Leukste speelgoed zonder BPA: veilige opties voor jouw baby

door Joost Nusselder | Geupdate op:  december 30, 2020

Elke maand een speelthema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "zo leren je kinderen met educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die gebruikt wordt om diverse soorten kunststof te maken waaronder polycarbonaat (PC) en epoxyhars (coating).

Het zit in veel verschillende producten, zoals elektronica, voedsel, kassabonnen, medische hulpmiddelen, maar helaas ook in speelgoed en andere kinder producten.

Kleine kinderen ontdekken via hun mondjes en handjes, daarom stoppen ze ook maar al te graag speelgoed in hun mond. Maar je wil als ouder natuurlijk niet dat jouw kind in aanraking komt met een giftige stof zoals BPA.

Gelukkig is er tegenwoordig speelgoed te vinden dat BPA-vrij is.

Beste speelgoed zonder BPA

We hebben wat onderzoek uitgevoerd en een aantal leuke speelgoed producten gevonden waarbij er duidelijk vermeldt wordt dat deze BPA-vrij zijn. In de tabel vind je onze favoriete producten:

Favoriete speelgoed zonder BPAAfbeeldingen
Beste bijtring zonder BPA: Infantino Cuddly Teether KnisperdoekjeBeste bijtring zonder BPA: Infantino Cuddly Teether Knisperdoekje

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste BPA vrije speelmat: Relaxdays 90 x 90 cm puzzelmatBeste BPA vrije speelmat: Relaxdays 90 x 90 cm puzzelmat

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste BPA vrije speelbak: Relaxdays pop up ballenbak babyBeste BPA vrije speelbak: Relaxdays pop up ballenbak baby

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste BPA vrije baby gym: Playgro Speelkleed ball activity nestBeste BPA vrije baby gym: Playgro Speelkleed

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste speelgoed zonder BPA beoordeeld

Beste bijtring zonder BPA: Infantino Cuddly Teether Knisperdoekje

Foto van meisje die bijt op de bijtring zonder BPA van Infantino

(bekijk meer afbeeldingen)

Dit Infantino Cuddly Teether Knisperdoekje in de vorm van een lieve vos is voorzien van unieke texturen en geluiden die de nieuwsgierigheid van jouw kleintje zullen aanwakkeren.

Baby’s tonen interesse in mooie, felle kleuren en prints en zachte stofjes. De bijtring heeft drie getextureerde bijtringen, helemaal BPA-vrij.

Het speelgoed is geschikt vanaf de geboorte en is gemaakt van hoogwaardig materiaal.

Bekijk alle knisper dieren hier

Of lees hier alles over het speelgoed van Infantino

Beste BPA vrije speelmat: Relaxdays 90 x 90 cm puzzelmat

Beste BPA vrije speelmat: Relaxdays 90 x 90 cm puzzelmat

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze mooie, kleurrijke Relaxdays speelmat 90 x 90 cm – puzzelmat EVA schuim – speelkleed – speeltapijt BPA-vrij Voertuigen speelmat is gemaakt om gezellig te puzzelen!

De speelmat bestaat uit negen schuimstof matten met verwijderbare puzzelstukjes. Je kunt kiezen uit een puzzel met afbeeldingen van fruit, dieren, of voertuigen.

Je kunt ook eventueel verschillende thema’s combineren, dat is nog veel leuker!

Kinderen leren met behulp van deze mat op een spelende manier de namen en karakteristieken kennen van allerlei soorten fruit, dieren, en voertuigen.

Behalve dat het leuk is om met de puzzelstukjes te spelen, is de speelmat ook een comfortabele mat om op te liggen of the zitten. Je kunt de mat groter maken door verschillende matten te combineren.

Zo kunnen er ook meer kids tegelijk op, hoe meer zielen hoe meer vreugd! Met deze speelmat breng je vrolijkheid en kleur in de kinderkamer. Iedere mat heeft een afmeting van (l x b x h) 32 x 32 x 1 cm.

