7 essentiële kenmerken die speelgoed leuk maken
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Speelwaarde van speelgoed is het vermogen van speelgoed om kinderen te betrekken en plezier te bieden tijdens het spelen. Dit wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de creativiteit en open-einde van het speelgoed.
Een studie uitgevoerd door Yi-he Li, Min-yuan Ma en Wei-chen Li van de National Cheng Kung University onderzocht de relatie tussen het temperament van kinderen en de speelwaarde van speelgoed in verschillende categorieën. Ze classificeerden kleuters op basis van temperament tests en selecteerden representatief speelgoed volgens Piaget’s speltheorie.
Het onderzoek identificeerde vijf categorieën speelgoed: fysiek speelgoed, rollenspel speelgoed, bouwblokken, klei speelgoed en cijferspel speelgoed. Het toonde aan dat kinderen met verschillende temperamenten verschillende voorkeuren hadden bij het spelen met deze speelgoedcategorieën.
Bijvoorbeeld, kinderen met verschillende doorzettingsvermogens vertoonden significante verschillen bij het spelen van rollenspellen en speelgoed dat speelbare resultaten creëert. Kinderen met verschillende afleidbaarheid vertoonden ook significante verschillen bij het spelen van rollenspellen.
Hoewel de speelwaarde van een speelgoed dus voor elk kind een beetje anders is, zal ik in dit artikel toch een standaard stellen voor de speelwaarde ervan. Of het speelgoed aansluit bij de themavoorkeur, evenals de leeftijd van het kind, vallen buiten de intrinsieke attributen van het product en neem ik dan ook niet mee in de beoordeling.
De speelbaarheid van speelgoed wordt beïnvloed door verschillende belangrijke eigenschappen. Gebruiksgemak, veelzijdigheid en open-einde zijn de drie belangrijkste kenmerken. Deze eigenschappen stellen kinderen in staat om hun creativiteit te ontwikkelen, nieuwe vaardigheden te leren en op verschillende manieren met het speelgoed te spelen.
Speelwaarde is een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van speelgoed. Het bepaalt hoeveel plezier een kind kan hebben tijdens het spelen en hoeveel positieve ontwikkeling het kan bevorderen.
Van peuter naar kleuter doeboek collectie
Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar
Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.
Koop bij Bol.comWat bespreken we in deze uitgebreide post:
7 kenmerken van speelgoed die het leuker maken dan anderen
Als ik denk aan pure speelwaarde, wil ik weten of mijn kind plezier kan hebben met het speelgoed of dat het gewoon in de hoek blijft liggen zonder ooit nog gebruikt te worden.
Natuurlijk zijn er verschillende kenmerken die bepalen of een speeltje speelbaar is of niet, zoals veiligheid en duurzaamheid, maar dat zijn naar mijn mening aparte eigenschappen van een speeltje die het geschikt maken om mee te spelen.
Mijn kind gaat niet zeggen: “Dit speelgoed is veilig, dus ik ga er meer plezier aan beleven”.
Leeftijdsgeschiktheid is een andere factor om ermee te kunnen spelen, maar het is geen inherente eigenschap van een speeltje. Het gaat meer om de leeftijdscategorie waarvoor het speelgoed bedoeld is en natuurlijk, als je speelgoed geeft dat buiten de leeftijdscategorie van je kind valt, zullen ze er minder plezier aan beleven. Niet vanwege de inherente leeftijdsgeschiktheid van het speelgoed.
Ik zal ook ingaan op elk van deze extra factoren die bijdragen aan het kunnen spelen met speelgoed, maar eerst wil ik me richten op de 7 inherente eigenschappen van speelgoed die het speelbaarder maken, zoals hieronder vermeld.
- Gebruiksgemak (30%)
- Veelzijdigheid (25%)
- Open einde spel (15%)
- Interactiviteit (10%)
- Verbeelding en creativiteit (10%)
- Sociale interactie (5%)
- Esthetische aantrekkingskracht (5%)
Bij speelkeuze beoordelen we de speelwaarde van speelgoed op basis van de volgende formule van elk van deze kenmerken van het speelgoed.
