Onveilig speelgoed & zonder CE keurmerk in winkels: zó koop je veilig!

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Is dat veilig of onveilig speelgoed? Het is bekend dat het niet verstandig is om te kiezen voor speelgoed zonder keurmerk. Niet iedereen denkt daar echter hetzelfde over.

Er zijn veel ouders die checken of speelgoed voor hun kinderen duurzaam is en vooral of het veilig is om mee te spelen.

Er zijn ook ouders die voor goedkoop gaan en zich niet echt bezighouden met de veiligheid van een speeltje.

Het is natuurlijk zo dat er een behoorlijk prijsverschil zit in speelgoed met een CE merk en speelgoed uit lage lonen landen.

Op sites als Alibaba, Wish, Banggood, Gearbest en Miniinthebox kan je voor een prikkie van alles aanschaffen, maar dat is niet altijd even verstandig!

Is een ce keurmerk op speelgoed belangrijk

We willen je in dit artikel iets meer vertellen over Het CE Keurmerk voor speelgoed. Het eerste probleem is al, het is geen keurmerk!

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat is een CE certificaat?

Het CE keurmerk is een officiële Europese markering die aangeeft dat het product voldoet aan de Europese regels op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu. Deze regels zijn er om de Europese economie te beschermen.

De CE-markering is van toepassing op de meeste producten die binnen de EER verkocht worden. Hierbij kun je denken aan elektronica, speelgoed, machines, medische hulpmiddelen en bouwmaterialen. De CE-markering is niet van toepassing op producten die niet binnen de EER verkocht worden.

Alle mogelijke spelletjes voor kinderen onder de veertien jaar vallen onder speelgoed. Speelgoed dat in Europa verkocht wordt moet het CE Keurmerk dragen (CE = Conformité Européenne, of “in overeenstemming met Europese regelgeving”).

Vooral als het gaat om speelgoed voor kinderen is het van groot belang dat deze producten aan bepaalde veiligheidseisen voldoen.

Als het speelgoed goedgekeurd wordt, kan je er meestal vanuit gaan dat het een kindvriendelijk en verantwoord product is. Dit wil niet zeggen dat er nooit iets mis kan zijn met het speeltje.

Het speelgoed moet dus eerst getest en goedgekeurd worden volgens de Europese veiligheidsnormen. Maar het is wel een ZELF CERTIFICERING!

Helaas komt men soms na intensief gebruik pas achter mankementen die eventueel gevaarlijk blijken te zijn.

Af en toe wordt er in Nederland door de Voedsel en Waren Autoriteit een steekproef gedaan onder de speelgoedwinkels. Helaas beschikt deze dienst niet over genoeg mankracht om al het speelgoed dat te koop is te controleren.

Blijf dus zelf altijd nadenken over welk speelgoed je aan je kind geeft, ook CE certificering is niet voldoende om 100% veilig te zitten, het is namelijk GEEN KEURMERK dat pas wordt toegekend na uitvoerig testen.

Wat betekent EN71-gecertificeerd?

Een fabrikant of leverancier die verklaart dat hun kinderproducten EN71-gecertificeerd zijn, betekent dat het bedrijf het product heeft getest om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de veiligheidsnormen die zijn vastgesteld door Europese wetgeving.

Aan welke eisen moeten speelgoedfabrikanten voldoen om het CE keurmerk te verkrijgen?

Als de beoordeling kan aantonen dat het speelgoed aan alle Europese eisen voldoet, dan stelt de fabrikant een EG-verklaring van overeenstemming op.

Hij brengt vervolgens de CE sticker aan op zijn producten, waarna de producten vrij verhandelbaar zijn in heel Europa.

Fabrikanten moeten een technische documentatie opstellen voor het betreffende stuk speelgoed en een veiligheidsbeoordeling laten uitvoeren. Na goedkeuring heeft hun product de CE markering verdiend.

De Europese eisen voor speelgoed gaan niet alleen over de fysische, mechanische, chemische en elektrische eigenschappen maar ook over de ontvlambaarheid, hygiëne en eventuele radioactiviteit van speelgoed.

Buiten Europa, en dan hebben we het veelal over China, zijn deze normen niet van toepassing. Het speelgoed kan gevaar opleveren. Wees dus gewaarschuwd!

Hoe krijgt een product een CE-markering?

De fabrikant is verplicht om ervoor te zorgen dat het product aan de gestelde eisen voldoet voordat het op de markt gebracht wordt. De fabrikant moet hiervoor bepaalde stappen doorlopen, zoals het laten testen van het product en het opstellen van een technisch dossier. Vervolgens moet de fabrikant de CE-markering aanbrengen op het product en de bijbehorende documenten opstellen.

