Plastic speelgoed: Goedkoop of ga je voor gerecycled?

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

plastic speelgoed

Plastic speelgoed is gemaakt van een lichtgewicht materiaal dat gemakkelijk schoon te maken is en in verschillende vormen kan worden gemaakt. Er zijn verschillende soorten plastic speelgoed beschikbaar, zoals speelgoed voor honden, lichtgevend speelgoed en speelgoed in de vorm van dieren.

Het speelgoed dat ouders het meeste haten zijn vaak luidruchtig plastic speelgoed, zoals goedkope speelgoed robots met batterijen, grote luide speelgoed stofzuigers of muzikale speeltjes met maar een paar verschillende geluidjes en slechts één volume niveau, hard.

Maar plastic speelgoed kan ook geweldig zijn, omdat het lang mee kan gaan en veilig is om mee te spelen.

Speelgoedopbergbakken zijn het meest populair omdat ze een handige manier bieden om speelgoed op te bergen en te voorkomen dat het vies wordt. Speelgoeddieren en speelgoeddinosaurussen behoren tot de meest populaire soorten plastic speelgoed.

Plastic speelgoed kan worden gemaakt van verschillende materialen, zoals polyethyleen, polypropyleen of polyvinylchloride (PVC). Groen speelgoed, zoals bioplastic, gerecyclede materialen en upcycled speelgoed, wint echter aan populariteit en kan een goed alternatief zijn voor houten of andere plasticvrije speelgoedsoorten.

De meeste plastic speelgoed kunnen niet worden gerecycled en belandt uiteindelijk op de vuilstortplaats.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat zijn de meest populaire soorten plastic speelgoed?

Plastic speelgoed is populair bij ouders omdat het goedkoop is en soms realistischer dan andere materialen. Het kan gemakkelijk in elke vorm worden gegoten en heeft soms knipperende lichten en geluiden om je kind bezig te houden.

De meest populaire soorten plastic speelgoed zijn de volgende.

 1. Plastic speelgoeddozen of opbergbakken
 2. Plastic speelgoed dieren
 3. Plastic speelgoed dinosaurussen
 4. Plastic leger speelgoed zoals soldaten
 5. Plastic keukenspeelgoed
 6. Plastic voedselspeelgoed
 7. Plastic speelgoed auto’s
 8. Plastic tandwiel speelgoed
 9. BPA-vrij plastic speelgoed
 10. Plastic speelgoed voor honden

Er zijn goedkope keuzes, maar speelgoed van gerecycled materiaal of bio-plastic is allemaal wat duurder, speelgoed zoals van onderstaande duurzame merken.

Beste speelgoed van bio-plastic

BiOBUDDiDinosaurus Triceratops Bouwblokken

BiOBUDDi is net als Duplo en LEGO maar maakt de blokken uit de niet bruikbare resten van suikerriet. Het volledige product is gemaakt van bioplastic.

9.0
Social score
Product image

Beste speelgoed gemaakt van gerecycled plastic

Green ToysStacking Cups

Deze mooie en duurzame stapelbekers bieden wat ook wel ‘open-ended play’ wordt genoemd. Eco-bewust, deze 6 bekers zijn van 100% gerecyclede plastic melkflessen gemaakt.

8.9
Social score
Product image

Duurzaam speelgoed levert ecologische, sociale en economische voordelen op.

#1 Plastic speelgoeddozen of opbergbakken

Plastic speelgoeddozen of opbergbakken zijn handige opbergoplossingen voor speelgoed. Ze zijn gemaakt van plastic, een materiaal dat veel voordelen biedt voor opslag want het is duurzaam en kan tegen een stootje, waardoor het geschikt is voor het opbergen van speelgoed dat vaak wordt gebruikt.

Bovendien is plastic gemakkelijk schoon te maken, waardoor het ideaal is voor het opbergen van speelgoed dat vies kan worden. Het gladde oppervlak van plastic voorkomt dat vuil en vlekken zich hechten, waardoor de speelgoeddozen of opbergbakken er altijd netjes uitzien.