Speelwaarde = gebruiksgemak * 30% + veelzijdigheid * 25% + Open einde spel * 15% + Interactiviteit * 10% + verbeelding en creativiteit * 10% + sociale interactie * 5% + esthetische aantrekkingskracht * 5%
#1 Gebruiksgemak
Gebruiksgemak is de mate waarin speelgoed gemakkelijk te gebruiken is voor kinderen. Het ontwerp van het speelgoed moet intuïtief en duidelijk zijn, zodat kinderen het gemakkelijk kunnen begrijpen en vastpakken. De grootte en het gewicht van het speelgoed moeten geschikt zijn voor het kind, zodat ze het kunnen manipuleren en ermee kunnen spelen zonder problemen.
Het speelgoed moet ook in staat zijn om te werken zonder al te veel volwassen begeleiding, zodat kinderen zelfstandig kunnen spelen en zich niet gefrustreerd voelen.
Visuele aanwijzingen en instructies kunnen helpen bij het navigeren en manipuleren van het speelgoed, waardoor het gebruiksgemak wordt vergroot.
Het is belangrijk dat speelgoed gemakkelijk te gebruiken is, omdat het de speelbaarheid ervan beïnvloedt. Als speelgoed moeilijk te gebruiken is, kan het de speelervaring van het kind belemmeren en ervoor zorgen dat ze gefrustreerd raken.
#2 Veelzijdigheid
Veelzijdigheid is het vermogen van speelgoed om op verschillende manieren gebruikt te worden. Dit geeft meer mogelijkheden voor spel en leidt ook tot meer creatieve speelsessies.
Een voorbeeld hiervan is wat Yi-he Li, Min-yuan Ma en Wei-chen Li hebben ontdekt in hun onderzoek: dat bouwstenen die ook iets anders kunnen worden, zoals een zitje of iets om mee te spelen, veel meer speeltijd kregen dan bouwmaterialen die dat niet kunnen.
Dit komt doordat het speelgoed op verschillende manieren gebruikt kan worden. Hierbij was het ook belangrijk dat er met het bouwspeelgoed goed gespeeld kon worden en het meegenomen kon worden zonder uit elkaar te vallen.
#3 Open einde spel
Open einde spel is spelen zonder vaste regels of beperkingen. Het is een speelconcept dat kinderen de vrijheid geeft om op verschillende manieren met speelgoed te spelen en hun creativiteit en verbeeldingskracht te ontwikkelen.
Het speelgoed moet verschillende mogelijkheden bieden en kinderen in staat stellen om op meerdere manieren te spelen, net als bij veelzijdigheid. Maar het moet ook toestaan om samen te werken en buiten de gebaande paden te denken.
Open einde spel stelt kinderen in staat om hun eigen scenario’s te creëren en hun eigen regels te bedenken, wat leidt tot langere speelsessies.
#4 Interactiviteit
Interactiviteit is het vermogen van speelgoed om het kind te betrekken bij de speelervaring. Speelgoed dat positieve interactie aanmoedigt en kinderen aanmoedigt om betrokken te zijn, verbetert de algehele speelervaring.
Maar ook speelgoed dat de zintuiglijke stimulatie van kinderen prikkelt, zoals kleurrijk en interessant speelgoed, biedt een plezierige speelervaring. Met name voor de allerkleinsten.
De interactiviteit die de meeste speelwaarde biedt, is gebaseerd op directe en positieve feedback en beloning op acties van het kind.
#5 Verbeelding en creativiteit
Verbeelding en creativiteit verwijzen naar het vermogen van kinderen om hun verbeelding te gebruiken en nieuwe ideeën te creëren.
Het vermogen van speelgoed om open spel toe te staan is hierbij weer van cruciaal belang. Dit betekent dat het speelgoed kinderen in staat stelt om op verschillende manieren te spelen en hun eigen verhalen te bedenken.
