Speelgoed veiligheid: Overweeg veiligheidssymbolen en gevaren bij het kopen
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Speelgoedveiligheid is van groot belang om ervoor te zorgen dat speelgoed veilig is voor kinderen om mee te spelen. Het omvat het voldoen aan specifieke veiligheidsnormen en regelgeving, waaronder de Europese speelgoedrichtlijn en de Amerikaanse Consumer Product Safety Improvement Act.
Deze regelgeving wordt toegepast voordat speelgoed op de markt wordt gebracht en omvat onder andere het testen en inspecteren van speelgoed. Het is ook belangrijk dat ouders en verzorgers letten op mogelijke gevaren, zoals kleine onderdelen, scherpe randen en giftige materialen.
Veilig speelgoed kan herkend worden aan verschillende veiligheidssymbolen, zoals het CE-markeringssymbool. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan deze symbolen en accreditaties om ervoor te zorgen dat het speelgoed geschikt is voor de leeftijd en ontwikkeling van het kind.
In de EU en de VS zijn er organisaties die toezicht houden op de speelgoedveiligheid en de naleving van de regelgeving, zoals de Europese Commissie en de Consumer Product Safety Commission.
Het gebruik van een speelgoed veiligheidschecklist kan helpen om ervoor te zorgen dat speelgoed aan de belangrijkste veiligheidseisen voldoet, zoals het vermijden van kleine onderdelen en het controleren op scherpe randen.
Enkele veelvoorkomende gevaren bij speelgoed zijn verstikkingsgevaar en letsel door vallen. Het is belangrijk om deze risico’s te verminderen door geschikt speelgoed te kiezen en toezicht te houden tijdens het spelen.
Het veilig opbergen van speelgoed in veilige speelgoeddozen kan ook helpen om mogelijke gevaren te voorkomen.
Van peuter naar kleuter doeboek collectie
Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar
Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.
Koop bij Bol.comWat bespreken we in deze uitgebreide post:
- 1 Wat zijn de speelgoed veiligheidsvoorschriften in de EU en VS?
- 1.1 Welke organisaties voor speelgoed veiligheid opereren onder deze voorschriften?
- 1.2 Wat is de CE-markering op speelgoed?
- 1.3 Wat zijn de verschillende veiligheidssymbolen op speelgoed?
- 1.4 Welke speelgoed accreditaties zijn er?
- 1.5 Wie is verantwoordelijk voor het testen van speelgoed en naleving, importeurs of fabrikanten?
- 1.6 Wat is “safe toys and gifts month” bij het kopen van speelgoed?
- 2 Hoe gebruik je een veilig speelgoed checklist om de kwaliteit te bepalen?
- 3 Wat zijn de belangrijkste speelgoed gevaren?
- 4 Wanneer zijn speelgoedkisten veilig en wat zijn veilige scharnieren?
Wat zijn de speelgoed veiligheidsvoorschriften in de EU en VS?
Veiligheidsvoorschriften worden ingesteld om kinderen te beschermen tegen mogelijke gevaren bij het spelen met speelgoed. De website van de Europese Commissie laat weten dat de Toy Safety Directive 2009/48/EC van kracht is in de EU.
Deze richtlijn stelt veiligheidscriteria vast waaraan speelgoed moet voldoen voordat het op de markt kan worden gebracht. Het omvat algemene risico’s zoals de gezondheid en veiligheid van kinderen, evenals specifieke risico’s zoals fysieke, mechanische, brandbaarheid, chemische, elektrische, hygiëne en radioactiviteitsrisico’s.
In de Verenigde Staten (VS) wordt speelgoedveiligheid gereguleerd door de Consumer Product Safety Commission (CPSC). De CPSC heeft veiligheidsnormen vastgesteld voor speelgoed onder de Consumer Product Safety Improvement Act (CPSIA). Deze wet stelt onder andere richtlijnen vast die gevaarlijke stoffen beperken en kleine onderdelen en scherpe punten in speelgoed verbieden.
In de EU is het verplicht om het CE-keurmerk te dragen, wat aangeeft dat het speelgoed voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Importeurs en fabrikanten moeten ook andere veiligheidssymbolen voor specifieke situaties verkrijgen en accreditaties zijn symbolen van meer vrijwillige aard.
Daarnaast is er de Safe Toys and Gifts Month, waarin aandacht wordt besteed aan veilig speelgoed en cadeaus.