#2 Plastic speelgoed dieren

Plastic dieren zijn speelgoeddieren gemaakt van plastic. De meest populaire plastic dieren zijn olifanten, vissen, haaien en paarden. Plastic is een handig materiaal om deze dieren van te maken, omdat het duurzaam en gemakkelijk schoon te houden is.

Overall beste speelgoed dieren voor peuters

SmartMaxMy First Safari Animals

Geschikt vanaf 1 jaar om op een veilige en super leuke manier de magie van magneten ontdekken terwijl ze met hun favoriete diertjes spelen.

8.8
Toy score
Product image

Beste exotische dieren speelgoed

DUPLOWilde Dieren van Zuid-Amerika (10973)

Het is een geweldige manier om een goede mix van blokken, speciale stukken, voedsel en unieke dieren te krijgen.

8.8
Toy score
Product image

#3 Plastic speelgoed dinosaurussen

Plastic speelgoed dinosaurussen zijn kleine replica’s van dinosaurussen die zijn gemaakt van plastic. Plastic is een nuttig materiaal om deze speelgoeddinosaurussen van te maken, omdat het duurzaam en gemakkelijk te vormen is. Het is ook lichtgewicht, waardoor kinderen er gemakkelijk mee kunnen spelen.

Bovendien is plastic gemakkelijk schoon te maken, waardoor de speelgoeddinosaurussen lang meegaan en hygiënisch blijven.

Beste dinosaurus speelgoed voor 4-jarigen

PlaymobilKoffertje Dino’s (70108)

De set wordt geleverd met twee figuren, twee dinosaurussen, een netkanon, een rotsmuur en andere accessoires. Je kunt het koffertje openklappen en gebruiken als een speelmat om het mysterieuze eiland te verkennen.

8.2
Toy score
Product image

Meest realistische dinosaurus speelgoed (5 jaar)

SchleichTyrannosaurus Rex

Een uiterst simpel stuk speelgoed, maar wel eentje die volgens ons niet mag ontbreken in de dinosaurus collectie van de liefhebber.

8.3
Toy score
Product image

#4 Plastic leger speelgoed zoals soldaten

Plastic leger speelgoed zoals speelgoedsoldaatjes zijn handig. Ten eerste is plastic lichtgewicht, waardoor de speelgoedsoldaatjes gemakkelijk kunnen worden verplaatst en meegenomen. Ten tweede is plastic duurzaam en kan het tegen een stootje, waardoor de speelgoedsoldaatjes lang meegaan, zelfs bij ruw spel.

Beste RC tank

HaktoysRC Tank Fighting Set

De tanks zijn voorzien van tellers die het aantal treffers bijhouden. Na 4 nauwkeurige schoten is de strijd gewonnen en kan de verloren tank 30 seconden lang niet bewegen.

7.7
Toy score
Product image

Beste speelgoed soldaten

NasidairSoldier Force Playset

Een complete speelset met soldaten, voertuigen en gebouwen met hekken voor het maken van een slagveld.

7.9
Toy score
Product image

#5 Plastic keuken speelgoed

Plastic keukens zijn speelgoedkeukens gemaakt van plastic. Plastic is een nuttig materiaal om deze keukens van te maken, omdat het duurzaam, lichtgewicht en gemakkelijk schoon te houden is. Het is ook veilig voor kinderen om mee te spelen, omdat het geen scherpe randen heeft.

Daarnaast kan plastic in verschillende kleuren en vormen worden gegoten, waardoor het mogelijk is om aantrekkelijke en realistische keukens te creëren. Het gebruik van plastic in keukenspeelgoed maakt het ook betaalbaar en toegankelijk voor een breed publiek.

Beste plastic speelgoed keuken

Step2Best Chef

Een complete set met licht en geluid en een hoop activiteiten terwijl het toch goedkoop is gehouden.

8.3
Toy score
Product image

#6 Plastic speelgoed eten

Plastic speelgoed eten zijn speelgoed dat eruitziet als eten en gemaakt is van plastic. Plastic is een handig materiaal voor het maken van deze speelgoedjes omdat het duurzaam, lichtgewicht en gemakkelijk schoon te maken is. Het kan ook gedetailleerde vormen en kleuren nabootsen, waardoor de speelervaring realistischer wordt.

