Beste Europese speelgoed merken uit verschillende landen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Beste Europese speelgoedmerken

Europese speelgoed kenmerken kunnen variëren afhankelijk van het land en de cultuur, maar hier zijn enkele algemene eigenschappen die vaak geassocieerd worden met Europees speelgoed:

  1. Duurzaamheid en Kwaliteit: Europees speelgoed staat vaak bekend om zijn hoogwaardige materialen en vakmanschap. Het wordt vaak gezien als duurzamer en gaat langer mee dan goedkoop geproduceerd speelgoed.
  2. Educatief: Veel Europees speelgoed is gericht op educatieve waarden. Het kan kinderen helpen bij het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden, creativiteit en probleemoplossend vermogen.
  3. Traditioneel Design: Europees speelgoed heeft vaak een traditioneel ontwerp en is geïnspireerd op historische of klassieke thema’s. Houten speelgoed met eenvoudige ontwerpen is bijvoorbeeld populair.
  4. Milieuvriendelijk: Er is een groeiende trend naar milieuvriendelijk speelgoed in Europa, met een nadruk op het gebruik van duurzame en niet-giftige materialen.
  5. Lokale Productie: Sommige Europese landen leggen de nadruk op lokaal geproduceerd speelgoed om de lokale economie te ondersteunen en de ecologische voetafdruk te verminderen.
  6. Veiligheid: Europese speelgoednormen zijn vaak streng, waardoor er veel aandacht wordt besteed aan de veiligheid van speelgoed en het verminderen van mogelijke gezondheidsrisico’s.
  7. Verbeeldingskracht en Creativiteit: Europees speelgoed moedigt vaak verbeeldingskracht en creativiteit aan, met minder nadruk op elektronische gadgets en meer op open einde spel.
  8. Poppen en Figuren: Europese landen hebben vaak een sterke traditie van het maken van poppen en figuren, die kunnen worden gebruikt voor rollenspellen en verhalen vertellen.

Hier zijn de beste Europese speelgoed merken uit verschillende landen.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Beste speelgoedmerken uit Duitsland

Typisch Duits speelgoed staat bekend om zijn vakmanschap, kwaliteit en traditionele ontwerpen. Duitsland staat bekend om zijn hoogwaardige houten speelgoed, zoals houten puzzels, blokken, treinen en poppenhuizen. Dit speelgoed wordt vaak met de hand gemaakt en heeft een tijdloos ontwerp.

Hieronder volgen de 3 beste Duitse speelgoedmerken.

Grimm’s

Grimm’s uit Duitsland ontwerpen hun speelgoed bewust eenvoudig.

Kinderen hebben zo de ruimte met dit speelgoed om hun fantasie maximaal te ontwikkelen volgens Waldorf methodiek.

Doordat het hout alleen maar gebeitst is behoudt het zijn zachte, natuurlijke textuur.

Meest kleurrijke houten speelgoed

Grimm’s

Grimm’s uit Duitsland ontwerpen hun speelgoed bewust eenvoudig. Kinderen hebben zo de ruimte met dit speelgoed om hun fantasie maximaal te ontwikkelen volgens Waldorf methodiek.

Product image

De beits die Grimm’s gebruikt is biologisch afbreekbaar en de natuurlijke geur van het hout blijft na het bewerken behouden.

De houtnerven en structuur worden ook zoveel mogelijk behouden. Dit hout is geschikt om te ‘proeven’ en om in te bijten. Ook hebben de gebruikte houtsoorten – afkomstig uit Europese bossen – antibacteriële eigenschappen.

Al het Grimm’s speelgoed wordt zorgvuldig met de hand mooi geschuurd in zachte vormen. De verf of beits is op waterbasis en de items worden handgeverfd en vervolgens in de plantaardige olie gezet.

Grimms houten speelgoed

Natuurlijker kan het niet, daarom is het ook geen enkel punt als jouw kleine op deze speeltjes wil sabbelen.

Playmobil

Playmobil is een speelsysteem van het Duitse bedrijf Brandstätter. Het hoofdkantoor van de firma bevindt zich in Zirndorf, Duitsland. Playmobil werd in 1974 opgericht als dochteronderneming van Brandstätter. Het merk is inmiddels zo populair dat het een eigen pagina heeft op de vrije encyclopedie Wikipedia.

