Speelgoed merken: Grootste bedrijven en fabrikanten

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

speelgoed merken

Speelgoed merken zijn de labels op de producten. Het merk hoeft niet altijd de fabrikant te zijn en sommige fabrikanten hebben meerdere merken. Merken richten zich op de bekendheid en reputatie van hun producten, terwijl fabrikanten zich vooral bezighouden met het produceren van verschillende onderdelen en producten.

Om de top 10 grootste merken te bepalen, kijken we in dit artikel vooral naar de populariteit en bekendheid van de merken, in plaats van naar de fabrikanten als geheel.

Mattel, bijvoorbeeld, is een fabrikant die verschillende merken heeft, zoals Barbie en Hot Wheels. Maar Mattel zelf wordt ook beschouwd als een merk. Ondanks dat Mattel een grote speler is, staat het merk op de elfde plaats op de lijst en heeft daarmee net deze top 10 niet gehaald.

De populairste merken hoeven niet altijd de grootste te zijn, en kan verschillen per categorie, zoals speelgoedauto’s of actiefiguren. Een merk kan dus populair zijn in een bepaalde categorie, maar minder bekend in een andere.

Europa heeft een van de grootste speelgoed merkwaarde van de wereld, met name doordat LEGO zó groot is dat het de resultaten in zijn eentje naar zo’n hoog niveau brengt. Maar ook de Verenigde Staten hebben grote merken, zoals Fisher-Price en Nerf. Het is belangrijk op te merken dat China een van de grootste fabrikanten ter wereld is, maar niet op de lijst van grootste merken voorkomt.

Een belangrijk aspect voor het behouden van de toppositie is de reputatie van het merk. Een goede merkreputatie is essentieel om op de top te blijven in de competitieve speelgoedmarkt.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat is de top 10 grootste speelgoed bedrijven in de wereld?

De grootste speelgoedbedrijven worden bepaald door hun merkwaarde. Brandirectory.com heeft deze waarden voor 2023 vermeld voor elk merk. Hieronder is de lijst van de 10 grootste merknamen ter wereld.

  • Lego
  • Bandai Namco
  • Fisher-Price
  • Barbie
  • Nerf
  • Hot Wheels
  • Funko Pop!
  • Dragon Ball
  • Magic: The Gathering
  • Hasbro

Lego

Lego is een Deens bedrijf dat bekend staat om zijn bouwstenen van plastic. Het merk is wereldwijd bekend en produceert een breed scala aan speelgoedproducten. Lego is geen Amerikaans bedrijf en wordt niet beheerd door Hasbro. Het is een onderdeel van de Lego Group, een van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van speelgoed.

Het bedrijf biedt kinderen van alle leeftijden unieke bouwervaringen en exploiteert ook wereldwijd winkels en pretparken, zoals Legoland.

Het merk wordt erkend als een opmerkelijke kracht in de speelgoedindustrie en heeft een opmerkelijke geschiedenis van succes en uitbreiding, inclusief samenwerkingen met andere merken en de ontwikkeling van videospellen.

Bandai Namco

Bandai Namco is een Japans bedrijf dat wereldwijd bekend is. Ze zijn een grote fabrikant en uitgever van entertainmentproducten, zoals video games, speelgoed en verzamelobjecten. Het bedrijf produceert en distribueert een breed scala aan producten, waaronder populaire merken zoals Dragon Ball, Naruto en Pac-Man. Ze zijn ook eigenaar van de populaire game-serie Ace Combat en Taiko no Tatsujin.

Fisher-Price

Fisher-Price is een Amerikaans bedrijf dat bekend staat om het produceren van speelgoed voor kinderen. Het merk is al vele generaties lang een belangrijk onderdeel van het leven van kinderen. Het creëert speelgoed dat kinderen laat lachen en leren, met sterke ontwerpen en functionele onderdelen.

Fisher-Price produceert een breed scala aan producten, van educatief speelgoed voor baby’s tot speelgoed voor peuters. Het is een dochteronderneming van Mattel, een toonaangevend speelgoedbedrijf.

