Duitsland: Beste Speelgoedmerken Met Een Rijke Geschiedenis

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Duitsland heeft een rijke geschiedenis aan speelgoed en dat vertaalt zich nog steeds in de hedendaagse speelgoed fabrikanten.

Van klassieke houten en blikken speelgoed die bij hun roots blijven, tot moderne merken met innovatieve ideeën.

Dit zijn de beste speelgoedmerken uit Duitsland.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Beste Duitse speelgoedmerken

Haba

Wist je dat het speelgoed van Haba doordacht speelgoed is met een hoge speelwaarde?

Ik vond het een goed idee om Haba speelgoed eens onder de loep te nemen. Ik kwam namelijk veel speelgoed van dit Duitse merk tegen, tijdens mijn onderzoek naar verantwoorde en leerzame spelletjes en speelgoed.

Kinderen in alle leeftijden kunnen bij Haba geschikte spelletjes of speelgoeditems vinden.

Leukste houten educatieve spelletjes

Haba

De houten speelgoeditems van Haba zijn afkomstig uit duurzaam bosbeheer. Prachtig en veilig speelgoed voor de jongsten onder ons en altijd op hun eigen niveau, met de hand geproduceerd in Duitsland door trotse Haba medewerkers.

Product image

De designers en spel-redacteuren van dit bedrijf laten zich vaak inspireren door de natuur, door dieren en ook door mensen en dat zie je terug in hun speelgoed.

Grimm’s

Grimm’s uit Duitsland ontwerpen hun speelgoed bewust eenvoudig.

Kinderen hebben zo de ruimte met dit speelgoed om hun fantasie maximaal te ontwikkelen volgens Waldorf methodiek.

Doordat het hout alleen maar gebeitst is behoudt het zijn zachte, natuurlijke textuur.

Meest kleurrijke houten speelgoed

Grimm’s

Grimm’s uit Duitsland ontwerpen hun speelgoed bewust eenvoudig. Kinderen hebben zo de ruimte met dit speelgoed om hun fantasie maximaal te ontwikkelen volgens Waldorf methodiek.

Product image

De beits die Grimm’s gebruikt is biologisch afbreekbaar en de natuurlijke geur van het hout blijft na het bewerken behouden.

De houtnerven en structuur worden ook zoveel mogelijk behouden. Dit hout is geschikt om te ‘proeven’ en om in te bijten. Ook hebben de gebruikte houtsoorten – afkomstig uit Europese bossen – antibacteriële eigenschappen.

Al het Grimm’s speelgoed wordt zorgvuldig met de hand mooi geschuurd in zachte vormen. De verf of beits is op waterbasis en de items worden handgeverfd en vervolgens in de plantaardige olie gezet.

Grimms houten speelgoed

Natuurlijker kan het niet, daarom is het ook geen enkel punt als jouw kleine op deze speeltjes wil sabbelen.

Siku

Ben je een verzamelaar, of is jouw kind gek op auto’s en tractoren?

Ben je op zoek naar realistische voertuigen van een geweldige kwaliteit, dan is Siku jouw merk.

Beste model speelgoed

Siku

De basis van de Siku voertuigen is altijd van metaal. De details zijn echter van kunststof gemaakt en dus flexibel.

Product image

Een speelgoed merk van kwaliteit voor de echt liefhebber.

Beste Siku speelgoed

Het alom bekende Siku heeft van de meeste tractor- en auto merken – een op schaal gemaakte – speelgoed uitvoering, zoals bijvoorbeeld deze prachtige John Deere tractor.

Je kan er ook mooie, houten boerderijen en loodsen bij bestellen, in dezelfde schaal. Zo bouw jij je eigen boerenbedrijf, compleet met een hooiberg en al!

Ook geweldige auto’s en vrachtwagens ontbreken niet.

De meeste Siku voertuigen worden op de standaard schaal – 1:32 – gemaakt.

Maar er zijn nog twee schalen beschikbaar bij Siku: van 1:87 en van 1:50. Er is zelfs ook een serie met remote control te koop.

Hape

Hape is een speelgoed fabrikant uit Duitsland, opgericht in 1986 door Peter Handstein.