De speelgoedfiguurtjes van Playmobil hebben een grootte van ongeveer 7,5 centimeter. Destijds waren vooral producten als emmers en hoolahoops populair, maar Hans Beck, de ontwikkelaar van Playmobil, baseerde zijn uitvinding op tinnen speelgoedfiguurtjes.

Hij bestudeerde het gedrag van kinderen tijdens het spelen en bedacht speelgoedfiguurtjes met bewegende delen en een houding die kindertekeningen benaderde.

De figuurtjes hebben lachende gezichtjes en zijn voorzien van verschillende eigenschappen, zoals een brandweeruniform of ridderkleding.

Aanvankelijk bestonden de figuurtjes enkel uit mannelijke personages, maar later werden ook vrouwelijke personages geïntroduceerd.

Bruder

Bruder speelgoed is een populair miniatuurmerk van werkvoertuigen en vrachtwagens, gebaseerd op echte vrachtwagenmerken zoals Mack, MAN en JCB. De sterke vormgeving staat garant voor urenlang speelplezier voor de kleinsten vanaf 4 jaar. Het speelgoed is realistisch en functioneel, waardoor kinderen spelenderwijs leren over de wereld om hen heen.

Het Bruder speelgoed is opgedeeld in verschillende speelthema’s, zoals Bruder boerderij speelgoed, Bruder bosbouw speelgoed en Bruder transport speelgoed. Hiermee kunnen kinderen hun eigen wereld creëren en hun fantasie de vrije loop laten gaan.

Het assortiment van Bruder speelgoed bevat niet alleen vrachtwagens en werkvoertuigen, maar ook speelsets met bijvoorbeeld speelfiguren die perfect passen bij het speelthema. Zo zijn er bijvoorbeeld Bruder paardensportartikelen en Bruder wintersportartikelen.

Voor de jongste bouwers heeft Bruder ook de Roadmax-lijn ontwikkeld. Deze serie is speciaal ontworpen voor kinderen vanaf 2 jaar en heeft een kleurstelling die is afgestemd op de jongste doelgroep. De producten zijn extra robuust en makkelijk te hanteren voor kleine handjes.

Beste speelgoedmerken uit Scandinavië

Wat het Scandinavische speelgoed onderscheidt van andere Europese speelgoedtradities is de diepgaande aandacht voor eenvoud, duurzaamheid en het gebruik van onbewerkte, natuurlijke materialen. Deze kenmerken vormen de kern van de Scandinavische ontwerpfilosofie en hebben een diepgaand effect op de speelgoedcreaties van de regio. Scandinavisch speelgoed is niet alleen bedoeld voor entertainment; het is een verlengstuk van de cultuur en omarmt de waarden en esthetiek van het noordelijke landschap en erfgoed.

LEGO

Lego, als toonaangevend Deens speelgoedmerk, heeft wereldwijde erkenning gekregen en staat bekend om zijn iconische bouwstenen. Het bedrijf werd opgericht in 1932 en heeft sindsdien de verbeelding van generaties kinderen en volwassenen gevangen met zijn veelzijdige en creatieve speelgoed.

Lego’s kenmerkende plastic bouwstenen bieden eindeloze mogelijkheden voor het bouwen van structuren, voertuigen, en zelfs fantasierijke werelden. Ze bevorderen niet alleen de fijne motoriek en probleemoplossende vaardigheden, maar ook de vrijheid om te creëren en verhalen te vertellen.

Wat Lego extra bijzonder maakt, is de nadruk op modulariteit. De verschillende Lego-sets kunnen worden gecombineerd en aangepast, wat kinderen de vrijheid geeft om hun eigen unieke ontwerpen te maken. Dit stimuleert hun creativiteit en verbeeldingskracht.

Bovendien heeft Lego een sterke focus op duurzaamheid en milieubewustzijn. Ze zijn toegewijd aan het verminderen van hun milieu-impact en het gebruik van duurzame materialen in hun producten.

Met zijn Deense roots en wereldwijde invloed is Lego een uitstekend voorbeeld van het kenmerkende Deense speelgoedontwerp dat zowel plezier als leren bevordert, terwijl het ook duurzaamheid en tijdloosheid omarmt.

Duplo

Duplo, als bekend Deens speelgoedmerk, heeft zijn sporen verdiend als een favoriet onder jonge kinderen over de hele wereld. Opgericht in 1969 door het Deense bedrijf LEGO, is Duplo een speelgoedlijn die is ontworpen met de allerkleinsten in gedachten.

