SmartMax Staven Start Try Me magnetische staven beoordeeld

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

De SmartMax Magnetische Staven Start Try Me zijn ontzettend leuk speelgoed dat bestaat uit magnetische staven en ballen om ze te verbinden.

Het is echt op kinderen vanaf 1 jaar gericht. De onderdelen zijn erg groot zodat kleine vingertjes ze kunnen vastpakken.

Smartmax magneetspeelgoed met ballen en staven

De staven en ballen kan je kleine aan elkaar ‘plakken’ om zo de leukste figuurtjes te creëren. Het is eenvoudig, omdat kindjes niet aan de haal hoeven gaan met ingewikkelde vastklik mechanismen.

Beste magnetische staafjes om mee te bouwen
SmartMax Staven Start Try Me
Product image
9.1
Toy score
Magneet
4.6
Herspeelbaar
4.4
Duurzaamheid
4.9
Beste voor
  • Stevige magneten klikken gemakkelijk
  • Grote vormen geschikt voor kleine kinderen
Minder goed
  • Moeilijk om vormen mee te maken
  • Ballen systeem schiet glijdt gemakkelijk weg

Laten we eerst kijken naar de specificaties:

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Specificaties

  • Materiaal: Kunststof
  • Kleur: Multi
  • STEM: Ja
  • Educatieve doelstelling: Ruimtelijk inzicht, Creatief denken, Combineren
  • Aantal onderdelen: 42

Wat is Smartmax Start Try Me?

Smartmax is een systeem van staven en ballen gericht op kinderen vanaf 1 jaar. In de staven zitten magneten, de ballen zijn van metaal maar niet magnetisch.

Door dit systeem kunnen de staven op elkaar én op de ballen klikken om mooie 2D en 3D constructies te maken.

Er zijn rechte staven en staven met een bocht zodat je ook weer twee kanten samen kunt laten komen.

De staven zijn niet flexibel dus bochten kunnen alleen met gebruik van de gekromde staven of door een staaf schuin op een bal te bouwen.

Lees meer: dit zijn 12 van de beste magnetische speelgoed sets die we hebben gevonden

Voor welke leeftijd is Smartmax?

Smartmax Try Me is vanaf 1 jaar, maar op die leeftijd kunnen ze er nog niet zoveel mee natuurlijk. Een dreumes kan wel al lekker een staaf vastpakken en ervaren hoe het is dat een van de balletjes “plakt”.

Als dreumes had mijn zoon deze set nog niet, maar wel de Safari dieren van SmartMax, wat in wezen hetzelfde systeem kent met grote staven (en dan zachte rubberen dieren lijfjes om eraan te plakken) en hij vond het GEWELDIG!

Met deze metalen ballen en staven kun je elke dag wel weer iets anders bouwen. Daarnaast traint een kind met de verschillende vormen zijn of haar ruimtelijk inzicht. De mogelijkheden zijn grenzeloos!

Plus je kunt ze hartstikke leuk combineren met andere dingen van SmartMax, zoals de Safari dieren die ik verderop ook nog bespreek:

Smartmax start try me combineren met safari animals

Maar je kunt ze eigenlijk ook goed combineren met ander magnetisch speelgoed. Stick-O past er ook op.

Het speelgoed is uiterst veilig en daarom al geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar, ondanks dat het magneten heeft.

Beste magnetische staafjes om mee te bouwen

SmartMaxStaven Start Try Me

Het aan elkaar klikken van deze gaat een stuk gemakkelijker dan de tegeltjes van Magformers. Dit maakt het speelgoed echt al geschikt vanaf 1 jaar zoals SmartMax zegt.

9.1
Toy score
Product image

Het is erg leuk bouwen, maar ik kwam er ook achter dat het maken van figuren erg moeilijk is.

Het systeem met de staven en ballen werkt namelijk goed, maar wanneer je een bal niet verankert tussen twee staven glijdt hij gemakkelijk weg.

Zo stort je creatie gelijk weer in. Je kunt bijvoorbeeld niet het hondje maken uit het voorbeeld en er vervolgens mee lopen, dat gaat niet.

Het kleinste zuchtje wind zal hem in elkaar laten zakken.

Geometrische vormen zoals een kubus die aan elke kant is aangesloten met een van de staven zijn dan weer erg stevig.

Het is niet dat de magneten los schieten, maar meer dat ze schuiven om de bal heen waardoor het in elkaar zakt.

Dat maakt het dat kleintjes misschien nog niet hun creativiteit kwijt kunnen of ermee kunnen spelen zoals ze zouden willen.

Ook stoten sommige staven andere af omdat er negatieve en positieve magneten inzitten. Het systeem van Stick-O heeft bijvoorbeeld draaiende magneten erin zitten zodat elke staaf op elke andere klikt.

Het is wel echt heel erg educatief en een leuke eerste stap in de wereld van magneet speelgoed. Ik zou deze aanraden voor kinderen tussen 1 en 4 jaar.

Vanaf 4 jaar kun je beter ander magneet speelgoed kopen zodat ze daar nog even mee vooruit kunnen.

Smartmax staven alternatieven

Magformers

Beste overall magnetisch speelgoed

MagformersBasic Set Line

Kleuters vinden het geweldig om tijdens het spelen te ontdekken wat je er mee kan, maar ook op latere leeftijd zijn er nog veel moeilijker dingen mee te bouwen.

Product image

Smartmax is echt wel voor wat jongere kinderen. De staven en ballen zijn groot en ze klikken heel erg sterk aan elkaar zodat je kind van bijna elke leeftijd er in ieder geval al íets mee kan doen.

Het aan elkaar klikken van deze elementen gaat een stuk gemakkelijker dan de Basic Set van Magformers (hier beoordeeld) en dit maakt het speelgoed ook echt al wel geschikt vanaf 1 jaar zoals SmartMax zegt.

De Magformers tegels zijn een stuk leuker wanneer je kind wat ouder wordt omdat je er echt van alles mee kunt bouwen. Van platte vormen zoals een raket tot grote kastelen. Plus het is erg gericht op geometrische vormen wat ze ook een stuk educatiever maakt.

Smartmax is toch wat beperkter in de vormen die je ermee kunt maken, maar voor je dreumes of peuter is Magformers nog een beetje te hoog gegrepen.

Smartmax My First Safari Animals

Beste magnetische speelgoed dieren voor peuters

SmartMaxMy First Safari Animals

Geschikt vanaf 1 jaar om op een veilige en super leuke manier de magie van magneten ontdekken terwijl ze met hun favoriete diertjes spelen.

Product image

Voor baby’s zijn deze Smartmax safari dieren (hier beoordeeld) het leukste, maar als je kind al iets ouder is zou ik aanraden om ze samen te kopen met de starter set van Smartmax.

Met de Starter Set kun je bouwwerken maken en leren over ruimtelijk inzicht en creatief STEM spel. De dieren zijn erg leuk, maar je kunt er uiteindelijk maar één ding mee maken. Een groep dieren.

Voor baby’s zijn ze echter wel erg leuk want het is zacht en veilig speelgoed waar ze op kunnen sabbelen. Met 1 jaar kunnen ze lekker hun eerste dier creaties maken en magneet speelgoed leren kennen.

Conclusie

Smartmax is een hele leuke eerste set om magneetspeelgoed te leren kennen. Perfect geschikt voor een 1 tot 3 jarige. Daarna raad ik aan om richting ander magnetisch speelgoed te gaan.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.