Welke organisaties voor speelgoed veiligheid opereren onder deze voorschriften?
Er zijn verschillende organisaties die zich inzetten voor de veiligheid van speelgoed en kinderen beschermen tegen schade. Hieronder vind je de belangrijkste speelgoed veiligheidsorganisaties in de VS.
- The Toy Association: Een handelsvereniging die de speelgoedindustrie in de Verenigde Staten vertegenwoordigt. Ze hebben initiatieven en programma’s gericht op speelgoedveiligheid, waaronder de ontwikkeling van veiligheidsnormen en richtlijnen.
- World Against Toys Causing Harm, Inc. (W.A.T.C.H.): Een non-profitorganisatie die zich toelegt op het informeren van het publiek over gevaarlijke kinderproducten en het beschermen van kinderen tegen schade. Ze brengen gevaren van veel speelgoed onder de aandacht en pleiten voor kinderveiligheid.
- Consumer Product Safety Commission (CPSC): Een Amerikaanse overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het beschermen van het publiek tegen onredelijke risico’s op letsel of dood in verband met consumentenproducten, waaronder speelgoed. Ze stellen veiligheidsnormen voor speelgoed vast en voeren tests en handhaving uit om naleving te waarborgen.
Hieronder zijn de belangrijkste speelgoed veiligheidsorganisaties in de EU:
- Toy Industries of Europe: Toy Industries of Europe is de stem van gerenommeerde speelgoedfabrikanten in Europa. Ze werken samen met EU-beleidsmakers om het recht van elk kind om veilig en zeker te spelen te bevorderen.
- Expert Group on Toy Safety: De Expert Group on Toy Safety is een platform voor samenwerking tussen EU-landen, belanghebbenden en de Commissie op het gebied van speelgoedveiligheid. Het helpt bij de consistente implementatie van de EU-richtlijn inzake speelgoedveiligheid.
- SGS: SGS is een bedrijf dat test-, inspectie- en certificeringsdiensten biedt voor Europese speelgoedbedrijven. Ze bieden diensten met betrekking tot de EU-richtlijn inzake speelgoedveiligheid, waaronder testen en certificering om ervoor te zorgen dat speelgoed voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen.
- Intertek: Intertek is ook een bedrijf dat test-, inspectie- en certificeringsdiensten biedt. Ze bieden diensten met betrekking tot de EU-richtlijn inzake speelgoedveiligheid, waaronder uitgebreide beoordelingen van speelgoedveiligheid, testen, registratie, naleving en trainingsoplossingen om ervoor te zorgen dat producten voldoen aan de verplichtingen en eisen van de richtlijn.
Wat is de CE-markering op speelgoed?
De CE-markering op speelgoed geeft aan dat het voldoet aan de veiligheidseisen van de EU. Alleen speelgoed met deze markering mag in de EU worden verkocht. Deze CE-markering is verplicht voor fabrikanten, importeurs en distributeurs om aan te tonen dat het speelgoed veilig is voordat het op de markt wordt gebracht.
Het verkopen van handgemaakt speelgoed vanuit huis is bijvoorbeeld moeilijk vanwege deze regelgeving.
Wat zijn de verschillende veiligheidssymbolen op speelgoed?
Veiligheidssymbolen op speelgoed zijn belangrijk omdat ze bepaalde risico’s aangeven en consumenten helpen om geschikt speelgoed te identificeren. Hier zijn enkele van de belangrijkste symbolen:
- CE-markering: Dit symbool geeft aan dat het speelgoed voldoet aan de Europese veiligheidsnormen en geschikt is voor kinderen van een bepaalde leeftijd.
- Kitemark: Dit symbool wordt toegekend aan speelgoed dat is getest en goedgekeurd door de British Standards Institution.
- Lion mark: Ingevoerd om hoge veiligheidsnormen in de hele speelgoedindustrie te bevorderen, helpt dit heldere rode en gele symbool consumenten om speelgoed te identificeren dat veilig is voor kinderen om te gebruiken.
- Recyclinglogo: Dit symbool geeft aan dat het speelgoed voldoet aan de vereisten voor recycling en milieuvriendelijkheid.
- Leeftijdswaarschuwingslogo: Het rode en witte symbool verscheen voor het eerst op speelgoed in 1995 en wordt gebruikt om aan te geven dat het speelgoed niet geschikt is voor kinderen jonger dan drie jaar.
