt en hoe het zich verhoudt tot hun huidige leefomgeving.

De Shifu Orboot Interactieve Wereldbol is het perfecte voorbeeld van hoe je een educatief speelgoed enorm leuk maakt. Het onderwijst, maar is ook gewoon erg leuk om te bekijken en te spelen.

Educatief speelgoed voor baby’s

Ja, kinderopvang speelgoed kan educatief zijn. Een studie van Oakes en Baumgartner (2012) benadrukt het belang van speelgoed interactie voor de ontwikkeling van baby’s. Hoe baby’s met objecten omgaan, kan hun vermogen om te leren over objecten in andere contexten versterken.

Educatief speelgoed kan kinderen in de kinderopvang helpen bij het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden, zoals het begrijpen van oorzaak en gevolg, het bevorderen van de fijne motoriek en het stimuleren van de creativiteit.

Een uitgebreide vormenstoof zoals die van Jouéco The Wildies Family is geweldig omdat het multi-functioneel is.

Educatief speelgoed voor peuters

Peuterspeelgoed is educatief wanneer het leren ondersteunt, helpt bij het ontwikkelen van motorische vaardigheden en kinderen in staat stelt om nieuwe concepten te leren. Het biedt activiteiten die ruimtelijk inzicht en lichamelijke beweging bevorderen.

Daarnaast is het belangrijk dat het educatieve speelgoed in peuterspeelzalen geschikt is voor de leeftijd en de ontwikkelingsfase van het kind. Voorbeelden van educatief speelgoed zijn bordspellen, kunstbenodigdheden, blokken en puzzels.

De New Classic Toys Bon Appetit Speelkeuken combineert fijne motoriek van het koken met samenspelen en is een perfect idee voor elke peuterspeelzaal of speelkamer.

Educatief speelgoed voor kleuters

Kleuters zijn al iets verder in hun ontwikkeling en maken zich klaar voor de echte school. Ze kunnen voorwerpen op meerdere manieren ontdekken en dit ontdekken sluit perfect aan bij hun leerdoelen. Goed educatief speelgoed voor kleuterscholen zijn dan ook multifunctioneel.

De TickIt Regenboogblokken zijn daar een goed voorbeeld van waarbij je ze kunt stapelen, maar ook tegen het licht kunt houden voor mooie kleuren of kunt combineren om nieuwe kleuren te maken.

Educatief speelgoed voor basisschool leerlingen

Educatief speelgoed voor de basisschool is essentieel voor de ontwikkeling van specifieke vaardigheden bij kinderen. Een studie van Phillips et al. (2002) heeft aangetoond dat speelgoed succesvol kan worden gebruikt als leermiddel in bouwkundig onderwijs. Ze bieden een leuke en boeiende manier voor kinderen om te leren en verschillende onderwerpen te verkennen.

Bijvoorbeeld, wetenschappelijke sets en bouwpakketten zijn leuk en educatief speelgoed voor de basisschool en helpen kinderen meer te leren over wetenschap en verbeteren hun probleemoplossende vaardigheden. De Magformers Basic Set Line is hier het beste voorbeeld van.

Educatief Montessori speelgoed

Dan zijn er nog specifieke onderwijsrichtingen zoals bijvoorbeeld Montessori. Goed Montessori speelgoed laat de kinderen echte wereldervaringen opdoen en je ziet hier veel hout terug in het speelgoed.

De Playos Wiskunde Sticks zijn bijvoorbeeld een geweldig Montessori speelgoed vanwege hun houten textuur gecombineerd met educatieve rekensommen. Zo voelen kinderen wat wiskunde voor hen kan betekenen.

Educatief Waldorf speelgoed

Waldorf brengt de echte wereldervaring nog een stap verder met natuurlijke materialen waarbij het kind de vrijheid moet krijgen om te bepalen waar het voorwerp voor staat. Het liefste is Waldorf speelgoed dus zo neutraal mogelijk, zoals poppen zonder gezichten of kleren.

De Guidecraft Branch Blocks zijn hier een geweldig voorbeeld van omdat het natuurlijk is, elke vorm van kleur ontbreekt en het kind het geheel naar eigen creativiteit kan invullen.

Hoe testen we educatief speelgoed?

We testen educatief speelgoed op hun educatieve waarde, herspeelbaarheid, speelwaarde, prijs-kwaliteitverhouding en onderscheidingen die ze hebben gewonnen, met elk hun eigen gewicht.

Educatief speelgoed kunnen geweldige kerstcadeaus zijn, maar het is belangrijk om het juiste speelgoed voor vroeg onderwijs te kiezen met kenmerken als interactiviteit, betaalbaar en met kansen voor communicatie en fantasierijk spel.

Speelgoed voor de kinderopvang richt zich op sensorische stimulatie en basis motorische vaardigheden. Peuter speelgoed helpt bij taal-, cognitieve en sociale vaardigheden. Speelgoed voor de basisschool gaat vaak over complexere concepten en kan wetenschapsets, bouwspeelgoed en kunstbenodigdheden bevatten.