Beste plastic speelgoed eten

KidkraftDeluxe Tasty Treats

Heel erg complete set speelgoed eten met groenten, fruit, snacks, sauzen en pakjes.

8.6
Toy score
Product image

#7 Plastic speelgoed auto’s

Plastic speelgoedauto’s zijn kleine auto’s gemaakt van plastic. Plastic is een nuttig materiaal voor het maken van deze auto’s omdat het lichtgewicht en duurzaam is dus ze kunnen ze gemakkelijk meenemen en erg vrij ruw mee spelen.

Beste grote speelgoed truck

Bruder Dodge Ram 2500 Met Paardentrailer 02501

Het is een van de stevigste speelgoed auto’s die ik ooit heb gezien. Bruder is duur, dat zeker. Maar het is ook echt van kwaliteit.

9.5
Toy score
Product image

Beste activiteiten

JoyinVuilniswagen

Uit elkaar te halen met de schroevendraaier. De leukste activiteit is de vuilnisarm die de 3 bijgeleverde vuilnisbakken daadwerkelijk op kan tillen.

8.1
Toy score
Product image

#8 Plastic tandwiel speelgoed

Plastic tandwiel speelgoed zijn speelgoed dat bestaat uit tandwielen gemaakt van plastic. Plastic is een nuttig materiaal voor het maken van deze speelgoedtandwielen vanwege verschillende redenen. Ten eerste is plastic lichtgewicht en gemakkelijk te hanteren, waardoor kinderen er gemakkelijk mee kunnen spelen.

Daarnaast is plastic duurzaam en kan het tegen een stootje, waardoor de tandwielen niet snel kapot gaan tijdens het spelen. Bovendien is plastic gemakkelijk schoon te maken, waardoor de tandwielen hygiënisch blijven, zelfs na veelvuldig gebruik.

Beste oorzaak en gevolg tandwielen voor 2-jarigen

Melissa & DougRegenboog Rups Tandwielen

Tandwielen hebben altijd iets magisch voor een klein kind. Daarom is de Melissa & Doug Rups ook zo leerzaam.

8.5
Toy score
Product image

Beste tandwiel speelgoed voor 5-jarigen

Learning ResourcesGears! Gears! Gears! Robots in Motion

De educatieve techniek set van Learning Resources, maakt het mogelijk om robot constructies in elkaar te zetten en in beweging worden gezet.

8.5
Toy score
Product image

#9 BPA-vrij plastic speelgoed

Er zijn zorgen geuit over de mogelijke gezondheidsrisico’s van blootstelling aan BPA, vooral bij jonge kinderen, omdat het als een hormoonverstoorder wordt beschouwd.

BPA-vrij plastic speelgoed wordt over het algemeen als veiliger beschouwd dan plastic speelgoed dat BPA bevat. Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die in sommige kunststoffen wordt gebruikt om ze harder en duurzamer te maken.

Beste sensorisch speelgoed zonder BPA

InfantinoGo Gaga Textured Multi Ball Set

Je baby kan op onderzoek uit en connectie maken met echte wereld objecten wat lijdt tot een hoge speelwaarde.

8.8
Toy score
Product image

#10 Plastic speelgoed voor honden

Plastic speelgoed voor honden is duurzaam, veilig en speciaal ontworpen om aan de behoeften van honden te voldoen. Het wordt gemaakt van stevig plastic materiaal dat bestand is tegen het kauwen en bijten van honden. Plastic speelgoed is verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, zoals ballen, kauwspeeltjes en puzzels.

Plastic is een nuttig materiaal voor het maken van speelgoed voor honden om verschillende redenen. Ten eerste is plastic duurzaam en gaat het lang mee, zelfs bij intensief gebruik. Het kan bestand zijn tegen de krachtige kaken van honden en blijft intact, waardoor het speelgoed langer meegaat.

Daarnaast is plastic gemakkelijk schoon te maken, wat essentieel is voor de hygiëne van het speelgoed. Het kan eenvoudig worden afgespoeld of afgeveegd met een vochtige doek om bacteriën en vuil te verwijderen.

Welk type plastic wordt gebruikt voor speelgoed?