Barbie

Barbie is een Amerikaans speelgoedmerk dat wereldwijd bekend is. Het merk omvat een breed scala aan producten, waaronder de bekende Barbiepoppen, mode-accessoires en speelsets. Barbie is een belangrijk onderdeel van het bedrijf Mattel en wordt in talloze landen verkocht. Het merk is synoniem geworden met sterke, geïnspireerde vrouwelijke figuren en heeft een grote invloed op de markt voor modepoppen.

Nerf

Nerf is een bekend speelgoedmerk dat eigendom is van Hasbro. Het produceert een breed scala aan populaire speelgoedproducten, voornamelijk bekend om zijn schuimrubberen ballen en dartwapens. Het heeft naar schatting jaarlijks miljoenen dollars aan omzet en biedt ook accessoires en aanpasbare blasters aan. Nerf werd oorspronkelijk ontwikkeld door Parker Brothers en heeft als slogan “It’s Nerf or Nothin'”.

Hot Wheels

Hot Wheels is een Amerikaans merk van modelauto’s op schaal, dat onderdeel is van het bedrijf Mattel. Het is een bekend merk dat een breed scala aan producten aanbiedt, voornamelijk gericht op actie en plezier voor kinderen. Hot Wheels staat bekend om zijn diverse ontwerpen en produceert voortdurend nieuwe modellen.

Funko Pop!

Pop! is een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in het produceren van populaire verzamelbare speelgoedartikelen. Het staat bekend om zijn Funko Pop!-lijn, die een breed scala aan gelicentieerde vinylfiguurtjes en bobbleheads creëert.

Funko produceert ook andere producten zoals actiefiguren, spellen, pluche speelgoed en meer. Het bedrijf is wereldwijd bekend en heeft een grote schare fans en verzamelaars.

Dragon Ball

Dragon Ball is een enorm populaire Japanse anime- en mangaserie. Het merk heeft een breed scala aan producten die geïnspireerd zijn door de serie. Het produceert actiefiguren, verzamelobjecten en speelgoed, zoals Dragon Ball-speelgoed, figuren en verzamelobjecten.

Het merk werkt samen met verschillende bekende merken zoals Bandai en Banpresto om een grote selectie van producten aan te bieden.

Magic: The Gathering

Magic: The Gathering is een merk dat een populair kaartspel vertegenwoordigt. Het is gemaakt door Richard Garfield en wordt uitgegeven door Wizards of the Coast, een dochteronderneming van Hasbro. Het spel is complex en biedt spelers de mogelijkheid om strategische kaartspellen te spelen.

Magic: The Gathering heeft miljoenen fans over de hele wereld en heeft verschillende versies en uitbreidingen uitgebracht. Het spel kan zowel online als offline worden gespeeld en heeft een grote en toegewijde fanbase.

Hasbro

Hasbro is een Amerikaanse multinational en een van ’s werelds grootste speelgoed- en entertainmentbedrijven. Het bedrijf produceert en distribueert een breed scala aan populaire producten, waaronder speelgoed, bordspellen en elektronische speelgoedartikelen. Hasbro bezit verschillende bekende merken, waaronder Parker Brothers, Wizards of the Coast en Electronic Arts.

Populairste speelgoed bedrijven per categorie

Elk kind heeft een favoriet type speelgoed waar ze mee spelen, dus ze zullen van nature merken uit die categorie populairder vinden dan andere. Laten we eens kijken naar de meest populaire merken voor luxe merken, auto’s, actiefiguren, knuffeldieren. We kijken ook naar educatief speelgoed en milieuvriendelijk speelgoed.

Hoogwaardige luxe speelgoed merken

Hoogwaardige luxe speelgoed zijn exclusieve speelgoedmerken die bekend staan om hun hoge prijs, merkwaarde en kwaliteit. Ze zijn ontworpen met oog voor detail, vakmanschap en unieke ontwerpen en maken gebruik van hoogwaardige materialen.

De meest populaire hoogwaardige luxe speelgoed merken zijn onder andere Steiff, Aston Martin, Lego en BaubleBar.