- Toyograph-logo: Een samenwerking tussen BTHA en Bureau Veritas, Toyograph is een hulpmiddel om de speelgoedindustrie te helpen voldoen aan de chemische vereisten vanaf juli 2013.
- Brandsymbool voor brandveiligheid: Het brandsymbool voor brandveiligheid wordt gebruikt om aan te geven dat een speelgoed is getest en voldoet aan brandveiligheidsnormen.
- Leeftijdclassificatie: Leeftijdsclassificatiesymbolen worden gebruikt om de geschikte leeftijdscategorie voor een speelgoed aan te geven. Deze symbolen helpen ervoor te zorgen dat kinderen spelen met speelgoed dat veilig en geschikt is voor hun leeftijd en ontwikkelingsfase.
- Symbolen voor vrij van ftalaten, PVC en BPA: Deze symbolen geven aan dat het speelgoed vrij is van bepaalde chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van kinderen.
- Symbool voor niet-giftigheid: Het symbool voor niet-giftigheid wordt gebruikt om aan te geven dat kunstmaterialen, zoals verf, krijt en markers, veilig en niet-giftig zijn voor kinderen om te gebruiken.
- Recyclingcodes: Recyclingcodes worden gebruikt om het type plastic aan te geven dat in speelgoed wordt gebruikt. Sommige recyclingcodes, zoals codes 3, 6 en 7, zijn geassocieerd met chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van kinderen.
Een veelvoorkomend misverstand is dat het “safe play” certificaat van toepassing is op speelgoed, maar dit is bedoeld voor tennis.
Volgens de “Toy Association” hebben knuffels en poppen nog specifieke labelvereisten, maar deze zijn alleen van toepassing in de staten Pennsylvania, Massachusetts en Ohio in de VS. Het uniforme label voor knuffels moet daarbij het licentienummer, de naam en vestigingsplaats van de fabrikant of verkoper en informatie over het gebruikte materiaal bevatten. Het label moet op de knuffel zelf worden bevestigd.
Welke speelgoed accreditaties zijn er?
Speelgoed accreditaties zijn programma’s of certificeringen die speelgoed erkennen dat voldoet aan bepaalde normen of criteria. Ze verschillen van regelgeving omdat ze niet verplicht zijn.
Hieronder zijn de bekendste gerenommeerde speelgoed accreditatieprogramma’s.
- STEAM Accreditatieprogramma: Het STEAM Accreditatieprogramma wordt aangeboden door FUNdamentally Children en staat open voor alle speelgoedbedrijven en merken die betrokken zijn bij de productie, het ontwerp en de marketing van STEAM-speelgoed voor kinderen.
- Intertek Toy Safety Certificeringsprogramma: Intertek biedt een speelgoedcertificeringsprogramma dat voldoet aan de doelen van bedrijven, consumentenbelangen en wettelijke vereisten.
- ICTI Ethical Toy Program: Het ICTI Ethical Toy Program is een certificeringsprogramma dat ethische praktijken in de speelgoedproductie erkent. Het programma is opgericht door de speelgoedindustrie om auditduplicatie te verminderen en operationele efficiëntie te verbeteren.
- STEAM-geaccrediteerde speelgoedlijst van de Toy Association: De STEAM-geaccrediteerde speelgoedlijst van de Toy Association bevat uitstekende producten die kinderen helpen vaardigheden op te bouwen op het gebied van wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde.
Het is belangrijk op te merken dat niet al het speelgoed geaccrediteerd hoeft te zijn om veilig of nuttig te zijn voor kinderen. Speelgoed accreditatieprogramma’s kunnen echter extra zekerheid en richtlijnen bieden bij het selecteren van speelgoed voor kinderen.
Wie is verantwoordelijk voor het testen van speelgoed en naleving, importeurs of fabrikanten?
Zowel importeurs als fabrikanten hebben een rol bij het testen en naleven van de regels voor speelgoed. Importeurs zijn verantwoordelijk voor het controleren of het speelgoed voldoet aan de veiligheidsnormen voordat het op de markt wordt gebracht. Fabrikanten moeten ervoor zorgen dat hun producten voldoen aan de relevante EU-standaarden.