Daarnaast kunnen speelgoed dat bouwen en constructie mogelijk maakt, en speelgoed dat kunst en creativiteit aanmoedigt, de verbeelding en creativiteit van kinderen sterk beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn bouwblokken en knutselsets.
Tot slot kan speelgoed dat het breken van regels en grenzen aanmoedigt de verbeelding en creativiteit van kinderen bevorderen. Dit kan kinderen aanmoedigen om nieuwe ideeën en perspectieven te verkennen en hun creatieve denkvaardigheden te ontwikkelen.
#6 Sociale interactie
Sociale interactie is het proces waarbij individuen met elkaar communiceren, samenwerken en betrokken zijn in sociale activiteiten. De mogelijkheid om samen te kunnen spelen met speelgoed speelt hierbij een belangrijke rol.
Speelgoed dat ontworpen is om in groepen te worden gespeeld, zoals bordspellen of teamspellen, moedigt sociale interactie aan. Daarnaast kan de setting waarin het speelgoed wordt gespeeld ook invloed hebben. Speelgoed dat binnen kan worden gespeeld, zoals bordspellen, biedt andere mogelijkheden voor sociale interactie dan speelgoed dat buiten wordt gespeeld, zoals sporten.
#7 Esthetische aantrekkingskracht
Esthetische aantrekkingskracht verwijst naar het ontwerp en de esthetische kenmerken die het speelgoed aantrekkelijk maken voor kinderen. De kleuren, materialen en de algehele visuele uitstraling zijn belangrijke factoren die de esthetiek van een speelgoed beïnvloeden.
Helder en interessant ontwerp kan kinderen aantrekken en hun interesse wekken. Houten speelgoed wordt vaak beschouwd als esthetisch aantrekkelijk vanwege het natuurlijke materiaal en de visuele aantrekkingskracht.
De esthetische aantrekkingskracht van een speelgoed is belangrijk omdat het de speelbaarheid ervan beïnvloedt. Een visueel aantrekkelijk speelgoed kan kinderen aantrekken en hun interesse in het spelen vergroten.
Wat zijn andere kenmerken die bijdragen aan de speelwaarde?
Er zijn andere kenmerken van speelgoed die de speelbaarheid op een hoger niveau beïnvloeden. Kan een kind veilig met het speelgoed spelen en kunnen ze het speelgoed overal mee naartoe nemen om te spelen zijn twee goede voorbeelden hiervan.
Ze maken het speelgoed niet per se leuker om mee te spelen, maar dragen bij aan de algehele speelbaarheid. De belangrijkste kenmerken die bijdragen aan de speelbaarheid op een hoger niveau zijn de volgende.
- Veiligheid
- Leeftijdsgeschiktheid
- Educatieve waarde
- Thema en personalisatie
- Draagbaarheid en opslag
Veiligheid
Veiligheid is is het verminderen van risico’s en het waarborgen van de bescherming van kinderen. Bij speelgoed is het ontwerp van het speelgoed belangrijk, waarbij potentiële gevaren worden geminimaliseerd. Het is meer een vereiste voor goed kunnen spelen met speelgoed dan een factor die bijdraagt aan het plezier.
Het is ook van groot belang dat het speelgoed geen kleine onderdelen bevat die verstikkingsgevaar kunnen opleveren. Een andere belangrijke factor is dat het speelgoed op een manier wordt vervaardigd die het risico op giftige stoffen minimaliseert.
Door rekening te houden met al deze aspecten kan de veiligheid van het speelgoed worden gewaarborgd.
Leeftijdsgeschiktheid
Leeftijdsgeschiktheid geeft aan welk speelgoed geschikt is voor welke leeftijdsgroep. Het is geen score die je kunt toekennen aan speelgoed, maar een indicatie van de leeftijdscategorie waarvoor het speelgoed leuk en veilig zal zijn.
Ten eerste moeten speelgoed veilig zijn en geen verstikkingsgevaar opleveren voor jonge kinderen. Ten tweede moet het speelgoed aansluiten bij de ontwikkelingsfase van het kind, zoals motorische vaardigheden en cognitieve vermogens. Daarnaast moet het speelgoed uitdagend genoeg zijn om de ontwikkeling van het kind te stimuleren, maar niet te moeilijk om frustratie te voorkomen.