Wat zijn de kenmerken van een product met CE-markering?

Een product met CE-markering voldoet aan de Europese eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Daarnaast staat op het product de CE-markering en is er een bijbehorende verklaring van overeenstemming beschikbaar. Ook moet de fabrikant de technische documentatie beschikbaar stellen.

Notified en designated bodies

Voor sommige producten is het nodig om een notified of designated body in te schakelen. Dit is een onafhankelijke instantie die het product keurt en beoordeelt of het voldoet aan de wettelijke eisen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij medische hulpmiddelen en explosieven voor civiel gebruik.

Is het verantwoord om speelgoed zonder CE Keurmerk aan te schaffen?

Natuurlijk is het beter om speelgoed met een CE Keurmerk aan te schaffen, maar het is niet zo dat dit speelgoed per definitie altijd veilig is. Speelgoed kan soms ook ten onrechte voorzien worden van het CE Keurmerk.

Vaak moet door kinderen en ouders zelf ondervonden worden of het speelgoed naar behoren werkt en wel veilig is. Sommig speelgoed voldoet ogenschijnlijk aan de veiligheidsnormen, maar is in werkelijkheid niet al te betrouwbaar.

Pas als er ongelukken mee gebeuren wordt het uit de handel genomen. Over het algemeen echter kan je er vanuit gaan dat het veiliger is dan speelgoed aanschaffen zonder keurmerk.

Het is vaker gebeurd dat speelgoed afkomstig van buiten de EU giftige of hormoonverstorende stoffen bevatten. En dat wil je absoluut niet voor je kind!

China heeft geen veiligheidsnormen voor speelgoed. Ze produceren dan ook veel minder veilige, maar wel veel goedkopere producten dan wij hier in Europa.

Helaas heeft China het CE Keurmerk nagemaakt, ‘CE’ staat dan voor ‘China Export’.

Als je niet heel nauwkeurig kijkt, dan denk je veilig, Europees speelgoed gekocht te hebben. Kijk dus aandachtig naar deze sticker.

Echte en neppe CE markeringen naast elkaar

(bron: support.ce-check.eu)

Het lettertype is nagenoeg hetzelfde, maar je ziet een klein verschil in de afstand tussen de letters. Het echte symbool heeft meer ruimte tussen de “C” en de “E”.

Onveilige kinderproducten op de Nederlandse markt

Ik wil eerst de basis leggen in deze zoektocht naar veiliger speelgoed voor je kids. 

Het komt regelmatig in het nieuws, en gelukkig zijn er ook fabrikanten die hun eigen verantwoordelijkheid nemen.

Dat is wel vaak achteraf als het al mis is gegaan of mis dreigt te gaan, dan is je kind er misschien al aan blootgesteld.

Maar HOE kán het toch dat er ONVEILIGE producten op de Nederlandse markt komen, terwijl er allerlei certificeringen zijn?

Ik besloot er al lange tijd terug meer aandacht aan te besteden voor bij ons thuis, dat leidde tot een uitgebreid onderzoek naar

  1. WAAR het misgaat, 
  2. HOE het mis kan gaan
  3. WAAROM je niet altijd snel ziet of een stuk speelgoed veilig is

Dat leidde tot een van onze populairste blog artikelen op speelgoed.nl over onveilig speelgoed, en uiteindelijk deze cursus om ouders als jij te helpen in hun keuze.

En gaat nog regelmatig wat mis op de markt. Kijk bijvoorbeeld eens naar Radar over onveilig speelgoed dat is teruggeroepen:

  • Terugroepactie Rabbit Reece Tuttle-doekjes: verstikkingsgevaar voor baby’s
  • Playwood roept telraam terug vanwege loszittende onderdelen
  • Waarschuwing voor speelslijm om gezondheidsrisico’s

En het kan nog veel erger wanneer je denkt je kind veilig in een kinderstoel te zetten.

Er is ook nog het artikel van AvroTros Radar over onveilige kinderstoelen die toch op de Nederlandse markt te koop waren.

Hoe kan het nou dat gecertificeerde producten niet goed getest zijn?

Voorbeelden van speelgoed wat onveilig blijkt

Flying Tiger Trein komt los

De winkelketen Flying Tiger roept een speelgoedlocomotief terug omdat de schoorsteen ervan kan loslaten. Kinderen kunnen daarin stikken.