Het is ‘s werelds grootste producent van houten speelgoed en gebruikt uitsluitend natuurlijke materialen.

Beste Houten Knikkerbaan

Hape

Terwijl de meeste sets knikkerbanen van plastic zijn, is deze van Hape gemaakt van natuurlijk hout en dat maakt het op zichzelf uniek.

Product image

Een sportief uiterlijk, prachtige afgewerkt en een gestroomlijnd design; dat zijn de kenmerken van de voertuigen van Hape.

Het merk heeft zelfs een complete lijn bamboe speelgoed. Bamboe is de snelst groeiende houtachtige plant. Het bamboe dat Hape gebruikt, is afkomstig uit duurzaam beheerde plantages.

Rolly Toys

Rolly Toys is een merk uit Duitsland dat voornamelijk bekend staat om de landbouwvoertuigen die ze ontwerpen voor kinderen.

De producten van dit merk zorgen ervoor dat kinderen al van kleins af aan kennis kunnen maken met het leven op het platteland en met de accessoires van een boer of boerin.

Overall beste speelgoed traptractor voor peuters

Rolly Toys

Stevig plastic speelgoed voor buiten waar je op kunt zitten.

Product image

De producten van Rolly Toys zorgen ervoor dat kinderen altijd in beweging blijven.

Rolly Toys heeft zelfs een serie gemaakt die gebaseerd is op echte tractors, bijvoorbeeld John Deere of New Holland (zie ook in bovenstaande tabel onze nummer drie en vijf).

Naast tractors ontwerpt dit merk ook graafmachines waar kinderen mee kunnen spelen in de zandbak.

Rolly Toys maakt kinderspeelgoed dat qua design haast niet te onderscheiden is van de werkelijkheid!

Fagus

Beste naturel houten wagens

Fagus

Prachtige bouw wagens en leuk om mee te spelen. Gemaakt van beukenhout en met pluggen en lijm aan elkaar verbonden zonder schroeven of spijkers)!

Product image

Het speelgoed van Fagus wordt in Duitsland gemaakt in een sociale werkplaats door mensen met een arbeidsbeperking.

Het productieproces draait om duurzaamheid, kwaliteit en veiligheid. De producten zijn gemaakt om generaties lang te worden doorgegeven.

De oppervlakken van het speelgoed zijn behandeld met transparante lak die de hout beschermt maar tegelijkertijd ervoor zorgt dat de structuur zichtbaar blijft. Zo kunnen kinderen de kenmerken van het materiaal ervaren.

Het mooie aan dit speelgoed is dat veel onderdelen mechanisch echt werken. Denk bijvoorbeeld aan de kraan; die kan sturen, optakelen, hijsen, draaien en uitschuiven.

Goki

Beste natuurlijk hout

Goki

Mooie gladde afwerking en voelbaar natuurlijk hout voor in kinderhandjes. Dit maakt de bouw wagens onmisbaar voor de kinderkamer.

Product image

Goki is een Duits merk dat hoogwaardig houten speelgoed produceert met een sterke focus op duurzaamheid.

De producten worden in Europa geproduceerd en alle locaties waar ze worden gemaakt, hebben een klimaatneutraal energiebalans.

Ook strijdt Goki tegen kinderarbeid door het ondersteunen van verschillende instellingen. Daarnaast worden er donaties gedaan voor het planten van bomen (op dit moment 50.000 stuks!!).

Verder staat het merk voor een goede prijs kwaliteitsverhouding. Het is functioneel speelgoed met moderne kleuren.

Goki Nature is een specifieke serie en een uniek onderdeel van het merk Goki. Het onbehandelde hout van de Goki Nature serie wordt gekleurd door middel van een ecologische warmtebehandeling.

De serie bestaat daarom slechts uit naturel en bruin gekleurd hout en de behandeling geeft het hout een karakteristieke geur en kleur.

Playmobil

Playmobil is een speelsysteem van het Duitse bedrijf Brandstätter. Het hoofdkantoor van de firma bevindt zich in Zirndorf, Duitsland. Playmobil werd in 1974 opgericht als dochteronderneming van Brandstätter. Het merk is inmiddels zo populair dat het een eigen pagina heeft op de vrije encyclopedie Wikipedia.

