Speelgoed zonder CE keurmerk, moet je het kopen of mijden?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  december 30, 2020

Elke maand een speelthema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Is dat veilig of onveilig speelgoed? Het is bekend dat het niet verstandig is om te kiezen voor speelgoed zonder keurmerk. Niet iedereen denkt daar echter hetzelfde over.

Er zijn veel ouders die checken of speelgoed voor hun kinderen duurzaam is en vooral of het veilig is om mee te spelen.

Er zijn ook ouders die voor goedkoop gaan en zich niet echt bezighouden met de veiligheid van een speeltje.

Het is natuurlijk zo dat er een behoorlijk prijsverschil zit in speelgoed met een CE merk en speelgoed uit lage lonen landen.

Op sites als Alibaba, Wish, Banggood, Gearbest en Miniinthebox kan je voor een prikkie van alles aanschaffen, maar dat is niet altijd even verstandig!

Is een ce keurmerk op speelgoed belangrijk

We willen je in dit artikel iets meer vertellen over Het CE Keurmerk voor speelgoed. Het eerste probleem is al, het is geen keurmerk!

Wat is een CE certificaat?

Alle mogelijke spelletjes voor kinderen onder de veertien jaar vallen onder speelgoed. Speelgoed dat in Europa verkocht wordt moet het CE Keurmerk dragen (CE = Conformité Européenne, of “in overeenstemming met Europese regelgeving”).

x
Toy reviews & comparisons video

Vooral als het gaat om speelgoed voor kinderen is het van groot belang dat deze producten aan bepaalde veiligheidseisen voldoen.

Als het speelgoed goedgekeurd wordt, kan je er meestal vanuit gaan dat het een kindvriendelijk en verantwoord product is. Dit wil niet zeggen dat er nooit iets mis kan zijn met het speeltje.

Het speelgoed moet dus eerst getest en goedgekeurd worden volgens de Europese veiligheidsnormen. Maar het is wel een ZELF CERTIFICERING!

Helaas komt men soms na intensief gebruik pas achter mankementen die eventueel gevaarlijk blijken te zijn.

Af en toe wordt er in Nederland door de Voedsel en Waren Autoriteit een steekproef gedaan onder de speelgoedwinkels. Helaas beschikt deze dienst niet over genoeg mankracht om al het speelgoed dat te koop is te controleren.

Blijf dus zelf altijd nadenken over welk speelgoed je aan je kind geeft, ook CE certificering is niet voldoende om 100% veilig te zitten, het is namelijk GEEN KEURMERK dat pas wordt toegekend na uitvoerig testen.

Aan welke eisen moeten speelgoedfabrikanten voldoen om het CE keurmerk te verkrijgen?

Als de beoordeling kan aantonen dat het speelgoed aan alle Europese eisen voldoet, dan stelt de fabrikant een EG-verklaring van overeenstemming op.

Hij brengt vervolgens de CE sticker aan op zijn producten, waarna de producten vrij verhandelbaar zijn in heel Europa.

Fabrikanten moeten een technische documentatie opstellen voor het betreffende stuk speelgoed en een veiligheidsbeoordeling laten uitvoeren. Na goedkeuring heeft hun product de CE markering verdiend.

De Europese eisen voor speelgoed gaan niet alleen over de fysische, mechanische, chemische en elektrische eigenschappen maar ook over de ontvlambaarheid, hygiëne en eventuele radioactiviteit van speelgoed.

Buiten Europa, en dan hebben we het veelal over China, zijn deze normen niet van toepassing. Het speelgoed kan gevaar opleveren. Wees dus gewaarschuwd!

Lees ook de website waarzitwatin.nl van de Rijksoverheid waarbij ze op deze pagina een klein beetje meer vertellen over de andere eisen op speelgoed dat je online uit het buitenland koopt.

Is het verantwoord om speelgoed zonder CE Keurmerk aan te schaffen?

Natuurlijk is het beter om speelgoed met een CE Keurmerk aan te schaffen, maar het is niet zo dat dit speelgoed per definitie altijd veilig is. Speelgoed kan soms ook ten onrechte voorzien worden van het CE Keurmerk.

Vaak moet door kinderen en ouders zelf ondervonden worden of het speelgoed naar behoren werkt en wel veilig is. Sommig speelgoed voldoet ogenschijnlijk aan de veiligheidsnormen, maar is in werkelijkheid niet al te betrouwbaar.

Lubach is er niet heel enthousiast over:

Pas als er ongelukken mee gebeuren wordt het uit de handel genomen. Over het algemeen echter kan je er vanuit gaan dat het veiliger is dan speelgoed zonder keurmerk.

Het is vaker gebeurd dat speelgoed afkomstig van buiten de EU giftige of hormoonverstorende stoffen bevatten. En dat wil je absoluut niet voor je kind!

China heeft geen veiligheidsnormen voor speelgoed. Ze produceren dan ook veel minder veilige, maar wel veel goedkopere producten dan wij hier in Europa.

Helaas heeft China het CE Keurmerk nagemaakt, ‘CE’ staat dan voor ‘China Export’.

Als je niet heel nauwkeurig kijkt, dan denk je veilig, Europees speelgoed gekocht te hebben. Kijk dus aandachtig naar deze sticker.

Echte en neppe CE markeringen naast elkaar

(bron: support.ce-check.eu)

Het lettertype is nagenoeg hetzelfde, maar je ziet een klein verschil in de afstand tussen de letters. Het echte symbool heeft meer ruimte tussen de “C” en de “E”.

Waar moet je op letten bij aanschaf van speelgoed?

Als je speelgoed wil aanschaffen let dan op het CE-Keurmerk; Onderzoek of de CE sticker echt is of een look-a-like.

Je kan ook informeren naar het materiaal van het speelgoed; Houten speelgoed bijvoorbeeld, is natuurlijk veel duurzamer dan kunststof. Stel eventueel kritische vragen aan de verkoper.

Als het product een echt CE Keurmerk heeft kan je er vanuit gaan dat het meestal veilig voor kinderen is. Check goed of het om een echt CE Keurmerk gaat!

Er zullen altijd een paar uitzonderingen zijn, maar CE Keurmerk speelgoed is altijd veiliger dan speelgoed zonder het keurmerk.

Lees in ieder geval altijd de omschrijving als het om een internet aankoop gaat. In de speelgoedwinkel kun je ook om goed advies vragen.

We moeten er vanuit kunnen gaan dat de producten die wij in Nederland aanschaffen in ieder geval getest zijn en hormoon- en gifvrij zijn. Als het om speeltjes gaat voor je kind al helemaal.

Je moet er niet aan denken dat jouw kindje blootgesteld wordt aan producten die zijn gezondheid kunnen schaden door ermee te spelen of , erger nog, door het in zijn mond te stoppen.

Lees ook: dit zijn de 8 leukste Nederlandse speelgoed merken

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.