Steiff is een gerenommeerd Duits merk dat bekend staat om zijn luxe knuffels en pluche dieren. Ze zijn gemaakt met aandacht voor detail en worden vaak gemodelleerd naar klassieke dieren. Aston Martin biedt miniaturen van hun luxe auto’s, die zijn gemaakt met een exquise aandacht voor detail. Lego staat bekend om zijn intrigerende bouwsets en gedetailleerde replica’s. BaubleBar biedt gepersonaliseerde cadeaugidsen en exclusieve speelgoedcollecties.

Speelgoed auto merken

Volgens verkoopgegevens van Amazon zijn de populairste speelgoedautomerken vanaf augustus 2023 Barbie, LEGO, Hot Wheels en goedkopere merken zoals TEMI en iHaHa. Andere populaire merknamen zijn onder andere Joyin, Matchbox, Tomica en Star Revell.

Deze merken bieden een breed scala aan populaire speelgoedauto’s, variërend van plastic raceauto’s tot gedetailleerde sportwagens en klassieke noodvoertuigen. Joyin is een bekend merk dat gespecialiseerd is in raceauto’s en produceert ook aanpasbare modellen. Daarnaast zijn er merken zoals Barbie en LEGO die ook speelgoedauto’s aanbieden, naast hun brede assortiment aan andere speelgoedproducten.

Actiefiguur merken

Actiefiguren zijn populaire speelgoedfiguren gebaseerd op stripboeken, films, tv-shows en videogames. De populairste merken voor actiefiguren zijn Marvel, McFarlane Toys, Hasbro, Bandai en NECA.

Marvel is een bekend en zeer gewaardeerd merk dat gedetailleerde en verzamelbare actiefiguren produceert gebaseerd op de personages uit de Marvel-strips en-films.

McFarlane Toys staat bekend om zijn gedetailleerde en realistische actiefiguren. Ze hebben een breed scala aan figuren gebaseerd op populaire franchises zoals DC Comics en The Walking Dead.

Hasbro is een toonaangevend bedrijf dat een uitgebreid portfolio van actiefiguren bezit, waaronder de populaire franchises zoals Star Wars, Transformers en Marvel.

Bandai is een Japans bedrijf dat gespecialiseerd is in het produceren van actiefiguren en verzamelobjecten. Ze staan bekend om hun gedetailleerde figuren gebaseerd op populaire anime- en mangaseries, zoals Dragon Ball.

NECA (National Entertainment Collectibles Association) produceert hoogwaardige actiefiguren en verzamelobjecten. Ze hebben een breed scala aan figuren gebaseerd op populaire franchises zoals Teenage Mutant Ninja Turtles en Alien.

Knuffelbeest merken

De beste merken van knuffelbeesten zijn FAO Schwarz, Aurora, Gund, Squishmallows, en Jellycat.

FAO Schwarz biedt een breed scala aan unieke en populaire knuffelbeesten. Hun collectie omvat klassieke en fantasierijke wezens, evenals wilde dieren. FAO Schwarz staat bekend om hun zachte en pluche knuffels en is gespecialiseerd in het maken van knuffelbeesten van hoge kwaliteit.

Aurora is een merk dat zich richt op duurzaamheid. Ze zijn toegewijd aan het gebruik van 100% duurzame materialen voor hun knuffelbeesten. Aurora biedt een breed scala aan knuffelbeesten, van realistische dieren tot bekende gelicenseerde personages zoals Sesamstraat en Disney.

Gund is een merk dat bekend staat om zijn zachte en knuffelige knuffelbeesten. Ze bieden een breed scala aan knuffelbeesten in verschillende maten en texturen. Gund is vooral bekend om zijn Squishmallows, knuffelbeesten met een squishy textuur die zorgen voor een unieke speelervaring.

Jellycat is een Brits merk dat gespecialiseerd is in knuffelbeesten met een knuffelige uitstraling. Ze bieden een breed scala aan knuffelbeesten, waaronder schattige kattenknuffels. Jellycat is geliefd bij kinderen vanwege hun zachte en knuffelige ontwerpen.