De speelgoedfiguurtjes van Playmobil hebben een grootte van ongeveer 7,5 centimeter. Destijds waren vooral producten als emmers en hoolahoops populair, maar Hans Beck, de ontwikkelaar van Playmobil, baseerde zijn uitvinding op tinnen speelgoedfiguurtjes.

Hij bestudeerde het gedrag van kinderen tijdens het spelen en bedacht speelgoedfiguurtjes met bewegende delen en een houding die kindertekeningen benaderde.

De figuurtjes hebben lachende gezichtjes en zijn voorzien van verschillende eigenschappen, zoals een brandweeruniform of ridderkleding.

Aanvankelijk bestonden de figuurtjes enkel uit mannelijke personages, maar later werden ook vrouwelijke personages geïntroduceerd.

Bruder

Bruder speelgoed is een populair miniatuurmerk van werkvoertuigen en vrachtwagens, gebaseerd op echte vrachtwagenmerken zoals Mack, MAN en JCB. De sterke vormgeving staat garant voor urenlang speelplezier voor de kleinsten vanaf 4 jaar. Het speelgoed is realistisch en functioneel, waardoor kinderen spelenderwijs leren over de wereld om hen heen.

Het Bruder speelgoed is opgedeeld in verschillende speelthema’s, zoals Bruder boerderij speelgoed, Bruder bosbouw speelgoed en Bruder transport speelgoed. Hiermee kunnen kinderen hun eigen wereld creëren en hun fantasie de vrije loop laten gaan.

Het assortiment van Bruder speelgoed bevat niet alleen vrachtwagens en werkvoertuigen, maar ook speelsets met bijvoorbeeld speelfiguren die perfect passen bij het speelthema. Zo zijn er bijvoorbeeld Bruder paardensportartikelen en Bruder wintersportartikelen.

Voor de jongste bouwers heeft Bruder ook de Roadmax-lijn ontwikkeld. Deze serie is speciaal ontworpen voor kinderen vanaf 2 jaar en heeft een kleurstelling die is afgestemd op de jongste doelgroep. De producten zijn extra robuust en makkelijk te hanteren voor kleine handjes.

Schleich

Schleich-producten worden zorgvuldig vervaardigd om te voldoen aan de hoge normen van het merk. De productie begint in Schwäbisch Gmünd, Duitsland, waar het bedrijf is opgericht. Schleich heeft vestigingen in de Verenigde Staten en vijftig andere landen over de hele wereld. Het bedrijf heeft meer dan 400 werknemers en is een belangrijke speler in de speelgoedsector.

De productie van Schleich-producten begint met het gieten van de figuren. Het proces begint met het verwarmen van wax en het creëren van een mal. Vervolgens wordt het vloeibare rubber in de mal gegoten om de vorm van het figuur te creëren. Nadat het rubber is opgedroogd, wordt het figuur uit de mal gehaald en worden eventuele oneffenheden verwijderd.

Elk figuur ondergaat een uitgebreide kwaliteitscontrole voordat het de fabriek verlaat. Het figuur moet voldoen aan de vereisten van Schleich om ervoor te zorgen dat het aan de normen van het merk voldoet. Het figuur moet ook aan de goedkeuringen van de schilders voldoen voordat het de fabriek verlaat.

Schleich heeft verschillende productlijnen, waaronder de Bayala-lijn, die zich richt op de natuur en de historie van boeren, mensen en planten. De Bayala-lijn bevat figuren zoals Iloris, Arelan en elven. Andere productlijnen zijn onder meer de Schleich Speelgoeddieren-lijn en de kunststofpoppetjes-lijn.

Hoe onderscheiden Duitse speelgoed merken zich van de rest van Europa?

Duitsland heeft een paar geweldige speelgoed merken en vooral veel goede houten speelgoed. Dit komt door de rijke omgeving aan bossen, de goede herplanting en de lange geschiedenis van houten speelgoed.

Veel van het speelgoed wordt ook in Duitsland gemaakt, soms zelfs nog met de hand. In veel andere Europese landen wordt speelgoedproductie al uitbesteed aan lage lonen landen, maar wordt het design nog wel in eigen land gehouden.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.