Het is belangrijk dat speelgoed geschikt is voor de beoogde leeftijdsgroep, omdat het kinderen helpt om zich op een passende manier te ontwikkelen en plezier te hebben tijdens het spelen.
Educatieve waarde
Educatieve waarde is de mate waarin een speelgoed bijdraagt aan het leren en ontwikkelen van kinderen. Het speelgoed moet van wetenschappelijk en hoger van niveau zijn, zodat het kind uitgedaagd wordt en nieuwe kennis en vaardigheden kan verwerven. Ten tweede moet het de mogelijkheid bieden om entertainment en educatie te combineren, zodat het kind plezier heeft tijdens het leren.
Het is dus zo dat speelwaarde onderdeel is van de educatieve waarde, en niet andersom. Het is belangrijk dat speelgoed speelbaar is, omdat dit de betrokkenheid en interesse van het kind vergroot.
Thema en personalisatie
Thema en personalisatie is het concept waarbij speelgoed wordt aangepast aan specifieke thema’s en persoonlijke voorkeuren. Dit zorgt voor een unieke en gepersonaliseerde speelervaring voor kinderen. Het is erg belangrijk voor de speelwaarde van speelgoed, maar geen intrinsiek kenmerk waarop je het kunt beoordelen, omdat het voor elk kind verschilt.
Het thema is het specifieke onderwerp of verhaal waar het speelgoed op is gebaseerd, zoals superhelden, dieren of sprookjes. Daarnaast kunnen ook kleuren, patronen en ontwerpen bijdragen aan de thematische elementen van het speelgoed.
Speelgoed dat aansluit bij hun interesses en persoonlijkheden zal hen aansporen om actief deel te nemen aan het spel.
Draagbaarheid, reis vriendelijkheid en opslag
Draagbaarheid en opslag is het vermogen van speelgoed om gemakkelijk te worden vervoerd en opgeborgen. Het speelgoed moet compact en licht genoeg zijn en hoewel dit bijdraagt aan hoe vaak en waar je er mee kunt spelen, is het geen factor die direct bijdraagt aan de speelwaarde. Het is eerder een factor die bijdraagt aan de herspeelbaarheid.
Verschillende factoren dragen bij aan de draagbaarheid en opslag van speelgoed. Ten eerste is het formaat van het speelgoed belangrijk. Speelgoed dat klein en opvouwbaar is, kan gemakkelijk worden meegenomen op reis en neemt weinig ruimte in beslag bij het opbergen. Daarnaast is het gewicht van het speelgoed van belang. Lichtgewicht speelgoed is gemakkelijker te dragen en te verplaatsen.
Daarnaast spelen de materialen waarvan het speelgoed is gemaakt een rol. Speelgoed gemaakt van duurzame en flexibele materialen kan worden samengevouwen of opgerold, waardoor het gemakkelijker kan worden opgeborgen. Ook speelgoed met afneembare onderdelen kan compacter worden opgeslagen.
Speel modus
De speelmodus van speelgoed verwijst naar de manier waarop kinderen ermee kunnen spelen, wat hun ervaring en ontwikkeling beïnvloedt. Er zijn drie belangrijke speelmodi: solo spel, coöperatief spel en competitief spel.
Speelgoed voor zelfstandig spel
Speelgoed voor solo spel is ontworpen om kinderen onafhankelijk te vermaken. Dit speelgoed moedigt zelfstandig spelen en creativiteit aan, wat de ontwikkeling van probleemoplossende vaardigheden en verbeeldingskracht bevordert. Dit type speelgoed stelt kinderen in staat om op hun eigen tempo te leren en te groeien.
Speelgoed voor coöperatief spel
Coöperatief speelgoed daagt kinderen uit om samen te werken en teamwork te ontwikkelen. Het stimuleert sociale interactie en helpt kinderen om samen doelen te bereiken. Dit speelgoed is ideaal voor het bevorderen van samenwerking en communicatievaardigheden.