- Importeurs moeten ervoor zorgen dat het speelgoed dat zij importeren voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen. Dit omvat het zoeken naar een geaccrediteerd laboratorium om het speelgoed te laten testen en verifiëren. Importeurs moeten ook de conformiteit van het speelgoed beoordelen en identificeren welke secties van de regelgeving van toepassing zijn.
- Fabrikanten zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de nodige tests en het verkrijgen van een conformiteitscertificaat voordat het speelgoed op de markt wordt gebracht. Ze moeten ook een programma implementeren om ervoor te zorgen dat hun respectieve verantwoordelijkheden worden nageleefd. Dit omvat het uitvoeren van de juiste tests en ervoor zorgen dat het speelgoed voldoet aan de relevante veiligheidsnormen.
Het is belangrijk op te merken dat er geen regelmatige inspecties van speelgoed plaatsvinden.
Zijn er regelmatige speelgoed inspecties?
Er zijn geen regelmatige speelgoedinspecties, maar speelgoedfabrikanten voeren wel verschillende soorten inspecties uit.
Volgens de “U.S. Consumer Product Safety Commission” moeten speelgoed dat voornamelijk bedoeld is voor kinderen van 12 jaar en jonger, worden getest door een CPSC-geaccepteerd testlaboratorium en gecertificeerd worden door de fabrikant of importeur in een Children’s Product Certificate.
Wees extra voorzichtig met gebruikt speelgoed, omdat dit gebreken kan hebben en mogelijk zo oud is dat er destijds andere normen golden (zoals loodverf).
De Action Figure Authority voert inspecties uit, maar dit is voor classificatie van verzamelwaarde.
Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om speelgoed regelmatig te inspecteren om ervoor te zorgen dat het veilig is en een checklist kan daar goed bij helpen.
Wat is “safe toys and gifts month” bij het kopen van speelgoed?
“Safe toys and gifts month” werd gecreëerd door een Amerikaanse organisatie Consumer Product Safety Commission om bewustzijn te creëren over het belang van veilig speelgoed en cadeaus tijdens de maand december.
Het doel is om ouders en verzorgers te helpen bij het selecteren van speelgoed dat voldoet aan de veiligheidsrichtlijnen en om ervaringen te bevorderen die het risico op verwondingen of verstikking verminderen.
Het is belangrijk om geen speelgoed te kopen met kleine onderdelen, lange koorden of scherpe punten, en om altijd toezicht te houden op kinderen tijdens het spelen.
Hoe gebruik je een veilig speelgoed checklist om de kwaliteit te bepalen?
Een veilig speelgoed checklist is een handige tool om ervoor te zorgen dat speelgoed veilig is voor kinderen. Hieronder volgt de meest uitgebreide checklist om ervoor te zorgen dat je kwaliteit koopt.
- Kies speelgoed dat veilig is voor de leeftijd van het kind.
- Controleer of het speelgoed geen scherpe randen of losse onderdelen heeft.
- Controleer de materialen waarvan het speelgoed is gemaakt en vermijd giftige stoffen.
- Controleer of het speelgoed voldoet aan de veiligheidsnormen en of het een certificaat heeft.
- Vermijd speelgoed met lange koorden of touwen om wurging te voorkomen.
- Controleer of het speelgoed gemakkelijk schoon te maken is.
- Vermijd speelgoed dat brandgevaarlijk is, zoals speelgoed met open vuur.
- Zorg ervoor dat het speelgoed een veilig geluidsniveau heeft.
- Controleer of het speelgoed stevig is en niet gemakkelijk kapot kan gaan.
Door deze checklist te volgen, kunnen ouders en verzorgers ervoor zorgen dat het speelgoed dat ze selecteren van kwaliteit en veilig is voor hun kinderen.
Wat zijn de belangrijkste speelgoed gevaren?
De belangrijkste gevaren bij speelgoed vind je in onderstaande lijst.
- Verstikkingsgevaar
- Scherpe randen en punten
- Giftige materialen
- Harde geluiden
- Overstimulatie
- Onbegeleid spelen
- Ongepaste leeftijdsclassificatie
- Losse onderdelen
- Speelgoed met touwtjes of koordjes
- Open speelgoed
- Zwaar speelgoed
- Hygiëne
Verstikkingsgevaar
Verstikkingsgevaar is waarbij kleine objecten of onderdelen ingeslikt zouden kunnen worden. Dit is een probleem bij speelgoed omdat kinderen geneigd zijn om dingen in hun mond te stoppen.
