Magformers Basic Set Line beoordeeld: Beste magneet tegels

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Magformers zijn de originele magneet tegels met open binnenkant. Dit maakt het bouwen ermee tegelijk makkelijker én moeilijker.

Ze zijn geschikt vanaf 3 jaar, maar echt leuk wordt het voor kleuters wanneer ze er zelf ook dingen mee kunnen verzinnen.

Magformers Basic Set Beoordeeld

Dit is uitdagend speelgoed wat nadenken over vormen stimuleert. Daarover straks meer.

Beste overall magnetisch speelgoed
Magformers Basic Set Line
Product image
9.5
Toy score
Magneet
4.8
Herspeelbaar
4.8
Duurzaamheid
4.6
Beste voor
 • Sterke magneten die roteren zodat het altijd plakt
 • Geweldig voorbeelden boek
 • Stimuleert ruimtelijk inzicht enorm
Minder goed
 • Erg moeilijk om mee te bouwen
 • Zal niet voor elk kind leuk zijn

Laten we de specificaties eerst uit de weg helpen, maar voel je vrij om naar het onderdeel van de review te gaan die je het meest interesseert.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Specificaties

 • Type: Constructie speelgoed
 • Manier van bouwen: Magnetisch
 • Stemspeelgoed: Ja
 • 62 onderdelen: 20 driehoeken, 30 vierkanten, 12 pentagons
 • Geïllustreerd idee boekje met aanpak en uitleg
 • Magneten: Neodymium Rare-Earth Magneten
 • Compatibel met alle Magformers tegels en accessoires
 • BPA vrij HQABS plastic

Wat zijn Magformers?

De Magformers Basic Set Line heeft 62 onderdelen (andere kleinere en ook grotere sets zijn ook beschikbaar) zodat jouw kleine eindeloos veel kan bouwen.

De onderdelen zijn ontzettend stevig en de magneten plakken goed.

Vooral doordat de magneten binnen het plastic omhulsel kunnen draaien, een techniek die de magneet staven van Stick-O ook gebruiken.

Hierdoor is er nooit een tegel die niet aan een andere plakt, iets wat andere magneet tegels soms wel hebben.

Deze set nodigt uit tot wat in de Montessori filosofie “open-ended play” wordt genoemd, er is ontzettend veel mogelijk en dit vergt creativiteit en doorzettingsvermogen.

Er zitten verschillende vormen tegels in zodat je er van alles mee kunt maken:

 • 20 driehoeken
 • 30 vierkanten
 • 12 pentagons

Die pentagons zijn een nieuwe toevoeging die het bouwen van meer verschillende vormen mogelijk maakt.

Oudere sets hebben deze pentagons nog niet dus kijk daarmee uit wanneer je er eentje koopt. Het is namelijk echt een leuke toevoeging.

Educatief: meer dan magneet tegels alleen

Met dit speelgoed is jouw kind in staat om 2D en 3D modellen te bouwen, en dat met behulp van de magnetische onderdelen.

Door de open vorm zetten deze tegels aan tot meer STEM spel waarbij je moet nadenken over vormen en hoe ze in elkaar zitten.

Ik heb verschillende magneet tegels geprobeerd en alleen bij deze komt die extra uitdaging naar voren.

Tuurlijk, je kunt er leuke huisjes en torens mee bouwen, maar de echte kracht van Magformers zit in het STEM spelen.

Het boekje staat vol voorbeelden hoe je geometrische vormen kunt opbouwen.

Het gemakkelijkste is ook om de tegels eerst plat uit te leggen en dan voorzichtig op te pakken zodat ze aan elkaar klikken om de juiste vorm te maken.

Hierdoor is het STEM. Je leert over hoe de vormen zijn opgebouwd.

Magformers heeft de Family Choice Award en de prestigieuze Platinum Award gewonnen van Oppenheim Toy Portfolio, ’s werelds meest gerenommeerde consumentenbeoordelingsbureau, voor twee van hun producten.