Volgens het UNEP-rapport 2014 “Valuing plastics” gebruikt de speelgoedindustrie 40 ton plastic per $1 miljoen omzet en is het de meest plastic-intensieve industrie ter wereld. 90% van het speelgoed op de markt bestaat uit plastic.

De types plastics die gebruikt worden voor speelgoed zijn polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polystyreen (PS), polyvinylchloride (PVC), acrylonitril-butadieen-styreen (ABS), polycarbonaat (PC) en polyester (PET).

Deze plastics hebben verschillende eigenschappen en worden gebruikt voor verschillende onderdelen van speelgoed, afhankelijk van de gewenste sterkte, flexibiliteit en duurzaamheid. Het is belangrijk om bij de aankoop van speelgoed te letten op labels en certificeringen om ervoor te zorgen dat het vrij is van giftige stoffen en voldoet aan de veiligheidsnormen.

Speelgoed en speelgoedverpakking belandt vaak als plastic afval op stortplaatsen. Groen plastic speelgoed gebruikt hergebruikte materialen, bio-plastics en upcycling.

Belangrijk is het onderscheid tussen hard en zacht plastic speelgoed en de impact daarvan. LEGO maakt gebruik van duurzaam ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) voor optimale grip en stevigheid.

Peter Fantke van de Technische Universiteit Denemarken (DTU) leidde een internationaal onderzoek waarbij de chemische samenstelling van speelgoed en de blootstelling van kinderen aan deze stoffen werd beoordeeld. Ze identificeerden 126 stoffen die schadelijk kunnen zijn, zowel qua kanker als niet-kanker effecten. Hieronder vallen plasticisers, vlamvertragers en geuren.

Hoewel veel landen de meest schadelijke stoffen verbieden, met name voor speelgoed bedoeld voor onder 3 jaar wat kinderen nog in hun monden stoppen, varieert regulering wereldwijd, met onvoldoende bescherming tegen schadelijke stoffen.

De veiligste plasticnummers op het recycling symbool zijn 2, 4 en 5, terwijl 1, 3, 6 en 7 vermeden moeten worden. Belangrijk om te weten: alle plastic kan schadelijke stoffen lekken bij verhitting of beschadiging.

speelgoed veilig plastic codes

Polyetheen speelgoed

Polyetheen is een veelgebruikt plastic materiaal dat wordt beschouwd als een belangrijke polymeer. Het is een goede keuze voor speelgoed want het is een thermoplastisch materiaal, wat betekent dat het gemakkelijk kan worden gevormd en gereinigd. Het is ook duurzaam en sterk, waardoor het geschikt is voor het bouwen van speelgoed dat lang meegaat.

Daarnaast is polyetheen verkrijgbaar in verschillende types, zoals LDPE en HDPE. HDPE is dikker en steviger dan LDPE, waardoor het geschikter is voor het maken van robuust speelgoed.

In vergelijking met andere soorten plastic is polyetheen over het algemeen een betere keuze voor speelgoed. Het heeft een breder scala aan toepassingen en is gemakkelijk verkrijgbaar. Bovendien heeft polyetheen een lagere milieu-impact dan sommige andere plastics. Er zijn echter ook alternatieve materialen ontwikkeld, zoals biologisch afbreekbare polymeren, die als duurzamere opties kunnen worden beschouwd.

Polypropyleen speelgoed

Polypropyleen is een veelzijdig plastic materiaal dat wordt gebruikt voor het maken van een breed scala aan producten, waaronder speelgoed. Het is een thermoplastisch polymeer dat gemakkelijk kan worden gevormd met verschillende productiemethoden. Volgens Healthline wordt het over het algemeen beschouwd als een van de veiligere soorten plastic en is goedgekeurd door de FDA voor gebruik als materiaal voor voedselbakjes. Er zijn geen bekende kankerverwekkende effecten geassocieerd met polypropyleen.

Polypropyleen is ook milieuvriendelijker dan sommige andere soorten plastic. Het kan worden gerecycled en heeft een lager impact op het milieu dan bijvoorbeeld PVC. Het wordt vaak gebruikt in verpakkingen en consumentenproducten vanwege de goede weerstand tegen slijtage en de duurzaamheid.