De speelmat is geschikt voor kinderen vanaf 0 jaar en bevordert creativiteit en de motoriek. De matten zijn van onschadelijke materialen gemaakt en dus helemaal BPA-vrij.

Bekijk hem hier bij bol.com

Beste BPA vrije speelbak: Relaxdays pop up ballenbak baby

Beste BPA vrije speelbak: Relaxdays pop up ballenbak baby

(bekijk meer afbeeldingen)

Een ballenbak is ontzettend interessant speelgoed voor baby’s vanaf 6 maanden. In de Relaxdays ballenbak baby kunnen baby’s niet alleen spelen met ballen, ook kunnen ze leren kruipen in een zachte omgeving.

Door de ballen vast te pakken trainen kinderen hun grijpreflexen.

Handig is dat deze ballenbak doorzichtige net-wanden heeft zodat je als ouder altijd zicht hebt op je kleintje, terwijl jij misschien het eten klaarmaakt of een boek leest in de tuin.

De ballenbak heeft schattige dierlijke motieven en een pop-up functie, waardoor je deze binnen no-time hebt opgezet. Je hoeft alleen nog maar even de wanden rechtop te zetten en de ballen in de bak te doen.

De ballenbak heeft een afmeting van (l x b x h) 110 x 110 x 50 cm.

Bij aankoop krijg je 10 gele ballen, 10 roze, 10 blauwe, 10 groene en 10 rode ballen, en deze ballen zijn helemaal BPA-vrij! De ballenbak zelf is van 100% polyester gemaakt.

Check de meest actuele prijzen en beschikbaarheid hier

Beste BPA vrije baby gym: Playgro Speelkleed Ball Activity Nest

Beste BPA vrije baby gym: Playgro Speelkleed

(bekijk meer afbeeldingen)

Dit Playgro Speelkleed is een veilige plek voor kindjes waar ze heerlijk kunnen spelen.

Er zijn diverse speelopties: als speelkleed met de wandjes omlaag met of zonder speelboog, en als ballenbak met de zachte wanden omhoog met of zonder speelboog.

In deze video van Playgro kun je alle 5 de standen zien:

Zo kunnen alle kindjes, jong en oud, genieten van deze fijne speelomgeving! Met dit speelkleed zal jouw kleintje nooit van zijn plek afrollen en is hij uren zoet.

De afneembare speelboog is voorzien van stimulerende speeltjes. Bij de ballenbak worden 32 kleurrijke, BPA-vrije ballen meegeleverd. Dit baby speelkleed heeft een prestigieuze award gewonnen, namelijk de Baby Innovation Award.

Dat zegt natuurlijk wel iets!

Bekijk hem hier bij bol.com

Heeft BPA schadelijke effecten voor de gezondheid?

Er is nog steeds onduidelijkheid over de effecten van BPA op onze gezondheid, en diverse onderzoeken spreken elkaar tegen.

Mogelijke gevolgen van (hoge blootstelling aan) BPA kunnen zijn:

Kleine en ongeboren kinderen kunnen gevoeliger zijn voor de effecten van BPA omdat hun lichaam nog in ontwikkeling is. Zelfs via moedermelk kunnen kleintjes BPA binnenkrijgen.

Het is belangrijk om de blootstelling aan BPA voor zwangere vrouwen, vrouwen die hun kind borstvoeding geven, pasgeborenen en jonge kinderen zo laag mogelijk te houden.

Sinds 2011 zijn babyflesjes met BPA verboden in de EU, echter worden andere babyproducten met BPA wel gewoon verkocht.

Wij adviseren om bij in ieder geval al het speelgoed dat je koopt te letten op de verpakking!

Speelgoed wat ze leuk vinden én wat van leren

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief vol speeltips en ontvang onze gratis gids "educatief speelgoed voor elke leeftijd" als eerste email.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 

Lees ook, dit zijn de leukste Nederlandse speelgoed fabrikanten

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.
Handboek veilig speelgoed BEKIJK