Deze erkenning bevestigt de uitstekende kwaliteit en innovatie van het speelgoed van Magformers, dat kinderen helpt om hun creativiteit en verbeeldingskracht te ontwikkelen.

Magformers vormen leren STEM

Voor welke leeftijd zijn de Magformers magneet tegels?

Ik vond het zelf ook best uitdagend in het begin en het vergt wat bouwoefening. Toch kon mijn zoon van 3 jaar er al aardig wat mee maken, eerst gewoon lekker op de grond:

Wat een driejarig kind met Magformers kan maken

Maar na een paar dagen oefenen kon hij al zelf een hoge toren maken:

Een hoge toren bouwen met magformers

Vanaf kleuters met een jaar of 4-5 wordt dit écht een heel erg leuke set waar ze zelf mee aan de slag kunnen.

Ze kunnen er dan een hoop energie en creativiteit in kwijt.

Sommige reviews zeggen dat hun kind van 4 de vormen uit het boekje al na kon maken, maar de meeste reviews zeggen dat het vanaf 5 jaar echt leuk wordt.

En dat is ook mijn ervaring.

Het speelgoed stimuleert de ontwikkeling van de fijne motoriek, de creativiteit en het traint de hersenen.

De leeftijdsgrens waarbij Magformers leuk zijn voor kinderen is tussen 3 en 10:

 • Magformers voor 1 jaar: Baby’s zijn nog een beetje jong voor Magformers en ze kunnen er dan ook nog niet zoveel mee behalve het vastpakken. De tegels zijn groot genoeg dus het zonder veiligheidsrisico’s moeten kunnen.
 • Magformers voor 2 jaar: Een tweejarige kan nog niet bouwen met de tegels. Ze zullen het misschien al grappig vinden dat het naar elkaar toetrekt maar kunnen geen ideetjes bedenken.
 • Magformers voor 3 jaar: Hoewel andere magneet tegels geschikter zijn in deze leeftijd kan je kind al beginnen met platte 2D creaties en wellicht een toren. Door de open constructie is het lastiger spelen met Magformers dan andere magneet tegels.
 • Magformers voor 4 jaar: Waarschijnlijk beginnen ze de geometrische vormen wat Magformers leuker maakt dan andere tegel merken al interessant te vinden. De kubus kunnen ze misschien al maken, maar de rest zal jij moeten maken zodat ze kunnen kijken.
 • Magformers voor 5 jaar: Het maken van de voorbeelden in het boekje zal grotendeels al lukken. Nu worden Magformers echt leuk en gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn. Ze kunnen ook andere dingen verzinnen als robots of kastelen.
 • Magformers voor 6 jaar: Vanaf 6 jaar zal je kind zelf geometrische vormen gaan bedenken en meer ideetjes op willen zoeken op Youtube. Een hele leuke leeftijd om samen mee te experimenteren.
 • Magformers voor 7 jaar: Sommige kinderen zullen het leuker gaan vinden om er meer kastelen mee te bouwen, robots, of andere dingen die in elkaar kunnen en ook weer snel uit elkaar worden gestampt. Anderen zullen steeds meer interesse hebben voor de geometrische vormen.
 • Magformers voor 8 jaar: Kinderen die enorm geïnteresseerd zijn in de geometrische vormen zullen er nog meer uit kunnen halen en ingewikkelde bouwwerken kunnen maken. Hier is het dan wel zaak om meer tegels te hebben dan een basic set. Andere kinderen raken er helemaal op uitgekeken.
 • Magformers voor 9 jaar: Het leukste is er waarschijnlijk af en ze zullen er minder mee spelen. Sommige kinderen zullen nog betere bouwwerken maken maar niet meer zo veel.
 • Magformers voor 10 jaar: Af en toe spelen ze er nog mee maar de interesse zal hoogstwaarschijnlijk niet meer zo groot zijn.

Dit is wat je noemt het meest complete en creatieve speelgoed ooit! Met dit speelgoed raakt jouw kleine geen moment uitgespeeld!