Je kunt herkennen dat je een polypropyleen speelgoed hebt als het nummer 5 omringd door een driehoek onderaan de container staat.

Polyvinyl chloride (PVC) speelgoed

Polyvinyl chloride (PVC) is een veelzijdig synthetisch plastic dat wordt vervaardigd door het toevoegen van chloor aan ethyleen. PVC is een hard plastic dat bekend staat om zijn duurzaamheid, flexibiliteit en lage kosten. Het wordt veel gebruikt in de bouw, elektrische bedrading en medische toepassingen. PVC is echter niet erg geschikt voor speelgoed, vooral niet voor jonge kinderen, vanwege de aanwezigheid van schadelijke stoffen.

PVC-speelgoed kan metalen zoals titanium, zink en koper bevatten, die een gezondheidsrisico kunnen vormen voor kinderen. Een studie van Ahmed, H., Attaelmanan, A., Alshaer, F., & Abdallah, E. (2021) heeft aangetoond dat meer dan 75% van het onderzochte plastic speelgoed van PVC is gemaakt, omdat het bij onderzoek chloor bevatte.

Dit kan leiden tot blootstelling aan schadelijke metalen. Bovendien kunnen PVC-speelgoed en andere producten ftalaten bevatten, die schadelijk kunnen zijn voor de nieren, lever en testikels. Hoewel er regelgeving is om het gebruik van bepaalde ftalaten in speelgoed te beperken, zijn er nog steeds vervangende plasticizers waarvan de effecten minder bekend zijn.

Al met al is PVC geen geschikt materiaal voor speelgoed vanwege de potentiële gezondheidsrisico’s. Het is belangrijk om veiligere alternatieven te kiezen, zoals biologisch afbreekbaar speelgoed of speelgoed gemaakt van recyclebare materialen. Op deze manier kunnen we speelgoed produceren dat zowel veilig is voor kinderen als duurzaam voor het milieu.

BPA in plastic speelgoed

Plastic speelgoed kan BPA (Bisfenol A) bevatten, maar dit hangt af van het specifieke type plastic dat wordt gebruikt bij de productie ervan. BPA is een chemische stof die in sommige kunststoffen wordt gebruikt om ze harder en duurzamer te maken.

In het verleden werd BPA vaak aangetroffen in plastic speelgoed, vooral in goedkopere en oudere producten. Dit leidde tot zorgen over de mogelijke gezondheidsrisico’s van blootstelling aan BPA, vooral bij jonge kinderen, omdat het als hormoonverstoorder wordt beschouwd.

Veel landen hebben echter maatregelen genomen om het gebruik van BPA in kinderproducten te reguleren en te verminderen. In de Verenigde Staten heeft de Consumer Product Safety Improvement Act (CPSIA) bijvoorbeeld beperkingen opgelegd aan het gehalte aan BPA in babyflessen, drinkbekers en kinderspeelgoed.

Over het algemeen is de trend in de speelgoedindustrie om veiliger en milieuvriendelijker plastic te gebruiken, en veel moderne plastic speelgoedproducten zijn vrij van BPA.

Is BPA-vrij plastic speelgoed veiliger?

Groen plastic speelgoed

Groen plastic speelgoed zijn gemaakt van milieuvriendelijk plastic. Deze materialen worden geproduceerd uit hernieuwbare bronnen, zoals zetmeel of suiker, en worden ook vaak gemaakt van gerecyclede materialen. Het gebruik van groen plastic in speelgoed is een belangrijke stap in de richting van duurzaamheid en het verminderen van de impact op het milieu.

Bovendien heeft het een lagere koolstofvoetafdruk dan traditioneel plastic, omdat het wordt geproduceerd uit hernieuwbare bronnen.

Een goed voorbeeld van een bedrijf dat groen plastic gebruikt, is LEGO. In 2018 begonnen ze LEGO-elementen te maken van bio-polyethyleen (bio-PE), een zacht, duurzaam en flexibel plastic dat wordt gewonnen uit Braziliaanse suikerriet. Ongeveer de helft van alle LEGO-sets bevat nu minstens één van onderdeel wat er van is gemaakt. Dat is niet erg veel dus er is nog een lange weg te gaan.