Educatieve speelgoed merken

Educatief speelgoed is ontworpen om kinderen te helpen leren en zich ontwikkelen. Enkele prominente educatieve speelgoedbedrijven zijn Mattel, LEGO Group, Melissa & Doug, Ravensburger AG, Magformers, HABA, Osmo en Learning Resources.

Deze bedrijven bieden een breed scala aan speelgoed met hoge educatieve waarde, zoals bouwstenen, puzzels, knuffels, kunst & knutselproducten en interactieve spellen, die de verbeeldingskracht, motorische vaardigheden en cognitieve ontwikkeling van kinderen stimuleren.

Milieuvriendelijke speelgoed merken

Milieuvriendelijke speelgoed merken zijn speelgoedbedrijven die zich richten op milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Ze produceren speelgoed met materialen die natuurlijk en milieuvriendelijk zijn, zoals hout en gerecyclede kunststoffen. Ze maken gebruik van energiezuinige productiemethoden en bieden speelgoed dat beter is voor het milieu.

De meest populaire groene speelgoedbedrijven zijn onder andere PlanToys, Wishbone en HABA. PlanToys produceert speelgoed van gerecycled hout en minimaliseert de impact op het milieu. Wishbone biedt balanceerfietsen en driewielers gemaakt van duurzaam berkenhout. HABA, een Duits merk, maakt gebruik van milieuvriendelijke materialen zoals organische vezels en verft hun speelgoed met veilige kleurstoffen.

Welke landen hebben grote speelgoed fabrikanten?

Volgens brandirectory.com zijn de landen met de grootste bekende speelgoed merkwaarden Denemarken, de Verenigde Staten, Japan en Canada.

Volgens onderzoeksbureau IndexBox is China de grootste fabrikant van poppen en speelgoed ter wereld, goed voor meer dan 70% van de wereldwijde speelgoedproductie. Ook volgens de European Commission is China is ook het grootste exportland van speelgoed ter wereld, met meer dan 86% van de wereldwijde export.

Veel grote speelgoedmerken maken gebruik van China voor productie. In Amerika zijn er grote speelgoedmerken zoals Hasbro en Mattel, die groter zijn dan de merken in Europa, op LEGO na.

Wat zijn de grootste speelgoed fabrikanten in de Verenigde Staten?

De grootste speelgoedfabrikanten in de Verenigde Staten zijn Mattel, Hasbro en Jakks Pacific.

Mattel is het grootste speelgoedbedrijf ter wereld en produceert een breed scala aan bekende merken, waaronder Barbie, Hot Wheels en Fisher-Price. Hasbro is een van de grootste speelgoedfabrikanten ter wereld en produceert onder andere de merken Nerf en Transformers. Jakks Pacific is een wereldwijd bekend bedrijf dat gespecialiseerd is in het produceren van elektronisch speelgoed.

Deze drie bedrijven hebben een significante aanwezigheid op de Amerikaanse speelgoed markt en produceren een grote verscheidenheid aan speelgoed.

Wat zijn de grootste Europese speelgoed fabrikanten?

De grootste speelgoedfabrikanten in Europa zijn LEGO, Playmobil, Ravensburger en Clementoni. LEGO is veruit de grootste, bekend om zijn bouwstenen en een breed scala aan bouwsets. Naast LEGO zijn er ook andere Deense speelgoedbedrijven, zoals Bilofix en Heljan.

Volgens de Europese Commissie bestaat 99% van de speelgoedfabrikanten in de EU uit kleine en middelgrote ondernemingen (SMEs). Deze bedrijven zorgen voor 61% van de werkgelegenheid in de Europese speelgoedindustrie.

Wat zijn de grootste speelgoedmerken uit het Verenigd Koninkrijk?

Het Verenigd Koninkrijk herbergt enkele toonaangevende speelgoedmerken, waaronder Airfix, dat gespecialiseerd is in plastic schaalmodellen van vliegtuigen en voertuigen. Orchard Toys staat bekend om zijn educatieve spellen en puzzels voor kinderen, terwijl Rex International, gevestigd in het VK, zich toelegt op het ontwerpen, distribueren en groothandelen van speelgoed en geschenken.

