Kinetisch zand opruimen: Kun je het opzuigen met de stofzuiger?

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Kinetisch zand is zand dat voor 98% bestaat uit ‘gewoon’ zand en voor 2% uit niet-toxisch bindmiddel.

Het heeft een bruinachtige kleur en een grove korrel. Met kinetisch zand kun je lekker kneden en vormpjes maken.

Als je ermee speelt, zal het steeds soepeler worden. Echter, als je het een tijd laat staan, zal het langzaam uitzakken.

Kinetisch zand droogt niet uit, is niet giftig en is ook anti-bacterieel. Daarnaast is het tarwe- en glutenvrij.

Zou je kind het zand per ongeluk in de mond stoppen, dan is dat geen ramp, omdat het zand oplost zodra het in aanraking komt met water.

Maar hoe zit het met het opruimen van kinetisch zand? Kun je het met de stofzuiger opzuigen?

Kun je kinetisch zand opzuigen?

Omdat het zand alleen aan zichzelf plakt, en niet aan je handen of kleding, kun je het gemakkelijk opruimen. Je hebt geen korrels, maar eerder losse draadjes die aan elkaar plakken. Het is als het ware een mix van zand, klei en deeg. Je zult geen rommel hebben in huis.

Lees ook: Zelf kinetisch zand maken | Compleet recept voor thuis

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Kinetisch zand opruimen met de stofzuiger

Wanneer je klaar bent om het kinetisch zand op te ruimen kun je het beste eerst de grote stukken bij elkaar vegen.

Maak er een bal van en dep de kleinere restjes op de bal, het blijft vrij goed aan elkaar plakken.

Alle hele kleine overgebleven deeltjes kun je gewoon opzuigen met je stofzuiger (of ze het zelf laten doen met hun speelgoed zuiger!), het is geen fijnstof waar hij stuk van zal gaan.

Geeft kinetisch zand vlekken?

Kinetisch zand kleeft alleen aan zichzelf en is niet nat dus het zal geen vlekken achterlaten op ondergrond als tegels, tapijt of hout of je kleding.

Op wat voor ondergrond kun je het beste met kinetisch zand spelen?

Vooral als je je kinderen laat spelen op bijvoorbeeld zeil, kun je het zand makkelijk weer bij elkaar vegen en oppakken als ze uitgespeeld zijn.

Daarna is het belangrijk dat je het zand weer netjes terug doet in het bakje dat goed afsluitbaar is. Het mag niet vochtig worden. 

Ook al vlekt kinetisch zand niet, kun je je kind het beste ermee laten spelen op een vlak oppervlak. Denk bijvoorbeeld aan een glazen blad.

Houd er rekening mee dat als het zand op de bank valt of op het tapijt, het waarschijnlijk wat moeilijker schoon te maken wordt.

Laat je kind er dus niet mee op het tapijt spelen of op de bank. Ga voor zeil, een glazen blad, een plastic ondergrond of anders op een egale vloer.

Over het algemeen zouden dit soort ondergronden geen problemen moeten opleveren.

Soms krijg je er ook een speel dienblad bij als je een kinetisch zand set koopt. Dat is natuurlijk heel handig!

Als je kind er buiten mee wil spelen, bijvoorbeeld op gras, doe er dan een kleedje onder. Bij het opruimen ‘stempel’ je de restjes op met wat zand, zodat je geen zand verliest.

Lees ook: zo kun je kinetisch zand het beste bewaren

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.