Slechts een klein percentage van het speelgoed op de markt is gemaakt van groen plastic. Het is belangrijk dat meer bedrijven onderzoek doen naar en kiezen voor groen plastic als een milieuvriendelijk speelgoed alternatief voor traditioneel plastic.

Speelgoed gemaakt van gerecyclede materialen

Speelgoed van gerecyclede materialen wordt voornamelijk gemaakt van oude plastic containers en andere recyclebare materialen, zoals karton en flessendoppen. Door gerecyclede materialen te gebruiken, wordt beoogd milieu-impact te verminderen en de behoefte aan nieuwe bronnen te minimaliseren.

Upcycled speelgoed

Upcycled speelgoed zijn een unieke oplossing om oud speelgoed of andere materialen en huishoudelijk afval te hergebruiken. Zo kan er bijvoorbeeld restmateriaal uit een ander productieproces worden gebruikt voor het maken van speelgoed. Ook kan oud speelgoed of andere producten een nieuw leven krijgen als een vernieuwde speeltje.

In het Verenigd Koninkrijk heeft start-up JUNKO een alternatieve oplossing bedacht om huishoudelijk afval te benutten. Ze bieden kits met wielen, frames en bevestigingsmiddelen aan waarmee kinderen afval zoals dozen, flessen en kartonnen verpakkingen kunnen omtoveren tot zelfgemaakte speelgoed. De kits zelf zijn gemaakt van gerecycled plastic, dat met behulp van een 3D-printer is gemaakt.

Hard vs zacht plastic speelgoed

Harde plastic speelgoed verschilt van zacht speelgoed omdat het is gemaakt van materialen die stevig zijn en geschikt zijn voor het maken van bouwblokken en andere ontwerpen die stevigheid vereisen. Ze bevatten vaak verschillende soorten plastic, zoals polycarbonaat, polystyreen en polyoxymethyleen, die duurzaamheid en sterkte bieden. Dit maakt ze geschikt voor speelgoedauto’s en andere speelgoedvoertuigen, evenals voor gedetailleerde trim op speelgoed.

Zacht speelgoed daarentegen is gemaakt van flexibele en kneedbare materialen, zoals polyvinylchloride (PVC) en bisfenol. Dit maakt het mogelijk dat poppen en knuffelbeesten gemakkelijk kunnen bewegen zonder te barsten of te breken.

Bij het kiezen van speelgoed is veiligheid een belangrijk punt om te overwegen. Hard plastic speelgoed kan scherpe randen hebben die gevaarlijk kunnen zijn voor jonge kinderen. Zacht speelgoed daarentegen is over het algemeen veiliger omdat het minder kans heeft om schade te veroorzaken.

Wat betreft het milieu en recycling, heeft de keuze tussen hard en zacht plastic speelgoed een impact. Harde plastic speelgoedsoorten kunnen moeilijker te recyclen zijn vanwege hun complexe ontwerpen en verschillende soorten plastic. Zacht speelgoed, vooral die gemaakt van PVC, kan weer schadelijke chemicaliën bevatten die niet duurzaam zijn.

Kan plastic speelgoed gerecycled worden?

Ja, plastic speelgoed kan gerecycled worden. Er zijn echter verschillende moeilijkheden bij het recyclen van plastic speelgoed. Niet alle soorten plastic speelgoed zijn recyclebaar en hangt af van het type plastic dat wordt gebruikt en de aanwezigheid van andere materialen zoals batterijen en metaal.

Omdat het zo moeilijk is zijn er veel bedrijven al meer gaan nadenken over goedkope plastic speeltjes. Zo zijn bijvoorbeeld de speeltjes in ontbijtgranen sinds de jaren 2000 langzaam verdwenen. Dit had verschillende redenen, waaronder milieuredenen (minder afval), maar ook het risico dat sommige speeltjes konden breken en verstikkingsgevaar konden opleveren.

Er zijn echter wel opties om plastic speelgoed te recyclen. Sommige gemeenten hebben recyclingprogramma’s waarin plastic speelgoed geaccepteerd wordt. Daarnaast zijn er ook specifieke organisaties zoals Terracycle in de VS die recyclingprogramma’s voor speelgoed aanbieden.