Wat Duplo uniek maakt, is het gebruik van grotere, makkelijk hanteerbare bouwstenen die perfect zijn afgestemd op de kleine handen van peuters en kleuters. Deze stenen zijn ontworpen om veilig te spelen en stimuleren de fijne motoriek en creatieve expressie van jonge kinderen.

Duplo inspireert kinderen om te bouwen, stapelen en verhalen te creëren. Het bevordert niet alleen hun cognitieve ontwikkeling, maar ook hun sociale vaardigheden terwijl ze samen met vrienden of familie spelen.

Bovendien is Duplo erin geslaagd om geliefde personages en thema’s uit populaire kinderfilms en tv-programma’s te integreren in hun speelsets, waardoor kinderen hun favoriete verhalen kunnen naspelen en nieuwe avonturen kunnen bedenken.

Met zijn eenvoudige, maar boeiende ontwerp heeft Duplo zich gevestigd als een iconisch Deens speelgoedmerk dat generaties kinderen heeft laten genieten van leren en spelen op een leuke en stimulerende manier.

Beste speelgoedmerken uit Frankrijk

Over het algemeen kenmerkt Frans speelgoed zich door kwaliteit, vakmanschap en innovatief design, wat aansluit bij de bredere Europese speelgoedtraditie. Het wordt vaak gemaakt met aandacht voor duurzaamheid en veiligheid, met een focus op het inspireren van de verbeelding en creativiteit van kinderen.

Bepaalde Franse speelgoedmerken, zoals Djeco, onderscheiden zich door hun unieke artistieke ontwerpen en aandacht voor detail, passend in de Europese design- en ambachtelijke traditie.

Janod

Het Franse merk Janod staat bekend om zijn stijlvolle, duurzame houten speelgoed, inclusief trendy vintage kinderfietsen, allemaal met een FSC-keurmerk. Hun collectie omvat een breed scala aan speelgoed, van houten diertjes tot keukentjes en poppenwagens, en wordt gewaardeerd om zijn leerzaamheid en kwaliteit.

Janod heeft internationale erkenning gekregen voor hun fraaie houten speelgoed.

Falk

Oorspronkelijk opgericht in Frankrijk in 1947, is Falk een vooraanstaand speelgoedmerk dat wordt geprezen om zijn aantrekkelijke producten voor kinderen. Falk concurreert met het Duitse Rolly Toys, vooral bekend van hun traptractors. Falk staat bekend om zijn nadruk op veiligheid in het ontwerp van hun wagens.

In de loop der jaren heeft Falk aan populariteit gewonnen en heeft het merk de speelgoedmarkt gedomineerd. Falk transformeert kinderen in autocoureurs en prinsessen met hun diverse wagens, en stimuleert ongemerkt de ontwikkeling van motorische vaardigheden en denkvermogen. Ze richten zich op speelse educatie, waardoor ouders niet voortdurend toezicht hoeven te houden.

Beste speelgoedmerken uit Nederland


Nederlands design wordt geprezen vanwege zijn minimalistische en functionele esthetiek, wat naadloos aansluit bij de bredere Europese designstijl. Binnen de Europese speelgoedmarkt, die een rijke geschiedenis heeft van kwaliteit, vakmanschap en innovatieve ontwerpen, brengt Nederlands speelgoedontwerp een unieke mix van creativiteit en educatie.

De focus van Nederlandse ontwerpers op het creëren van speelgoed dat niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook de ontwikkeling van kinderen stimuleert, past goed in de Europese benadering van speelgoed als een instrument voor leren en plezier. Bovendien hebben Nederlandse ontwerpers aandacht voor duurzaamheid en veiligheid, wat een centrale waarde is binnen de Europese speelgoedmarkt met zijn strenge normen voor de bescherming van kinderen.

Dick Bruna

Dick Bruna (1927 – 2017) was een wereldberoemde Nederlandse kunstenaar die geliefd is bij zowel jong als oud, vooral vanwege zijn creatie Nijntje. In zijn carrière maakte Bruna talloze prentenboeken en was hij de geestelijke vader van personages zoals Eegje Egel, Gobe, Betje Big, Boris en Barbara, naast Nijntje.

Zijn werk kenmerkte zich door een eenvoudige en directe tekenstijl, en hij heeft maar liefst 120 prentenboeken gepubliceerd. We koesteren de erfenis van Dick Bruna.