Om verstikkingsgevaar te voorkomen, kun je het volgende doen: kies speelgoed dat geschikt is voor de leeftijd van het kind, controleer of het speelgoed geen kleine onderdelen bevat en vermijd ballonnen, bonen of kleine zakjes die verstikkingsgevaar kunnen opleveren.
Volgens de U.S. Consumer Product Safety Commission artikel 16 C.F.R. 1501.4 is “Een klein onderdeel elk object dat volledig past in een speciaal ontworpen testcilinder van 2,25 inch (5,7 cm) lang bij 1,25 inch (3,2 cm) breed, die de grootte van de volledig uitgezette keel van een kind jonger dan drie jaar benadert.”
Artikel 16 C.F.R. 1501.2(a) geeft algemene voorbeelden van het soort producten dat bedoeld is voor gebruik door kinderen jonger dan 3 jaar: “de leeftijd vermeld op een label; de reclame, promotie en marketing van het product als zijnde bedoeld voor gebruik door kinderen van een bepaalde leeftijd; en of het product of speelgoed algemeen erkend wordt als bedoeld voor gebruik door kinderen onder de 3 jaar oud.”
Scherpe randen en punten
Scherpe randen en punten vormen een potentieel gevaar in speelgoed. Dit is een probleem omdat ze letsel bij kinderen kunnen veroorzaken. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om speelgoed te kiezen met gladde randen en afgeronde punten.
Bouwspeelgoed moet worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat het stevig is en geen scherpe onderdelen heeft die kunnen afbreken en een gevaar kunnen vormen. Met name mechanisch speelgoed kan draden of andere kleine onderdelen hebben die scherp kunnen zijn of gemakkelijk kunnen loskomen.
Giftige materialen
Giftige materialen zijn gevaarlijke stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Ze kunnen in verschillende materialen voorkomen, zoals plastic, en kunnen bepaalde chemicaliën bevatten die schadelijk zijn voor mens en milieu.
Het is belangrijk om te weten welke stoffen in speelgoed aanwezig zijn voordat je een aankoop doet. Sommige voorbeelden van giftige stoffen in speelgoed zijn kwik en lood zoals gebruikt in verf. Met name gevaarlijk in tweedehands speelgoed omdat vroeger minder strenge regels golden.
Dit is een probleem met speelgoed omdat kinderen vaak in contact komen met speelgoed en het in hun mond stoppen.
Om het risico op giftige stoffen in speelgoed te minimaliseren, kun je speelgoed kiezen dat gemaakt is van veilige materialen en dat voldoet aan de geldende veiligheidsvoorschriften en -normen met duidelijke labels die aangeven dat het speelgoed vrij is van schadelijke stoffen.
Harde geluiden
Speelgoed kan soms harde geluiden produceren en dit kan een probleem zijn. De American Society of Testing and Materials stelt dat speelgoed niet meer dan 85 dB mag produceren, gemeten op een afstand van 50 cm, oftewel 19,7 inch (ongeveer de lengte is van de arm van een volwassene).
Het is belangrijk om te overwegen welke geluiden speelgoed kan produceren en welk potentieel dit heeft om schade aan het gehoor van kinderen toe te brengen.
Overstimulatie
Overstimulatie bij kinderen is wanneer ze worden blootgesteld aan een overweldigende hoeveelheid sensorische prikkels die hun vermogen om zich te concentreren en te leren beïnvloedt. Dit kan leiden tot gevoelens van angst, vermoeidheid en overprikkeling. Het kan voorkomen wanneer kinderen worden blootgesteld aan te veel speelgoed, een drukke omgeving of te veel activiteiten in een korte tijd.
Bovendien kunnen speelgoed met felle kleuren, harde geluiden en snelle bewegingen de zintuigen van kinderen overstimuleren, wat kan leiden tot overprikkeling en angst.
Ouders en verzorgers kunnen het gedrag van kinderen monitoren en aanpassen om ervoor te zorgen dat de speelomgeving veilig en geschikt is voor de leeftijd en ontwikkeling van het kind.
Onbegeleid spelen
Onbegeleid spelen is van cruciaal belang voor kinderen. Het stelt hen in staat om hun interesses te verkennen, hun verbeelding te ontwikkelen en sociale interactie te bevorderen. Het is belangrijk om een veilige omgeving te creëren waarin kinderen vrij kunnen spelen.