Eindigt plastic speelgoed op de vuilstort?

Ja, ongeveer 80% van alle speelgoed belandt volgens Tansy Robertson-Fall, een expert op het gebied van de circulaire economie, schrijver en Senior Editor bij de Ellen MacArthur Foundation, op stortplaatsen, in verbrandingsovens of in de oceaan.

Er zijn verschillende redenen waarom dit gebeurt. Ten eerste is plastic een veelgebruikt materiaal voor speelgoed, maar het is moeilijk te recyclen vanwege de verschillende soorten plastic en de beperkte verwerkingsmogelijkheden. Ten tweede kiezen veel ouders voor goedkope plastic speelgoedopties, die vaak van lage kwaliteit zijn en snel breken, waardoor ze snel worden weggegooid.

Door de levensduur van speelgoed te verlengen, kunnen we de impact op het milieu verminderen en andere opties verkennen dan het simpelweg weggooien ervan.

Hoe gooi je oud plastic speelgoed weg?

De beste manier om oude plastic speelgoed weg te doen is door het weg te geven. Overweeg om het speelgoed schoon te maken en te doneren aan liefdadigheidsorganisaties, zoals kindertehuizen of opvangcentra. Sommige gemeentes kunnen ook speelgoedbibliotheken hebben waar je speelgoed kunt lenen of doneren. Informeer naar de donatiebeleid en-faciliteiten bij scholen en kinderdagverblijven.

Recyclen is ook een goede optie. Niet elke gemeente kan speelgoed recyclen bij de plaatselijke afvalstraat, kijk dus goed wat de mogelijkheden zijn.

Als recyclen of doneren geen optie is, kun je creatief zijn en de items hergebruiken of een nieuw doel geven, zoals het gebruik van plastic speelgoed in kunstprojecten.

Wat zijn de perfecte materialen voor plastic-vrij speelgoed?

De beste materialen voor plasticvrij speelgoed zijn hier onder te vinden.

 • Hout: Hout is de beste optie voor plasticvrij speelgoed. Het is een duurzaam en natuurlijk materiaal dat in een breed scala aan vormen kan worden gebruikt. Houten speelgoed is geschikt voor bouwen en maken, en is gemakkelijk schoon te maken.
 • Stof: Stoffen speelgoed is een alternatief voor plastic speelgoed. Het is gemaakt van verschillende materialen, zoals katoen, en is geschikt voor verschillende soorten spel. Stoffen speelgoed is veiliger voor kinderen en gemakkelijk schoon te maken.
 • Rubber: Rubberen speelgoed is een populaire keuze voor kinderen, vooral voor bijtringen en badspeelgoed. Het is gemaakt van natuurlijk rubber en is veilig voor kinderen om op te kauwen en mee te spelen.
 • Bamboe: Bamboe is een duurzaam materiaal dat steeds populairder wordt als alternatief voor plastic speelgoed. Het is veilig voor kinderen en kan worden gebruikt om verschillende soorten speelgoed te maken, zoals voertuigen.
 • Siliconen: Siliconen speelgoed is geschikt voor sensorisch spel. Het is gemaakt van een veilig en niet-giftig materiaal dat gemakkelijk schoon te maken is. Siliconen speelgoed is een goede keuze voor ouders en verzorgers die giftige kunststoffen willen vermijden.

Door te kiezen voor speelgoed gemaakt van deze materialen, kunnen ouders en verzorgers plasticvrij speelgoed vinden dat veilig en geschikt is voor kinderen.

Is houten speelgoed beter dan plastic?

Houten speelgoed is op verschillende manieren beter dan plastic. Houten speelgoed is duurzaam, gaat lang mee en is een goede investering. Het is gemaakt van natuurlijke materialen en bevat geen schadelijke chemicaliën zoals BPA. Bovendien is houten speelgoed veiliger omdat het geen verstikkingsgevaar oplevert voor kleine kinderen.

Het bevordert ook de verbeeldingskracht en creativiteit, omdat het kinderen uitnodigt om op verschillende manieren te spelen en te bouwen.

Houten speelgoed is verkrijgbaar in een breed scala aan vormen en maten, en kan worden gemaakt van gerecycled of hergebruikt hout, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.