Speelgoed voor competitief spel
Competitief speelgoed introduceert kinderen in de wereld van concurrentie, strategie en winst- en verlieservaringen. Het leert kinderen belangrijke levenslessen zoals eerlijkheid, doorzettingsvermogen en het omgaan met overwinningen en nederlagen. Het kan ook strategisch denken en besluitvorming ontwikkelen.
Speel omgeving
De speelomgeving heeft invloed op het soort speelgoed dat geschikt is voor kinderen. Er zijn twee belangrijke speelomgevingen: binnen en buiten, en passend speelgoed voor elk heeft verschillende eigenschappen en voordelen.
Binnenspeelgoed
Binnenspeelgoed, zelfs actief speelgoed voor binnen, is ontworpen voor gebruik in beperkte ruimtes. Dit speelgoed is meestal geschikt voor solo spel of interactie in een beperkte ruimte. Het kan educatief en creatief zijn, en het helpt kinderen om te gaan met binnenshuis spelen en leren.
Buitenspeelgoed
Buitenspeelgoed is bedoeld om fysieke activiteit, sociale interactie en ontdekking te stimuleren. Buitenspelen met speelgoed kan de gezondheid en het welzijn van kinderen bevorderen en hen blootstellen aan de natuur en het buitenleven.
Wat zijn de factoren die bijdragen aan de herspeelbaarheid van speelgoed?
Andere factoren die vaak worden toegeschreven aan de speelbaarheid van een speelgoed, hebben meer te maken met de herhaalbaarheid dan met het plezier dat een kind ermee kan hebben. Aangezien ik speelgoed apart beoordeel op herspeelbaarheid, wil ik deze factoren graag apart bespreken:
- Duurzaamheid
- Levensduur
Duurzaamheid
Duurzaamheid is de mate waarin een speelgoed in staat is om lang mee te gaan en bestand is tegen ruw spel. Verschillende factoren dragen bij aan de duurzaamheid van speelgoed. Het is essentieel voor de herspeelbaarheid omdat je met kapot speelgoed niet meer goed kunt spelen.
Sterke en stevige materialen, zoals hard plastic of hout, hebben de neiging om beter bestand te zijn tegen ruwe behandeling en minder snel te breken. Daarnaast heeft speelgoed met een eenvoudig ontwerp en weinig bewegende onderdelen heeft over het algemeen de neiging om duurzamer te zijn dan speelgoed met complexe mechanismen.
Levensduur
Levensduur verwijst naar hoelang een speelgoed meegaat voordat het versleten raakt of niet meer bruikbaar is. Het hangt nauw samen met duurzaamheid, maar heeft toch zijn eigen kenmerken. Het is enorm belangrijk voor de herspeelbaarheid omdat versleten speelgoed zijn glans verliest en minder mee gespeeld blijft.
Speelgoed gemaakt van duurzame materialen zoals hout of metaal heeft over het algemeen een langere levensduur dan speelgoed gemaakt van plastic.
Hoe beïnvloed de speelwaarde van speelgoed zijn kwaliteit?
Speelwaarde beïnvloedt de kwaliteit van speelgoed, omdat een speelgoed slechts zo goed is als het plezier en de speeltijd die het een kind kan bieden. Speelgoed dat meerdere manieren van spelen aanbiedt en langdurige speeltijd mogelijk maakt, heeft ook beter design.
Speelgoed dat actief spel bevordert en effectief helpt bij de ontwikkeling van diverse vaardigheden is van hogere kwaliteit dan speelgoed wat dit niet kan. Bijvoorbeeld, speelgoed dat leren aanvult en kansen biedt voor praktisch oefenen zijn essentieel voor de ontwikkeling van een kind.
Speelbaarheid is een belangrijke factor die de algehele kwaliteit van een speelgoed beïnvloedt, omdat het kinderen helpt te leren, betrokken te blijven en plezier te hebben.
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.