Het betreft het artikel Houten trein met magneet.

Er zijn geen incidenten gerapporteerd. De terugroepactie wordt gedaan naar aanleiding van testresultaten, aldus Flying Tiger:

Onveilige trein van flying tiger

Zoiets kleins is dus al (of juist!) onveilig.

Verstikkingsgevaar met speelgoed leeuw

De NVWA waarschuwt voor een gevaarlijke speelgoedleeuw van leverancier Co & Co:


Verstikkingsgevaar met speelgoed leeuw

New Classic Toys Sightseeing Tour is schattig maar te klein

Speelgoedfabrikant New Classic Toys roept een speelgoedbus terug, omdat kinderen in kleine onderdelen van de zogenoemde City Tour Bus kunnen stikken als ze die in hun mond stoppen:


New classic toys poppetjes te klein

Het is best een leuk stuk speelgoed en je kunt hem nu weer kopen, met een leeftijdsaanduiding voor iets oudere kinderen.

Stikken in My First Key Chain

Gebleken is dat het speelgoed bij een kind te ver in de mond kan komen en de keel kan raken.

Hierdoor ontstaat gevaar voor beschadiging van het keelweefsel, evenals verstikkingsgevaar, waarschuwt het bedrijf woensdag.

Ook kunnen kinderen gaan braken doordat ze de sleutel te ver in hun mond stoppen:

waarschuwing-my-first-key-chain072617

Oveilige trampolines

Botsingen, valpartijen en onjuiste landingen kunnen botbreuken, hersenschudding, en zelfs verlamming veroorzaken. Meestal veroorzaakt door uitstekende onderdelen, te grote openingen, of onveilige plekken op een trampoline.


Onveilige trampoline veren

Maar soms ziet een trampoline er wel veilig genoeg uit, maar kan hij gewoon veel te hard zonder extra veiligheidsmaatregelen als een net om er niet af te kunnen vallen.

Ik hoop dat je ondertussen een patroon ziet, speelgoed met te kleine stukjes voor de leeftijdsgroep waarvoor ze gemaakt zijn of met kleine openingen en randjes waar je kinderen beknelt kunnen raken zijn uitermate gevaarlijk.

Waar moet je op letten bij aanschaf van veilig speelgoed?

Als je speelgoed wil aanschaffen let dan op het CE-Keurmerk; Onderzoek of de CE sticker echt is of een look-a-like.

Je kan ook informeren naar het materiaal van het speelgoed; Houten speelgoed bijvoorbeeld, is natuurlijk veel duurzamer dan kunststof. Stel eventueel kritische vragen aan de verkoper.

Als het product een echt CE Keurmerk heeft kan je er vanuit gaan dat het speelgoed meestal veilig voor kinderen is. Check goed of het om een echt CE Keurmerk gaat!

Er zullen altijd een paar uitzonderingen zijn, maar CE Keurmerk speelgoed is altijd veiliger dan speelgoed zonder het keurmerk.

Lees in ieder geval altijd de omschrijving als het om een internet aankoop gaat. In de speelgoedwinkel kun je ook om goed advies vragen.

We moeten er vanuit kunnen gaan dat de producten die wij in Nederland aanschaffen in ieder geval getest zijn en hormoon, mutageen en gifvrij zijn. Als het om speeltjes gaat voor je kind al helemaal.

Je moet er niet aan denken dat jouw kindje blootgesteld wordt aan producten die zijn gezondheid kunnen schaden door ermee te spelen of , erger nog, door het in zijn mond te stoppen.

Onderzoek in 5 minuten of speelgoed veilig is

Duurt het langer dan 3 dagen om het product bij je te krijgen? Dan is de kans groot dat het om dropshipping gaat vanuit China of andere niet-europese landen.

Leveringstijd op speelgoed kan aangeven dat het uit China komt.png

Kijk naar de homepagina van het merk, hoe komt het over, vaak staat daar al wat hun missie of visie is voor hun speelgoed.

Melissa & Doug bijvoorbeeld heeft op hun homepagina staan wat hun visie van de wereld is en hoe ze hier aan kunnen bijdragen:

Bigjigs speelgoed met een missie.png

Hape heeft hun visie, welke prijzen ze hebben gewonnen en hoe hun speelgoed kinderen helpt leren op hun homepagina staan:


Hape speelgoed met een missie

Soms moet je één keer verder klikken om hun missie te zien, zoals bij Bigjigs bijvoorbeeld die bovenaan in hun menu Thebigjigs story hebben staan:

Bigjigs story

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.