Corgi Toys is een Britse fabrikant van gegoten modelvoertuigen en heeft een sterke reputatie in de industrie. In de jaren 80 en 90 stond Bluebird Toys bekend om zijn brede scala aan speelgoed en spellen, maar is niet langer actief.

Deze Britse speelgoedmerken vertegenwoordigen verschillende segmenten binnen de speelgoedindustrie en hebben bijgedragen aan het erfgoed van speelgoedproductie in het Verenigd Koninkrijk.

Wat zijn de grootste speelgoedmerken uit Azië?

Enkele van de grootste speelgoedmerken uit Azië omvatten Bandai Namco, een Japanse multinational die zowel video games als speelgoed produceert en de grootste speelgoedfabrikant ter wereld is, Tomy Corporation, een Japanse internationale speelgoedfabrikant die als tweede staat op de lijst van meest waardevolle speelgoedproducenten in Azië, en Dream International Limited, een multinational met hoofdkantoor in Hongkong die op de zesde plaats staat in de lijst van meest waardevolle speelgoedproducenten in Azië.

Daarnaast zijn er Chinese fabrikanten zoals Zhenfeng Science and Educational Toys Co., Ltd., Yixing Great Plastic Products Co., en Guangdong Zhenfeng Science And Educational Toys Co. Ltd., die bekend staan om hun educatieve en plastic speelgoedproductie.

Het is belangrijk op te merken dat sommige van deze merken, zoals Bandai Namco, actief zijn in zowel de videogame- als speelgoedindustrie, terwijl anderen zich richten op traditioneel speelgoed.

Wat zijn de bekendste vintage speelgoedmerken van de wereld?

De bekendste vintage speelgoedmerken zijn Hasbro, Mattel en Lego. Hasbro produceert een breed scala aan speelgoedlijnen, waaronder actiefiguren zoals Star Wars en Transformers. Mattel is vooral bekend vanwege de populaire Barbie-poppen, die gebaseerd zijn op modetrends en culturele iconen. Lego, opgericht door Ole Kirk Christiansen, produceert kleurrijke bouwstenen die kunnen worden gecombineerd met tandwielen en andere objecten.

Sommige van deze bedrijven zijn nog steeds in productie vanwege hun unieke constructie en de populariteit van hun speelgoed. Hasbro en Mattel hebben zich aangepast aan de veranderende tijden door nieuwe thema’s en figuren te creëren die aansluiten bij de interesses van kinderen. Lego heeft zijn interlockende bouwstenen geperfectioneerd en heeft ook nieuwe productlijnen geïntroduceerd, zoals Lego Technic en Lego Mindstorms.

Wie is de grootste speelgoed distributeur?

Volgens QuizzClub en Plastic Toy Factory is McDonald’s is ’s werelds grootste distributeur van speelgoed. 20% van alle verkopen bij McDonald’s zijn inclusief een speeltje. Ze verspreiden elk jaar 1,5 miljard speeltjes wereldwijd.

BoldData en Worthly noemen Mattel een van ’s werelds grootste speelgoedfabrikanten en heeft de hoogste marktkapitalisatie onder speelgoed producerende bedrijven en Hella Entertainment noemt McDonalds, Mattel en Hasbro als de grootste speelgoedfabrikanten.

Hoe belangrijk is merk reputatie om bovenaan de lijst te blijven?

Merk reputatie is het beeld dat mensen hebben van een merk. Het is belangrijk omdat het vertrouwen en loyaliteit opbouwt bij klanten.

Dit vertrouwen is gebaseerd op twee belangrijke redenen. Ten eerste, een sterke merkreputatie zorgt ervoor dat klanten goede en betrouwbare producten verwachten. Dit maakt het voor het bedrijf gemakkelijker om klanten te behouden en nieuwe klanten aan te trekken. Ten tweede, een positieve merkreputatie stelt een bedrijf in staat om partnerships aan te gaan en deals te sluiten met andere bedrijven in de industrie. Dit versterkt de positie van het merk als marktleider en zorgt voor een concurrentievoordeel.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.