Dit kan echter een probleem vormen met speelgoed. Sommige speelgoedobjecten kunnen kleine onderdelen bevatten die ingeslikt kunnen worden, scherpe randen hebben of zwaar zijn. Het is belangrijk om speelgoed te verwijderen dat potentieel gevaarlijk kan zijn voor kinderen tijdens onbegeleid spelen.
Ongepaste leeftijdsclassificatie
Leeftijdsclassificatie is het proces waarbij speelgoed wordt beoordeeld op geschiktheid voor verschillende leeftijdsgroepen. Voor kinderen is dit een belangrijk aspect, omdat speelgoed dat niet geschikt is voor hun leeftijd risico’s kan opleveren.
Dit vormt een probleem met speelgoed, omdat sommige speelgoedonderdelen klein en cruciaal kunnen zijn voor de veiligheid van kinderen.
Om dit probleem aan te pakken, is het belangrijk om kinderen nooit alleen met speelgoed te laten spelen boven hun leeftijdsclassificatie.
Door de juiste leeftijdsclassificatie en het volgen van de veiligheidsrichtlijnen kunnen we ervoor zorgen dat kinderen veilig kunnen spelen en dat speelgoed geen onnodige risico’s met zich meebrengt.
Losse onderdelen
Losse onderdelen zijn delen van speelgoed die gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Hierdoor kunnen scherpe randen of kleine onderdelen vrij komen. Deze vormen dan weer verstikkingsgevaar of geven kans op verwondingen.
Speelgoed met touwtjes of koordjes
Touwtjes of koorden maken regelmatig onderdeel uit van speelgoed. Dit kan echter een probleem vormen. Het kan wurgingsgevaar opleveren voor jonge kinderen. Om dit risico te minimaliseren, is het belangrijk om speelgoed te kiezen dat geen lange koorden heeft.
Als je speelgoed met koorden hebt, controleer dan altijd de lengte en zorg ervoor dat het niet langer is dan 7 inch (18 cm).
Met name speelgoed voor wiegjes en autostoeltjes kan onveilig zijn wanneer het zich niet houdt aan deze richtlijn.
Open speelgoed
Speelgoed dat gemakkelijk opent, is niet veilig voor kinderen. Dit is een probleem omdat kinderen gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot kleine onderdelen, batterijen of andere mogelijke gevaren binnenin het speelgoed.
Om ongevallen en verwondingen te voorkomen, is het belangrijk om speelgoed te kiezen dat volledig is afgesloten en geen gemakkelijke toegang tot het binnenste toestaat. Vooral bij speelgoed met elektriciteit, zorg ervoor dat de batterijcompartimenten stevig vergrendeld zijn en niet gemakkelijk kunnen worden geopend door jonge kinderen.
Zwaar speelgoed
Het gebruik van zware materialen in speelgoed kan potentieel gevaarlijk zijn tijdens het spelen. Het is belangrijk hier rekening mee te houden en essentieel om te weten hoe je ermee om moet gaan en hoe je het veilig kunt opbergen om ongelukken te voorkomen.
Zwaar speelgoed kan letsel veroorzaken en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het speelgoed geschikt is voor de leeftijd en ontwikkeling van het kind.
Hygiëne
Hygiëne is belangrijk voor kinderen. Het is dan ook belangrijk om speelgoed schoon te houden, omdat het vuil en bacteriën kan bevatten, vooral als het van plastic is gemaakt. Dit kan zich verspreiden en kinderen ziek maken.
Daarom is het belangrijk om speelgoed regelmatig schoon te maken en speelgoed te kopen wat zich gemakkelijk schoon laat maken.
Wanneer zijn speelgoedkisten veilig en wat zijn veilige scharnieren?
Speelgoedkisten kunnen onveilig zijn omdat kinderen zich kunnen stoten of erin vast komen te zitten. Speelgoedkisten zijn meestal gemaakt van plastic en ontworpen met een deksel dat geopend en gesloten kan worden. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat het deksel gemakkelijk te openen is.
Veilige scharnieren zijn een extra maatregel om speelgoedkisten veilig te houden. Ze zijn doorgaans ontworpen om te voorkomen dat het deksel met kracht sluit, wat letsel aan vingers of het hoofd van een kind kan veroorzaken.
Gaten in grote speelgoedkisten zijn belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie en verstikking te voorkomen.
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.