Biobuddi

Het milieuvriendelijke familiebedrijf Biobuddi promoot duurzaam speelgoed met hun slogan ‘Build a Better Tomorrow’. Ze bieden veilige en milieuvriendelijke producten aan, zoals de BiOBUDDi Juf Roos Drie kleine visjes set, die motorische en sociale vaardigheden ontwikkelt.

De blokken zijn biologisch verantwoord en gemaakt van suikerrietresten, en ze hebben ook de BiOBUDDi Leer Letters Kennen set, die lezen en rekenen op een speelse manier bevordert. Alle Biobuddi-producten zijn 100% milieuvriendelijk en gemaakt van natuurlijke materialen, waaronder suikerriet.

Little Dutch

Vanuit een zolderkamer in Nederland zijn Rinke van der Helm en haar zus begonnen met het maken van lampenkappen. Twee jaar later lanceerde Rinke haar eigen merk, Little Dutch. Sinds 2008 heeft Little Dutch zich ontwikkeld tot een bekend merk, zowel nationaal als internationaal, dat moderne accessoires en kleurrijk speelgoed voor baby’s en kinderen produceert.

De producten van Little Dutch zijn niet alleen veilig, maar ook van hoogwaardige kwaliteit, en ze ondersteunen de verschillende ontwikkelingsfasen van kinderen met eigentijds speelgoed. Het merk introduceert elk jaar een nieuw thema en een nieuwe textielcollectie, waardoor het een merk is om te onthouden!

Beste speelgoedmerken uit Italië

Italiaanse speelgoedmerken onderscheiden zich door hun nadruk op design, kwaliteit, vakmanschap en educatieve waarde. Ze zijn bekend om hun houten speelgoedproducten en streven naar duurzaamheid en esthetiek in hun ontwerpen.

Italiaans speelgoed staat bekend om zijn nadruk op design, stijl, en creativiteit, in lijn met de traditionele Italiaanse designprincipes van elegantie en vakmanschap. Veel fabrikanten in Italië streven naar het creëren van speelgoed dat niet alleen plezierig is, maar ook visueel aantrekkelijk.

Bontempi

Bontempi logo

Bontempi, een Italiaans speelgoedmerk dat al meer dan 50 jaar bestaat, is vooral bekend om zijn pianospeelgoed en richt zich op kinderen van 0 tot 8 jaar. Ze bieden een breed scala aan muziekinstrumenten, educatief en interactief speelgoed.

Bontempi’s speelgoed, zoals de Bontempi Baby Saxofoon, is speciaal ontworpen voor de allerkleinsten en helpt kinderen hun creativiteit en muzikale vaardigheden te ontwikkelen. Het merk streeft naar veiligheid en kwaliteit, met instrumenten gemaakt van kindvriendelijke materialen.

Bontempi is een geweldige keuze om kinderen de basis van muziek te leren en is een leuk cadeau voor verschillende gelegenheden.

Heeft Europa grote merken in de wereldwijde speelgoedmarkt?

Europa heeft inderdaad enkele grote en invloedrijke speelgoedmerken in de wereldwijde speelgoedmarkt. Het meest prominente Europese speelgoedmerk is LEGO, dat wereldwijd bekend staat om zijn bouwstenen en bouwsets. LEGO heeft een aanzienlijke marktpositie en een sterke merkwaarde.

Hoewel LEGO het meest opvallende Europese speelgoedmerk is, zijn er ook andere merken die aanzienlijke invloed hebben in Europa en daarbuiten. Een ander Europees merk is Playmobil, dat bekend staat om zijn gedetailleerde figuurtjes en speelsets. Ravensburger is een Duits bedrijf dat gespecialiseerd is in puzzels en bordspellen, en het heeft een sterke aanwezigheid op de Europese markt. Clementoni, gevestigd in Italië, is ook een bekende fabrikant van educatief speelgoed en puzzels.

Hoewel de Verenigde Staten en Japan enkele grote speelgoedmerken hebben, zoals Hasbro, Mattel en Bandai, blijft Europa een belangrijke speler in de wereldwijde speelgoedindustrie dankzij merken als LEGO, Playmobil en anderen. Deze merken hebben wereldwijd erkenning gekregen en dragen bij aan de diversiteit en innovatie in de speelgoedmarkt.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.