Enkele van de beste merken voor educatief speelgoed zijn Fisher-Price, Janod en Learning Resources maar ook nieuwkomers als Osmo. Deze merken bieden een breed scala aan speelgoed dat boeiend, educatief en geschikt is voor verschillende leeftijdsgroepen.

Speelgoed is slechts een van de educatieve apparaten, maar ze spelen een belangrijke rol in het vormgeven van de leerervaring van een kind.

We rangschikken educatief speelgoed op basis van onze edu score die de educatieve waarde ervan benadrukt, meer dan de speelwaarde en herspeelbaarheid. We beoordelen het speelgoed op basis van hoeveel educatieve voordelen het biedt, zoals het bevorderen van cognitieve vaardigheden, creativiteit, probleemoplossend vermogen en kennisopbouw.

De edu score houdt rekening met factoren zoals educatieve waarde, educatieve doelen en de mate waarin het speelgoed kinderen stimuleert om te leren en zich te ontwikkelen en bestaat uit de volgende onderdelen, met elk hun eigen gewicht.

 1. Educatieve waarde (55%)
 2. Herspeelbaarheid (15%)
 3. Speelwaarde (10%)
 4. Prijs/ kwaliteit (10%)
 5. Onderscheidingen (10%)
Edu score

De educatieve waarde is hier veruit het belangrijkste. Hoe goed is het speelgoed in het leren van vaardigheden. Natuurlijk leert elk speelgoed een andere vaardigheid, of een aantal tegelijk. Dat is waarom we ook altijd kijken naar het leerdoel.

Bij de edu score zijn ook herspeelbaarheid, speelwaarde en prijs-kwaliteitverhouding belangrijk. Wanneer een kind niet met het speelgoed wil spelen kan het nog zo educatief zijn, maar zal het niet erg veel educatieve voordelen opleveren. Daarom is ook de herspeelbaarheid hier iets belangrijker dan de speelwaarde.

Ook onderscheidingen voor het speelgoed zijn erg belangrijk. Dit geeft aan of het is erkend door gerenommeerde instituten om er zeker van te zijn dat het de juiste educatieve waarde brengt.

Kun je educatief speelgoed geven als kerst cadeaus?

Ja, je kunt educatief speelgoed geven als kerstcadeaus. Deze speelgoedsets helpen kinderen hun geest te ontwikkelen en kritisch denken te bevorderen maar zijn nog steeds een geweldige keuze voor onder de kerstboom.

Daarnaast is het ook belangrijk om cadeaus te geven die ze willen of leuk vinden, omdat Kerstmis ook een leuke ervaring moet zijn. Op deze manier worden kinderen gestimuleerd en ontwikkelen ze zich op verschillende gebieden, terwijl ze ook plezier hebben tijdens de kerstperiode.

Omvat educatief speelgoed niet alle speelgoed thema’s?

Educatief speelgoed kan inderdaad alle speelgoed thema’s omvatten. Zo is er bijvoorbeeld leerzaam speelgoed met dieren, wat ook gezien zou kunnen worden als speelgoed dieren. Toch is het doel van dit soort speelgoed altijd om iets te leren en niet per se dat het thema dieren is.

Wat zijn de beste educatieve speelgoed merken?

De beste educatieve speelgoedmerken zijn diegene die educatief speelgoed maken en kinderen helpen bij hun ontwikkeling. Hieronder is een lijst van enkele van de meest educatieve merken.

 • Fisher-Price
 • Janod
 • Learning Resources
 • TafToys
 • Vtech
 • Jouéco
 • Fat Brain Toys
 • Melissa & Doug
 • Osmo
 • TickiT
 • Engino
 • Magformers
 • Joylabz
 • LEGO
 • Snap Circuits
 • Thames & Kosmos
 • Tinkering Labs
 • Smartlab
 • Ravensburger
 • Smartivity

Deze merken hebben bewezen educatief speelgoed van hoge kwaliteit te produceren dat kinderen helpt bij hun ontwikkeling op verschillende gebieden.

Wat zijn educatieve apparaten?

Educatieve apparaten zijn technologische hulpmiddelen die zijn ontworpen om het leren te verbeteren en interactief te maken. Ze bieden toegang tot online leermiddelen en tools die studenten helpen nieuwe kennis en vaardigheden te ontwikkelen.

Voorbeelden van educatieve apparaten zijn interactieve whiteboards, tablets en laptops. Deze apparaten kunnen inhoud weergeven, geluid opnemen en afspelen, video’s vastleggen en verbeteren, en online samenwerking in groepen mogelijk maken.

Educatieve apparaten zijn nuttig in klaslokalen omdat ze leraren in staat stellen om lesmateriaal op een boeiende en interactieve manier te presenteren. Ze kunnen ook worden gebruikt om opdrachten in te dienen, vroegtijdige waarschuwingen te geven en advies te geven aan studenten.

Door educatieve apparaten te gebruiken, hebben studenten gemakkelijker toegang tot technologie en kunnen ze hun leerervaring verbeteren.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.