Beste overall magnetisch speelgoed

MagformersBasic Set Line

Kleuters vinden het geweldig om tijdens het spelen te ontdekken wat je er mee kan, maar ook op latere leeftijd zijn er nog veel moeilijker dingen mee te bouwen.

9.5
Toy score
Product image

Indien je zou willen beginnen met een kleinere set zou je eerst kunnen gaan voor 30 onderdelen. Hoewel het leuker begint te worden wanneer je meer onderdelen hebt.

Hier is onze video waarin je de set goed kunt zien:

Waarom zijn Magformers zo duur?

Magformers zijn gemaakt met neodymium magneten. Deze zijn prijzig, maar zorgen er ook voor dat de tegels heel goed aan elkaar plakken. Daarnaast is er een hoop onderzoek en ontwikkeling gegaan in het draaiende magneten systeem zodat elke tegel altijd aan een andere kleeft.

Dit maakt Magformers duurder dan andere magneet tegels.

Zijn alle Magformers sets uitwisselbaar?

Magformers sets zijn uitwisselbaar. Er zitten bij sommige sets ook extra accessoires, zoals de Magformers politie set met wielen. Deze accessoires kunnen op elke Magformers sets gebruikt worden en alle tegels plakken aan elkaar.

Zijn Magformers tegels gevaarlijk?

Magformers tegels zijn niet gevaarlijk. De stukken zijn vrij groot en de magneten zitten veilig binnen in. Magneten zelf zijn erg gevaarlijk als ze worden ingeslikt, maar ik heb geprobeerd ze stuk te krijgen met veel kracht zelf met een steen, maar ze breken niet.

Magformers tegels alternatieven

Goedkopere Desire Deluxe magneet tegels

Magformers magneet tegels namaak

Desire Deluxe47 onderdelen tegel set

De verschillende vormen en huis-achtige tegels die je erbij krijgt zijn een leuke toevoeging. Dat maakt de tegels net ietsje duurder dan PicassoTiles maar misschien ook net wat leuker.

8.9
Toy score
Product image

Moet je de originele Magformers kopen of kun je ook de goedkope Desire Deluxe magneet tegels (hier beoordeeld) kopen? Is goedkoop duurkoop? Het valt wel mee.

De Desire Deluxe tegels zijn leuk om mee te bouwen met jongere kinderen, de tegels zijn wat groter en robuuster om vast te pakken wat het stapelen tot een gebouw of kasteel wat gemakkelijker maakt.

Het is duidelijk dat Desire Deluxe meer gericht is op figuren en gebouwen maken, en Magformers meer op educatieve geometrische vormen, je ziet het zelfs al aan de voorbeelden in de boekjes.

Met de Desire Deluxe kun je dus eerder wat leuke gebouwen mee maken.

Desire Deluxe kost € 0,53 per tegel en Magformers € 1,29 per tegel (gerekend in een vergelijkbare set van rond de 45 tegels). Dat scheelt dus nogal wat.

Smartmax Starter Set

Beste magnetische staafjes om mee te bouwen

SmartMaxStaven Start Try Me

Het aan elkaar klikken van deze gaat een stuk gemakkelijker dan de tegeltjes van Magformers. Dit maakt het speelgoed echt al geschikt vanaf 1 jaar zoals SmartMax zegt.

Product image

De Smartmax Starter Set (hier beoordeeld) is voor net iets kleinere kinderen maar geschikt.

Waar Magformers met name leuk wordt vanaf 5 jaar is Smartmax juist leuk van 3 tot 5 jaar.

Helaas passen ze niet op elkaar, anders zou je eerst deze kunnen kopen en daarna kunnen uitbreiden, maar Smartmax is wel echt een leuke introductie in het bouwen met magneten.

Conclusie

Als je educatief magnetisch speelgoed wilt, ga dan voor Magformers. Als je gewoon lekker een gebouwtje wilt bouwen en heb je een klein budget, dan is het ook prima om te kiezen voor Desire Deluxe.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.